Befektetés ilyenkor de mibe?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Sziasztok!

Banán időszak van vírus a téma én meg azon gondolkozom mibe kéne tenni a pénzt. Bitcoin elég nagyot esett kérdés esik e még és megéri e venni. Ránéztem az aranyra is az is esett kicsit de elég stabil. Illetve ugye van az EUR amiben már alapból is van a pénzem.

Szerintetek mibe lenne érdemes tenni?

Csevegjünk róla necsak a Corinita legyen a téma.

Nem kell kapkodni!
Ez még nem az alja.
Én reménykedem még tőzsdei esésben és ingatlanár zuhanásban is.
Normális házat nem tudnék most venni, de egy kisebb üzlethelyiséget igen.

Most "sajnáljuk" a világ leggazdagabbjait, hogy papíron mennyit veszítettek az értékükből a tulajdonrészeik, de ők lesznek azok, akik a likvid eszközeikből még majd vásárolhatnak a válság legmélyén azoktól, akik az utolsó tartalékaikat teszik pénzzé...

Az is tanulságos megközelítés, hogy ha egy részvény ára esik 30%-ot, majd visszakúszik az eredeti értékre, akkor az a mélyponthoz képest több, mint 40%-os emelkedést jelent.

BTC esetében most már simán el tudok képzelni egy 3K-s aljat/konszolidációs zónát, bár hosszútávon nálam még mindig nagyon jó risk/reward arányt mutat. Hagyományos piacok is no bet kategória, lehet jövő ilyenkor sem leszünk feljebb, sőt.

Arany - bár drágának tűnhet - egyrészt ez kevésbé számít válsághelyzetekben, másrészt viszont csak FIAT pénzekben számolva kerül sokba. Tőzsdei részvényekhez, indexekhez viszonyítva kifejezetten olcsó. Ha az arany alulértékelt ezekhez az eszközökhöz, akkor az ezüst szinte ingyen van, kiváltképp az elmút hetek zuhanását követően. Ezüst fizikai formában történő vásárlásának hátránya a prémium megfizetésén túl az ÁFA is. Észtországban - egyedüli EU-s tagállamként - viszont ezt legálisan ÁFA mentesen is megtehetjük. Én 4 hónapja kezdtem ezüst felhalmozásba, ahonnan én rendelem, ott ráadásul 6 hónapig ingyen tárolják, így több rendelést is össsze tudsz várni, spórolva a postaköltségen. 6 hónapot meghaladóan pedig évi 0,5% tárolási költséggel kell számolni. Persze mind az arany, mind pedig az ezüst halmozást a helyén kell kezelni, inkább biztosításként tekinteni rá, ami diverzifikálja a portfóliónkat. Hosszútávon infláció elleni védelmet nyújt, hiperinfláció ellen pedig lehet egyfajta életbiztosítás. Spekulációra, és/vagy rövidtávra nem kifizetődő fizikai formában nemesfémet tartani.

Ha EUR-ban gondolkodsz, nézz rá NEXO-ra, ami kripto letét fejében nyújt hiteleket. Ha a kölcsönadó oldalon vagy érdekelt, a náluk tartott euróra évi fix 8% kamatot adnak. Napi kamatozású, továbbá az össszeg bármikor hozzáférhető felmerülő költségek nélkül.

Én egyelőre nem tervezek vásárolni semmilyen eszközt. Szomorú, de jelenleg a "cash is king" időszakot éljük.

Nagyon érdekes történések zajlanak az ezüst piacán. Tőzsdén ugyebár eddig lekövette a nagy indexeket (elmúlt 30 napban bő 30% mínusz), miközben a fizikai piac felrobbant, és mára már hiány van ezüstből. Jelenleg ott tartunk, hogy a legnagyobb online ezüst forgalmazók raktárkészletei vagy kifogytak, vagy a spot ár akár duplájáért kínálják a befektetési érméket. A Goldsilver.com (Mike Maloney vállalkozása) például jelenleg 24,5 dollárért árulja az American Silver Eagle-t, miközben az ezüst világpiaci ára 12 dollár körül mozog unciánként. A minimum rendelési összeget pedig felemelték 2000 dollárra. A felár nyugalmi helyzetben olyan 2 USD környékén szokott lenni. Az észt cégnél sincsenek raktáron a legnépszerűbb befektetési érmék, jobb esetben előrendelhetők 4-8 hetes várakozási idővel. Holnap még megejtek egy kisebb vásárlást, de nincs könnyű dolga annak, aki most szeretne venni. Magasan a spot ár fölött kapni csak, és nagyon gyér lett a kínálat. Egyébként eddig teljesen a 2008-as válságkor mutatott árváltozást követi (akkor 20 usd-ről csökkent 10 alá), onnan pedig meg sem állt 50 dollárig. Egy hasonló forgatókönyv igencsak elképzelhető most is.

