A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Nem terveztem válaszolni (részletesen pláne nem, pedig lehetne reagálni), de felteszek egy-két kérdést:
Nálunk sok az elhízott személy, idősek nincsenek jó állapotban. Elfogadom, tehát akkor az országok többségében jobb a helyzet, mint nálunk ilyen szempontból. Rendben. Akkor azt magyarázza el nekem valaki, hogyan tudtunk a járvány első szakaszában kiemelkedőt nyújtani? Hogyan sikerült az, hogy velünk példálóztak, mint "sikersztori", akik jól kezelték a járványt? A körülményekhez képest, alacsonyan tudtuk tartani a halálozást (még top30-ban sem voltunk, ha jól emlékszem, pedig a lakosság akkor is rossz állapotban volt, akkor is sok votl a túlsúlyos, nem mindenki az egy év alatt hízott el).

A kérdésem meg is magyarázom: amíg megfelelő a kommunikáció, addig alacsonyan lehet tartani a fertőzöttek számát, ergo nincsen az egészségügyet érintő rendkívüli nehezedés. Amint torzul a tájékoztatás, elkezdődik a növekedés, mindezekkel egyenes arányban nem figyeltünk a mutációra sem, egyre több lett a beteg, egyre lazábban vették az emberek a dolgokat. Itt a fórumon írták, hogy mennyi az idióta az üzletekben, mikor korlátozások vannak. Ahogyan növekszik a betegek száma, úgy kell egyre több figyelmet megosztani közöttük az amúgy limitált mennyiségű kórházi dolgozóknak. Hiába végeznek fantasztikus munkát, ez önmagában kevés, hiszen a növekvő esetszámmal nem növekszik egyenes arányosan az ápolók és orvosok száma, tehát ezek az emberek fáradnak, kimerültek, több a munkájuk.

Következtetés: ha ténylegesen csak az elhízás és a rossz egészségügyi állapot okozná a jelenlegi helyzetet és nem a hibás kormánykommunikáció, akkor már tavaly ilyenkor is top3-ban kellett volna lennünk a népességarányos halálozás tekintetében.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 15, 2021, 16:08:21
Harmunk közül nekem van személyes tapasztalatom arrol hogy csőd az egészségügy vagy nem.

Nagyon messze van a csodtol. Kompetens orvosok és apolok mindegyike jól végzi a munkáját. Megmentenek akiket csak tudnak. És én most egy vidéki kisváros korhazarol beszélek.

Termeszetesen nem tökéletes a helyzet, lehetne több ápoló, tobb orvos, jobb kurelmenyek. De ettől még nagyon messze van az összeomlás amit annyira szerettek emlegetni. Azt hiszitek nálunk gazdagabb országokban jobb a helyzet? Maximum annyival vannak előrébb hogy az épület újabb, a WC tisztább. Semmivel sem kapnak jobb ellátást a nemetek vagy franciak mint mi.. Nem is azért halnak meg 1millio főre vetítve kevesebben ott mint itt mert jobbak az orvosok. Hanem egyszerűen jobb az általános állapota az idősebbeknek.


Nyugodjon bekeben Igaly Diána, de aki ismerte az pontosan tudta hogy nem egy nadszalvekony teremtés. Sajnos el is hunyt. A huszonéves világbajnok eroemelo aki szintén meghalt és mostanában szerepelt hírekben, csakugyan erősen túlsúlyos volt.

Rajtam is volt vagy 20kg felesleg a régi csucsformamhoz kepest, és 9napot töltöttem korhazban. Az orvos megmondta hogy ha nem a 30as éveim elején járnék, akkor sokkal rosszabb kimenetel is lehetett volna.. (és megpaskolta a hasam ahova előtte a nővér a verhigitot adta)


Felreertes ne essék, tisztelem a velemenyed Pozzato, te vagy közöttünk talán a legintelligensebb. De azt hiszem egy belgyógyász/kardiológus foorvos kicsit jobban tudja mi az ami igazán rizikofaktor és miért halnak meg annyian.
Félig egyetértek veled. De pont azon nagyon sok múlik, amit elbagatellizálsz: tiszta Wc, tisztaság. Itthon rengetegen halnak a kórházakban a különböző baktérium fertőzések miatt. Rengetegen. Nyilván erről sincs publikus adat, de ha van ismerősöd, kérdezzél rá.
Majd ha lesz kedvem, laptopról írok pár példát. De abban igazat adok neked, amit a fő gondolatmenetben írtál.

