UEFA BL-selejtezők 2018/19

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: brand_boy Dátum augusztus 29, 2018, 07:51:20
Ébredjél már fől, már mindjárt háromnegyed nyolc ! Milyen menetelésről beszélsz ?
Az,hogy baromi mákkal eljutott a Videoton a harmadik körig, és ott egy verhető ellenféllel szemben kiesett annak tapsikolnom kéne ?
És mi köze van a magyar ajkúságnak ehhez?
Én másik magyar klubcsapatnak szurkolok.
Vagy szerinted kötelező a kezdőcsapatban öt magyarral felálló Videotonnak alanyi jogon szurkolni minden "igaz hitű magyar embernek" ?
Te is valami narancssárga gyökér lehetsz, és nem a sárgarépára gondolok !

Gyűlölködj csak, ehhez értesz. :D Remélem a guta is megütött a Vidi előző meccsei után.

"A mérkőzést követő interjúban ennek ellenére nem volt elkenődve a csapat edzője, Marko Nikolics, aki szerint csapat nem volt rosszabb a görögöknél.

Ahogy a meccs előtt is mondtam, büszke vagyok ezekre a játékosokra, most is megmutatták, hogy az utolsó percig képesek küzdeni a sikerért. Büszke vagyok rájuk és nagyon elégedett vagyok velük. Nem volt szerencsénk sem ma, sem az előző mérkőzésen. Az AEK jó csapat, de nem sokkal jobb, mint mi. Talán így igazságos, talán az Európa Liga a mi szintünk."

A fikázás helyett.......

Idézetet írta: LFCfanBoti Dátum augusztus 29, 2018, 08:15:53
honnan jön ide a Liverpool?

Azt hittem az LFC az Livepoolt kódolja !  :laugh:

Tudod, amikor én kisgyerek voltam azt hívták "menetelésnek"
, amikor a Videoton a Uefa-kupa döntőjéig eljutott.
Lehet,hogy ez csak ilyen generációs ellentét !
(Bár akkor nem értem a többi elméletileg józan, ráadásul felnőtt szakértőt.)
Valljuk be, hogy jóval több a politika a magyar labdarúgásban, mint kéne, és az egész nagyon ócska propaganda.
Akiknek az volna a feladatuk, hogy objektívak legyenek nem  tudnak, mert ugyanabból a zsebből osztják nekik a fizetést, amiből a játékosoknak, edzőknek stb.
A kígyó a saját farkába nem harap, még csak játszani sem mer vele.

Gusztustalanul, belterjes, igazságtalan, eredménytelen !
Ebből a Vidi csak azért emelkedik ki, mert ott legalább van egy kis balkáni vér !
Nekik legalább ez a nemzetközi know-how jutott ! :ok:


Csak hogy amikor te "kisgyerek" voltál nem voltak ekkora különbségek keret értékek, illetve éves költségvetések között mint most az europai klub futballban

Ami teny , h az atheni csapat a foldon hemperget , idot huzta,(beszartak a Viditol  ;D ;D  ) gondolom ez volt az edzo terve ,h hozzak le a mecset esemeny nelkul,egy sokkal jobb csapat ilyent nem csinal, hazai palyan. Kulonben Fiolanak es Husztinak lehet megkoszoni, ok voltak a (vissza)huzoemberek. Aki politizalni akar az valaszon politikus palyat, hazai palyan lehet nyomatni. Gratulalok a Vidinek tenyleg jo edzo ez a Nicolic  :great:

A Videoton 1984-1985-ös menetelésekori mondóka:

,,Sóstó mellett van egy mocsár, elsüllyedt a Zseljeznicsar.
Az eredmény reális, így jár majd a Real is!"

