Könyvek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Vinnie Jones: Megindító meccs volt - az én sztorim

Mindig is meg akartam ismerni a háttérsztoriját ennek a fickónak, hogy egy igazi favágó focistából hogyan lesz hollywoodi színész. A könyv erre is választ ad, de az tetszett bennne, hogy érezni Vinnie Jones stílusát rajta. Igazi kemény fickó, csipős humorral, lelke mélyén nagy szívvel, és mint oly sokszor, most is kiderül, hogy a gyerekkor, nevelés határozza meg az életed. Azt gondolom, hogy egy kicsit keményebb kezű szerkesztő jót tett volna a könyvnek, mert sokszor csapongó, de mivel tényleg bírom a fickót, ezért nem zavart. Az biztos, hogy Vinnie több annál, mint hogy lerúg mindenkit fociban, és szétver mindenkit a filmekben.

Jöjjön két könyv a tegnapi kihagyás után.
Karácsonyra készülés S01E06-07:
George Orwell: Hódolat Katalóniának

Szösszenet róla: Orwell egy zseni, kiváló író volt, Állatfarmot kötelezővé tenném mindenhol, ahogyan az 1984-et is. A spanyol polgárháború, Franco rémuralmának kezdete, de Orwell mindössze csak azért utazik Barcelona, hogy megnézze mi a helyzet. Itt azonban nem állt meg, részt vett ő is a háborúban a milicisták oldalán. Az ott látott és tapasztalt dolgokról ír. Hamar konstatálta, hogy olyan seregben harcol, ahol ő a legképzettebb a csapatában, alig van lőszerük és fegyverük, hideg van és állóháború folyik, legnagyobb küzdelem pedig az éjszakai megfagyás és az éhség ellen volt. Igazi háborús napló, amely által nagyobb betekintést kaphatunk a mára "elfeledett", de nagy jelentőséggel bíró spanyol polgárháborúról, ami rengeteg dologra volt hatással, köztük a labdarúgás alakulására is. Annak, hogy ma itt tart a foci világa, jelentős szerepe volt a Franco hatalomra jutásának.

Steve Cavanagh: Tizenhárom

Szösszenet róla: Lassan építkező, de megéri eljutni a feléig, mert onnantól nehéz lesz letenni. Az év egyik kiemelkedő könyve, amely egy izgalmas krimi. Olvastam vele kapcsolatban kritikákat, olvasói véleményeket, mindenhol kiemelték, hogy mennyire fantasztikus. Mi a sztori? A sorozatgyilkos nem a vádlottak padján ül, ő éppenséggel az esküdtszék tagja. Robert Solomont, az ünnepelt hollywoodi csillagot gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt. Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben. Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás?

Tényleg jó Orwell Katalóniája. Én is ajánlom.
Pluszban pedig még ajánlom elolvasni - akit érdekel, persze - a spanyol polgárháborúban harcoló, ott letartóztatott és szerencséjére nem kivégzett, hanem börtönbüntetésre ítélt Arthur Koestler magyar származású brit író világhírű művét, a "Sötétség délben" című regényt.
És szintén ajánlom Koestler egy másik könyvét is, amelyiknek "Párbeszéd a halállal" a címe és amelyik - egészen konkrétan - Arthur Koestler egyik önéletrajzi írása, melyben a spanyol polgárháború során, elsősorban a börtönben szerzett tapasztalatairól ír.