Nekem nem kell bemutatói a kórházi fertozeseket, en Google nélkül is tudom minek a rövidítés a mrsa vagy vrsa.

Az ilyen rezisztens baktériumok ugyanúgy elofordulnak az Usaban is, ott, ahol a kórházas sorozatokbol látjuk hogy kb hogy néz ki egy kórház. Ezeknek a baktériumoknak a jelenléte főképp a helytelen antibiotikum használat az oka és nem az hogy nem tiszta a kórház. Minden nap, napjában 2szer fertotlenitettek amíg bent voltam, felmostak, letoroltek a szekrényeket, kilincseket. Kitakaritottak a wct. Az hogy undorító volt a WC nem a helytelen takaritas az oka, hanem hogy a betegek egy része melle pisil, bassza lehuzni, lekefelni a szart, lehugyozza az uloket. Ez emberi tényező.

#888 április 15, 2021, 18:56:58, MessiÁs
Hagyjuk ezt a kommunikacio kérdést. Az hogy mit mond Gulyás csütörtökönként a kormányinfon teljesen irrelevans abból a szempontból hogy ki hal meg a virusban, vagy éppen ki tartozik a rizikocsoportba.

Egyértelmű hogy azért rosszabb most a helyzet mert egy virulensebb törzs fertőz, ami komolyabb tüneteket okoz. Így pedig egy általánosan rosszabb egészségügyi állapotban lévő országban többen is fognak meghalni. Egyébként a halottak egy része olyan amugyis már rossz általános állapotban lévő idős beteg, aki rövid időn belül amúgy is meghalna(alapból kórházban ápolt beteg, pl pszichiátrián elfekvon) aki amúgy covid pozitív lesz igy a covid osztályra atszallitva, a virus és az alapbetegsege miatt hamar elhalalozik. Ez is személyes tapasztalat a 9 nap alatt.

Termeszetesen nem az elhizas legnagyobb rizikofaktor. Egy copd vagy mondjuk egy szerzett(hiv) vagy veleszületett immunbetegseg nagyobb "baj"
Azonban vajon melyikbol van több nepesseg arányosan? Elhízott vagy olyan akinek copd-je van?
Egy elhízott ember immunrendszere másképp működik. Ez tény. A covid virus könnyebben terjed egy elhízott szervezetben mint egy átlagos testalkatúban. Ez is tény. Egy elhízott embernek nagy valoszinuseggel más betegsége is van(magas vernyomas, cukorbetegseg) Egy elhízott ember nehezebben tud aludni oldalasan, vagy hason. Egy tüdőgyulladásos betegnel ellenjavalt a haton alvás. Óriási nyomast fejt ki ra, ezért javasolják az oldalt és hasonfekvest.


Ezert az elhizas a legnagyobb rizikofaktor, mert a legtobb embert érinti. (ez ellentmondásnak tűnik pár sorral feljebb mondathoz képest. Úgy értem hogy egy copds beteg valójában nagyobb eséllyel hal majd bele a virusba mint egy túlsúlyos. De sokkal több túlsúlyos kerül be a korhazba mert sokkal több szaladgál az utcán belőlük. Így osszessegeben sokkal több ember fog meghalni pusztán az elhizas extrakockazata miatt.)

Tény: Az Egyesült Államok a világ 2. leginkább elhízott országa, mégis népességarányosan harmadannyival kevesebb a halott, mint nálunk.
Tény: Az Egyesült Államokban az egészségügyi állapot hasonlóan rossz, mint nálunk, mégis népességarányosan harmadannyival kevesebb a halott, mint nálunk.
Tény: Népességarányosan mindig ott van a legtöbb halott, ahol a legrosszabbul kezelik a járványt. Tavaly ilyenkor Olaszország volt a soros, utána Franciaország, majd Spanyolország és Belgium. Idén Csehország és Magyarország, de volt olyan, amikor Szlovákia is az élmezőnyben állt. Mindenhol mindenki kövér lenne és rossz lenne az egészségügyi állapota?

