Box

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Khan újabb győzelme


2006-01-29 
Pályafutása ötödik mérkőzését vívta tegnap a brit csodabunyós Amir Khan. Ellenfele a 10-1-es rekorddal rendelkező, egyetlen vereségét Willy Blain ellen begyűjtő Vitali Martynov volt. Khan az első pillanattól kezdve jelezte, hogy nem akar túl sok időt a ringben tölteni, és alig egy perc elteltével egy remek jobbegyenessel padlóra is küldte Martynovot. A fehérorosz bunyós igaz felállt, de elég bizonytalanul állt a lábán ezért a mérkőzésvezető beszüntette a találkozót. Khan negyedik idő elötti sikerét aratta, és folytatja az utóbbi időben szokásos havi egy meccses fellépését. A hírek szerint február és március 25-én is ringbe lép majd.
Ugyanezen gálán nagy meglepetésre elvesztette brit váltósúlyú övét és egyben veretlenségét Michael Jennings. Jennings 29 megnyert csata után volt kénytelen fejet hajtani honfitársa Young Muttley előtt, aki 116-113, 113-115 és 116-113 arányú megosztott pontozással bizonyúlt jobbnak nála. 



[a csatolmányt egy admin törölte]

Koshimoto legyőzte Chit!


2006-01-29 
Nem kis meglepetésre elveszítette WBC pehelysúlyú világbajnoki címét In Jin Chi. A dél-koreai bokszoló Fukuokában lépett ringbe a helyiek kedvence Takashi Koshimoto (képünkön) ellen. A beszámolók szerint Chi igen visszafogott teljesítményt nyújtott, míg a fordított alapállású ellenfele kihasználta magasságbeli fölényét és kiválóan mozgott el a címvédő elöl. A veterán, 35 éves japán versenyző 12 menet után 115-112, 115-113 és 111-116 arányú megosztott pontozással kerekedett Chi fölé, aki 3. világbajnoki címvédő mérkőzésén volt kénytelen átadni díszes övét. Koshimoto lett Japán Kyushu szigetének első világbajnoka, és győzelmével már ötre nőtt a jelenlegi japán világbajnokok száma. Rajta kívül Hozumi Hasegawa (WBC bantam), Eagle Kyowa (WBC szalma), Masamori Tokuyama (WBC nagylég) és Yutaka Niida (WBA szalma) birtokolja valamelyik jelentős világszervezet címét.




[a csatolmányt egy admin törölte]

Klitschko vs Byrd: április 22.


2006-01-29 
Minden valószínűség szerint nem az eredetileg tervezett március 25-i időpontban, hanem április 22-én lép ringbe Wladimir Klitschko az IBF nehézsúlyú világbajnok Chris Byrd ellen. A nagy érdeklődéssel várt összecsapásra a németországi Mannheimben kerülhet sor és a Sauerland Event rendezi majd. A Klitschko vs Byrd meccsről végleges szerződés még nincsen, de a hírek szerint már csak a Klitschko testvérek tulajdonában lévő K2 Promotionon múlik a dolog.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Austin továbbra is Pacquiaot akarja


2006-01-30 

Tovább folytatja a sajtón keresztül intézett kihívásokat Manny Pacquiaohoz a korábbi harmatsúlyú világbajnok Tim Austin. Az amerikai bunyós már a Morales elelni meccs előtt kijelentette, hogy örömmel vállalja a küzdelmet a győztes ellen és ezen elhatározását a mérkőzés képét látva is megerősítette. Freddy Roach, Pacquiao edzője szerint Manny aktív fog maradni és még a nyár előtt ringbe lép egy 10 menetesre tervezett felhozómeccsen a Fülöp-Szigeteken és a szóba jöhető ellenfelek között Austin is szerepel, majd pedig ezt követően Pacquiao érdeklődése a nagypehelysúly legjobbja, az általa egyszer már kiütött Marco Antonio Barrera felé fordul.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Csúszik a Taylor vs Wright tender