Karácsonyra készülés S01E08:
Frederick Forsyth: A Sakál napja
Ez nem az a könyv, ami 'fancy' boritóval rendelkezik, amit mindenki ajánl manapság az oldalakon, hogy bástya, olvasd el, ez jó lesz neked. Könyvesboltban nem kapható, ehhez bizony el kell menni az antikváriumba, esetleg a könyvtárba. Nekem egyik személyes kedvencem, emlékszem, egy nyaraláson vettem a reptéren, hogy majd olvasok valamit útközben. Végül az lett belőle, hogy le sem tudtam tenni a könyvet, annyira magába szívott a történet. Forsyth az 1960-as évek Franciaországába kalauzol el minket, ahol az OAS terrorszervezet mindent egy lapra tesz fel: egy profi merénylőt bérel, hogy ölje meg az államfőt, Charles de Gaulle-t. A bérgyilkos neve: Sakál, akinek követhetjük a napját, ahogyan eljut az ominózus lövésig. Rendkívül izgalmas a könyv. Forsyth eléri, hogy oldalról oldalra azon izguljunk, mi lesz a Sakál sorsa. Természetesen megfilmesítették a könyvet, mely azt kell, hogy mondjam, időtálló. Az 1973-as darab még mai szemmel is kiemelkedő, én bármikor végig tudom nézni. Az a Fred Zinnemann rendezte aki 4 Oscar-díjat nyert, ezért pedig Golden Globe és BAFTA jelölést kapott. A filmet egy Oscarra, illetve három Golden Globe-ra jelölték.

Karácsonyra készülés S01E09:
Aziz Ansari: Modern románc
Szösszenet róla: Nem egy romantikus leányregény, hanem a kőkemény valóság a közösségi média befolyásáról a párkapcsolatok területén. Milyen szerepük van a keresésnél, mennyire befolyásoló tényező a Tinder vagy épp a Facebook, milyen hatásaik vannak, mennyire torzítják az emberek igényét? Mindenki a lelkitársra vágyik, egyre nagyobb lesz a lehetőségek tárháza, de ez nem biztos, hogy jó. Ezekről is ír Aziz Ansari, aki mindezt vicces formában teszi, különböző országok példávail szemléleti a helyzetet: Japánban félőssé váltak a férfiak, alig van párkapcsolata a nőknek, Argentínában viszont épp az ellenkező hatást váltotta ki. Nem hiába volt New York Times-bestseller, Ansari tényleg minőséget tesz le az asztalra, kiválóak a kikacsintások is, kisebb sztorik, szóval megéri az árát még akkor is, ha már egy 4 éves könyvről beszélünk. Sajnálatos módon a könyvben leírt dolgok többsége még mindig aktuális, ami inkább a társadalmunk szempontjából elkeserítő... Ha Ansari ismerős, akkor az nem a véletlen műve, több sorozata is van, köztük a Master of None, amiért 2018-ban Golden Globe-díjat, illetve két Emmy-díjat kapott (IMDB: 8,3 / 59000 szavazó).

Elegge felporgott a tema, ugyhogy egy eddig sikertelen probalkozasban kerem a segitsegeteket.

Pink Floyd Inside Out - Nick Mason az en tortenetem konyvet akarom mar levadaszni egy ideje, magyar nyelven. Jo lesz e-formaban is, ha ugy konnyebb fellelni.

Pénteken jön csak a következő rész, addig is itt a karácsonyra készülés S01E10-14.:
Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Szösszenet róla: A Nobel-díjas japán író 2017-ben érte el pályafutása csúcsát. Művei talán ismerősek lehetnek számukra. A Ne engedj el c. könyvéből készült film főszereplője Keira Knightley volt, az IMDB-n 7,1-es értékelést kapott (130 ezer szavazzó után), míg a Napok romjai c. könyvéből készült filmet 8 Oscar-díjra jelölték, főszereplője a legenda, Sir Anthony Hopkins volt. Én most utóbbi könyvet ajánlanám:
1956 ​forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul. Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott. Ám kisebb-nagyobb kalandokkal tarkított utazása egyszersmind jelképes is.
A Napok romjai az elveszett ügyek és az elvesztegetett szerelem, a megbánás álomszerűen szép és gazdag regénye. Stevens komikus sutasága és reménytelen tehetetlensége Ishiguro keze nyomán varázslatos egységbe olvad, és a fájdalmas múltat még maga előtt is titkoló személyiség, valamint a kor és a környezet páratlan tanulmányává válik. Olyan fájdalmasan megindító és őszinte mű ez, amely sokáig kísért az olvasó emlékezetében.


