A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Idézetet írta: SPF Admin Dátum május 03, 2021, 13:43:48
Szoktunk mi is otthon tartani ilyesmit, a tejföl mellett.  ;D

Benéztem a hűtőbe direkt, és nálam a tejföl fölötti polcon a gyerek kúpja van lázra ;D ;D

Idézetet írta: peshark Dátum május 03, 2021, 13:12:35
Ismet no offense, csak erdekel, barki valaszolhat...

Miert gondoljak az emberek, hogy az mRNS technologia a legjobb? Miert nem az evtizedek ota hasznalt elolt korokozos oltas a "legmenőbb"?

Nagyban rasegit mondjuk erre az, ha mindig a negativumokat kapjuk a mediatol.. Nem az a lenyeg, hogy a felnottek nagy reszenel hatasos a kinai, hanem az hogy kiknel nem... ::)

Idézetet írta: peshark Dátum május 04, 2021, 12:13:16
Nagyban rasegit mondjuk erre az, ha mindig a negativumokat kapjuk a mediatol.. Nem az a lenyeg, hogy a felnottek nagy reszenel hatasos a kinai, hanem az hogy kiknel nem... ::)

Az alap csecsemőkori oltások amúgy magyar készítmények? Esküszöm erre senki nem tud válaszolni nekem, még a gyerekkorvosunk sem :D Pusztán kíváncsiságból érdekel, mert azoknál nincs ekkora hajcihő, pedig azoktól is lehet láz, enyhe bárányhimlő stb.

Idézetet írta: TiB Dátum május 04, 2021, 12:03:41
Az igazolvány témától elszakadva, azért ez a mondat kicsit erős. Persze nem mehetnek helyekre az igazolvány nélküliek, de nagypapámnak direkt volt rejtőhelye, mert jöttek az ávósok azt vittek, amihez kedvük volt. Volt hogy pincében vágták a malacot, hogy ne legyen az államé. Ehhez képest egy fesztivál kihagyása azért nem életbe vágó.

Szándékosan hagytam benne, mert tudtam, hogy előbb vagy utóbb, de valaki bele fog állni, mert nem az érdemi mondanivalóra koncentrál. Fesztivál? Nem erről volt szó, nagyon nem.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2021, 13:00:11
Szándékosan hagytam benne, mert tudtam, hogy előbb vagy utóbb, de valaki bele fog állni, mert nem az érdemi mondanivalóra koncentrál. Fesztivál? Nem erről volt szó, nagyon nem.  ;D

Reagáltam én mindenre, de nem ment át, csak a fesztivál szó. :(

#1085 május 04, 2021, 13:29:05, Pozzato
Röviden: nem akarta kezdetben senki sem az orosz és kínai oltást. Ezért törvényt változtattak, úgy csináltak, hogy nekik jó legyen. Eltitkolták a valós adatokat, eltitkoltak mindent, ezért veszélyeztetve az emberek életét (hiszen honnan tudhatjuk, kire, milyen hatással van a vakcina?). Tettek mindenféle szabályra. Volt vakcina, de a kutya sem akart velük oltakozni, ezért mit csináltak? Alaptörvénybe ütköző szabályokat hoztak, mert különben nem fogy a vakcina, nem lehet majd Eb-t rendezni (elúszik egy csomó pénz), nem megy a gazdaság. Az állampolgár így nem mehet különböző helyekre, amihez alapjáraton joga lenne, tehát korlátozták a személyi szabadságát. Az állampolgár így beadat a testébe egy számára idegen anyagot - amivel legjobb esetben megúszhat egy járványt -, vagy korlátozódik a személyes szabadsága? Mentálisan is sérülhet, hiszen kirekesztetté válhat a társadalomban.

Volt már ehhez hasonló a történelmünkben, amikor köteleztek valamire, amiről egészségügyileg szinte semmit sem tudtuk, mégis kötelező a testedbe adatni, ha mondjuk fent szeretnéd tartani a szociális hálódat? Tudtommal nem, de ha igen, akkor megkövetem magam.  :beerchug:


Idézetet írta: peshark Dátum május 04, 2021, 12:13:16
Nagyban rasegit mondjuk erre az, ha mindig a negativumokat kapjuk a mediatol.. Nem az a lenyeg, hogy a felnottek nagy reszenel hatasos a kinai, hanem az hogy kiknel nem... ::)

Negatívumok igen. A Föld lakossága 7 milliárd 834 millió, ehhez képest a 153 millió eddigi fertőzött az "semmi". Azt is említettem már hetekkel ezelőtt, hogy sose azt mondják el, hogy mennyien épültek fel, hanem: mennyien haltak meg, mennyien kórházban, lélegeztetőn.

