A harc eléggé komoly jelenleg a World Tour mezőny csapatai között, szinte már megdöbbentő, hiszen nem ehhez szokhattunk hozzá az elmúlt év(tized)ekben. Eddig az őszi versenyeknek jóformán annyi tétje volt, kié a dicsőség, de most már az életben maradás a cél. Ez nem vicc, vannak olyan csapatok, akik beáldozzák legendás versenyzőjük utolsó szezonját, így elvéve tőlük világbajnoki részvétel esélyét, csak azért, hogy kisebb versenyeken sokkal több pontot szerezzenek. Mi az a World Tour Relegation Battle?

Megváltozik minden

A profi országúti kerékpáros mezőnyt az alábbi "zónákban" szereplő csapatokra lehet besorolni: WorldTeams (1. osztály), ProTeams (2. osztály) és a Continental Teams (3. osztály). Az osztályozás kissé furcsa, mert nem használatos a sportágban, de talán így jobban érthető lesz azoknak is, akik kevésbé járatosak a kerékpársportban. A WorldTeams csapatai indulhatnak megkötések nélkül a legnagyobb versenyeken (World Tour). A ProTeams csapatai szabadkártyát kaphatnak limitált számban World Tour versenyekre, de nekik elsősorban a ProSeries, illetve a különböző kontinentális versenyek (European Tour) kínálnak lehetőséget a pontszerzésre, ahogyan a Continental Teams résztvevőinek is. 

A legtöbb csapat célja a World Tour-tagság elérése, hiszen bármilyen versenyen indulhatnak, de ez bizony kötelezettségekkel is jár. Indulni kell a legrangosabb versenyeken, jó eredményeket elérni, illetve pénzügyi stabilitást mutatni. A 2022-es szezontól ugyanis érvényes a kiesési modell, ahol most már nem elég az, ha megfelelő pénzt biztosítasz egy csapat számára (megvásárolod a licenszt...), hanem jól kell teljesíteni a versenyeken. Ez utóbbi egy olyan káoszt hozott némely klub életébe, amivel nem igazán tudnak megbírkózni, nagy a kapkodás és trükközés a szezon végéhez közeledve, ugyanis komoly pénzek forognak kockán. 

Aki nem vesz részt a World Tour mezőnyben, annak a költségvetése jóval alacsonyabb, ráadásul sztárokat is nehezebb igazolnia. Minél kisebb a szponzori támogatás, minél "kisebb" versenyeken indulhat egy csapat, annál kisebb az esélye, hogy a legjobbak közé kerüljön. A szezonból viszont már nagyon kevés van hátra, így minden szakasz számít, óriási a harc azért, hogy bekerüljenek a csapatok a top18-ba, amely a World Tour-tagságot jelenti (a folyamatosan frissülő ranglistát itt követhetetik nyomon). A 18. helyért óriási a csata, gyakorlatilag az Israel, Lotto, Movistar, EF és a BikeExchange harcol. 

A Cofidis és Arkéa is veszélyeztetett helyzetben, de nem árt tudni, hogy alig maradt hátra olyan verseny, ahol tényleg sok pontot lehet szerezni. A naptárat itt követhetetik nyomon, jól látszik, hogy a héten véget ér a Vuelta, illetve a kanadai egynaposok, így mindössze egyetlen World Tour verseny marad hátra: Il Lombardia. Az egyik legnehezebb egynapos, ahol még a top10-be kerülés is komplikált. Mindent feltesznek a csapatok így a ProSeries és az European Tour versenyeire. A pontrendszerről is lehet egy részletes adatbázist találni, ennek fényében nézzük meg a következő heteket:

  • Vuelta a Espana (World Tour): A hátrálévő versenyek közül itt lehet a legtöbb pontot szerezni, összetettbeli 5-10. helyezésért annyi pontot lehet szerezni, mint egy ProSeries győzelemért
  • Lombardia, Québec és Montreal (World Tour): A két kanadai egynapos és az olasz Monumentum, amire figyelnek a kisebb csapatok is, hiszen a top10-ben közel 2500 pontot osztanak szét. 
  • Világbajnokság: Ahol annyi pontot lehet szerezni, mint a Lombardián, viszont itt sokat számít a válogatott taktika, így hiába vannak erős versenyzőid, ha nem válogatják be őket a keretbe. 
  • ProSeries egy- vagy többnaposok: Ezek azok, amik igazán jól fizetnek, hiszen nincs komplett World Tour-mezőny, illetve még elég sok verseny van a következő egy hónap folyamán, három darab többnapos (Malajzia, Brit és Luxemburg körverseny), illetve 11 darab egynapos!
  • European Tour: Legkevesebb pont itt gyűjthető, de ebből lesz még hátra a legtöbb verseny, rengeteg egynapossal, amiken például Arnaud De Lie bizonyította korábban, hogy kis szerencsével 500-1000 pont is ledolgozgató, ha valaki sorra nyeri a versenyeket. 

Az mindent elmond a kisebb versenyek fontosságáról, hogy egy Tour of Langkawi (ProSeries) sosem tartozott az elit többnaposok közé. Idén viszont a Movistar, EF és a Lotto Soudal is ott lesz a mezőnyben, ahogyan a Japán egynaposon is indulnak ezek a kiesés ellen küzdő csapatok, kiegészüle az Israellel. Utóbbi csapat lehet a kisebb versenyek igazán nagy nyertese, ráéreztek arra, hogy itt sok pontot össze lehet szedni. Nem spórolnak, komoly támogatók vannak mögöttük, első ligában akarnak maradni, ezért szezon közben happolták el Dylan Teunst, akivel megerősítenénk a World Tour licenszüket.  

