Milyen hatással lehet a koronavírus a sporteseményekre?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Szerintetek mikor fog újra beindulni a sportvilág?

Április közepe/vége
0 (0%)
Május
3 (8.1%)
Június
11 (29.7%)
Július
0 (0%)
Augusztus
7 (18.9%)
Szeptember
10 (27%)
2021!
6 (16.2%)

Összes szavazó: 35

Szavazás lezárva: április 12, 2020, 14:48:57

Idézetet írta: oakland23 Dátum március 26, 2020, 20:44:52
Linero-Linhams meccsen a hazai csapat pirosat kapott, viszont továbbra is 11 játékossal játszik. Erre az unibeten jöttem rá, amikor a 7,5 overem akartam 2-5-nél biztosítani  ;D
Ezt írják ott a matchcenternél:
Home team still playing with 11 players despite the red card as per friendly matches rules.

aki csak pl. a bet365-ön űzi, az meg furán néz, hogy a piros lapot kapó csapat a piros lap után 8 perc alatt lő hármat

Egyébként a bet365 fi-ben rolózta, pedig a bet365 a legvadabb orosz bundákat is szokta tűrni  ;D

Rengeteg barátságos mérkőzésnél előfordul, hogy a kiállított játékos helyett bejöhet egy másik. Főleg a skandinávok közötti mérkőzéseken, a livescorehunternél mindig rögtön kiírják, hogy mely mérkőzések ezek, érdemes figyelni, hogy nehogy beleszaladjunk egy átgondolatlan fogadásba.

Idézetet írta: hilles Dátum március 26, 2020, 20:27:57
hogy néz ki pontosan ez a "szisztéma"? mire kell figyelni? kiolvastok vmit és 1 oldalra beálltok vagy csak skalpolgattok ide oda az összevissza oddsok segítségével? ( a képek alapján nagyon biztos voltál, hogy csak az 1ik csapat nyerhet.)
mert ha jól értem eddig nem volt 2 hasonló forgatókönyv mert 1x az nyert aki meccs előtt esélytelen volt de végig vezetve behúzta, a 2-nál a meccs előtt favorit elengedte az esélytelent majd befordította és volt ez a mai?!

látszik, hogy nem stimmel valami ezekkel de az eddigi tapasztalatok alapján én nem tudnék rábökni egyik csapatra se, hogy na majd ez lesz az. kicsit jelenleg ez lutrinak tűnik (ami jó %-al bejött!) nekem hogy ekkora téttel megtegyem. nekem erre nem állt rá a szemem még. ti mit vesztek észre élőben, ami alapján ennyire biztosak vagytok?

Persze, 2-3 nap meg pár meccs nem minta, simán lehet, hogy csak mákunk volt. Nincs tuti recept, ha lenne, én sem 5-10 ezerrel játszanám a tippeket, de hát most ez is valakinél nagy tét, valakinél mikro tétnek számít. Nem is ez a lényeg.
Én úgy szoktam, hogy ha már kínálatban van, még előző este feljegyzem az induló szorzókat, aztán másnap többször ránézek, hogy alakul, és ha nagy mozgás van, akkor ott elvileg már lehet valami kis susmus. De leginkább az élő felületen kell nézni, hogy is alakul, nézd meg a képeket, amiket Pengu belökött, az oddsok és  ameccs alakula így együtt full irreális, mintha valami matematikai hiba lenne, valami hiba a képletben, mert ha egy meccsen az esélytelen csapat elmegy 10 ponttal, akkor mondjuk a meccs előtti 3-as odds nem 7-esre meg 10-esre ugrik, hanem lemegy mondjuk 2.00-re. Szóval fura.

Ma is van három meccs kínálatban, de más régió, ahogy nézem, szóval résen kell lenni, mert lehet, hogy a vladivostokiak meg volgogradiak más-más módszerrel bundáznak, vagy lehet itt a novosibirskieknél nem is lesz semmi. Majd kiderül, de résen kell lenni.

*Ami még érdekes lehet, van a kosár kínálatban ilyen orosz Nevskaya 6. osztály, múltkor volt ilyen meccshez stream, hááát hogy is mondjam, kb. olyan volt a színvonal, meg maga a környezet, mint amikor tesi órán a fiúk két csapatra oszlottak, kicsik, magasok, ducik, véznák, kosarazni tudók, és full bambák elkezdtek játszani egy tornateremben. Én nézegettem azt a meccset, és bár profitálni nem tudtam belőle, nem is nagyon lehetett, de ha netán lesz hozzá videó, sok mindent ki lehet olvasni a meccsből. Persze a téttel mindenki bánjon belátása szerint, itt azért ebben a pár napban láttam már bitang nagy furcsaságokat a MLBL-en kívül is, szóval ha egy negyedben egy csapat dob 25 pontot, a másikban simán dobhat mondjuk 5-öt. Ez persze mindig előfordulhat, de ezekben a himi-humi ligákban meg tényleg minden lehet.

