Live the life

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Üdvözletem minden sportfogadó kollégának!

Szeretném elkezdeni vezetni a naplómat és megosztani a gondolataimat. Kezdetben a sportfogadásról alkotott véleményemet kívánom leírni.


Sportfogadási rendszer

1. Előszezon

Ahogy a bajnokságokban is nálam is július végén, augusztus elején kezdődik a szezon. Átnézem az általam követett bajnokságokat, hogy hol történt edzőcsere, milyen igazolások történtek, érkezett valahova új tulajdonos vagy befektető és milyen célokkal vágnak neki a szezonnak a csapatok.

2.   Szezon

2.1.  Bankroll management

Az egyik legfontosabb dolog a sportfogadásban. Ha ez nincs meg, akkor akármilyen rendszer is van nem fog működni. Egy jó bankroll managament még egy rossz rendszert is tud működtetni egy darabig, míg egy rossz, a jó sportfogadási rendszert is el tudja rontani.

Az bankroll managament megállapítása az egyik legfontosabb lépés. A bankroll leginkább a sportfogadási rendszertől függ. Például, ha sok fogadásod van egy nap, akkor a bankroll kisebb része javasolt, ha csak néhány akkor nagyobb is lehet. Én 10%-nál többet nem javaslok mert egy rossz széria könnyen eltüntetheti a bankrollt. Ami még befolyásolja az az odds. Ha magas oddson fogadunk, akkor nem árt az kisebb tét. Így tehát a megfelelő tétméretezéshez szükséges, hogy hány fogadásunk lesz naponta és azokat milyen oddson fogadjuk meg. A bankroll mérete természetesen az anyagi helyzettől függ, de egy bizonyos szint alatt nem éri meg profi szinten fogadni, csak szórakozásból. Természetesen ez semmit nem ér, ha nem tatjuk be a bankroll managamentet. Ehhez a sportfogadás legfontosabb dolga szükséges a mentális játék.

2.2.  Mentális játék

A bankroll managament mellet ez a másik dolog, ami nélkül nem lehetünk sikeres sportfogadók. Ez önmagában nem tartozik szigorúan a sportfogadáshoz és egy elég nagy és nehéz téma, így csak a sportfogadással kapcsolatos oldaláról szeretnék beszélni.

Kezdhetném azzal a közhellyel, hogy soha nem lehetünk sikeres sportfogadók megfelelő mentális játék nélkül, de sajnos rengeteg példa mutatja, hogy ez nem közhely. Akár kezdő, akár profi fogadók vagyunk, mentális játék nélkül nem tudunk stabil teljesítményt nyújtani. Sajnos túl sok történetet lehet olvasni, hogy akár egyetlen nap (sőt akár pár óra) alatt az egész bankrollját elveszítette valaki mert tiltre került, sokat vesztett, hajszolta a veszteséget és csak még többet vesztett. Bár van a pókeresek között egy olyan mondás, hogy az nem igazi pókerjátékos, aki nem veszítette el egy este alatt az egész bankrollját és nem állt fel belőle. Hogy ez mennyire igaz azt mindenkinek a saját gondolataira bízom.

Az első dolog a sikeres mentális játékban a tilt elkerülése. A tilt egy olyan állapot, amikor a fogadó nem képes racionális döntést hozni, az érzelmei irányítják és egyre megkérdőjelezhető fogadásokat köt. Szerintem a sikeres mentális játék egyik fontos elme egy megfelelően érett mentális állapot. Illetve, ha megismerjük és elfogadjuk a sportfogadás lélektanát. Nem ezért ment el a fogadás mert arra a csapatra fogadtál, nem azért mennek el a fogadásaid mert volt egy jó időszakod és most cserébe minden meccsed elmegy, nem figyelik az irodák a fogadásokat és azért ment el a fogadásod. Ezek a gondolatokat el kell engedni, mert torzíthatják a gondolkodást és a fogadást. A másik, hogy maradjunk a saját fogadói konfortzónában. Ezt legkönnyebben úgy lehet elérni, ha betartjuk a bankroll managamentet és megfelelő tétet választunk. Komoly nyomást lehet, ha túl nagy téttel játszunk, ami megnehezítheti a fogadást. Másik dolog, hogy az általunk preferált, ismert és kiválasztott sportágra fogadunk, nem kezdünk el ismeretlen sportágakra fogadni, például a veszteség üldözése miatt.