John le Carré: Kettős szerepben
Szösszenet róla: A kémregények király, talán nálunk akkor került előtérbe, mikor 3 évvel ezelőtt a Night Manager sikert aratott a sorozatok terén. Számtalan kiváló kémtörténetet írt, sokat megfilmesítettek belőle. A Kettős szerepben c. könyvéből készült sorozat The Little Drummer Girl címmel. Az kevésbé volt sikeres, hiába állt mögötte az AMC, rendezője Park Chan-wook (Oldboy rendezője is, mely a 69. az IMDB ranglistáján), illetve olyan szereplők, mint Alexander Skarsgard és Michael Shannon. Rengeteget költöttek a sorozatra, de mégsem tudta visszaadni a könyv zsenialitását, mely rendkívül aprólékos, igazi lassan építkező kémsztori, szóval ne egy James Bond-féle akcióorgiát várjunk:
Charlie, a húszas éveiben járó feltörekvő angol színésznő Míkonosz szigetén találkozik a jóképű Joseph-fel, és látszólag különleges, szenvedélyes kapcsolat szövődik köztük. A nő azonban nem tudja, hogy a férfi az izraeli titkosszolgálat tisztje, aki egy életveszélyes küldetésre próbálja őt beszervezni. Charlie hamarosan egy ravaszul felállított csapdában találja magát a valóság színházában: a célpont egy palesztín terrorista, aki Európában élő zsidókat akar felrobbantani. Vajon képes lesz Charlie eljátszani élete legveszélyesebb szerepét?

Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája
Szösszenet róla:Sacheriről először akkor hallottam, mikor megnéztem a Szemekbe zárt titkok című filmet. Nem az amerikai utánzatot, mert az gyenge, hanem az argentin 2009-es verziót. Zseniális volt, érdemes rá időt szánni, ahogyan a Lúzerek éjszakájára is. Könnyed olvasmánynak tűnik a maga 345 oldalával, hiszen a szereplők is esetlenek, de bosszúra esküsznek. Sacheri a saját környezetéből merített erőt a könyvhöz, mely igényes borítóval is rendelkezik, ha ez valakinek fontos lenne. Pörgős könyv, melynek középpontjában a bosszú áll:
Buenos ​Aires tartomány egy eldugott településén sok minden felett eljárt az idő. A 2001-es gazdasági válság során kirobbant banki megszorítások idején egy baráti társaság elég pénzt gyűjt ahhoz, hogy egy közös terv segítségével kilábalhassanak a pusztulásból és a szegénységből. Ám időközben, a betétek országos elkobzásakor átverik őket, és elveszítik minden megtakarított pénzüket. A pórul járt barátok elhatározzák, hogy mindet visszaszerzik, és ezzel kezdetét veszi a tartomány egyik legemlékezetesebb pénzrablásának története.

Hendrik Groen: Lesz ez még így se + Amíg élünk
Szösszenet róla: Ez két könyv, vagyis inkább napló, de jöjjön pár mondat belőle, hogyan is kezdődik Hendrik története:
2013. január 1. kedd
,,Ebben az évben sem fogom szeretni a nyugdíjasokat. Csoszognak a járókeretükkel, türelmetlenkednek, ha kell, ha nem, egyre csak panaszkodnak, majszolják a kekszet a teához, nyögnek, sóhajtoznak.
Én 83 és ¼ éves vagyok."
2013. január 2. szerda
"Kiszórodott a porcukor. Hogy könnyebben letörölhesse az asztalt, Smitné a székre tette az almás pités tálat. Jött Voorthuzienné, és a gigászi valagával beletottyant a pitébe. Észre sem vette."