**Na az MLBL meccsek nem is ma, hanem holnap (28-án) lesznek, ráadásul elég korai időpontokban, szóval én inkább alszom még. Majd aki netán követi, írja be, volt-e valami 'rendkívüli'  :D

Idézetet írta: Knapp Dátum március 26, 2020, 22:03:42
1-2 hónap múlva lesz már általános zúgolódás a világban az elmaradó bérek és az "értelmetlen" karantén miatt (hiába a sok ezer halott, ha egyiket sem ismered), na meg az államok is komoly gondba kerülnek, mert nem mindegy, hogy 1-2% GDP ugrik idén, vagy 15, szóval májusban lépni kell majd valamit.
Talán pont a sportélet - akár zártkapus - újraindítása lehet majd az egyik szelep, amivel befoghatják a népek pofáját.
Azért más a közérzet otthon ülve, ha legalább Messit látjuk driblizni.

Ahogy a kézilabda témában is olvasható, a nemzetközi szövetség most júniusi újraindulással számol, így nyár végére, szeptember elejére befejeznék a szezont. Ez fociban is reális forgatókönyv lehet.
Mármint remélem, hogy az, mert ha a teljes nyarat elengedi a világ, akkor a gazdaság összeomlása miatt többet veszítünk, mint ha hagynánk meghalni a világon pár millió embert koronában. Persze nem a sportélet újraindulása a legfontosabb, de ha pár hónap karantén nem elég a vírus visszaszorításához, akkor meg kell tanulni együtt élni vele.

Én örülnék, ha az első megállapításod valósulna meg, de szerintem inkább a második verziód lesz a reális (elengedik a nyarat...). Azért gondolom ezt, mert az elmúlt 1-2 hét során felerősödtek azok a hangok Kínában és Japánban, hogy majd mi újból elindítjuk a sportligákat. Leültek tárgyalni a legnagyobb bajnokságok vezetői (labdarúgás és kosárlabda), majd az lett, hogy hagyták a fenébe az egészet. Kínában úgy számoltak, hogy április közepén kezdődhetne a liga (a járvány "hivatalos" kitörése után közel 4 hónappal), míg Japánban április elején. Utóbbi országban kiemelkedő az egészségügy, világviszonylatban az elsők között vannak, 1000 főre jutó legtöbb kórházi ággyal rendelkeztek a világon (2017-es adat), magas a gyógyulási arány is a különböző betegségekből, szóval értenek hozzá, minden adott volt egy kedvező "rajthoz". Abe Shinzo kezdetben pozitívan át állt az újrainduláshoz, majd miután elhalasztották az olimpiát, rá egy nappal bejelentették, hogy május végéig biztosan nem lesz foci sem (J-League). Elvileg a megbetegedések számát visszaszorították, de még így sem kockáztattak.

A szövetség pedig mondhat bármit, jó példa erre Süper Lig (török) vagy a Premier League. Ők még játszottak volna tovább, de a játékosok és a csapatok mondták azt, hogy ők ezt nem vállalják. Nem kell 15 klub, elég 3-4 vezető, aki azt mondja, hogy nem lép pályára, akkor ott bizony nem lesznek meccsek (törököknél egy női klubelnök kellett ehhez, aki karakánul kiállt a játékosai mellett). Lehet a különböző szakági vezetők úgy gondolják, hogy majd 1-2 hónap és indulunk, ha a játékos nem lép pályára, akkor nem fognak. Arról nem is beszélve, hogy a sportolók felkészülése messze nem ideális, még az egyéni sportokban résztvevők sem tudnak normálisan edzeni. A csapatok nem tarthatnak közös tréninget: NBA-ben például zárva vannak az edzőközpontok, magyarán ott, ha elindul a liga, minimum kell 1 hónap formába hozás, közös edzések. Erre utalhat, hogy az NBA júliusi indulást tervez(ett?), de ehhez elmondásuk alapján már hetekkel korábban meg kell nyitni az edzőközpontokat.

Az NBA kapcsán például áprilisban valószínűleg kiderülnek majd a dolgok, mivel a kollektív szerződés értelmében, Adam Silverék visszatarthatják a béreket (ez azért lehet kulcsfontosságú, mert a játékosok is megérezhetik, milyen az anyagi bizonytalanság, mert most annyit látnak, hogy nincs meccs, nem edzenek, de ha nem jön a havi pár millió dollár, akkor ők is elgondolkoznak a helyzeten). Elvileg a jelenlegi szünet április elején jár, újabb hosszabbítás pedig azt jelenti, hogy akár a szezon is véget érhet. Azért ilyen fontos az amerikai kosárlabda liga, mert ez indította el a lavinát az olasz bajnokságon kívül, mikor kezdett terjedni a járvány az "európai/amerikai" szakaszába érni. Adam Silver pedig van annyira tökös ember, hogy meglépi a szezon törlését (hiába vár majd ki a végletekig). Arról nem is beszélve, hogy ez milyen pénzügyi hatással lehet a csapatokra, hiszen a jövő évi helyzetet most kell majd tárgyalni, nem lesz mozgásterük a csapatoknak, gyakorlatilag a 2021-es szabadügynök osztálynak annyi, függetlenül attól, hogy elkezdik-e júliusban a szezont, vagy sem.

Visszakanyarodva Kínára, elvileg ott négy hónapja áll a sportélet. Ez Európában legkorábban egy júliusi indulást jelentene, de az edzések... Makacs dolog, sportolóknak fel kell készülniük, szóval inkább lehet majd realitás egy nyári végi rajt, de akkor felmerülhet a vezetőkben: miért nem kezdünk tiszta lappal?