Idézetet írta: sunik29 Dátum augusztus 29, 2018, 09:06:49
Ami teny , h az atheni csapat a foldon hemperget , idot huzta,(beszartak a Viditol  ;D ;D  ) gondolom ez volt az edzo terve ,h hozzak le a mecset esemeny nelkul,egy sokkal jobb csapat ilyent nem csinal, hazai palyan. Kulonben Fiolanak es Husztinak lehet megkoszoni, ok voltak a (vissza)huzoemberek. Aki politizalni akar az valaszon politikus palyat, hazai palyan lehet nyomatni. Gratulalok a Vidinek tenyleg jo edzo ez a Nicolic  :great:

Akkor teljes mértékben nekem van igazam,hiszen te is azt mondod, hogy nem volt különösebben erős az AEK.
A Ludogoretz volt a sorozatban a legerősebbb ellenfelük, és sorra "gyengébb" ellenfelek jöttek(persze ha a magyar foci színvonalán
lehet ilyenről beszélni). A Malmö gyengébb volt, és szerintem az AEK bizonyos szempontból náluk is.
És mégsem jött az eredmény !
Persze lehet konfettit dobálni a semmire is, csak nem annyira hasznos.
Jobb is,hogy nincsenek ott, csak égnének, viszont hirtelen megint tele lennének az utcák gloryhunterekkel,
aki meg él és mozog a magyar posvány körül, az azt hinné magáról,hogy "valaki".
Tizenöt évenként még az ilyen nyomi bajnokságok, mint a magyar is "megszülnek" egy bl-szereplést.
Csak egyre drágább hobbi ez !

A selejtező szintjén szerintem nem játszott rosszul a Vidi, sőt, meglepően jók voltak (eddigi önmagukhoz képest). Én mondjuk alig láttam belőlük valamit (elsősorban az Athén elleni párharcból tudok csak kiindulni), de ugyanakkor az is látszik, hogy egy szervezett európai középcsapat ellen kevés eséllyel rúgnánk labdába. Jó lesz egyelőre az Európa Liga is, én jobban örülnék egy erősebb csoportnak, mert nézőcsalogató lenne. Egy gyengébb csoportból akár még lenne esélyünk is továbbjutni, de a magyar szekció miatt ez nem valósulna meg, így inkább ismerje meg a világ a Vidit pár nagycsapat mellett, aztán hátha elhozunk tőlük egy-két pontot.

Az athéni meccsből kiindulva (meg az odavágóból), nekem ami feltűnt, hogy a magyarok mennyire nem tudnak focizni. Gondolok itt Fiolára vagy Juhászra. Valahogy a többiekkel akkora gond nem volt (Nego, Stopira stb.), de a magyar játékosok lefelé lógtak ki a csapatból. Kiskokó első meccsen jó volt, másodikon kicsit jobban ráálltak, egyből egy hatalmas nullát tett le az asztalra. Fiolát néztem 10 percig, látszott, hogy fogalma sincsen a fociról. Mintha a magyarok pár másodperces késésben lennének, gondolkodás szempontjából mindenképp. Nem látják előre a szitukat, rosszul helyezkednek és labdával sem állnak jó viszonyban. Fiolán látszott, hogy gyakorta lusta visszazárni (voltak azért jó megmozdulásai), Kovács sem volt valami magabiztos, talán Pátkai emelkedett csak ki közülük.

Nekem az a véleményem, hogy ez egy könnyű ág volt. Az AEK volt a lehető legkönnyebb ellenfél számunkra, sok mindent nem is csináltak. Azt már előre lehetett tudni, hogy Petros Mantalos az agy náluk, ő irányít. Őt kellett volna kikapcsolni a játékból, ehelyett hagytuk irányítani és cselezgetni. A Real Madrid sem azért nyert BL-t, mert hagyta, hogy Salah focizgasson. A sikerhez oda kell lépni, el kell végezni az alja munkát, mint ahogyan Ramos is teszi. Nálunk is kellett volna 1-2 ilyen játékos, aki odalép Mantalosnak. Ő amúgy is egy sérülékeny játékos, utána nem fickándozott volna úgy. Mielőtt piedesztálra emelnénk Nikolic mestert, azért én ezt is az ő hibájának rovom fel, ahogyan azt is, hogy Fiolát nem hozta le, de engem Vinicius sem győzött meg. Sok esetben húzott egy hajmeresztő megoldást.

