A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Latzka Dátum április 17, 2021, 12:49:12
És neked mi az álláspontod? Lehet félreértelmezem ezt a mondatot, de ez inkább nemet sejtet.
Az oltás oka nem az, mert azzal zárulhat le előbb-utóbb a vírus? Vagy máshogyan is megtörténhet ez? (bocsi a laikus kérdésekért; még annyira sem vagyok virológus, mint ti ;D)
Manapság YouTube-on vagy Redditen írják: unpopular opinion következik

Úgy gondolom, hogy ez a teljes járvány elkerülhető lett volna, ha megfelelő időben reagálunk. Ha megfigyelitek, tavaly tavasszal (1 hónappal az érdemi terjedés után) már elkezdték tolni a világot a vakcina irányába. Hiába a kezdeti becslés, hogy 14-18 hónap, mire kezdetleges vakcinák lesznek, már tavaly ősszel jöttek az első infók, decembertől oltás kezdődött különböző országokban (8-9 hónap). A vakcinával kapcsolatban lenne egy logikátlan dolog, de rögtön értelmet is nyer az egész: miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát? Gazdaságilag monopol helyzetbe kerülnének, előbb kezdődne a munkába állás. A vakcinázással viszont szintén óriásit szakíthatnak, több évre lekötelezhetnek országokat.

Amikor elkezdődött az oltás, mi volt a kommunikáció (szinte világszerte): időseket kell oltani, hiszen ők a veszélyeztetett csoport. Majd amikor látszott, hogy sok a szkeptikus a különböző korcsoportokban, úgy változott mindenhol a kommunikáció. Következett, hogy most sok az 50-es halott, majd rá egy hétre, most már a 40-es, majd a 20-as, de érezhető volt, megrekedt az egész projekt (nem csak nálunk, sok más országban is). Ezért váltani kellett, jött az újabb panel, miszerint nyitás, aki pedig nem oltatja be magát, az vagy megfertőződik (és meghal), vagy nem mehet étterembe, meccsre, nem utazhat, kívülálló lesz.

Az én véleményem az, hogy egy olyan dolgot akarnak az emberiségre erőltetni, amivel szemben a többség szkeptikus, csak nem mer neki hangot adni, mert fél. Mert idiótának tartják, oltásellenesnek, vírustagadó, miközben teljesen jogosan kételkedik, mert a saját szervezetünk jövője a tét, az, hogy milyen állapotban lesz a testünk.

A propaganda az, vagy nem csinálhatsz semmi, vagy csak ezzel lehet legyőzni a járványt. Nem, nem ezzel lehetne csak legyőzni, de a másik döntés kapcsán, nem lehetne évekig tartó profitra szert tenni. Figyeljétek meg a különböző cégek és kormányok közléseit, miután lement az első két oltás: lehet kell még egy dózis, most már évente kell majd oltani, lehet félévente jön majd az újabb oltás és miegymás. Már előre évekre lekötnék a pénzügyi forrásokat, olyan cégek kapnák a vagyonokat, akik bizonyos kormányokhoz közelállóak (miközben az oltás előtt azt mondták, akár évekig is védhet). Logikusan átgondolva az elmúlt egy évünket: ilyen felemás lezárással telt szinte 10-11 hónapunk, miközben komolyabban nem lehetett sehová sem menni. Ez egy félmegoldás volt. Gazdaságilag így is rossz volt a helyzet, nem lett volna egyszerűbb szigorítani 1-2 hónapot?

Olyan szinten erről szól már a média, hogy már az emberek hétköznapi beszélgetésében is ott van, gyakorlatilag az első 2-3 téma között van. Nagyon kevés emberrel tudok úgy beszélni sajnos, hogy ez fel se merüljön. Szépen beültették az életünkbe, ezt innentől csak locsolni kell, néha gondozni, félelem és a szorongás majd folyamatosan nő. És már jönnek a következő panelek, miszerint tabletta formában is kapható lesz, variánsok ellen nem véd, ezért kell harmadik oltás, itt lesz velünk életünk végéig, lehetne még sorolni. Ha éppenséggel jól megvagy, nem olvasol semmit, nem nézel híreket, akkor is lesz olyan ismerős, akivel ez szóba kerül, akkor is találkozol vele az utcán, miközben már rég elfelejthettünk volna az egészet. Lehetett volna ezt másképp is rendezni, okosabban, megfontoltan, de mi csak vízzel és leveskockával csináltuk meg a gulyáslevesünk, többi hozzávaló kimaradt, aztán csodálkozunk, ha nem ízlik senkinek sem.

Mivel minden egyes embert bele fognak kényszeríteni a vakcinába (kötelezővé tétel is felmerült), ezért én is oltást fogok kapni. Azt mondtam, mindenki döntse el maga, akar-e oltakozni, de szerintem nemsokára ez nem döntés kérdése lesz. Rajtatok is azt érzem, akik mostanában regisztráltak (én is ugyanígy fogok), hogy ez egy kényszerhelyzet, mint ahogyan ismerőseim is így gondolják. Egyik barátom hevesen tiltakozott ellene, valamelyik nap beszéltem vele, azt mondta, regisztrált ő is, ez van, felesleges tiltakozni, mert nem találkozhat majd senkivel, nem élhet teljes életet, csalódott volt. Az ember nem hozhat meg olyan önálló döntéseket egy fogyasztói társadalomban, ha abból nincsen haszna a társadalom csúcsvezeteőinek.