Samantha Downing: Elbűvölő ​feleségem
Szösszenet róla: Egyelőre még csak a polcomon hever, de következő hetekben ez kötelező lesz. Olvasgattam honi és külföldi oldalakat, sokszor előkerült a beteg szó. A cím megtévesztő, sztori egészen más, nem egy leányregény:
Úgy nézünk ki, mint bármelyik házaspár. Mint a szomszédaid, vagy a gyereked barátjának a szülei, akiket örömmel hívsz át este vacsorára. De közben semmit nem tudsz rólunk...
Mindannyiunknak megvannak a saját kis titkaink, amikkel életben tartjuk a házasságunkat. Mi a gyilkolástól jövünk újra izgalomba.

Jókat írtál, érdekes, hogy én filmen láttam csak ezekből többet is, olvasni sajnos nem olvastam egyiket sem. A szemekbe zárt titkok pl. nagy hatással volt rám, és igen, csakis az argentin verziót ha már valaki megnézi. Szerepel benne Ricardo Darín akit én nemhogy Argentínában, de általában a világon is napjaink egyik legjobb színészének tartok.
A Sakál napja is nagyon jó filmen, nekem még anno anyukám ajánlotta  :)
A napok romjai szintén, mai napig emlékszem Emma Thompson és Anthony Hopkins alakítására.

#53 december 20, 2019, 09:34:49, TiB
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót

Gyerekvállalás eldöntéséről, terhességről, szülésről, és nevelésről szóló könyv. Egy amerikai nő Franciaországban köt ki, és meglepődve tapasztalja, hogy a francia gyerekek nyugodtak, illedelmesek és nem üvöltöznek egyfolytában, mint a mekis kajával és cukorral tömött amerikai lurkók. A könyv lényege ez is nagyjából, hogy a kissé unalmas, visszahúzódó apuka mellett a nő hogyan éli meg a francia nevelési elveket. Kicsit talán túl is sztárolja a franciákat, de azt gondolom, hogy a könyv lehetne akár európai nevelésről szóló mű is. Nem tömjük a gyereket cukorral, nem nézzük hülyének, ő csak egy kisember és foglalkozunk vele, mert attól fejlődünk. Humorosan ír, szóval ha ilyen szakaszban jár az életed, érdekes lehet, de a franciák felszopása tényleg idegesítő, még a balherém se akarna francia lenni.


Mark Manson: A "Lesz*rom" rafinált művészete

Biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet ilyen önsegélyező polcokra helyezik a könyvesboltokban, pedig sokkal könnyedebb és viccesebb a stílusa annál, hogy mély depressziósokon segítsen. Ha nem tudnám, akkor is egyértelmű lenne, hogy amerikai szerző. Nem tudom, nektek feltűnt, hogy az amerikai írók stílusa tipikus és felismerhető? Az agy működéséről szól, hogy még a negatív élmény elfogadása is pozitív, tehát az agy csinálja, ha kell, ha nem. A dolgok elengedésére próbál rávilágítani, hogy néhány dolgot egyszerűen le kell szarni, ahogy a címben is van, és a néhány fontos dologra kell koncentrálni, különben nem lehetünk boldogak.

Idézetet írta: TiB Dátum december 20, 2019, 09:32:15
de a franciák felszopása tényleg idegesítő, még a balherém se akarna francia lenni.

Szerintem józan, épeszű ember nem szeretne francia lenni.  ;D

Idézetet írta: SPF Admin Dátum december 20, 2019, 09:40:28
Szerintem józan, épeszű ember nem szeretne francia lenni.  ;D

Azért azt érdemes megemlíteni, mikor mi magyarázunk, akkor ők franciáznak!

