Szuperliga vs. UEFA

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Mit szólsz a Szuperliga ötletéhez?

Tetszik
15 (28.8%)
Nem tetszik
37 (71.2%)

Összes szavazó: 48

Idézetet írta: curpy82 Dátum április 20, 2021, 07:38:17
Viszont az Arsenal meg a Milan végre megtudhatja megint, hogy milyen ötöket kapni ezen csapatoktól.

Biztos vagy ebben? Én nem írnám le őket így előre.  :cya:

Egyébként meg kapott itt mindegyik ötnél többet is "karriere" során... ;D

Ez a folyamat kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött. Angol Premier League megalakulás és a Bosman-szabály által. Aztán jöttek az ázsiai, katari, amerikai tulajdonosok. Fiatalokat is egyre kevésbé érdekli a foci.

Hiába mondja Alex Ferguson, hogy mekkora csúcs volt az Aberdeenel európai kupát nyerni és 70 évnyi foci történelem tenne köddé a Szuperliga.

A Bajnokok Ligája is már egy Szuperliga volt. Annyi a különbség, hogy a Szuperliga még elitebb lenne.

Az UEFA mindenesetre nagy kakiban van. A szuperligás csapatok brandje erősebb az UEFA-nál.

Idézetet írta: csabax Dátum április 19, 2021, 15:37:24
Nincs még túl sok információm erről a Szuperligáról, ám nekem most úgy tűnik, hogy a labdarúgásban is valami olyasminek a létrehozása a cél, mint amilyen kosárlabdában az NBA vagy jégkorongban az NHL.
(Félreértés ne essék: nem azt írtam, hogy "teljesen olyan", hanem azt írtam, hogy "valami olyasmi".)

Említek még néhány hasonlót, melyekről szintén nem tűnt úgy eddig, hogy a sportkedvelőknek problémáik lennének velük:

- Euroliga (férfi kosárlabda)
- Európa Kupa (férfi kosárlabda)
- WTA (tenisz)
- ATP (tenisz)
- ISL (International Swimming League, úszás)

Utóbbinál magyar érdekeltség is van: Hosszú Katinka.

A jelenlegi struktúráról pár információ:
https://www.danielgeey.com/post/how-champions-league-clubs-make-their-money/

Ebből szerintem mindenki látni fogja, miért is hazugság az, amit az UEFA, FIFA, szövetségek és a többi magasrangú ellenző mond. Mi innen csak minimálisan vagyunk tisztában a számokkal, ez a cikk segít majd eligazodni, ezt kéne mindenkinek az orra alá tenni. A jelenlegi rendszerben a bevételek 40%-át különböző indokokra hivatkozva elviszi az UEFA (1300 milliárd euró). Ebből megy pénz az EL-be, adminisztrációra stb., ez nekem pont olyan, mint az építkezésnél az előzetes költségvetés, amibe minden faszságot beírnak, hogy még több pénzt tudjanak eltenni (miközben nálad még kevesebb marad).

Remélem senki sem gondolja komolyan, hogy a német csapatok vagy épp a PSG nem bolintana rá rögtön arra, hogy a BL-ből származó bevételek háromszorosát instant megkapják? Ezek a csapatok egy dologra várnak: biztos megerősítés. Amint ez megtörtént (dátumok stb.), ott lesz a rajtnál a Bayern München, PSG és a Borussia Dortmund is, de rajtuk kívül is jó pár csapat. Ezek ugyanolyan pénzhajhász egyesületek, mint a többi. A bajorok óvatosak, de mindig is azok voltak, mert nekik semmi más nem fontos csak egyetlen dolog: a profit. Tudom, nem így vannak elkönyelve a médiában, de ők a leginkább profitmaximalizálásra épülő csapat a világon.