2006-01-30 

A WBC 10 nappal elcsúsztatta a Jermain Taylor vs Winky Wright középsúlyú világbajnoki mérkőzés megrendezéséért kiírt tendert. A döntés hátterében az áll, hogy a két bunyós promotere - Gary Shaw és Lou DiBella - rendkívül elfoglalt az elmúlt napokban és nem tudnak részt venni az eredetileg mára tervezett üzleti találkozón. A meccs rendezésének joga, így Cancun helyett Mexikóvárosban dől majd el. Az azonban már most biztosnak tűnik, hogy Taylor első ízben április közepén lép ringbe Sam Soliman ellen és csak a nyáron jöhet a hatalmas érdeklődéssel várt Wright elleni csúcsderbi.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Gatti is akarja a Baldomir elleni mecset



2006-01-30 

A WBC újdonsült váltósúlyú bajnoka január elején meglepő győzelmet aratott Zab Judah ellen, majd pedig a sajtón keresztül kihívta Arturo Gattit. A kanadai bokszoló válasza nem sokáig késett, hiszen szombati Thomas Damgaard felett aratott győzelme után kijelentette, hogy készen áll megmérkőzni a váltósúlyú bajnoki címért. A Gatti vs Baldomir összecsapás egy rendkívül érdekes, harcos párosítás, melyre komoly igény mutatkozhat az Egyesült Államokban, így a létrejöttére rendkívül jó esély van.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Jorge Barrios portré

Március 25-én Las Vegasban lép ringbe Nagy János, hogy megmérkőzzön Jorge Barriossal a WBO nagypehelysúlyú világbajnokával. Az argentin bunyós igazi klasszisnak számít a súlycsoportban, amit világbajnoki címe is jelez, de a magyar szurkolók előtt többnyire még ismeretlen. A profiboksz.hu  minden lényeges információt összeszedett Barriosról, hogy olvasóink is megismerjék ezt a kőkemény latin bunyóst.

Jorge Barrios egy igazi szupersztárnak számít a sportszerető Argentinában. A WBO nagypehelysúlyú bajnokának minden esélye megvan rá, hogy az Egyesült Államokban is komoly karriert fusson be, hiszen látványos stílusa és kiemelkedő küzdőszelleme révén igazi közönségbunyósnak számít.  Azonban a 29 éves bunyós hosszú utat tett meg, míg felért a csúcsra. Barrios Buenos Airesben született 1976-ban és mindmáig az argentin fővárosban él. Bokszolni viszonylag későn, 14 évesen kezdett el addig jobbára focival töltötte idejét. Azonban a kis Jorge nagy tehetségnek számított a bunyóban aminek eredményeképpen számos országos amatőr bokszversenyt nyert meg és az 1996-os atlantai olimpiára is kvalifikálta magát. A játékokon azonban nem vett részt, mivel olyan szegény körülmények között éltek a családjával, hogy az akkor 20 éves sportoló inkább a profi bunyót választotta.  A debütálásra 1996 augusztus 10-én került sor, amikor is egy gyors KO-val küldte haza Hector Hugo Martinezt.

Az első két profi évében Barrios a munka mellett bunyózott és viszonylag sok mérkőzése volt.  Látványos összecsapásai miatt sok helyi szurkoló látogatta meccseit már ekkor is a fiatal titánnak, aki rendszerint kiütéssel abszolválta a mérkőzéseket. 1996 és 1997 között mind a 15 meccsét megnyerte, kivéve a Cesar Emilio Domine ellenit, amikor is diszkvalifikálták, így ez pályafutása első veresége lett. Azonban ez a kudarc is csak két hónapig maradt megtorlatlanul, mivel 1998 februárjában a 2. menetben brutálisan kiütötte Dominet. A rendkívül agresszív, nagyot ütő és kőkemény állkapoccsal rendelkező argentinra ekkor már felfigyeltek az ország legjobb menedzserei is. Még ebben az évben megszerezte a Dél-Amerikai nagypehelysúlyú bajnoki címet, amit később két alkalommal is meg tudott védeni. 1999-ben már az akkor 5. legnagyobb szervezetnek számító, de azóta elégé lecsúszott WBU bajnoka lett, mivel Olaszországban, pályafutása első külföldi mérkőzésén tudta kiütni Silvio Usinit. Egy címvédés után az év végén padlózásokkal tarkított meccsen verte Joao Da Silvát.

