Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Az utolsó héten három fontosabb szakasz lesz. Az összetett szempontjából elvileg még hat embernek van esélye megnyerni a versenyt, de ebből az egyenletből szerintem vegyük ki Landát, mert ahhoz, hogy ő nyerjen, Froomenak buknia kell kedden vagy szerdán a szakasz első felében.

Maradtak öten és vár rájuk két hegyi etap és egy időfutam. A kronó miatt nagyon leredukálódnak az esélyek. Egy 22 kilométeres időfutamról beszélünk, mely technikás, van benne lejtmenet plusz emelkedő.

Ha az első ötöt nézzük, akkor ez az időfutam erősorrend:
1. Froome
2. Urán
3. Aru
4. Bardet
5. Martin

A nagy kérdőjel Urán, ugyanis ő fénykorában ott volt az elit közelében, de az elmúlt években szinte semmit se mutatott ezen a téren. Egy ilyen szakaszon ahhoz, hogy Froome-ot meg tudják verni, minimum másfél perces előny kell. Ennyit Froome tud hozni rajtuk, de egy percet biztos. Szóval a következő két hegyi etapon két percet kell hozni az Aru-Bardet-Urán trió valamelyikének rajta. Nem lehet afelől kétségünk, hogy óriási menés lesz és nagy taktika. Meg kell rogyasztani a britet, hogy valami esély legyen a győzelemre. A csapata erős, elég csak a Landa-Kwiatkowski-Nieve trióra gondolni.

Nekem valamiért mégis az az érzésem, van rá esély, hogy ez sikerüljön. Froome idei Tourja eléggé hektikus, sok apróbb problémája volt, ami szokatlan tőle. Eléhezés, gyengeség jelei és még lehetne folytatni. Ez nem jellemző rá. Látok rá minimális esélyt, hogy megtörjék őt, de ehhez már szerdán rögtön nagy tempó kell.

Az utolsó hét faktora, ami szintén fontos. Ebben talán Romain Bardet a legjobb az első ötből. Ő ilyenkor kerül csúcsformába, míg Urán ilyenkor ereszt le. Aru nekem kérdőjel, ő sem túl stabil ilyenkor. Dan Martin pedig szintén 2,5 hetes versenyző, de erre az évre talán fejlődött. Froomenak pedig óriási rutinja van, neki sem erőssége az utolsó hét, eddig igyekezett mindig akkora előnyt kiépíteni, hogy ilyenkor már csak tartani keljen azt.


Jöjjön még egy másik téma, ami már kicsit a jövő évi Tournak is szól. Szóval már idén is tervbe volt véve, hogy mindössze nyolc fős csapatok versenyeznek majd a GT-ken, de végül ebből nem lett semmi. Elvileg jövőre várható ez a változás, ami megreformálhatja a nagy körversenyeket.

Talán vannak közületek páran, akik még emlékeznek a 2012-es Sky-ra. Minden idők egyik, ha nem a legerősebb Tour kerete  volt. Hat szakaszt nyertek, sprintben, hegyekben és a kronókon is domináltak. Ehhez a csapatot két felé kellett osztani, hiszen volt a Wiggins-féle vonal, akik a sárgáért mentek (Froome, Porte, Rogers, Siutsou), illetve voltak, akik a sprintben segítettek Cavendishnek (Eisel, Boasson Hagen és Knees).

Na ilyen nem nagyon lesz már. Láthattuk idén is, hogy gyakorlatilag a Sky nyolc fővel versenyez, és azért sebezhető a csapat. Hiányzik az a plusz egy (Thomas), akivel még biztosabb lenne a Tour siker. Mivel nyolc fő esetén egyet elvisz a kapitány, a maradék hét helyet okosan kell megválasztani. Talán a mostani Quick-Step az, akik képesek az összetettért menni és a sprintekben is dominálni, viszont ehhez kell egy olyan Dan Martin, akinek alig vannak segítői. Ő tudja, hogy csak a top5-ért megy, mert győzelmi esélyei nincsenek.

Szóval meg fog változni a sprinterek helyzete is. Nem hinném, hogy a következő években lesz még egy ilyen Tour, ahol ennyi kedvező hajrá lesz számukra, ezért fogják még jobban megbecsülni az olyan versenyzőket, mint Sagan, Démare vagy Matthews, akik képesek emelkedőkön is menni.