Hagyjuk már, hát könyörgöm, ez az egész nem annak a kérdése, ki mennyire intelligens, hanem annak, mennyire fogjuk fel az alapokat. A vírus nem terjed ilyen ütemben akkor, ha megfelelő járványkezelés van, megfelelő korlátozások. Ha ezt nem értjük meg, akkor nincs miről beszélgetni. Ha az egészségügyileg beteg személy otthon van, mert járvány van, ez van kommunikálva, mindenkit figyelmeztetnek, akkor nincsen gond. Ezen nem értem, mit nem lehet érteni. Az, hogy valaki túlsúlyos, egészségügyileg rosszabb állapotban van és meghal, az annak a következménye, hogy a járványkezelés nem működött, nem voltak megfelelő korlátozások. Ezt nem tudom, hányszor kell még leírnom. A vírus nem terjed úgy, hogy az adott túlsúlyos vagy szívbeteg személy otthon ül, nem fog bekopogni a vírus. Elmondanám, van több rokonom is, akik nem mozdultak ki otthonukból 3-4 hónapja. Én is telefonon tudok csak beszélni velük, online rendelnek mindent, előre fizetnek, kertesházak lévén, leteszik az ajtó elé a dolgokat és kész. Mi történt? Egyiküknek sincsen semmi baja. Ezzel nem azt mondom, hogy ez a megoldás, hanem azt, hogy megfelelő szeparáció esetén esélyed sincsen megkapni a vírust. Hiába egészségügyileg nincsenek jó állapotban, mégsem halnak meg. Azzal meg én sem vitatkoztam, hogy a túlsúly nem jó (ez evidens, de nem ez az oka a sok elhunytnak).

Virulensebb a törzs? Igen, megfelelő korlátozásokkal, ebben az esetben is csökkenthető a járvány. Ahol ez nincs meg, ott gyorsabban fog terjedni. Ugyanúgy virulens a törzs a világ többi táján is, mégis mi vagyunk a másodikak. Angliából indult a virulens törzs, mégis nálunk a legrosszabb a helyzet.


Idézetet írta: robmiller Dátum április 15, 2021, 15:55:49
Nem megyek bele politikába, sajnos én személy szerint ott tartok, hogy olyan szintű morális, erkölcsi társadalmi válságban van a 21. században az ország, hogy gyakorlatilag nem tudok mondani jelenleg olyan politikai irányzatot, melyre 2022-ben szívesen odatenném a magam "ikszét"....
Egyetértek, de azért azt is hozzátenném, hogy több helyen nem eszik forrón a kását.
Szerintem nem a különféle politikai irányzatokkal vannak problémák, hanem inkább azokkal az emberekkel vannak problémák, akik hatalmon vannak és a politikai irányzatokat használva kiélik vágyaikat és vagy jót tesznek az embertársaikkal vagy pedig zsarnokoskodnak és kegyetlenkednek az embertársaikkal.

- Példa jól működő autokráciára: Szingapúr.
- Példa jól működő demokráciára: Norvégia.

- Példa nem jól működő autokráciára: Észak-Korea.
- Példa nem jól működő demokráciára: Magyarország.

