Szuperliga vs. UEFA

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Mit szólsz a Szuperliga ötletéhez?

Tetszik
15 (28.8%)
Nem tetszik
37 (71.2%)

Összes szavazó: 48

április 19, 2021, 21:43:52, SPF Admin
Új futballsorozatot indítana tizenkét európai klub, jelentették be közös közleményükben, vagyis tényleg valóra válhat a Szuperliga terve.

Az alapítók: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Milan, Arsenal, Chelsea, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham. A Szuperliga első elnöke Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke. Közleményükben arról írnak, hogy a járvány végképp bizonytalanná tette az európai labdarúgás gazdasági modelljét.

A tervek szerint a meccseket hétközben játsszák majd, vagyis mindenki továbbra is részt vesz a hazai bajnokságban. Korábban a FIFA és az UEFA, vagyis a nemzetközi és az európai labdarúgó szövetség is elítélte a Szuperliga tervét. Utóbbi vasárnap megismételte korábbi fenyegetését, miszerint a Szuperligában játszó futballistákat minden más versenysorozattól és a válogatottjuktól is el fogják tiltani. Az UEFA ezután az angol, a spanyol és az olasz szövetséggel együtt fogadkozott, hogy minden erejükkel akadályozni fogják a klubokat tervük megvalósításában.

A Szuperliga alapítói azt írták, folytatni szeretnék az egyeztetéseket, és remélik, közösen megtalálják a legjobb megoldást. Szerintük a nemzetközi szervek eddigi javaslatai nem voltak alkalmasak arra, hogy új forrásokat csatornázzanak be a rendszerbe, és közben minőségi meccseket kínáljanak a nézőknek.

Közben az UEFA hétfőn jelenti be a Bajnokok Ligája új, 36 csapatos lebonyolítási rendszerét, amit 2024-től próbálnának ki.

Az ügyben politikusok is megszólaltak. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a Szuperliga az egész futballvilágnak rosszat tesz, Emmanuel Macron pedig üdvözölte, hogy a francia klubok kimaradtak belőle.

A BBC idézi a Szuperligához csatlakozó angol klubok hivatalos szurkolói csoportjait is, amelyek szintén egytől egyig elítélik az új sorozatot. Árulásnak, a tradíciók feladásának nevezik a döntést, ami szembemegy mindazzal, amiről a futballnak szólnia kellene.

Ettől a Covidtól tényleg mindenki megbolondult  ;D


A hírek szerint két német klub, a Bayern München és a Borussia Dortmund sem fog csatlakozni a Szuperligához.

Ahogy így szétnéztem, kb. mindenki ellenzi ezt az egészet. Elég gáz végigszenvedni egy City-'poolt a bajnokságban, ki lesz kíváncsi erre a szuperbohóckodásra? Én biztos ezerszer szívesebben megnézek majd egy Atalanta-Bayernt, vagy AS Roma-Dortmundot, vagy PSG-Ajaxot. Ennek az egésznek annyi haszna van, hogy amíg ezzel foglalkozunk, foglalkoznak, addig sem a covid a téma  ;D

(esetleg egy szavazást is ki lehetne tenni, hogy az itteniek elsőre elítélik vagy üdvözlik az új 'ligát')

Szerintem nagyon faszán meg lehetne ezt csinálni. Az angol, spanyol és német bajnokság első három helyezettje, portugál, holland és francia első kettő indulna benne és értelemszerűen az egy nemzetbe tartozó együttesek nem játszanának egymással.  Az adott bajnokságot nyerő együttes bejutna a Szuperligába, míg az adott nemzet leggyengébb együttese visszaesne a bajnokságba.   

