Nem lesz több El Clásico?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: alexthebest Dátum október 28, 2017, 22:08:23
...mert eltevedtel Tibi atya.

Ja amúgy látom most nem kell kölcsön pénz, mert Tibi atya lettem. Olyankor le tudod írni a nevem, hmm... érdekes.

Zárójelben megjegyzem, hogy ha Erdélynek olyan szintű autonómiája lenne, mint ami Katalóniának volt, annak nem kicsit örülnénk.

Idézetet írta: vmlinuz Dátum október 28, 2017, 23:14:34
Zárójelben megjegyzem, hogy ha Erdélynek olyan szintű autonómiája lenne, mint ami Katalóniának volt, annak nem kicsit örülnénk.

Egyértelmű, hogy más helyzet a kettő, de ettől függetlenül te elutasítod egy másik nép törekvéseit, csak mert nem szimpatikusak két hír, meg a tiki-taka alapján? Mindegy, hogy katalán, vagy hinduszuhaéli. Mert jelenleg ez történik sok magyarnál, konkrétan azt sem tudják mekkora Katalónia, volt-e már független, csak beazonosítják Piquével, meg egy busz felborításával.

Úgy amúgy az Espanyol (és egy sor más klub) helyzete is kérdéses, de eddig nem hinném, hogy eljut a topik.

Értem én, hogy mi a helyzet, tényleg csak mellékesen jegyeztem meg.

Idézetet írta: TiB Dátum október 28, 2017, 23:00:20
Teljesen egyértelmű, hogy egy nép helyzetét Real-szurkolóként nézed. Hazai katalánnak hívsz, pedig én semmit nem írtam eddig a katalánokról, pusztán az van, hogy ezt a kétbites hozzáállást nem tudom megérteni. Megkerestem a GPS-t, és azt mutatja, hogy te nem ismered a saját néped történelmét. A magyar nép egy függetlenségért küzdő nemzet volt mindig is, sokszor került más fennhatósága alá, de lerúgta láncot. Elképzelhető, hogy a te felmenőid között is voltak olyanok, akik függetlenségért haltak meg. Te nem rájuk ütöttél, ez a napnál világosabb, de erre a törekvésre emlékeztetnek a nemzeti ünnepek is, amikből gondolom te annyit értesz, hogy nem kő menni dógozni. Egy olyan nép, mint a magyar nem mondhat nemet más nemzetek függetlenségi törekvéseire, mert azzal arcul köpné saját elveit, történelmét és hőseit.

Mondanám, hogy próbálj meg elvonatkoztatni attól, hogy Messik, meg Ronaldók, mert az csak foci, de úgysem menne, szóval belövöm a te szintedre a dolgot. Igen, picsognak a hülye katalánok mint mikor nem kaptak tizit, igazad van ;D jesus és neked van szavazati jogod :D

Ha leirom csabax modra 4-5 alkalommal hogy semmi kozom a katalan helyzethez akkor elhiszed hogy max annyira erdekel hogy lesz-e El Classico? Nem erdekel a politikajuk, magas ivben teszek ra, legyen az madridi, vagy katalan. De engem miert is erdekelne innen? Kerdeztem hogy maga a klub mit szeretne, de a goztol nem lattal, mert elgurult a gyogyszered a picsogas szo lattan, ez a te bajod, innen azt latsz bele amit akarsz. Lovagoljal rajta, jo hetveget! Mellesleg azt zarojelben jegyeztem meg hogy egesz nyaron megy valamiert a siras a varosban, mindig csak a balhe es ez teny, te meg ezen kapsz infarktust. Azt mar nem mertem odatenni hogy milyen megerdemelt epic fail volt, es valahol frappans (meg ha nagyon szomoru is) hogy inkabb terroristakat kivantak es jottek is...

Pozzato, bantas nelkul kerdem, nem lehet hogy ott Mallorcan veled volt a problema? Te stilusod, nyelvismeret hianya, esetleg diszkont szallashely (ami nem baj, csak nem biztos hogy az olcso hely jo szolgaltatassal jar). Megszamolni nem tudom hany orszagban jartam, de sehol nem boritottak ram buszt (ahogy tudomasom szerint ez Mallorcan sem tortent meg). Ez egy gusztustalan dolog volt, ebbol (is) elnek, talan nem igy kene lereagalni, szoval nem lehet csodalkozni ha innen mindent csak picsogasnak veszek toluk es elvesztettek minden szimpatiam meg ugy is hogy tobbszor jartam ott is (talan az elso itteni forumkepem volt ami a Nou Camp muzeumabol volt), es az egyik kedvenc varosom. Normalis kulturaban a vendeglatas nem igy mukodik (ahogy ugy sem ahogy nalunk, teszem hozza).

