Foci Eb 2020/2021

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Pozzato Dátum június 16, 2021, 14:48:29
Mondhat bárki bármit, kritikán aluli a csávó, pont olyan a szememben, mint LeBron James, hogy minden drukkere GOAT-nak akarja, de a semleges foci/kosárdrukker még top5-be sem rakja be egyikőjüket sem. Nincs hatása Ronaldónak a mérkőzésekre.

;D ;D ;D ;D Jaja, keretbe is nehezen fér be bármelyik ::) Azert amennyire szeles latokoru vagy bizonyos dolgokban, annyira elvakult es csolatasu is tudsz lenni.

Én amúgy most kedveltem meg Ronaldót, és nem azért mert nekünk gólt lőtt, hanem a kólás lerakó és víz ivásra buzdító sajtótájékoztató miatt. Ha már csak egy gyereknél elérte, hogy inkább vizet igyon, már megérte és már többet tett az egészségért, mint némelyik kormány a világon.

Az egész jelenet zseniális amúgy :D Már amikor leül elkezdi zavarni a két üveg kóla, felméri a szitut, nem csak elé került. Oké, egyre jobban zavarja a kóla, szinte már ideges hogy mit keres ott, ráadásul két üveggel is, egy pillanatig agyal még, aztán tovább tologatja őket. Imádom az egész képsort 8)


Idézetet írta: peshark Dátum június 16, 2021, 16:36:50
;D ;D ;D ;D Jaja, keretbe is nehezen fér be bármelyik ::) Azert amennyire szeles latokoru vagy bizonyos dolgokban, annyira elvakult es csolatasu is tudsz lenni.

Ezt nem mondtam, bár lehet sarkítani, mindössze azt, hogy Ronaldo nem all time top5. Ennyi, de szerintem ezzel azért páran egyet is értenének olyan mezőnyben, ahol Maradona, Cruijff, Pelé vagy épp a brazil Ronaldo szerepel (és még Messi a listán sincs).

Én úgy mentem ki a meccsre, hogy Ronaldótól nem vártam gólt, mert azért a magyar csapat képes jól védekezni, viszont jó játékot vártam tőle (ennek nem kelléke a gól), akkor egy rossz szavam nem lett volna. Ezzel szemben pont az ellenkezőjét láttam: erőlködés 85 percig, majd az Index által emlegetett ,,garbage time" és a két gól. Ha nem látom a meccset, ez egy jó teljesítmény volt Ronaldótól, de így? Az évek során megpróbáltam a Ronaldo-jelenséghez pozitívan állni, még akkor is, ha nehezemre esett. A küzdeni tudást becsülöm, tény és való, ebben a világ egyik legjobbja Ronaldo.

Mindezek mellett én néztem a játékra gyakorolt hatását is, mert nem akartam elhinni, hogy Ronaldo ebben a szegmensben rendkívül gyenge. Olvasgattam az évek során Real Madrid és Juventus fórumokat, bejegyzéseket, elemzéseket, mert mondom ilyen a világon nincsen, hogy ennyire nem látok egy világklasszist olyannak, mint amilyennek lefestik jópáran. Az volt a fura, hogy még ezek a drukkerek is leírták, hogy mezőnyben és csapatjátékban semmit sem tesz hozzá Ronaldo. Mérkőzéseinek tömkelegét néztem végig, róla szóló elemzésekből órákat néztem végig, de mondom ez egyik sem olyan, hiszen én is össze tudok állítani videóban olyan dolgokat, amiket kedvezőtlenek/kedvezőek rá nézve, az meg semmiképp sem objektív. Ezért is akartam élőben látni, egy legenda, aki ennyire megosztó személyiség. Megosztja a szurkolókat, megosztja az elemzőket is. Volt olyan, amikor emlékszem, hogy majd egy órán át tartó elemzést láttam arról, hogyan mozog be a Benzema által teremtett területekbe, mennyit fejlődött ezekben a Real Madridnál töltött évek alatt.

