Október 27, 2020, 10:41:38 am CET

Szerző Téma: Zene  (Megtekintve 29115 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Csenii

Re:Zene
« Válasz #255 Dátum: Március 31, 2020, 00:59:28 am CEST »

Nem elérhető TiB

Re:Zene
« Válasz #256 Dátum: Április 20, 2020, 19:43:19 pm CEST »

Nem elérhető Knapp

Re:Zene
« Válasz #257 Dátum: Április 21, 2020, 00:11:31 am CEST »
Gyerekkoromban Poptarisznyát meg kettőtől-ötig kívánságműsort hallgattam, beélesített mono magnóval, ha egy számra "vadásztam". Meg gyűjtöttem a zsebpénzt a szörpösüvegek visszaváltásából és a méhbe vitt újságpapírból, hogy vehessek időnként egy-egy műsoros kazit.

Kamaszként, lett walkman-em, ami oda-vissza játszott le, így a kedvenc aktuális slágert mindig felvettem a kazi mindkét oldalára (egész pontosan a szalag másik oldalára, "takarásba"), így ha véget ért a szám, visszatekerés nélkül indíthattam újra azt a kazi másik oldalán.
A szalagokat ezzel a technikával tényleg ronggyá lehetett hallgatni.  ;)
Máskor meg jól jött a klasszikus csévélési módszer: hogy ne merítsük az elemet a tekeréssel, egy ceruzával pörgettük a kazit az oldal elejére.
Kamaszkorban a csuklónak sem árt, ha bemelegítjük.

Aztán az első felnőtt fizetésemből lett mini hifim, amely 3 CD-t is képes volt rotációban lejátszani!
Konkrétan előleget kértem, hogy megvehessem...
Lehetett programozni vagy randomra-, végtelenre állítva küldeni a 3 cd-n lévő mintegy 50 számot.
Ma már "elképzelhetetlen" ez a luxus!  :D
(egyébként még mindig működik számítógép "erősítőként" a cucc, a hangfalai a lakásban nagyon korrekten szólnak)

A 90-es évek elején Magyarországon még alig jelent meg néhány előadónak cd-je, illetve lejátszó is alig akadt, így a másolgatás ment ezerrel. Még hivatalos kereskedőknél is kérhetted - ha nem volt rá pénzed, vagy nem akartad megvenni - hogy töredék áron felvegyék neked az albumot kazettára. Meg ugye működtek a kölcsönzők, ahonnan hazavihetted átmásolni a cédét.
A legtöbb idő azzal ment el, hogy ár-érték arányban megtaláld a 30 féle kazetta (AGFA, BASF, FUJI, HITACHI, SONY, TDK normál vagy krómos, 60 vagy 90 perces...) közül a neked leginkább megfelelőt.   ::)

A számítógépekben ugyan a floppyt kezdte felváltani a cd, de a legtöbb gépben még nem volt író, csak olvasó.
Aztán beköszöntött az internet- és mp2-mp3 lejátszók korszaka. Megjelentek a DVD lemezek is, így már több tucat szám is elfért egyetlen adathordozón vagy eszközön!
És innentől bizony ész nélkül töltöttünk le egész életműveket, ha ingyen hozzáfértünk...

A nagy igényekre való tekintettel lett is egy méretre akkora mp3 lejátszóm, mint egy mostani okostelefon. (NW-A3000. Tök jól nézett ki, még lilában is.  ::) )
2007-ben járunk, 20 GB fért rá, ami kicsit talán túlzásnak tűnt, de én minden kedvencemet a zsebemben akartam tudni.
Sajna ez a kütyü hamar tönkrement, nem tudták cserélni sem, így kaptam helyette a sonytól egy értékben egyező videokamerát. 

A következő "zenei forradalom" számomra a youtube berobbanásával jött el. Már a net is elég gyors volt hozzá, így elképesztő mennyiségű zenét, koncertfelvételt, feldolgozást és persze különböző előadót ismerhettünk meg.
Amikor az életedben megismert összes dalra rákereshetsz, a kedvenceidet meg tucatnyi verzióban, élő felvételen, remixben vagy éppen rockosítva hallgathatod meg... Ezt a mai fiatalok már nem is tudják értékelni.  :)

Kitárult a világ.
Néztem a tehetségkutatókat, az amcsi, brit, ausztrál vagy skandináv éneklős műsorokat...
A zene mindenkié. Minden zene az enyém!
Az előadók meg eljuthatnak bárkihez, nem kell a köcsög kiadókra (vagy a köcsög hallgatókra, hogy kérjék őket a kívánságműsorban  ;D  ) várniuk.