2000 és 2001 között mindössze hat meccset bokszolt és valamennyit megnyerte, de karrierje ebben az időben stagnálni kezdett bár a ranglisták alsó régióiban már megtalálható volt a neve. 2002 nyarán csak nagy szerencsével tudta döntetlenre menteni a Ricardo Silva elleni meccset, ahol az utolsó menetben elég komolyan le is ütötte őt ellenfele. Ez volt Barrios pályafutásának eddigi legrosszabb mérkőzése. Ezután Jorge megszerezte az Argentin nagypehelysúlyú bajnoki címét, valamint a WBO reginonális övét és hivatalos kihívó lett a szervezetnél. Ezáltal karnyújtásnyira került a régóta várt világbajnoki mérkőzéstől. 2003-ban két gyors KO győzelemmel kezdte az évet és profi rekordja 39-1-1-re alakult, de a legfontosabb, hogy a világszervezet kongresszusán Paco Valcarcel kötelezte a nagypehelysúlyú világbajnokot, hogy álljon ki a kötelező kihívójával. Ebben az időben a WBO nagypehelysúlyú világbajnoka a brazil szupersztár Acelino Freitas volt, aki elegett tett a szervezet akaratának kiállt az addig jobbára ismeretlen ellenfelekkel bokszoló, de ott rendkívül meggyőző formát mutató Barrios ellen. Hosszú tárgyalásokat követően Miamiban került sor a mérkőzésre, mely új szakaszba emelte Barrios karrierjét.

A Freitas vs Barrios nem kizárólag egy bokszmérkőzés volt. Ez egy brazil vs argentin háború volt, mely a foci után már a profi ökölvívásra is átívelt. A két bunyós az első sajtótájékoztató előtt megutálta egymást és médiafelvezetés során több alkalommal dulakodásra is sor került. A mérkőzés, ahogy várni lehetett parázs küzdelmet hozott és a 2003-as év egyik legizgalmasabb, legdrámaibb végkimenetelével. Az amerikai szurkolók szinte megbabonázva nézték a véres, könyörtelen harcot, melynek során Freitas élete legkeményebb kihívásával találta magát szembe. Mindkét ökölvívó az első menettől kezdve a másik totális megsemmisítésére törekedett folyamatosan bombázva egymást a nagyobbnál nagyobb ütésekkel. A rendkívül szoros meccsen Freitas a 8. menetben padlózott, majd a 11.-ben újra a földre került és ezzel pontozással behozhatatlannak tűnő hátrányba került. A küszöbön volt a meglepetés, de a brazil KO király nem adta fel és a 11. menet utolsó másodpercében olyan jobbegyenest robbantott fel Barrios állán, amilyet csak nagyon ritkán látni. Az argentin kihívó gyakorlatilag merev testtel, már a gong megszólalása után zuhant a földre, de komoly nehézségek árán elkászálódott a ringsarokig. Itt már látszott, hogy nagy baj van és Barrios nem igazán tudja merre is, de az akaraterő diadalmaskodott a józan ész felett és az argentin kijött az utolsó menetre. A szünet azonban kevés volt a rehabilitációra és Freitas könnyedén fejezte be meccset a 12. menet elején megőrizve ezzel WBO világbajnoki címét, ami egyébként az utolsó nagypehelysúlyú meccse volt a brazilnak. Bár Barrios vereséget szenvedett minden igazi bokszrajongó egy életre megjegyezte a nevét.

