La Liga 2019/20

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában



Idézetet írta: TiB Dátum július 09, 2020, 14:28:44
Kiesett az Espanyol. :beerchug:

Tulzas lenne azt allitani, hogy a vezetosegnek nem volt ideje lepni, mert en mar az osszel arra szamitottam, hogy a gyenge bajnoki start okan bealdozzak az Europa Liga csoportkort, amely a Ferencvarosnak is kedvezo lett volna. A kettos terheles betette a kaput, raadasul a Segunda Division se az a bajnoksag, ahonnan rogton vissza lehet jutni...

Betclicnél Varane kaput eltaláló lövésének oddsa 7.50, pont annyi, mint Varane gólja :D Nem túl logikus, akkor már inkább megéri az elsőt húzni



Hernandez és Fuertes tegnap szépen megítélték a tizit Ramosnak  ;D Még az hagyján, hogy a pályán Hernandez befújta, de hogy videózás után jóváhagyta a kopasz kolléga, na az azért picit gáz  :redchug:
Mondjuk ott a szezon elején tán egy Valencia meccsen ilyen fél méteres lest is sikerült elnézni VAR mellett, azok után igazából már semmin nem volt szabad meglepődni.

Az meg már tényleg a személyes tragédiám, hogy amikor nem fogadok lapokra, akkor zúdul lapeső a ligára. Ááá

A Real Madrid nyerte meg, vagy a Barcelona bukta el a bajnoki címet?

A Real Madrid csütörtök este 2-1-re legyőzte hazai pályán a Villarrealt a La Liga 37. fordulójában, ezzel 2017 után újra bajnoki címet ünnepelhetett. Ez volt a klub 34. aranyérme a spanyol élvonalban és a második, melyet Zinédine Zidane irányításával nyert.

A koronavírus-járvány miatti szünettől rekord hosszúságúvá váló idényben sokáig a Barcelonával haladt fej fej mellett a Real, de a katalánok gyenge tavaszi szereplése apránként megbosszulta magát. Egy kérdés foglalkoztat most mindenkit: a Barca bénázta el az előnyt, vagy a Real Madrid volt ennyivel erősebb?

Túlzás lenne azt állítani, hogy a szünetet követően hengerelt volna a Real Madrid, ugyanakkor tagadhatatlan: mind a tíz bajnokiját megnyerte a három hónapig tartó leállást követően. Azt még a tavaly márciusban visszatérő Zinédine Zidane is elismerte, hogy nem működik túl jól a csapat támadójátéka, de nem is elsősorban azzal nyert most a Real, amely mindössze három gólt kapott ez alatt a tíz bajnoki alatt, ez pedig kulcsfontosságúnak bizonyult. A francia ugyanis felismerte, mi volt korábban a csapat legnagyobb gyengesége, és bár szinte ugyanaz volt a keret, mint egy éve, mégis sokkal kompaktabb volt a Real.

A bajnokságban 37 forduló alatt mindösszesen 23 gólt kapott a Real, ez meccsenként 0,62-es átlag, ami a legjobb mutató Európa topbajnokságaiban – az Atlético Madrid, a Reims, a Liverpool és a Rennes szerepel még az első ötben.

Áldás vagy átok a zárt kapu?
Bár a zárt kapus mérkőzések mindenhol megosztották az embereket, a spanyolországi vírushelyzet miatt nem volt kérdés, hogy nézők nélkül folytatódhat csak a bajnokság. Furcsán hangzik, de lehet, hogy az üres lelátók enyhítették a nyomást a Real Madridon, emlékezhetünk rá az elmúlt évekből, hogy a Santiago Bernabéu Stadion közönsége nem túl elnéző saját játékosaival szemben. A júliusi, Getafe elleni mérkőzésen például csak a 79. percben tudott gólt szerezni a csapat, addigra a tapasztalatok alapján már rég elfogyott volna a közönség türelme, aminek hangot is szokott adni.

A saját szurkolók helyett az ellenfelek próbáltak meg nyomást helyezni a Real Madridra a bajnoki hajrában, a Mallorca, a Valencia és a Real Sociedad is arra panaszkodott, hogy a játékvezetők és a videobírók is a Real Madridot segítik döntéseikkel, tett rá utalást Gerard Piqué is, és a Villarreal ellen befújt tizenegyest is sokan megkérdőjelezik.

Ez elfogadhatatlan, könnyű dumálni és vitatémákat adni, de ez futball és mi szenzációsan játszunk. Több tiszteletet érdemel a Madrid, a játékosaim mindent megtesznek a sikerért – mondta Zidane.