Az erdelyi, szlovakiai stb magyarok teljesen mas, ott csaladokat szakitottak szet. Elhiszem hogy most a katalanoknak is eleguk van abbol hogy ok a kisebbseg es van amit nem tehetnek meg, de legalabb jo helyen, egyutt elhetnek. Es a turistakat is zokszo nelkul banthatjak.

De az echte katalanokkal nem tudok es akarok "harcolni", nektek ugyis mindig igazatok lesz. Tibi atya, ha te meg meg porogsz a teman, nyugodtan leugathatsz privatban ahogy szoktad.  :D Vagy csinalj egy videot, annak legalabb van ertelme es meg ertesz is hozza!  :ok:

Gondolom nem szoktál angol nyelvű híradókat nézni Alex, ott is beszámoltak róla, hogy Mallorcán mekkora lett a turizmus ellenesség (nem csak ott, hanem sok más országban is, de közben találtam erről egy magyar cikket is: https://mno.hu/eletmod/a-vilag-egyre-tobb-orszagaban-alakulnak-turizmusellenes-mozgalmak-2413173).

Számtalan országban jártam, ilyenekből még sose volt gondom (pedig azért az arab kultúra is eléggé cifra). Semmi baj, ha nem vagy tájékozott az aktuális politikai helyzetben, csak akkor olvass utána. Nem hinném, hogy 4 vagy 5 csillagos szállodába annyira diszkont lenne.


Ez a turizmus ellenesség olyan, mint Pesten a bulinegyed lakóinak háborgása?
Aki nem keres rajta, vagy nem érdekli, hogy mennyi pénzt hoznak ide a turisták, azt sokkal jobban zavarja a jelenség.

Idézetet írta: junglefever Dátum október 28, 2017, 03:10:16
Remelem mennek a Premier League-be. Iszonyatosan nagy penzeket szakitananak vele es meg egy Burnley vagy C. Palace elleni meccs is nezheto lenne (mert alapol kit erdekel - a fanatikusokokon kivul - hogy guritanak egy hatost mondjuk az Eibarnak?).
Persze a FIFA/UEFA lehet beleronditana a muriba foleg ha az adott celorszag parlamentje nem ismerne el a Katalan Koztarsasagot hivatalosan.

Almodozni viszont lehet...
Egyetértek. Tényleg lehet álmodozni.

Milyen érdekes a sors, hogy eddig soha nem játszott egymással a Girona és a Real Madrid, és pont egy ilyen politikai helyzetben futnak össze. A Girona egyik társtulaja közvetve a Manchester City, a farmcsapatba öt játékost is kölcsönadtak. Pep Guardiola jó szívvel küldte őket a katalán városba, mert a testvére a másik társulaja a klubnak. Ez így már akár a globalizációs topikba is mehetne.

Egyébként Gironában embertoronnyal mulatják az időt a nagy meccs előtt. Ezt csak azért írom, mert nem feltétlen csak az a hobbijuk, hogy összeverjék a turistákat. Amikor elkészül a torony, a tetején lévő ember négy ujját nyújtja az ég felé, a katalán zászlóra csíkjaira utalva.

Idézetet írta: fcbayern Dátum október 27, 2017, 22:48:15
Nem vagyok ugyan szakértő, de a józan ész azt mondatja velem, hogy

1, Az adott "fogadó" bajnokság FA-je. Szóval ha Magyarországra jönnének játszani, akkor az MLSZ-nek kell engedélyeznie.
2, Nyilván az első ligában, kivételes eset lenne.
3, Számomra logikusabbnak tűnne, ha eggyel kevesebb csapat jutna fel abban az évben a másodosztályból.
4, Hármas pont alapján szerintem ez a kérdés nem releváns.
Jut eszembe!

- Vajon a FIFA és az UEFA mennyire fog beleszólni - mennyire szólhat bele??? - az FC Barcelona nevű focicsapat egy másik független ország bajnokságában való részvételéhez?
Ez a "precedens" miatt lehet fontos, hiszen ha egy hasonló ügyben a Barca lehet kivételezett szerepben, akkor előfordulhat majd a jövőben olyasmi is, hogy egyéb másik országok focicsapatai közül is néhányan, amolyan "amit szabad Jupiternek, miért ne szabadna a kisökörnek" alapon kérvényezik majd áthelyezésüket egy másik ország bajnokságába.

