Könyvek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Május folyamán egy egészen jó akció van a Libri hálózatánál:
https://www.libri.hu/akciok/zsebelje_be_az_irodalmat.html

A Helikon zsebkönyvek jók, időtállók, ráadásul 2+1-es akció révén könyvek darabja körülbelül 1000 ft környéke, ami szerintem egészen jó ár. Alexandr Szolzsenyicin, Salman Rushdie, José Ortega Y Gasset, Niccoló Machiavelli, Márai Sándor, George Orwell, Friedrich Nietzsche, Bohumil Hrabal és még lehetne sorolni.

Ha még ma előrendeled, akkor 20% kedvezménnyel megkapható Phil Jackson könyve.
https://www.sportkonyvek.hu/phil_jackson_tizenegy_gyuru_a_legendas_nba-edzo_oneletrajza_1588?keyword=Phil

Az eredeti 8 éve jelent meg, jó kis olvasmány volt, nem tudom, hogyan sikerült a fordítás, de szerintem ez mindenképp egy érdekes könyv.
A másik az Diego Maradonáról két könyv:
https://www.sportkonyvek.hu/az_isteni_diego_maradona_1535?keyword=maradona

https://www.libri.hu/konyv/maradona--2.html

Az elsőben 60 érdekes sztori van, második egy oknyomozói munka, szinte csak jót olvastam róla, egyelőre utóbbi mellett tettem le a voksom, de lehet idővel az elsőt is beszerzem.

A 21. század kiadónál több könyv is akciós, köztük Timothy Snyder alkotásai is. Öt könyve jelent meg magyar nyelven, nekem ezek közül négy van meg (és kapható is még), három akciós, de érdemes beszerezni mind a négyet.
https://21.szazadkiado.hu/index.php?route=product/list&keyword=Timothy%20Snyder&description=0

- A szabadság felszámolása: Ezt kétszer is elolvastam, annyira időtálló és mégis aktuális darab. Amellett, hogy elemzi a 20. század történelmét, még a jelenükre is koncentrál. Vlagyimir Putyin politikája kerül középpontba, hogyan lépett Sztálin nyomdokaiba, hogyan válik az örökkévalóság politikusává, illetve követői (mi magyarok is szerepelünk a könyvben), hogyan próbálják másolni az orosz-modellt. Megdöbbentő, ahogyan országunkra ismerünk, ahogyan elkezdjük látni az összefüggéseket. Aki szeretne felzárkózni az elmúlt 100-150 év történelméből, annak ez kötelező. Nem, nem kell aggódni, hogy ez hanyatló nyugati kiadás, ugyanis az EU-t és az USA-t is ugyanúgy kritizálja. Mind a két oldalról leírja a hibáikat, mik vezettek a jelenlegi helyzethez. Az biztos, nem lesz egyszerű olvasni, mert ez nem egy M1-es vagy RTL-es híradó (szándékosan írtam a két ellenoldalt).
- A zsarnokságról: Ne lepődjetek meg, ez egy rendkívül vékony és kicsi könyv. Ugyanakkor a 20 pontja időtálló, örökérvényű és az indoklások is azok. Idegesítő az egész, mert ebből is ráismersz a mostani helyzetre, ami a világban történik. Pozitívum, hogy ez egy olyan könyv, amivel összeöltük mondjuk 10-en és megvitatjátok a 20 pontot egy délutáni beszélgetés során.
- Fekete Föld: Ezt olvasd el utoljára, amikor már felkészültél erre a könyvre, mert ez kemény lesz. Az utolsó fejezet lesz az, ami igazán ütni fog, ami miatt elgondolkozol mindenen, ami az elmúlt 10-15 évben történt...