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 27, 2020, 11:10:50

Visszakanyarodva Kínára, elvileg ott négy hónapja áll a sportélet. Ez Európában legkorábban egy júliusi indulást jelentene, de az edzések... Makacs dolog, sportolóknak fel kell készülniük, szóval inkább lehet majd realitás egy nyári végi rajt, de akkor felmerülhet a vezetőkben: miért nem kezdünk tiszta lappal?

Szerintem egy sérült játékosnak kell 1-2 hónap a bevethetőségig miután felépült (vagy nekem, mert 5 évig nem mozogtam semmit), de ezek az egészséges játékosok pár hónap leállás, illetve otthoni edzés után gyorsan bevethetőek lesznek.
Ha van eszük, a kondijukat nem nullázták, bár nyilván lesz visszaesés, de az év közben is előfordul, hogy nincs csúcsformában egy csapat illetve játékos. (sőt, a labdajátékoknál kizárt, hogy egész szezonban abban legyél)
Fociban majd kevesebbet támadnak le az elején, kosárlabdában meg majd többet cserélnek, hogy egyensúlyozzák az elvesztett erőnlétet, de játszani nyugodtan lehet, mert ez nem jelenthet hátrányt, hisz az ellenfél is ugyanebben a helyzetben van.

Na most a klubtulajdonosok akkor is a saját érdekeiket nézik elsősorban, mikor a játékosaikat (a klub értékeit) nem akarják vírushelyzetben versenyeztetni és kockáztatni, meg akkor is, mikor azt látják, hogy feleslegesen fizetik a béreket az otthon wc-papírral dekázgató spílereknek.
Azért a piaci alapon működő csapatok többségét szintén kivérezteti a hosszú leállás, meg minél hosszabb a leállás, annál nagyobb az esélye, hogy a tulaj és a szponzorok is kihátrálnak a csapat mögül. (pl. az Audi meddig marad majd a győri kézisek mögött, ha nincs BL és nincs működő gyár sem Magyarországon?!)

Az lesz az érdekes, ha mondjuk valahol újraindul a szezon (mondjuk Kínában), máshol meg nem, mert elkezdődhet a játékosok áramlása a működő (és fizető) bajnokságokba.
A szerződés nélküli játékosok nyilván pénzt akarnak majd keresni, a szerződésben tartottakat meg megéri majd kölcsönadni a klubnak, akár pár hónapra is, mert addig sem kell neki bért fizetni.

Nyáron a tömeges turizmus még aligha indulhat újra - nagyrészt ezért marad el az olimpia - de a nézők nélküli versenyeztetésig el lehet jutni.

A kínai 4 hónapja tartó leállás túlzás, január második felében még nem volt országos leállás, akkortájt került Vuhan karanténba.
(megnéztem, január 21-én még a kínai kosárbajnokságban minden meccset megrendeztek)

Jogos, fejből mondtam a négy hónapot, nem néztem utána. Szóval májusig Kínában sem lesznek meccsek (maximum edzések). Magyarán mondjuk Kínában is meglesz a 3-4 hónap kiesés (jelenleg 2 hónapnál járnak), de az is lehet, hogy több, ha addig nem indulnak újra.

Azzal is érdemes kalkulálni, hogy jelen állás szerint Európában és Amerikában sokkal súlyosabb a járvány, mint Kínában (a hivatalos adatok alapján). Ergo, ha náluk 2-3 vagy 4 hónap kiesés történik, akkor inkább nem is folytatom...

Az olimpiai nagyrészben azért marad el, mert pár ország kijelentette, nem engedi el a sportolóit, ahol pedig nem volt ilyen, ott a sportolók bizonyos hányada mondta, hogy nem kéne ilyen körülmények között megrendezni az eseményt. Japán megrendezte volna, nem is ezzel volt a gond, hanem azzal, hogy nem akartak menni a versenyzők.

Az edzésekkel kapcsolatban: egy nyári pihenés során kiesik pár hét a sportolóknak, utána nem hiába vannak közös edzőtáborok. Túlzás, hogy gyorsan bevethetőek a játékosok, mert ez nem így van. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mondjuk egy kerékpáros az októberi szezon végeztével, maximum 1-2 hetet pihen (ott is görgőzik stb.), majd utána már megkezdi a felkészülést a következő szezonra, csapatok mennek ki közösen edzeni, nem lötyögnek télen sem a bringások.

A kosárlabdában sem úgy van, hogy nyáron otthoni edzésgetés, formában tartás, de közben pihengetés, majd utána egy-két hét alatt rendben van a csapat. Annyi az előny most, hogy nem lesz átigazolási időszak, de mondjuk képzelj el egy olasz, spanyol vagy amerikai sportolót. Nem mehet ki edzeni, nincsenek közös tréningek, maximum a szobában görgőzhet, esetleg elmehet futni, ennyi. Lautaro Martínez otthoni edzésről posztolt, de közel sem olyan egyedül futógépezni, mint mondjuk csapatszinten edzeni.

Ez nem egy szimpla 1-2 hetes szünet, hanem itt bizony komoly visszaesés lehet a játékosok formája terén. Nem úgy működik a dolog, hogy figyelj, most nem csinálom olyan intenzitással, de következő hétvégén meccs, addigra rendben leszek, ha most tartunk 1-2 közös tréninget. Fogalmam sincs, hogy komolyabban sportoltál-e valaha, de ha igen, akkor tudhatod, hogy a forma az visszaesik, ha nincs megfelelő terhelés hosszabb ideig. Itt pedig nincsen.

