Szerencsejátékkal kapcsolatos törvények/hírek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Lehetett már hallani többször is, hogy napirenden van az online szerencsejáték tiltása a kieső adóbevételek miatt, de Matolcsy Aug 15-i válasza (http://www.parlament.hu/irom39/03836/03836-0001.pdf) és Orbán mai bejelentése: http://atv.hu/cikk/20110901_orban_adoemelessel_tomhetik_be_a_100_milliardos_koltsegvetesi_lyukat?source=hirkereso igen rossz jövőt vetít az online sportfogadás jövőjére...

....van valakinek erről az egészről bővebb infója? Miben lehet bízni?

Nekem az első dokumentumból az jött le, hogy lehetséges lesz a legalizáció is, ami nem lenne rossz dolog.

A topic cime sem szerencsés, mivel nem hangzott el, hogy tiltani akarnák az online szerencsejátékokat. Ez, mivel komoly bevételt jelenthet, épeszű kormánynak nem lehet érdeke. Sokkal valószínűbb az, hogy megszűnik valamilyen formában a SZRt egyeduralma(annál is inkább mert az Unió sem nézi ezt jó szemmel) és ahogy vmlinuz is írta, legalizálni fogják a online fogadást. Ez persze együtt jár azzal, hogy adót kell fizetni valakinek tehát vagy az irodák pengetnek vagy a fogadók, esetleg megosztva, de hát ez még mindig jobb, mint ha azt mondanák, hogy le lehet húzni a rolót. Azt meg egyébként sem mondhatnák egykönnyen, mert sok online iroda Uniós országban van bejegyezve, meg aztán nem lenne egyszerű megvalósítani technikailag sem, hogy ne tudjon az ember játszani. Persze ez csak az én véleményem, mert hogy én nem vágnám le a tyúkocskát, amelyik aranyat tojik az biztos.
Gondoljunk csak bele, ha például nem akarnák, hogy dohányozzanak, akkor megszüntetnék a dohánytermékek forgalmazását jogszabályilag. Mi történne? Ugyanaz mint a szesztilalom idején az USA-ban. Beterelnék az egészet illegális csatornába, ráadásul elesne az állam az adóbevételtől, meg megszűnne jó pár melóhely. Ennek meg mi lenne az értelme? Habár Matolcsy meg az értelem...... :)

Ahogy előttem is utaltak rá, esélytelen, hogy betiltsák. Arra megy ki a játék, hogyan tudnának pénzt csinálni belőle.
Azaz igazság, hogy összességében nem értem én ezt az egészet. Mert a mostani állapot senkinek nem érdeke (látszólag).

Az világos, hogy az SZRT egyeduralmát mindaddig érdemes fenntartani, amíg azt a mindennapokban érvényesíteni is tudják. Na most ezen túl vagyunk, mert nem tudják. Ugyanis a jogharmonizáció miatt köti az állam kezét a végrehajtásban az Unió. Ezért nincsenek büntetések. És ezért csinálunk mégis azt amit akarunk.

Innentől kezdve az államnak rohanni kellene a pénze után. Erre fenntart egy ilyen látszat monopóliumot. Ráadásul úgy, hogy szerintem a hagyományos szrt játékosok kezdenek elválni az online-októl. Azaz lassan nem beszélhetünk konkurenciáról, kvázi duplán értelmetlen ez a monopólium. Mert azzal legyen tisztába mindenki, hogy az szrt nem a tippmixen keresi a legtöbbet! Sőt! A tippmix bevételek eltörpülnek a többi játék bevételei mellett. Így például ha valaki lottózni akar, az továbbra is  (nagy valószínűséggel) a hagyományos utat választja.

Arról nem is beszélve, hogy ha minél hamarabb túl lennének a jogharmonizáción, akkor lehetne tolni a büntetéseket, immáron legálisan. No nem a játékosokra nézve, hanem az irodákra. Mert adóparadicsom ide, vagy oda, van azaz összeg amit még kicsengetne minden iroda a legális piaci részvételért. Nem ismerek számokat de egy baráti díj nem vágná földhöz őket gondolom. Ennek érvényesítésére tudtommal vannak már ötletek. Más országokban pedig meg is valósították.