Kittel, Cavendish vagy épp Greipel egyre nehezebb helyzetbe kerül majd, ugyanis a hajrák így át fognak alakulni. Nem sok csapat engedheti majd meg magának, hogy egy háromhetesen csak a sprintekre koncentráljon. Így az is elő fog fordulni, hogy ha lesz 4-5 sprint egy Touron, akkor hasonló dominanciát láthatunk majd valakitől, mint amilyen idén Kitteltől. Mivel alig lesznek felvezető csapatok, ezért az a kevés óriási hendivel fog indulni a többi versenyző ellen. Míg mondjuk egy Matthewsnak kell majd Dumoulinért is menni, addig egy Cavendish egy csak rá épülő DD-ben végig pihenhet.

Nem hiába kezdenek az átigazolási időszakban is átalakulni a csapatok. Lesznek klasszikusan sprinter gárdák, illetve akik az összetettért mennek. Ezzel a létszám csökkentéssel szerintem alaposan meg fog változni a sprinterek helyzete. A kevésbé gyors versenyzők ki fognak kopni a mezőnyből (Guardini, Nizzolo, Groenewegen, Van Poppel, Mclay stb.), egyre nagyobb szükség lesz az olyanokra, akik nem jönnek zavarba egy emelkedőn. Fel lesz tehát kötve a gatya Kittelnek és a többieknek.

Ami majd összetett versenyt illeti, jóval több támadásra lehet tehát számítani, közel sem lesz akkora dominancia egy hétfős segítő személyzet révén, mint amit tavaly a Skytól láthattunk. Nyíltabbá válhat a verseny. Itt is el tudom azt képzelni, amit az NBA-ben, hogy elkezdenek egyre több szupercsapatot építeni. Ott van már a Froome-Poels-Henao-Nieve-Kwiatkowski-Thomas tengely a Sky-nál, Movistarnál ott lehet a Valverde-Quintana-Landa-Amador. Oricánál a Chaves-Yates (2x)-Kreuziger. Akiknél még hasonlót várok az a két arab csapat (UAE, Bahrein).

#286 július 19, 2017, 00:20:21, firgabácsi
Jó elemzés, ami Bardetet illeti, igen, ő jellemzően jó az utolsó héten, Arun jelenleg azt látom hogy picit visszaesett, persze nyilván relatíve, nem nagyon csak annyira, hogy most kevésbé tűnik veszélyesnek vagy potenciális fenyegetésnek Froome számára mint korábban.
Én formák és eddig látottak alapján azt mondom egy Bardet vs Aru H2H jöhet holnap, mármint Bardetra tennék itt.
A gond az, hogy nem hegyibefutó és esélyes, hogy együtt jönnek meg, nem hiszek benne sajnos, hogy olyan szintű megrogyások legyenek, hogy itt 1.5-2 perceket bárki kiosszon a Galibieren amit aztán meg is tart a lejtőn ami majdnem 30 km.
De ha sprint lesz a végén kettejük között még ott is Bardetet mondom vs Aru.  1.72 Bardet
A másik tipp, Matthews nyeri a részhajrát ( intermediate sprint ). Nem nagy odds, 1.75, de nagyon rá fog menni, elmúlt napokban  hitt benne hogy le tudja dolgozni a nem kicsi hátrányt a zöld trikóért Kittellel szemben és mostanra hála többek között a mai szakaszgyőzelmének látótávolságon belül van már Kittel. Minden pont számít most, össze fogja törni magát holnap Matthews, hogy kibírja az első hegyet ( Col d'Ornon 5.1 kilometre-long climb at 6.7% - category 2 ), utána jön a sprint, ha addig nem mennek el a tőle a szökevények ( mert tuti lesz szökés holnap bár szerintem nem ér végig ) akkor a sprintben már aligha veri bárki azok közül akik várhatóan ott lehetnek, eleve rá sem fognak menni a sprintre jó eséllyel a többiek.
És hogy ki nyeri a szakaszt? A tippem Bardet vagy Uran, de erre nem rakok, esetleg top3 elgondolkodtató rájuk. A szökésben nem hiszek, mert hátul menés lesz, muszáj legalább támadni Froome-ot a Galbieren, akkor is ha nem jön össze végül, és nem nagyon látok most elég erős embert a mezőnyben aki összetetben nem veszélyes és ezen a hegyen egyedül vagy mondjuk másodmagával végicsinálja a szökést úgy, hogy még a lejtőn se csapják hátba. Illetve de, egy ilyen ember van, Warren Barguil, belőle kinézem.
Vannak persze más nevek, De Gendt ( tuti megpróbálja, szökevénybajnok ), Vuillermoz, Calmejane, Mollema stb. de nem érzem őket elég erősnek hogy ezt végigcsinálják. Ha mégis valaki megcsinálja közülük le a kalappal előtte.