Én a Vidi helyében azt csinálnám, hogy keresnék még pár minőségi külföldit (ahogy a pénzügyi helyzet megengedi) és velük megpróbálni jövőre a BL-t (ha megvan a bajnoki cím), míg a magyarokat a kupában meg a bajnokságban erőltetni, mert többre úgysem alkalmasak. Nem szurkolok egyik magyar csapatnak sem, de remélem a Vidi nyeri a bajnokságot, mert bennük lenne potenciál egy esetleges főtáblára a BL-ben. Ehhez viszont együtt kell tartani ezt a külföldi szekciót. Fradi és társai nagyon messze vannak az európai színtéren a Vidi szintjétől, jöhet ide Rebrov vagy bárki, őket bedarálná bárki. A Vidiben viszont megvan a kellő kraft, meg most már a rutin is. Csak ezeket a magyarokat kell kihajítani (remélem Zsuzsi nem igazol oda, mert ő még hatalmas lehúzó erő lenne).

Ez egy hosszú,alapos elemzés, akinek van szeme ugyanezt látta.

Sajnos a magyar fociban lévő forrásokat az állam önkényesen csoportosítgatja, és azt az egyszem klubot is amely piaci alapon tudna
működni állami csecsen tartja, ezért szkeptikus vagyok a jövővel kapcsolatban.

A szakmai részére visszatérve, én nem is tudtam,hogy ezt a görög csapatot összerakó spanyol edző májusban visszatért hazájába
,és a Vidi elleni odavágó volt mindössze a harmadik tétmeccse  Marinos Ouzounidisnek.
Akinek nemzetközi tapasztalat nélkül sikerült most a BL-be jutnia, azzal a játékosanyaggal amit kapott.
Úgy látszik edzőként is tudni kell jó helyre igazolni !


Bemásolom a cikket, nem csak a linket teszem ide.
Összefoglalva minden amiről az előző hozzászólásokban szó volt.

"Három tényező, ami megmutatja, miért lehet sikeres a Vidi Európában

Közel volt a BL-álom elérése, de nem biztos, hogy nagy tragédia a kiesés: az Európa Ligában akár továbbjutási reményei is lehetnek a székesfehérvári csapatnak. Három tényezőt sorolunk fel, amelyben a Vidi felveszi a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

A hazai 2-1-es vereség után – amelyet Huszti Szabolcs korai, vitatható kiállítása alapozott meg a Groupama Arénában – Athénban 1-1-es döntetlent játszott a MOL Vidi, amely így nem jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Magyar csapat (a Debreceni VSC) legutóbb 2009 őszén járt az elitliga legjobb 32 csapata között, de mivel a Vidi kiesése ellenére is folytathatja szereplését az Európa Liga 48-as főtábláján, 2012 óta először ismét szoríthatunk hazai klubnak a nemzetközi kupaőszön.

Pláne örömteli, hogy a szerb Marko Nikolics által irányított Vidi abszolút méltó ellenfele volt a tavalyi görög bajnok AEK Athénnak: a csapat 1-0-ás hátrányban sem esett össze, villámgyorsan kiegyenlített, sőt a találkozó utolsó harmadában teljesen beszorította ellenfelét, helyzeteket dolgozott ki, és esélye volt a hosszabbítás kiharcolására.

A görög közönség nem egyszer füttyszóval honorálta kedvencei teljesítményét, az embernek pedig a párharc – és különösen az egyenlő létszámban lejátszott játékpercek – alapján az az érzése támadt, hogy a Vidi semmivel sem gyengébb csapat.

Mivel Juhász Rolandék az idei nyáron sorrendben a bolgár és a svéd bajnokot is elbúcsúztatták a BL-szereplés lehetőségétől, majd a görög aranyérmes ellen is – minimum – állták a sarat, érdemes elgondolkodni, melyek azok a tényezők, amelyekben az NB I első helyezettje is kiállja a nemzetközi összevetést. Íme, három megfejtési javaslat.