A kudarc természetesen nem volt jó hatással a bunyósra, de felül tudott emelkedni rajta és négy hónappal később Claudio Martinet legyőzésével a WBO latin bajnoka lett.  Címét 2004 végéig egyszer védte meg, de a Freitas elleni meccsen mutatott produkció és az időközben összeszedett jó győzelmek eerdményeképpen Barrios újra a WBO hivatalos kihívója lett. A Freitas távozásával megüresedetté vált övet időközben Mike Anchondo, egy fiatal amerikai szerezte meg, akit sokan a boksz új szupersztárjának tartottak előnyös külseje és harcos stílusa miatt. 2005 áprilisában Barrios újra Miamiban küzdhetett meg a világbajnoki címért és ezúttal nem hibázott. A felkészülését az argentinnak egy igen szomorú és sajnálatos eset árnyékolta be, ugyanis terhes felesége, valamint újszülött gyermeke meghalt, ami még nagyobb lelkierőt adott neki. Noha mindenki azt hitte, hogy elmarad az Anchondo elleni meccs, Barrios mégis vállalta a küzdelmet, ugyanis tudta, hogy számára nagyon nehezen jönnek a lehetőségek és mindegyik esélyt meg kell ragadnia. A meccs esélyese Anchondo volt, bár latin-amerikai szakemberek figyelmeztették a közvéleményt, hogy ez a kőkemény argentin srác könnyen meglepetést okozhat. Nos okozott is, de már a mérkőzés előtt. A mérlegelésen ugyanis Anchondo nagyon jelentősen, közel 4 fonttal a megengedett súlyhatár felett volt, de ennek ellenére Barrios hallani sem akart a meccs elmaradásáról. Ha nyert övé lett a bajnoki cím, ha esetleg az amerikai diadalmaskodott volna, akkor a WBO öv betöltetlenné vált. A meccs első másodpercétől kezdve nem volt kérdéses, hogy Barrios vagy Anchondo kerül ki győztesen a párharcból, Az indiszponált amerikai szinte el sem tudta találni a ,,La Hiena" becenévvel futó argentint, aki valósággal földbe döngölte a bajnokot. Végül edzője a 4. menetben kegyelmezett meg Anchondo-nak és a sokadik padlózás után bedobta a törülközőt a teljes nézőközönség biztatását élvező argentin legnagyobb örömére. A meccs negyedik menetében Barriost pontlevonással is sújtotta a mérkőzésvezető, mivel még a padlón fekvő ellenfelet is többször megütötte, de ez sem veszélyeztette a fantasztikus győzelmét. ,,Nagyon nyugodt voltam és tudtam, hogy dominálni fogok a meccsen. Mondtam neki, hogy jobb bunyós vagyok és ezt a ringben meg is mutattam.Minden tudatos volt. Nagyon sokszor eltaláltam keményen a srácot, aki többször is meg volt fogva és emiatt ment le néhányszor." – értékelt még a ringbe az új világbajnok... Barrios ezt követően igazi kultikus figura lett hazájában. Hazaérkezésekor 100 ezres tömeg várta a Buenos Aires-i légikikötőben és az argentin szurkolók fantasztikus fiesztát rendeztek a tiszteletére. Ami ennél is fontosabb, hogy az Oscar De La Hoya vezette Golden Boy Promotions szerződést ajánlott az argentinnak, hogy a jövőben ők szervezik meg az Egyesült Államokban vívott mérkőzéseit. ,,Barrios egy igazi harcos, akinek az Anchondo elleni teljesítménye fantasztikus volt. Ez a győzelem figyelmeztetés a nagypehelysúlynak, hogy Jorge itt marad. A jövőben nagy dolgokat fogunk még végrehajtani". – mondta róla lelkesen Oscar De La Hoya közvetlenül a meccs után.

A bajnoki cím megszerzése után Barrios négy hónapig inaktív volt, de ez idő alatt többször volt tárgyalni a Golden Boy Promotions irodájában az Egyesült Államokban. Első címvédésére ennek ellenére Argentinában kerül sor az erősen közepes, a WBO ranglistára éppen csak ,,felrúgdalt" Victor Santiago ellen. A 15 ezer néző előtt megrendezett cordobai meccs ahogy az várható volt rendkívül sima, egyoldalú küzdelmet hozott. Az agresszív Barrios a 2. menetben háromszor is padlóra küldte puerto ricoi riválisát, mire a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet. Ezzel Barrios túlesett a mindig nehéznek tartott első címvédésén. Ezt követően decemberben egy 10 menetes felhozómérkőzésen lépett ringbe Buenos Airesben és simán verte Gaston Ruizt. A Golden Boy Promotion azonban már ekkor jelezte Barrios számára, hogy következő meccsén minden bizonnyal hivatalos kihívója Nagy János vár rá. A szerződést nemrégiben alá is írták, így a két bunyós március 24-én Las Vegasban léphet kötelek közé egy nagyszabású bokszgálán, melynek főmeccsét Marco Antonio Barrera vívja majd. Külön öröm lehet Barrios és Nagy számára is, hogy a győztesnek minden bizonnyal még ebben az évben lehetősége lesz megmérkőzni a legendás mexikói Barrerával.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Rekordmezőny a Bocskai-bokszversenyen