Ez a koronavírus-válság tényleg tökéletesen illusztrálja az egészségügy, oktatás, gazdaság, stb. jelenlegi helyzetét.
És, persze, a kommunikáció jelenlegi helyzetét is. Hiszen ez utóbbinál éppen Magyarországon tapasztalható és figyelhető meg már hosszú ideje, hogy a Fidesz máskor nagyon jó kommunikációja a koronavírus-válságban semmit sem ér, mert ebben a helyzetben már nem érdemes baromságokkal hülyíteni az embereket, mert azok simán kiröhögik őket.
Az egyik legjobb példám a Fidesz koronavírus-válságban megzakkant kommunikációjára a migránosos dolog.
A Fidesz éveken keresztül azzal paráztatta az eszüket csak dísznek használókat, hogy a migráncsok így és a migráncsok úgy és "ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját". Satöbbi.
Ám a koronavírus-válság kezdetétől a valóság nagyon alaposan megzavarta az addig kifogástalan kommunikációs Fidesz-gépezetet. Onnantól kezdve már nem igazán érte meg migránsokkal paráztatni az embereket, hiszen az addig "átvertek" közül már egyre többen látták-hallották, hogy egyre fokozottabban őrzik az országhatárokat és rövidebb-hosszabb időre akár teljesen lezárnak egész országokat. És bizony amikor ezeknek a migránsoktól parázó embereknek már egymás után mondták rokonaik, barátaik és/vagy ismerőseik azt, hogy olykor csak ellenőrzések, PCR-tesztek és ilyen-olyan dokumentumok vagy igazolványok felmutatása után tudtak külföldre menni, akkor bizony már egyre nehezebben lehetett azzal paráztatni az addig nem igazán gondolkodó embereket, hogy jönnek a migráncsok és elveszik a munkájukat.
Ugyanis voltak páran, akik azt hitték, hogy jobban járnak, ha ők is migránsoknak hazudják magukat, hiszen a Fidesz kommunikációja szerint, a migránsokhoz hasonlóan, ők is simán és könnyen átjutnak majd az országhatárokon. Aztán pedig minden alkalommal pofára estek, amikor migránsnak álcázva visszazavarták őket a határról.
Mostanában már lehet látni, hogy a bő 1 éves megzakkanás és sokféle néphülyítés kipróbálása után mintha már kezdene helyreállni a korábban kimagaslóan jó Fidesz-propaganda. Nagyon egyszerű a magyarázat erre: a fideszes főmuftiknak mostanáig tartott el meggyőződni arról, hogy a koronavírus-válságban tényleg az eddigieknél jobban kell "nyomatni" a közvélemény-kutatások eredményeit, hiszen ilyenkor mégis számít a valóság és a Fidesz által paráztatott emberek is érzékenyek arra, hogy megbetegednek és/vagy meghalnak a szeretteik.
A Fidesz házi közvélemény-kutatója "kinyomozta", hogy a magyar emberek nagy része rossznak/nagyon rossznak tartja a magyar halálozási arányt, viszont az átoltottságot majdnem mindenki jónak/nagyon jónak tartja. Ezért aztán az figyelhető meg mostanában, hogy Orbán Viktor már nem a halálozásról, hanem az átoltottságról beszél.

Tippem:
Ha ez beválik, akkor egy ideig az átoltottságról való dumálás lesz a migránsozás 2.0 (kettőpontnulla).
:beerchug: :beerchug: :beerchug:

Csatlakozom Pozzatóhoz, és megtoldom eggyel:
Azért az egy döbbenet, hogy mekkora a média szerepe egy ilyen vészhelyzet kapcsán. Az a helyzet, hogy tavasszal napi szinten/óráról-órára követtem a híreket pro és kontra az első két hétben, aztán olyan tüneteim lettek: magas vérnyomás, szívdobogás, kialvatlanság, szédülés, hogy úgy döntöttem, hogy akkor ebből kiszállunk. Nem csak én az egész család és jobb lett!

Tény, hogy a média az elhúzódó válságban (mert ez egy társadalmi mélypontja a Föld lakosságának) – főleg, ha magával ez egyénnel nem történik semmi sem...-, egyre hiteltelenebb, így az egyén is egyre könnyelműbb, felelőtlenebb. Ha folyton kiáltják a farkast, és amúgy vele és a közvetlen környezetével nincs semmi, ki hisz el bármit is...Valljuk be, mindenki a nyunyókán, Vittórión, gulyás gergelyen és társaikon röhög, hogy miket hordanak össze: mennyire nincsenek összefüggések a rendeletek között; mennyire kilóg a lóláb az Eu-s ,,segélypénzek" lenyúlása kapcsán.... – szóval tényleg, az ember nem hiszi el, hogy bármi komoly dolog van, még nem érinti személyesen, húsbavágóan.

A magyar társadalom azért van szarban, mert nincs hiteles média, s így nincs hiteles tájékoztatás. Valaki mond valamit és rendelkezik (ami lehet igaz és jó döntés is), zsigerből megkontrázzák. A lényeg, hogy megy az egymásra okádás, a ,,másik" hibáztatása. Az emberek elfáradnak ebben és ez gyengíti a társadalomban a fegyelmet, konkrétan belefosott már január/februárban mindenki ebbe a szarba.

