NBA 2020/21

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


S. Curry szezonjára nagyon kíváncsi leszek. Az egyértelműen látszik rajta, hogy a tavalyi hosszú kihagyás nála egyben egy hosszú pihenés is volt, mert idén úgy tért vissza, mint aki azonnal meg akarja váltani a világot. Hatalmas lelkesedés, jókedv, meglepően jó dobóforma, és a pontszámai is jól mutatnak. Nagyon sajnálom, hogy nincs Thompson, mert a Curry-Thompson-Wiggins hármas érdekes dolgokat tudott volna produkálni idén, amikor igazából egyik főcsoportban sincsen egyértelmű esélyes (elsősorban a sok hiányzó, karanténos stb. játékos miatt).
Mindenesetre ha a szezon hátralevő részében is hozza ezt a teljesítményt, akkor bizony lehet, hogy vele is számolni kell majd az MVP szavazásnál. Bár ehhez először a GSW-nek be kellene jutnia a rájátszásba.

Végül csak halkan jegyzem meg – a sok dicséret után –, hogy engem ma nagyon megszívatott Curry, mert azt gondoltam, hogy egy fáradt Toronto ellen (akik zsinórban négyszer kaptak legalább 120 pontot) ma jól megszórja magát, erre hozott egy 2/16-os dobásmutatót.

Visszaolvasgattam az MVP-s tippjeiteket, és egy pár megjegyzést fűznék hozzájuk.

T. Young: Ha jól emlékszem, akkor valamikor karácsony tájékán adta a tévé a Memphis-Atlanta meccset, ahol Young nálam egy jó hosszú időre elásta magát. Az a játékstílus, amit azon a meccsen produkált, nálam nem MVP-szint. Többször is megcsinálta, hogy úgy állt meg az ellenfél játékosa előtt, hogy az már nem tudott fékezni, és nekirohant. Ezzel gyűjtögette Young a büntetőket (és ezáltal a pontokat). Szó szerint ugyanaz jutott eszembe, amit a riporter is mondott, hogy "ez nem kosárlabda". Nem állítom, hogy minden meccsén így játszik, de az akkor látottak nagyon mély nyomokat hagytak bennem. Őszintén örülnék, ha oakland23 be tudna húzni egy ilyen jó kis 61-szeres szorzójú tippet, de ettől függetlenül nem nagyon tudnék ilyen játékos sikerének szurkolni.

Westbrook: Nem hiszem, hogy esélye lenne az MVP címre, de nem is nagyon hajt rá. Viszont látva a számait és a meccseit, kezdem azt hinni, hogy nagy pénzzel fogadott magára, hogy idén ő szerzi a legtöbb tripla-duplát. Leszámítva James tavalyi rájátszás-beli "produkcióját" (amikor szó szerint leüvöltötte a csapattársa fejét, mert az kihagyta a dobást, amivel összejött volna neki a 10 assziszt), embert nem láttam még, aki a meccseken kizárólag arra figyel csak, hogy a három mutatóban meglegyen a 10 pontos teljesítménye. Néha már-már azt érzem, hogy ha a csapat rovására megy, ő akkor is erre fog rámenni.

James: Ahogy Pozzato is írta, őt ebben a szezonban kizárólag a bajnoki cím érdekli, úgyhogy az alapszakaszt szerintem "át fogja pihenni", csak azért, hogy a rájátszásban friss legyen. Éppen ezért a kosárlabda megcsúfolása lenne, ha csak kizárólag a neve miatt ő lenne az alapszakasz legjobbja.

McCollum: Elképesztő a srác, imádom. Rendre hozza nekem a sikeres tippeket és szelvényeket. Nálam évek óta Lillard volt egyszemélyben a Portland (McCollum pedig a "kisegítője"), de idén egyértelműen felcserélődtek a szerepek. Vele kapcsolatban nekem is csak az az egyetlen gondom, hogy – ahogy Pozzato is írta – ő nem az a fajta játékos, aki megkapna egy ilyen díjat. Ahhoz neki még az eddigieknél (és mindenki másnál) is extrábbat kellene nyújtania.

