Filmek

Előző téma - Következő téma

Powell és 1 vendég van a témában


Aki szereti a dokumentumfilmeket.

Colectiv  HBOGO


Nehany evvel ezelott volt Romaniaban egy eleg komoly tuzeset egy koncerten, sokan meghaltak a helyszinen, de még többen a kórházban kesobb, kivétel nelkul bakterialis fertozesbe, olyanok is akik "mininalis/nem halalos meretu"  egesi seruleseik voltak es tul kellett volna elniuk. Innen indult egy sportlap ujsagiroi altal egy oknyomozas es kiderult egy oriasi, minden behalozo korrupcio ami mindent átszott. Tobbek kozott duplan higitott korhazi fertotlenitok, ellopott korhazi forrasok, stb stb

Nagyon nagyon ajanlom mindenkinek.

Tudom hogy a kozossegnek vannak romaniai magyar tagjai. Szivesen olvasnek toluk velemenyt akar a filmrol, akar a tragediarol, az utana levo intezkedesekrol, ideiglenes kormanyrol, majd arrol hogy mekkora tobbseggel választották újra 1evvel azt a kormanyzopartot, akik alatt elburjanzott ez az egesz.


Nagyon megerintett a film, a vege kulonosen eros, ahogy egy csalad all a temetoben az elhunyt fiuknal, akinek tul kellett volna élnie az egest, de a burokracia es a korrupció eselyt sem adott nekik, mert pl 10%osra volt higitva a korhazakban a fertotlenito.

Sajnos a filmet még nem láttam, de most, hogy megemlítetted, ideje volna.

Megrázó esemény volt az biztos, látni (a beszámolókból), hogy hogyan ég el konkrétan 60+ személy, borzasztó.

Csak erős idegzetűeknek ajánlom (a helyszínelők rejtett felvétele nyilvánosságra került egy pár év után):
https://youtu.be/KN3rE_Fb8uk

A raklapokon viszik az áldozatokat, többen közülük még élnek, s lehet, hogy ha minimális is, de egy normális beavatkozással egy jó párnak meg lehetett volna menteni az életét. Kapkodnak, azt sem tudják, hogy mi tevők legyenek.

Hogy mi változott ezek után? Semmi! Ugyanaz a szar, a forradalom óta, csak mindig felbukkannak új és új arcok, de a háttérben ugyanazok forgatják a lapokat.

A korrupció Romániában látványos, és megtalálható minden utcasarkon. Magyarországon viszont ezt már "next levelon" nyomják, ahol a szállak már jobban rejtve vannak.

Isten ments, hogy te, vagy gyereked élete ezektől függjön, mert akkor vesztes lapok vannak a kezedben.

Egészen elképesztő, még így is, hogy semmit nem értek belőle, csak a képet nézem.


Ami egyszerűen felfoghatatlan nekem az az, hogy hogyan merik megtenni, hogy a kórházi fertőtlenítő hatóanyagát tized részére hígítják, majd ezt a kórház még tovább hígítja. Aztán amikor kiderül a miniszter azt mondja, hogy az adatok nem hitelesek mert nem akkreditált laborban készült, és előáll a saját vizsgálatukkal, ami szerint a baktériumok 95%át elpusztítja. Ami nyilvánvalóan hazugság. Aztán lemondatják a kormányt, majd egy év múlva a nép újra megválasztja ugyanazokat, akiknél ez végbement.
A közepénél egy női orvos aki vállalva az arcát infókat adott ki az állapotokról, mesélte, hogy meghalt egy áldozat, akinek csak a testének 10-15%a égett meg, simán túl kellett volna élnie,de a fertőzés annyira szétterjed a testében, még a fülébe!!! is, hogy hetek után meghalt.


#438 június 01, 2020, 14:19:46, Milan
Hogyan lehetséges?

Nagyon egyszerű a képlet. A politikailag kihelyezett egészségügyi igazgatók egy olyan licitet hirdetnek meg, ahol a feltételeknek csak Gyuri cége felel meg. Ismered Gyurit? Nem? Ő Géza barátja, Géza pedig az igazgató unokatestvére.
Innen kezdve meg már tök mindegy, hogy mi van abban az üvegben, amit "fertőtlenítőként" használnak a takarítónők.

Én személyesen életemben 2 napig voltam kórházban, s tüdőgyulladás lett a vége.  :D

És ezek után mégis hogyan nyert ugyanaz a párt, aki a tragédia idején hatalmon volt?

Van az a kolbász és a sör amivel meg tudják még mindig vásárolni a szavazatokat. A valamire való emberek java már elhagyta az országot, beleértve az egészségügyben dolgozokat is.