Bizakodó voltam, mert amikor egy legenda pályára lép, az varázslattal ér fel. Amikor nála van a labda, akkor valamit vársz, vársz, de meddig? Ahogyan néztem a mozgását, ahogyan néztem a játékhoz való viszonyulást azt láttam, amit külföldi elemzésekben írtak a korábbi években: Ronaldónak elő kell készíteni a helyzetet. Ezért volt tökéletes gépezet a Real Madrid, mert Ronaldo volt a ,,végtermék", aki learatta a sikert, akinek alig kellett védekeznie, aki a gólokat lőtte. A gólokat belőni rendkívül nehéz, ugyanakkor, ha megfelelően előkészítik, akkor annyival könnyebb dolga van az adott klasszisnak. A Real Madrid majdnem Ronaldo nélkül is BL-döntőt játszhatott, de hol volt eközben a portugál klasszis? Bizony, hiába szerezte a gólokat Olaszországban, ha nem volt megfelelő hátország mögötte. A sikerhez ugyanis ez kell. Ilyen közegben a góljai semmit sem értek (ahogyan Messié sem), és mivel érdemi hatása nem volt a mérkőzésekre, ezért a Juventus folyamatosan romlott, mióta ott játszik.

Mi a hatás? Az, ha az adott illetőt kiveszem a csapatból, mire mennek nélküle a pályán. Ronaldo nélkül nyert Eb-döntőt a portugál válogatott egy későbbi világbajnok francia csapat ellen. Mindezt úgy, hogy jött egy srác, aztán beverte 30-ról. Amikor eligazolt a vesztes BL-döntő után a Manchesterből, azt gondolták, legnagyobb jövőbeni klasszisát veszítette el a klub, Ferguson is öreg, annyi. Mi történt? Két évvel később újabb BL-döntőt játszhatott a MU (igaz, megint kikaptak, de eljutottak addig). Mikor romlott el ,,végleg" a MU? Mikor Ferguson távozott, ez a hatás!

A Real Madrid Mourinho és Ancelotti révén felépített egy kiválóan működő rendszert, amelynek masszív alapjait a két legendás edző egymásra építve tette le. Mutatja ennek a rendszernek az erősségét, hogy annyira szedett-vedett szezonban, mint az idei, majdnem finálét játszottak, mindezt úgy, hogy a lesajnált Benzema sorra rugdosta a gólokat, mióta nincsen Ronaldo, három szezon alatt 87 gólt szerzett a francia. Nincsen mellett még egy Benzema, aki elviszi előle a védőket, nincs egy Bale, aki segítsen neki, ott volt egy sérült Hazard, meg fiatal brazilok.

Ezzel nem azt mondom, hogy Benzema jobb, mint Ronaldo (eszembe se jutna), csak azt, hogy a Real Madridnál töltött időszaka miatt, kialakult egy overhype-jelenség a portugál játékos körül. Amit elért, zseniális, sorra nyerte a BL-t, de a döntőkben is megmutatkozott, hogy mindössze egy alkalommal tudott sorsdöntő tényező lenni a négy megnyert fináléban a spanyol csapattal. Hol Di María, hol Bale mentette meg, hol Ramos. Ronaldo minden rendszernek a csúcspontja volt, nem a rendszer agya. Ez az óriási különbség játékos és játékos között. Az, hogy a rendszer számára nélkülözhetetlen vagy, mert te irányítod a komplett mechanizmust, vagy az a személy vagy, aki befejezi a többiek által elvégzett munkát. Maradona, Johan Cruijff vagy épp Lionel Messi a nélkülözhetetlen kategória, akik nélkül nincsen rendszer, akikre felhúznak játékrendszerek, akikre külön taktikai felállással készülnek az ellenfelek. Ez azonban nem kisebbíti Ronaldo érdemeit, miszerint kiváló támadó, világ egyik legjobb középcsatára. Ahogyan korszakában Marco van Basten is az volt, aki a '80-as évek végén mindent megnyert, amit csak lehetett, finálékat döntött el (BEK, KEK és Eb-döntő), mégsem tartották sosem a világ legjobbjának, pedig három aranylabdát nyert, de még top5 sem merült fel vele kapcsolatban (de még szerintem a top10 sem), ahogyan Alfrédo di Stefáno kapcsán sem, aki például Real Madrid ikon. Alfrédo di Stefáno kapcsán érdemes kiemelni: 5 BEK-győzelem zsinórban (mostani BL), két aranylabda, de a lényeg: mind az öt BEK-döntőben gólt szerzett, ráadásul négy alkalommal az első Real Madrid találatot.... Dominálta a korszakát, de sosem emlegették még a top5-ben sem. Romário is egy legenda volt, aki szinte egymaga nyerte meg a braziloknak a vb-t, oktatta a világot a '90-es évek elején, de még csak top10-ben sem merült fel a neve.