Összességében nem látom, hogy kinek az érdeke ez az állapot? Éppenséggel az irodáké lehetne, de nem tudom azt, hogy merre billen a mérleg nyelve, ha az egyik oldalon a legális működés, a másik oldalon pedig a kifizetett adó, vagy "hozzájárulás az állam költségeihez" van. Az szrt-nek nem szabadna érdeke lenni a dologban, mert ugye az államé. Az állam érdeke pedig az lenne, hogy a következő egyenlet ne így nézzen ki:
        szrt befizetés (100 forint) + online irodák befizetése (0 forint) = 100 forint
hanem így:
        szrt befizetés (91 forint) + online irodák befizetése (24 forint) = 115 forint

Szóval három verzió lehetséges:
1. legvalószínűbb: rejtett lobbyérdek az szrt-n belül. Féltik az állásukat a bürokraták vagy ilyesmi. Esetleg már rég nem azé az szrt, mint akiről mi hisszük hogy az övé. Vagy csak szimplán terve van valakinek vele.
2. Az online irodák érdeke: mert azért mégis csak "zavarosban jó halászni"!
3. gondolom legnépszerűbb: Szimplán hozzá nem értő balfaszok töketlenkednek a parlamentben ebben a kérdésben.

A Matolcsy levelében szokás szerint mellébeszél.
Kikristályosodott elvekről beszél, de az online szerencsejátéknáll én nem tudok ilyenről (pedig keresem), csak annyit lehet tudni, hogy pénzt akarnak beszedni. A legújabb megszólalás is arról szólt, hogy a 100 milliárdos költségvetési lyukat akarják (egyebek mellett) a játékadó emelésével betömni.
Attól félek egyébként, hogy a Tippmix-hez hasonló szabályokat akarnak az online fogadásra is ráerőszakolni, ahol a jétékadó a feltett pénzek 20%-a.

"nem hangzott el, hogy tiltani akarnák az online szerencsejátékokat"

Persze, ez így konkrétan nem és nem is cél. De az eredmény ez lehet.

A baj csak az, hogy a legalizálást csak úgy tudnák érdemben megvalósítani, hogy az adót nem fizető irodák oldalait letiltják....arról nem beszélve, hogy ennek az eredménye lenne az is, hogy pár iroda szépen elköszönne a magyar ügyfelektől.
Ennél a forgatókönyvnél pedig nehezen tudom elképzelni, hogy 1-2 irodánál (Bwin...) több fizetne adót, és ha csak 1 irodánál fogadhatok, az nálam a teljes tiltás alá tartozik...kedden okosabbak leszünk, nagyon bízom benne, hogy most csak az szrt termékek adójához nyúlnak hozzá (ami mégrosszabb tippmix oddsokat fog hozni, igaz, ez nem sok embert érint ebben a fórumban), és a játékgépek adójához...

Hát igen, ez a legrosszabb helyzet lenne. Mármint az, hogy túl drága lenne a licensz, és 1-2 irodán kivül más nem vállalná be. Hátha nem jutunk ide.

Ahogy olvasom a híreket, a játékadó 50%-os emelése csak amit meglépnek, ez minket nem érint .....a tippmixesek viszont fognak anyázni

Mit szóltok ehhez?!   :redchug:


"2011-09-07 14:23 - Máris reagált Matolcsy bejelentésére a Szerencsejáték Szövetség (portfolio.hu)
Saját, tényleges adóbevétel növelést eredményező javaslatokkal állt elő a Magyar Szerencsejáték Szövetség, mert meglátásuk szerint a Matolcsy György által tegnap bejelentett 50%-os játékadó-emelés "nem fog adóbevétel növekedést eredményezni".

Leépítéstől tart a szövetség

"A Magyar Szerencsejáték Szövetség a kormány törekvéseit szem előtt tartva kidolgozott néhány javaslatot, melyek ténylegesen azonnali adóbevétel növekedést jelentenek az államnak, ugyanis a miniszter által bejelentett 50%-os játékadó emelés a pénznyerő ágazat tekintetében nem fog adóbevétel növekedést eredményezni" - olvasható a szervezet közleményében.