Például a német-svájci határ közelében fekvő németországi Freiburg focistáinak és klubvezetőinek eszükbe juthat, hogy távolságilag a svájci Bázel, Bern és Zürich is lényegesen közelebb van  városukhoz, mint a hozzájuk hasonlóan szintén németországi Berlin, Hamburg vagy München. És mivel anyagiak tekintetében nem igazán érdemes összehasonlítani őket például a Bayernnel vagy sok másik német fociklubbal, már az utazási költségeken is rengeteget spórolnának. Plusz ráadásul még az is van, hogy a német focibajnokságban viszonylag kevés lehetősége van a BL- vagy EL-szereplésre a Freiburgnak, viszont a svájci focibajnokságban alacsonyabb a színvonal, s ott akár még élcsapat is lehet a Freiburg. Ott nem csak sokkal-sokkal több esélye van a BL-ben vagy az EL-ben való szereplésre, de ha valahogyan mégis összejön a dolog, akkor dőlni fog a pénz a klubhoz, s a több 10 millió eurós pénzbevétel is bizonyossága lehet annak, hogy a Freiburgnak nagyon megérte országot váltania és Németország helyett Svájcban szerepelnie.

És a Freiburg példája tényleg csak egy példa a rengeteg lehetséges többi másik közül. Viszont érdemes visszatérni az FC Barcelonához, hiszen elsősorban mégiscsak a katalán klub lehetséges jövőbeni helyzetéről szól ez a topik.

Ám mivel az angliai szereplési lehetőség példa szinten már említve volt, szerintem ezúttal legyen Anglia helyett Franciaország a befogadó ország.

Szóval tételezzük fel azt, hogy az FC Barcelona országot vált és a jövőben a francia focibajnokságban fog szerepelni. Sőt, némi jóindulattal még azt is feltételezzük, hogy korábbi érdemeire, sikereire és eredményeire való tekintettel kivételes bánásmódban részesül a Barca, s egyből a francia élvonalban kap szereplési lehetőséget.

Megvan tehát a Barcának az országváltás és a franciaországi élvonalbeli szereplés. Lehet tehát örömködniük a Barca-fanoknak és egyéb focirajongóknak, hogy ezután az elmaradó Real Madrid - FC Barcelona örökrangadók helyett majd Paris Saint-Germain FC - FC Barcelona derbik lesznek.

Kedves volt tehát a francia fociszövetség, hogy megengedte egy külföldi csapatnak a francia focibajnokságban való szereplést, és vélhetően kedves gesztust gyakorolt az európai fociszövetség (UEFA) is azzal, hogy kivételes bánásmódban részesítette a katalán csapatot. Ám mivel gyanítható, hogy a világfociban is kimagaslóan teljesítő FC Barcelona a számára új bajnokságban is élcsapat lesz, vagyis el fogja venni a francia csapatok munkáját (ez esetben: a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában való szereplési lehetőséget), a franciaországi befogadás pillanatától kezdve bármikor perelheti - például bevételkiesés miatt - a francia élvonal összes focicsapata a francia fociszövetséget!

Érdemes emlékezni arra, hogy ebben a Barca-sztoriban is elsősorban és leginkább a pénzt és pénz útját kell figyelni!

Nyugat-Európában nem olyasmi alapján működnek bizonyos dolgok, mint Kelet-Közép-Európában, s arrafelé nem a kontinens itteni részén ismert és tévesen piacgazdaságnak nevezett akármicsoda van, hanem ott ténylegesen működnek a piac farkastörvényei. Tehát a Barca érkezésével több francia élvonalbeli klubnál érezhetik majd úgy, hogy annyira jelentős lehet a bevételkiesésük, hogy nem csak a működőképességűk lesz veszélyeztetve, de akár még csődközeli állapot is bekövetkezhet náluk! És mindezen rossz dolgok egy külföldi fociklub miatt válhatnak valósággá!

És mivel sem a Monaco, sem a Nantes, sem az Olympique Lyon, sem az Olympique Marseille, sem a Caen, sem a Saint-Étienne, sem a Bordeaux, és sem pedig az összes többi élvonalbeli focicsapat nem jótékonysági intézmény, hanem profitorientált üzleti vállalkozás, borítékolható a pereskedés!