#5 április 19, 2021, 15:07:38, Powell
Nekem is jobban tetszenének azok a párosítások amiket felvázoltál @oakland23 ,de szerintem elindítják augusztusban ahogy tervezik.Abszolút ellene vagyok,de ez a realítás.Az UEFA most nagyon hangos persze érhető,mert eltűnik a pénz a pénztárcából így.Kizárni őket nemzeti és vilgábajnokságról?Akkor ki fogja nézni a pénztermelő nemzeti és világbajnokságot?.Senki.Sőt a Bayern,Dortmund,PSG is csatlakozni fog előbb utóbb.
Amit még ha jól emlékszem @Pozzato vetett fel a superligás podcast kapcsán  és teljesen reálisnak látom,hogy a nemzeti bajnokságokban B csapattal fognak játszani.A sok sérülés és túlterhelésre panszkodó játékosok akik nyilván értéket képviselnek megnyugodhatnak.Ezt némelyest kompenzálva olyan egyeszséget el tudok képzelni például,hogy 3 játékosnak kezdőnek kell lenni aki rendszeresen játszik a Szuperligában.

#6 április 19, 2021, 15:48:16, csabax
Úgy látom, hogy több helyen elszabadultak az érzelmek. Ami rendben is van, szerintem, hiszen ilyesmi történik majdnem mindig, amikor jelentősebb változás van.

Egyelőre még nagyon az elején járunk ennek a Szuperligás dolognak. Jelenleg az történik, hogy a jövőbeni jobb pozíciók miatt most már nyíltan és hangosan zsarolják egymást a felek (itt nem fognak játszani, ott nem fognak játszani, "repülnek" majd amonnan is, "ne a ti zsebetekbe folyjon be a sok pénz, miközben mi dolgozunk meg érte, ti korrupt senkiháziak", stb...). És, persze, a túlzott érzelmek miatt az is szokásos történés, hogy sokan azt gondolják most, hogy az győz, aki hangosabb.

Nincs még túl sok információm erről a Szuperligáról, ám nekem most úgy tűnik, hogy a labdarúgásban is valami olyasminek a létrehozása a cél, mint amilyen kosárlabdában az NBA vagy jégkorongban az NHL.
(Félreértés ne essék: nem azt írtam, hogy "teljesen olyan", hanem azt írtam, hogy "valami olyasmi".)

Szerintem nem ártana arra is gondolni, hogy pár évtizeddel korábban már volt olyan, hogy szakadár klubok a saját szövetségük ellenében alapítottak saját ligát. Angliában történt mindez. A szakadár klubok által a saját szövetségük ellenében alapított liga neve: angol Premier League.
Nekem úgy tűnik, hogy sikeres az angol Premier League és ezen a fórumon sincsenek sokan ellene.

Hivatalos oldaluk is van, bár túl sok infót nem tartalmaz: https://thesuperleague.com/

Amelyik szövetség élére egy Florentino Perezt neveznek ki az nálam már nagyon nagy hátránnyal indul. Évek óta ment a rinya, hogy a Realt milyen szinten nyomják a BL-ben, s erre fel ennek az új "szövetségnek" is őt teszik az élére. Összeférhetetlenség elvét nem tudom ismerik-e. Hányinger, ahogy ez az egész be lett jelentve, mert az tiszta és világos, hogy az UEFA és FIFA is belűlről büzlik, és valamit tenni kellett, az ilyen nemzetek ligája, konföderáció kupa, Qatari VB körüli fekete dolgok ellen, de semmiképp sem ilyen módon.
Kedvenc csapatom szempontjából meg különösen fájó ami most a klubház körül történik, Klopp két éve tisztán kijelentette, hogy ő ebből a bohozatból nem kér, most a tulajok belementek az egészbe, úgy, hogy semmi komunikáció nem volt az edzői stáb és vezetőség között erről, nem lennék meglepve, ha nyáron Klopp megköszönné az eddigi munkát és továbbállna. Szurkolói csoportok minden molinót eltüntettek a KOP-ról a mai nap folyamán, az Anfield Road környéke meg fekete bannerrekkel van díszitve ezekkel a szöveggekkel: "Shame of you" illetve "R.I.P. Liverpool 1892-2021".