Fizikum

Az AEK elleni párharc egyik nagy tanulsága az volt, hogy a Vidi jobban bírta erővel a meccsek hajráját. Már a hazai találkozón szembetűnő volt, hogy a mérkőzés hajrájában a fehérváriak beszorítják a görögöket, de a visszavágón még egyértelműbben le lehetett szűrni a fizikai különbséget a csapatok között. A sokat futó, párharcokat erőltető Vidi – Marko Nikolics maga mondta el a meccset megelőzően, hogy csapata leginkább az Atlético Madrid harcmodorát tartja iránymutatónak magára nézve – percről percre őrölte fel az AEK ellenállását, a párharc utolsó harmadában pedig egyre másra alakította ki a helyzeteket Barkasz kapuja előtt.

Hogy a fehérváriak előszeretettel domborítják ki a játék küzdő jellegét, az abból is látszik, hogy a még versenyben lévő csapatok közül ők kapták a legtöbb lapot és az ő nevük mellett áll a legtöbb szabálytalanság is.

A párharcokra koncentráló futballnak persze megvan a maga kockázata is, és ha onnan nézzük, hogy Huszti – bár vitatható, de a szabályok szerint mégiscsak adható – piros lapja jó eséllyel eldöntötte a párharcot, már korántsem egyértelmű a mérleg. Azt ugyanakkor mindenképp ki kell emelni, hogy magyar csapat évek óta először látszott folyamatosan frissebbnek, élesebbnek és a meccs előrehaladtával erősebbnek, gyorsabbnak, ütőképesebbnek, mint nemzetközi riválisai. Ha valami, ez biztosan a szakmai felkészítés érdeme és eredménye.

Taktikai felkészültség

A svéd Malmö kiverése után már értekeztünk arról, hogy a Videoton átigazolási politikája miben tér el a hazai riválisokétól, és mik ebben a sportigazgató, Kovács Zoltán érdemei. Most koncentráljunk inkább az edzőre:

Marko Nikolics ugyanis a klub egyik legnagyobb értéke, amit a nemzetközi meccsek is ékesen bizonyítottak.

A szerb edző játékosként – sérülései miatt – nem futott be karriert, cserébe viszont már húszas évei elejétől tudatosan készülhetett az edzői pályára. A mai napig ő a szerb élvonal történetének legfiatalabb vezetőedzője (2008 októberében, 29 évesen debütált a Rad kispadján), de még akkor sem volt 35, amikor a Vojvodinát az Európa Liga play-off köréig vezette 2013 nyarán. Később a Partizannal már bejutott a sorozat csoportkörébe is, hogy aztán 37 meccses veretlenségi sorozattal nyerjen kupát és bajnoki címet.

Edzőként 50 százalék feletti győzelmi aránnyal rendelkezik (a Partizannál töltött második időszakában, a 2016-17-es idényben 85 százalékos volt a mérlege), legnagyobb erénye pedig a taktikai rugalmasság. Amellett, hogy csapatai erőnléte általában remek, Nikolics arra is tudatosan figyel, hogy több poszton bevethető, komplex, sokoldalú játékosok alkossák a keretét, akikkel aztán kedvére trükközhet a pályán, hogy meglepje ellenfeleit.

Az AEK elleni visszavágó remek példa volt erre. A Vidi szinte tankönyvi 4-1-3-2-es felállással kezdte a meccset (Hadzic szűrt a védelem előtt, Nikolov, Kovács és Nego feladata inkább az összeköttetés biztosítása volt, Lazovics és Scsepovics pedig szinte egymás mellett játszott), ám a félidőben gond nélkül váltott a csapat 4-3-1-2-re. Nikolics ugyanis észrevette, hogy az AEK védelme és középpályás sora nem helyezkedik egymáshoz elég közel labda nélkül, az így keletkezett üres területbe pedig visszavonta csapata legkreatívabb játékosát, Danko Lazovicsot.

Hogy ezt megtehette, annak két oka volt. Egyrészt az, hogy a csapat képes több formációban játszani, mert az edző több felállást is leoktatott a játékosoknak, akik így zökkenőmentesen váltanak a szerepkörök között. Másrészt az, hogy két játékos is megvillantotta sokoldalúságát: Kovács István azzal, hogy egy sorral hátrébb, valamivel defenzívebb (box-to-box) szerepben is hasznosan futballozott, párharcokat nyert, labdákat szerzett, Loic Nego pedig azzal, hogy csatárként is elképesztő hatékonysággal kamatoztatta gyorsaságát és cselezőkészségét.