Ezt akkor érthetjük meg a legjobban, ha elolvassuk az egykori vezető, Prof. Dr. Fritz Schererrel készített interjúkat. Mikor 1979-ben a klub "pénztárosa" lett, eléggé komoly adósságai voltak a bajoroknak. A visszavonuló Uli Hoeneß került a GM pozícióba, megfogadták, sosem kerül újból ilyen helyzetbe a klub. A klub 1992-2019 minden évben profittal zárt (!!), olyan stabilitást hoztak Schererék, ami példa nélküli. Ehhez hozzájárul, hogy a riválisoktól sok esetben áron alul vagy ingyen elhozzák a legjobb játékosokat, tudatosan gyengítik az ellenfeleket, így a saját fölényüket fenntarthatják. Ezt nem csak a bajorok csinálják, sok más klub is, de ők nem ennyire hatékonyak.

A bajorok 2019/20-ban 130 millió eurót kaptak a BL-ért, most egy ilyen Szuperligáért 400 milliót. Régebben a klubok bevételeinek nagyobb része a jegyek eladásából származott, ma ez már nem olyan nagy tényező. El fogunk jutni arra a szintre, mikor irreleváns lesz, vannak-e a stadionban vagy nincsenek. A Barcelona 120 millió eurót keres jegyeladásokból évente. Ez Messi, Griezmann és Dest éves szerződése. A tv-s közvetítések, szponzori megállapodások, merchandising és még lehetne sorolni, ezekből van a nagy pénz. A PSG, Bayern München és a többi sztárcsapat is tudja, hogy a Szuperliga a jövőjük. A BL-ből soha az életben nem vesznek ki 400 milliót.

A jelenlegi rendszer azért is nem egységes, mert már a csoportkörben sem egységes a díjazás, míg egy Atalanta hiába jut tovább, csak 40 millió eurót kap, addig a Juventus 80 milliót. Hiába egy ország, hiába azonos bajnokság, más megítélés alá kerülnek, így tovább növelve a pénzügyi szakadékot. Olyan csapatokról, mint a Fradi vagy Dinami Kijev, felesleges is beszélni, mert jobb esetben negyedannyi pénzzel szúrják ki a szemüket, aminek ők úgy örülnek, mintha BL-t nyertek volna. A jelenlegi rendszer is az aránytalanságokat növeli, de azok a csapatok, akiket a nézők rendszerint megtekintenek, még így is keveset kapnak (mert a többit elteszik az UEFA-nál).

A JP Morgan nem azért hitelezett 6 milliárd dollárt, hogy majd az UEFA közbeszóljön. Elindult egy folyamat, ahol a sztárcsapatok megérezték a pénz szagát. A DAZN nem szokott beszállni olyan üzletbe, ami nem hoz nagy profitot és nem viszik véghez. Ahogyan a kosárlabdában is létrejött az újdonsült Euroliga, úgy itt is jön egy új sorozat (mindössze az a kérdés, hogy 2021-ben vagy 2026-ban). A másik kérdés, hogy tejelnek-e körülbelül 100-200 milliót az UEFA vezetőinek, hogy belemenjenek a buliba, vagy szimplán megkerülik őket. És bizony, ezt is nézni fogják, mert nagyon szép leírva, hogy milyen szívesen nézünk meg egy Fradi - Barcát, de vajon ugyanilyen elánnal tekintünk meg egy APOEL - Real Madrid meccset is? Nem.

Én is jobban örülnék egy @Sound által felvázolt régi BL-nek (szoktam is régi meccseket nézni), de a pénz felülírt mindent. A Szuperliga résztvevői valószínűleg belemennének abba is, hogy bérelt helyet kapnak a BL-ben, illetve garantált évi 200-300 millió euró fejenként. Ezért is időzítették valószínűleg a BL-reformra Szuperliga bemutatását, mert a Ceferinék által előterjesztett újdonsült Bajnokok Ligája ötlete, nem tetszik nekik.

Az is van Pozz, hogy én dobnám a Bajnokok Ligája elnevezést és mindent is (ez biztos nehéz, mert ki tudja hány évre vannak szerződések: tv, szonzor stb...).
Ha van ez a Szuperliga - az lenne az okos az UEFA részéről, ha pénzért eladnák a Bajnokok Ligája nevet, és minden jogot nekik: egy fix összeg és évi %-ok, mondjuk a tv-s díjakból.