És most miért jutott ez eszembe?
Mert most ott tartok, hogy már azt bámulom, hogyan hallgat egy amerikai fickó számára ismeretlen magyar zeneszámokat és azokat hogyan véleményezi... (10-es skálán pontoz, 6 és 20 közötti értékekkel. hehe)

Próbálom megfejteni, hogyan jutottam el idáig...  ;D
Asszem nekem bejön a nyitottsága. Előítéletek nélkül meghallgatni mindent, bárhonnan is jön.
És azt hiszem, az sem hátrány neki, ha nem érti a szövegeket...   :P

https://www.youtube.com/watch?v=l2xFpasRYEs

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Nem elérhető zsivany20

Re:Zene
« Válasz #258 Dátum: Április 21, 2020, 15:32:42 pm CEST »
Kösz @Knapp , kis nosztalgia volt olvasni ezt nekem is!  :)

Nekem is megvolt a kívánságműsoros időszak mikor felsős voltam, na meg a középsulis időkben... bár akkoriban már bejöttek a CD-k is, de író nagyon kevés embernek volt még... Néha vettem 1-1 kislemezt eredetiben azért...  ;D

Ja meg tőlünk nem volt őrült távolságra Szabadka (kb 100-110km), és volt, hogy átugrottunk oda a piacra, ott minden IS volt másoltan, akár fénymásolt borítóval is, fillérekért...  :laugh: (zenén kívül akár filmek vagy PC-játékok is)

Aztán gimi végére már jöttek ki az mp3 lejátszók lassan... PC-n meg ami megvan, hogy óriási lelőhely volt, az a DC++ nevű program volt... ez tele volt zenékkel - filmekkel, különböző, úgynevezett HUB-okon, ahova akkor léphettél be, ha megosztottad Te is a minimálisan elvárt mennyiségű (pl, 800 Mb) zenét/filmet...

Volt persze walkman-em es discman-em is... az elem kérdés tényleg mindig kardinális volt... :D alaposan oda kellett belőlük pakolni egy-egy hosszabb útra... és annyira nem is volt olcsó egy sima ceruza elem sem... Na persze voltak szupertitkos technikák, amivel állítólag vissza tudtad tölteni az elemet valamennyire... farmerhez dörzsölve az egyik pólusát pl, és hasonlók...  ;D ;D

Viszonylag korán lett a családnak egy Sony Hifi-je, nekünk is 3 CD-t tudott forgatni akár random, meg persze volt helye 2 kazettának, így azokat is egyszerű volt másolni... de akár CD-ről kazettára is tudtam felvenni... Még ma is itt van a nappaliban a szülőknél, és szuperálna, ha lenne rá igény... De hát ma már ott a Youtube az okostévén...  :)

És igen, a mai fiatalok nem tudják értékelni ezt, hogy mindent két kattintással elérnek... Vagy hogy mekkora siker volt, amikor egy magnókazetta felgyűrt szalagját vissza tudtad tekerni és újra használhatóvá tudtad azt tenni...  8)

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Nem elérhető Knapp

Re:Zene
« Válasz #259 Dátum: Április 21, 2020, 21:41:42 pm CEST »

És igen, a mai fiatalok nem tudják értékelni ezt, hogy mindent két kattintással elérnek... Vagy hogy mekkora siker volt, amikor egy magnókazetta felgyűrt szalagját vissza tudtad tekerni és újra használhatóvá tudtad azt tenni...  8)

Hja, mi még a szalagot "vasaltuk", a mai fiatalok már a heréjüket!

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Nem elérhető TiB

Re:Zene
« Válasz #260 Dátum: Április 28, 2020, 00:07:23 am CEST »
Amikor az életedben megismert összes dalra rákereshetsz, a kedvenceidet meg tucatnyi verzióban, élő felvételen, remixben vagy éppen rockosítva hallgathatod meg... Ezt a mai fiatalok már nem is tudják értékelni.  :)

Nagyon tetszett az összefoglalásod @Knapp és erről a részről egyből egy felvétel jutott eszembe, amit ugyan hallottam stúdiódalként, ami annyira nem jött át. Viszont ha nem lenne net, akkor sosem látnám, ahogy egy élő fellépés alkalmával teljesen átéli a dolgot Cseh Tamás. Arcának rezzenései is közvetítenek, és nagyon furán hangzik, hogy a csendről énekel, és miközben csendben van a szám közben, annak is van mondjuk úgy "hangja" vagy helyesebben hatása. Nem vagyok a mai zene ellen, az autotune, dubstep és teljesen széteffektelt stílus ellen, de erre az előadásra mondanám azt, hogy igazi művészet.