A görögöknek arra sem volt válasza, hogy Nikolics érezhetően előre eltervezett ritmusban diktálta a meccs tempóját. A Vidi nem esett neki a görögöknek, hanem előre meghatározott periódusokban pörgette fel a játék tempóját, váltott sebességet. Ez a fajta tudatosság a magyar mezőnyben abszolút egyedi, de Nikolics már nem először villantja meg: egy évvel ezelőtt a francia Girondins de Bordeaux kiverésében is nagy szerepet játszott, hogy a Vidi tudatosan és meglepetésszerűen volt képes meghajtani például a félidők utolsó 10-15 percét.

Szerencsés sorsolás, hazai segítség

Amellett, hogy a Vidi egyértelműen szintet lépett a magyar futball elmúlt öt-hat évéhez képest a nemzetközi porondon (ha őszinték akarunk lenni, lépten-nyomon azt hangsúlyozzuk: a teljesítmény nem csoda, mindössze közelítés a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek optimális kihasználási szintjéhez), nem szabad elfelejteni, hogy különféle külső körülmények is a segítségükre siettek az idei menetelés során.

A Ludogorec elleni párharcban például a bolgár csapat egyik játékosa sokkal inkább kamu piros lapot kapott, mint amit Husztinak osztott ki a (magyar sajtó egy része által simán csak csalónak kikiáltott) Gianluca Rocchi játékvezető.

De az is ritka, hogy egy csapat három párharcon keresztül folyamatosan hazai pályán játszhassa a visszavágót. És természetesen annak is van, kell legyen jelentősége, hogy a Vidi most már fordulók óta megkapja a lehetőséget az MLSZ-től, hogy ne kelljen hétvégi bajnokikkal vesződnie, hanem rápihenjen a nemzetközi kupameccsekre.

Utóbbinak is lehet például szerepe abban, hogy a Videoton fizikálisan látványosan jól helytállt a nemzetközi párharcokban. Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az egész őszön át tartó nemzetközi szereplés közben nem halasztható el mindig, minden bajnoki meccs: azaz a Vidinek is hozzá kell majd szoknia a kettős terheléshez.

És a végén a lényeg:

Le kellett cserélni a magyar magot a sikerhez

A Videoton 2016 nyarán játszotta első nemzetközi kupameccseit úgy, hogy már Kovács Zoltán sportigazgató elképzelései szerint alakult a keret. Ekkor, az andorrai Zaria Balti, a szerb Csukaricski, valamint a dán FC Midtjylland ellen vívott meccseken rendre nyolc-kilenc magyar játékossal a kezdőcsapatában állt fel a Vidi: Kovácsik, Juhász, Fiola, Vinícius és Pátkai mellett lehetőséget kapott többek között Fejes, Szolnoki, Kovács István, Lang, Feczesin, Barczi, Bódi Ádám, Simon Ádám és Géresi is.

Egy évvel később – már Marko Nikolics irányítása mellett – fokozatosan kezdte kiszorulni a magyar nevek a csapatból. A máltai Balzan elleni páros meccsen mindkétszer öt magyar maradt a kezdőben, mint ahogyan az észt Kaljuval vívott párharcban is külföldiekből állt a kezdőcsapat több mint fele. A Bordeaux ellen megfordult az arány és a hazai meccsen (1-0) hat hazai játékos kapott lehetőséget: Kovácsik kapus mellett Pátkai, Juhász, Varga, Fiola és Szolnoki volt a kezdőcsapat tagja. A mélypont a Partizan elleni rosszemlékű visszavágó volt, amelyen mindössze négy magyar játékos (Kovácsik, Fiola, Pátkai, Juhász) volt a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