Fontos még, hogy megfelelő stratégiát dolgozzunk ki és ahhoz ragaszkodjunk, ha már leteszteltük és hosszútávon sikeresnek bizonyult. Pár sikertelen fogadás miatt ne bizonytalanodjunk el és térjünk el a sikeres rendszertől, hogy az nem működik. (Természetesen ennek az a feltétele, hogy van egy sikeres rendszerünk. Ez lesz a legelső és legnehezebb dolog a sportfogadásban.)

Természetesen mindig tisztán fogadjunk. Nem túl kellemes érzés, ha reggel arra ébredünk, hogy üres a bankroll, mert egy jól sikerült este után ,,leültünk egy kicsit fogadni".

Kezdetnek kell egy terv, hogy mi alapján fogadunk, hány fogadásunk lesz egy nap és milyen téttel, majd ehhez tartani kell magunkat, még ha az összes fogadásunkat elveszítjük akkor is. Ha nem sikerül akkor a legjobb, ha leírjuk és mindig szem előtt van. Bár tudom a legtöbb ember úgyis csak akkor kezdi el, ha már 2-3 alkalommal elveszítette a teljes bankrollját.

2.3.  Sportfogadási stratégia

A következőkben a sportfogadási rendszeremet részletezném.
Kizárólag focira fogadok ott is kimenetelre, csakis élőben. Általában egy szezonban 20-30 bajnokságot követek, általában a legerősebb bajnokságok első és másodosztályait. Kizárólag európai bajnokságokat követek, kivéve az amerikai bajnokságot az MLS-t. Wilson Raj Perumal – A bundakirály című könyvének elolvasása után kerültek az elkerülendő fogadási bajnokságokok közé az afrikai, az ázsiai és a dél-amerikai bajnokságok, illetve néhány európai bajnokság is.
Általában várok minimum 5-10 fordulót, hogy fogadjak egy bajnokságra. Addigra már kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok, kitől mit várhatunk a szezon során.

Én leginkább analitikus, elemző oldalról közelítem meg a sportfogadást. Statisztikák, felállások, játékstílusok elemzése. Első lépésként megvizsgálom a statisztikai adatokat. A tabellán elfoglalt helyük, a gólarány és az egyéb statisztikai adatok, de ezekről később.

Egy fontos tényezőt szeretnék megvizsgálni a gólarány kapcsán. Ez pedig az, hogy maga a gólarány nem mutatja meg a valós viszonyokat, így mögé kell néznünk. Az úgynevezett fontos gólokat keressük ilyenkor. Ha 5-0 állásnál rúg egy gólt a csapat az nem számít, de 0-0 állásnál már a rúgott gól fontos gól lesz. Ezentúl például egy csapat, aki 11-4 gólaránnyal áll 5 mérkőzés után, jó statisztikának bizonyul. Azonban, ha megvizsgáljuk és azt látjuk, hogy 11 gólt 2 meccsen rúgták, akkor már nem annyira jó arány. De ha 5-5 gólarány jó lehet, ha minden meccsen rúgtak gólt és 1-0 nyertek 4 meccset, fogadás szempontjából máris kedvezőbb lehet. Persze ez egy szélsőséges példa, hosszú távon inkább a sok rúgott gólos csapatokat keressük, de a fontos gólok vizsgálata mindig lényeges lehet.