Mivel a világpiaci ártól úgyis fényévnyi távolságra tanyáznak az árak, ezért nyugodtan beszerezhetek egy 2020-as kínai ezüst panda érmét is (magasabb felárral kapható alapból), ami már most megannyi történetnek szolgálhat majd alapul idősebb korunkban. Nem mellesleg egy gyönyörű érméről van szó.

"Akkor vásárolj, amikor vér folyik az utcákon" - Nathan Rotschild

Minner. hu írása: https://minner.hu/mibe-erdemes-fektetni-a-2020-as-tozsdekrach-utan-kozben/

Idézetet írta: TiB Dátum március 21, 2020, 23:08:36
"Akkor vásárolj, amikor vér folyik az utcákon" - Nathan Rotschild

Akkor ezt Buffett lenyúlta, legalábbis mindenki hozzá köti.

Idézetet írta: TiB Dátum március 21, 2020, 23:08:36
"Akkor vásárolj, amikor vér folyik az utcákon" - Nathan Rotschild

Minner. hu írása: https://minner.hu/mibe-erdemes-fektetni-a-2020-as-tozsdekrach-utan-kozben/

Nekem is kidobta a hirdetést, de valami pénzes tőzsdeoktató videót reklámoznak... valami 50.000-ért megnézheted unlimited alkalommal...  ;D


Komoly kétségeim vannak a korábban említett "cash is king" kijelentéssel. A kisebbséghez tartozom az inflációs aggodalmaimmal, és bár teljesen logikus lenne csökkenő inflációval számolni növekvő munkanélküliség mellett (Phillips curve), a bejelentett korlátlan mennyiségi lazítás (QE) bizonyosan inflálni fogja a pénzünket. Ehhez még nyugodtan hozzávehetjük, hogy mindenki adja a régiós valutákat, így a forintot is. Magas munkanélküliségnél kisebb a fogyasztás, de például az alapélelmiszerekre ez kevésbé vonatkozik. A QE-nek kéne vinni a tőzsdéket, de hatással lesz a többi eszközre is, így a nemesfémek árára is.

Visszatérve egy mondat erejéig a Phillips curve-re, az 1970-es években az élet megcáfolta, amikor növekvő munkanélküliség vágtató inflációval párosult (USA):

1970   5.6%   
1971   3.3%   
1972   3.4%   
1973   8.7%   
1974   12.3%   
1975   6.9%    
1977   6.7%      
1978   9.0%      
1979   13.3%      
1980   12.5%   
1981   8.9%   
1982   3.8%

Ez idő alatt a munkanélküliség 4%-ról közel 11%-ig emelkedett, míg a pénzromlás 146% volt. Több tényező is kiválthatja a stagflationt (stagnálás + infláció), (csökkenő termelékenység, drága olaj, hiány a kínálati oldalon), de egy eredménytelen likviditást növelő intézkedés is előmozdíthatja. Most 2020-ban ott tartunk, hogy áll a gazdaság, növelik a forgalomban lévő pénzmennyiséget, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország várhatóan megállapodnak a olaj kitermelés korlátozásában.

Nemesfémek piacán továbbra is hiány van, olyannyira, hogy múlthét péntek óta az arany kiskereskedelmi ára 8-9%-kal* emelkedett Magyarország vezető kiskereskedőjénél változatlan világpiaci ár mellett. Bányák zárnak be a vírus miatt, a US Mint West Point (amerikai pénzverde) is leállt pár napja, nem egyedüliként. A fizikai piac és a világpiaci ár között nem csak nagy szakadék keletkezett, de már nem is beszélhetünk 100%-os korrelációról. Amit még viszonylag elfogadható áron lehet beszerezni, az a junk vagy constitutional silver, ami itthon - a teljesség igénye nélkül - a régi ezüst 200 Ft és az 1947-es Kossuth 5 Ft-os. Mindegyik 12 grammos érme, 50%-os ezüst tartalommal. Van számos másik is, de a numizmatikai érméket most nem sorolnám ide. Jelenleg 1000-1200 Ft körül már be lehet szerezni, kb 940 forintnyi ezüst van egy érmében.