Ma eljön az igazság pillanata az Izoardon. Ez is a Tour legendás emelkedői közé tartozik, a vége különösen nehéz, előtte van egy nem sokkal kevésbé nehéz hegy.
Most már menni kell Bardetnak és Urannak ami a csövön kifér, mindegy mi van támadniuk kell és aztán vagy sikerül leszakítani Froome-ot vagy nem.
Sajnos továbbra is azt mondanám, nem sikerül, együtt érnek fel nagyjából és könnyen lehet sprintet látunk megint a Froome, Bardet, Uran hármastól, de ne legyen igazam. Tegnap is próbálta rángatni Bardet az oroszlán bajszát, de az volt a gond nem volt elég erős hozzá, hogy véglegesen otthagyja. Persze ki tudja, benne lehetett, hogy nem hegyi befutó volt és Bardet pontosan tudta, hogy hiába hagyná ott Froome-ot mondjuk fél perccel mire a Galibier tetejére érnek, Froome lejtmenetben úgyis visszajönne.
Néha olyan érzésem volt mintha tesztelné csak, nézegetett hátra hogy tud jönni vagy nem tud jönni Froome. Ma tényleg minden kiderül és el is dől a Tour nagy eséllyel.
Ma is lehet végigcsinál egy szökést valaki, bár tegnap sem gondoltam hogy sikerülhet, de Roglic fenomenálisan ment tényleg, le a kalappal a szlovén előtt. Ma még kevésbé mert ma nagyon menni kell elől, hogy legyen esély Froome-ot elfárasztani. Az a baj hogy Landa és/vagy Henao fog ma iramot menni megint csak, nyilván olyat ami Froome-nak kellemes.
Látva Uran milyen formában van és a végén ha sprint van hogy jött tegnap is, lehet megfontolandó egy Uran dobogó 2.25-ért vagy Bardet is, nem is tudom a kettő közül melyik:-) Lehet mindkettő, még akkor is ha lesz egy szökevény mint tegnap Roglic aki elviszi az első helyet esetleg.

Jó elgondolás volt szerdára Firga a Bardet tipp.  :ok:

Az a bajom a mai szakasszal, hogy nincsen teljesen megfelelő tipp. Én sem tudnék választani elsőre, hogy na ez jó szorzó és megéri. Talán egy Bardet vs Froome tippben lehet érték (mármint a franciában), de nem raknék rá nagy összeget. Urán számomra borzalmasan idegesítő versenyző, olyan mint Menchov volt, vagy mint Evans, hogy tényleg tette csak a kereket. Aztán majd az időfutamon próbál valamit villantani, de ennyi. Szerintem itt sokan inkább azért nem mennek, mert egy biztos dobogóra játszanak. Ugye Martin kiesett ebből a szempontból (ezért is támad), Landa is (bár azért őt nem írnám le, mert annyira nem vészes egy kronón), Arunak most már óriásit kéne jönnie, hogy dobogóra álljon, mert időfutamon nem olyan erős, főleg ha ennyi sík van benne.

Marad Froome, aki ugye evidens a győzelemért megy, 1-1,5 perccel simán jobb a többieknél ilyen távon. Urán régebben szintén elit kronós volt, mostanában már nem az, de azért csak nem kap 4-5 percet. Bardet pedig fejlődött ebben a szakágban, szóval meg is van hármójuk személyében, hogy ki állhat fel Párizsban a dobogóra. Ez pedig szerintem rá fogja nyomni bélyegét a szakaszra.

Egyedül talán Bardetban lehet ott a fantázia, hogy támadni kell, mert ő már tavaly volt második, így komolyabbak a céljaik, de a többieknek ez lenne életük teljesítménye, szóval ha nem muszáj, akkor inkább nem hajtják szét magukat, nehogy megtörjenek.


Közben két hír is napvilágot látott. Az egyik, hogy a Fortuneo csapattól kiszállt még július elején a Vital Concept, mint szponzor, mindezt azért, hogy Jerome Pineau egy új francia gárdát építsen, lehetőség szerint World Tour szintűt. Ennek érdekében megkezdték a tárgyalásokat Bryan Coquarddal, illetve Matteo Trentinnel. Moinard, Van Genechten és Reza van egyelőre még a lehetséges érkezők listáján, de biztos vagyok, hogy Pineau a kapcsolataival még el fog hozni pár nagyobb nevet a csapatba.