Ez a második oltás ügy azért hűen leképzi a társadalmunkat, viszonyrendszerünket.
Jövőkép!
Tehát gondolkodjunk egy kicsit azok fejével, akik nem veszik fel a 2. adagot. Biztos van köztük elenyésző % aki bajban van. Beteg lett, ne adj isten meghalt, vagy súlyos mellékhatásai voltak az első adag után és tart a másodiktól legyen ez egy 15-20 % maximum, valószínűleg kevesebb.

Nos a többi 80 %?
Jövőkép!
Mit gondolhat? Megkapta, megvan a kártyája, ami viszont majd le fog járni, vagy érvénytelen lesz. És utána? Regisztrál a következő évire – s akkor meg fogja megint kapni? Nem lesz neki ciki? Alapban látszik az eü rendszerben, hogy nem ment el a 2. adagra.

Talán vannak országok, ahol a máj transzpantáltaknak csak egy dobásuk van, s ha isznak alkoholt kikerülnek a programból...Persze ez Covid idején nem üzlet az államnak, de lehetne tanulság, kik azok, akiknek csak a 2. adag után küldenek kártyát.
Bárhogy van, tanulságos, s morális/értelmi kérdéseket vet fel a dolog az egyén-közösség szintjén. Magyarul túl nagy az ego/túl magas a ló ahonnan lenéznek egyesek, pedig ha nem ülnének fel a lóra, rájönnének, hogy sokak bokájáig se.....

Nem tudom, mi a megoldás, olyan ez mint a szelektív hulladékgyűjtés...1998-ban voltam egy osztrák kollégiumban – sose érjük el azt a szintet. ....és nem kell az a duma, hogy aztán úgyis egybe öntik az összeset, mert nem ez a lényeg. Képes – e az egyén a közösségi jó/jobb létéért megtenni azt az apróságot amiben a közösség megállapodik ,,szerződést köt" – akár szóban, ígéretben.
Láthatóan a magyar társadalomnak ez nem megy!!! ...a baj az, hogy sok mindennel vagyunk így. Tehet mi marad? Akik betartják a ,,szerződéseket" alkalmazkodnak/szívnak azok helyett is, (vagy velük együtt), akik nem. és elfogadjuk, hogy ez így jó.




Azt hiszem arról már szakértők is beszéltek, hogy szimplán oltakozással nem fog befejeződni a járvány. A logika is ezt mondja: jönnek az újabb és újabb variánsok, ráadásul, ahogyan az elemzésekből is kiderül, vakcina hatékonysági ideje is kérdéses, mivel már maguk a gyártók nyilatkozták, hogy évente oltani kell majd (Pfizer esetében már hónapokról beszélnek). Ergo, hiába kezdődött el az oltás óriási ütemben, vírus mindig egy lépéssel előttünk lesz, az épp aktuális variánst nehéz lesz lefedni védőoltásokkal, így esetleg egy minimális szinten lehet tartani a fertőzöttek arányát, ami bármikor berobbanhat, ha épp új mutáns lesz, vagy "fogy" a védettségi szint.

Nem vagyok orvos, teljesen laikus vagyok, de az eddigiekből nekem ez jött le. Nem a megfelelő hasonlat, de hasonló, mint az influenza, mindig velünk lesz. Ha pedig influenza: idén mi nem volt? Influenza járvány...

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 03, 2021, 20:02:34
Olyan szintű nyomásgyakorlás érte a népet az elmúlt hónapok folyamán, ami példa nélküli a magyar történelemben.

Értem én a röviden részt, de én erre a mondatra, amit most már érdemi mondani valót elfedő csalinak mondasz, szóval erre reagáltam, hogy ennél nagyobb nyomásgyakorlásra meglehetősen sokszor volt példa a magyar történelemben. Ezek ilyen felesleges túlzások. Bográcsozzatok a szociális hálóval a kertben, ne a sarki kocsmában :D Nem értek egyet az igazolvány nélküli kirekesztéssel, de ez egy realitásnál nagyobbra fújt lufi.

De én visszavonulót fújok, csak a nyomásgyakorlásról tényleg konkrétan eszembe jutott nagypapám spájzában egy ilyen ásott rejtekhely, ahol azt rejtették, amit meg akartak tartani maguknak, az állami nyomásgyakorlás elől. Közben persze értem, hogy a mi nemzedékünk már szabadabb világban nőtt fel, a szociális hálónk fenntartásához romkocsmák kellenek, megváltozott a világ, csak az ő sanyarú kis életük volt nyomásgyakorlás az én szememben, ez a védettségi igazolvány enyhe dolog ahhoz képest.