Fontos statisztikai adatok még lehetnek például az előbb említett rúgott és kapott gól, természetes hazai és vendég adatokra lebontva, de ez minden statisztikánál lényeges. Aztán az átlagos szerzett pont, az átlagos szerzett és kapott gól aránya, a kapott gól nélküli meccsek, a gólok eloszlása félidőnkként vagy akár még részletesebben, az első szerzett gól aránya.
A gólok után jöhetnek a csapat statisztikák, például, hogy átlagosan hány percet áll vezetésre, döntetlenre vagy vereségre egy csapat, ez megmutatja, hogy mennyire jó csapattal van dolgunk, számomra elég fontos tényező. Rengeteget segíthet, hogy mikor érdemes megtenni a fogadást (ahogy egyébként a gólok eloszlása is), hogy a legmagasabb oddsot kapjuk meg. Majd jön a többi statisztika, labdabirtoklás (egyébként szerintem ez a legfeleslegesebb statisztika, semmit nem mutat meg. Szívesebben használom a harmadokra lebontott labdabirtoklást, ami már sokkal jobban megmutatja a valós képet. Például, ha egy csapat a másik csapat védekező harmadában magas %-ban birtokolja a labdát, akkor megnő az esély a gólszerzésre és a győzelemre. Egyébként gólos fogadásokra is nagyon jó statisztika.), kapura lövések, kapott lövések, megnyert párharcok, kapott lapok, passzok (száma, aránya, formája), cselek, szerelések, futás. Természetesen a játékosoknál is lényegesek ezek a számok. Játékosonként is elemezni kell a statisztikákat, kapusok esetén a védési hatékonyság, csatár esetén a befejezési hatékonyság, gólok. Középpályás esetén a passzpontosság vagy a megnyert párharcok.

Ezek a statisztikák nagyon változhatnak attól függően, hogy kik kezdenek. Ha például 7-8 stabil kezdőjátékos pihen, akkor már a nem igazak a statisztikák a mérkőzésről, hiszen a statisztikák nagy részét a kezdőjátékosok ,,hozták össze". Így a kezdőcsapat kiemelt fontosságú a fogadásnál, főleg, hogy csak 3 csere lehet egy meccsen.

Ezek után jönnek a nem statisztikai tényezők. Csapatok elemzése, mint például a keretek erőssége, játékosok, eltiltottak, sérültek, edzői felfogás (fontos tényező az edző személye, igen nagy változások lehetnek ugyanannál a csapatnál más edzővel), edzők egymás elleni eredménye (vannak olyan edzők, akik erősebb csapattal se képesek megverni egy másik edzőt), motivációs szint, forma, felállás, játékstílus.

A felállás és a játékstílus elemzése is lényeges lehet, hiszen itt tudhatjuk meg a csapatok erősségeit és gyengeségeit, illetve, hogy mik azok a pontok, ahol az egyik csapat előnybe kerülhet a másikkal szemben. Például, ha egy csapat jó a rögzített helyzetekből míg a míg a másik csapata a góljai nagy részét pontrúgás után kapja egy olyan pont, ahol előnybe kerülhetnek és ezért erőltetni fogják a pontrúgásokat. Természetesen a játékstílus, felfogás is befolyásolhatja a statisztikákat. Például egy kontracsapat esetén alacsonyabbak lehetnek a támadó statisztikák, de attól még bőven lehet sikeres csapat, így ezeket figyelembe kell venni az elemzésnél. Így a játékstílust és a statisztikai adatokat együtt kell kezelni.

Végül pedig az egyéb tényezők, mint például az utazás. Kisebb bajnokságokban például 4-5 órákat is utaznak csapatok meccsnapon főleg busszal, ami kihathat a játékosok teljesítményére. Illetve a modern sportfogadás egy fontos eszköze a közösségi média használata. Így olyan információkhoz is hozzájuthatunk, amit csak úgy tudnánk meg ha csapat mellet lennénk (hangulat, motiváció, utazás). Például egy régebbi példa, hogy az idegenbeli csapat busza lerobbant az autópályán, így taxival kellet a csapatnak megérkezni a meccs helyszínére, ami nem segíti a felkészülést. Jelen példában csak a kommentátortól tudtuk meg az információt, meccs közben, de manapság a közösségi média használatával egy pillanat alatt értesülhetünk róla, így a fogadást át tudjuk értékelni.