Nem elérhető Chan

Re:Zene
« Válasz #261 Dátum: Június 25, 2020, 15:10:22 pm CEST »
Fogadj a világ legnagyobb zenei demokráciájára!

Hiába a Dance Monkey, a Triple J Hottest 2019-es díját Billie Eilish nyerte meg, Bad Guy című számával. Messze még a következő átadó, de tippelni már lehet a Betfair fogadóirodánál! Tovább


Sportfogadas.org

Exkluzív ajánlat!
« Válasz #261 Dátum: Június 25, 2020, 15:10:22 pm CEST »
5000 forint értékű ingyenes fogadás

Regisztrálj általunk az Unibethez és a befizetési bónuszod mellett egy 5.000 Forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz.

Kérdésed van ezzel kapcsolatban? Segítünk.


Nem elérhető robmiller

Re:Zene
« Válasz #262 Dátum: Szeptember 01, 2020, 16:41:40 pm CEST »

Nem elérhető zsivany20

Re:Zene
« Válasz #263 Dátum: Szeptember 04, 2020, 09:03:45 am CEST »

Nem elérhető TiB

Re:Zene
« Válasz #264 Dátum: Szeptember 04, 2020, 13:42:54 pm CEST »

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Nem elérhető Latzka

Re:Zene
« Válasz #265 Dátum: Szeptember 04, 2020, 15:57:40 pm CEST »
#MerájjaKerrinkiégtem ;D Nekem ma ez pörög nagyon.


Nem elérhető Milan

Re:Zene
« Válasz #266 Dátum: Szeptember 04, 2020, 16:14:43 pm CEST »
#MerájjaKerrinkiégtem ;D Nekem ma ez pörög nagyon.


Ez még az a korszak, amikor Tiesto nem volt buzi.  :D

Nem elérhető Pozzato

Re:Zene
« Válasz #267 Dátum: Október 15, 2020, 13:25:42 pm CEST »
Majka, Hiro, Lil G, ByeAlex (Apu vagy mi a neve most?) és még lehetne sorolni. Néha feldobja őket a YouTube, elkeserítő, mi a szint (még mindig), de olykor azért belefutok pár igényesebb itthoni dalba. Dzsudló felkerül(t?) népszerűség szempontjából a milliós táborba, "mindenki" kedvenc lesz, "mindenki" felfedezettje. Nincs is ezzel semmi baj, reméljük ez nem megy az igényes zene kárára a részéről. Kevés albumot hallgattam meg annyiszor, mint Fotófóbiát. Kiemelkedő tehetség szerintem, annyival a mostani mezőny felett áll. Keveseknek áll jól itthon a Live Session, mert nem könnyű, főleg az autotune korszakban (valószínűleg sokan Lil G vagy Hiro igazi hangját meg sem ismernék)... Dzsudlónak ez sima ügy, minden megerőltetés nélkül.

A mondanivaló pedig a mostani számban is jó.

Young Majré száma pedig kifejezett felüdülés volt, elsőre azt gondolod, ki ez az ember? Minek énekel, hangja sincs? Aztán hallgatod a szöveget is végre, rájössz, ez igen, olyan finomságokkal, mint
Szállok, mint eső utáni illat, izéke, petrichor
Nem tetszik, hogy a neved se vágod, meg hogy előttem szétnyúlsz
Mesélték neked, hogy lányokat viszek a Holdra, de mi van ha fake news

Ha mégis erőm van valamihez, elmúlik két nap múlva
Félholtra kábózott bálványaim között nekem is büdös a munka

Eskü mennék még, de eléggé fáradok
Nem jön be semmi, csak fenntartom a látszatot

Nem elérhető Alk

Re:Zene
« Válasz #268 Dátum: Október 18, 2020, 16:37:37 pm CEST »
Spanyolul keresgéltem, s belefutottam ebbe. 13-14 éves lehettem, amikor tarolt ez a zene. Hátha nem csak bennem hagyott nyomot. :)

Köszönetek ezért a hozzászólásért:


Nem elérhető grof19

Re:Zene
« Válasz #269 Dátum: Október 18, 2020, 16:52:30 pm CEST »
Spanyolul keresgéltem, s belefutottam ebbe. 13-14 éves lehettem, amikor tarolt ez a zene. Hátha nem csak bennem hagyott nyomot. :)


Köszönet a feltöltésért Alk! :)

Sportfogadas.org

Mi ezt ajánljuk neked:
« Válasz #269 Dátum: Október 18, 2020, 16:52:30 pm CEST »