Azért a LeBron James hasonlat, mert róla is nagyon sok szó esett az elmúlt években, elkezdte magát MJ-hez hasonlítani, jobb nála, jobb statokat hoz, miközben nézzük meg: ugyanígy négy bajnoki gyűrűvel, sokkal dominánsabb számokkal és teljesítménnyel Shaq neve sosem merült fel, mint all-time top5, pedig ez a minimum. Ellenben LeBron már jobb, mint MJ, ez a média hatása.

Egy olyan korszakban élünk, ahol a hype a legfontosabb, kinek milyen a marketingje, mennyire jól tudja magát reklámozni. Vannak emberek, akik bármit csinálnak, nyert helyzetben vannak. Ronaldo mögött egy olyan brand van, amit Jorge Mendes épített fel, aki a világ egyik, ha nem a legnagyobb mágusa. Ehhez persze az is kellett, hogy Ronaldo temérdek munkát tegyen bele, küzdjön, teperjen, de nem ösztönös zseni, nem olyan személy, aki egymaga képes meccseket kontrollálni. Az viszont biztos, ha büntetőről lenne szó, Cristiano Ronaldót választanám elsőre a csapatomba.

Az elmúlt években elkezdték átértékelni a játékra gyakorolt hatás alapján a különböző csapatsportokban a GOAT-kérdést. Lehetetlenség összehasonlítani ugyanis technikai tudás alapján a különböző korok legjobbjait, ahogyan adatokat/sikereket is felesleges összehasonlítani, mert más időszakok voltak. Azt viszont, hogy az adott illető milyen hatást gyakorolt abban az időszakban, azt lehet mérni. Mennyire függött tőle a csapata, mennyire dominálta az időszakát. Ezért merült fel egyre több helyen, miszerint Maradonának mekkora hatása volt a játékra (ez még jóval a halála előtt történt). A Maradona – Pelé örökös vita itt vett új irányt, mert sokáig előtte úgy tekintettek a brazilra, mint a legjobb. Aztán jöttek a videók, jöttek a korszak elemzései – hála a különböző szakértőknek, történészeknek -, majd kiderült: Cruijff és Maradona jóval Pelé előtt jártak.

Örülnék neki, ha nem személyeskedésbe menne át az eszmecsere, hanem érdemi vita alakulna ki ebből és releváns infókkal meggyőznének, hogy Ronaldo komplex játékos, aki legalább akkora, ha nem nagyobb hatást gyakorol a meccsekre, mint a fent említett urak, mert akkor bizony kétségtelen tény, hogy helye van a világ 5 legjobbja között. Amíg viszont annyi a reakció, hogy de 700 gól, de 5x BL, akkor nyugodtan lehet mondani, hogy Gerd Müller sincs ott a világ 10 legjobbja között, pedig aztán ő is termelte a gólokat rendesen és még behúzott jó pár trófeát (világbajnok, Európa-bajnok, BEK-győztes, nem mellesleg 650 gólt szerzett és jobb a gólaránya, mint a portugálnak, még akkor is, ha levesszük a sokadik ligás, illetve NASL-s lötyögést).

