Sokaknak egoizmusnak tűnhet, ha valaki elhiszi önmagáról, hogy bármire képes. Zlatan szegény menekült családban felnőve, a szőke svédek között nem lehetett puhány bosnyák bevándorló. Végül aztán szerelmes lett, önmagába, és elhitte, hogy bármire képes. Ajax, Juventus, Milánó mindkét fele, Anglia, Európa és Amerika meghódítása is sikerült a visszavonuló legendának.

Malmö és a nehéz gyermekkor

Bevándorló szülők gyermekeként Svédországban látta meg a napvilágot Zlatan, nem túl irigylésre méltó korai évekkel. Volt mindenféle kirekesztésben része, elvált szülők, bevándorlók kitaszítottsága, szegénység, melyek végül megalapozták a keménységét és motivációját. A labdarúgás felé fordult, olyan példaképekkel mint Ronaldo vagy épp Batistuta. Annyira jól játszott a Malmö csapatában, hogy az Ajax és az Arsenal is meg akarta szerezni.

"Arsene Wenger elhívott próbajátékra, amikor 17 éves voltam, de Zlatan nem megy próbajátékra"

mondta Zlatan az Arsenal érdeklődése kapcsán.
Ibrahimovic-Zlatan-007
Zlatan a svéd válogatottban 122 találkozón 62-szer volt eredményes. (Fotó: CampanellaFoto / Flickr)

Zlatan és Guardiola rossz kapcsolata

Végül aztán az Ajax igazolta le, mellyel megnyerte a holland bajnokságot és kupát is. Pár évvel később jött a Juventus, szintén bajnoki cím, majd az Interhez kerülve újabb Serie A sikerek és gólkirályság. Egy csereüzlet és eurómilliók kifizetése után, a Barcelona játékosa lett. Saját bevallása szerint, technikailag a legmagasabb szintű keretbe került egész karrierjét tekintve, de mégsem alakult jól a történet.

 "Ha engem igazolsz le, olyan mintha vennél egy Ferrarit. Amikor van egy Ferrarid, akkor prémium benzint tankolsz bele. Guardiola viszont dízelt tankolt és a földes utakon poroszkált. Inkább egy Fiatot kellett volna vennie"

nyilatkozta a barcelonai időszakról Ibrahimovic.

Nem érezte jól magát a katalán taktikában, rossz volt a viszonya a mindent túlgondoló Pep Guardiolával, mondjuk úgy, Messi szabadsága a pályán, elnyomta Zlatan lehetőségeit. Azért így is felkerült az eredménylistába a LaLiga vagy épp spanyol kupagyőzelem, és kölcsönjátéknak köszönhetően rátalált az AC Milanra.

Zlatan
Zlatan klubcsapataiban 866 meccsen 511 gólt szerzett. (Fotó: ph.FAB / Shutterstock.com)

Ibra meghódítja Párizst, Angliát és Amerikát

Bajnoki címet nyert az AC Milannal, gólkirály is lett, majd huszáros fordulattal Párizs felé vette az irányt. Ha pedig odakerült, akkor rögtön első idényben újabb pontvadászatot húzott be aktuális csapatával. A holland, olasz és spanyol bajnoki trófea után, többször része volt Ligue 1 győzelemben, majd elhagyva a PSG-t, manchesteri Istenné vált. Legalábbis ő így látta az angliai időszakot, ami alatt Európa-liga sikernek is örülhetett.

"Királyként érkeztem Manchesterbe, de végül a város királya lettem és legendaként távozom"

mondta önbizalomtól túlcsordulva Zlatan.

A világhódítás nem ment volna Mino Raiola nélkül, aki sokáig volt a játékosügynöke. Neki köszönhetően mindig nagyon jó érzékkel jöttek a klubváltások, amik talán azt célozták, hogy a bajnoki címeken túl, összejöjjön a Bajnokok Ligája trófea. Erre sosem került sor Zlatan karrierjében, ezért levezetésként még felrakta a térképre Amerikát, ahogy Svédországot, természetesen ez is saját gondolata.

AC Milan a visszatérő és befejező otthon

Karrierje végén nem az olajvilág bajnokságait választotta, hanem az AC Milant és a topfocit. Sérülésből már elég sok volt mostanában, ezért inkább egyfajta mentor lehetett az olasz csapat öltözőjében. A gólszerzéssel nem állt le, idén márciusban az Udinese ellen betalált, ezzel ő lett a Serie A legidősebb gólszerzője, 41 évesen és 166 naposan. Szeretettel fogadták, megszerették, végül a családja és otthona lett az AC Milan.

Korábban gyűjtöttünk Zlatan idézeteket és nyilatkozatokat, amit nem tehetünk meg Messi vagy épp Ronaldo esetében. Lehet, hogy a két játékos jobb a pályán, de a színesebb egyéniség, a pályán is túlmutató szórakoztató faktor a svéd mellett szól. Karrierje egy pontján elkezdte direkt túltolni az önbizalommal teli mondatokat, interjúkat, melyek a hatalmas Ibra-gólokkal kiegészülve hiányozni fognak a labdarúgás világából.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hirdetés

Borítókép: Fotó: sbonsi/Shutterstock