Vissza akarom kapni a Bajnokcsapatok Európa Kupáját - a BEK-et! Ezzel a névvel!
Vigyék a szar topcsapatokat, nem érdekel, csinálják szombaton a meccseiket , nem érdekel....
de adjanak lefelé már valamit:
BEK - csak bajnokokal, szuper szar ligás csapatok és országok bajnokai nem indulhatnak.
Ha kapunk mellé regionális bajnokság szervezési jogot (a kapunk az a kicsik..), pl Közép-európai GangBang Liga (vagy valami ilyesmi név...), akkor meg marad a foci - kis pénz kis foci, nagyoknak nagy...

Megjegyzem, hogy szerintem a mienk lesz a nagyobb felvevő piac, az eredeti foci (már ha régió bajnokságunk lesz), s nem a galaktikus. Egyrészt az elhatárolódás nagy még az érintett országokban is (angol, spanyol, olasz). Egy lengyel, magyar, szlovák, vol jugoszláv, romám piac mekkora? kb 120 millió? 140 millió? + a szimpatizálók, ha fasza lesz a lebonyolítás.

Két év után nem akarnak majd M City-Real meccset a saját szurkolók sem, ha kapnak belőle évi négyet...-elértéktelenedik, de erről már volt szó!

A lényeg: kevesebb, de jó meccset kellene szervezni:
pl, a holnap, szerdán 19 top bajnoki meccset rendeznek 18:00-22:00 közötti kezdéssel, és mellette még a kisebb ligák: magyar, horvát, skót, osztrák, cseh.....ilyen a világon nincs. Lesz vagy 30 követendő esemény, nézők nélkül, streamen tv-n. Döbbenet.

@Pozzato, mint többször máskor, ezúttal is egyetértek. És nagyon jó linket osztottál meg. Köszi!

Mindössze csak annyit tennék hozzá, hogy a Szuperliga döntője is kaphat majd az amerikaifutball-bajnokság (NFL) mintájára valami Super Bowl elnevezést és SUPER AKÁRMICSODA lesz a név. Lesz pénz show-ra, reklámra, körítésre, koncertre, s egyéb szemkápráztató dolgokra. Lesz kóla, lesz sör, lesz hot-dog, lesz hamburger, lesz üdítő, lesz szendvics, satöbbi. Lesz fénytechnika és lesz egyenkénti zenés bemutatás. A foci European Super League döntője valamicsoda "Super Bowl" jellegű "Superfinal" lesz.

Érdemes megnézni azt is, ahogyan - például - az angol Premier League "finom falatokat" elveszíteni látszó csapatai reagálnak. Egyre inkább érzékelik, hogy hatalmas pénzbevételeket fognak bukni, hiszen nemsokára már nem Chelsea - Manchester City, FC Liverpool - Manchester United mérkőzések nézettségi adatainak pénzbevételei után fog fizetni nekik az angol Premier League, hanem a Burnley - Crystal Palace és a Crystal Palace - Aston Villa mérkőzések nézettségi adatainak pénzbevételei után fog fizetni nekik az angol Premier League.

Az Everton már nagyon hangosan reklamálva bolondítja az érzelmes népet azzal, amit azok most hallani akarnak, miközben pedig a háttérben valójában az is van, hogy az Everton számára pénzügyileg hatalmas bukta az, hogy elmaradhat a városi derbi és elkönyvelheti ezután pénzkimaradásnak ezeket a teltházas stadion előtt zajló rangadókat.

A kisebb országok szempontjából a gond az, hogy szerintem a felvevőpiac nem olyan nagy. Elég megnézni a 2020 előtti adatok alapján a stadionok kihasználtságát, nem éppen fényes a helyzet a mi régiónkban (sem). A jelen helyzetben el kell felejteni azt, hogy mekkora egy ország népessége, ugyanis az számít, mennyire ismert és népszerű egy csapat a világban. Valószínűsítem, hogy hangulat szempontjából egy balkáni meccs mérföldekkel jobb lenne, mint egy szuperligás, de fontos a mutatott játék is, amiért leülne a néző meccs elé.

