WRC: Nyáron is érdekes Finnország

Nagy Bence
2018 júl 25. 19:49
Szólj hozzá!

Motorsport Rali Sebastien Ogier Hyundai Thierry Neuville

A finn rali hatalmas hagyományokkal rendelkezik, közel 70 éves múltra tekint vissza. Számtalan ugrató és hatalmas sebesség jellemzi a versenyt, de nem csak emiatt lesz érdekes, hanem mert a világbajnoki címért folyó versengés még a tavalyinál is élesebb. Tényleg van esély legyőzni Ogier-t?

Tempóból nem lesz hiány!

A világbajnoki pontversenyben 27 pontos előnnyel rendelkezik a belga Thierry Neuville, ami tetemesnek mondható. Sebastien Ogiernek nem jött jól a portugáliai pont nélküli hétvége, míg Ott Tanak és Andreas Mikkelsen nem tudta hozni eddig az elvártat, Jari-Matti Latvaláról pedig ne is beszéljünk. Az előttünk álló hétvége azonban minden versenyző számára bizonyítási lehetőséget ad. Öthetes szünetet követően folytatódik a versengés, mindezt egy olyan ralin, ahol a verseny legikonikusabb színhelye kimarad az idei programból.

Milyen lesz a hétvégi verseny Ouninpohja nélkül? Furcsa, ugyanakkor a többség számára ismeretlen, mivel a szakaszok közel fele még nem szerepelt az eddigi finn versenyeken. A rengeteg változtatás a tavalyi gyors átlagsebességnek köszönhető, próbálták a szervezők "lassítani" a mezőnyt. A versenyzők (és a nézők) által kedvelt finn hétvégén 23 gyorsasági szakasz lesz, viszonylag széles és murvás utakon. Nagy valószínűséggel nem a technikai hibák döntenek majd, hanem a versenyzők képzettsége és a tempójuk. Egy apró hiba is a dobogóba kerülhet.

Thierry Neuville. Fotó:GeorgeVieiraSilva41/Shutterstock.com

Jyvaskyla körüli versenyen kiemelten fontossá válik a navigátorok teljesítménye, mivel sok lesz a beláthatatlan kanyar és a rendkívüli tempó, ami az eddiginél is gyorsabb reakcióidőt igényel. A finn ralin a parádés nemzetközi mezőny mellett ott lesz egy magyar páros is, mégpedig Szabó Zoltán és Szabó Krisztián kettőse. 

Toyota otthona

Nem a világbajnoki cím esélyeseivel kezdünk, hanem a tavalyi finn rali címvédő csapatával, a Toyotával. A japán gyártó autói idén nem remekelnek, pedig télen érkezett Ott Tanak is, hogy a világbajnoki címért harcolhasson. Az észt pilóta mindössze egy győzelmet tudhat maga mögött, de őt tekintik a hétvége legnagyobb esélyesének (3.50). Ez annak köszönhető, hogy nagy tempónál eléggé jól szerepel és kedveli a murvát is.

A másik fontos tényező, ami a többi toyotást is segítheti, hogy a csapat központja nem messze van a mostani verseny útvonalától és sokat teszteltek arra felé az év folyamán Lappiék. Az említett Esapekka Lappi a címvédő, aki tavaly nagy meglepetésre nyert. Idén 4.75-ért adják a győzelmét és az elmúlt két versenyen már jobb formát mutatott. A hazai környezet kedvez neki, de a realitás egy esetleges dobó lehet vele kapcsolatban (1.75).

“A finn futam mindig különleges számomra, még inkább igaz ez a tavalyi győzelem után. Szeretnék idén is a győzelemért harcolni, de a riválisok is ezt szeretnék, így biztosan nagyon nehéz dolgunk lesz. Az új szakaszok biztosan nagy kihívást jelentenek majd. Mivel az autónak fekszenek a finn pályák, ezért szeretnénk jó itinert készíteni, hogy a határon tudjunk vezetni a pályákon.” – mondta Esapekka Lappi.

Nem esett még szó a háromszoros bajnok, Jari-Matti Latvaláról. A hazaik sztárja idén árnyéka önmagának, elmaradtak a sikerek. Emiatt érdemes lehet elgondolkozni azon is, hogy Lappi előrébb végez, mint ő (2.00). Érdekesség még a Toyotával kapcsolatban, hogy az elmúlt kilenc évből nyolcszor végeztek dobogón és négyszer nyertek. Magyarán a dobogó garantált lehet velük kapcsolatban. 

Új autó, új remények?

Sebastien Ogier szeretne vb-címet védeni, de egyelőre nem áll jól a szénája. A finn ralin mindössze egyszer tudott nyerni életében, így nem számít a verseny specialistájának. Ezen próbáltak változtatni a Fordnál és egy új aerodinamikai csomaggal vágnak neki a hétvégének, ami segíthet a magabiztos ugratásokban a francia klasszisnak. Egyelőre csak Ogier kapja meg a újításokat a Fordok közül, de ha beválnak az új légterelők, akkor a következő versenytől már mindhárom pilóta ezzel indulhat majd. 