Más társadalmakban ez nem történhet meg: pl kínai – megmondják, bemondják mi lesz és csinálják, nem is tehetnek mást. Vagy kiáll az angol királynő és elmondja az embereknek, hogy kire, miért hallgassanak, mit tegyenek....de az, hogy reggel félrészegen/még csincsizkádva fröcsög a miniszterelnök, utána egész nap megy a médiában a reakció/akció; aztán este 21:00-kor a facebookon mindennek az ellentétjét mondja a miniszterelnök, ami után megint minden médium reagál elemez...hát ez a káosz. Erre azt mondja egy idő után az egyén, hogy na most menjetek a picsába...csinálom ahogy gondolom, és neki is meg lesz az igazsága. Viszont ennek a következménye a jelenlegi helyzet...

,,....a krumplileves, legyen krumplileves" – legendás mondás de bassza meg tényleg!
Nem tudom már rég, hogy az operatív törzs egy nap hányszor tájékoztat, és egy héten belül hányszor mond ellent saját magának is...azt viszont tudom, hogy kurvára semmi szükség sincs rá, mert káoszt teremt és nem informál!

Amikor elkaptam ezt a szart, csak az ilyen fórumok, barátok írásai, telefonok segítettek: mit, hogyan miért csináljak, hogy ne legyek nagyobb bajban. Rájöttem, hogy kb ez az én médiám! Nincs szükségem a soha véget nem érő fasz dumákra, ami 0-24-ben zúdul ránk.

Felbasz a helyzet: nincs semmilyen hiteles média – nincs korrekt, reális, támogató információ átadás a lakosság részére. Tényleg el tudom képzelni, ahogy az Operatív törzs éjjel 3-ig azon szarakodik, hogy miket mondjunk a birkáknak másnap – a másik oldalon meg azon megy a gondolkodás, mibe kössenek bele, milyen botrányt csináljanak. Aztán erre reagál a harmadik oldal, majd megint a kormánypárt!
...hát a kurva életbe, erre használják az adónkat fel.

Szerintem a magoldás a korrekt egyenes beszéd és tájékoztatás akkor amikor annak az ideje van, és ebből fakadóan a logikus intézkedési tervek, reakciók (válaszok) a kialakult helyzetre. Úgy látom, hogy erre Magyarországon képtelen a vezetés, és nem látom, mikor és hogyan tudnánk ebből kimászni. 

Nem a hiteles médiátol, hanem hiteles orvosoktol kell várni a megoldást, kezelést,gyogyulast.

Ki a szart érdekel hogy mit mond Gulyás vagy Gyurcsányne a virusrol vagy a vakcinakrol. Nem értem miért kell a politikát, partallastol függetlenül, belekeverni orvosszakmai kérdésekbe.

Hiteles orvosok véleménye számít, pl aze aki engem kezelt és 25 30eves tapasztalata van. Ha ő azt mondja a tapasztalata alapján hogy a 70eves szívmütött ember azért viseli jól a betegséget és van esélye meggyogyulni mert kapott már korábban 1 dózis vakcinat, ami minimális védelmet generált csak a szervezeteben, de hozzajarult hogy ne az intenzíven kössön ki, akkor én elhiszem.

Nem Gulyásnak, nem Orbánnak, nem Karácsonynak vagy Gyurcsánynak hiszek, hanem akinek ez a szakmája.

Azert azt nem lehet megkerdojelezni hogy egy átlagos 70eves amerikai sokkal jobb általános állapotban van, mint egy ugyanilyen korú magyar.
Az sem vita tárgya hogy egy átlag amerikai kórház felszereltebb és jobb mint a magyar. Megkockaztatom, az orvosok is kepzettebbek(bár erre azért nem veszek mérget) Valószínűleg arrafelé kicsit jobb a beteg/nővér arany mint nálunk.

Ezek mind mind hozzájárulás hogy jobbak az adatok mint nálunk.


Az sem vita tárgya hogy a jarvanykezelés nem jó. De könyörgöm hogy lehet itt jól jarvanyt kezelni, ha az egyik réteg zárás ellenes, gazdasági összeomlását emleget, tuntetesre hergel hogy nyissanak a kocsmak meg az éttermek, szállodák. Ha jól rémlik az ellenzék nagyon ki volt akadva a zaraskor, ellenezték, kopkodtek az intezkedeseket.
Eltelt pár hónap most megkezdodik a nyitás, most a másik oldal hangoskodik, hogy korai a nyitás, jönni fog a 4.hullam. De az ellenzék most is mást mond. Hogy ne nyissanak az iskolák, óvodák. Aztan ok voltak a leghangosabbak amikor zárva volt minden, hogy hat miert van lezárás?