Az újraindulás megmutatta azt is, kik a Real Madrid kulcsjátékosai: a tíz siker során Karim Benzema 7 gólt és 2 gólpasszt termelt, miközben Sergio Ramos parádés szabadrúgás gólt lőtt a Mallorca ellen, belső védőként óriási sprintet kivágva fejezett be egy kontrát az Eibar ellen, mellette pedig három tizenegyest is bevágott. A megbízhatóan érkező gólok és a fegyelmezett, egységes védekezés pedig elegendőnek bizonyult az ősi rivális Barca előzéséhez.

Évek óta érlelődő problémák

Miközben a Real Madrid sorra nyerte a meccseit, a Barcelona is kilenc meccsen át veretlen maradt a La Ligában, ezalatt viszont háromszor is döntetlent játszott aktuális ellenfelével. Az Atlético Madrid elleni 2-2 ugyan nem rossz eredmény, de a Celta Vigo és a Sevilla ellen is fontos pontokat szórt el a Barca, Luis Suárez szerint előbbi döntötte el a bajnoki címet.

A botladozás az évek óta a klubnál zajló zűrzavar következménye.

A menesztett Ernesto Valverde helyére januárban kinevezett Quique Setién vezetésével sem javult a játék, ráadásul akkor még azonos pontszámmal állt a Barca a Real Madriddal, mostanra viszont már hétpontosra nőtt a két csapat közti különbség.
Az új vezetőedző egyáltalán nem tartja kezében az irányítást, hetek óta másról sem hallani, mint hogy levegőben lóg a menesztése, miközben a Celta Vigo elleni meccs végén parázs vita alakult ki az öltözőben, majd egy edzésen Lionel Messi és Antoine Griezmann is egymásnak ugrott,
Messi annyira elégedetlen, hogy nem hajlandó hosszabbítani a csapatnál, miközben hat vezetőségi tag lemondott, a korábbi alelnököt pedig beperelte a Barcelona, a jelenlegi elnök pedig állítólag azért fizet embereket, hogy kommentben szidják focistáit.
Ilyen körülmények között az is csoda, hogy csak az utolsó előtti fordulóban dőlt el a bajnoki cím.

A barcelonai kártyavár csak most kezd ugyan összedőlni, de a folyamat már 2015-ben elindult. A Barca öt éve vette meg Arda Turant és Aleix Vidalt, a két érkező viszont annyira nem vált be, hogy a klubelnök, Josep Maria Bartomeu kirúgta Andoni Zubizarreta sportigazgatót.

Az Athletic beszámolója szerint Bartomeu azt remélte, hogy Carles Puyol veszi majd át a posztot, ám a katalánok legendája a kirúgott kollégája mellé állt és távozott a csapattól. Innentől indult a fejetlenség, mivel a futballhoz kevésbé értő üzletemberek hoztak döntést átigazolások kapcsán, nem pedig Zubizarreta az aktuális vezetőedzővel – az Athletic szerint Ernesto Valverdének semmilyen beleszólása nem volt a transzferekbe, ahogyan Setiénnek sincs.

Az pedig látható, az így meghozott döntések pocsékul sültek el, Setiént a szurkolók lassan kikezdik már, a jó nevű focisták ész nélküli szerződtetése pedig olyan fiaskókhoz vezet, mint Philippe Coutinho esete, akitől már megszabadulni sem tud a Barca.

Neymar pótlását sem tudta az elkötött euró százmilliók ellenére megoldani a Barcelona, miközben a jelenlegi játékosállomány húzóemberei már mind harminc éven fölüliek, úgyhogy az idő egyre inkább sürgeti a vezetőséget.

A véget nem érő belviszályok a klub belső széteséséhez vezethetnek, mára érezhetően gyengült a Barca ereje a futballvilágban, a Real pedig két nagyon simán elveszített bajnoki cím után most surranópályán előzött, köszönhetően annak is, hogy mindenki besorolt Zidane mögé és a klubon belül mindenki egyfelé húz.

Nem húzok egyikhez sem, de továbbra is az a véleményem, hogy ha az edző nem karizmatikus egyéniség, akkor lehetnek bármilyen jó játékosai, nem fog nyerni.. A Barca-nál a fejétől bűzlik a hal és nagyon radikális változtatásokra lenne szükség minden téren.  Én azzal kezdeném, hogy eladnám Messit. Tudom, most mindjárt kapok a fejemre hideget és meleget is, de már nem viszi előre a csapatot. Már nem vezet, hanem irányít. Nagyon nagy a különbség. Persze, a katalánoknál mindig egy vezéregyéniség köré építik a csapatot, aki mellé fantasztikus marketinget tesznek. Ezért nem fogják eladni az argentint, mert nincs meg az utóda.