Az emberiség számára ez egy felmérés/teszt volt, kritikus helyzetben hogyan viselkedünk, hogyan oldunk meg egy komolyabb problémát, röviden: hülyén és kapkodva.


A végére szoktam írni az érdekességet (annak, aki kitartó  ;D): vannak "elit" országok, melyek előrébb vannak gazdasági és szociális szempontból, szimplán jobb ott élni. Ezen országok többsége jól kezelte a járványt, de érdekes módon, nagyon el vannak maradva oltások terén. Ausztrália és Új-Zéland, ahol kevés a fertőzött, nem is oltanak. Hasonló a helyzet Dél-Koreában és Japánban is. Vegyétek a fáradtságot, olvassátok el a portfolio cikkét, majd a végén a tegyétek fel a kérdést magatoknak: vajon jó döntést hoztak a példában szereplő országokkal azzal, hogy nem oltanak? Ha minden ország képes szigetként funkcionálni járvány idején, akkor ez járható út lenne mindenki számára? Fejlett országokról beszélünk, akik valószínűleg a top5-ben vannak, akik tudatosan nem oltanak. Nem véletlenül, vagy azért, mert nem tökös a kormányuk (esetleg elfogyott a vakcina). Mi történt? Ezek az országok meccseket rendezhetnek, színházba mehetnek az emberek, moziba, étterembe, van életük, pedig nincsen oltásuk. Megfelelő határellenőrzés mellett, Magyarország is képes lenne ugyanerre. Ausztrália és Új-Zéland két olyan ország, amely türelmes, vár, ha úgy van, akkor oltanak majd, de nem kapkodnak, mert ők szeretnek más kárán tanulni.

https://www.portfolio.hu/global/20210402/a-koronavirus-elleni-harc-mintaallamai-nagyon-le-vannak-maradva-az-oltassal-meghozza-szandekosan-476886

Nem tudom és nem is értem miért mondod hogy pl Magyarországot ugyanúgy le lehet zárni mint egy szigetet..

Ausztralia mivel egy sziget, mas orszagbol autós forgalom(aruforgalom) nem tud bemenni. Marad a tengeri és légi. Ezt sokkal könnyebb kordában tartani.

Nálunk csak elméletben lehetne hermetikusan lezarni a határokat. Pláne hogy EU, Schengen..

Mi történne ha nálunk se lenne közúti forgalom, a határon, tehát semmilyen negykereku nem megy ki és nem jön be.
Az én munkahelyem pl tönkremenne. Külföldre gyartunk, Ukrajna, Szlovákia, Romania. Németországból jön az  alapanyag.
Ezt nem lehetne itt megtenni, ilyesforman osszehasonlitani egy szigetet és egy Európa közepén lévő államot minimum butaság.

Arról engem biztos nem tudsz meggyozni hogy ezek az azsiai, oceaniai szigetek és európai országok azonosak a virus terjedése szempontjából. Sokkal sokkal jobb helyzetben vannak, amiatt hogy szigetek. Sokkal könnyebb kordában tartani a virust ha az csak légi úton és mondjuk egy kikötőn kereusztul juthatna be.

Es ha az aruforgalom nem állhat meg, akkor  a virust oda-vissza hurcolgatni az országok között elkerülhetetlen.

@MessiÁs igazad van abban, amit írsz, de Pozzato nem is írta, hogy ugyanúgy le lehetne zárni Magyarországot, mint egy szigetet. Érdekességképpen hozta fel őket, hogy igen, ők a földrajzi adottságuk miatt tehetnek mást; állhatnak másféle hozzáállással a vakcinázás tempójához, mint a világ többi része.

Európában úgy látom Feröer-szigeteken és Izlandon is kedvezőek az adatok; mondhatjuk, hogy a szigetek előnyt élveznek. (UK más tészta)

Nem az első hogy szigetek jarvanykezeleset hasonlítja ossze Pozzato a mienkkel. Szerintem ez nem helyes, ők jóval jobb helyzetből indultak pusztán a földrajzi adottsagaik miatt.


(Egyébként "élvezem" ezt a nezetkulonbseget ami köztünk van. Intelligens emberrel vitázni, személyeskedés nélkül, olyan amiből lehet tanulni. És be kell vallanom azért volt olyan érve Pozzatonak amivel meggyozott egy-egy kerdesben.)

Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 17, 2021, 15:25:17
Nem az első hogy szigetek jarvanykezeleset hasonlítja ossze Pozzato a mienkkel. Szerintem ez nem helyes, ők jóval jobb helyzetből indultak pusztán a földrajzi adottsagaik miatt.


(Egyébként "élvezem" ezt a nezetkulonbseget ami köztünk van. Intelligens emberrel vitázni, személyeskedés nélkül, olyan amiből lehet tanulni. És be kell vallanom azért volt olyan érve Pozzatonak amivel meggyozott egy-egy kerdesben.)
A zárójeles rész nagyon fontos, és sajnos ritka. :ok:

Idézetet írta: zbking Dátum április 13, 2021, 09:39:28
A nagyobbik fiam haverjának a szülei (50-es korosztály) nem nagyon hisznek/félnek a vírustól, pedig normális, iskolázott emberek.
Nem is regisztráltak, és ami szörnyűbb, a 79 éves nagymamát se regisztrálták.

Na, a mami egy hete elkapta a vírust, 5 napja gépen van, ma azt mondták, 2-3 napja van hátra, mert a tüdejének kb. 5%-a dolgozik az oxigénnel, teljesen reménytelen.