Azért az nem rossz, ha ez 12500-as csomag kerül így összesen 5100 forintba. Szerintem ez bőven megéri, Fekete Föld önmagában majdnem ennyi.
Az utolsó könyv nem a 21. század kiadónál kapható, de egy érdekes életrajz: https://ujkonyvek.hu/Timothy-Snyder.A-voros-herceg--9789633550847

A 21. Század, illetve az Európa kiadó ajánlatait néztem, lehet ez pár fórumtagnak tetszene:
https://21.szazadkiado.hu/konyvek-53/akciok-255/extra-ar-144/higgyetek-bennunk-hogyan-csinalt-bajnokcsapatot-jurgen-klopp-a-liverpoolbol-melissa-reddy

Mindössze 673 forint a Liverpool könyv (84%-os kedvezmény), nem tudom milyen, nem olvastam, de ennyiért eléggé ajándékszagú. Mindkét helyen eléggé sok akció van:
https://21.szazadkiado.hu/konyvek-53/akciok-255/extra-ar-144

https://europakiado.hu/hir/regenyek-699-ft-1999-ft-aron

Nekem a többsége megvan, így nem élek az ajánlatokkal - maximum egy-két kimaradót még beszerztek -, de sok minősége könyv van, szinte egy korsó sör áráért: A háború fényei (Michael Ondaatje), Olga (Bernhard Schlink), A kivándorló (Tolvaly Ferenc), A Terrorista (John Updike), ezek mind 1000 forint alattiak, illetve Hrabal vagy a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro könyvei 1500-2000 forintért.

#124 október 27, 2021, 16:11:51, Alk
Ma szert tettem életem első igazán antik könyvére, egy 1887-es kiadású, a Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben bevezető kötetére. 21 kötetből áll a teljes sorozat, nem is olcsó, díszkötésben 400 ezertől kezdődik. Nem volt tervem a könyv megvásárlása, de szokatlan módon félreárazta az antikvárium (4500 Ft), miközben 10 eft alatt gyakorlatilag lehetetlen beszerezni (medián 15 eft körül van). Ennyiért maximum reprint kapható, de még az is alacsony árnak minősül. Totál felvillanyozó egy ilyen - korokon átívelő - könyv birtokosának lenni.

A hónapban már ez a 8. könyvem, lehet, kezd valamiféle addikció kialakulni.

Most komolyan de tényleg örülök a sikeres könyv vásárlásodnak Alk! Jókor voltál jó helyen. :)

Idézetet írta: Alk Dátum október 27, 2021, 16:08:58
Ma szert tettem életem első igazán antik könyvére, egy 1887-es kiadású, a Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben bevezető kötetére. 21 kötetből áll a teljes sorozat, nem is olcsó, díszkötésben 400 ezertől kezdődik. Nem volt tervem a könyv megvásárlása, de szokatlan módon félreárazta az antikvárium (4500 Ft), miközben 10 eft alatt gyakorlatilag lehetetlen beszerezni (medián 15 eft körül van). Ennyiért maximum reprint kapható, de még az is alacsony árnak minősül. Totál felvillanyozó egy ilyen - korokon átívelő - könyv birtokosának lenni.

A hónapban már ez a 8. könyvem, lehet, kezd valamiféle addikció kialakulni.

Rárkeresve én találtam többet is 5 ezer körül, a tiéd mitől ekkora értékű? Nem tűnik félreárazásnak, ezért kérdezem.

Idézetet írta: TiB Dátum október 27, 2021, 17:10:19
Rárkeresve én találtam többet is 5 ezer körül, a tiéd mitől ekkora értékű? Nem tűnik félreárazásnak, ezért kérdezem.

Arra tippelnék, hogy azok reprintek. Librin van néhány tucat, s nem is mindig könnyű megkülönböztetni, mert néha az újaknál (2012-2014 jellemzően) is a Magyar Királyi Államnyomdát adják meg kiadónak, miközben ez így helytelen. B verziónak díszkötés meglétét/hiányát mondanám, C-nek pedig az állapotot.

Itt pl csak akkor látszik az évszám és kiadó, amikor rányomunk az adott könyvre, a listában csak annyi van, hogy antik könyv.

https://www.libri.hu/konyv/Az-Osztrak-Magyar-Monarchia-irasban-es-kepben-V-Stiria-7.html

Másik reprint (más a kiadó: Győri Széchenyi Nyomda):

https://www.vatera.hu/az-osztrak-magyar-monarchia-irasban-es-kepben-3098909045.html

Az alábbi eredeti XIX. századi, de a borító más:

https://www.libri.hu/konyv/Az-Osztrak-Magyar-Monarchia-irasban-es-kepekben-Karinthia-es-Krajna-3.html

Az alábbi linken egyezik a kor és a borító is, azonban nagyon rossz állapotú a könyv:

https://www.vatera.hu/az-osztrak-magyar-monarchia-irasban-es-kepben-magyarorszag-i-1888-3100111793.html
https://www.vatera.hu/az-osztrak-magyar-monarchia-irasban-es-kepben-ii-becs-es-also-ausztria-3098208851.html

Nagyjából ezek a fő szempontok. Kutakodásaim alapján eredeti kiadású, díszborítású és jó állapotú 10 eft alatt nemigen van. De még számomra is sok az újdonság, szép szakma ez is.