* Kisebb, 10-50 grammos rudakra értem, a 100-1000 gramm tömegűeknél elképzelhető, hogy ez alacsonyabb.

Ilyen pengőket csak szakértők vegyenek. De ezek értéke igen alacsony, ezt általában nem nagyon nézi senki...
Én se 500 euróst nyomtatnák.
Volt itthon 30 milliárdos arany csalás, nem is régen.
De legalább önthettek belőle néhány trombitát.   :redchug:

Érdekes, hogy miből lehet befektetés, és milyen termék ára fog emelkedni, minek a hatására. Nekem van például egy limitált kiadású whiskeym, 8 ezerért vettem, már rég nem ennyiért árulják. Azért döntöttem whiskey mellett, mert az égetett szesz könnyebben tárolható, mint egy erjesztett bor.

https://whiskey.arukereso.hu/jack-daniel-s/150th-anniversary-0-7l-43-p351370179/

Na, vett valaki olajat tegnap -40 dollárért? Csak el kell menni érte.

Viccet félretéve, ha a következő hónapokra is megmarad ez az alacsony kereslet, és telítődnek a tároló kapacitások, az komoly kihívások elé állíthatják az olajtermelő országokat. Továbbá a dollár iránti keresletet is csökkentheti az alacsony ár és kisebb felhasználás, márpedig a dollárhigítás közepette ez elég rosszkor jönne.

#12 július 07, 2020, 22:53:49, Alk
8 éves csúcson az arany ára dollárban (1795 usd/oz), és már csak néhány százalékra az all time hightól. Persze csak nominálisan, inflációval korrigált grafikonon még van 20%. Tehát magasan jegyzik, de mégsem tartják túl drágának a vevők. Az ezüst pedig a maga 75-85 közötti fizikai gold/silver ratioval továbbra is value, és az nem sok van itt 2020-ban. Tőzsdék magasan, egekben az ingatlanpiac, szinte nulla alapkamat.





Az elmúlt hetekben kerestem a beszálllókat a fizikai ezüst piacán, de mostanra átvitte a tavaly szeptemberi árat is (19,60$). A következő nagyobb ellenállás 20,40-20,50 dollár körül lesz, ami 4 éves csúcs. Persze a papír és a fizikai piac nem 100%-ban korrelál egymással, amire itt egy nagyon jó példa: Tavaly decemberben az USA Liberty ezüstérme 17,50-18,00 euró között volt elérhető Európában, amikor a világpiaci ár 17-18 dollár volt unciánként. Most, 19,75 dollár környéki árnál ugyanez az ezüstérme 24,8 euróért szerezhető be. Azaz, míg papíron 10-15%-kal drágult az ezüst, addig a fizikai piacon 40%-ot emelkedtek az árak. Ha jönne egy újabb eladási hullám tőzsdéken, az a margin call miatt kihatna megint az összes piacra, és így jobb áron lehetne ezüstöt venni, de ezen az árszinten ez így nem túl vonzó. Mondjuk vannak azok a idők, amikor az ár mellékes, remélem, még nem azokat éljük.

Mindenki az arany áremelkedéséről beszél, de ha az elmúlt hónapokat nézzük, valójában a dollár gyengült. Mondjuk volt is honnan visszakorrigálnia, de a lényeg: Az elmúlt 90 napban a 9,50%-os arany drágulás igazából egy 9%-os dollár gyengülést takar.

Ezüst: Méltánytalanul ignorálva van, az is elég visszás, hogy miért nem 0% ÁFA terheli (Európában is ez a bevett gyakorlat, kivéve Észtország, ahol adómentes) miközben az lenne, s volt a valódi pénz évszázadokon keresztül. Már egy korrekcióra várok 19,60$ óta, de helyette inkább kilőtt. Ha csak az árat nézem és a potenciált, még bőven jó vétel lehet, de tekintve a tőzsdék magas árszintjeit, valamint  tényt, hogy egy korrekció egészséges lenne, a türelem, vagy költségátlagolós vásárlás jobb ötlet lehet.