Inkább megyek posztolgatok csajokat, nem szabad ilyen húzós témákba keverednem ;D

@Sound !
Tudod miért nem lesz nekik ciki? Mert egy alapvető dologgal nem vagy tisztában. Akik akár egyszer is oltattak, azoknak nincs lejárati dátum a kártyán. Így a kutya se fogja nézni ezeket ezután, ha nem megy el a második,harmadik, negyedikre...

Tudom, hogy nincsen lejárati dátum az oltottak kártyáján, de kelleni fog majd az újabb vakcina, mert nem halálig tart a jelenlegi, ebben biztos vagyok. Abban is biztos vagyok, hogy az eü rendszerben simán bukik ki, ki nem vette fel a második adagot...
Szerintem ciki - de nem tart addig a gondolkodásuk.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 03, 2021, 20:02:34
Ha jobban megfigyelitek, eredetileg az 1 milliót is alig lépte át a vakcinára regisztrálók száma. Utána jöttek a különböző nyomásgyakorlások (70 éves vagy? Meghalsz. 50 éves vagy? Akkor is, mert a heti adatok azt mondják. 40 éves vagy? Akkor is meg fogsz dögleni, oltasd be magad), de volt ezzel egy apró probléma: a fiatalokra ez rohadtul nem hatott. Utána elkezdték nyomatni, hogy a 20-30 évesek is meghalnak, de van egy eléggé nagy gond ezekkel a generációkkal: nem teljesen idióták. Oké, hatottak körülbelül 2,5 millió emberre, de ennyi. Majd ezek bedobták a bombát: nem mehetsz se ide, se oda, nem csinálhatsz semmit. MEGFOSZTOTTAK AZ ALAPVETŐ JOGAIDTÓL (konkrétan alaptörvénybe ütközik). Miért? Mert a kormány eldöntötte helyetted, hogy neked mit kell csinálnod, különben ki vagy zárva a társadalomból. Olyan szintű nyomásgyakorlás érte a népet az elmúlt hónapok folyamán, ami példa nélküli a magyar történelemben.

Amint bedobták ezt a hírt, rögtön megugrott 4 millióra a beoltott emberek száma, de mi az, ami alig változott: 2 milliót még mindig alig haladjuk meg a második vakcinával. Azért nem mennek el a második oltásra az emberek, mert az elsőre se akarnak, kényszerítik őket, különben ki lesznek zárva a társadalomból hosszabb távon. Lehetséges, hogy ennek a következő 2-3 hónap folyamán nem érzik majd hatását, de későbbiekben igen. Ez a pénzről szól, nem az emberek védelméről. Múltkor számolgattam, bőven 150 milliárd felett költöttünk vakcinára. Ez egy hosszú távú projekt, semmi más, már most mondják a gyártók, hogy évente kell majd járni oltásra. És igen, nekem is el kell mennem oltásra, ha a társadalom része akarok maradni: ha mondjuk majd be akarok ülni a családommal egy cukrászdába valami összejövetelen, ha a haverokkal moziba, strandra, sporteseményre (megkockáztatom, hogy majd egy szimpla hétvégi haveri alapon történő kispályás focira se mehetsz majd el kártya nélkül... teszem azt ősszel) vagy csak szimplán egy kajáldába akarunk majd beülni.


Szóval rend a lelke mindennek, nagy nehezen megértettem miről van szó. Igen, kicsit lassabban megy a gondolkodás mostanság :D szóval a védettségi igazolványos kirekesztést olyan mint a rasszizmus kis túlzással, és nem helyes. Ha ezt így megcsinálhatják, holnap kitalálhatják, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az nem mehet a Balatonra fürdeni, ami szintén túlzás, de az elv hasonló lenne. Tehát én sem értek egyet a kártyával és annak a jogaival, csak néhány személyes emlékem beugrott az alapvető jogok megfosztása kapcsán, és elmentem abba az irányba.