Elég jó kis akció van az Európánál:

25% alapkedvezmény minden készleten lévő kötetre;
2 könyv vásárlása esetén 30% kedvezmény,
3 könyv vásárlása esetén 35% kedvezmény,
4 könyv vásárlása esetén 40% kedvezmény,
5 vagy több kötet vásárlása esetén 50% kedvezmény


Bár black friday még előttünk, azért  - tekintve, hogy gyakorlatilag a teljes kínálatra vonatkozik az ajánlat - mindenképp versenyképes.

Idézetet írta: Alk Dátum november 01, 2021, 21:57:22
Elég jó kis akció van az Európánál:

Ez az akció szerintem nagyon jó. Ha már nem lenne meg, akkor valószínűleg az alábbi ötöst választanám (ár, tartalom és oldalszám miatt):
- Titkos világ: ez a kémekről szól, két eléggé vastag kötet (1200 oldal környéke a kettő), de rendkívül átfogó képet ad a világunkról a kémek szemszögéből
- Albert Speer küzdelme az igazsággal: pazar könyv a vívódásról, ami egy értelmiség embert jár át, miközben beáll a nácikhoz (ez is eléggé vastag könyv)
- Ég a város: ahogyan az előbbi kettő, ez sem vékony (1000 oldal felett), ráadásul felesleges kis ajánlót írni, mert annyira összetett: https://moly.hu/konyvek/garth-risk-hallberg-eg-a-varos
- Semmi nem igaz, bármi lehetséges: Pomerantsev, jelenlegi Oroszország, abszurd az egész, de mégis ez a valóság. Mintha valami fura mesében lennénk, miközben mégsem...
- Ne uszítsatok levelezésre!: Faludy Gyuri bácsi levelei, rendkívül pontos meglátásokkal, ráadásul az alábbi két idézettel nyit a hátsó borítón:
"...a társdalmat akartátok megjavítani, és nem vettétek észre, hogy az ember javíthatatlan..."

Ezeken kívül is nagyon sok jó könyv akciós (Stephen King stb.), de én a méretük és az áruk miatt választanám ezeket (általában 5000 vagy afeletti áron vannak, általában 500-1000 oldal környékén, terjedelmes, mély olvasmányok). Körülbelül 30 ezerbe kerülnének ezek a könyvek, így meg 15 ezerért el lehet vinni... Kiváló!

A titkos világot tervezem egy ideje, az ajánlásod és a kedvezmény kb el is döntötte kérdést. Putyin metamorfózisára is gondoltam, de a Semmi nem igaz... c. könyv ajánlója izgalmasabb képet fest, így azzal kezdek.

Orwell könyvei nekem eddig kimaradtak, így jönnek azok is, valamint az Elme trükkjei.

Eddig tudatosan tényirodalmi könyvekre fókuszáltam, vagy ha történetet mesélt el, az mindig non-fiction volt. Szórakoztató- és szépirodalom eléggé új terület lesz, de ha reális elvárás, itt is ragaszkodnék ahhoz, hogy "hozzátegyen" az emberhez az élményen túl (érdekes nézőpontok, gondolatmenetek).

Nem kizárt, hogy keresnélek majd a jövőben az említett kategóriák kapcsán.

Amúgy jól nézhet ki a házikönyvtárad! :beerchug:

Jól építed fel és tudatosan a könyvtárad, bővebben is írhatnál róla.  :ok: Nekem is a tényirodalmi könyvek élveztek elsőbbséget, valahogy a könyvek mellett a sorozatok és filmek terén is azok fogtak meg leginkább. Az élet írja a legjobb sztorikat, ami örömteli, hogy eléggé sok könyv elérhető ebben a szegmensben. Mik voltak, amik leginkább megfogtak és ajánlanál?