Idézetet írta: firgabácsi Dátum december 20, 2019, 08:24:44
Jókat írtál, érdekes, hogy én filmen láttam csak ezekből többet is, olvasni sajnos nem olvastam egyiket sem. A szemekbe zárt titkok pl. nagy hatással volt rám, és igen, csakis az argentin verziót ha már valaki megnézi. Szerepel benne Ricardo Darín akit én nemhogy Argentínában, de általában a világon is napjaink egyik legjobb színészének tartok.
A Sakál napja is nagyon jó filmen, nekem még anno anyukám ajánlotta  :)
A napok romjai szintén, mai napig emlékszem Emma Thompson és Anthony Hopkins alakítására.
Nagyon sok kiváló könyvet nem lehet vagy nem tudnak megfilmesíteni (A setét torony), amikor joggal vagy dühös, mert egy rakás szart kaptál. A mostani sikeres könyvek közül talán a legnagyobb port vert Az Aranypinty esete, mely Donna Tartt könyve, mely eléggé jól sikerült, de hiába akarta Nicole Kidman kihozni belőle a legtöbbet, ez egyáltalán nem sikerült neki. Az említett filmekkel szerencsénk volt, de olykor tényleg csak aggódni lehet, mikor megérkezik valami remekmű adaptációja.
A Sakál napja kiállta az idő próbáját, de azért kíváncsi lennék egy modern felfoldogozásra, de csak minőségi munka esetén.

Idézetet írta: TiB Dátum december 20, 2019, 09:32:15
Mark Manson: A "Lesz*rom" rafinált művészete

Ezt a könyvet már többször is el akartam olvasni, de mindig olyan vegyes kritikákat olvastam/hallottam róla, de felveszem a listára.

Jöjjön a karácsonyi készülés S01E15:
Christoph Biermann: Football Hackers: The Science and Art of a Data Revolution
Amikor a labdarúgásban (és a sportfogadásban is) egyre fontosabbá válik az adatok elemzése, akkor nem árt résen lenni az aktuális trendekkel, mire is kell figyelni. Ez a könyv eléggé friss és aktuális, idén május végén jelent meg. Az adatokkal és azok hatásával foglalkozik, de nem csak a jelen, hanem a jövőre nézve is. Számtalan példán keresztül mutatja be az adatok hatását Biermann, beszélget játékosokkal, edzőkkel és különböző szakértőkkel is. Érdemes beszerezni ezt a könyvet, mert új szemlélettel gazdagodhatunk belőle, aktualizálhatjuk a tudásunkat, amely kapóra jöhet a sportfogadások piacán. Érdekesség, hogy a 2017/2018-as szezonban a Real Madrid és a Girona majd ugyanannyi gólt szerzett szabadrúgásból (20 és 19), de míg előbbi esetében ez az összesített gólok 21%-át tette ki, addig a Gironánál ugyanez az összesített gólok 38%-át. A Girona taktikája erre (is) épült, ami közrejátszott, hogy a középmezőnybe végezzenek. Ez csak egy minimális szelete a könyvnek, gyakorlatilag alig pár sor, de közel másfél oldalas elemzés jut Robben - Lewandowski összjátékára, de szerepet kap Sven Mislintat is benne, aki az egyik legjobb scout a világon.

Hol tudod ezt a könyvet beszerezni?
https://www.amazon.com/Football-Hackers-Science-Data-Revolution/dp/1788702050/ref=sr_1_1?crid=1U5BSQZWSWBLQ&keywords=football+hackers+the+science+and+art+of+a+data+revolution&qid=1576873692&sprefix=football+hack%2Caps%2C229&sr=8-1

Az Amazon Prime segítségével ingyenes lehet a szállításod, amivel nem csak ingyenes szállítást nyersz, hanem sorozatokat és filmeket is. Ez hasonló szolgálatás, mint a Netflix vagy az HBO esetében, csak jóval összetettebb és vonatkozik az Amazonról rendelt árukra is (havi 3-4 ezer forint). Olykor kedvezményeket kapsz a különböző árukra. Jelenleg milyen sorozatokat nézhetsz az Amazon Prime segítségével?
The Grand Tour, The Man in the High Castle, Jack Ryan, The Expanse, The Boys, Goliath, The Marvelous Mrs. Maisel (és még lehetne sorolni), de jövőre érkezik például a Hunters, amelynek főszereplője Al Pacino és a nácik New York-i üldözéséről szól majd a 70-es évek alatt, megtörtént események alapján.
Kipróbálás esetén egy hónap "próbaidőt" kapunk, utána pedig eldönthetjük, érdemes-e előfizetni. Egy biztos, az Amazon folyamatosan fejlődik sorozatok terén, egyre komolyabban veszik a lokalizációt is (ezen a téren nagyon elmaradtak), fokozatosan készítik a sorozataikhoz a magyar feliratokat is, eléggé komoly szolgáltatássá nőtte ki magát a Prime.