A magyarok stadionkihasználtság kiemelkedően rossz volt, de például a szerbeknél is mindössze 10-20% között mozog a kihasználtság (régiónkban talán a csehek voltak a legjobbak a 40-50% környékével), míg ugyanez mondjuk a Bundesligában 90% felett van. A kisebb "fociországokban" az embereket egyáltalán nem érdekli az adott csapatuk (kivéve, ha tényleg vehemens szurkolók, ami tiszteletre méltó), ha pedig találnak egy-egy kedvenc csapatot, akkor elsősorban valamelyik sztárokkal telített top5 ligás lesz. TV-s nézettségről és jogdíjakról ne is beszéljünk, mert a török liga buktája után, már nehezen tudnak majd bepalizni más társaságokat a kisebb ligák.

Valószínűleg a fizetési piacot nem lehet reformálni, így én is inkább a kupasorozatok reformja felé indulnék el. Van egy fura elképzelésem, de így mindenki jól érezhetné magát, mindenki megmaradna a piaca és lenne versengés is:
- megszüntetném az összes nemzeti bajnokságot
- ahogyan mondjuk a Szovjetunió vagy Jugoszlávia idejében volt, "össznépi" bajnokságokat hoznék létre, lenne jugoszláv, skandináv, benelux, brit, szovjet, ibériai stb.
- ha a sztárcsapatoknak ekkora szüksége van rá, akkor lenne szuperliga, ami az előbb említett ligák felett állna (az is megoldható lenne, ha ide fel lehetne kerülni az előbb említett kisebb ligákból)
- amit viszont kiemelnék és biztosan megtartanék, azok a nemzeti kupák, ebbe mindenkinek kötelező az indulás, azért, mert a győztesek a KEK-be mehetnének (Kupagyőztesek Európa Kupája)
- a végén a Szuperliga és a KEK-győztese találkozna egymással, mint "szuperkupa döntő".
- EL és társai megszüntetve, minden régiós liga rájátszással érne véget, így lehetne izgalom is a végjátékban.
- jelen formátumot felpörgetné az, ha mondjuk a Sevilla nem a Levantéval játszana, hanem az ibériai liga keretein belül Sevilla - Porto lenne, míg a másik hétvégén egy benelux rangadó, mondjuk PSV - Anderlecht, ami hangulatában is teljesen más lenne, ahogyan mondjuk a Partizan - Dinamo Zagreb, vagy a Szpartak Moszkva - Dinamo Kijev is.

Egyetértek azzal, hogy a meccseket csökkenteni kéne, ebben az esetben hétvégente lehetne a régiós bajnokságok (ahol nem indulnának elit csapatok), míg hétköznap lenne a Szuperliga (vagy fordítva, mindegy). Összevont ligákkal a meccsek száma is csökken, csapatoknak sem kéne annyiféle kupában indulni. Neki is ülök, aztán összehozok egy ilyen adatbázist a Football Managerben.  ;D

Említettem az Everton hangoskodását. Pár ok:

Az Everton hazai nézőszámai a 2018-2019-es idényben (Goodison Park, forrás: https://www.footballwebpages.co.uk/everton/attendances/2018-2019):
Everton - Tottenham Hotspur 39 319 néző
Everton - Manchester City 39 322 néző
Everton - Liverpool 39 335 néző
Everton - Chelsea 39 356 néző
Everton - Arsenal 39 400 néző
Everton - Manchester United 39 395 néző

Szerintem simán lehet számolni meccsenkénti 40 ezer nézővel. Azaz: 6 hazai meccs X 40 ezer néző = 240 ezer néző.
Vagyis a nézőket vonzó 6 topcsapat kimaradása miatt ezután kizárólag csakis a jegybevételekből szezononként közel negyedmillió helyszíni nézőt fog bukni az Everton.
Ez a 6 meccs hiánya az átlagosan 40 fontos meccsenkénti jegyárnál egyenlő 9,6 millió font pénzveszteséggel az Everton számára.
Ehhez a bő 9 és félmillió font buktához hozzá kell tenni még a meccsnapi mezek és egyéb ajándéktárgyak utáni bevételt és hozzá kell tenni a fogyasztás kiesését is (üdítő, hot-dog, chips, hamburger, szedvics, stb.).
Tehát csak a 6 topcsapat kimaradása miatt idényenként és "alapjáraton" körülbelül 11-12 millió font hiány lesz az Evertonnál.