Politikai írásokból is rengeteg van, kedvelem Timothy Snyder könyveit. Gyakorlatilag az összeset lehetne ajánlani, mert mind érdekes, valós eseményeken alapul, van, amelyik a jelenlegi korszakkal foglalkozik (orosz és kínai térnyerés), van amelyik mondjuk a világháborúval, de akad olyan is, ami Habsburg Vilmossal. Snyder is leírja a saját szemléletéből a Krím-félsziget "háborúját", ami gyakorlatilag egy területfoglalás volt. Érdekelt mindkét oldal véleménye, ezért megvettem Richard Sawka könyvét is (Háború ​a határon), amely a másik oldalról vizsgálta az eseményeket. Engem nagyon érdekel az oroszországi (vagyis inkább egykori szovjet) helyzet, ottani emberek, életszínvonal, ezért is van sok könyvem ebben a témában. Az említett Pomerantsev könyv mellett, Anne Applebaum műve a Vörös ​éhínség is nálam elit kategóriga (a kegyetlen sztálini időszak a '30-as évek elején). Anna Politkovszkaja alkotása szintén kiemelt könyv, azt minden egyes emberrel elolvastatnám, hogy tudja, mire képesek a Putyinhoz fogható emberek, ahogyan az Orosz hekkerek c. könyvet is (vagy a másik: Putyin trolljai). A magyar könyvek mellett igyekszem angolul is beszerezni a friss cuccokat, ilyen a Putin's People, ami tavaly jelent még, és amiből az ominózus Navalnij-féle YouTube videó készült.

Próbálok más országokkal is képben lenni, Bassár el-Aszadról jelent meg egy könyv tavaly, magyarul még tudtommal nem elérhető, de az is megér egy misét, hogyan változott Szíria a Putyin által kontrollált Aszad után ilyen országgá... Ugyanígy a Newcastle újdonsült tulajdonosáról is volt egy jó könyv (Mohammed bin Szalmán), Vér és olaj címmel az Amazon kínálatában (ezt erősen kétlem, hogy lefordítanák). Érdekelt továbbá a kínai beavatkozás Ausztrália kapcsán (ebből is született egy kiváló dokuregény), de lehetne még említenem Antonio Skármeta könyvét (Szivárványos napok), mely egy diktátorról szól, aki letér a demokratikus útról és utána a nép "magához tér" (de ez inkább "filmes" alkotás, mintsem mélyebb történelmi mű). Legutóbb például a Kosztolányi által lefordított Mussolini élete következik, mely az Európa kiadó újból kiadott 1927-es kiadása. Azt mondták a kiadónál: aktuális. Mondjuk ugyanígy érdemes egy pillantást venni A bódult nemzet c. könyvre, mely szintén Mussolini korszakát írja le.

A tényirodalom kapcsán meg még rengeteg remek könyv jelent meg. A Megfojtott virágokból azt hiszem, hogy televíziós sorozat is készül majd, az a dokumentumregény is komoly siker volt, ahogyan Tim Marshall "földrajzos" könyvei is. Én ezeket például alapművekké tenném a földrajz és történelem órák számára középsuliban. Hans Roslingtól a Tények c. könyv szerintem sokaknak megvan, az is véleményformáló alkotás, illetve elgondolkoztat pár olyan dolgon, amit alapvetően "tudunk", legalábbis azt gondoljuk róla. Érdekes még Az Éjszaka fénye is, mely mélyebbe vizsgálja az "áramháborút". Ezzel a könyvvel is csak tanulni lehet, elsőre nem tűnik érdekesnek a lámpa feltalálása (mint felütés), de a könyv ennél jóval mélyebb. És akkor még olyan könyv szóba sem került tényfeltáró irodalom szintjén, mint az Asperger ​gyermekei (Daniel Tammet könyvei is érdekesek Asperger-témában). Az egyik top könyv, ahogyan a Hitler lovai is, mely inkább egy sodró lendületű kalandregény, pedig megtörtént eseményeket dolgoz fel, raádásul a jelenünkből. Az oknyomozó újságírók közül még az egyik etalont kiemelném: Roberto Saviano.

