Utazás - beszámolók, tippek, javaslatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Utazás - beszámolók, tippek, javaslatok

Ebben a témában a kellemesebb pillanatokról beszélhetünk, például nyaralásról, szabadságról, de jöhetnek kellemetlenebb sztorik is, melyek akár tanulságosak lehetnek a többiek számára.

Ti hol szoktatok nyaralni? Gyertek jó tippekkel.  :ok:

Kezdem én egy kellemetlenebb dologgal, de aminek köze van az utazáshoz: WIZZ-AIR!

Áprilisban volt egy oda-vissza jegyünk Angliába. Már jócskán az a periódus volt amikor alig lehetett kimozdulni a házból, viszont a kedves Wizz ennek ellenére véleményem üres géppel elutazott Angliába, csak hogy ne bukja a pénzt. Abban a pillanatban aki elutazott, arra 14 napos karantén várt, mi esetünkben ez egy hétre szóló dolog lett volna, így gyakorlatilag lehetetlen volt utazni.

A visszaútnál persze már esélyük nem volt trükközni, ugyanis addigra már "egy gép" sem volt a levegőben. A visszaútnak az ellenértékét, mivel nem mi döntöttünk úgy, hogy nem utazunk, Wizz-kreditként írtak jóvá a számlámon (sőt 100% helyett 120%-ot). A jóváírt kreditet felhasználhattam volna egy jövőbeli utazásnál, vagy ha kifizetést igényelek, akkor bukom a +20%-ot. Én utóbbi mellett döntöttem, a bizonytalan állapotok miatt. 

2020 május 27-én igényeltem az összeget. A mai napig nem érkezett meg a bankszámlámra!

Ők ezt ennyivel elintézték (még az eredeti e-mailben amikor jóváírták a kreditet):
"Tájékoztatjuk, hogy a kialakult világhelyzet miatt ennek a kérésnek a feldolgozása jelentősen hosszabb időt vesz igénybe, ezért kérjük a megértését és türelmét. "

Kíváncsi vagyok, hogy más is járt, vagy jár hasonló cipőben?

Volt jegyem egy április 4-i járatra (Wizz), ami ugyebár törölve lett. Hozzád hasonlóan jóváírták a 120%-át kreditben március 31-én, amit másnap módosítottam 100%-os pénzvisszafizetésre. Azóta, tehát április 1-je óta nem érkezett meg. Van egy másik ügyem is velük, miszerint SMS-ben értesítettek egy másik, március 14-i reggeli járat törléséről (13-án este 7 óra körül), s így vennem kellett jegyet a Ryan Air járatára 50 ezer forintért. Majd éjfél körül jött egy másik SMS, hogy mégis elindítják. Emiatt 250 € kártérítésért megyünk egy céggel. Ideje ott is érdeklődnöm.

Még a Ryan Air is jön nekünk 2 oda-vissza jegy árával, amit eddig kreditként kaptunk meg. Majd kitöltöm újra az igénylésre vonatkozó űrlapot a pénzvisszatérítésre, amit ők - oly elegánsan játszva a hülyét - figyelmen kívül hagytak. Náluk annyival jobb a helyzet, hogy a fel nem használt kreditek nem vesznek el, a különbözet, vagy akár az egész összeg végül kifizetésre kerül majd (2021 év végén).

A három eset közül ami igazán elfogadhatatlan, az a tervezett indulás előtt 12 órával törölt járat, amit aztán mégis indítottak. Teljes mértékben amatőr, megbízhatatlan, az utasokat semmibe vevő eljárás volt. Én aznap éjszaka, a második SMS után megfogadtam, hogy soha nem többé nem fogok repülni a Wizz Airrel. Akkor sem, ha fele annyiba fog kerülni a jegy, mint más társasággal, és akkor sem, ha csak velük lesz közvetlen járat.

Csoda történt. Megjött az utalás a WizzAirtől. Ettől eltekintve 90%-ban biztos vagyok benne, hogy nem utazom többet velük, csak ha valami SOS ügy lesz, és nincs alternatíva.

Idézetet írta: Milan Dátum augusztus 06, 2020, 08:18:01
Csoda történt. Megjött az utalás a WizzAirtől. Ettől eltekintve 90%-ban biztos vagyok benne, hogy nem utazom többet velük, csak ha valami SOS ügy lesz, és nincs alternatíva.