+ kérdések:

Ha az FC Barcelona a francia vagy angol vagy olasz (stb.) focibajnokságban szerepelve kiharcolja majd a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában való szereplést, akkor az UEFA minek fogja nevezni a katalán csapatot?

Onnantól kezdve francia focicsapat lesz az amúgy katalán FC Barcelona?
Onnantól kezdve angol focicsapat lesz az amúgy katalán FC Barcelona?
Onnantól kezdve olasz focicsapat lesz az amúgy katalán FC Barcelona?


#25 október 29, 2017, 16:07:48, TiB
Idézetet írta: csabax Dátum október 29, 2017, 14:38:48
Ha az FC Barcelona a francia vagy angol vagy olasz (stb.) focibajnokságban szerepelve kiharcolja majd a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában való szereplést, akkor az UEFA minek fogja nevezni a katalán csapatot?

Az UEFA-nak jó kiindulási alap lesz a megnevezéshez az angol Premier League-ben szereplő walesi Cardiff Swansea City, mely a walesi bajnokság helyett az angolban rúgdossa a bőrt.

szerk.: öngólt rúgtam, szóval inkább legyen Swansea. :D

Idézetet írta: TiB Dátum október 29, 2017, 16:00:08
Az UEFA-nak jó kiindulási alap lesz a megnevezéshez az angol Premier League-ben szereplő walesi Cardiff Swansea City, mely a walesi bajnokság helyett az angolban rúgdossa a bőrt.

szerk.: öngólt rúgtam, szóval inkább legyen Swansea. :D
Maximum annyit tévedtél, hogy Wales képviseletében jelenleg tényleg a Swansea City szerepel az angol élvonalban, és nem pedig a másodosztályú Cardiff City. Ám ez a kis tévedés egyébként is jelentéktelen, hiszen az FC Barcelonáról szóló itteniekben már korábban is volt említve mindkét angliai bajnokság.

Előfordulhat, hogy jól említetted, amit említettél, s ez az UEFA számára is megfelelő kiindulási alap lesz a megnevezéshez, viszont ebben az esetben - szerintem - nem árt arról sem megemlékezni, hogy jelen esetben mindössze országon belüli a dolog, hiszen Anglia és Wales is ugyanazon ország, Nagy-Britannia részei. Katalónia pedig nem Nagy-Britannia része és nem tartozik az Egyesült Királysághoz.

És ha már említetted Angliát és Walest, akkor talán Skóciát és a pénzt sem árt megemlíteni Nagy-Britannia és a Premier League kapcsán. Ráadásul ebben az esetben is pontosan olyan pénzről van szó, amit már korábban is említettem az FC Barcelona kapcsán ebben a topikban.

A skót élcsapatok közül kettő, név szerint a Celtic FC és a Glasgow Rangers már hosszú évek folyamatosan próbálkozik azzal, hogy bejusson az angol élvonalba és a walesiekhez hasonlóan ők ott szerepeljenek a jövőben. Hiába van szó itt is ugyanazon országon belüli bajnokságváltásról és ráadásul éppen a walesi focicsapatok személyében még precedens is van, mégsem sikerül már hosszú-hosszú évek óta a dolog.

Nyilván nem véletlen, hogy mindig kudarcba fullad a skót Celtic FC és a Glasgow Rangers angol Premier League-beli szereplése, hiszen leginkább és elsősorban óriási pénzösszegekről szól a történet!

Az nagyon is jól érhető, hogy a Celtic FC és a Glasgow Rangers is a "húsosfazék" közelébe akar kerülni, viszont szerintem az is teljesen érthető, hogy a skótok PL-beli felvétele miatt két angliai csapatnak távoznia kell a bevételi forrásnak elképesztően jövedelmezőnek számító angol élvonalbeli focibajnokságból, de a Premier League-ben a "húsosfazék" közelében maradni szándékozó Southampton, Burnley, Stoke City, West Bromwich Albion, Leicester City, West Ham United, Swansea City, Everton, Crystal Palace és a többiek valahogyan minden alkalommal "megfúrják" a skótok PL-be való felvételét.

A pénz nagy úr!