D. Booker: A Phoenixnél jelenleg egy olyan kiváló csapatjáték van, annyira megoszlanak a terhek, hogy szinte alig lehet bárkit is kiemelni. Így pedig nem könnyű elnyerni az MVP címet.

Sabonis: Elképesztő, ahogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődik. A Suns elleni 28 pont, 22 lepattanó egyértelműen magáért beszél. Pláne egy olyan csapatban, ahol azért vannak olyan játékosok (főleg Brogdon, de mondhatnák Oladipot is, és ha majd felgyógyul, ott lesz Warren is), akik hajlamosak egy meccsen akár 20-25-ször is ráemelni a dobást. Márpedig az alapszakasz legjobbja címhez szerintem legalább egy 25 pontos pontátlag is szükségeltetik majd. Ezt pedig Sabonis nem biztos, hogy tudja majd hozni ebben a Pacersben.

Tatum: Kiváló játékos (bár én inkább Brown-párti vagyok), de nem MVP-kaliber. Amíg nem tudatosul benne, hogy egy ilyen csapatnál, mint a Boston, neki kell hátára venni a gárdát, addig nem látom esélyét a címre. Pedig amúgy minden megvan benne, ami ahhoz kellene, hogy a legjobb legyen.

Doncic: Hát... szurkolok neki, mert szimpatikus játékos, ráadásul sokszor egyedül viszi a csapatot a hátán (ahogy tavaly is a buborékban), de valahogy azt érzem rajta, mintha idén az esélyesség terhe kicsit agyon nyomná. De lehet, hogy rosszul gondolom, és egyszerűen csak az előző szezon utáni rövid pihenő miatt nincs még a toppon.

És most, hogy mindenkiről elmondtam, hogy szerintem miért NEM nyeri meg a címet, jön a kérdés, hogy akkor ki lesz az, aki mégis. Fogalmam sincs. Nagyon hosszú még a szezon, bárki összeszedheti magát (a betegségekről és a sérülésekről nem is beszélve), de akinek a játéka nekem eddig összességében a legjobban tetszik, az egyértelműen Jokic. Kintről is jól dob, a palánk alatt egy-egy ellen bárkit megver, hozza a számokat is, egyszóval idén eddig kiválóan játszik.

Végül pedig egy név, akire talán érdemes lesz figyelni:
Z. LaVine: az egyszemélyes Chicago. Elképesztő, amit meccsről meccsre nyújt a srác, de ha a CHI nem kerül a rájátszásba (márpedig lehet, hogy nem kerül), akkor sajnos esélytelen lesz LaVine a címre.

Curry jelenleg 15.00, ennyiért szerintem bőven lehet benne érték.
Young kétségtelenül nagy tehetség, de nem tartozik a szimpatikus játékosok sorába szerintem sokaknál. Védekezésben flegma, támadásban pedig szintén a végletek embere.
Lillard szimpatikus gyerek, pályán kívüli viselkedése is rendben van, igazi vezér. Én szívem szerint neki adnám, de nem teljesít jó, McCollum pedig nem MVP-ready.

LaVine-t én nagyon bírom, ahogyan írtam róla, tökéletes második opció lenne egy Doncic-féle játékos mögé, szerintem ő most elsősorban azért teper, hogy a csereértéke növekedjen. Sajnos MVP nem lesz - gyenge főcsoportban, gyenge csapattal -, így valószínűleg cserélni fogják (szerződése 2022-ig tart, 19,5 millió, semmi egy ilyen játékosért).

Lement 10-11 "forduló", mindössze 60-62 meccs van hátra, de az izgalmas részek most jönnek szerintem. Elmaradó meccsek, tesztek, sérülések stb., szóval sok dolog bekavarhat. Akire érdemes lehet figyelni még, az Joel Embiid.  Nyilatkozta, hogy még túl korai, meg neki a nagyobb cél lebeg a szeme előtt, de radar alatt olyan számokat hoz, ami így összességében nézve a liga egyik legjobbjává teszi jelenleg. Csapata is jó - ami számomra meglepő -, ráadásul a USG% sem annyira kiemelkedő, mint Doncicnál vagy Antetokounmpónál. Okosan használják, ami sokat segíthet neki a regenerálódásban és a sérülések elkerülésében. Valószínűleg lesz még pár load management nála, de ha így dobálnak a többiek, és olyan játékosok emelkednek majd ki, akiknek nem sok közük lesz az élmezőnyhöz, akkor bizony Embiidben megvan minden, hogy MVP legyen. Nem gondoltam, hogy ezt leírom egyszer (főleg nem idén, amikor sokat kéne pihentetni), de nála még az a veszély sem áll fenn, mint McCollumnál. A 11.00-es szorzó eléggé rendben van, 45%-os triplázása is centerként, egyelőre jó Embiid, kérdés, hogy meddig.