Nem azért vannak a felkészülési tornák sem, ahogyan a szezon elején játszott barátságos meccsek sem, hogy a fogadóknak legyen mire tenniük. Az a lötyögés, az a szezon eleji forma, amikor a srácok megismerik egymást, kezdik felvenni a meccsek tempóját. Nem hiába van az sem, hogy a klubok többsége nem éles a szezon nyitányára, kell pár hét, mire elkapják a fonalat. Kerékpárban okkal vannak felhozó versenyek, amikor a forma közelében sincsen az ideálisnak, ezek kevésbé rangosak, mint mondjuk egy World Tour viadal. Azt is érdemes megfigyelni, hogy az ausztráloknál a bringás szezon elejére van időzítve a World Tour verseny (január), meg is van az eredménye. Sztároktól gyengébb forma, közel sem olyan gördülékeny az egész, mint mondjuk a márciusi Milan - Sanremón.

Gondoljuk el, hogy most kiesik pár hónap, csapatoknál nincsen össztartás, játékosok maximum Skype-on "találkozhatnak", ez elsősorban a csapatsportoknál lehet probléma. Az addig oké, hogy egy Lebron James megoldja a privát edzőkomplexumában a tökéletes felkészítést, de egy kisebb költségvetéssel rendelkező játékos jó, ha futógépezni tud otthon, meg wc-papírral dekázni. Nem mindenkinek adatott meg, hogy privát edzője legyen, házi tenisz vagy kosárpályája.

"Ha van eszük a kondijukat nem nullázták."
Nyílván van eszük, de itt bizony szó van formaidőzítésről is, ami általában május-június a csapatsportok többségénél, mindez kellő edzés és meccs intenzitás mellett. Ha ez nincs meg, akkor bizony újból fel kell építeni. Ez megint időt vehet igénybe. Nálam jóval okosabb szakértők mondták, hogy előtte bizony már meg kell nyitni a csapatok számára a pályákat, edzőközpontokat, hogy megfelelően tudjanak majd készülni.

Nincs csúcsformában egy csapat vagy játékos egy szezon során. Igen, nem lehetnek 9-10 hónapig 100%-os állapotban, viszont akkor vannak meccsek, ezért is torzítás ez a megállapítás. Most nincsenek mérkőzések, akkor formába lehet magukat hozni, mivel folyamatosan játszanak, de erre most nincsen lehetőségük. Ez nem így működik, hogy majd most nem égünk olyan hőfokon, mint egy rendes PL-meccsen, mert ez zártkapus, lazábbra vesszük. Kosárban sem azért vannak 12-15 fős keretek, hogy folyton cseréljenek, hanem végszükség esetére, mert az átlagos rotáció 7-9 főből áll.

Természetesen komoly hátrányt jelenthet, hiszen, mint mondtam, nem egyenlőek az otthoni edzési feltételek sem, visszautalva a Lebron James példára. Egy Real Madrid vagy Barcelona labdarúgó otthoni lehetőségei valószínűleg jóval fejletebbek, mint egy középcsapat játékosáé. Ha megnézed Lautaro is egy futógépen tartja magát formában, illetve a teraszon focizgat. Egy Sergio Ramos komplett edzőteremmel rendelkezik, ahogyan egy Lionel Messi vagy Luis Suárez is, de a többiekre ez nem igaz. Szerinted hogyan fog edzeni egy kapus, akinek kell egy megfelelő kapusedző, hogy elvégezhesse a feladatait? Oké, képes megcsinálni a fizikális részét (ha van hozzá megfelelő eszköze), de a technikait egyedül közel sem olyan hatékonyan, mintha csapattal edzene, ugyanez érvényes a mezőnyjátékosokra is, csak a technikai részét nézve, más-más aspektusból.

Egyéni sportokra utalva: Andorrában élő sportolók számára adva van a lehetőség, hogy kijárjanak a hegyekbe edzeni, de egy Bergamóban ragadt bringás számára az is csoda, ha otthoni görgőzéssel formában tartja magát. Ugyanez igaz az úszókra is, akik előtt most zárva az uszoda, többen is panaszkodtak, hogy hónapok esnek majd így ki, újból fel kell építeniük mindent.

Mindezek ellenére, benne van, hogy a pénz felülírja majd a dolgokat, de akkor ott lesz a sportolók egészsége, mondván nem kockáztatnak ez által sérüléseket, hogy egy gyengébb felkészülés után, 2-4 hónapos kihagyással, 1-2 hét után éles meccseket játszanak. Elég Ousmane Dembélé esetére gondolni, aki úgy gondolta, hogy a Dortmundtól kicsikarva az átigazolását, hetekig meccsek nélkül, majdhogynem önállóan felkészülve képes lesz a Barcelona első csapatában játszani. Ennek az lett az eredménye, hogy a mindössze 120 játékperc után combizomszakadást szenvedett, de nem ő az egyetlen játékos, aki megfelelő edzések hiánya miatt sérült meg.

Idézetet írta: Knapp Dátum március 27, 2020, 11:48:50
Az lesz az érdekes, ha mondjuk valahol újraindul a szezon (mondjuk Kínában), máshol meg nem, mert elkezdődhet a játékosok áramlása a működő (és fizető) bajnokságokba.
A szerződés nélküli játékosok nyilván pénzt akarnak majd keresni, a szerződésben tartottakat meg megéri majd kölcsönadni a klubnak, akár pár hónapra is, mert addig sem kell neki bért fizetni.