Bevallom, hogy nagyon jókat szoktam szórakozni azon, amikor az itt, Magyarországon élő és politikailag igencsak "begőzölt" emberek viszonylag tudatlanul, ám mégis nagyon hangosan arról értekeznek, hogy mi történik az innen bő másfélezer kilométer távolságra fekvő Katalóniában. Ilyenkor általában hagyom az illetőt-illetőket, hogy vérmérséklete szerint kitombolja vagy kiordítsa vagy kidumálja magából a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatos együttérzését és szimpátiáját, majd pedig miután végzett mondanivalójával az illető, akkor elmagyarázom neki, hogy olyan hatalmas hülyeségeket beszél össze-vissza, hogy nagyon, és akkora hatalmas tévedésben van, mint Makótól Jeruzsálem!

Az esetek nagyon-nagyon-nagyon nagy többségében hithű fideszesek vagy jobbikosok szoktak lenni a véleményüket magukból kitomboló emberek. Nos, ezek a hithű fideszesek nagyokat szoktak fújolni és köpködni, amikor elmesélem nekik, hogy a katalánoknál leginkább a baloldaliak és a szélsőbaloldaliak szoktak hozzájuk hasonlóan hangoskodni és általában ők a katalán függetlenségi törekvések fő pártolói. Tehát amikor itt, Magyarországon, a fideszesek nagyon "odavannak" a több tízezer katalóniai tüntetőért, az a magyarországi viszonylatra "lefordítva" egészen pontosan azt jelenti, hogy több tízezer fideszes kimegy azzal tüntetni, hogy "Éljen az MSZP", "Éljen a DK", "Éljen Gyurcsány", stb.

Ám visszatérek inkább az FC Barcelonára és jelenlegi katalóniai helyzetre. Két nappal ezelőtt az alábbiakról érdeklődött oakland23:

Én írtam: "Gyászos lehet ez a mai nap a Barca-szurkolók számára, hiszen a katalán parlamentben alighanem aláírták az FC Barcelona nevű többszörös BL-győztes, KEK-győztes, UEFA Szuperkupa-győztes és FIFA-klubvilágbajnok focicsapat halálos ítéletét."
oakland23 írta: "Kifejtenéd bővebben, hogy mire is gondolsz ezzel?"

Elsősorban a fentebbi dolog miatt jött létre ez a topik.

Nos, ma, így két nap elteltével az a véleményem a katalóniai mizériáról, hogy az FC Barcelona és a többi katalán focicsapat előreláthatóan maradni fog a spanyol bajnokságban!

(És remélhetőleg azok a katalán politikusok, akik megtévesztettek több millió embert, lázították őket és hiú reményeket tápláltak bennük, minimum 20-25-30 év börtönbüntetéssel fognak bűnhődni felelőtlen tettükért!)

Az egyik korábbi hozzászólásomhoz elfelejtettem odaírni, hogy UEFA ide, UEFA oda vagy UEFA amoda, mert engem ez "a walesi focicsapatok is játszanak az angol bajnokságokban" dolog amúgyis leginkább arra szokott emlékeztetni, hogy a walesi Swansea City AFC vagy a szintén walesi Cardiff City FC angol bajnokságokbeli szerepléséhez hasonlóan például a katalán FC Barcelona és a baszk Athletic Bilbao is szerepelhet a spanyol bajnokságban. 
:)

Ezek szerint Wales nem egy ország, hiszen Baszkföld sem az. A spanyol kosárbajnokságban van andorrai csapat. A 80 ezres lakosú Andorra mintha külön ország lenne, talán Storck tudna erről mesélni, de Wales után már nem vagyok biztos semmiben. Ez egyébként mutatja, hogy a több millió lakosú független Katalónia esetén sem kizárt, hogy fociban a spanyolban maradjanak. Mert ugye vannak még más szakágak a focin kívül is, de mivel csak annyit tudtunk meg a topikból, hogy a magyar jobboldaliak véleménytobolók, a katalánok meg hisztisek, ezért nem volt esélyünk idáig eljutni.

Egy másik nép helyzetét is fel tudjuk arra használni, hogy a rivális párthoz kötödő magyarokat bosszantsuk. Tehát mi magyarok képesek vagyunk akár még a Hold klimáját is kihozni úgy, hogy azzal beszóljunk a másik magyarnak. Igazából totál mindegy mi a topik témája, ha jól értem ez a cél. Gondoltam, hogy nem jut el magas szintekre ez a "megbeszélés", mert mindenki csak szalagcímeket olvas, és Piquében gondolkodik, de hogy ebből is sikerült magyar politikát csinálni, az világi komolyan. ;D