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 20, 2021, 15:40:37
- jelen formátumot felpörgetné az, ha mondjuk a Sevilla nem a Levantéval játszana, hanem az ibériai liga keretein belül Sevilla - Porto lenne, míg a másik hétvégén egy benelux rangadó, mondjuk PSV - Anderlecht, ami hangulatában is teljesen más lenne, ahogyan mondjuk a Partizan - Dinamo Zagreb, vagy a Szpartak Moszkva - Dinamo Kijev is.

@Pozzato, én a Partizan - Dinamo Zagreb mellett megemlíteném a Dinamo Zagreb - Crvena Zvezda rangadót is. Amelyik rangadóról biztosan lehet tudni, hogy akkora hatalmas jelentőségű, hogy már háború is kezdődött miatta. Természetesen nem csak a Dinamo Zagreb - Crvena Zvezda meccs miatt volt a jugoszláv háború, hanem voltak más okok is, ám az történelmi tény, hogy az egyik Dinamo Zagreb - Crvena Zvezda összecsapást a délszláv háború követte.
Ezt örökíti meg a zágrábi Maksimir Stadion előtt a három katona szobra: "A csapat szurkolóinak, akik 1990. május 13-án itt robbantották ki a háborút".
https://index.hu/sport/alapvonal/2015/05/13/dinamo_crvena_delszlav_haboru/

BBC & The Athletic : A Chelsea visszalép a Szuperliga-tervezettől. Az első dominó eldőlt.

UPDATE: A City is.

Florentino Perez a saját levében fő meg. Megérdemli.

Volt jó oldala is ennek a marhaságnak, Ed Woodward lemondott végre :D ;D

Ezért nem nézek tv-t. Nem gondolom hogy jó amit akartak ezzel a ESL, de érthető.
Úgy be adagolnak mindent a fogyasztóknak sky hogy az csuda.

A curva Sud Milano véleménye majdnem azonos az enyémmel:
(én nem bántam volna ha bevezetik)