Nagy gratula a szülőknek, 79 évesen megkapta volna az oltást az elsők között.
Ma halt meg a nagymama :'(

Önmagában kevés a sikerhez, hogy egy ország sziget (de tény, hogy hendikep):
-   Nagy-Britannia, ahol a helyzet híresen rossz volt, járványkezelés szempontjából teljes káosz volt
-   Vegyük le Írországot belőle, de ott se volt jó a helyzet, ők is top30-ban vannak a népességarányos halálozási mutatóban
-   Dominika: papíron nem tűnik rossznak a 300 halott népességarányosan, de mivel sziget, ez bizony rossz adat

Nem menne csődbe az ország és a cégek, ugyanis megfelelő koordináció és szabályozás kell. Új-Zéland és Ausztrália esetében, nem történt semmilyen olyan lezárás, ami a termékek ki is beáramlását akadályozta. Ott, ami éles váltás a többi országhoz képest, hogy az érkező személyeket alaposan vizsgálják, ha kell, akkor reptéri hotelekben tartják elkülönítve (mióta rend van a két országban, azóta egymás közötti forgalom kapcsán már azt hiszem nincs is karantén, illetve kötelező teszt, hiszen nincsenek fertőzöttek, ezt megcsinálhatták volna a V4-es országok között is, hogy kidolgoznak egy közös stratégiát, betartják, rögtön pozitív példa lett volna mindenki számára). Nálunk, amikor a nagy zárás volt, Szlovákiából simán lehetett jönni, hétvégi vásárlásoknál csak szlovák szót lehetett hallani, bárhová mentem a térségben, többen is megerősítették, hogy könnyedén átkeltek a határon. Itt nyugodtan lehetett volna zárni a határt, nem engedik be azokat, akik szimplán vásárolni, haveri találkozókra jönnek (amíg ott is sok a fertőzött). Emlékezzetek vissza, amikor első hullám volt, mi voltunk az utolsó országok között, akik megszüntették a menetrend szerinti járatokat az eredeti gócponttal, Kínával, mint ahogyan a szomszédos országokkal is nehezen zártunk.

A járvány során többször bebizonyosodott: itt nincsen EU, nincsen semmiféle ,,határ", ha ilyen helyzetről van szó, akkor a kormányok maguk döntenek. Amikor az olaszoknál baj volt, ők is maguk döntöttek arról, hogy lezárnak mindent, nem izgatta őket semmi más. Erre kell egy protokoll, hogy kit/mit engedünk be, kit/mit nem. Az nem járja, hogy a médiában az van, hogy ne utazzon senki, mondja ezt Szlávik, majd a lánya elmegy az arabokhoz nyaralni.

Az egészet az alábbi módon lehetne megvalósítani: olyan személyt nem engedünk, aki nem tartozik az alábbi listába: ingázó (dolgozó személyek, akiknek kétnapi teszt kell, melyet az állam az erre elkülönített keretből áll), fuvarosok (akiknek fertőtlenítésen kell átesni és ahonnan érkezik, onnan negatív tesztet kell hoznia). A honi és beérkező fuvarosokat egy ,,vákuumban" tartani, ahol a megfertőződés esélye a legkisebb. Vannak rohadt hosszú kerítéseink, elvileg rengeteg határőr és rendőr, ideje használni őket. Amikor érkezik egy áru, komplett fertőtlenítést végrehajtani (de legalábbis akkor, amikor megérkezik a honi átvevőhelyre). A fentebb említett szigetekre is érkezik áru, teszem hozzá, sokkal több, mint hozzánk, és nincsen belőle probléma, ugyanis nem ezzel terjed a vírus ilyen ütemben.

A sziget témakörtől azért is mondtam, hogy vonatkoztassunk el végre, mert ezeknél az országoknál nem az a lényeg, hanem három dolog: terv, fegyelmezettség és kommunikáció. Kidolgoztak egy járványügyi protokollt, amit minden esetben követnek. Ha felbukkan a vírus, kontaktkutatás, izolálni a környéket és még csírájában elfojtani a járványt. Ha ez nem sikerül, akkor 2-3 hét zárás annak a régiónak (ez nem túl gyakori). Országtól függetlenül minden azon múlik, hogy az adott nép mennyire fegyelmezett, mennyire jól kommunikálnak velük és milyen pontos és részletes a végrehajtandó terv. Ha ezek összessége működik (mint ahogyan a fenti példa is mutatja), akkor nincsen gond. Lehet ez autokrácia, lehet ez demokrácia, bármilyen államforma. Angliában és Írországban káosz volt, így hiába sziget, berobbant mindent, volt, hogy ők voltak az elsők hetekig a halálozási listákon.

Gyakorlatilag minden adottsággal rendelkezünk, hogy ez megoldható legyen, hiszen a migránsok miatt összehoztunk egy hosszú kerítést, rengeteg rendvédelmi egységünk van, illetve központilag irányított az ország. A kétharmados felhatalmazást pontosan az ilyen dolgokra kell használni, de ezek alapost tervezést igényelnek. A többi területen szintén elkerülhető lett volna a helyzet eszkalálódása. Egy évünk volt, hogy elkezdjük a következő generáció képzését, akik a járványügyekben segíthetnek (kórházi dolgozók, orvosok stb.). Ahogyan Barabási Albert-László is elmondta, ez csak a kezdet, lesz még több is, ezekre fel kell készülni, nem letolt gatyával kell várni, bízva a jószerencsében. Vásárlási protokollokat kidolgozni (voltak is jó meglátások a kormány részéről), hogyan kerülhető el a nagy tömeg, kialakítani megfelelően a home office rendszert, digitális oktatást normálisan bevezetni és a hagyományos módszerrel megfelelő arányban ötvözni. A diákokat az iskolákban ezekre a helyzetekre felkészíteni.