George Orwell könyveit kötelezővé tenném, ha még nem tették (erről már írtam korábban is, nem emlékszem, hogy akkor érkezett-e válasz, hogy kötelező-e). Az Állatfarm időtlen klasszikus, ennek minden országban alapműnek kéne lennie. Ezzel a diákok megérthetnénk, miért nem jó tekintélyuralmi rendszer. A Hódolat ​Katalóniának egy kiváló dokumentumregény (bár lehet, hogy nem ez a megfelelő besorolás), Orwell harcolt a spanyol polgárháborúban, erről ír bővebben. Az 1984 meg szintén ikonikus. Ezekkel szerintem biztosan jó elfoglaltságot adnak.

A szépirodalmi alkotások meg nálam eléggé széles skálán mozognak. Szeretem a dél-amerikai írókat: Eduardo Sacheri (Szemekbe zárt titkok - Oscar-díjas film -, Lúzerek éjszakája), Roberto Bolano (2666, Vad nyomozók), Juan Gábriel Vásquez (mind az öt magyarul megjelent könyve) vagy épp Gabriel García Márquez. Az orosz értelmiség szintén minőséget hoz: Dmitry Glukhovsky (Orosz népellenes mesék... zseniális), Viktor Pelevin, Alekszandr Szolzsenyicin vagy Jurij Poljakov. Nagyon sokat lehetne még sorolni, akiket kedvelek: Guillaume Musso, Kurt Vonnegut, Paul Auster, Michael Chabon, John Updike, Jón Kalman Stefánsson, Irvine Welsch, Kepes András, Gárdos Péter, Grecsó Krisztián, Per Petterson, John le Carré, Cormac McCarthy, Philip K. Dick, Umberto Eco. Említhetném még a japán-vonalat: Kazuo Ishiguro vagy Kavagucsi Tosikadzu. Szóval vannak bőven kedvencek, és akkor még olyan könyv mindig a polcon hever és nem jutott rá idő, mint a Végtelen tréfa.... Amire fel kell készülni, de én már túl sokat is készültem David Foster Wallace könyvére.  ;D

Az kétségtelen, hogy szeretek olvasni, de szerintem ez a nevelés miatt alakult ki, szüleim (és nagyszüleim) mindig rengeteget olvastak nekem, szóval ezért vagyok fogékony az ilyen dolgokra. Volt olyan időszak, mikor kevesebb volt az olvasási idő, de igyekszik az ember pótolni a későbbiekben (vagy gyorsabban olvasni). Kétségtelen, hogy költséges "hobbi", hiszen eléggé drágák a könyvek, de megtérülnek. Mindig van miről beszélni, egyre többet tud az ember a világ dolgairól, több szemszögből látja a helyzeteket. Az is biztos, hogy ezzel nő az egónk, hiszen tájékozottabbak vagyunk, de őszintén szólva úgy vagyok ezzel: mindenki számára ott a lehetőség, hogy vásároljon könyvet, vagy könyvtárba regisztráljon. Mindenki eldöntheti, mire költi a pénzét, én nem sajnálom ezt a tetemes összeget arra, hogy fejlődjek.

#132 november 03, 2021, 18:05:30, Alk
Ilyen széles skála és irdatlan mennyiség az én egómat kb a földbe is döngölte. ;D

Sokkal szűkebb pályán mozgok, tényirodalmon belül is azokat a témákat preferáltam eddig, amik segíthetnek egyes képességeket fejleszteni, vagy olyan ismereteket elsajátítani, amiknek lehet gyakorlati haszna. Vannak köztük elég specifikus témák, mint a trading pszichológia, amiben a várható érték alatti teljesítményem pszichológiai okai után kutattam. A legtöbb trader rosszabb eredményt tud felmutatni, mintha csukott szemmel nyomogatná a buy és sell gombokat, és ennek okai a viselkedésünkben keresendő. Mark Douglas könyvei (Disciplined trader, Trading in the zone) megkerülhetetlenek traderek számára. De ott van a Zen and the art of Poker. Ezt csak a kronológiai sorrend fenntartása érdekében hoztam előre, elsősorban trader ambíciók mellé ajánlott.