A Curva Sud Milano és az Associazione Italiana Milan Clubs közös közleménye:
,,A szezon végéhez közeledve egy Szuperliga nevű "vihar" érte el a futball világát, mely sorozat a legnagyobb európai klubok által jönne létre, erősen szembemenve az UEFA politikájával. Igazi földrengés a futball világában, amely óhatatlanul szorosan érint bennünket, mivel az AC Milan része annak a tucatnyi "szakadár" klubnak, amelyek életet kívánnak adni ennek az új európai versenysorozatnak.
A legkülönfélébb futball- és politikai intézmények szegmensei reakciója olyan gyorsan érkezett, amennyire az nyilvánvaló és várható volt. A kormányfők, a különféle nemzeti és nemzetközi szövetségek vezetői, valamint Európa-szerte a klubok vezetői nem vesztegették az időt azzal, hogy hevesen megnyilvánuljanak ennek az új Ligának a tagjai, vezetői ellen, súlyos szankciókkal fenyegetve őket a "futball az embereké" felkiáltás mögé bújva.
Őszintén szólva, az "irányítóközpontban" lévő összes úr mindezzel először is csak mosolyt csal a szurkolók arcára.
A Szuperliga csak egy az utóbbi évtizedek óta tartó számtalan manőver közül, amelyek a futball üzletággá válását eredményezték. Minden bizonnyal ennek az új sorozatnak a megszületése egy újabb lökést jelentene a múlt futballja ellen, amely ma már csak távoli emlék, és elkerülhetetlenül elfedi a különféle nemzeti bajnokságok varázsát és hagyományait, megfosztva a futballt a sport alapvető elvétől; a teljesítményelvtől.
De ami még jobban felháborít minket, mindaz a képmutatás azoktól, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez a sport csupán üzlet legyen, és akik ma a szurkolók nevében szólalnak fel, csak egyszerűen azért, mert úgy látják, hogy egy ilyen jövedelmező játék, amelyet érinthetetlennek gondoltak, most szétszakad.
A futball a '90-es évekig az embereké volt, mindaddig amikor a Bajnokok Ligája megszületett a régi bajnokok kupájának (BEK) kárára: ettől a pillanattól kezdték azt az áthidalhatatlan szakadékot megvalósítani a nagy és a kis klubok között.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg egyetlen ujjukat sem mozdították, hogy megfékezzék a néhány elnök által bevezetett méregdrága belépőjegyeket.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg semmit sem tettek az ügynökök megállíthatatlan felemelkedésének megakadályozására, akik a futballisták fizetését csillagászati ​​összegekhez vezették, amely csak a televíziós jogokból származó bevételeknek köszönhetően volt fenntartható, azoknak a tévéknek, amelyek aztán egyre sűrűbb naptárakat vezettek be, mérkőzéseket abszolút értelmetlen napokon és időpontokban.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg olyan szabályokat vezettek be, amelyek tiltják a játékosok és a szurkolók közötti bármiféle kapcsolatot.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg a Szuperkupa-döntőket más kontinenseken játszották, vagy egyes mérkőzések időpontját a döntést követő néhány napon belül megváltoztatták, azon szurkolók kárára, akik esetleg már vásároltak vonat- vagy repülőjegyet az idegenbeli mérkőzés látogatásához.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg a Szövetség néhány nagyon befolyásos elnöke nyíltan megerősítette, hogy az adott eredmény elérése ellenére néhány alacsonyabb népszerűséggel rendelkező klubot megakadályoztak a Serie A-ban való szerepléstől.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg egyes kluboknak megengedték, hogy kijátsszák a pénzügyi fair play-t, míg másokat, akiknek kevésbé befolyásos elnökeik voltak, megbüntették.
A futball mindaddig az embereké volt, amíg úgy döntöttek, hogy a 2022-es világbajnokságot Katarnak adják, annak ellenére, hogy ez a november-decemberi világbajnokság zűrzavarral jár, és ennek következtében felborul a futballnaptár. Katarnak ráadásul az emberi jogok számtalan megsértéséért kellene felelni azon munkavállalók ellen, akik hozzájárultak a stadionok építéséhez, gyakran embertelen munkakörülmények között, és ami mintegy 6500 áldozatot is okozott. Igen furcsa, hogy ez közömbössé tette a FIFA-t, pedig általában mindig nagyon figyelmesek a társadalmi kérdésekben. Felmerül a kétség, hogy csak akkor azok, amikor az ő érdekeik vannak terítéken.
Számos más példát sorolhatnánk fel, hogy bemutassuk a futball csúcsainak abszolút következetlenségét ezekben az órákban az évtizedek óta végzett munkához képest, amelynek eredményeként a futball egy népszerű játékból a legvadabb üzlet tiszta eszközévé vált.
A futballt már régóta minden szinten; szövetségnél, klubnál, irányítónál, játékosnál felül kellene vizsgálni.
A Szuperliga csak egy újabb esztelenség, de azok, akik erre a pontra eljuttatták a futballt, nincs visszaút, szóval ne próbáljátok előadni nekünk a retorika és az erkölcs nyűgös színházát.
Most, hogy a pénz kimerülőben, marakodjatok egymással, de ne merjétek a szurkolókat a szátokra venni.
DISZNÓK!"
Curva Sud Milano – A.I.M.C.

Nem tudom kié a fordítás, több helyen is olvastam. én a ,,Nyugaton már megoldották" facebook oldaláról másoltam.


Ennek annyi....

Az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham is kiszállt a szuperligából

https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2021/04/21/europai-szuperliga-arsenal-liverpool-visszalepett/