Palm Springs
Az időhurok és a filmezés. Sok alkotás készült már a témában, elvileg a következő nagy Nolan film (Tenet) is ezt járja körbe. A Palm Springs is ígéretesnek tűnik ebben a témában, Sundance fesztiválon imádták, mindenhol pozitív kritikákat kapott. Az IMDB-n 6,7-ről indult (azt hiszem), most 7,7-nél jár (5000 szavazó). Két rövidfilmes, Max Barbakow és Andy Siara jegyzi a filmet, de ez még nem jelent semmit, hogy nincsen nagyjátékfilmes tapasztalatuk. A trailer alapján ígéretesnek tűnik, július 10-én mutatta be a Hulu, elérhető már angolul. A két főszereplő első ránézésre telitalálatnak tűnik: Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) és Cristin Milioti (Fargóban jó volt).

https://www.youtube.com/watch?v=CpBLtXduh_k

#440 augusztus 03, 2020, 16:41:32, robmiller
Mostanság elkezdtem újra filmezni, ha van 2-3 óra szabadidőm többnyire esténként, hétvégenként. A napokban két régebbi, évezred eleji horrort néztem meg, vagyis pontosabban az egyiket újra.

13 kísértet (2001)
Valami derengett, hogy tiniként egyik középsulis osztálytársamnál egy "buli" keretében néztük meg a filmet. Sokáig nem jutott eszembe, hogy mi is volt az, majd a napokban valahogy beugrott a címe. Le is tölt....akarom mondani meg is vettem DVD-n, mert úgy emlékeztem ott baromira tetszett. Hááát...felnőtt fejjel most már azt mondom egyszer nézhető, de aki az újabb szellemes, démonos horrorokon szocializálódott, annak nagyon gyenge, már-már matiné jellegű az alkotás. Olykor a párbeszédek dühítőek, és a színészek alakítása sem egetverő. A történet maga érdekes is lehetne, de úgy érzem, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Értékelés: 5/10

Szellemhajó (2002)
Nekem ez kimaradt régről, és azt kell mondjam kellemeset csalódtam. Eleve nagyon szerettem mindig is a kísértethajós történeteket (pl. Bolygó Hollandi), viszont meglepett, hogy ez a film egy 20. századi hajót, az Antonia Grazát helyezi a középpontba. Végig lekötött a sztori, s a végén tetszett a fordulat is, bár azért valahol tudatalatt végig érezhető volt, hogy mi lesz a végkifejlet. Olykor jókat röhögtem a két ökör - Greer és Munder - f.szkodásain... ;D Mindent összevetve nem bántam meg ezt a másfél órát, hogy rááldoztam. Nekem tetszett! A legutolsó jelenetnél meg azt mondtam...na jóó b.szzátok meg!  ;D Értékelés: 7/10

Jojo Rabbit

Alapjáraton egy viccesebb hangvételű film, ami kilóg az átlag alkotások sorából, erre már Taika Waititi neve is garancia. Viszont a felszínen túl egészen félelmetes dolgot mutat be, ami Magyarország jelenkori politikájára is ráhúzható, ez pedig az ellenségkép általi összetartozás hamis ábrándja. Libernyákok, bevándorlók, zsidók, teljesen mindegy, az emberi természet kihasználható, és olyan végletekbe vihető a félelem keltése által, amire normális és tiszta állapotunkban nem is gondolnánk. Szerintem voltak ennél jobb Waititi-filmek is, de a mondanivalója fontos.

Even Horizon  - Halálhajó (1997)

Maradtam a horror műfajon belül, ezúttal annak is a sci-fi ágában. A film tartalma:

"Az Event Horizon nevű űrhajó nyomtalanul eltűnik, miközben a Naprendszerünk külső határait kutatja. Hét esztendővel később, 2047-ben az űrhajó váratlanul felbukkan a Neptunusz bolygó mellett, és vészjelzést sugároz. Expedíció indul a hajó megmentésére, a Lewis és Clark űrhajó fedélzetén az Event Horizon tervezője, Dr. Weir is jelen van. A csapat hamarosan rábukkan az űrhajóra, és felderítőegységet küldenek át. Az űrhajósok a legrosszabb álmaikban sem gondolták, miféle borzalom vár rájuk."