Emlékezetes, Matolcsy György kedden jelentette be, hogy a kormány az őszi intézkedéscsomagjának keretében 50%-kal megemeli a játékadót, ebből plusz egymilliárd forintnyi adóbevétel származhat.

"A többlet adót csak többletbevételekből lehet kigazdálkodni, viszont a játékosok pénznyerő automatákra fordítható pénzösszegei folyamatosan csökkennek, ezért a gépek száma és bevételeik érvről évre csökkennek. A különadó megemelése nemcsak az államhoz befolyó játékadó bevétel csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését eredményezi" - mutat rá a szervezet.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség állítása szerint a szervezet tagjainak "jelentős része már a tegnapi
kormánybejelentést követıen jelezte, hogy gépparkjának és alkalmazottainak számát csökkentenie kell, mert a különadót nem tudják áthárítani a játékosokra".

Itt vannak a javaslatok

Az iparág tagjai egy bevétel arányos, százalékos adózási forma bevezetését javasolják a kormánynak az adóbevételi célok elérése érdekében.

"A pénznyerő automata piacon a tételes játékadóról a százalékos adózásra való áttérés esetén a jelenlegi adózási rendszer igazságosabbá válna, és a nagyobb forgalmú játékhelyekről azonnal több adó folyna be az adóhatósághoz" - véli a szövetség.

A közlemény kitér arra is, hogy a szerencsejáték piac internetes ágazatának szabályozásával juthatna a költségvetés többletbevételekhez, mert jelenleg ez az ágazat illegálisan működik és egyetlen egy forint adóbevételt sem hoz.

"A jelenleg mintegy százmilliárd forintos éves forgalmat lebonyolító online piac szabályozásának legfontosabb eleme egy hazai tükörszerver elhelyezése, ami lehetővé teszi a szolgáltató folyamatos, valós idejő ellenőrzését és betekintést enged a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak a játék szervezésébe és a bevételek alakulásába" - magyarázza a szervezet közleménye.

"A szabályozás első lépése, ami az illegális oldalak technikai (IP cím blokkolás - azaz hazai internet szolgáltatón keresztül ne lehessen illegális szerencsejáték oldalt elérni) és banki (tranzakció tiltás) blokkolását jelenti azonnal bevezethető. A blokkolás az állami szerencsejáték szervező sportfogadási bevételeinek azonnali növekedését fogja eredményezni, mivel a blokkolt oldalak játékosai kénytelenek lesznek áttérni a szabályozott játékokra (tippmix, lottó, stb.), ami azonnali többlet adóbevételt is jelent. A blokkolás azonnal bevezethető, a végleges szabályozás néhány hónap alatt."

"Összességében, a magyar szerencsejáték ipar átgondolt, a szerencsejáték piac igényeihez is alkalmazkodó szabályozása az állami bevételek azonnali növekedését és új munkahelyek" - véli a Magyar Szerencsejáték Szövetség.
létrejöttét eredményezhetné"

...

Hát azt még el tudom képzelni, hogy valamelyik adóparadicsomban bejegyzett cég illegálisnak tekinthető, de hogy csak úgy blokkolni lehessen az EU-s országokban bejegyzett irodákat pl mondjuk a Bet365 vagy a Betfair vagy az Unibet, egy szintén EU-s országból, hát az vicces lenne és valószínűleg karambolozna néhány Uniós alapjoggal (pl tőke szabad áramlása). A banki blokkolás meg ugye tudjuk, hogy megkerülhető (pl Moneybookers vagy külföldi bankszámla). Szóval ezt véghezvinni azonkívül, hogy szinte biztosan jogba ütköző, de igen nehéz is. Persze a Szerencsejáték Szövetség siránkozása érthető, hiszen teljesen versenyképtelenek az online irodákkal szemben és ahelyett, hogy versenyezne velük, mindig azon jár az eszük, hogy miképpen lehetne valahogy odab@szni nekik.
Persze nyilván legalizálni kellene az online irodákat, egyébként nem is értem, hogy miért kell agonizálni ezzel ilyen sokáig, de ha van egy kis eszük (van?), akkor nem a Szerencsejáték Szövetség baromságai szerint fogják ezt megtenni. Egyébként szerintem ezt EU szinten fogják lezsírozni, mert egy igen jövedelmező piacról van szó.