Elérkezett az idő, hogy bevezessük a négy, de inkább háromnapos aktív munkahetet, ami azt jelenti, hogy három napot kéne munkában tölteni, azt is 3x6 órában, illetve egy vagy két nap home office, természetesen azoknál, akiknél ez megoldható. Az ország digitalizálásra való teljes átállítása, időseknek megtanítani a különböző dolgokat (online csekkbefizetés stb.), amivel elkerülhető a postai tömörülés, gyorsabbá válna az ügyintézés, nem venne el órákat az emberek életéből a folyamat, ráadásul kisebb eséllyel fertőződnének meg. Lehetne még ezeket sorolni bőven, nektek is lennének kiváló ötleteitek, de már így is hosszú lett a komment.

Én azt vallom, minden tervezés kérdése. Ha megfelelően kidolgozott az adott terv, végrehajtásban is kompetens személyek kerülnek, akkor nincsen gond. És a szigethasonlatok kapcsán a terv és a fegyelem fontosságát akartam hangsúlyozni. Megtanulhattuk a világháborúkból: rendszerint azok járnak jók valami óriási probléma esetén, akik szeparálódnak, más utat járnak, mint a többiek (hirtelen Svájc és Svédország jut eszembe a II. világháború kapcsán), nem ugranak be rögtön semmibe, hanem kivárnak.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 17, 2021, 15:25:17
(Egyébként "élvezem" ezt a nezetkulonbseget ami köztünk van. Intelligens emberrel vitázni, személyeskedés nélkül, olyan amiből lehet tanulni. És be kell vallanom azért volt olyan érve Pozzatonak amivel meggyozott egy-egy kerdesben.)
@MessiÁs, teljes mértékben egyetértek. Remélem, hogy ezúttal is ilyesmi lesz. Egyébként nálam is előfordult már többször, hogy @Pozzato és mások nézetei és érvei sokat jelentettek számomra egy-egy adott dologban.

Talán nem árt arra is emlékeztetnem, amit néhány nappal ezelőtt válaszoltam @SPF Admin hozzászólására, hiszen továbbra is a következő a véleményem:
Idézetet írta: SPF Admin Dátum április 10, 2021, 21:50:41
Mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen, s másoknak semmi köze hozzá.

Zömében egyetértek az alább idézett hozzászólásokkal, s most én csak annyit csinálok, hogy megválaszolok pár kérdést vagy hozzáteszek némi saját véleményt.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2021, 13:47:12
A vakcinával kapcsolatban lenne egy logikátlan dolog, de rögtön értelmet is nyer az egész: miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát?
Az AstraZeneca vakcinát brit-svéd cég gyártja. Tehát ez esetben két ország "játszik", Nagy-Britannia és Svédország, amikor az a kérdés, hogy - idézem -: "miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát?"
- Válasz 1.: Svédország esetében már a kezdetek kezdetétől lehetett tudni, hogy különutas. Ezért aztán, mert már az elején tudható volt, hogy Svédország "megy a feje után" és semmit sem úgy csinál, mint a többiek, s ez az említett oltásos dolog Svédország esetében "nem játszik". Legalábbis nálam "nem játszik".
- Válasz 2.: Nagy-Britannia esetében szerintem nem érdemes olyasmit kérdezni, hogy - idézem - "miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát?" Hiszen Nagy-Britannia AZ oltások tekintetében messze-messze első Európában. Az "Our World in Data" portál szerint 2021. április 15-én 47,98 %-on volt az Egyesült Királyság. Vagyis tegnapelőtt Nagy-Britannia lakosságának majdnem fele be volt oltva. Abban az országban főleg a nekik saját (hazai) gyártmányú AstraZeneca vakcinát használták és használják. Amikor legutóbb hallottam, akkor arról volt szó, hogy a britek már túl vannak a 20 millió dózis beadott AstraZeneca vakcinán.
Szerintem Nagy-Britannia tekintetében nem érvényes az, hogy "miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát"

A Pfizer amerikai cég. Székhely: New York, Egyesült Államok.
A BioNTech német cég. Székhely: Mainz, Németország.
A Moderna amerikai cég. Székhely: Cambridge, Massachusetts, Egyesült Államok.
A Johnson & Johnson amerikai cég. Székhely: New Brunswick, New Jersey, Egyesült Államok.

Oltások tekintetében az "Our World in Data" portál szerint 2021. április 15-én 37,62 %-on volt az Egyesült Államok. Az USA lakossága mintegy 328 millió fő.
Oltások tekintetében az "Our World in Data" portál szerint 2021. április 15-én 18,40 %-on volt Németország. Németország lakossága mintegy 83 millió fő.
Szerintem az Egyesült Államokban nagyon jól halad az oltás, Németországban pedig elégségesen halad az oltás. Mindkét országban leginkább az egészében sajátnak tekintett vagy részben sajátnak tekintett Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson vakcináit használják.

Azt vélem, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan, sem az USA, sem pedig Németország esetében nem érdemes megkérdőjelezni, hogy ott "miért nem oltja be magát először az adott ország, aki kifejleszti a vakcinát".