Tizenhat ország, mintegy 150 versenyzőjének a szereplése biztos a szerdán kezdődő és szombatig tartó, 50. Bocskai István nemzetközi ökölvívótornán, Debrecenben.
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Csötönyi Sándor elnök hangsúlyozta: a jubileumi viadalt rekordmezőnnyel ünneplik annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Kuba csapata sem érkezik Magyarországra, mert mindkét fél túlzott igényeket támasztott utazásáért cserébe. Szintén lemondta a meghívást a háromszoros olimpiai bajnok, kubai Teofilo Stevenson, aki díszvendégként látogatott volna el a hajdúsági megyeszékhelyre.

Ugyanakkor diplomáciai siker, hogy jelen lesz a versenyen az európai szövetség (EABA) új elnöke, az orosz Eduard Huszainov, valamint az Európai Unió sportági szövetségének első embere, Michel Baudel is.

A francia sportvezető a sajtótájékoztatón is részt vett, amelyen Toller Lászlóval, a májusi EU-s bajnokság helyszínéül szolgáló, Pécs polgármesterével támogatói megállapodást írt alá. Baudel hangsúlyozta, hogy a bajnokságot három éve, többek között azért hívták életre, hogy megállítsák az európai bokszélet visszafejlődését, ugyanis az elmúlt időszakban drasztikusan csökkent az Európai Unió országaiban a bokszklubok száma, s a sportminisztériumok is kihátráltak a sportág mögül.

Csötönyi Sándor ez utóbbi viadallal kapcsolatban hangsúlyozta: rekordot jelentő, 29 ország képviselőit várják és szeretnék elérni, hogy az egyelőre még nem tag, Horvátország legjobbjai is ringbe léphessenek. A MÖSZ elnöke ugyanakkor szomorúságának adott hangot amiatt, hogy ezt a rangos eseményt az állam nem támogatja.


Felix-Promotion: kezdés Tapolcán


Magyarország vezető bokszvállalkozása, a Felix-Promotion február 18-án, Tapolcán rendezi idei első bokszgáláját, ami bivalyerősnek ígérkezik, hiszen két Európa-bajnoki találkozó is helyet kapott a programban. A profi ökölvívás gyökeret vert Tapolca városában, ugyanis a harmadik alkalommal állítják fel a ringet a sportcsarnok közepén. Tavaly Kovács Attila, és Nagy József sikereinek, míg 2004-ben Nagy János ,,övduplázásának" tapsolhatott a teltházas publikum. Kovács Attila, a tavalyi esztendőben sikert sikerre halmozó nagyváltósúlyú bunyós EBA Európa-bajnoki címét védi, de ellenfelének kilétét a későbbiekben hozza a Felix-Promotion nyilvánosságra. Hasonlóan Viperához, Nagy ,,Hóhér" Józsefre is 12 menet vár, ezáltal címvédés nagyközépsúlyban. A további fellépőkről: A debreceni Papp László, és a szekszárdi menedzselésű Varga István félnehézsúlyú párharca remek csatát hozhat, úgy mind Mészáros és Rubin fellépése. Utóbbi két bunyós összecsapása azért is érdekes lehet a szélesebb közönség számára, mert mindketten nemzetközi címmérkőzés kapujában állnak

[a csatolmányt egy admin törölte]

Mayorga az USA-ban edz



2006-01-30 
Az Egyesült Államokban készül fel első címvédésére Ricardo Mayorga a WBC nagyváltósúlyú világbajnoka. A nicaraguai ütőgép május 6-án a legendás Oscar De La Hoya ellen teszi kockára bajnoki címét. A két hét múlva kezdődő edzőtáborban Mayorga elszeparált körülmények között, teljes nyugalomban tréningezhet. A korábbiakban a latin bunyós rendszerint hazájában készült fel az összecsapásaira, de a sajtó és a rajongók kiemelt érdeklődése miatt úgy érezte Miamiban jobban tud koncentrálni a nagy kihívást ígérő mérkőzésre.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Tarver tavasszal újra ringbe lép