Irving előkerült már végre?

Idézetet írta: curpy82 Dátum január 12, 2021, 13:49:47
Irving előkerült már végre?
Elvileg lefutott a térképről.  :-\

Hardennel szerintetek lesz esélye a bajnoki gyűrűre a Netsnek? Én elég szkeptikus vagyok ezen cserével kapcsolatban. ???

Szerintem ez a Nets tipikusan a papíron jó, de valóságban nem sokat elérő névsor.

Idézetet írta: curpy82 Dátum január 14, 2021, 07:01:24
Hardennel szerintetek lesz esélye a bajnoki gyűrűre a Netsnek? Én elég szkeptikus vagyok ezen cserével kapcsolatban. ???
Hardennel semelyik csapatnak nincs eselye. Shaq-ek minden heten rohognek rajta, hogy mennyire nullat vedekezik. Eggyel kevesebben vannak vele.

Én teljesen egyetértek @TiB és @zbking kollégákkal, nem látok erre sok esélyt. A gond az, hogy három olyan játékos állt össze, akik közül kettő azt hiszi magáról, hogy ő maga a csapat (Irving és Harden). Durant esetében ott van, hogy koronavírusos volt, súlyos sérülésből tért vissza, elmúlt egy éve hányatott volt. Amikor Durant és Harden egy csapatban voltak, kioltották egymás erejét, Harden volt a gyengébb. Most hogyan magyarázod meg, hogy egyikük második opció, illetve Irvingnek, hogy legjobb esetben harmadik választás?

Arról nem is beszélve, hogy Harden hiába jó játékos, magatartásbeli problémák voltak nála. A Houstonnál rászabták az edzéseket, akkor kellett tartani, amikor Harden úr ráért. Ha úgy tartotta kedve, akkor Vegasba ment játszani, de hasonló a helyzet Irvinggel. Emlékezhetünk rá, hogy tavaly év elején megfúrta az edzőt, hogy ő nem szeret ennyit edzeni, meg minek mennek ezek reggel be kosarazni? Ő szeret pihenni (későn kelni), teljesen szétesett pillanatok alatt a csapat. Most is, Irving fogta magát, aztán eltűnt, bulizott pár napot, mert nem esett jól neki játszani.

Ha még ez a trió működne, akkor is ott van: hogy cserepad megszűnt. Caris LeVert kiváló fit lett volna a padról, Jarrett Allen pedig a palánk alatti dolgokat oldotta volna meg. Nem hiszem, hogy DeAndre Jordan annyira komoly tényező lesz, mint azt gondolják. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az is, hogy ki az edzőpáros? Steve Nash és Mike D'Antoni. A két ember, akik sosem voltak még NBA-döntőben, D'Antoni gyakorlatilag az örök vesztes (hiába voltak látványos csapatai), Nash pedig nulla edzői tapasztalattal érkezik egy stúdióból, ahol olykor a fociról beszélgetett.... Továbbá edzői stáb tagja még Ryan Forehan-Kelly (nulla NBA-s tapasztalat edzőként), Royal Ivey (tucatjátékos, olyan franchise-oknál segített edzőként, akik semmire se vitték). Mindössze abban bízhatnak, hogy Splitter, Vaughn és Udoka a Spursnél szerzett tapasztalataival segít. Nagyon karcsú ez így, de nézzük a nagy hármast:


Én bevallom őszintén, nem is igazán értem ezt a cserét.
Emlékeim szerint Nash többek között azzal az indokkal tette LeVert-et a kispadra (bármikor bevethető "legjobb hatodik embernek"), mert a kezdőben – Irvind és Durant mellett – sok lett volna az egó. Még ha nem is ezekkel a szavakkal fogalmazott. A lényeg viszont az volt, hogy ez a három ember "kioltotta" volna egymást. Ezek után mi történik? LeVert megy, Harden jön. Na már most ha Harden nem a kispadra jön (márpedig biztos, hogy nem), akkor ez a bizonyos egó még az eddigieknél is nagyobb lesz a kezdőben. Ráadásul – ahogy Pozzato is említette – annak idején Oklahomában sem igazán működött a Durant-Harden páros (Westbrookkal kiegészülve), és most pontosan ugyanazt látjuk, csak éppen Westbrook helyén Irving van ott.
Nekem Steve Nash mindig is az egyik örök kedvencem volt, és a pályán is egy nagyon intelligens játékosnak tartottam, éppen ezért nem tudom elképzelni, hogy ebbe a cserébe neki sok beleszólása lett volna.

Ugyanakkor az Indianára érdemes lesz még inkább figyelni. Eddig sem voltak rosszak, de LeVerttel egy még inkább ütős csapat kezd összejönni. Mondom ezt annak ellenére, hogy azért félő, hogy ott is lesz némi gond a dobások elosztásában. Bár ha csak a most távozó Oladipo 15-20 dobását veszi át, már akkor erősödnek.

Idézetet írta: HT Dátum január 14, 2021, 16:37:53
Ugyanakkor az Indianára érdemes lesz még inkább figyelni. Eddig sem voltak rosszak, de LeVerttel egy még inkább ütős csapat kezd összejönni. Mondom ezt annak ellenére, hogy azért félő, hogy ott is lesz némi gond a dobások elosztásában. Bár ha csak a most távozó Oladipo 15-20 dobását veszi át, már akkor erősödnek.
Én is így gondolom, nagyon jó húzás volt. Tavaly a buborékban Oladipo már az ellenfelekhez kuncsorgott, hová írhatna alá. Sérülése után már nem volt az igazi (szerintem...), most kaptak helyette egy jobb játékost. Ha így folytatják, simán belelátom a Toronto 2.0-át, aztán egy bajnoki címet. Mindezt nagyon elvakultan.  :great:

Brooklynnál bedobták az összes zsetont egy fullra, abban bíznak, hogy működik a blöff (sokaknál van erősebb lapkombináció). Két éve van ennek a csapatnak. Papíron három szezonjuk lenne egy bajnoki címre, de szerintem ez a valóságban inkább kettő. Nem hinném, hogy Durant 35 évesen komolyabb tényező lesz. Következő két évben senkit sem tudnak hozni normális összegért, ezért a triónak + DeAndre Jordannek, Dinwiddienek és Harrisnek kell megoldania a bajnoki címet. Veteránért hoznak majd pár rutinos rókát jövőre, ebben biztos vagyok. Idei a tesztüzem, illetve, ha megvan a PO, valószínűleg az lesz a stratégia, hogy túldobják a riválisokat. D'Antoni rendszerében nincsen benne mélyebb védekezés, szerintem Nash sem képes egy ilyet összerakni. Abban bíznak, hogy nem fog működni a riválisok defenzív játéka, nem képesek majd megfogni egyszerre három játékost, de azzal nem tudom, hogy mennyire számolnak: ez a Nets nem tud védekezni. Harden nem fog, Irving még annyira sem. Milwaukee pocsék matchup számukra, gyakorlatilag be kéne áldozni KD-t, hogy Giannis semlegesítve legyen.

Atlanta lábon megveri őket Young révén. Miami (ha bejut  ::)) képes túldobni őket, illetve védekezés is jó volt tavaly. Indiana szintén minőséget képvisel, nem jó matchup az sem számukra. A Boston meg képes a liga legjobb periméter védekezésére, egyre nagyobb a rutin. Én azt sem látom ebben a csapatban, hogy bejutnak a keleti döntőbe. Az a durva, hogy 160 millió felett vannak, eszméletlen pénzek mennek ott.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 14, 2021, 17:16:25
valószínűleg az lesz a stratégia, hogy túldobják a riválisokat. D'Antoni rendszerében nincsen benne mélyebb védekezés, szerintem Nash sem képes egy ilyet összerakni. Abban bíznak, hogy nem fog működni a riválisok defenzív játéka, nem képesek majd megfogni egyszerre három játékost, de azzal nem tudom, hogy mennyire számolnak: ez a Nets nem tud védekezni. Harden nem fog, Irving még annyira sem. Milwaukee pocsék matchup számukra, gyakorlatilag be kéne áldozni KD-t, hogy Giannis semlegesítve legyen.