Az milyen menő lenne, Kínából indult a járvány, és a kínai foci profitál belőle a legtöbbet. Bár nyilván időszakos lenne a nézettsége, de ebben lehet valami, amit írsz, hogy kölcsönadásnak is lesz értelme. Kölcsönadnák Messit, de röhögnék ;D

Szívás.

"A halasztás miatt elég sok probléma állt elő, ezek közt is nagy kérdés, hogy a 11 ezer fős olimpiai falu rendelkezésre áll-e majd, mert a benne lévő lakásokat eladták, az új tulajdonosok ősztől már beköltöznének."

Gigantikus büntetés Tokiónak az olimpia halasztása
https://index.hu/gazdasag/2020/03/27/gigantikus_buntetes_tokionak_az_olimpia_halasztasa/

Fujiko mellé beköltözik a kisszobába majd Hosszú Katinka :D

Lebron James: "több más dologról is beszélt, például arról, hogy nem szabadna rögtön a PO-fal kezdeni - szerinte ez méltatlan azzal a 60+ meccsel szemben, amit a játékosok végigharcoltak a helyekért. Úgy érzi, 1,5-2 hét minialapozás és 5-10 alapszakaszmeccs kellene a rájátszás előtt. Azt is elmondta James, hogy neki pont, hogy nem jó, hogy leálltak, egyáltalán nem tud pihenni - a teste nem érti, hogy mi van. Éppen kezdett felpörögni, és pont ilyenkor nem jó a szünet."

James egy esetleges május (június?) körüli nyitás kapcsán mondta ezt (mert eredetileg erről volt szó), a saját maga helyzetét felmérve. A világ egyik legjobb sportolója, akinek az otthoni körülményei kiemelkedőek, még ő is azt nyilatkozta, hogy kell az a 2 hét közös minialapozás, ha 2 hónapot kihagynak, illetve a komoly tétmeccsek előtt a bemelegítő mérkőzések (alapszakasz). Ahogy látom, ő is úgy számol, hogy minimum 4-5 hét kell (2 hét minialapozás + felkészítő meccsek), mire ennyi idő után visszanyerik az üzemi hófokot, amivel lehet tétre menő éles meccseket vívni. Egy hosszabb kihagyás esetén (3-5 hónap) pedig egy normális alapozás kell, elölről felépíteni mindent, ott már hosszabb felkészülési időről beszélhetünk.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 27, 2020, 13:23:40
Jogos, fejből mondtam a négy hónapot, nem néztem utána. Szóval májusig Kínában sem lesznek meccsek (maximum edzések). Magyarán mondjuk Kínában is meglesz a 3-4 hónap kiesés (jelenleg 2 hónapnál járnak), de az is lehet, hogy több, ha addig nem indulnak újra.

Azzal is érdemes kalkulálni, hogy jelen állás szerint Európában és Amerikában sokkal súlyosabb a járvány, mint Kínában (a hivatalos adatok alapján). Ergo, ha náluk 2-3 vagy 4 hónap kiesés történik, akkor inkább nem is folytatom...

Az olimpiai nagyrészben azért marad el, mert pár ország kijelentette, nem engedi el a sportolóit, ahol pedig nem volt ilyen, ott a sportolók bizonyos hányada mondta, hogy nem kéne ilyen körülmények között megrendezni az eseményt. Japán megrendezte volna, nem is ezzel volt a gond, hanem azzal, hogy nem akartak menni a versenyzők.

Az edzésekkel kapcsolatban: egy nyári pihenés során kiesik pár hét a sportolóknak, utána nem hiába vannak közös edzőtáborok. Túlzás, hogy gyorsan bevethetőek a játékosok, mert ez nem így van. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mondjuk egy kerékpáros az októberi szezon végeztével, maximum 1-2 hetet pihen (ott is görgőzik stb.), majd utána már megkezdi a felkészülést a következő szezonra, csapatok mennek ki közösen edzeni, nem lötyögnek télen sem a bringások.

A kosárlabdában sem úgy van, hogy nyáron otthoni edzésgetés, formában tartás, de közben pihengetés, majd utána egy-két hét alatt rendben van a csapat. Annyi az előny most, hogy nem lesz átigazolási időszak, de mondjuk képzelj el egy olasz, spanyol vagy amerikai sportolót. Nem mehet ki edzeni, nincsenek közös tréningek, maximum a szobában görgőzhet, esetleg elmehet futni, ennyi. Lautaro Martínez otthoni edzésről posztolt, de közel sem olyan egyedül futógépezni, mint mondjuk csapatszinten edzeni.

Ez nem egy szimpla 1-2 hetes szünet, hanem itt bizony komoly visszaesés lehet a játékosok formája terén. Nem úgy működik a dolog, hogy figyelj, most nem csinálom olyan intenzitással, de következő hétvégén meccs, addigra rendben leszek, ha most tartunk 1-2 közös tréninget. Fogalmam sincs, hogy komolyabban sportoltál-e valaha, de ha igen, akkor tudhatod, hogy a forma az visszaesik, ha nincs megfelelő terhelés hosszabb ideig. Itt pedig nincsen.