Pozzato írásából kiragadok egy mondatot:
"Ha az egészségügyileg beteg személy otthon van, akkor nincsen gond."
Járási hivatalban dolgozó lévén jolly joker voltam tavaly ősztől március végéig, azaz az ÁNTSZ-ben kellett iktatnom a pozitív Covid személyeket. A többiek telefonálgattak, elmondták a protokoll dumát,kérték az adatokat. Egyszer egy nő azt kérdezte a telefonban,amíg nem kapja meg a határozatot, hogy ő pozitív, addig ugye ő elmehet vásárolni a boltokba? WTF???
Ilyen a magyar gondolkodás. Leszarunk mindent! Nehogy már éhen haljunk?! Biztos nem ment vásárolni, biztos nem fertőzött meg senkit.
Plusz véleményem: Szerintem egy ország se roppant volna bele, ha 3 hétre mindent bezárunk. Maradjon a benzinkút(rendvédelmi dolgozók és mentősök tankolni tudjanak) és a patika. És igen, én az élelmiszer boltot is bezárattam volna. Szerintem mindenki kibírta volna friss pékáru nélkül. És ez úgy gondolom,hogy nemcsak az országban egyedüliként a véleményem.

Igazad van Messiás!
Miért nem kap médiát az orvos, aki hitelesen elmondja a tutti?

Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 15, 2021, 16:08:21
Semmivel sem kapnak jobb ellátást a nemetek vagy franciak mint mi..

Hát, azért az elég erős, hogy a németek nem kapnak jobb ellátást, mint mi

Nem személyes tapasztalat, de egyik barátom apukájának valami bélrendszeri daganata volt.
Kivitte megműttetni Németországba. Nyilván kifizette az árát, de nem magánkórház volt.
Olyan technikával műtötték meg, amihez itthon semmilyen eszköz nem volt, és csak sokkal drasztikusabban tudtak volna kezdeni vele valamit.
A kórházban a beteg étkezésenként 3 féléből választhatott, hogy mit kér másnap enni.
A látogató a közösségi konyhában ehetett joghurtot, csinálhatott magának levest, ilyesmi.


Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 15, 2021, 20:36:23
Nem a hiteles médiátol, hanem hiteles orvosoktol kell várni a megoldást, kezelést,gyogyulast.

Ki a szart érdekel hogy mit mond Gulyás vagy Gyurcsányne a virusrol vagy a vakcinakrol. Nem értem miért kell a politikát, partallastol függetlenül, belekeverni orvosszakmai kérdésekbe.

Hiteles orvosok véleménye számít, pl aze aki engem kezelt és 25 30eves tapasztalata van. Ha ő azt mondja a tapasztalata alapján hogy a 70eves szívmütött ember azért viseli jól a betegséget és van esélye meggyogyulni mert kapott már korábban 1 dózis vakcinat, ami minimális védelmet generált csak a szervezeteben, de hozzajarult hogy ne az intenzíven kössön ki, akkor én elhiszem.

Nem Gulyásnak, nem Orbánnak, nem Karácsonynak vagy Gyurcsánynak hiszek, hanem akinek ez a szakmája.
Ahogyan írták előttem is, és ahogyan én is: miért nem kap a hiteles orvos felületet a tájékoztatásra?

Egyetértek teljesen veled, hitelesebb lenne, ha ők mondanák meg, mit kell csinálni, de ez nem így történik, aki fel mer szólalni, azt vegzálják. Vannak "kirakatemberek", illetve rajtuk kívül 2-3 politikus, akinek beszélnie kell. Ha megfigyeljük, miket mond Orbán: megoldottam, megcsináltam, döntöttem, elintéztem, szereztem, határoztam. Mindig úgy, mintha ő tudna mindent egyedül ebben az országban, de mikor kiderül, ez hülyeség volt, akkor hárít.

Én sokkal inkább benne lennék abban, hogy 8-10 hiteles orvosból álló bizottság adna tanácsokat, vagy éppenséggel döntene kritikus járványhelyzetben. Lehetséges, hogy így neked sem kellett volna átélni 9 napot a kórházban, nem kaptad volna el a betegséget, ha ez az egész jobban koordinálva van, időben hoznak megfelelő döntéseket a szakemberek utasításai alapján.