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 17, 2021, 13:47:12
egy olyan dolgot akarnak az emberiségre erőltetni, amivel szemben a többség szkeptikus, csak nem mer neki hangot adni, mert fél.
Szerintem senki nem akar semmit sem erőltetni az emberiségre. Viszont nagyon sokan nem akarnak tudomást venni arról a nagyon egyszerű dologról, hogy a korononavírus esetében HALÁLT okozható betegségről van szó. Ennek a tudomásul nem vétele okozhatja a zavarodottságot a fejekben.
Természetesen a korononavírus csak nagyon kevés esetben okoz halált, de az tény, hogy HALNAK MEG emberek a korononavírus miatt.
És természetesen a Föld nevű bolygó közel 8 milliárd lakosához képest némelyeknek kevésnek számít a korononavírus miatt meghalt mintegy 3 millió ember.
Azt azért lehet sejteni, hogy Magyarországon (és mindenhol máshol a világon) vannak emberek, akiknek a köröm alatti kosz eltüntetése fontosabb, mint az, hogy meghal néhány ember Közép-Afrikában vagy Dél-Amerikában. Én éppen ezért a bagatellizálás elkerülése miatt sok esetben azt szoktam tenni, hogy minél személyesebbé teszem a példáimat.
Azaz ebben az esetben: vélhetően nem sok embert zavar Magyarországon az, hogy Csou En-laj meghalt valamelyik Távol-keleti országban vagy Faustin Touadéra meghalt Közép-Afrikában vagy Alejandra Vicuna meghalt Dél-Amerikában, ám már más "tészta" sok ember számára, amikor arról lehet szó, hogy meghal a saját édesanyja vagy meghal a saját édesapja vagy meghal a saját gyermeke. Ilyenkor - érthető módon - azonnal máshogyan vélekednek az emberek.

Ezért tűnik nekem célszerűbbnek "emberiségre erőltetés", "a többség szkeptikus", "nem mer neki hangot adni, mert fél" jellegű szövegeknél visszakérdezni, hogy: - Akkor is ez a véleményed, ha nem Csou En-laj hal meg valahol a Távol-Keleten, ha nem Faustin Touadéra hal meg Közép-Afrikában, ha nem Alejandra Vicuna hal meg Dél-Amerikában, hanem a saját édesanyád hal meg vagy a saját édesapád hal meg vagy a saját gyermeked hal meg?

Tudom, hogy "meredeknek" tűnik a dolog, de az tutira biztos, hogy hatásos. Hiszen az esetek nagyon nagy többségében azonnal megváltozik a másik személy hozzáállása, amint már nem számára távoli ismeretlen személyek életéről vagy haláláról van szó, hanem a hozzá közel álló és általa szeretett személyek életéről vagy haláláról van szó.   

És ha már itt sporttal kapcsolatos portálról van szó, akkor jó lesz sporttal kapcsolatos összehasonlítással zárnom.
Azt biztosra lehet tudni, hogy a FIFA háza táján nem jelent semmit az, hogy a foci VB-re készülő Katarban a stadionépítkezéseknél meghalt több ezer pakisztáni, sri lanka-i és egyéb nemzetiségű vendégmunkás. Ám azt viszont csakis elgondolni és csakis sejteni lehet, hogy lenne-e Katarban foci VB és milyen nyomozások lennének, ha a stadionépítkezéseknél meghalt személyek nem vendégmunkások lennének, hanem a FIFA-döntnökök gyermekei, unokái, hozzátartozói lennének.

Olyan jó itt értelmes emberek diskurzusát olvasni, de komolyan írom ezt. A családi történések folytán meginogtam egyszer és itt is kinyílvánítottam, hogy "köszönöm szépen, én élek az oltás lehetőségével". Nos ez csak egy elbizonytalanodás volt. Akkor ijed meg csak az ember, ha a közvetlen családjában történnek kisebb-nagyobb bajok. Nem regisztráltam,s a közeljövőben sem fogok, csak apám fog aki krónikus, s letelik a meghatározott idő. Nem írom,hogy SOHA, de még nem. A vírus előtt is 4-5 évente voltam csak egyszer megfázva. Az immunrendszerem bika. Egy káros szenvedélyem van, ami napi 10-12 szál cigaretta formájában merül ki(na jó a fogadás is szenvedély). Az utóbbi 13 hónapban táppénzen sem voltam, pedig találkoztam nem egy, se nem kettő utólagosan kiderült koronással. Ugyan nincs kötelezővé téve az oltás, DE:
Nagyim azért "vette fel" 80 évesen, mert nem látja a gyerekeit,unokáit,dédunokáit max.csak az ablakon keresztül.
Haverjaim többsége: a smasszerek azért mert ott is erősen ajánlott. A többiek meg azért, mert évente kétszer mennek külföldre. Na meg van a harmadik kategória: tanárok...
Van jegyem az EB-re, sőt a szülőknek és az öcsémnek is. Ők két hónap alatt sem kapták meg a "vakcina igazolványukat". Le akarják mondani a jegyeket csütörtökig. Az enyém marad. Megpróbálkozok egy teszttel,ami hátha kimutat ellenanyagot.
S mivel írtam néhány napja, hogy besegítettem az ÁNTSZ munkájába, leírom, hogy az 5 velem dolgozó egyike se kéri a vakcinát jelen állás szerint(30-53 éves korú dolgozók).
Én soha nem fogok lebeszélni senkit, hogy oltasson s arra se hogy nem. Szerintem minden felnőtt ember el tudja dönteni, hogy mi a helyes számára. Csak a 4 millió 190 ezer regisztráltból legalább a 70%-a azért oltat, mert be lett szaratva a média által. Miért nem mondják sose, hogy 134 millióan felépültek a betegségből? Miért nem mondják, hogy a világ országaiból 140 még egyetlenegy vakcinát sem adott be?

