Egy kis történelem

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


33 férfi az élvonalban

1900-ban fogta magát 33 férfi, és összeálltak alapítani egy fociklubot. Nem agyalták túl a nevet, ami végül a 33 FC lett!

Többségük a Műszaki Egyetemre járt, és egy kávéházban ültek, mikor jött a klubalapítás ötlete. Annyira jól időzítettek, hogy ott voltak a Magyar Labdarúgó Szövetség alapítói között, a második magyar Nemzeti Bajnokságban már részt is vettek. Megnyerték a másodosztályt, aztán az élvonalban játszottak, és egyből a harmadik helyen zártak az élvonalban, ami a klub történetének a legjobb helyezése. Hja, lelkesek voltak, aztán jött a profizmus, és sosem volt hasonló eredményük.



Nem volt saját pályájuk, ezért ha Angliában éltek volna, nagy valószínűséggel Wanderers, vagyis vándorok lett volna a nevük. Az ilyen kluboknak nem volt igazi hazai környezetük, vándoroltak oda, ahol épp játszhatnak. Mottójuk is ehhez kapcsolódik: Csapatunkat a klubszeretet tartja össze. Összesen 20 labdarúgó lett válogatott a klubból, és olyan hírességek is erősítették a csapatot, mint Hajós Henrik (Hajós Alfréd öccse). Később aztán a profizmus és a szponzorok hiánya lényegében megölte a 33 FC-t.

Néhány éve újra alakultak, nagyon jó kezdeményezésként, olyan fiatalokkal, akik kiszorultak a kezdőkből, 1-2 idényre szerződtetett "profik" miatt. Az Egy kis történelem topik ilyesmiről szólna, a romantikus sportról, amikor még a játék szeretete volt a lényeg :) Amikor meghallod az NB2-öt, akkor jusson eszedbe, hogy először a 33 FC nyerte meg, aztán még néhányszor megismételte ezt a dolgot.


Szívtál a totón? Szívj egy totót!

1964-ben a Fecske után a második magyar filteres cigarettaként jelent meg a Toto. A fogadási vonalat képviselő termék 4 forintba került, amiért cserébe az 1X2-ős dobozban 20 szál cigit adtak. A korabeli elmondások alapján erős volt, csak azok bírták, akik Kossuthot szívtak.



Kisebb botrány kerekedett aztán a dologból, mert kiderült, hogy a Toto védett márkanév. Megoldani azért nem volt nehéz a szituációt, hiszen a totó mellett más szerencsejátéka is volt a kormánynak. Így az új név Lottó lett. 1967-ben aztán megszűnt a gyártása. 2011-ben megpróbálták feltámasztani a Tottót, 595 forintos áron, de a kezdeti lelkesedés pillanatok alatt elmúlt, a termékből nem lett semmi.


Egy ír származású angol tanított minket focizni

Csak hogy teljesen legyen a brit kavarodás, az ír-angol Jimmy Hogan skót passzjátékot játszatott az MTK-val.

Az 1900-as évek elején a Ferencváros uralta a magyar bajnokságot, de jött ez a brit fickó és a technikát, illetve összjátékot részesítette előnyben. Annyira bevált a dolog, hogy például 1918-ban 147 rúgott gól mellé csak 10-et kapoott az MTK. Játékosként is az edzősködés járt a fejében, végül 28 évesen edző is lett. Az ívelgetős focit utálta, helyette rövid passzos taktikát alkalmazott, amit ő maga szőnyegfutballnak hívott.



"Úgy futballoztunk, ahogy Jimmy Hogan tanította nekünk" - mondta Sebes Gusztáv a 6:3-as magyar diadal után a Wembleyben. Kicsit talán túlzás, de ezen a király ábrán látható, hogy egészen a mai labdarúgásig elérnek a tanításai. A passz volt a fő elem az általa alkalmazott taktikában, azt mondta egyszer, hogy lehet rövid vagy hosszú passz, mehet oldalra vagy épp előre, a lényeg, hogy pontos legyen és a csapatnál maradjon a labda.


Pistol Pete háta mögött történt a varázslat

Pete Maravich mindig is profi kosárlabdázó akart lenni, ezért megszállottan gyakorolt, moziba, wc-re, vagy épp iskolába is úgy ment, hogy pattogtatta a labdát. Egyedi technikával dobott, csipőből indítva a dobást, innen jött a pisztoly becenév. Remekül dobott, a háta mögött pedig sokszor úgy varázsolt a labdával, hogy az ellenfelek teljesen elvesztették a fonalat.



