WRC: Nyáron is érdekes Finnország

Nagy Bence
2018 júl 25. 19:49
Szólj hozzá!

Motorsport Rali Sebastien Ogier Hyundai Thierry Neuville

A finn rali hatalmas hagyományokkal rendelkezik, közel 70 éves múltra tekint vissza. Számtalan ugrató és hatalmas sebesség jellemzi a versenyt, de nem csak emiatt lesz érdekes, hanem mert a világbajnoki címért folyó versengés még a tavalyinál is élesebb. Tényleg van esély legyőzni Ogier-t?

Tempóból nem lesz hiány!

A világbajnoki pontversenyben 27 pontos előnnyel rendelkezik a belga Thierry Neuville, ami tetemesnek mondható. Sebastien Ogiernek nem jött jól a portugáliai pont nélküli hétvége, míg Ott Tanak és Andreas Mikkelsen nem tudta hozni eddig az elvártat, Jari-Matti Latvaláról pedig ne is beszéljünk. Az előttünk álló hétvége azonban minden versenyző számára bizonyítási lehetőséget ad. Öthetes szünetet követően folytatódik a versengés, mindezt egy olyan ralin, ahol a verseny legikonikusabb színhelye kimarad az idei programból.

Milyen lesz a hétvégi verseny Ouninpohja nélkül? Furcsa, ugyanakkor a többség számára ismeretlen, mivel a szakaszok közel fele még nem szerepelt az eddigi finn versenyeken. A rengeteg változtatás a tavalyi gyors átlagsebességnek köszönhető, próbálták a szervezők "lassítani" a mezőnyt. A versenyzők (és a nézők) által kedvelt finn hétvégén 23 gyorsasági szakasz lesz, viszonylag széles és murvás utakon. Nagy valószínűséggel nem a technikai hibák döntenek majd, hanem a versenyzők képzettsége és a tempójuk. Egy apró hiba is a dobogóba kerülhet.

Thierry Neuville. Fotó:GeorgeVieiraSilva41/Shutterstock.com

Jyvaskyla körüli versenyen kiemelten fontossá válik a navigátorok teljesítménye, mivel sok lesz a beláthatatlan kanyar és a rendkívüli tempó, ami az eddiginél is gyorsabb reakcióidőt igényel. A finn ralin a parádés nemzetközi mezőny mellett ott lesz egy magyar páros is, mégpedig Szabó Zoltán és Szabó Krisztián kettőse. 

Toyota otthona

Nem a világbajnoki cím esélyeseivel kezdünk, hanem a tavalyi finn rali címvédő csapatával, a Toyotával. A japán gyártó autói idén nem remekelnek, pedig télen érkezett Ott Tanak is, hogy a világbajnoki címért harcolhasson. Az észt pilóta mindössze egy győzelmet tudhat maga mögött, de őt tekintik a hétvége legnagyobb esélyesének (3.50). Ez annak köszönhető, hogy nagy tempónál eléggé jól szerepel és kedveli a murvát is.

A másik fontos tényező, ami a többi toyotást is segítheti, hogy a csapat központja nem messze van a mostani verseny útvonalától és sokat teszteltek arra felé az év folyamán Lappiék. Az említett Esapekka Lappi a címvédő, aki tavaly nagy meglepetésre nyert. Idén 4.75-ért adják a győzelmét és az elmúlt két versenyen már jobb formát mutatott. A hazai környezet kedvez neki, de a realitás egy esetleges dobó lehet vele kapcsolatban (1.75).

“A finn futam mindig különleges számomra, még inkább igaz ez a tavalyi győzelem után. Szeretnék idén is a győzelemért harcolni, de a riválisok is ezt szeretnék, így biztosan nagyon nehéz dolgunk lesz. Az új szakaszok biztosan nagy kihívást jelentenek majd. Mivel az autónak fekszenek a finn pályák, ezért szeretnénk jó itinert készíteni, hogy a határon tudjunk vezetni a pályákon.” – mondta Esapekka Lappi.

Nem esett még szó a háromszoros bajnok, Jari-Matti Latvaláról. A hazaik sztárja idén árnyéka önmagának, elmaradtak a sikerek. Emiatt érdemes lehet elgondolkozni azon is, hogy Lappi előrébb végez, mint ő (2.00). Érdekesség még a Toyotával kapcsolatban, hogy az elmúlt kilenc évből nyolcszor végeztek dobogón és négyszer nyertek. Magyarán a dobogó garantált lehet velük kapcsolatban. 

Új autó, új remények?