Idézetet írta: zbking Dátum április 17, 2021, 16:52:58
Ma halt meg a nagymama :'(

Őszinte részvétünk. Nyugodjon békében.  :(

Az a baj, hogy Magyarországon ez az oltakozás téma egy kőkemény politikai kérdés lett, sajnos.. Helyesen ennek egy egészségügyi-társadalmi-gazdasági témának kellene lennie, ehelyett csak a megosztottság növekszik az országban, ami eddig sem volt kicsi.

Esetleg kint élők vagy olvasottabbak: egy Angliában, egy Németországban milyen a vakcinázás 'kampánya'?

@Pozzato linkelte, külön kiemelem ezt a részt; nekem ez sokkal szimpatikusabb, mint a magyar: a dagi (@zbking és sokan mások után szabadon ;D) a torkunkon akarja ledugni módszer..

"A japán társadalom ugyanis extrém módon oltásellenes. A helyi járványügyi szakemberek úgy értékelték a helyzetet, hogy amennyiben a vakcinákat pánikszerűen gyorsan hagyták volna jóvá, azzal a lakosság bizalmatlansága nőtt volna a COVID-vakcinákkal szemben, pedig az már most sem kicsi. A kormány így előre megfontolt stratégia mentén hosszas és alapos átvizsgálást kért a koronavírus elleni vakcinákra: míg a brit hatóság december elején, az amerikai december 11-én, a WHO december 31-én hagyta jóvá a Pfizer-Biontech vakcinát, Japánban a jóváhagyás szándékosan késett két hónapot, és február 14-én érkezett meg. A japánok ehhez elvégeztek egy saját, kis mintás tesztet 600 fő bevonásával. Szakértők szerint ilyen kis minta nem sok mindenre elég, csupán arra, hogy a lakosság bizalmát javítsák az oltásokkal szemben azzal, hogy elmondhatják: Japán lefolytatott egy saját vizsgálatot."

Hozok egy példát is:

Volt párom faterja keményen narancsellenes. Elképzelem, hogy most 100%, hogy az a véleménye, hogy nem adatja be az oltást csak is azért, mert így még jobban kitömnék a bukszájukat a vakcina mutyizással. (ez is megérne egy külön témakört, de lezárom ezt a részt)

Viszont ő egy 60 körüli, gyári melót végző, szívbeteg, túlsúlyos, rengeteget dohányzó ember. Azt hiszem az ő esetében az oltásnak nem lenne szabadna politikai kérdésnek lennie, de mégis az. És hány ilyen lehet még?
(perszer erről ők is legalább annyira tehetnek, mint a vezetés)

AstraZeneca:
@csabax szerintem a brit hasonlatod teljesen jó, igazad van, náluk nem ez volt, én elsősorban a kínai - orosz tengelyre gondoltam, illetve hozzájuk vehető a Pfizer is, akik először Izraelnek küldtek adagot, illetve különböző országokba a Trump-éra alatt, majd Joe Biden kellett hozzá, hogy "otthon tartsák" a vakcinát (utána jött épp emiatt az EU-USA konfliktus). Az is igaz, hogy Izrael temérdek pénzt fizetett és sok adatot szolgáltatott, de Netanjáhúnak ez az egész bármilyen árat megért azért, hogy választást nyerjen. Azért vagyok szkeptikus az AstraZeneca kapcsán, mert amikor egy cég eredetét kutatva kételyek merülnek fel, csalásokra bukkan az ember, akkor óhatatlanul is arra gondol, itt valami nincsen rendben. Erről már írtam pár adatot egy korábbi bejegyzésben: "2016-ban pert vesztett az AstraZeneca korrupció vádjában, emiatt több millió dollárra büntették őket. A cég 2005 és 2010 között nem tett eleget leányvállalatainál a pénzügyi ellenőrzéseknek, meghamisították a könyvelést, illetve befolyásos embereknek adtak készpénzt, állták az útjaiakat, hogy kedvezőbb helyzetbe hozzák a saját cégüket."

Ezt most kiegészítem még pár sorral, ugyanis arra nem figyeltem, hogy ezeket először a kínai kihelyezett érdekeltségeiknél bizonyították, de történt ez máshol is, mint például Oroszországban. Hasonlóan csaltak ott is, kidolgoztak egy rendszert, amivel optimalizálni tudták, hogyan lehet minél jobb színben feltűntetni a termékeiket úgy, hogy lefizetnek mindenkit. Többszintű illegális tevékenység fojt éveken át, amire végül a SEC világított rá, kiderült, mindenki tudta ezt a cégnél, felsőbb vezetői utasításokra történhetett az egész.

A Brexit-szavazás során kiderült: Boris Johnson és a brit politikai elit bármire képes, adatokat hamisítanak, jelentéseket titkolnak el, hogy igazukat bizonyítsák. Ennek a vezetésnek nem állna érdekében, hogy bármilyen terhelő dolog kiderülne az "országuk" vakcinájáról. Ezért is volt az, hogy a különböző adatokat eltitkolták, majd mikor egyre több ország szólalt fel ellenük, akkor hozták nyilvánosságra, hogy igen, nálunk is volt gond az oltásból. A britek jelenleg ezer szállal kötődnek Oroszországhoz. Tavaly nyáron voltak érdekes hírek (akkor került napvilágra az orosz Brexit-botrány), ugyanis elvileg hackertámadás érte az AstraZenecát - a szálak az oroszokhoz vezettek -, majd pár nappal később az AstraZeneca és az R-Pharma (orosz cégóriás, akik a Szputynikot "forgalmazzák") megállapodtak egy közös fejlesztésről. A harmadik fázis során Oroszországban végezték ezeket az AstraZenecával történő teszteket. Ezekről alig esett szó a magyar sajtóban, de a világban sem volt nagy hordereje, mert valószínűleg azt gondolták, nem lényeges infó.


