Spanyol Foci Zóna

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ez általában így szokott lenni:)
Messi jó labdákat kap Iniestától és Xavitól meg néha Ibrától is. A válogatottban nem volt egyetlen ilyen képességű játékos sem, de ez nem csak Messinél van így. Nézzétek meg Gerát vagy Dzsudzsákot. Mindketten nagyon jók a saját csapatukba, de a válogatottban egyik se olyan marha jó.

Nagyon jó ötletnek tartom TiB, s valóban hasznos az elkövetkezendő fogadásoknál, mert így legalább nyerünk egy képet, hogy mi is történt az illető meccsen.

Persze, amennyi ember, annyi vélemény, de ez már csak így van.

Max. a téma nevén még változtatnék, de ezen még gondolkodom. S ez nem csak Primera-ra lenne jó, hanem mondjuk a többi topligába is, köztük az NB1-be is.... :D

:great:

Ha láttál egy spanyol bajnokit, vagy kupameccset, akkor arról itt mesélhetsz:

Spanyol Focis Beszámolók


A Primera Division úgy tűnik, hogy átvette az Asobal mintáját. Itt is megvan a két giga klub a Barcelona és a Real Madrid, kéziben szintén a Barca és a Ciudad Real, akik úgy küzdenek meg egymással a bajnoki címért, hogy a többi klubnak sansza nincs beleszólni és azon versengenek, hogy melyikük tudja jobban agyonverni a mezőnyt. Sajnálom, hogy ez lett a tendencia a spanyol első ligában, mert izgalmasabb volt a küzdelem, mikor volt egy jó Valencia, Sevilla, Depor, akik bármikor elkaphatták a két giga klubot és ekkor volt sansz arra, hogy más klub is megszerezheti a bajnoki trófeát.

Ha jobban megnézzük ez más topligába is így van. Angliában is Chelsea-MU. Az utóbbi 10 évet vizsgálva ők ketten nyertek és az Arsenal kétszer. Spanyolországban ugye Barca-Real és a Valencia kétszer. Az más kérdés, hogy nagy a szakadék az utóbbi években a Real és a Barca és a többiek között, de Angliában sincs reális esélye annak, hogy más nyerje a bajnokságot. Sőt, amióta PL a PL vagyis 92 óta, ha jól tudom csak 4 csapat nyerte meg, az előbbi három mellett a Blackburn, míg a La Ligát ha 92-től nézzük megnyerte a Depor és a Tico is.

Nem is azzal van a gondom, hogy a Barca és a Real ilyen domináns - ahogyan írtad 1970 óta valamelyik rendre ott volt a dobogón - hanem, hogy ekkora a szakadék közöttük és a harmadik, negyedik, ötödik stb. helyért harcoló klubok között. Arra próbáltam célozni, hogy mikor volt egy jó Sociedad, Depor, Valencia, vagy Sevilla (és ez csak arra a bő 10 évre vonatkozik mióta követem a spanyol liga történéseit) akkor számomra sokkal élvezetesebb volt a bajnokság, azonban az előbb említett klubok sajnos gazdaságilag nincsenek olyan szinten, mint a két gigaklub, ezáltal hosszabb távon nem tudják felvenni velük a versenyt.

Egyébként ez a szakadék mindaddig megmarad, amíg nem lesz valami fizetési sapka, vagy valami milliárdos sejk, aki beleteszi a pénzt, valamelyik csapatba az két nagy mögötti 4-esből.
A Sevilla szerintem szépen lassan beleszürkül a középmezőnybe. Amolyan "Depor szindrómába" esnek. A Villarrealból igazi nagycsapat sosem lesz. Az Atletico anyagilag a két nagy mögött van. De nem tudják értelmesen költeni a pénzt. A Valenciába látok bele leginkább, nem túl rózsás a helyzet, amíg a klub nem tudja értékesíteni a Mestallát, addig tovább görgeti a majd 400 millás tartozását. Tavaly ez csökkent 110-el. Meg ugye most a BL továbbjutás jót tesz. De véleményem szerint csak ez lehet a célünk évekig, hogy BL hely, és ott továbbjutni. Ha meg elfogyik a tartozás, akkor lehet érdemben beszélni arról, hogy felvegyük a versenyt a két gigásszal.
Más csapatot meg nem látok veszélyesnek kicsit sem.
Úgyhogy még min. 5 évig meg kell szoknunk, hogy az első két helyet a Real és a Barca birtokolja.