A másik még érdekesebb hír, hogy Nairo Quintana csapatot válthat. Tegnap már szó esett róla a közvetítés alatt, hogy felmerült vele kapcsolatban az Astana (Aru távozna az UAE-be) és a Sky. Ehhez előbb fel kéne bontania a szerződését a kolumbiainak, kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből, vagy van-e egyáltalán valóságalapja.

Ja ma valamilyen ünnep van Kolumbiában, függetlenség kikiáltása:-)
Szóval, Atapuma, Quintana ( bár nem látom benne az erőt még egy szakaszgyőzelemhez sem igazán ), Uran, Henao ( ő meg segítő ugye ), Betancur.
Ha ezekből egyik nyer az nagyot szól, kivéve Urant, ő mondhatni nem lenne már meglepetés.

Na tegnap érdekes volt azért, hogy engedték Landának hogy menjen.. Igaz, nem bírta sokáig, meg kb. egy 10másodperces előnyt hozott össze. Bondcolgatták a kommentátorok is, hogy miért engedhették, de valószínűleg tényleg annyira toppon van még mindig Froome, hogy segítő nélkül is megoldotta volna a támadásokat. Innentől viszont gyakorlatilag tuti a Froome siker..

A Sky ezt is megtehette, kérdés, hogy mennyi ideig tudják még ezt megcsinálni. Landa ugye out, Poels most már egyre mérgesebb, hogy nem kap meg egy GT-t. Ez két fontos segítő lenne.

Ami viszont nekem gyanús a Skynál, hogy itt mindenki megtanul tökéletesen hegyre menni. Nagyon bírom Kwiatkowskit (egyik kedvencem), de azért lássuk be, hogy ő soha a büdös életbe nem tudott úgy ilyen emelkedőkön felmenni, mint most. Oké, csak tempót megy, de olyat, amit Aru nem bír például. Ugyanez volt Henao tavaly, hogy ő is inkább punchuer, de úgy ment hegyre, hogy mindenkit bedarált.

Azt pedig még röhejesebbnek tartok, hogy például egy Frank vagy Latour tempóból lazán tud menni pár kilométerrel később Kwiat egy olyan Izoardot, hogy szétszakítja a mezőnyt.

Remélem a jövő évi változások kicsit felkavarják az állóvizet, mert Froome még minimum 2-3 évet be tud húzni, ha nem történik semmi. Dumoulin lehet komoly riválisa, de akkor egy wattmérős versenyt láthatunk majd, ahol mindenki nézegeti majd a wattokat és alig lesz támadás.

Szerencsére vannak még olyan versenyzők, akik az old school stílust képviselik, és mernek támadni anélkül, hogy néznék, mennyi erejük marad még: Bardet, Barquil, Valverde vagy épp Martin.


Idézetet írta: Pozzato Dátum július 21, 2017, 12:33:15
Landa ugye out, Poels most már egyre mérgesebb, hogy nem kap meg egy GT-t. Ez két fontos segítő lenne.

Nieve meg állítólag 2 évre az Orica-ba megy.

Tour de France: Papírforma szerint?

Az eddigi Tour de France nagyon Chris Froome és a Sky szájíze szerint alakult, így valami óriási dolognak kéne történnie, hogy ne negyedszerre is a brit nyerje a francia kerékpáros körversenyt. Szombaton egyéni időfutamot rendeznek, mely a végső sorrendet is kialakíthatja az élmezőnyben. Olvasd tovább ITT!


Kicsit sajnálom, hogy ennyire sótlan lett az idei Tour. Gyakorlatilag végig reménykedhettünk, hogy legyőzik Froome-ot, de reális esélye senkinek sem volt rá tiszta versenyben (bukás nélkül). Ami pozitívumot jelent számomra, hogy jövőre Landa távozik és Nieve is, így azért nem lesz olyan könnyű dolga a britnek.

Ettől függetlenül 10/10 a Skynak, mert lehozták ezt a Tourt is, hatalmas taps a Landa-Kwiatkowski duónak, akik nélkül nem nyert volna idén Froome. Urán számomra egy az egyben Menchov, aki csak teszi a kereket és várja, hogy ölébe hulljon egy GT. Lehet majd épp így fog VB-t nyerni vagy valami nagy versenyt, de én továbbra sem tartom kiemelkedő versenyzőnek.

Bardet jó kis versenyző, de amíg ott lesz a mezőnyben egy Froome vagy Dumoulin sohasem fog GT-t nyerni, pedig nagy taktikus és igazi old school versenyző. Jó nézni a támadásait, nem riad vissza semmitől, de ez a wattmérők korában már nem kifizetődő.