Innen tért vissza Nikolics a nagyjából feles arányhoz az idei szezonra. A Malmö ellen mindkét meccsen 5-5 magyar játékost nevezett a kezdőbe, ahogyan az AEK ellen idegenben is. Feltűnő, hogy elsősorban a védelemben tudott megmaradni a magyar mag: Kovácsik évek óta őrzi helyét a kapuban, mint ahogyan Fiola, Vinícius és Juhász helye is viszonylag biztos előtte. A középpályán ugyanakkor Pátkai és Varga sem feltétlenül alapember már a nemzetközi meccseken, a támadósorban pedig egyértelmű a külföldi fölény (egyedül Kovács István idei kivirágzása javítja a helyzetet). Nagyon úgy tűnik, Nikolicsnak a csapat felét külföldiekkel kellett feltöltenie, hogy legyen sansza szintet lépni, és egy európai kupasorozat csoportkörébe jutni."

Srácok, próbáljátok nélkülözni a személyes sértegetéseket amikor egy beszélgetés ("vita") merül fel. Köszönjük.  :beerchug:

Ha kiraknak minden magyart a Vidiből és úgy jutunk be a BL-be, az a magyar foci sikere lesz?
Profitál belőle a válogatott?
Lesznek példaképeink?
Magukénak érzik majd a szurkolók? (mármint a meccsre járó Vidi drukkereken kívül)

Nem tudom, lenne-e értelme ilyen áron erőltetni.

Idézetet írta: Knapp Dátum augusztus 29, 2018, 18:20:07
Ha kiraknak minden magyart a Vidiből és úgy jutunk be a BL-be, az a magyar foci sikere lesz?
Profitál belőle a válogatott?
Lesznek példaképeink?
Magukénak érzik majd a szurkolók? (mármint a meccsre járó Vidi drukkereken kívül)

Nem tudom, lenne-e értelme ilyen áron erőltetni.

Végül is igen, hisz magyar csapat jut be. Gondolom a Sahtar BL-szereplését sem a brazil foci sikerének tekintik Ukrajnában, vagy nem hiszem, hogy zavarja őket. Vagy mondjuk a Chelsea szurkolókat sem hiszem, hogy nagyon zavarja őket Hazard vagy Fabrgas vagy Willian vagy Kanté  vagy Alonso meg mit tudom én kik vannak ott.

Kézis példa, de sokat nyilatkoznak a Győr meg a Fradi fiataljai (csajok), hogy mennyire jó, hogy napról napra a világ legjobbjaival edzenek. Azért az valahol doppingol, hogy mondjuk Mörkkel és Oftedallal edzel naponta, mintha mondjuk máshol több lehetőséget kapnál.

Más szint, de például én voltam olyan helyzetben, hogy egy csapatban a legjobb, vagy legalábbis az egyik legjobb voltam. Aztán egy idő után éreztem, hogy sehová sem fejlődöm, vagy még inkább vissza. Ha az edzéstársaid nem tudnak húzni, doppingolni, akkor egy idő úgy vagy vele, hogy ide a 80-90% is elég. Aztán voltam olyan helyzetben is, ahol én voltam a gyengék között, a gyengébb képességűek között, és sokkal többet adtam bele akár meccsen, akár edzésen, ami mindenképp fejlődést eredményezett. Persze ez megye II meg megye I szint volt, de ez magasabb szinten is így van. Szóval ilyen szempontból akár még profitálhat a válogatott is, mert ha mondjuk a Kispestben játszom, csak ott van bennem, hogy ha jó vagyok, talán egyszer leigazol a Vidi, és játszhatok a BL-ben, de persze ez mentalitás kérdése is.
Példaképeink? Eddig sem voltak, vagy még fekete-fehérben esetleg. Détári Döme se nagyon volt példakép, vagy mondjuk hiába szimpi nekem a Kanta stílusa, ahogy a focihoz áll, én akkor is Iniesta akarok lenni a grundon. Vagy ha más stílus, akkor sem Varga akarok lenni, hanem CR7, vagy nem Dibusz, hanem ter Stegen

A szurkolók pedig biztos magukénak érzik, mert a sikert könnyű elviselni.