Az elvakultság és a csőlátás ott kezdődik, hogy megelégedtem volna annyival, hogy láttam Messit, ő a legjobb, kész. Nem néztem volna semmilyen elemzést Ronaldóról, nem olvastam róla könyveket/cikkeket, nem néztem volna róla meccseket és nem akartam volna élőben megnézni őt.  :ok: 

Ez annyira modern focis büntető, hogy még gyakorolják is szerintem. Persze elkésett a török lába, de nem hinném, hogy ez állította meg az előre haladásban.

Kimaradt, oak tuti fogadott rá, hogy lesz kihagyott tizenegyes, szóval ezért megérte. :beerchug:


Bale nemzeti csapatot váltott és ausztrál lett?
:beerchug:

Evrának nem tesz jót, hogy visszavonult és ennyit otthon van: https://www.instagram.com/p/CQA9COIqyeo/?utm_medium=copy_link

;D

Meglepő hogy csak a 92. percben nyúlt a zsebébe Soares. Aki 3,5 lap fölé tett az újonghatott egyből.

Svájciakkal a meccsük szintén Bakuban lesz. Érdemes figyelni a spori személyére, mivel nagy valószínűséggel a törököknek eldurran az agyuk.

22bet-en kivül van még olyan fogadóiroda, ahol az első félidő hosszabbítására lehet fogadni? Holnapi Dán-Belga meccsen a 10. percben kirúgják a labdát a pályáról, hogy egy percig a közönség Eriksent ünnepelje. Na már most a 22bet-en hogy 1.5 percnél több hosszabbítás lesz az első félidőben 2.1es szorzó. Elég egyértelműnek tűnik ezek fényében a minimum 2 perc.

Unibeten lehet, de erre az irodak is reagalnak.

Idézetet írta: TiB Dátum június 16, 2021, 21:10:10
Evrának nem tesz jót, hogy visszavonult és ennyit otthon van: https://www.instagram.com/p/CQA9COIqyeo/?utm_medium=copy_link

;D

Majd kap a nagyanyjától, amiért lenyúlta az abroszt.  ;D

Király kép az olasz-svájci meccsről :)

Idézetet írta: Pozzato Dátum június 16, 2021, 18:42:07
Az elvakultság és a csőlátás ott kezdődik, hogy megelégedtem volna annyival, hogy láttam Messit, ő a legjobb, kész. Nem néztem volna semmilyen elemzést Ronaldóról, nem olvastam róla könyveket/cikkeket, nem néztem volna róla meccseket és nem akartam volna élőben megnézni őt.  :ok:

Abban egyetértek veled, hogy nem all time top5 CR7.
Nyilvánvaló, hogy felépítettek rá egy brandet ami tök jól működik, maga az ember is tökéletesen alkalmas rá minden szempontból, kinézet, stílus, személyiség stb., Messi már nehezebb eset lenne ilyen szempontból egy reklámszakembernek pl.
Viszont ez egy meccs volt csak és egy "kimenőfélben" lévő 36 éves Ronaldóról beszélünk meg egy olyan meccsről ahol az egyik csapat 10 emberrel állt bent a saját térfelén gyakorlatilag 90 percen át, szóval nem biztos hogy ez alapján kell őt megítélni.
Természetesen pontosan értem mit vártál és mire célzol, nekem volt szerencsém látni Messit, meg pár másik nagy játékost is élőben, amit te mondasz az egy nagyon erős jelenlét a pályán, ezt lehet kívülről is érezni valahogy mindig. Játékosok akik meghatározzák az egész mérkőzés képét, a játék menetét, ilyen Messi, de talán meglepő lesz amit mondok, ilyen hatással volt rám Andrés Iniesta is anno. Ő konkrétan döbbenetes volt számomra ahogy uralta a középpályát és bármilyen helyzetben a legjobb megoldást tudta választani, legalábbis azon a két meccsen amin én láttam. Ibra is ilyen hatással volt rám amúgy aki akkor pont a PSG-ben tolta mikor láttam, szóval mikor azt érzed hogy ha nála van a labda mindig történik valahogy valami, de néha akkor is ha nincs nála :D
Puskás Öcsire mondják szintén ugyanezt akik látták élőben.
Ez nincs meg Ronaldónál, én is így érzem. Igazából ő egy nagyon jó befejező csatár, de egy Messi vagy régebbről egy Maradona sokkal komplexebb, összetettebb, a csapat játékát meghatározóbb vagy nem tudom hogy fogalmazzam meg jól, hogy milyen játékos.
Ettől CR7 egy nagyon nagy játékos, kivételes gólérzékenységgel, és mindenféle remek fizikai adottsággal, talán ezért is tud még 36 évesen is ott lenni. 
Nekem amúgy semmi bajom vele, sőt, nagyon tisztelem, és bár ugye korszakok között hasonlítgatni szinte lehetetlen, de én valami olyasmit mondanék egy mondatban ha meg kellene határoznom, hogy CR7 több mint egy világklasszis befejező csatár, de kevesebb mint egy Maradona. Jobbat nem tudok mondani  :)
Ami Jamesot illeti, mivel manapság egyáltalán nem követem az NBA-t, őt inkább nem akarom megítélni. Leragadtam Jordannál és Rodmannál  ;D