Remélem jövőre pár csapat átalakul és egy fokkal izgalmasabb versenyt várhatunk.

A végére pedig elismerően nyilatkoznék Alberto Contadorról. Jó eséllyel ez volt az utolsó Tourja az élő legendának. Utolsó kronóján nagyot ment, annak ellenére, hogy már csak árnyéka önmagának. Remélem, hogy jövőre egy utolsó Vueltára fel tud készülni és elér egy szép eredményt (dobogó). Bebizonyította, hogy a Giro-Tour dupla soha senkinek nem fog sikerülni ilyen körülmények között, és hogy milyen nehéz is ez. Ő anno 2015-ben Giro 1. hely után TdF 5. volt, úgy hogy a Girót az Astana végig kontrollálta és folyamatosan támadták őt. Most Quintana próbálkozott meg vele, láthattuk, hogy mekkora különbség van a két versenyző között (2. és 12. hely).

Remélem a sprinterek között jövőre összecsap végre Gavíria és Kittel (addigra a német úgyis elkerül majd a Quick-Stepből).

Tour de France: Megint egy sprint

Elérkeztünk a Tour de France utolsó szakaszához, ahol már semmilyen kérdőjel nem maradt, hiszen gazdára talált a sárga, a zöld, a fehér és a pöttyös trikó is. A sprinterek világbajnokságának nevezett befutó maradt már csak, ahol a 20 szakaszt túlélő gyorslábúak versenyezhetnek a Champs Elysées-n. Végre nyer Greipel vagy Bouhanni? Olvasd tovább ITT!


Erősnek néz ki eddig ez a Vuelta rajtlista:
Sky: Froome, Poels, Nieve
Trek: Contador
Orica: Chaves és Yates tesók
Bora: König, Majka
Astana: Aru, Lopez
BMC: Garderen, Sanchez
Bahrain: Nibali
Quick-Step: Jungels
AG2R: Bardet, Pozzovivo
Katusha: Zakarin
Lotto: Kruijswijk

Ami tetszik, hogy a Movistar Quintana és Valverde távollétében lehet megpróbálja majd Ruben Fernandezt vagy Solert első számú emberként. Na az izgalmas lesz.

Jó kis mezőny, de talán most lesz a legnagyobb esélye Chrisnek a duplára. Bár a 42 kilométer azért nem túl hosszú, ott ráver 2-3 percet a mezőnyre (jó, Jungelsre nem).

Matteo Trentin az Oricába ment, nagy erősítés lesz ez így nekik. Végre megkapja az olasz a vezér szerepét a tavaszi klasszikusokon. Jens Keukeleire távozott az ausztráloktól, és a Lotto-Soudal sorát erősíti majd. Így majd Hayman lehet Trentin segítője jövőre, a másik vezér pedig Luke Durbridge lehet. Alaposan átalakul tehát az Orica, de itt még nincsen vége. Magnus Cort Nielsen is elszerződik, Nieve pedig érkezhet. Jól felépíti tehát az ausztrál csapat a jövőt. Nem lepődnék meg rajta, ha pár éven belül dominálnák a háromheteseket. Régebben még a sprintek, egynaposok érdekelték őket, most már elküldték Matthewst, maradt Ewan, jött mellé Trentin és főleg az összetettekre mennek rá. Ott lesznek a Yates-tesók, Chaves, Kreuziger, Nieve és Verona. Jó segítők is vannak köztük. Ami szintén érdekes, hogy nem tartanak igényt Simon Gerransra sem. Ő azért sok pénzt vitt el a keretből, úgy hogy az eredmények már nem jöttek. Szerintem lesz még tőlük idén 1-2 nagyobb igazolás, mert így felszabadul náluk egy nagyobb összeg. Tippre én Meintjes mondanám.

Közben Viviani hosszabbított a Sky csapatával (kicsit meglepő), Sepulveda a Movistarba ment segítőnek, míg Pozzovivót Nibali vinné segítőnek. Barquil a kiváló Tourja után nem marad a Sunwebbe, hívja a Fortuneo és jó pár sztárcsapat. Kristoffért közben bejelentkezett az UAE is (az Astana mellett).

Európa-bajnokság: Bodnar nagy éve

A Tour de France után és a Lengyel körverseny árnyékában rendezik a kerékpár Európa-bajnokságot. Nem túl ideális az időzítés, de azért így sem szenvedünk hiányt, hiszen mind az időfutamra, mind a mezőnyversenyre komoly kis mezőny jött össze. Csütörtökön rendezik az időfutamot, ahol jó esély nyílik egy lengyel aranyra. Tovább ITT!