Sebastien Ogier. Fotó: GeorgeVieiraSilva41/Shutterstock.com

Elfyn Evans számára munkával telt a hosszú pihenő, sok volt a promóciós munkája, illetve versenyzett is, így nem a legfrissebben várja a hétvégét. Ugyanakkor sokkal gyorsabb tempóval rendelkezik, mint csapattársai, ezt bizonyítja a tavalyi második helye is. Azonban ez mit sem ér, ha több lesz a kevésbé gyors és technikásabb rész. Érdemes elgondolkozni azon, hogy csapattársa, Suninen előrébb végez, mint a brit pilóta (1.50). Suninen hazai pályán versenyez, sokat is tesztelt a verseny helyszínén. 

Tartsuk az előnyt!

Thierry Neuville és a Hyundai célja, hogy megtartsák a jelenlegi fórjukat a Forddal szemben. Elsősorban egy dobogós helyezésben bíznak, mivel a finn versenyeken eddig nem remekelt az i20. Eddig még sosem végeztek az első háromban. Mi lesz a hátránya a belga versenyzőnek? Leginkább az, hogy ő indul elsőként, így neki kell "takarítania" a pályát, ami nem tesz jót a sebességének. Emiatt nem érdemes nagy összeget invesztálni a dobogós helyezésébe, még akkor sem, ha két győzelemmel hangolt (3.00). Az oddsok jól tükrözik a jelenlegi lehetőségeit. 

Andreas Mikkelsen eddig nem hozza az elvártat, így talán nagyobb érték lehet Hayden Paddon jó szereplésében (top3: 3.50). Az új-zélandi pilóta rendkívül gyors és kellően vakmerő egy ilyen őrült versenyhez. A szardíniai teljesítménye bizakodásra ad okot, forma tehát rendben van nála, pozitívan nyilatkozott, így nem lenne meglepő, ha ő végezne legelőrébb a dél-koreai csapat versenyzői közül. 

Dobogót szeretnének

Hétvége meglepetését szállíthatja a Citroen. A norvég Mads Östberg kedvenc verseny ez, kétszer állt már dobogón. Két napot tesztelt Finnországban, ami sokat segíthet egy újabb jó eredmény elérésében (Első háromban végez: 8.50), de nagyobb érték lehet abban, hogy előrébb végez, mint honfitársa, Andreas Mikkelsen. Ugyan utóbbi a tehetségesebb, de Östberg a kiegyensúlyozottabb, ami sokat számíthat ezen a versenyen. 

Nyerj a Bajnokok Ligája tippversennyel!

Találd el minden fordulóban a kiválasztott négy Bajnokok Ligája-mérkőzés eredményét és 15.000.000Ft üti a markod.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Finn rali: Östberg előrébb végez, mint Mikkelsen
    2.30 UnibetHozzászólások


Szólj hozzá fórumtagként

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI 15.71 %

december

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Nyerj a Bajnokok Ligája tippversennyel!

  • Találd el minden fordulóban a kiválasztott négy Bajnokok Ligája-mérkőzés eredményét és 15.000.000Ft üti a markod.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Rali-világbajnokság

Pozzato hozzászólt
Tegnap, 22:40
A ralikrossz befulladni látszik, nem tettek jót neki az elektromos átállás pletykái. Gyakorlatilag gyári csapat nélkül maradt a sportág, jövőre nagy valószínűséggel nem lesz vb (helyszínek pedig már megvannak..), ami érintheti a többi sportágat is. Loeb átigazolt a WRC-be hat futam erejéig, elvileg Solberg is visszatér a PSRX által támogatott VW-vel pár futamra (vagy teljes egészéb
Pozzato hozzászólt
2018 dec 10. 20:30
WTCR:
Ez erős lesz. Szóval jött a Lynk & Co, hoztak egy elvileg fullos kocsit két világbajnokkal (Yvan Müller és Thed Björk), majd gondoltak egy merészet. Mivel két csapat indítható négy versenyzővel, ezért hozták melléjük Andy Priaulx-t. Háromszoros világbajnok, egykori legenda, 44 éves "csak", szinte tini.  ;D Ott lesz Yann Ehrlacher (nagybát
Pozzato hozzászólt
2018 dec 3. 11:34
Kicsit csalódott vagyok, ugyanis nem lesz harmadik autója a Citroennek, így nem áll össze akár egy futam erejéig sem a Loeb - Ogier páros a WRC-ben. Az pedig már csak hab lett volna a tortán, hogy Lappi is ott van, így a múlt (Loeb), jelen (Ogier) és a jövő (Lappi) sztárjai mehettek volna egy csapatban. Jövőre csak a Dakar van a franciának, szóval érdekes lesz Loeb helyzete. Egyetl

Kapcsolódó cikkek

2018 szept 11. 14:48
WRC: Új pálya, új remények

2018 aug 15. 23:28
WRC: Fokozódnak az izgalmak