Az internet egy gonosz hely :D elkezdték visszafele játszani a lepakolós sajtótájékoztatókat. Pogba például nem bírja ki sör nélkül.


Ezen én is gondolkoztam, hogy ez egyetlen mérkőzés volt, jobban örültem volna én is, ha akkor látom őt, amikor mondjuk 30 éves és a Real Madridban szórja a gólokat. Az ellenfél viszont mindkét embernél hasonló volt, rendkívül defenzív csapat, aki kereste a fizikai kontaktust, védekezésre játszott. Tény és való, hogy Messi fiatalabb volt (31 éves), ezért is írtam, hogy Ronaldótól nem várok gólt (főleg, mert egy Európa-bajnokság első meccse), hanem jó mezőnymunkát, ami mondjuk a képernyőn nem jön át, és azt a bizonyos pluszt, amiről te is írtál, ami miatt még 34 évesen is legendának tartották Maradonát, hiába volt túl bőven pályafutása zenitjén.

Iniestát sajnos nem láttam játszani, de aki látta ismerőseim közül élőben, ugyanígy írta le, mint ahogyan te @firgabácsi , hogy rendkívül domináns volt. Érdekes, hogy vele kapcsolatban sosem merült fel még a top10, de a top20 sem, pedig rajta kívül egyetlen egy játékos sem tudta uralni a vb, Eb és BL-döntőket, nem tudott ennyi fontos meccsen kiválóan játszani és eldönteni azt a csapata javára. Mindezt úgy, hogy saját elmondása szerint is komoly depresszióval küzdött, rendkívül mélyen volt mentálisan a legnagyobb sikerei idején. 

Ronaldóról én is így gondolom, hogy kiváló középcsatár, fantasztikus fizikai adottságokkal - ebben is hasonlít LeBronra -, illetve óriási motivációval. Rendkívül sokat dolgozik, emiatt is tud még a legjobbak között lenni. Azonban én sem érzem azt, hogy emiatt ő lenne a valaha volt legjobb, vagy ott lenne a 4-5 legjobb között. Számtalan kiváló támadó volt, Puskás Öcsi bácsi is szórta a gólokat, rekordokat állított fel, majdnem világbajnok lett, mégsem merült fel a neve, mint a valaha volt egyik legjobb.

A statisztikai adatok is nehezen összehasonlíthatóak, hiszen Ronaldo kapcsán gyakorta felhozzák, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában 67 gólt szerzett. Elképesztő adat, de mennyi meccsen? 86 mérkőzésen, ami 0,77-es arány, de akkor már Di Stéfano és Puskás is jobb számokat hozott, vagy az a korszak nem számít akkor, mert kezdetleges volt a BEK? Jó, de akkor Gerd Müller időszaka számít? Mert a német még jobb mutatókat hozott a Bajnokok Ligája elődjében az egyenes kieséses szakaszban - igaz, akkor rögtön azzal kezdtek, csoportkör nem volt -, vagy az sem ér? A megszerzett gólok is érdekes kategóriába tartoznak, ugyanis 4-5 évvel ezelőtt még mindenki úgy tartotta, hogy Pelé 1000 gól környékén végzett, Romárió kicsivel 1000 felett, míg Arthur Friedenreich esetében ott volt az a bizonyos 1300+ találat.