A Madrid kölcsönadhatná jövőre a Barcának Kubót, tökre illene a Barcába, a Madridnak amúgy nem kell  ;D


Idézetet írta: oakland23 Dátum július 17, 2020, 12:14:16
Hernandez és Fuertes tegnap szépen megítélték a tizit Ramosnak  ;D Még az hagyján, hogy a pályán Hernandez befújta, de hogy videózás után jóváhagyta a kopasz kolléga, na az azért picit gáz  :redchug:
Mondjuk ott a szezon elején tán egy Valencia meccsen ilyen fél méteres lest is sikerült elnézni VAR mellett, azok után igazából már semmin nem volt szabad meglepődni.

Az meg már tényleg a személyes tragédiám, hogy amikor nem fogadok lapokra, akkor zúdul lapeső a ligára. Ááá

Pirosodtak rendesen:

Következő meccsen jöhet a sorfal. :beerchug:


Barcelona és a gólok kapcsolata

Hatalmas szorzó a Barcelona idei utolsó bajnokijára! Olvasd tovább


Egy érdekesség:

A 2007/08-as szezonban volt kevesebb gólja a legtöbb gólt szerző csapatnak, mint most. Akkor Real 84 gól, most Barca 86 gól. Közte az előző két bajnokság kivételével mindig 100 gól felett járt a legeredményesebb csapat. Volt 124 gól is. A csatárok lettek gyengébbek, vagy a védelmek jobbak?

Egykori sztárja rázhatja gatyába a Barcelonát

https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2020/07/20/fc-barcelona-edzovaltas-quique-setien-patrick-kluivert/

A legfontosabb idézet a cikkből:

Kluivert képes felrázni az öltözőt, és megadni a játékoknak azt, amire Messi is számít: intenzitást és karaktert. Ő lehetne az igazi vezér a kispadon, aki most nagyon hiányzik a Barcából. Egykoron ő is komoly játékosa volt ennek a csapatnak, tudja, hogyan kell szembenézni minden helyzettel.


Mikor voltam kint Barca meccsen, ott ült a VIP-ben, kifelé mindenkinek szórta az aláírásokat, alig tudták megközelíteni az emberek Patjét. Helyiekkel beszélve elmondták, nem egyszeri alkalommal volt kint a Camp Nouban akkortájt, gondolták valamilyen formában majd visszatér a klubhoz, aztán jött a hír szinte pont egy éve, hogy átveszi a klub utánpótlásának vezetését.

Az biztos, hogy Kluivert senkit sem rázna gatyába, mert ő is egy báb Bartomeu rendszerében. Parolázik az elnökkel, ahogyan tette azt Abidal is, miközben aktívan hozzájárulnak, hogy szétverik a klubot. A dolgok mögé kell látni, akkor viszont már egyértelműen látszik, hogy Patje sem törekedett arra, hogy a fiatalokat a felnőtt keretbe építse. Idén Puig kapcsán nyilatkozta, hogy jobb lenne neki kölcsönben egy-két év, majd esetleg visszatérne.

Ez a Barcában annyit tesz manapság, hogy eladjuk őt 15-20 millióért, ami szintén profit. Az elmúlt években folyamatosan szabadulunk meg a La Masia tehetségeitől, sajnos mindezt teljesen tudatosan. Ez a vezetőség kérése, Kluivert meg asszisztál ehhez. Takefusa Kubo szintén Barcelona játékos volt (Fatival voltak a korosztályuk legjobbjai), most már a Real Madrid játékosa, de ott van még Carles Pérez vagy Xavi Simons, akik szintén távoztak...

A Barcánál teljesen átalakult ez a modell, amiben szintén felelős Kluivert, akiben nincsen semmi plusz, hogy kiemelkedő munkát végezzen. Edzőként sem tett le semmit az asztalra, amolyan okos helyezkedő ő, keresi a lehetőségeket, hogy fontos ember legyen. Érdemes a párhuzamot vonni Xavi karrierépítésével: ő tudatosan készült az edzői pályafutásra, célzottan kezdte kisebb országban, kisebb csapatnál. Látta, hogy gond van a Barcánál, de nem akart "tűzoltó" lenni, fel akar építeni valamit. Azért az araboknál rögtön második évben összehozott egy Bajnokok Ligája elődöntőt (és csak a későbbi győztes szupercsapat állította meg őket).

Xavi jelentheti a Barca jövőjét, de ehhez egy olyan elnök kell, akivel egy hosszú folyamat indul el (nem kell aggódni Real Madrid drukkerek, ennek jelenleg semmi realitása, hiába lesz jövőre választás, még Laporta támogatása is nagyobb jelenleg, mint Victor Fonté). Gyakorlatilag a klubnál megismétlődik a Gaspart-korszak, csak durvábban, de erről hosszasan lehetne még értekezni. Egyik spanyol gigász helyzete sem túl fényes a jövőt tekintve...