Elég érdekesnek találtam a leírást, és alapvetően szeretem is ezt a műfajt az Alien óta. Igazából vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. A színészgárda különösen jó benne, Sam Neil és Laurence Fischbourne viszi a zászlót, de a többiek sem rosszak benne. A történet fokozatosan kelti a feszültséget, s elég pörgősnek is mondható. Viszont nekem a végkifejlet és a "borzalom" picit csalódást okozott. Nehéz róla spoilermentesen írni, így nem is akarom bő lére ereszteni. Láttam már a műfajban jobbat is azért, így egyszer nézhető kategória volt nálam. Egyébként érdekes volt látni az akkor még gyerekcipőben járó CGI-effekteket. Akkoriban biztosan nagy durranásnak számított a látvány. Értékelés: 6/10

Viszontlátásra odafönt
Pierre Lemaitre könyvéből készült a film, amit Albert Dupontel rendezett. Érződik rajta a művészi jelleg (indokolatlanul sok). A filmes megvalósítás nem tökéletes, úgyis lehet mondani, hogy erős közepes. Az I. világháború után játszódik a film (illetve egy kis része a háború alatt is), értelmetlen gyilkolás és halálok után két túlélő barát trükkös bosszút esküszik a rendszer ellen. Mit tanultunk a filmből? Hogyan lehet túlélni egy lóval magad mellett a harctéren, ha a bombázás miatt maga alá temet a föld.


Pillangó
Lemaitre-höz hasonlóan Henri Charrière is egy kiemelkedő könyvet írt, a Pillangót, azaz a saját történetét. Tényleg lehengerlő írás (nemhiába a megtörtént esetek adják a legjobb sztorikat), két adaptáció is készült belőle (1973-ban és 2017-ben). A régebbi filmben Steve McQueen és Dustin Hoffman játszik, szereposztás pazar. Azonban mindkét alkotás hibája, hogy ez olyan könyv, amit nem lehet megfilmesíteni. Ha filmben készítik el, akkor összecsapott lesz. A '73-as részletesebb ugyan, de még az is messze van a könyvtől, míg a 2017-es látványosabb, mai kornak "megfelelő", de ebből is sok dolgot kihagytak. Hogyan lehetne ezt a könyvet elképzelni? Sorozatként, amolyan 4-5 részes minisorozatként, véleményem szerint óriási siker lenne. Na jó, de miről is szól? Jöjjön a könyvajánló szövege:
"A szerzőt, az 1973. júliusában elhunyt Henri Charrière-t (alvilági becenevén: Pillangót) 1931-ben egy selyemfiú meggyilkolásával vádolták, és a hamis tanúk segítségével életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Pillangó sohasem tudott beletörődni az ítéletbe. Tudta, hogy ki a tettes, és hosszú büntetése alatt megfogadta, sőt eszelősen ragaszkodott elképzeléséhez, hogy megszökik a fegyenctelepről, és bosszút áll az ügyészen, az esküdteken, a hamis tanúkon, azokon, akik az ,,enyészet útjára" küldték."

Egy rendkívüli kalandregény, itt pedig a trailer a 2017-es filmhez, amiben Pillangó szerepét Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) kapta, de Rami Malek (Mr. Robot) is játszik benne.
https://www.youtube.com/watch?v=xqj7XOv9mC8

Mi a szerencse? Összességében, ha nem olvastuk a könyvet, akkora hiányérzetünk nem lesz a filmnél, azonban érdemes elolvasni azt a 700 oldalt.

Növekszik a francia írók által írt könyvek megfilmesítése, most Guillaume Musso könyveit várom, hogy filmvászonra kerüljenek. Korunk egyik legjobb francia írója, elvileg következő 1-2 évben jön majd minisorozat formájában Az éjszaka és a lányka. A sorozatbeli címe The Reunion, mely osztálytársak szörnyű tettét meséli el 25 év távlatából, ahogyan befalazták társukat a tornaterembe, amit most lebontani készülnek.

Idézetet írta: robmiller Dátum augusztus 04, 2020, 13:11:05
Even Horizon  - Halálhajó (1997)

Maradtam a horror műfajon belül, ezúttal annak is a sci-fi ágában. A film tartalma:

Értékelés: 6/10

Pont a napokban találtam rá, de nem értem a végéig. Még lehet adok neki egy esélyt. A Pandorum című filmet láttad? Ez is hasonló kategória, az alapsztori Passengers jellegű.

Idézetet írta: Alk Dátum augusztus 04, 2020, 13:38:49
Pont a napokban találtam rá, de nem értem a végéig. Még lehet adok neki egy esélyt. A Pandorum című filmet láttad? Ez is hasonló kategória, az alapsztori Passengers jellegű.

Az Even Horizon, ahogy olvastam a film után a véleményeket, elég megosztó film. Van aki nagyon dicsérte, más pedig lehúzta. Én valahol a kettő között vagyok. Be is jött, de azért van bennem némi hiányérzet.

A Pandorum és Passengers: mindkettő bejött, bár azért elég eltérő filmek azon kívül, hogy egy űrhajón játszódnak új világok felfedezése felé. Viszont ezeket is érdemes megnéznie azoknak, akik még nem látták őket!