Egyet kell értenem Lufuval valamint az ötletével. Vagy egy arab sejk segíthet (bár akkor meg nem 2, hanem 3 csapatos lenne a bajnokság), vagy a fizetési sapka bevezetése. Ez már rég eszembe jutott, és szerintem abszolut kivitelezhető lenne, kb. mint az NBA-ben. És oké, túl lehet lépni, de akkor olyan mértékű adót kelljen fizetni, hogy még a 2 nagynak se forduljon meg a fejében a radikális átlépése.

A fizetési sapka nem lenne rossz ötlet, csak akkor minimum az összes UEFA-tag országra ki kellene terjeszteni a hatályát, amit nem lenne egyszerű kivitelezni és szerintem a játékosok, valamint az ügynökeik lennének a legnagyobb ellenzői.
Ami pedig a milliárdos befektetőket (főképp az USA-beli, arab és orosz dollármilliárdosokra gondolok) illeti, érdekes módon szinte kizárólag PL klubokba fektetnek és kerülik a többi nagy európai bajnokság csapatait. Ennek nyilván több oka is van, amit nem tudnék most részletekbe menően felvázolni, ha akarnék utána olvashatnék, de ennyire nem érdekel a dolog, azonban mindenféle háttérinformációk nélkül én elsősorban a marketingben, talán a jogszabályi háttérben és abban látom ennek a legfőbb akadályát, hogy ezek a klubok (szurkolói nyomásra is) igyekeznek megtartani a klub tulajdonlása terén is a nemzeti identitásukat és ezáltal idegenkednek az efféle külföldi tulajdonlástól.

Az ég egy adta világon minden kijátszható, ha pontatlan a "törvényi" megfogalmazás. Viszont egy pontos meghatározáson nincs ember, aki átmegy.
Hogy-hogy jöhetett volna létre a Figo-Zidane-Raul-Roberto Carlos-anyámkínja csapat? Elég egyszerűen. Pont úgy, ahogy a Miami Heat sapkája elbír 3 világklasszis kosarast. A focisták is ráébrednének, hogy nem minden a pénz. Kereshetsz irreálisan sok pénzt, és rakosgathatod a millióidat, ha nem nyersz semmit. És egy idő után a sportolók is rájönnek erre (LeBron James), és mindenki hajlandó lesz kevesebb pénzzel beérni, hogy ne csak a csilli-villi kocsijait nézegethesse otthon, hanem mondjuk egy BL serleget is.
A fő probléma itt tényleg az egész Európára való kiterjesztés lenne a klubok eltérő bevételi szerkezete miatt. Pl spanyoloknál a 2 nagy sokkal többet kap a televíziós jogdíjakból, míg Angliában ez sokkal inkább eloszlik. És ehhez hasonló különbségek azok, amik gondot okoznának az egész megvalósításában.

Hol lehet megnézni, hogy a következő La Liga fordulóban melyik bíró vezeti a meccset?

Emmanuel Adebayor ma kora délután – Jorge Valdano általános igazgató társaságában – aláírta kölcsönszerződését a Real Madriddal, majd a togói csatárt hivatalosan is bemutatták a spanyol klubnál a sajtó képviselőinek jelenlétében.

;D ;D :ok:

Idézetet írta: RedMunchen2010 Dátum december 25, 2010, 12:17:20
Hol lehet megnézni, hogy a következő La Liga fordulóban melyik bíró vezeti a meccset?

Már megtaláltam akit érdekel még:

http://www.lfp.es/Default.aspx?tabid=105

Idézetet írta: Cesc18 Dátum január 27, 2011, 20:04:51
Emmanuel Adebayor ma kora délután – Jorge Valdano általános igazgató társaságában – aláírta kölcsönszerződését a Real Madriddal, majd a togói csatárt hivatalosan is bemutatták a spanyol klubnál a sajtó képviselőinek jelenlétében.

;D ;D :ok:

Deal of the year! Már a City-be sem fért be, de majd a madridi mediterrán éghajlat hátha jót tesz neki. 8)