Egy övezet, egy vakcina
Az ominózus "Egy Övezet Egy Út", amely jól csengő szlogenje ellenére, egy rohadt nagy átverés. Amikor Kína ezt kitalálta, egyetlen célja volt vele: bekebelezni az országokat. Mondhat itt bárki bármit, de az eddigi események mind erre utalnak: autópályák építésére, vasutak felújítására, repterek építésére, kikötők modernizálására, oktatási intézmények létesítésére óriási összegeket vetetnek fel az adott országgal (természetesen Kínától), majd a kivitelezést a silány minőségű áruikkal és munkaerejükkel megcsinálják, gyakorlatilag gyarmatosítás folyik világszerte. Ebbe ment csődbe Kenya, Montenegró, Pakisztán, Srí Lanka, Banglades és még lehetne sorolni az országokat (bőven volt belőle...). Teljesen eladósodtak, Montenegró az Európai Uniótól kért segítséget pár nappal ezelőtt, mert akkora a baj náluk a félkész autópályák miatt (Kenyában konkrétan olyan vasútvonalat építettek, ami a semmibe ment és kész sem volt). Azért fontos ezzel kezdeni, mert Kína rengeteg országot behálózott (köztük Nagy-Britanniát is...), akik donorként szolgáltak a vakcináik tesztelése során.

Amikor tavaly elkezdődött a pandémia, tőlük kellett vásárolni lélegeztetőgépeket (amik nem is azok voltak minden esetben...), maszkokat, most pedig vakcinát is. Chile, Brazília, Egyesült Arab Emírségek és Magyarország első között voltak, akik tesztelték a Sinopharm (vagy épp Sinovac) vakcináit, amiről azt mondták 80-85% környékén van a hatékonysága. Brazíliában kiderült, még az 50%-ot sem éri el a hatékonyság, Chilében 67%-ról számoltak be, míg az Egyesült Arab Emírségek felháborodva közölte, hogy valószínűleg harmadik oltásra is szükség lesz. Ezekben az országokban a fertőzöttek arány is megnövekedett, hiába tart hónapok óta az oltás. A Sinopharm szövevényes céghálóval rendelkezik, maradjunk annyiban, nem éppen tiszta eszközökkel játszottak az elmúlt évtizedben. Most azokba az országokba, ahová Kína betette a lábát, elkezdődött a kínai vakcina propagálása, mindegy milyen áron, de mindenki oltsa be magát. Az már csak apró észrevétel, hogy amikor a kínai vezetés egyik tagját kérdezték, azt felelelte a képviselő, hogy a kormány nem oltja be magát kínai vakcinával (előtte pedig fel voltak háborodva, hogy a Pfizer nem teljesítette a kínai rendelést...).


A medve ölelése
Az orosz államnak nincsenek ilyen hangzatos víziói, ők szimplán csak befurakodnak az életedbe és ott maradnak. Atomerőművet építesz, útlevelet készítesz az oligarchiáiknak (vagy az érdekeltségeiknek) és még lehetne sorolni. Ők is ugyanígy elkezdték az újdonsült és menő üzletágat, ment Szerbiától kezdve mindenhová az oltás (oroszbarátoknak), illetve már elkezdődött a "vakcinaturizmus" is: lehet majd menni Moszkvába és különböző orosz városokba (gondolom Szentpétervár a másik cél), hogy beoltakozzon az ember. Ott tölt majd pár napot (3-4), megszállnak egy hotelben, kis kultúrális program, jön belőle a della az oroszoknak, második adagnál megint ez a folyamat. Kis csomagokat állítanak össze a hozzájuk oltásra érkezőnek, miket kell megnézni és miegymás. Azért is írom le ezeket, mert @Latzka mondta, hatékonyabb lenne az objektív tájékoztatás, nem az, hogy ebből politikai kérdés csinálunk. Amikor a média arról szól, hogy a politikusaink kint várják a reptéren az orosz vagy kínai vakcinát, míg mondjuk a Pfizert vagy bármelyik másik céget folyamatosan ekézik, addig ez politikai kérdés, mint ahogyan az is, hogy kapkodva és önkényesen fogadtatnak el oltásokat. Óriási tévedésben vannak azok, akik azt mondják, hogy az egyszerű ember csinál ebből politikai kérdés, nem, ez nem így van, mi belecsöppentünk ebbe megint és újból a fejünk felett döntenek mindenről.