2006-01-30 
Roy Jones felett aratott második győzelme után áprilisban vagy májusban lép ringbe legközelebb Antonio Tarver. A félnehézsúly legjobbjának tartott amerikainak konkrét ellenfele még nincs, de elképzelések már vannak. Az első számú ellenfél jelölt továbbra is Mike Tyson, de szóba jöhet egy meccs a Lacy vs Calzaghe győztesével, a vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnok O'Neil Bell-el és esetleg James Toney-val is. Tarver nemrégiben fejezte be filmforgatását a Rocky VI. részében, ahol az aktuális nehézsúlyú világbajnokot alakította. A várhatóan nagy sikerű mozifilmben Tarver a Rockyt alakító Sylvester Stallone-val vív rendkívül drámai mérkőzést.



[a csatolmányt egy admin törölte]

#41 január 30, 2006, 18:30:24, pikado
Kótai márciusban vághat vissza Conwaynek


A tervek szerint a március 3-i, hartlepooli profiökölvívó-gálán lép kötelek közé ismét Kótai Mihály, a Polish Box-Promotion bokszolója. Az IBO nagyváltósúlyú világbajnoka visszavágóra készül a brit Steve Conway ellen, aki december 2-án egy felhozó mérkőzésen legyőzte őt.

Kótai Mihály március 3-án az angliai Hartlepoolban vághat vissza Steve Conwaynek a decemberben elszenvedett vereségért - írja a profibox.hu internetes szaklap. Amennyiben Kótai hozza a mérkőzést, úgy nagy esély van arra, hogy megmérkőzzön a Top Rank- vagy a Main Event-istálló csúcsbokszolóinak egyikével.



[a csatolmányt egy admin törölte]

Matolcsi február 24.-én lép ringbe



A Matolcsi József - Brice Faradji WBF nagyváltósúlyú visszavágó-mérkőzésre február 24-én, Londonban kerül sor. Ugyanitt lép kötelek közé Hidvégi György is egy nyolc- vagy tízmenetesre tervezett mérkőzésen.


Vörös Roland nyerte a kickbox-gálát


Magyar győztest avattak a budapesti profi thai- és kickbox küzdősportgála főmérkőzésén: Vörös Roland a 67 kilogrammos kategóriában kiütéssel nyert spanyol riválisa, Luis Lloret ellen.
A Super League elnevezésű nemzetközi sorozat több világ- és Európa-bajnokot is felvonultató budapesti állomásán a Körcsarnok kis híján telt házas nézőserege előtt a hazai thai-boksz korábbi sokszoros bajnok vezéregyéniségénél, Rehák Györgynél a RE-Gymben készülő Vörös gyorsan, már a meccs elején dűlőre vitte a dolgot, s hozzá hasonlóan verte Tóth István (70 kg) is holland ellenfelét.

A gála főműsorában helyet kapott másik két magyar viszont kikapott: Kiss Dénes (90 kg) és Éliás Dániel (70 kg) is osztrák színekben versenyző riválissal szemben maradt alul.




Összejön a Mundine vs Green



2006-01-31 
Létrejön az ausztrál nagyközépsúlyú álommérkőzés Anthony Mundine és Danny Green között. Az összecsapást április 26-án rendezik meg Sydneyben és máris hatalmas az érdeklődés a földrésznyi országban. A szervezők szerint az őslakos aboriginalok kedvence Mundine és a szintén rendkívül népszerű Green csatája minden idők legnépszerűbb és legnézetebb ausztrál bokszeseménye lehet. A szakértők előzetes esélylatolgatása alapján a korábbi WBA nagyközépsúlyú bajnok Mundine egy hajszálnyival esélyesebb, mint a brutális ütőerejű Green, de nagyon nehéz lenne megmondani pontosan, hogy ki kerül ki győztesen a két különböző stílus küzdelméből. A két ausztrál bunyós a meccs felvezetéseképpen már egy gálán vívta utolsó mérkőzését, mely szintén hatalmas siker volt.



[a csatolmányt egy admin törölte]