Ilyen tényező még a szerencse. Szerintem a sportfogadás egyik célja a szerencse szerepének a csökkentése. Ha például csak úgy fogadunk, hogy csak a csapatok nevét ismerjük, akkor a szerencse szerepe 100%, de minél több információt tudunk meg a csapatokról, annál kisebb szerepe lesz a szerencsének. Legjobb esetben szerintem körülbelül 20%-ra tudjuk csökkenteni a szerencse szerepét. Teljesen nem lehet eltüntetni, de nem is ez a cél. Még a bunda meccsek is csak 99%-os biztonságúak. A már említett Wilson Raj Perumal – A bundakirály című könyvében (amit mindenkinek ajánlok, aki érdeklődik a sportfogadás iránt) is olvasható, hogy a bundameccsek is elmehetnek.  A szerencsefaktor mindig jelen lesz a sportfogadásban, csak a mértéke kérdéses.

3. Szezon vége

Számomra az egyik legfontosabb dolog a szezon végi pihenő. Ez segít elkerülni a kiégést és a motiváció elvesztését, ha 1 hónapig meg se nyitjuk a sportfogadó oldalakat, statisztikával foglalkozó lapokat és egyáltalán nem foglalkozzunk ezzel. 1 hónap után motivációval telve, újdonsült erővel vághatunk neki a sportfogadásnak. Természetesen ez a szünet bármikor lehet, ha úgy érezzük, de legjobb, ha ez egybeesik a kiválasztott sportág szünetével.


#2 október 07, 2019, 21:06:16, amnetiszt



1. tipp

Bajnokság: Ligue 1
Mérkőzés: Dijon - Olympique de Marseille
Tipp: Olympique de Marseille
Tét: 1 egység
Odds: 2,15

Profit: -1 egység

#3 október 07, 2019, 21:06:02, amnetiszt



2. tipp

Bajnokság: Serie A
Mérkőzés: Internazionale - Lazio
Tipp: Internazionale
Tét: 1 egység
Odds: 2,04

Profit: 1,04 egység

Gratulálok az első itteni nyertes tipphez, csak így tovább! :beerchug:

A bevezető írásod minden sportfogadó számára hasznos, függetlenül attól, hogy ki mikor is kezdte a fogadást.
A rutinosabbaknak ugyan lehet nincs benne sok új, de a fogadás aranyszabályaival nem árt újra és újra szembesülni.

100 egység a BR?
A mentális játék részről még szívesen olvasnék, pláne azzal kapcsolatban, hogy azt hogyan tartod rendben. Mit tartasz fontosnak, mire figyelsz stb. bármi!?


Idézet100 egység a BR?

A bankrollom 2%-át teszem fel egy tippre, így 50 egység.

IdézetA mentális játék részről még szívesen olvasnék, pláne azzal kapcsolatban, hogy azt hogyan tartod rendben. Mit tartasz fontosnak, mire figyelsz stb. bármi!?

Mentális játékról a saját tapasztalataimat osztanám meg, mik azok a dolgok, amik működnek nálam.

Az első dolog, hogy elfogadom a sportfogadás sajátosságait. Tudom, hogy vannak olyan dolgok a sportfogadásban, amik tőlem függetlenek, így, ha megtörténnek nem zökkentenek ki az ideális állapotból. Nem kerülök tiltre mert elment zsinórban pár meccs, ez vele jár (természetesen, ha van megfelelő stratégia). Például, ha 2-es oddson fogadok akkor hosszútávon 50% (- iroda haszna) lesz az eredmény, így, ha zsinórban elmegy 5 meccs akkor nem kerülök tiltre, mert tudom, hogy ez egy természetes dolog, máskor meg jön majd 5 meccs zsinórban. (Jó példa, hogy volt egy olyan hónapom, amikor az utolsó 8 fogadásból 7 jött 2-es oddson.) Illetve a sportfogadás "jutalmazási rendszere" nem teljesen igazságos, hiszen egy jó tipp is elmehet, míg egy rosszul megválasztott tippel is lehet nyerni.