Számok hazudnak! Vagy nem?
Amikor elkezdődött a járvány, akkor a halálozás 8-15% között mozgott, körülbelül májusig. Nem ismerték annyira a megfelelő megoldást, nem volt meg a rutin, óriási kapkodás volt az országokban (teljesen érthető). Amikor meglett a leghatékonyabb gyógyítási metódus, akkor még a kritikus december-január időszakban is 2%-on állt a halálozás világszerte, ami nem a vakcinák érdeme, hanem az orvosoké (ekkor még nem volt olyan mértékű átoltottság). Közben rengeteget fejlődtek a koronavírus gyógyításában, tapasztaltak lettek. Ezt a 2%-os halálozási rátát (pedig mutánsok voltak, gyorsabb terjedés, több ember a kórházakban), még tovább lehet csökkenteni, ehhez megfelelő gyógyszerek kellenek (amik folyamatos fejlesztés alatt állnak, ahogyan olvashatjuk a médiából), illetve hatékony járványkezelés (ezekről már írtunk). Ha ezt sikerülne 1% környékére csökkenteni (vagy alá), akkor ott tartanánk, mint az influenza kapcsán (0,1-0,5%). Ami viszont egyértelműen mutatja a koronavírus veszélyességét, az alábbi adatok: "Szintén beszédes adat, hogy míg az influenzás betegek kevesebb, mint 1%-a igényel kórházi kezelést, addig az új koronavírussal megfertőzötteknél ez az arány elérheti a 15-20%-ot."

Érdekesség, hogy 2015-ben 5000 fő halt influenza miatt egyetlen hónap alatt Magyarországon. Az embereket ugyanakkor nem tudták rávenni az oltásra, hiába próbálkoztak, valahogy nem volt mögötte akkora "marketing". Az adatok alapján természetesen "felüdülés" összehasonlítani a két betegséget, de lefolyás szempontjából a koronavírus sokkal súlyosabb, ezért nem is szabad bagatellizálni (egyik betegségnél sem), mert minden ember élete számít, nem csak egy szám a adathalmazból, ezért le kell venni a hatékony járványkezeléssel a terhet az egészségügyről.


Befolyásolás a média és az ismerősök/ismeretlenek által
A fentiek miatt mondom, hogy jobb lenne objektív tájékoztatás, amire @curpy82 kolléga is rávilágított:
Idézetet írta: curpy82 Dátum április 17, 2021, 22:25:17
Miért nem mondják sose, hogy 134 millióan felépültek a betegségből? Miért nem mondják, hogy a világ országaiból 140 még egyetlenegy vakcinát sem adott be?
Nem szabad elhallgatni a rossz dolgokat, ahogyan a jót sem, egyensúlyba kell hozni őket. Mondom mindezt úgy, hogy én teljesen nyugodtan kampányolhatnék a vakcina mellett, hiszen sok évvel ezelőtt átestem egy rendkívül hasonló betegségen (hetekig láz, étvágytalanság, tüdőgyulladás, legyengült szervezet és még lehetne sorolni), nekem még kórházi kezelés se jutott, mert azt mondták, megoldódik ez otthon. A mostani embereknek ebből a szempontból sokkal jobb (el tudom képzelni őket, milyen lenne most, ha három hétig 39-40 fokos lázzal kéne feküdni otthon, kekszen, almán meg gyógyszereken élni és folyamatosan köhögési rohamokkal küzdeni, mindezt lélegeztetőgép nélkül), nekem a szövődményekből való felépülés is több hónapba került.

Akkor én úgy épültem fel, hogy teljesen más utat választottam, mert tudtam, ha tovább fekszem, szenvedek, nem lesz jobb. Elkezdtem minimális edzeni, de erről írtam egy másik topicban. Nekem ez a sportos múltamból jött, ott megfigyeltem, hogy a sportolók sem csak azért regenerálódnak gyorsabban, mert sportolók, hanem azért, mert ott a motiváció, hogy menni kell futni, úszni, edzeni. A feladatra fókuszálnak (és természetesen a felépülésre), de nálunk sokan elhagyják magukat rögtön az elején. Fociedző ismerősöm szintén megkapta, első nap alvás, el volt fáradva teljesen, de nem rekedt meg ezen a szinten, hanem irány az erdő, először lassú séta, de egyre komolyabb célokat tűzött ki. Fel is épült hamar. Igen, ez bizonyos esetekben egy halálos betegség, de nem mindegy, hogyan kezeljük. A testi egészség mellett fontos a mentális is, mert hiába van rendben a szervezetünk, ha mentálisan szét vagyunk zuhanva. Valószínűleg ti is megfigyeltétek, hogy egy-egy nagyobb törés után (családi, párkapcsoalt stb.), mentálisan visszaesik az ember, ami előbb vagy utóbb, de testi problémákban is megmutatkozik.

#928 április 19, 2021, 23:06:46, csabax
Bár ez nem veszélyezteti közvetlenül az emberek egészségét, ám abban teljesen biztos vagyok, hogy a Szuperliga is a koronavírus hatásai közé tartozik.

Elmaradtak a jegybevételek és nem fogynak a merchandise termékek. Sör, kóla, szotyi, chips, mezek és társaik nuku, nada, nema nista, nothing.

Érdekes riportfilm lehetne abból, hogy az emberek miért oltatják be magukat, tehát a konkrét indok, ami miatt így döntöttek.

Engem az a pillanat győzött meg, amikor egy barátom azon gondolkozott, hogyan kaphatta el a nagymamája a vírust, mert ritkán megy bárhova is a nagyi. Aztán a szemem láttára jött a felismerés, hogy benne van, hogy tőle kapta el. Ez aztán engem is gondolkodóba ejtett, hogy alapvetően a vírustól nem tartok, de simán benne van, hogy tünet nélkül elkapom, és tovább adom egy olyan embernek, aki aztán nagyon rosszul lesz, ne adj isten meg is hal. Egészen addig a pillanatig nem is igazán gondoltam bele, hogy fertőzhetek én is.