Sebastien Ogier szeretne vb-címet védeni, de egyelőre nem áll jól a szénája. A finn ralin mindössze egyszer tudott nyerni életében, így nem számít a verseny specialistájának. Ezen próbáltak változtatni a Fordnál és egy új aerodinamikai csomaggal vágnak neki a hétvégének, ami segíthet a magabiztos ugratásokban a francia klasszisnak. Egyelőre csak Ogier kapja meg a újításokat a Fordok közül, de ha beválnak az új légterelők, akkor a következő versenytől már mindhárom pilóta ezzel indulhat majd. 

Sebastien Ogier. Fotó: GeorgeVieiraSilva41/Shutterstock.com

Elfyn Evans számára munkával telt a hosszú pihenő, sok volt a promóciós munkája, illetve versenyzett is, így nem a legfrissebben várja a hétvégét. Ugyanakkor sokkal gyorsabb tempóval rendelkezik, mint csapattársai, ezt bizonyítja a tavalyi második helye is. Azonban ez mit sem ér, ha több lesz a kevésbé gyors és technikásabb rész. Érdemes elgondolkozni azon, hogy csapattársa, Suninen előrébb végez, mint a brit pilóta (1.50). Suninen hazai pályán versenyez, sokat is tesztelt a verseny helyszínén. 

Tartsuk az előnyt!

Thierry Neuville és a Hyundai célja, hogy megtartsák a jelenlegi fórjukat a Forddal szemben. Elsősorban egy dobogós helyezésben bíznak, mivel a finn versenyeken eddig nem remekelt az i20. Eddig még sosem végeztek az első háromban. Mi lesz a hátránya a belga versenyzőnek? Leginkább az, hogy ő indul elsőként, így neki kell "takarítania" a pályát, ami nem tesz jót a sebességének. Emiatt nem érdemes nagy összeget invesztálni a dobogós helyezésébe, még akkor sem, ha két győzelemmel hangolt (3.00). Az oddsok jól tükrözik a jelenlegi lehetőségeit. 

Andreas Mikkelsen eddig nem hozza az elvártat, így talán nagyobb érték lehet Hayden Paddon jó szereplésében (top3: 3.50). Az új-zélandi pilóta rendkívül gyors és kellően vakmerő egy ilyen őrült versenyhez. A szardíniai teljesítménye bizakodásra ad okot, forma tehát rendben van nála, pozitívan nyilatkozott, így nem lenne meglepő, ha ő végezne legelőrébb a dél-koreai csapat versenyzői közül. 

Dobogót szeretnének

Hétvége meglepetését szállíthatja a Citroen. A norvég Mads Östberg kedvenc verseny ez, kétszer állt már dobogón. Két napot tesztelt Finnországban, ami sokat segíthet egy újabb jó eredmény elérésében (Első háromban végez: 8.50), de nagyobb érték lehet abban, hogy előrébb végez, mint honfitársa, Andreas Mikkelsen. Ugyan utóbbi a tehetségesebb, de Östberg a kiegyensúlyozottabb, ami sokat számíthat ezen a versenyen. 

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Finn rali: Östberg előrébb végez, mint Mikkelsen
    2.30 UnibetHozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -20.78 %

október

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

  • Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Rali-világbajnokság

SPF Admin hozzászólt
2018 júl 15. 15:59
Ismerősöm, Nagy Norbi második lett a szlovák WTCC futamon Tarquini mögött. Élete legjobb teljesítménye ez, óriási gratula Norbi!  :beerchug: :beerchug:  Még mindig csak 23 éves, remélem ez csak a kezdet volt. Tehetség megvan, ha jó autóval párosul több nagy siker is összejöhet neki.
[/qu
Pozzato hozzászólt
2018 júl 14. 20:10
Ismerősöm, Nagy Norbi második lett a szlovák WTCC futamon Tarquini mögött. Élete legjobb teljesítménye ez, óriási gratula Norbi!  :beerchug: :beerchug:  Még mindig csak 23 éves, remélem ez csak a kezdet volt. Tehetség megvan, ha jó autóval párosul több nagy siker is összejöhet neki.
Pozzato hozzászólt
2018 máj 20. 19:29
Elismerem Yvan Muller tudását és eddigi eredményeit, de a viselkedése botrányos (nem hiába francia..).
Már a tavalyi mizéria is, mikor állítólag megfenyegették őt a magyarok és ő még az idei hungaroringi versenyen is ezt hozta fel, csinálva magának a média felhajtást. Azt is szánalmasnak tartottam, de a mostani húzása is...
Mikor már sokadszorra kilöki szándékosan Miche

Kapcsolódó cikkek

2018 szept 11. 14:48
WRC: Új pálya, új remények

2018 aug 15. 23:28
WRC: Fokozódnak az izgalmak