Nem azért vannak a felkészülési tornák sem, ahogyan a szezon elején játszott barátságos meccsek sem, hogy a fogadóknak legyen mire tenniük. Az a lötyögés, az a szezon eleji forma, amikor a srácok megismerik egymást, kezdik felvenni a meccsek tempóját. Nem hiába van az sem, hogy a klubok többsége nem éles a szezon nyitányára, kell pár hét, mire elkapják a fonalat. Kerékpárban okkal vannak felhozó versenyek, amikor a forma közelében sincsen az ideálisnak, ezek kevésbé rangosak, mint mondjuk egy World Tour viadal. Azt is érdemes megfigyelni, hogy az ausztráloknál a bringás szezon elejére van időzítve a World Tour verseny (január), meg is van az eredménye. Sztároktól gyengébb forma, közel sem olyan gördülékeny az egész, mint mondjuk a márciusi Milan - Sanremón.

Gondoljuk el, hogy most kiesik pár hónap, csapatoknál nincsen össztartás, játékosok maximum Skype-on "találkozhatnak", ez elsősorban a csapatsportoknál lehet probléma. Az addig oké, hogy egy Lebron James megoldja a privát edzőkomplexumában a tökéletes felkészítést, de egy kisebb költségvetéssel rendelkező játékos jó, ha futógépezni tud otthon, meg wc-papírral dekázni. Nem mindenkinek adatott meg, hogy privát edzője legyen, házi tenisz vagy kosárpályája.

"Ha van eszük a kondijukat nem nullázták."
Nyílván van eszük, de itt bizony szó van formaidőzítésről is, ami általában május-június a csapatsportok többségénél, mindez kellő edzés és meccs intenzitás mellett. Ha ez nincs meg, akkor bizony újból fel kell építeni. Ez megint időt vehet igénybe. Nálam jóval okosabb szakértők mondták, hogy előtte bizony már meg kell nyitni a csapatok számára a pályákat, edzőközpontokat, hogy megfelelően tudjanak majd készülni.

Nincs csúcsformában egy csapat vagy játékos egy szezon során. Igen, nem lehetnek 9-10 hónapig 100%-os állapotban, viszont akkor vannak meccsek, ezért is torzítás ez a megállapítás. Most nincsenek mérkőzések, akkor formába lehet magukat hozni, mivel folyamatosan játszanak, de erre most nincsen lehetőségük. Ez nem így működik, hogy majd most nem égünk olyan hőfokon, mint egy rendes PL-meccsen, mert ez zártkapus, lazábbra vesszük. Kosárban sem azért vannak 12-15 fős keretek, hogy folyton cseréljenek, hanem végszükség esetére, mert az átlagos rotáció 7-9 főből áll.

Természetesen komoly hátrányt jelenthet, hiszen, mint mondtam, nem egyenlőek az otthoni edzési feltételek sem, visszautalva a Lebron James példára. Egy Real Madrid vagy Barcelona labdarúgó otthoni lehetőségei valószínűleg jóval fejletebbek, mint egy középcsapat játékosáé. Ha megnézed Lautaro is egy futógépen tartja magát formában, illetve a teraszon focizgat. Egy Sergio Ramos komplett edzőteremmel rendelkezik, ahogyan egy Lionel Messi vagy Luis Suárez is, de a többiekre ez nem igaz. Szerinted hogyan fog edzeni egy kapus, akinek kell egy megfelelő kapusedző, hogy elvégezhesse a feladatait? Oké, képes megcsinálni a fizikális részét (ha van hozzá megfelelő eszköze), de a technikait egyedül közel sem olyan hatékonyan, mintha csapattal edzene, ugyanez érvényes a mezőnyjátékosokra is, csak a technikai részét nézve, más-más aspektusból.

Egyéni sportokra utalva: Andorrában élő sportolók számára adva van a lehetőség, hogy kijárjanak a hegyekbe edzeni, de egy Bergamóban ragadt bringás számára az is csoda, ha otthoni görgőzéssel formában tartja magát. Ugyanez igaz az úszókra is, akik előtt most zárva az uszoda, többen is panaszkodtak, hogy hónapok esnek majd így ki, újból fel kell építeniük mindent.

Mindezek ellenére, benne van, hogy a pénz felülírja majd a dolgokat, de akkor ott lesz a sportolók egészsége, mondván nem kockáztatnak ez által sérüléseket, hogy egy gyengébb felkészülés után, 2-4 hónapos kihagyással, 1-2 hét után éles meccseket játszanak. Elég Ousmane Dembélé esetére gondolni, aki úgy gondolta, hogy a Dortmundtól kicsikarva az átigazolását, hetekig meccsek nélkül, majdhogynem önállóan felkészülve képes lesz a Barcelona első csapatában játszani. Ennek az lett az eredménye, hogy a mindössze 120 játékperc után combizomszakadást szenvedett, de nem ő az egyetlen játékos, aki megfelelő edzések hiánya miatt sérült meg.

Ezt mind nekem írtad?!
Huh.  :)

Csak röviden: vannak felhozó versenyek, mikor még nincs forma, tehát forma nélkül is lehet versenyezni.
Legfeljebb nem te nyersz.
Csapatjátèkokban az összeszokottság hiánya miatt lehet szinvonalesés, de ez sem akadálya a versenyeztetésnek.
Kerékpárban, úszásban èvente 1-2 versenyre van formaidőzítés, ez oké, a labdajátékokban nincs ilyen. A szezonok összeérnek, nincs májusra se formaidőzítés, mert korábban elszállsz, ha addig nem teljesítesz. (a csapatok 90%-ának már nincs tét májusra...)