A pálya bármely pontjáról képes volt pontot szerezni, de az NBA-karrierje nem alakult túl fényesen. Például a Celticsből vonult vissza, és a csapat a következő idényben lett bajnok. Küzdött az alkohollal és a térdével is, amik végül nem hagyták, hogy teljesen kibontakozzon. 1976/77-ben volt a legjobb szezonja, 31.1-es meccsenkénti pontátlagával a legjobb lett az NBA-ben, '77 februárjában pedig karriercsúcsot hozott össze a Knicks ellen, 68 pontot szerezve. 40 évesen egy kosármeccsen állítólag azt mondta remekül érzi magát, aztán pár perc múlva meghalt.

Kengurucsel, amit nem ismernek Liverpoolban

Szoboszlai Dominik az Anfielden fog pályára lépni, ahol korábban már szerzett gólt magyar játékos. Ha okos a Salzburg támadója, akkor a Fradi egykori játékosától meg kellene tanulnia a kengurucselt! Máté János 1974-ben egy KEK-mérkőzésen a 92. percben betalált az Anfielden, amivel 1:1-re alakította az állást, így a Fradi juthatott tovább. Az angol sajtó szójátékkal írt a meccsről, hogy Máté nem volt annyira haver (mate - haver).



Máté gólját órákig kerestem, de egyszerűen nem találom, pedig elmondása alapján egy kengurucselt vetett be, amit a meccs után egy újságírónak mondott. Nem magyarázta el akkor bővebben mire gondol, mert becsukódott a lift ajtaja. "Az angolok nem ismerték a kengurucselt" - mondta Máté a firkásznak. Néhány éve újra megkérdezték erről a gólról, akkor a következőt mondta.



Beszéljünk röviden a leghíresebbről, a Liverpoolnak lőtt kengurucseles gólodról. Honnan a csel elnevezése?

Csapattársam, barátom és jelenlegi kollégám Takács László volt a névadó. A gól egyébként úgy született, hogy megkaptam egy előrelőtt labdát, elszaladtam vele, majd egymás után bemutattam két lövőcselt. Az elsőt jobbra, a védő elcsúszott, majd visszafelé balra és már ott is volt a kapu, csak be kellett passzolnom. A meccs végén az újságírók kérdezték, hogy ez meg milyen csel volt? Taki rávágta, hát a kengurucsel! Így születtek a legendák.

Betty Robinson elképesztő története

Visszajött a halálból, újra tanult járni, majd aranyat nyert az olimpián. Olvasd tovább


#6 január 29, 2020, 13:54:53, SPF Előzetes
Felelevenítjük: Történelmi brazil vereség taktikai szempontból

2014-ben szenvedte el Brazília a legmegalázóbb vereségét Németország ellen, a hazai rendezésű labdarúgó világbajnokságon. Olvasd tovább


Hidegkuti Nándor története Czibor Zoltánról

Az Aranycsapat kiváló csatára, az MTK legendája, Hidegkúti sztorit mesélt egyszer. "A helsinki olimpia döntőjében 1:0-ra vezettünk a jugoszlávok ellen. Zebecék remekül tartották magukat, a mieink pedig szaporán pislogtak az órára. Már jócskán a hajrában jártunk, amikor Czibor Zoli, jó szokása szerint, belecsavaradott egy kilátástalannak tűnő cselsorozatba. Csetlett-botlott, bukdácsolt a kék mezesek között, de a labda valahogy mindig visszapattant hozzá. Ordítottam az idegességtől.

- Rúgd ki, Bolond, a fenébe, akár a nézőtérre. (Bolond volt Czibor becenene)

- Mindjárt - válaszolt, aztán végül is cifrázott még kettőt, majd ballábas létére jobbal, erősen, de ütemtelenül belebikázott a bőrgolyóba, amely a meglepett Beara mellett a sarokba surrant. 2:0! Amikor a többiek rárontottak, hogy összecsókolják, tettetett bosszúsággal csóválta a fejét:

- Az istenfáját, ma semmi sem sikerül - mondta Czibor.



A képen Czibor vezeti a labdát a Barcelona játékosaként.