Különös megoldás

Az Israel versenyek többségére elutazik, ahol lehet, ott próbálnak a top5-ben végezni, amivel ledolgoznák az amúgy tetemes hátrányukat. Figyelve azonban, hogy a Lotto Soudal milyen komoly bajba került (vb-n valószínűleg nem szereznek pontot, Vuelta összetettben sem), így lassan ott tartunk, hogy az Israel csapatának elég a Movistar - BikeExchange duóra figyelni, velük szemben kell ledolgozni az 1000 pont hátrányt. Ahol 200-300 pontokat osztogatnak a győzelmekért, ott ez soknak számít, de az Israel taktikája teljesen más, mint amit várnánk. 

Nem feltétlenül a győzelmek azok, amik számítanak nekik, hanem, hogy minél több fővel végezzenek az első tízben. Ez ugyanis minimum annyit ér, mint egy győzelem, de olykor többet is. A Tour of Britain ProSeries versenyen is hasonló a prioritás, minimum 2-3 versenyzővel akarnak ott lenni a top10-ben, de ha megfigyeljük, nincsenek kiemelt vezérek a csapatok belül, hanem minimum 3-4 olyan versenyzővel vágnak neki egy adott szakasznak, akivel nyerhetnek. Ezzel akarják növelni az esélyeiket a pontszerzésre, ráadásul az is a malmukra hajtja a vizet, hogy a csapatban különböző nemzetiségű versenyzők vannak, így a vb-n is sok pontot szerezhetnek. 

Vuelta vége és a kanadai egynaposok

A sorozatunkat a World Tour szezon végéig folytatjuk (október közepe), lehetőleg minden héten 2-3 etapot próbálunk kinézni a naptárból, ahol profitot tudunk termelni a kiesés elleni küzdelemből. A Vuelta a Espana a végéhez közeledik, jól látható, hogy Enric Mas sem kockáztat feltétlenül. Ha kell, akkor támad, de csak minimálisan, hiszen a Movistar a 18. helyen áll, így a Mas a 2. helyével 680 pontot hozna konyhára, ami már szinte bennmaradást eredményezhetne a spanyoloknak. 

Érdemes követni a fentebb említett Tour of Britain szakaszait, ugyanis az Israel és a Movistar ott is összecsaphat (akár még az első helyért is, jelenleg a movistaros Serrano vezet, Israel két versenyzője az 5. és 6. helyen). A nagyobb figyelem azonban a két kanadai World Tour egynaposra összpontosul, ahol tényleg erős mezőny jött össze, hiszen Wout van Aert is indul, aki az utóbbi hetekben újból megállíthatatlan, de Tadej Pogacar sem a második helyért érkezett. 

GP Québec (szept. 09.)

Mi azonban nem a győztes kilétével foglalkozunk, hanem azzal, mire lehet képes a BikeExchange, Movistar, EF, Israel és a Lotto. A BikeExchange a korábbi kétszeres Québec-i győztessel a fedélzeten. Michael Matthews a Tour de France-on szakaszt nyert, többször is kiváló teljesítményt nyújtott, de a head-to-head piacon nincs érték abban, hogy megelőzi Wout van Aert-ot. Abban igen, hogy dobogón végez, de jelen állás szerint erre 1.95 környékén adhatnak majd szorzót, amiben szintén nincsen fantázia. 

Az Israel versenyzőit kemény párosításokba rakták, Fuglsang Pogacar ellenfele lesz, lássuk be, itt nem igazán éri meg kockáztatni a szlovén elleni fogadással. Peter Sagan vs Giacomo Nizzolo pedig azért különleges párharc, mert egyikük sincsen csúcsformában, de Sagan egyértelműen jobban bírja a dombosabb versenyeket, Kanadában többször ért már el jó eredményt. 

Az EF sikerességében viszont lehet érték, Magnus Cort Nielsen a Tour de France-on is bizonyított, óriásit ment az első héten, utána kapott egy hónap pihenőt, visszatérése óta pedig rendre szállítja a top10-ket. Honfitársa, Alexander Kamp lesz az ellenfele a bukiknál, neki volt egy kifutott eredménye Franciaországban, de összességében nem nyújtott idén kiemelkedőt, szóval lehet érték abban, hogy Cort előrébb végez. 

Ahogyan abban is, hogy Alberto Bettiol előrébb végez, mint Benoit Cosnefroy. Alapjáraton a franciát támogatnánk, de az erős szezonkezdés után, nyárra kissé elfogyott Cosnefroy. Bettiol viszont megérezte azt, hogy a csapatának kellenek a pontok a bennmaradáshoz, szépen teljesített a német körversenyen, ha összedolgoznak Corttal, akkor nagy dolgokra lehetnek képesek Kanadában is. 

  • Kerékpár tipp

    GP Québec: Magnus Cort előrébb végez, mint Alexander Kamp

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Peter Sagan, Maciej Bodnar és Daniel Oss (Fotó: Isacco / Shutterstock.com)