Jelenleg ez azonban politikai alapon működik, ha tetszik, ha nem. Az pedig a helyzet groteszk jellegét mutatja, hogy egy olyan néni ad tanácsokat (ország "orvosa" címén), aki a vörösiszap kapcsán óriásit hibázott.

Idézetet írta: curpy82 Dátum április 15, 2021, 20:55:36
Plusz véleményem: Szerintem egy ország se roppant volna bele, ha 3 hétre mindent bezárunk. Maradjon a benzinkút(rendvédelmi dolgozók és mentősök tankolni tudjanak) és a patika. És igen, én az élelmiszer boltot is bezárattam volna. Szerintem mindenki kibírta volna friss pékáru nélkül. És ez úgy gondolom,hogy nemcsak az országban egyedüliként a véleményem.
Ezzel maximálisan egyetértek, továbbgondolva, ha ez világszerte megfelelően koordinálva lett volna, akkor lehetséges, hogy leküzdöttük volna a járvány, de legalábbis jóval kisebb mértékben pusztított volna.

Idézetet írta: Sound Dátum április 15, 2021, 20:17:34
Szerintem a magoldás a korrekt egyenes beszéd és tájékoztatás akkor amikor annak az ideje van, és ebből fakadóan a logikus intézkedési tervek, reakciók (válaszok) a kialakult helyzetre. Úgy látom, hogy erre Magyarországon képtelen a vezetés, és nem látom, mikor és hogyan tudnánk ebből kimászni. 
Egyetértek a többivel teljesen, így ismételni nem akarlak.  ;D Ezzel kapcsolatban viszont az a véleményem, hogy amíg nem jön egy hiteles személy, akire pártállástól függetlenül fel tudnak nézni az emberek, addig ehhez a helyzethez kell hozzászokni. Jelen pillanatban nincsen Magyarországon olyan vezető politikus és prominens személy, akinek elhiszed, hogy ez tényleg így van, van egy terve, meg lehet oldani a problémát. Lehetne ez egy rohadt jó ország, de nem az, sajnos. Ahhoz, hogy olyanok legyünk, amire tényleg vágyunk, még rengeteget kell dolgoznunk. Amíg az a mentalitás, hogy bezzeg a Kádár-rendszer, mééé Gyurcsány jobb volt?, illetve Orbán legalább tesz valamit, addig itt semmi sem fog változni. Az még sosem vezetett megoldáshoz a történelemben, hogy valakik azért vannak hatalmon, mert ők nem lopnak annyit (közbe mégis), nem csalnak annyit stb. Félreértés ne essék, ez más országban is így van, amikor a világ egyik vezető országában két 70 év feletti ember a jelölt az elnök posztra, ott nincs miről beszélni (és nem az életkoruk miatt...).

Idézetet írta: csacsi1899 Dátum április 15, 2021, 21:25:34
Hát, azért az elég erős, hogy a németek nem kapnak jobb ellátást, mint mi

Nem személyes tapasztalat, de egyik barátom apukájának valami bélrendszeri daganata volt.
Kivitte megműttetni Németországba. Nyilván kifizette az árát, de nem magánkórház volt.
Olyan technikával műtötték meg, amihez itthon semmilyen eszköz nem volt, és csak sokkal drasztikusabban tudtak volna kezdeni vele valamit.
A kórházban a beteg étkezésenként 3 féléből választhatott, hogy mit kér másnap enni.
A látogató a közösségi konyhában ehetett joghurtot, csinálhatott magának levest, ilyesmi.

Kifejezetten covid ellátásra gondolok, nem pedig valami inoperabilis tumorra amit ott mégis megoperalnak. Azt nem vitatom hogy jobbak a körülmények külföldön, de az hogy 3 menüből lehet választani attól nem gyógyul hamarabb egy covidos.
Egyebkent bár nem valogathattam hogy mit eszek, de az ebédek teljesen korrektek voltak, az ég világon semmi rosszat nem mondható. Változatos volt és finom. És külön menü volt a cukorbetegeknek, vagy valamilyen erzekenyseggel rendelkezőknek.

Egyebkent nálunk is vannak úttörő műtétek amit máshol nem végeznek.