A második dolog, hogy a komfortzónámon belül maradok. Mindig betartom a bankroll szabályait, így ha az előbb említett 5 meccses rossz sorozat bekövetkezik, akkor csak a bankroll 10%-át veszítem el, ott van még a többi 90%. Így nem kerülök felesleges nyomás alá, amit magamnak generálok, hogy a bankrollom kívül játszom és egy rossz fogadással elveszíthetem a fél bankrollomat. A másik, hogy az ismert sportágamra fogadok és nem térek el tőle, így szintén nyugodtan tudok fogadni, mert szintén minden tényező (természetesen, amit lehet) az irányításom alá kerül. Persze ha nem sikerül a fogadás akkor csak az én hibám, így tudok rajta javítani. Például, ha egy meccsen 3-0 veszít a csapat amire fogadtam és esélye se volt gólt szerezni, akkor valószínű, hogy rosszul elemeztem a meccset. Ez az utólagos elemzésnél kiderül. Míg, ha a 92. percben rosszul találja el a labdát a védő és öngólt szerez és így megy el a meccs, miközben a csapatnak kapura rúgása sem volt és csak véletlenül lépték át a félpályát, akkor tudom, hogy az elemzés jó volt, csak nem volt szerencsém, így nem kerülök tiltre. A szerencse szerepe úgyis minimális lesz a hosszútáv mellett.

A harmadik a megfelelő mentális állapot. Fókuszáltan, a sportfogadásra koncentrálva állok neki az elemzésnek és a fogadásnak, külső tényezők kizárásával. Ha ez nincs meg akkor inkább nem fogadok.

Nálam ezek a dolgok váltak be.




#6 október 07, 2019, 21:05:52, amnetiszt



3. tipp

Bajnokság: LaLiga
Mérkőzés: Athletic Bilbao - Valencia
Tipp: Athletic Bilbao
Tét: 1 egység
Odds: 1,99

Profit: -1 egység

#7 október 07, 2019, 21:05:45, amnetiszt



4. tipp

Bajnokság: Ligue 2
Mérkőzés: Guingamp - Le Mans
Tipp: Guingamp
Tét: 1 egység
Odds: 1,90

Profit: 0,9 egység

#8 október 07, 2019, 14:50:35, amnetiszt
Havi összesítés

Tipp: 4
ROI: -1,5%
Profit: -0,06 egység

#9 október 07, 2019, 22:37:26, amnetiszt



5. tipp

Bajnokság: Ligue 2
Mérkőzés: Orleans - Lens
Tipp: Lens
Tét: 1 egység
Odds: 2,25

Profit: 1,25 egység


#10 október 11, 2019, 22:40:35, amnetiszt



6. tipp

Bajnokság: Eerste Divisie
Mérkőzés: Maastricht - Cambuur
Tipp: Cambuur
Tét: 1 egység
Odds: 1,91

Profit: -1 egység 

#11 október 13, 2019, 19:52:50, amnetiszt



7. tipp

Bajnokság: LaLiga2
Mérkőzés: Huesca - Racing Santander
Tipp: Huesca
Tét: 1 egység
Odds: 1,90

Profit: -1 egység

#12 október 15, 2019, 22:38:32, amnetiszt
     


8. tipp

Bajnokság: Euro - Selejtező
Mérkőzés: Svédország - Spanyolország
Tipp: Spanyolország
Tét: 1 egység
Odds: 1,89

Profit: -1 egység

#13 október 22, 2019, 22:46:46, amnetiszt



9. tipp

Bajnokság: Championship
Mérkőzés: Sheffield Wed - Stoke
Tipp: Sheffield Wed
Tét: 1 egység
Odds: 2,50

Profit: 1,5 egység

#14 október 24, 2019, 22:54:30, amnetiszt



10. tipp

Bajnokság: Európa Liga - Csoportkör
Mérkőzés: Sporting CP - Rosenborg
Tipp: Sporting CP
Tét: 1 egység
Odds: 2,04

Profit: 1,04 egység