Ahogyan az egészet kezeli az UEFA, FIFA, különböző médiumok és egykori sztárok (mint Gary Neville), az álszent és szánalmas. A liga ötlete már hosszú évek óta a levegőben lóg, szerintem régebben le is írtam a problémáimat ezzel kapcsolatban, miért nem kéne megcsinálni. Az viszont röhejes, hogy az UEFA vagy épp Gary Neville a szószóló, akik elősegítették ezeket a folyamatokat. Neville, akinek most derogál, hogy top6 klub van Angliában, de amikor 20 éven át a Manchester United halomra nyerte a trófeákat, akkor nem jutott eszébe elszerződni az Ipswich vagy Charlton keretébe. Akkor ezek a dolgok nem tűntek fel, nem akart versenyhelyzetet, kényelmesnek érezte, hogy a MU dominálja a PL-t, mivel neki is eléggé sok pénz esett le ebből, ahogyan most a Sky Sportstól is, mint szakkommentátor. Ja, hogy akkor a maradék 14 kiscsapatot kéne elemeznie a PL-ből, mert a Szuperligát kisajátította a DAZN és neki nem jutna komolyabb meló?

Nem akarnak itt semmilyen egységet az UEFA-nál, meg szolidaritást a kicsikkel, az van, amit @Powell is leírt: nekik nem jutna ebből pénz. Most Ceferin és a társaik ráfeszültek a témára, de emlékezzünk vissza, amikor a katalán tüntetések voltak, akkor a spanyol szövetség is nagyon rá volt feszülve a Barcelona sorsára, nemzeti egységről papoltak, meg fenyegettek, mert tudták, ha kilépne a Barca a LaLigából, csődbe is mennének. Itt is ez van, kutya se lenne kíváncsi a top5 bajnokságra. Ezt a '80-as és '90-es években szúrták el, mikor hagyták, hogy olyan vezetők hatalomra lépjenek, mint Tapie (Marseille) vagy Berlusconi (Milan), akik telenyomták kétes helyről származó pénzzel az akkor épp fasorban sem lévő klubokat, majd pár éven belül BEK-et vagy BL-t nyertek velük. Tudatosult mindenkiben, hogy pénzzel bármi megoldható a fociban is.

Fel vannak háborodva és hivatkoznak a régi dolgokra, miközben elfelejtik, hogy a BEK-et a Real Madrid akkori elnöke, Santiago Bernabéu és egy újságíró, Gabriel Hanot közösen hozta létre (és természetesen az egykori legendás magyar edzőt, Sebes Guszti bácsit sem szabad kihagyni). A történelem csak ismétli önmagát, azért vannak most felháborodva a kicsik, mert nekik nem jutna szelet a tortából. Tovább nőne a szakadék, de ez már eddig is óriási volt, ami az UEFA-nak, FIFA-nak és a többi vezetőnek köszönhető, illetve nekünk szurkolóknak. Könnyebb egy sikeres csapatnak szurkolni, mint a Levanténak, nem? Az UEFA-nak meg nem kellett volna évtizedekkel ezelőtt elengednie a gyeplőt, hoztak ilyen kamu dolgokat, mint az FFP, ahol hiába büntetnek meg, úgysem lesz belőle semmi komolyabb, ha adományozol egy kicsit a megfelelő zsebbe.

A sorozat ötlete egyértelműen nem jó, mert ugyanaz történne, mint az európai kosárlabdában: senkit sem érdekelne az egész 2-3 év múlva. Ezzel, hogy megcsinálták a saját szuperligájukat (Euroliga), már nem foglalkozik senki a kisebb ligákkal, vannak olyan csapatok, akik inkább ki is hagynak egy szezont különböző indokokra hivatkozva, mégse mennek csődbe (mert akkor a profit az Euroligából). Az emberek top rangadókat akarnak, mert 100 emberből 95 tuti inkább újranézné a PSG-Bayern párharcot, mint a Chelsea-Porto meccseket. Ennek majd meg is lesz a maga böjtje, mikor már rohadtul nem fog senkit sem érdekelni egy Real Madrid - Liverpool, mert évente minimum két alkalommal találkoznak és még mellette van 8 rangadó egy héten.