Ugyanez jutott nekem is eszembe, hogy D'Antoni most valószínűleg örömtáncot jár, ugyanis az ő csapatai mindig is arról voltak híresek, hogy csak dobtak, dobtak és dobtak. Neki mindig is dobógépek kellettek. Nulla védekezés, a lényeg, hogy túldobd az ellenfeledet. És ezt nem rosszindulatból mondom, hiszen imádtam a 2004-05-ös Phoenixet (Nash, Marion, Stoudemire, Barbosa stb.), ahogy a 2012-13-as Lakerst is (Bryant, Nash, Howard stb.), de az igazság az, hogy a nagy sikerek mindig elmaradtak. A rájátszás megvolt, aztán ott a vége.

Nekem egyébként ez a mostani Nets-vásárlás épp a már említett 2012-13-as Lakershez hasonlít egy kicsit, ahol D'Antoni próbált összevásárolni mindenkit Bryant és Gasol mellé (Nash, Howard, Jamison stb.), de aztán a sok sztárból nem sikerült csapatot csinálnia (sőt, emlékeim szerint Bryantnek vissza is estek a mutatói). Valószínűleg ugyanez lesz most is. Ezek a játékos dobni szeretnek, nem pedig passzolni és helyzetbe hozni a másikat.

Nos Harden egy erős tripla-duplával kezdett az Orlando ellen, s Durrant is 42 ponttal zárt. Egy meccs, nem meccs azonban ::)

Idézetet írta: curpy82 Dátum január 17, 2021, 09:04:36
Nos Harden egy erős tripla-duplával kezdett az Orlando ellen, s Durrant is 42 ponttal zárt. Egy meccs, nem meccs azonban ::)
És majdnem meglett a négyes dupla is....öööööö, csak egy TO hiányzott :great: :crazy:

Az Orlando mostanság nem túl acélos, mióta Fournier és Fultz sem bevethető. Amire ők képesek, az egy dobóedzés az aktuális ellenféllel. Tökéletes felhozó volt ez a Netsnek, de még így is gyengén dobta a triplákat Harden, eladott 9 labdát, de legalább hozott egy tripla-duplát. Egy meccsből tényleg felesleges még jósolni, de én továbbra is tartom, itt nem a pontszerzés lesz gond, hanem a védekezés, főleg akkor, ha ilyen szedett-vedett Orlando berámol nekik 115 pontot. Mondjuk ettől függetlenül Harden simán lehet jó, de nagyon sok szakértő kritizálta a munkamorálját (talán épp ez pangálja majd őt?). Meglátjuk, a vak is azt mondta. Amúgy Harden érkezésével Durant járhat jó. Ő számai emelkedhetnek.

Érdemes megfigyelni amúgy Doncic játékát is, legutóbb a Milwaukee ellen mennyire ideges volt, mikor Porzingis -2 pontnál dobott egy téglát 8-10 másodperccel a vége előtt. Vannak ott is gondok a csapaton belül, érezhető az, hogy Doncic mennyire egyedül van, míg a többiek nem tudnak érdemben hozzátenni a Dallas játékához. A szlovén olyan dobásokat vállal be, amik feleslegesek (pocsékul triplázik), de muszáj neki. Ha így folytatják, szerintem ebből nem lesz PO, mert 50-60 meccs környékére a szlovén hulla lesz. 

Akiket én sajnálok még, az a Portland. Megint megsérült Nurkic, márciusig pihenő van neki. Mondjuk most van egy Kanter, aki megoldja majd valahogyan, de aztán megsérült CJ McCollum is. Egy hét leforgása alatt elveszíthetik a két kezdőjüket. Délutánra majd kiderül a pontos diagnózis, reméljük semmi komoly. Lehet érdemes lesz majd a Lillard 30+ pontot tenni a meccseken.