Ez utóbbit kivették a listából, mondván nem számít, Pelé góljait lenyomták 700 környékére, Romárióét szintén. Olyan játékosok, mint Sindelar vagy Bican szintén megszenvedték ezt a hirtelen bevezett számítási módszert, aminek legnagyobb nyertese Cristiano Ronaldo és Lionel Messi lett. Míg mondjuk Romáriótól elvettek úgy gólokat, hogy mondván azok nem érnek annyit, nem számít, mert mondjuk csak brazil állami kupa volt, addig a két mostani játékosnál minden számított. Egy olyan korszakban élünk, ahol minden hétre vagy hónapra kell egy nagy rekord, az NBA-ben már olyan statisztikai mutatókat gyártanak, hogy igazolhassák, ma is megdőlt egy rekord.

A jelenlegi helyzetre az egyik legjobb példa: Russell Westbrook tripla-dupla rekordja. Fantasztikus teljesítmény, ugye? A gond az, hogy manapság tripla-duplát csinálni nem akkora mutatvány, mint 20-30 éve volt. A lepattanóknál a centerek átengedik a pattanókat azoknak a társaknak, akiknek szüksége van rá a stathoz, míg a gólpasszoknál az is annak számít, ha utána még vezeti a labdát a passzt kapó játékos eléggé sok ideig. Erről beszélt több egykori klasszis és elemző is, hogy régebben ezek a szabályok szigorúbbak voltak.

Sok játékost nem is érdekelt akkoriban ez az egész stat mizéria, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Larry Bird esete 1985. február 18-án: A Boston Celtics ellenfele a Utah Jazz volt. A legenda 30 pontnál járt, 12 lepattanónál és 10 gólpassznál, illetve 9 labdaszerzésnél. Egyetlen labdaszerzés hiányzott a quadruple-duplához. Erre mindössze négy játékos volt képes az NBA történetében, Bird ekkor 33 percet töltött a pályán. A Celtics 22 pontos előnyben az utolsó negyed előtt, mire Bird edzője azt mondta, hogy a quadruple-duplát "üldözi". Mit csinált Bird? Fogta és kiülte a negyedik negyedet.  ;D Mindössze egyetlen labdaszerzésre volt a történelemtől, de nem izgatta. Ma ilyet soha az életben nem csinálta meg egy játékos.

Én úgy érzem, hogy Ronaldo megítélése majd hasonló lesz - NBA-s példával - mint Kobe Bryanté, akit pályafutása csúcsán és vége felé GOAT státusz közelében emlegettek, majd visszavonulása után 1-2 évvel tisztult a kép, beállt erre 8-11. hely közötti szintre. Úgy gondolom, ez is fantasztikus teljesítmény. Én például nagyon örülük, hogy láthattam Ronaldót élőben, mert sok embernek nem adatik meg. Abban a korszakban éltem, ahol ő alkotott, de ezt nem kell túlgondolni, ahogyan LeBron James esetében sem, még akkor se, ha mindenáron történelmi rekordokat és legendákat akarunk látni.

Elnézést a két hosszú offért.

#359 június 17, 2021, 11:28:56, csabax
Több zseniális focistát említettek az előző hozzászólásokban. Egy hatalmas zsenit viszont sohasem. Akit, számomra meglepő módon, nagyon sokan alábecsülnek: Zico, a Fehér Pelé.

Számomra is kivételes gólérzékenységű és nagyon jó befejező csatár Cristiano Ronaldo. De semmi több. Ő az AC Milan és a holland válogatott csillagától, Marco van Bastentől messze van.