Az általad említett 1-2 hónapos közös felkészülés még két szezon között sincs meg.

A sérülésveszély meg alapvetően nem erőnlétfüggő, hanem gyúrás, bemelegítés, nyújtás kérdése.
Én sem úgy képzelem, hogy meccsnapra otthonról jönnek majd a játékosok, de hogy 2-3 hét ne legyen elég az első tétmeccs előtt, azt kétlem.

Idézetet írta: Knapp Dátum március 27, 2020, 18:10:32
Ezt mind nekem írtad?!
Huh.  :)

Csak röviden: vannak felhozó versenyek, mikor még nincs forma, tehát forma nélkül is lehet versenyezni.
Legfeljebb nem te nyersz.
Csapatjátèkokban az összeszokottság hiánya miatt lehet szinvonalesés, de ez sem akadálya a versenyeztetésnek.
Kerékpárban, úszásban èvente 1-2 versenyre van formaidőzítés, ez oké, a labdajátékokban nincs ilyen. A szezonok összeérnek, nincs májusra se formaidőzítés, mert korábban elszállsz, ha addig nem teljesítesz. (a csapatok 90%-ának már nincs tét májusra...)

Az általad említett 1-2 hónapos közös felkészülés még két szezon között sincs meg.

A sérülésveszély meg alapvetően nem erőnlétfüggő, hanem gyúrás, bemelegítés, nyújtás kérdése.
Én sem úgy képzelem, hogy meccsnapra otthonról jönnek majd a játékosok, de hogy 2-3 hét ne legyen elég az első tétmeccs előtt, azt kétlem.

Nem tudtam, hogy ennyire nem vagy tisztában a formaidőzítéssel a labdarúgásban vagy a kosárlabdában. Megpróbálom röviden:
Rengeteg csapat az év második felére időzíti a csúcsformát a labdarúgásban, ami jelen helyzetben a március-május közötti időszak, elsősorban a Bajnokok Ligája miatt. Cristiano Ronaldo a Real Madridnál töltött évei alatt (elsősorban az utolsó 2-3 esztendőre gondolok), saját bevallása szerint is "elszórakozta" az év elejét (így is lőtt gólokat), de a csúcsformát tavaszra időzítette. Ez most már egyre több klubnál így van (Zidane előszeretettel alkalmazta, de igaz volt ez Marcelo Gallardo River Platejére is), hogy az év második szakaszára lendülnek bele. Innen kéne újból felépíteni a játékosoknak önmagukat, illetve az edzőknek őket. Ugyanez érvényes az NBA-re is, ahol az alapszakaszt nagyon sok sztár nem veszi komolyan. Kawhi Leonard például tavaly sok meccset kiült a Torontóban, mondván neki a csúcsforma a rájátszásra kellett. Bizony, így épült fel Nurse rendszere, hogy addigra tartogatták a legjobbjukat, de ez is azt mutatja, van formaidőzítés a labdajátékokban is van, de erről elég, ha szimplán csak a neten olvasol.

A formaidőzítést segíti, ha több és több meccset játszanak, így szoknak össze, gördülékenyebbé válik a játékuk. Nem kérheted azt mondjuk a Lebrontól, hogy te most ugyan májusra készültél, de a szezon érdemi része július-augusztus körül indulna, szóval próbálj meg otthon maximálisan edzeni, mindezt társak nélkül, meccsek sincsenek, értelemszerűen az intenzitásod is csökken. Erről beszélt Lebron is, hogy ez most menniyre nehéz (nem csak neki, másoknak is). Konkrétan, például az amerikai kosárlabdázók azért hagyják ki a vb-t (szupersztárok), mert bőven elég az olimpia is (azt is nagy nehezen elvállalják, haza miatt). Annyira kívül esik a felkészülési időszakon, hogy nem mennek el a legjobbak. Nem akarnak ők szeptemberben játszani, ha utána novemberben kezdődik a szezon, pontosan azért, mert a csapatsportokban is van formaidőzítés. Kosárlabda kapcsán még egy utalás: az Anadolu Efes a tavalyi szezon első felében ott volt egy közepes teljesítménnyel az Euroliga alapszakaszában a top8-ban. Nem voltak kiemelkedőek, aztán utána a rájátszásban a Barcát oktatták, majd rommá verték az ősi rivális Fenerbahcét. Döntőztek, mindezt azért, mert a formaidőzítés sikerült. Fél év "alibizés", de érvényes ez a Zalgirisre is, akik az utolsó fordulókig szenvedtek, majd bekerültek a legjobb nyolcra.

Mi a baj az általad leírtakkal? Hogy most rögtön élesben kéne játszani 2-3 hét elteltével, nem lennének felhozó meccsek/tornák, hanem rögtön kezdődne minden, egy bajnoki hajrába csöppenének a csapatok, ahol nincs 2-3 hét, hogy formába lendülj, mert az alatt elbukhatsz 3-4 bajnokit, amivel a kiesés szélére kerülsz. Eközben a BL és EL is megy pár csapatnál, rögtön lenne egy nemzetközi, plusz egy bajnoki meccs hetente.