Amikor először elkezdtem olvasni, akkor még csak hümmögettem, hogy "hát ez nem pont így van". Aztán amikor megláttam miket javasolnak akkor világossá vált, hogy szorul a hurok és megy a "hárítás".

Az nem kérdés, hogy ezt az online fogadás dolgot, minden résztvevő számára megnyugtatóan rendezni kell. De azért a gépesek el ne képzeljék már, hogy náluk minden rendben van. Ők évekig "sunnyogtak" és közel sem azokat a terheket viselik, viselték mint egy átlagos vállalkozás, vagy munkavállaló. Úgyhogy van ott mit takarítani.

Kezdve ott, hogy egy játékgépnek fix, 110000/havi adóvonzata van (nem olyan rég még ennyi volt). Bevételtől függetlenül!!! Egy átlagos gép néhány százezret simán hoz egy hónapban de általában megvan az 1 milla. A jó helyek gépei pedig akár milliókat is produkálhatnak. Általában minden gépesnek (a legkissebbek közül is) van 1-2 ilyen helye. Ezen felül azt hiszem kétévente van valamilyen vizsgálat, aminek nagyobb anyagi vonzata van, meg persze a gép ára. Amúgy menni kell a pénzért havonta és ennyi. Persze azért nem ilyen egyszerű, mert a gépeket időnként cserélni kell, mikor megunják a játékosok. De hát ezt meglehet oldani forgatással a helyek között. Kell egy jó technikus aki nem árt ha tud programozni és persze oda kell figyelni a helyre (károkozás, visszaélés ilyesmi).
Szóval van egy gépem, keres 1 milliót havonta, levonom a 110000-et, a maradékot osztom a hely tulajával a megegyezett arányban (általában 50-50-ből kell kiindulni, de 70-30-nál már nincs rosszabb megegyezés) és ennyi. Meg havi lebontásra nézve van egy néhány tízezres költségem... És ez egy teljesen átlagos gép. Hol van ez arányban más szférák költségeivel, adózásával??? Hát sehol! Persze senki nem akar többet fizetni, az emberek is kevesebbet játszanak, valóban, de nem lehet hogy gépből és gépesből van túl sok? Mert ugye a baráti adózás ezt lehetővé teszi ugye...

Azt lehagytam, hogy a nyereség után még 45%-ot kellene adózni. Szándékosan nem írtam ezt, de gondoltam azért, hogy teljes legyen a kép mégis kitérek rá. Ezt legalább 10 féle módon lehet kijátszani és meg is teszik. Szóval ebből senki ne induljon ki...

A mai hírekben csak a nyerőgépeket mondták

Ez az egész sz@rság kb mikorra fog végre lecsengeni?

Úgy néz ki egyelőre lecseng, ugyanis még a tippmixet sem érinti (Index):
Drágább lesz a szerencsejáték

A pénznyerő automaták játékadóját 100 000 forintról 125 000  forintra, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata tételes játékadóját pedig 150 000  forintra emelik, ezt az automata üzemeltetője fizeti meg. Az egy automatából származó, 900 000 forintot meghaladó negyedéves tiszta játékbevétel fölötti részből további 20 százalékos adót kell fizetni.

Amiből még gond lehet, az az, hogy akiket ez érint, nagyon "online szerencsejátékot" emlegetnek, mint alternatíva:
http://www.szerszov.hu/pdf/sajtokozlemeny%202011_09_07.pdf

Az a szerencsénk, hogy a kormánynak "azonnali" pénz kell, így ők nem fognak (egyelőre) alternatívákban gondolkozni