Ez most olyan volt, mint egy sajtós helyreigazítást az Origóban. Ott mostanában sok az ilyesmi a hazugságok miatt ;D

#1093 május 04, 2021, 14:42:33, csabax
Idézetet írta: TiB Dátum május 04, 2021, 12:41:33
Az alap csecsemőkori oltások amúgy magyar készítmények? Esküszöm erre senki nem tud válaszolni nekem, még a gyerekkorvosunk sem :D Pusztán kíváncsiságból érdekel, mert azoknál nincs ekkora hajcihő, pedig azoktól is lehet láz, enyhe bárányhimlő stb.
Jelenleg influenza vakcinát gyártanak Magyarországon.
Pluszban ehhez a jelenhez van még az a politikusi ígéret is, hogy a magyar kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését Debrecenben. Ám, szerintem, ezt csakis akkor lesz szabad majd elhinni, amikor már teljesen készen lesz és megfelelően működni is fog az a debreceni vakcinagyár, hiszen azt azért már jól lehet tudni, hogy mennyire nagyon-nagyon-nagyon keveset érnek a politikusi ígéretek.

- BCG védőoltás (tuberkulózis elleni védekezés): Magyarországra jobbára a dán Statens Serum Institut (SSI) cég által gyártott vakcina kerül.
- Hepatitis B elleni védőoltás: tudomásom szerint sokszor a brit GlaxoSmithKline belgiumi gyárából érkezik vakcina, de, persze, máshonnan is érkezhet.
- MMR (morbilli-mumps-rubeola, azaz kanyaró-mumpsz-rózsahimlő) elleni védőoltás több helyről jön: GlaxoSmithKline brit cég, MSD VACCINS francia cég...
- satöbbi

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2021, 13:19:49
Volt már ehhez hasonló a történelmünkben, amikor köteleztek valamire, amiről egészségügyileg szinte semmit sem tudtuk, mégis kötelező a testedbe adatni, ha mondjuk fent szeretnéd tartani a szociális hálódat? Tudtommal nem, de ha igen, akkor megkövetem magam.  :beerchug:
Van ehhez hasonló a történelmünkben.
Például ilyenek az alap csecsemőkori oltások. Igaz, ott a csecsemők nem tiltakozhatnak, viszont helyettük a szüleik igenis tiltakozhatnak.
Másik példa a sárgaláz elleni oltás. Itt vannak olyan országok, ahova csak javasolt a sárgaláz elleni oltás (Brazília, Kenya, Tanzánia, Peru, Venezuela), és vannak olyan országok, ahova kötelező a sárgaláz elleni oltás (Nigéria, Ghána, Elefántcsontpart, Kamerun, Libéria, Mali, Niger, Gabon, Bolívia, Francia Guyana, stb).
Ez utóbbi - pl. - azt jelenti, hogy amikor az eredeti helyszíneken rendezik a Dakar-rali sivatagi tereprali versenyt, akkor az összes európai résztvevőt kötelezően beoltották-beoltják. Akik nem vállalják az oltást, azok nem vehetnek részt a Dakar-ralin.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2021, 13:19:49
Az állampolgár így nem mehet különböző helyekre, amihez alapjáraton joga lenne, tehát korlátozták a személyi szabadságát. Az állampolgár így beadat a testébe egy számára idegen anyagot - amivel legjobb esetben megúszhat egy járványt -, vagy korlátozódik a személyes szabadsága? Mentálisan is sérülhet, hiszen kirekesztetté válhat a társadalomban.
Tévedés. Egyáltalán nincsen korlátozva semmilyen személyes szabadság. Ám - szerintem - ne én mondjak ilyesmit, hanem inkább mindenki kétkedő saját maga győződjön meg arról, hogy egyáltalán nincsen korlátozva semmilyen szabadságjog. Ezt úgy lehet megtenni, hogy perelni kell, s amikor a törvényszéki eljárás végén megérkezik a bírósági határozat, akkor abban bármelyik kétkedő személyesen olvashatja majd azt, hogy nincsen korlátozva semmilyen szabadságjog.
Én csak elismétlem azt a nagyon sokak által ismert általános érvényű dolgot a szabadságjog kiterjedéséről, hogy "az ember személyes szabadsága addig tart, amíg azzal másokét nem korlátozza."
Sokan tévesen a személyes szabadság korlátozásának élik meg azt, hogy - például - nem mehetnek koncertre vagy zenei fesztiválokra, viszont abba már gondolnak bele, hogy nem csak nekik vannak jogaik, hanem - hozzájuk hasonlóan - pontosan ugyanolyan mértékben mindegyik másik embertársuknak is vannak személyes szabadságjogaik. És bizony nem csak a kétkedők személyes szabadságát kell tisztelni és be kell tartani, hanem mindegyik, abszolút mindegyik másik ember személyes szabadságát kell tisztelni és be kell tartani.