A másik dolog az állóképesség, ami akadálya lehet a versenyeknek. Ez bizony 3 hónapos kihagyás esetén kopik. Ez nem olyan, mint mikor lemész a játszóttére 2 hónap után, hogy focisgass a többiekkel, aztán majd belejössz. Mivel a csapatoknak pótolniuk kell az elmaradt meccseket, ezért rövid idő alatt feszített tempóban kell játszani, előfordul, hogy heti két bajnokit. Okkal nincsen az augusztusi meccsek során heti két forduló, mivel akkoriban még messze vannak a játékosok a csúcsformától.

Felkészülési idő:
Premier League 2018/19-es szezon: utolsó fordulót május 12-én rendezték. Abban az évben nem volt Európa-bajnokság, utána a következő szezon augusztus 9-én kezdődött. Jogos, nincs 1-2 hónap, mert 3 volt közte.  ;D
Az Eb és a vb idején más a helyzet (akkor tényleg bizonyos játékosoknak mindössze 1-1,5 hónap szünet van), de ott látható, hogy amelyik focista július közepéig csúcson van, az utána sokkal fáradtabb lesz. Fabio Cannavaro a '06-os vb-győzelme után pocsék szezont hozott le, de érvényes ez a Varane-Modric párosra is a 2018/19-es szezonban, hogy csak pár példát említsek. Pár játékosnál meg ilyenkor azt alkalmazzák, hogy az első fordulók során - szeptember környékén -, kevesebb játszanak, rotálják őket.

Sérülésveszély: bemelegítenek a játékosok, nyújtanak egyet, majd mivel nincsen megfelelő felkészülési szintjük, nem bírja el a szervezetük, ha egymás után 2-3 bajnokin kell játszani. Akkor már úgy melegíthetnek, ahogyan csak akarnak. Több sportoló is beszélt erről, hogy kihagyások után nehezebb a visszatérése, felvenni a versenytempót. A legjobban ezt kerékpárosoknál figyeltem meg: mondjuk egy versenyen kéztörést szenvednek, elvileg görgőzni tudnak, magyarán az otthoni edzés megoldott. Edzők is javasolják, hogy ne essenek ki a formából. Aztán visszatérnek és hoppá, leszakadnak a szakaszokon, mert kiesett a csoportos verseny, eltelik 1-2, de olykor 3 hónap is, mire összekapják magukat a visszatérésük után, felveszik a versenytempót.

Az jó, hogy próbálod 2-3 hétre felvinni az ideális felkészülési időt most már, de ehhez még adjunk hozzá pár hetet (felkészülési meccsekkel), főleg akkor, ha három hónap esik ki miminum egy játékos életéből a megfelelő edzések hiánya miatt. Abban az esetben azt mondom, hogy elég a 2-3 hét, ha most áprilisban folytatódnának a ligák, de leírva is eléggé furán hat: márciustól szünet, legközelebbi folytatás június, mindenki lendüljön formába 2 hét alatt.

Mondjuk megmondom őszintén, fogalmam sincs, minek írtam ennyit így visszaolvasva, mert evidens, hogy 2-3 hónap kihagyás után nem elég két hét, hogy éles meccseket játszanak.

Újabb orosz MLBL varázslat:
SKA Novosibirsk-Forward Nowosibirsk meccs alakulása negyedenként:

8-26, 33-51, 57-66, 89-87

Sajna túl korán kezdték, így ebből a buliból kimaradtam  :)

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 27, 2020, 19:18:00
Nem tudtam, hogy ennyire nem vagy tisztában a formaidőzítéssel

Megpróbáltad röviden, nem sikerült.  ;)
Talán a formaidőzítéssel van a baj...

Májusra a BL-ben 2 csapat van még versenyben a közel 80 indulóból.
A Real Madrid sem akkorra időzít formát, mert akkor kiesik a negyeddöntőben és elbukja a spanyol bajnokságot is.
Az NBA-ben addigra 4 csapat van versenyben a 30-ból, a többiek meg gondolom, életük legjobb formájában strandolnak valahol...
Ez nem az a formaidőzítés, mint az úszásban meg a kerékpárban, ahol tét nélkül hónapokat készülhetsz egy-egy versenyre, itt max. kímélik a keretet, a jobb játékosokat a szezon közben.

A játékosok többsége eleve a nagyobb téthez komolyabban áll hozzá, ennek önmagában nincs köze a formaidőzítéshez, normális versenyzői tulajdonság.

Az általad említett több hónapos leállás első pár hete szabadság, mikor nincs együtt a csapat, mikor elkezdődik a felkészülés, a 2-3. héten már biztosan meccset is játszanak.
Az a csapat, amely nyáron már selejtez, az akár tétmeccset is, de nyilván barátságosokra gondolok.

Ha meg egy játékos meccsre kész állapotban van, és azért fizetik, hogy játsszon, akkor akár meccseket is lehet rendezni.
Valahogy kibírják a nézők, ha az idény végén idény eleji formát látnak.



Idézetet írta: Knapp Dátum március 28, 2020, 09:59:33
Megpróbáltad röviden, nem sikerült.  ;)
Nehéz volt eldönteni, hogy ez szimpla kötözködés csak, esetleg nem vagy tisztában triviális dolgokkal. Tettem egy próbát az utóbbi miatt, de hajlok az első lehetőség felé, mert érdekes lenne, ha ennyire alapokkal nem lennél tisztában.  :)

"A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is" - tetszik, hogy családon belül nem kell tartani a másfél métert, én azért betartom, a nagybátyám elég büdös tud lenni néha.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megjelent-kijarasi-korlatozasrol-szolo-rendelet