Ha nyer a válogatott, mi is szívesen mondjuk, hogy nyertünk. MI nyertünk. Ha meg kikapnak, akkor azt mondjuk, hogy kikaptak, és nem azt, hogy KIKAPTUNK  :D

Meg kéne kérdezni a győri, szegedi meg Veszprémi szurkolókat, hogy zavarja-e őket a sok légiós. Nem hiszem, minőségi csapatuk van minőségi játékkal. Ha én fehérvári lennék, aztán Fiola helyett lenne még egy szerb, hát csak lenyelném, ha mondjuk az BL-főtáblát érne. Mert ért volna, ha Negóból mondjuk kettő van, és egymás mögött játszanak...

Az előző idényben francia edző irányításával a BL-döntőben a spanyol Real Madrid három gólt szerzett, ebből kettőt egy walesi rúgott, egyet meg egy francia. Legnagyobb sztárjuk egy portugál volt, a kaput meg egy costa ricai védte. Az angol ellenfél soraiban volt skót, brazil, egyiptomi, holland és szenegáli focista is, német tréner irányításával. 15 nemzet képviseltette magát a döntős csapatokban.

Ez a spanyol foci sikere volt? Vagy az angolé? Vagy inkább a walesié? A 9 éves Javiernek meg a 8 éves Johnnak vajon spanyol, vagy angol példaképe lett a meccs után? Vagy inkább portugál? Profitált ebből az egészből a spanyol válogatott? A 72 éves spanyol bácsika vajon örült mikor egy francia játékos szerzett gólt a csapatának? Nem tudom, hogy volt-e értelme ezt erőltetni ilyen kétséges kérdések árán kedves Liverpool, meg kedves Real Madrid.

Idézetet írta: brand_boy Dátum augusztus 29, 2018, 08:46:36
Valljuk be, hogy jóval több a politika a magyar labdarúgásban, mint kéne, és az egész nagyon ócska propaganda.

A magyar foci mikor volt politikamentes? A Budapest Honvéd adta az Aranycsapat gerincét, amit a Honvédelmi Minisztérium finanszírozott. De azt mondom kapcsolódjunk a témához. A Székesfehérvári Vadásztölténygyár futballcsapat története egy állami cégnek köszönhetően indult, ami a globális öldöklés után szórakoztató elektronikát kezdett el gyártani Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára néven. Egy szép nap a propaganda osztály vezetője kitalálta a Videoton nevet, mert a gyár akkori neve túl hosszú volt. A gyár által pénzelt focicsapat elnöke jött az ötlettel, hogy nagyon jó reklám lenne, ha ez lenne a labdarúgóklub neve is. Az ötletért cserébe állami pénzt kért a focicsapatnak. Idézem: "A sportklub neve a jövőben Videoton lesz. Minden héten, több százezer totó-szelvényen szerepelni fog a Videoton neve. Minden újság kötelezően írni fog a sportklubról, legyen szó akár kosárlabdáról, akár labdarúgásról. Ott is mindenhol a Videoton neve fog szerepelni. Ráadásul nem csak hazánkban, hanem Európában mindenhol szerepelni fog a Videoton neve a totó-szelvényeken" - mondta Bencsik István akkori klubelnök. Szóval már a klub neve is propaganda és politika alapján született, pont mint a MOL Vidi név.

Az előző néhány hozzászólásban felhozott 1985-ös Videoton menetelés nem Vidi-mezek és bögrék eladásából volt finanszírozva, hanem állami pénzből. Nézzünk egy másik nagy magyar futballsikert, amit menetelésnek hívunk. Fradi, 1995, Bajnokok Ligája. A klub elnöke ekkor nem egy volt Fradi-játékos, vagy sportmenedzser, hanem Dr. Szerdahelyi Péter, aki a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A vezetést ugyanezen minisztérium helyettes államtitkárától vette át, és mit ad Isten, távozása után a minisztérium szakállamtitkára vette át a helyét. Már a Fidesz meg Orbán Viktor előtt is bőven állami szórakozás volt a magyar labdarúgás. Szóval felmerül bennem a kérdés, hogy a régi futballsikerek miért lehetnek szépek, ha állami lovéból jöttek össze?