Te még jól jártál, nekem a járatkésésért jóváirt Wizz krediteket a büdös életben nem akarták kiutalni, csak más foglaláshoz lehetett volna felhasználni és csak olyan esetben, ha én is utazok.

Több évet ültek a kreditek a számlámon, amig úgy szabadultam meg tőle, hogy megvettem vele 2 extra lábhelyes, csomagos, fullos jegyet és csak egy személy utazott, én meg szépen otthon maradtam. Szóval kapja be a Wizz, legalább egy helyet nem tudtak jó drágán eladni.

Idézetet írta: Milan Dátum augusztus 05, 2020, 10:25:55
Kíváncsi vagyok, hogy más is járt, vagy jár hasonló cipőben?

Rengetegen, olvass bele Wizzair topikba index fórumon. Én régebben elég aktív voltam ott, utóbbi időben inkább csak olvasok. Teljesen általános gond ez amiket írtatok, ezreket érint.
Mostani helyzetben mikor a Covid19 nagyon súlyosan érintette a légi utasforgalmat, mondhatni az egyik leginkább érintett ágazat, a légitársaságok nem jó fejek túlzottan az utasokkal. Mentik ami menthető, a saját túlélésüket nézik, az mindent felülír, megfognak minden pénzt, esetleg az utas kárára is. Ez van.
Pont tegnap dumáltam amúgy egy Wizzair pilótával, elég komoly megszorítások, elbocsájtások vannak, de hát hol nem mostanság.
Még szerencse hogy a bet az örök nem?  :laugh:

Idézetet írta: Milan Dátum augusztus 06, 2020, 08:18:01
Csoda történt. Megjött az utalás a WizzAirtől. Ettől eltekintve 90%-ban biztos vagyok benne, hogy nem utazom többet velük, csak ha valami SOS ügy lesz, és nincs alternatíva.

A téma hatására ma újra foglalkoztam az ügyekkel, remélhetőleg egyik-másikra hamarosan pont kerül. A sztorinak van egy negyedik ága is egyébként, ami az Airbnb-vel kapcsolatos. 100%-os pénzvisszatérítésre volt jogosult mindenki, aki igazolta, hogy a járvány miatti járattörlés miatt nem tud elutazni a foglalt helyszínre. Ez nekünk májusra szólt, amikor szinte teljes lockdown volt, de a Ryanair csak az utolsó héten törölte a járatunkat, pont egy nappal az Airbnb-s határidő után. Így ott - a szükséges dokumentumok hiányában - maradt az összeg kreditben való jóváírása. Ennyit a Ryanairről is.

Idézetet írta: firgabácsi Dátum augusztus 06, 2020, 14:21:29
Még szerencse hogy a bet az örök nem?  :laugh:

Fogjuk rá, viszont megismerhettük most áprilisban, hogy milyen egy sportesemény mentes periódus. Annyira azért nem volt jó a beteseknek sem.

Mi Erdélybe akarunk menni az asszonnyal túrázni. Arról is lehet kérdezni, hogy hová érdemes menni? Szállás/ útvonalak stb.?

Régi szép emlékek: Madarasi Hargita, medvekolbász, áfonya pálinka, áfonya sörrel, reggel, délben, este!  :D   :beerchug:  :smitten:  :smitten:

Idézetet írta: gerry Dátum október 19, 2022, 09:48:43Mi Erdélybe akarunk menni az asszonnyal túrázni. Arról is lehet kérdezni, hogy hová érdemes menni? Szállás/ útvonalak stb.?

Régi szép emlékek: Madarasi Hargita, medvekolbász, áfonya pálinka, áfonya sörrel, reggel, délben, este!  :D   :beerchug:  :smitten:  :smitten:

Áthelyeztem a hozzászólásod, mert inkább ide illik.  ;)

Na, erre a topicra is most találtam rá...

Várhatóan lesz több kérdésem is, de első körben azt szeretném megtudni, hogy ér-e bármiféle hátrány, ha nem közvetlenül a légitársaságnál veszem meg a jegyeket (jelen esetben Turkish Airlines), hanem mondjuk lol.travel és hasonlók.