Kizárni a vb-ről ezeket a játékosokat?  ;D El tudom képzelni, ahogyan a most nagy megmondó emberek (vezetők) lelkesen néznék a Dubois - Digne - Ikoné fémjelezte francia válogatottat, ahogyan küzdenek majd az Allan - Thiago Galhardo - Matheus Cunha vezette brazilokkal, miközben még egy nyamvadt Nemzetek Ligája meccset sem vagyunk hajlandóak megnézni (ahol azért akadnak sztárok), mert kit érdekel a sokadrangú torna? Én már régóta pofázok egy major ligák mintájára épülő újrastrukturált rendszerről - amiben szintén van hiba -, de ezt a labdarúgásban megvalósítani lehetetlen, akkora az érdekellentét (amíg az nem alakul ki, addig pedig nem lesz kiegyenlített mezőny, többi meg úgyis csak bullshit). Teljes reform kéne, de majd itt is jön valami agresszió vagy gyors tűzoltás, ahogyan az szokás mindenhol.

Eddig a többségnek nem tetszik a Szuperliga ötlete

Szavazás a topik tetején!


@Pozzato a mondandód érdemi részével egyetértek, de szerintem egy régi sztár felszólalása; ellenző véleménye nem feltétlenül szánalmas. Nem a szívem csücske Gary Neville, de respektálom, hogy 17 éves korától (1992) egészen 36 éves koráig csak a MU-ban játszott. Ezt az Ipswich, Charlton eligazolás példát nem tudom hová tenni. Nála szerintem nem pénz kérdés lett volna, hogy hová igazol, hiszen nem ment se a Chelseabe, se a Poolba, se máshová.
Szeretem a BL-t, imádom, mint szinte mindenki a BL himnuszt, izgalommal várom, hogy kit kap a csapatom sorsoláskor, van esély magyar résztvevőre; tovább nem is sorolom az érveket a jelenlegi rendszer mellett.

#12 április 19, 2021, 17:42:13, Pozzato
Idézetet írta: Latzka Dátum április 19, 2021, 17:33:16
Nem a szívem csücske Gary Neville, de respektálom, hogy 17 éves korától (1992) egészen 36 éves koráig csak a MU-ban játszott. Ezt az Ipswich, Charlton eligazolás példát nem tudom hová tenni. Nála szerintem nem pénz kérdés lett volna, hogy hová igazol, hiszen nem ment se a Chelseabe, se a Poolba, se máshová.

A mondandója bizonyos részével egyetértek, csak az időpont nem alkalmas. Felhozhatta volna ezt a nagy egyenlőtlenséget a 2010-es évek elején is (amikor már felmerült a Szuperliga). Azért utaltam a két kisebb csapatra, mert ha ő annyira ki akarta volna már régen is egyenlíteni a csapatok közötti különbségeket, versenyhelyzetet akart volna, akkor nem megy rá a 6. bajnoki címére (MU-dominancia), hanem azt mondja, segítek felhozni egy kisebb költségvetésű csapatot, hogy példát mutassak (hátha követnek oda más ismertebb játékosok is). Ehelyett, most, hogy a Sky Sports (amely amúgy nagyban hozzájárult a PL "felborulásához") nem lenne mérvadó közvetítés szempontjából a Szuperligában, egyből megszólal. Ezért gondoltam ezt álszentségnek, de okosan csinálta, mert sokan beálltak mögé.  ;)

Szuperliga lehet az, ahol ott az Arsenal, Spurs, Milan trio? Kicsit eros az utobbi evek alapjan.  :redchug: 20 csapatot akartak, eddig van 12. A felhaborodas az egekben, kivancsi vagyok honnan akasztanak le meg 8 egyuttest vagy legalabb negyet, hogy 2x8-as csoport legyen. Nem mondanam hamvaba holt kiserletnek (a penz miatt), de egyelore nem is eletkepes.


Kemény ügy.

Eltiltja a válogatott meccsektől a kilépőket: faszaság, lehet pihenni, a meccseket meg a kutya nem fogja nézni

Helyi szövetségek kitiltják a kilépőket: tv jogok kb. negyedére csökkennek.


Nincs jó megoldás erre az UEFA-nak, ezt tudják a kilépők is, ezért merték megcsinálni.