Elérkezett az utolsó a karácsonyi készülésből S01E16:
Antonio Skármeta: Szivárványos napok
Megdönthető-e egy diktátor hatalma egyszerű népszavazással? Chile példája azt mutatja, hogy igen. Ott 1988-ban pontosan ez történt: megbuktatták Pinochetet. Hogy mi kellett hozzá?
– Egy öregedő, elbizakodott diktátor.
– Az ország legjobb reklámszakembere, aki nem a hatalom kampányának vezetését vállalta óriási fizetségért, hanem az ellenzékét, még ingyen is.
– Egy dal, amely az egész országgal elhitette, hogy Chile újra derűs és boldog ország lehet.
– A máskor egymással versengő tizenhat ellenzéki párt ,,szivárványos" koalíciójának egységes fellépése a diktátorral szemben.


Talán túlságosan felemelőre sikeredett egyesek számára, de valószínűsíthető, hogy ezt a könyvet tényleg örömmel írta Skármeta a hazájáról, múltjáról. A könyvből készült film is (No címmel 2012-ben), melyet Oscar-díjra is jelöltek. Kiragadnék belőle egy mondatot, mely már a könyv vége felé szerepel: "A nép először érezte úgy, hogy a televízió hozzájuk szól, és nem elbeszél a fejük felett."

Idézetet írta: RedMunchen Dátum december 17, 2019, 09:56:11
Elegge felporgott a tema, ugyhogy egy eddig sikertelen probalkozasban kerem a segitsegeteket.

Pink Floyd Inside Out - Nick Mason az en tortenetem konyvet akarom mar levadaszni egy ideje, magyar nyelven. Jo lesz e-formaban is, ha ugy konnyebb fellelni.

@RedMunchen antikvarium.hu-n próbáltad már? Elő lehet rá jegyezni, most gyorsan megnéztem.

NAT = Nemzeti alaptanterv.
Érdekes dolog ez, mert voltak és vannak remek magyar és külföldi írók, de elfecséreljük a diákok idejét... Sajnálatos dolog ez, hiszen kiváló könyvek vannak, amikből fejlődni és tanulni lehet, akár már 12-16 éves korban is. Amik által szerethetővé válik az olvasás, nem egy teherré, ahol nem a kötelezők röviden a legtöbbet forgatott könyved a gyermekéveid alatt.

Ajánlottam különböző külföldi könyveket karácsony előtt, most jöjjön egy magyar író. Talán a fenti sorba illik Grecsó Krisztián is, aki felkapott, de úgy gondolom, hogy teljes joggal. Négy könyv tőle:
- Jelmezbál: Ne vacakolj vele, ne húzd az olvasási időt esténként 10 oldalas penzumokkal, mert elveszel benne, darált le egyben, mint a fasírt hozzávalóit. Több helyen is olvastam, hogy ezt tartják a legjobb könyvének, kiforrott, minőségi.
- Mellettem ​elférsz: Ha egy szóval kéne jellemezni: szép. Az életünk, a múltunk, jelenünk és egyben jövőnk is a könyvben, át tudjuk élni az egészet, elgondolkozunk, honnan is jöttünk, hová is tartunk.
- Harminc ​év napsütés: Megrendelve, de rosszat alig olvastam még róla.
- Vera: A leírás alapján számomra inkább tűnt egy olyan könyvnek, amit ajánlanék egy fiatalabb lánynak, általánostól kezdve egészen az egyetemig.