Többször írtam Michael Lewis könyveiről, egyik kedvenc szerzőm, jellemzően a pénzügyi, gazdasági vonalon mozog. Első könyve a Brókerpóker (Liar's poker), a Salomon Brothers, az 1970-es és '80-as évek legnagyobb befektetési bankját mutatja be, többek közt Lewis Ranierivel, aki a back office postai részlegéből küzdötte fel magát az igazgatótanácsig (talán igazgatóhelyettes is volt). A 2008-as gazdasági válság nem történhetett volna meg az ő ötlete, az értékpapírosítás nélkül, melynek keretében ezernyi jelzáloghitelt összegyúrva AAA besorolású kötvényeket hoznak létre és értékesítenek, amivel a bankok a hitelek mennyiségének növekedésében váltak érdekelté, és ahol a hitelek minősége nem volt szempont. Ha már 2008-as válság, arról is született egy könyve Lewisnak Összeomlás címmel. Többek között a majdnem becsődölt Izland és Görögország is helyet kap. Az ötödik kockázat az Obama-Trump átmenetet mutatja be különböző állami hivatalokon keresztül (Energiaminisztérium, Mezőgazdasági Minisztérium, vagy a NOAA, NASA). Kitér a működésükre, szervezeti felépítésére, tevékenységi köreikre, nagyon érdekes, számomra sok új infóval. De az összes könyvét jó szívvel ajánlom.

Másik nagyobb téma a kognitív torzítások illetve döntéshozatal volt, itt is sokat szeretek:

Dan Ariely: Zseniálisan irracionáls, A (túl)költekezés pszichológiája
Richard Thaler: Rendbontók, Nudge még a listámon
Adam Grant: Gondold újra, Eredetik
Olvier Sibony: Döntéshozatali csapdák
(kissé más kategória) Maria Konnikova: A legnagyobb blöff (leginkább a vége tetszett). Mintha a pókertudásával együtt fejlődött volna az írói készsége.

Robert Shiller: Narratív közgazdaságtan, Tőzsdemámor

De ugyanúgy érdekel a gazdaságpszichológia is (Osiris tankönyvek), vagy a nemesfém befektetések. Ezek aztán elvittek az általános pénztörténet irányába, ez pedig a különböző korok pénzvilágába (pl Hóman Bálint: Magyar pénztörténet 1000-1325). Itt megint kezdünk beszűkülni, keveseket foglalkoztat, hogy hányféle font és márka súlymérték létezett 1000 éve. :D

Amit még mindenképp érdemesnek tartok megemlíteni, az Mérő László könyvei, a Mindenki másképp egyforma pl a játékelméletet vizsgálja.

Mostanában egyre jobban foglalkoztat a véletlen, a megjósolhatatlanság, s így az életünk felett érzett irányítás illúzójai is. Érdekes módon ez is a tradingből eredeztethető. Amikor rájövünk, s teljes mélységében megértjük, hogy bármelyik pillanatban bármi megtörténhet a piacokon, és cselekvéseink csupán reakciók az adott szituációkra, akaratlanul is párhuzamba állíthatjuk azt az élettel. Nem tudhatjuk, hogy mi fog történni, csupán a helyzetekre adott reakcióinkra van hatásunk (ami persze alakíthatja a későbbi helyzeteket). Ezt csupán felvezetésként írtam Nassim Taleb könyveire: Fooled by randomnesss - The hidden role of chance in life and markets és a The black swan - The impact of the highly improbable.

Végére talán a filozófiát is súroltuk. ;D

Csupán néhány témakörra összpontosítottam eddig, s azok is valamelyest közel állnak egymáshoz. Továbbá lassan egyik-másik végére érek, ezért is keresek új irányvonalakat. Köszönet az ajánlásokért!

Uhh, kimaradt: A szokás hatalma, A meggyőzés tudománya, Memóriafejlesztés.

Nekem például nagyon hasznos volt, amiket most írtál, mert érdekel a pénzügyi világ is (befektetések miatt is), de még nem fogtam hozzá. Az általad írt könyvekből biztosan szerzek majd be, úgyis rendelni akartam most pár könyvet az Amazonról. Én ezen a téren leragadtam a The Big Short c. filmnél, szóval eléggé komoly hátrányból indulok.  ;D Köszi a címeket!  :beerchug:

Big shortot egyenesen imádom! Inside jobot láttad? Ha nem, én már ma megnézném!

https://www.imdb.com/title/tt1645089/