Foci globalizáció - megérte?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Borzasztó... ;D Ha sírni már nem, de jót röhögni még tudok ezen... ;D

Remélem franciaszopók azért nem lesznek a magyarok egy brazil Neymar miatt. Ez a globalizáció komolyan gúnyt űz a nemzetekből. Most egymással szemben állnak az angol és spanyolszopó magyarok úgy, hogy például a szerdán játszó 3 angol csapatban 13 angol játékos lépett pályára összesen, a 2 spanyolban meg 11 spanyol játékos. A két spanyol csapatban ha jól számolom 10 különböző nemzet is képviseltette magát, tehát miközben spanyolszopónak képzeljük magunkat, a fél világot szopjuk.

A Dortmund - Apoel meccs például simán elment volna egy világtalálkozónak. Több mint 15 nemzet játékosa, 5 kontinensről.

Idézetet írta: robmiller Dátum október 31, 2017, 08:39:41
Egy érdekes eszmefejtés, bár itt most nem a foci, hanem a kézilabda van terítéken, de azért kitér ő is rendesen az általam felvázolt jelenség árnyoldalaira. Hogy az íróját Csurka Gergelyt idézzem: "Lehet utálni ezt az egészet, de ettől még áll: eszi, nem eszi, nem kap mást. És jó, ha tudjuk: kellően sokan fogyasztják ahhoz, hogy úgy tűnjön, teljesen rendben van így ez az egész."

Kiszorítósdi - Csurka Gergely publicisztikája


A top kategóriának sehol "nem az a dolga", hogy a kis csapatokkal versengjen, országon belül is a legjobb csapatok egymás elleni meccsei a legnézettebb találkozók, arra kíváncsiak a népek.
A fehérvári hokisok, a veszprémi férfi illetve a győri kézisek sima hazai bajnoki meccsei sem tartoznak abba a kategóriába, amely a sportághoz köti a nézőket és ezek a csapatok sem az nb1 megnyerése miatt költenek ennyit játékosokra.

Az elit csapatok/ligák meg általában sok pénzt termelnek az adott sportág egészének is.
Pont a cikkben is említett játékospiac "lerablása" az egyik kapocs, hisz ha a gazdag csapat játékost vásárol, akkor az a pénz lejjebb vándorol.
A Barca gazdag csapat, a Dortmund nem annyira, mégis utóbbi keresett nem is keveset Dembélé áron felüli eladásán...
A Dortmund meg részben "alulról" vásárol, tavaly pl. a Lorient, a Rennes, az Osasuna, az AIK Solna és a Nordsjaelland csapatától igazoltak. (most nem keresem ki, a Nordsjaelland hogyan költötte el azt a pár millió eurót)

Az árak növekedése nem áll meg a top kategóriánál, az együtt mozog az egész rendszerben lévő pénz mennyiségével, így az alacsonyabb szintekre is egyre több jut nominálisan. Szóval ha egy sportág több pénzt vonz be, az minden szinten pluszt jelent.

Az amerikai major sportok zárt topligái sem teszik tönkre az utánpótlást és a kisebb csapatokat, a helyi csapatok meccseire meg azután is ki lehet majd járni, ha lesz egy topliga az elitnek, így annyira nem látom át, mi itt a probléma.

Ráadásul az egyenlő erők küzdelme egy topligán belül sokkal inkább megoldható egy draftrendszer és/vagy egy fizetési sapka alkalmazásával, mint bármely ország nemzeti bajnokságában, ha már igazságosságra vágyunk.




Kijött a sportstatisztika blog legújabb elemzése, az idei szezonban október 31.-ig a magyar csapatok helyszíni nézettségéről.


Egy 30+-os sportszerető ember nyilván soha nem fogja megszokni ezt a dolgot, ami a fiatalabb korosztálynak esetleg természetes.
De összességében akkor is abszurd az egész,mert ugyan a fizikai teret legyőzik a tömegkommunikációs eszközök az információáramlás
szempontjából, de a valóság azért mégis magasabb-rangú mindennél.
Azért egy magyar "sportidolt" mégiscsak elcsíphetek az utcán,vagy a bevásárlóközpontban, és az élő mérkőzés varázsa nem összehasonlítható
egy tv előttiével.
Én addig Honvéd-szurkoló leszek,amíg levegő megy be a tüdömbe,mert tizenkétévesen a gyerekkori cimborám a Bozsik-stadionba vitt el,mert ő két
évvel idősebb volt, és már "fertőzött".
Nem én választottam, engem választottak !

Alakulnak a dolgok, 2021-től még inkább nőhet a szakadék az európai él- és középcsapatok között:

A La Gazzetta dello Sport beszámolója szerint 2021-ben debütál a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által átalakított Klubvilágbajnokság, amely 24 csapatosra bővül és a várakozások szerint a világ legsikeresebb együttesei vesznek részt rajta.

A FIFA szándéka a jelenleg évente megrendezendő klub-vb átalakítása egy nagyobb szabású, több csapatot érintő tornává, amelyet 4 évente rendeznének 2021-től kezdődően. A 18 naposra tervezett torna nem ütközne az európai bajnokságokkal, ugyanis júniusban rendeznék és ennek következtében megszűnne a Konföderációs kupa.

A megújuló Klubvilágbajnokságon 24 csapat fog részt venni, a csoportköri küzdelmeket nyolc háromfős csoportokban bonyolítják le, majd a csoportelsőséget megszerző együttesek továbbjutnak a kieséses szakaszba. A további részletek még kidolgozás alatt állnak, de nagy valószínűséggel 12 együttes fogja képviselni Európát, a fennmaradó helyeket ázsiai, dél-amerikai, észak-amerikai és afrikai csapatok fogják betölteni, valamint elképzelhető, hogy Óceánia is kap egy kvótát.

Szinte biztosra vehető, hogy a Milan is ott lesz 2021-ben az átalakított Klubvilágbajnokságon, de jó eséllyel pályázik a részvételre még további két olasz együttes, a Juventus és az Inter. Az első kiírásba a tervek szerint a történelem legsikeresebb klubjait fogják meghívni, így előreláthatóan a Real Madrid, a Milan, a Bayern München, az FC Barcelona, a Liverpool, az Ajax, az Inter, a Manchester United és a Juventus is ott lesz. Franciaországból várhatóan a Paris Saint-Germain fog indulni, míg a további két helyért a Manchester City, a Chelsea, az Atletico Madrid, a Porto, a Benfica és a Borussia Dortmund harcolhat.

Pénzügyi szempontból rendkívül nagy jelentőséggel fog bírni az új Klubvilágbajnokság, ugyanis egy-egy kiírásban körülbelül 2 milliárd dollárt fognak szétosztani a csapatok között. Csupán a részvételért mintegy 60 millió dollárral fog gazdagodni minden egyes klub. Ez az összeg a teljesítménytől függően tovább növekedhet és a torna győztesének bevétele elérheti a 130-150 millió dollárt is.