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 25, 2020, 00:35:01
Knives Out
Magyarországra 2020 elején érkezett Rian Johnson filmje. Én azt mondom, hogy az utóbbi évtizedek legjobb nyomozós krimije. Ez nem a klasszikus krimi, ahol minden idegszálad feszül, mikor történik valami váratlan. Inkább egy olyan alkotásról beszélhetünk, ahol a humor is helyet kap, szép átvezetésekkel, de a két óra alatt folyamatos figyelést (és gondolkodást) igényel. Két dolog kapcsán figyeltem fel anno a filmre, ami miatt várólistára került:
- Oscar-jelölés (legjobb eredeti forgatókönyv)
- Temérdek sztár

Utóbbival kezdeném:
Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Ana de Armas, LaKeith Stanfield (bizony, az Atlanta zsenije  ;D), Katherine Langford, Toni Collette, Christopher Plummer, Frank Oz és Edi Patterson.

Egészen elképesztő névsor, kapkodja az ember a fejét, mindenhol egy ismerős arc. Sok esetben már ezzel el lehet adni egy filmet, de erre jön az Oscar-jelölés. Ilyen klasszikus nyomozós krimit nem sok alkalommal jelöltek az elmúlt 20-30 év során erre a díjra (lehet mindössze 1-2 volt, nem néztem utána). Amit már lehetett, kihozták ebből a szakmából (elsősorban Agatha Christie révén), szóval kíváncsi voltam, mivel tudnak meglepni?

Daniel Craig első jeleneténél azt gondoltam, ez egy teljes marhulás lesz, pellengérre állítva az összes eddigi krimit, kigúnyolva Agatha Christie és a legendás krimiírók eddigi munkáját. A humort viszont okosan adagolták, Poirot-féle detektív szerep jól állt Craignek, nem vitte túlzásba az "okoskodást". A karakterfejlődések érzékelhetőek, Chris Evans végre nem egy szimpla katona, de Ana de Armastól is egy komplett játékot kapunk. Rian Johnson nem fukarkodott a társadalomkritikával sem, mely nagyon aktuális, bár olykor kicsit túltolták.

https://www.youtube.com/watch?v=xi-1NchUqMA

Ki a gyilkos? A néző rohadt okosnak hiszi magát egy óra elteltével, de felmerül benne a kérdés: mi jöhet még a maradék egy órában? Eltelik újabb 25-30 perc, most már még okosabbnak hisszük magunkat, de akkor is ott motoszkál: mi van még vissza? Alaposan kidolgozott és kiválóan megírt forgatókönyv, amiben ugyan vannak hibák (melyikben nincsenek?), de ezt elnézzük a temérdek csavar miatt.

Én azt mondom, hogy nyugodtan alkalmas a Knives Out egy családi filmezésre is, mert utána lehet róla beszélgetni és végig leköti az embereket.
Pontszám: 9,5/10   Miért? Ebben a kategóriában ez kiemelkedőnek számít, nem hiába a sok-sok dicséret a külföldi oldalakon is.
Érdemes a neten megnézni az Easter Eggs videókat is a filmmel kapcsolatban, iszonyatosan sok kis apró utalás, mely elsőre fel sem tűnik.

Megnéztem én is! Tényleg megérte a rászánt 2 órát! Eleinte én is úgy voltam, hogy jó, tudom ki a gyilkos stb. Aztán a végén már abban is elkezdtem kételkedni, hogy egyáltalán tényleg meghalt-e a faszi.... ;D ;D Simán bele tudtam volna képzelni egy ilyen óriási csavart. Mindenkinek ajánlom én is, aki szereti a detektív jellegű filmeket, és hajlandó túráztatni picit az agyát! :)

Temetetlen múlt (2000)

Baromira bejött nekem ez a szellemes thriller. Eleve az, hogy Robert Zemeckis rendezte már jó ajánló, viszont Harrison Ford személye nálam már garantált, hogy csak jó film lehet! Nem akarok spoilerezni, ajánlom mindenkinek, akiknek még hozzám hasonlóan kimaradt a film. Végig leköti az embert, idegtépő, és azért egyszer-kétszer be is...na mindegy. Nálam 8/10

Idézetet írta: robmiller Dátum augusztus 08, 2020, 10:08:17
Temetetlen múlt (2000)

Baromira bejött nekem ez a szellemes thriller. Eleve az, hogy Robert Zemeckis rendezte már jó ajánló, viszont Harrison Ford személye nálam már garantált, hogy csak jó film lehet! Nem akarok spoilerezni, ajánlom mindenkinek, akiknek még hozzám hasonlóan kimaradt a film. Végig leköti az embert, idegtépő, és azért egyszer-kétszer be is...na mindegy. Nálam 8/10!

Uh, emlékszem, ezt még moziban néztem meg annakidején! Fú, hihetetlen b*sszameg, hogy 20 éve volt...  :o :)

Knives Out:
Hú, de baromira unalmas volt. Inkább megnéztem volna a Kincs ami nincset 133-adszor... :D ;D :D