A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Ismerősöm Angliában dolgozott szállodában szobalányként, május óta itthon van, de kapja 1000 GBP segélyt havonta. Auszriában dolgozó ismerős a fizuja 90%-át megkapja.

Itt nálunk a Csüngőhasú Döbrögi meg Belgrád vasútvonalat csinál.

Nemsokára elkezdenek majd egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülni a klubok, majd pedig sokan közülük csődbe mennek.

Turizmus 2020-ban:
- Hova megy? Horvátországba? Görögországba? Spanyolországba?
- Csődbe.

Már várom az ellenvéleményeket.....

Magyar kutatók jöhettek rá, miért olyan ellenálló a koronavírus

A Semmelweis Egyetem csapatának a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársaival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálnia – számol be az egyetem oldala.

Az eredmények alapján a kórokozó felszínét borító tüskék rendkívül mozgékonyak, maga a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb ember által ismert biológiai organizmus lehet.

Az is kiderült, hogy a vírus könnyedén összenyomható, de alakja gumilabdaszerűen helyreáll, szerkezetében pedig a fizikai behatás sem tesz kárt.

Bár a szakértők felfedezése óta tanulmányozzák az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), még mindig sok a kérdőjel a kórokozóval kapcsolatban. A dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja által vezetett munkacsoport a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatóival együtt vizsgálta a koronavírus szerkezetét. Különleges technikával, atomi erőmikroszkóppal tapogatták le a SARS-COV-2 részecskék felületét. Dr. Kellermayer Miklós szerint a vírus mechanikai és öngyógyító tulajdonságai biztosíthatják a környezeti körülmények széles köréhez való alkalmazkodás, ami szokatlanul nagy fertőzőképességében is közrejátszhat.

A Semmelweis Egyetem szakértőinek vizsgálata azért is számít egyedülállónak, mert a szakirodalomban a vírusról eddig megjelent cikkek mindegyike inaktivált, kémiailag kezelt vagy fagyasztott mintán készült. Dr. Kellermayer Miklós és munkacsoportja azonban aktív és fertőzőképes koronavírust vizsgált – erre a mérésre kidolgozott protokoll mellett az atomi erőmikroszkóp (AFM) adott lehetőséget. A Semmelweis Egyetem műszerét atomok, molekulák és sejtek topográfiai szerkezetének és nanomechanikai tulajdonságainak vizsgálatára használják.

A magyar kutatócsoport a nagyjából 80 nanométer széles SARS-CoV-2 részecskét egy ettől is kisebb tűvel szúrta meg. A tű hegyét a vírus tetejétől az aljáig nyomták, amitől az összenyomódott, majd a tű eltávolításakor azonnal visszapattant.

Ezt száz alkalommal megismételték ugyanazon az organizmuson, ám a vírus szinte teljesen sértetlen maradt.

Mindez azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenálóbb vírus.

A csapat az organizmus szerkezetének egyéb tulajdonságait is tanulmányozta. A vírusok a gazdatestet elhagyva általában sebezhetővé válnak, a SARS-CoV-2 azonban tárgyak felületén megtapadva is hosszú ideig fertőzőképes maradhat. Ebben a tüskék rugalmassága is segítheti a kórokozót. A korábbi vizsgálatok eredményei eltértek abban, hogy hány ilyen koronaszerű tüske borítja a vírus külsejét: a Cambridge-i Egyetem tanulmánya alapján például körülbelül 24, míg a Max Planck Intézet becslése szerint 40. A magyar kutatók által vizsgált organizmus 61 tüskével rendelkezett, dr. Kellermayer Miklós szerint ez is bizonyítja, hogy a vírusszerkezet változékonysága a véltnél nagyobb lehet.

A magyar kutatók a tüskéket alkotó fehérjéket is elemezték: a koronaszerű alkotóelemek a tű fizikai behatására olyan magas frekvenciával lendültek ki, hogy a másodpercenkénti 300 felvétel készítésére is képes atomi erőmikroszkóp is csak elmosódott képet tudott készíteni róluk. A kutatók szerint ez a nagy sebességű mozgás segíthet a vírusnak könnyebben megtalálni a gazdasejteket és összekapcsolódni azokkal. Szintén vizsgálták a SARS-CoV-2 hőellenállását: eredményeik alapján a vírus egyedülálló módon alig változik, ha 10 percen át 90 Celsius fokos hőnek van kitéve: mindössze néhány tüskéjét veszíti el, de a szerkezete sértetlen maradt. Ez magyarázatot adhat arra, miért maradt fertőzőképes a meleg éghajlatú országokban, vagy a nyári időjárás ellenére is.


24.hu

Mivel jelenleg 10 millió virológus országa vagyunk, egész biztosan lesz, aki nem ért egyet vagy épp egyetért.


Győrfi Pál tavasszal: "Maradjanak otthon"

Győrfi Pál ősszel: "Ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat"

Hallod Pali bá' igazán kitalálhatnád mit akarsz.

Az otthonmaradással nem hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat.  :)
:beerchug: :beerchug: :beerchug:


"A koronavírus a fiatalokra nem veszélyes, csak arra, aki elkapja"

Még Ciluska: https://miazablogger.hu/2020/06/28/ciluska-aranykopeseibol-valogatott-a-nep


a kollégám felesége ilyen aloe verás (remélem nem minősül reklámnak) szir sz@rral foglalkozik, és mióta van ez a vírus kb. megdöbbenve tapasztalják mennyire megnövekedett a kereslet ez iránt....

Lehet a vitaminokba kell befektetni?  :D

Idézetet írta: gerry Dátum október 13, 2020, 21:30:11
a kollégám felesége ilyen aloe verás (remélem nem minősül reklámnak) szir sz@rral foglalkozik, és mióta van ez a vírus kb. megdöbbenve tapasztalják mennyire megnövekedett a kereslet ez iránt....

Lehet a vitaminokba kell befektetni?  :D

Nem kell túlmisztifikálni a dolgokat. C- és D-vitamin, s lehet hátra dőlni, és számolni a lét.  ;D

Soha nem látott és soha nem várt piaci rés: Támasz a maszk alá.

Idézetet írta: gerry Dátum október 13, 2020, 21:30:11
a kollégám felesége ilyen aloe verás (remélem nem minősül reklámnak) szir sz@rral foglalkozik, és mióta van ez a vírus kb. megdöbbenve tapasztalják mennyire megnövekedett a kereslet ez iránt....

Lehet a vitaminokba kell befektetni?  :D

Sajnos azok a termekek vitaminnak sem mondhatok, csak rendesen atbasszak a hiszekeny embereket..