Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Nem volt semmilyen módon sem kiemelkedő ez a befutó, mert tényleg nem volt az, ám ami számomra utólag mégis érdekes lett valamennyire, az nem más, mint a győztes Viviani türelme. A csávó annyira nagyon sokat kivárt, hogy már én is csak valamelyik visszajátszásnál, végig Vivianira fókuszálva, bírtam rendesen megnézni, hogy miképpen tudott első lenni.
Ügyes!  :)

Idézetet írta: csabax Dátum május 13, 2019, 17:55:56
Nem volt semmilyen módon sem kiemelkedő ez a befutó, mert tényleg nem volt az, ám ami számomra utólag mégis érdekes lett valamennyire, az nem más, mint a győztes Viviani türelme. A csávó annyira nagyon sokat kivárt, hogy már én is csak valamelyik visszajátszásnál, végig Vivianira fókuszálva, bírtam rendesen megnézni, hogy miképpen tudott első lenni.
Ügyes!  :)

"Nem sokkal később a zsűri kizárta Vivianit az utolsó pillanatokban történt balra borítása miatt, így Gaviria örökölte meg a győzelmet, aki így át is vehette a ciklámen trikót."

Én nem néztem ezt most, de Vivianit kirakták... :D

Dumoulin-rol most latok egy kepet ahogy a csapatkocsiban utazik, miszerint terdserules miatt feladta a versenyt..

Várható volt, tegnap nagyot bukott a befutó előtt az ineosos srác miatt, úgy néz ki, hogy a tegnapi sérülése nem jött rendbe. Jöhet neki a Tour de France vagy a Vuelta és az időfutam vb. Egy esélyessel megint kevesebb. Roglic-Yates-Nibali-Lopez, ennyi maradt a mezőny. Talán még Majka, esetleg valami csoda folytán Landa, de ahogy látom Carapaz jobb erőben van.

Szakértők úgy vélik, hogy a szlovénnak sok lesz a harmadik hét, így ha Nibali, López és Yates jól sáfárkodik az erejével, akkor közülük kerülhet ki a győztes. Én bízom Roglic sikerében, mert az nagy lökést adna neki és a csapatának is. Bizonyítanák, hogy kis pénzből és fegyelmezett építkezésből is lehet top gárdát összerakni, ahol több GT-menő van, egy elit sprinter és pavés versenyzők. Mindez csak odafigyelés (rengeteg scout dolgozik nekik), edzésmódszerek és megfelelő táplálkozás kérdése.

Én jelenleg Nibalira tippelnék.

Giro d'Italia: Szombati meglepetések?

Egy szakasz, mely újabb változást hoz az összetett szempontjából? Olvasd tovább


Ma 9. szakasz, egy 34.8 km-es egyéni időfutam ami nyilván átrendezi majd az összetettet.
Itt lehet nézni magassági rajzot, egyebeket hozzá:
http://www.giroditalia.it/it/tappa/tappa-9-2019/

Roglic óriási favorit nyilván, egyrészt nagy formában van, másrészt nagyon fekszik neki ez a pálya, harmadrészt szinte nincs is komoly időfutammenő ebben a mezőnyben most rajta kívül ( jó na persze van azért, mondjuk Campenaerts, de ő meg azért látva a vonalvezetést nemigen előzi meg a szlovént ).
Ezzel együtt 1.25 körüli oddsszon Roglic nyilván fogadhatatlan, semmi érték benne, ez kerékpársport, lehet bármi, esés, defekt stb.
Én erre gondoltam inkább:
Nibali 1-3. hely 2.25 tpro

Ez se lesz a nap tippje azért, de megtetszett. Mint írtam olyan nagyon sok időfutammenő nincs a mezőnyben, Nibali nincs rossz formában mint láttuk az első szakaszon, ez a vonalvezetés is kedvezhet neki, ha ott simán első háromban volt itt is ott lehet. Nyilván a Giro kiemelt jelentőséggel bír neki, hazai pályán van, amennyire lehet ragadnia kell Roglicra összetettben és aztán bízni abban hogy a szlovén az utolsó hétre megrogy. Ráadásul közben az egyik nagy rivális Dumoulin is feladta.
Hogy kik szólhatnak még bele? Hát szerintem Yates nyilván jót fog menni, ugye a hosszú emelkedő a végén eleve kedvez neki, aztán Hart, Campenaerts ( bár neki meg pont nem kedvez az emelkedő ), Jungels, M.A. Lopez.

Próbáltam valami jót írni erre, de nem megy. Valamiért nem klappol számomra ez az időfutam. Szó esett olyanról, hogy az emelkedő miatt többen is válthatnak majd országúti keróra. Véleményem szerint egy ilyen hosszú emelkedőn hátrány lehet az időfutamos bringa, ezt ilyenkor meg is szokták próbálni.

Amiről itt beszélünk az egy 8 km-es hegyi időfutam, maradék 26 km kis túlzással sík. Ehhez hasonló 2017-ben volt, akkor Dumoulin mögött Thomas és Jungels végzett. Azért is nem áll össze az időfutam nekem, mert az a durván 8 km, az közel 7%-os. Ezt nem lehet majd kiváltani jó sík részekkel, véleményem szerint itt egy közepes hegyimenő is komoly hátrányt szedhet össze.

San Marinóban ma 12-14 fok lesz és eső. Gyakorlatilag egész nap rossz idő van. Itt egy hiba és vége a versenyednek. Azt láttam Roglicon, hogy jelenleg a világ legjobbja a szakágban, de nem feltétlen kockáztat. Tegnap melyik csapat ment előre a veszélyes lejtmenetben? A Quick-Step. Jungels rögtön az élen volt. Neki szerintem mindegy, hogy a 2000 méter feletti hegyen kap majd 1-1,5 percet, vagy elfogy a harmadik hétre az erős tavasza miatt. Ő saját tempóban nagyon erős, megkockáztatom, hogy Rogliccsal van egy szinten síkon. Neki az emelkedő jelenthet problémát, de abban is top10-en belül van.

Aki viszont az emelkedő miatt jó lehet: López és Majka.
Mind a ketten erőn felül mentek az első kronón. Az azért tudvalevő, ha egy csapat jól megy a szezonban, akkor ott a forma rendben van az összetett menők részéről. Láttuk, hogy az Astana (López), illetve a Bora (Majka) idén nagyon rendben van. Ackermann sorra nyerte a szakaszokat, ahogyan Bennett is, Astana pedig szökések révén volt erős. López elvileg télen egy új pozíciót próbált, új edzővel készült, nagyon rámentek a kronóra, hogy ne ezen múljon. Ez látszódott is, majdnem dobogós volt az első időfutamon (5 másodperccel maradt el Nibalitól). Majka pedig önmagához képest nagyon erős. Ő sosem volt időfutammenő, de első szakaszon 6. lett, alig 10 másodpercre a dobogótól.

Visszakanyarodva az első szakaszra, hogy mi volt a hegy aljában és a hegy tetején a végeredmény. Ez azért fontos, mert így lehet tudni, ki ment a legjobbat az emelkedőn:
Roglic 6:06
Yates 6:07
Majka 6:17
Nibali 6:25
López 6:25
Jungels 6:44

Ha megnézzük, akkor Majka a harmadik legerősebb időt tekerte a hegyen, jó erőben van. Neki a sík lesz a gyengéje, ha ott belátható távolságon belül lesz, akkor odaérhet a dobogóra. López gyakorlatilag egy szinten van Nibalival, ott is a sík dönthet, meg az, hogy Nibali mennyire menedzseli jól az erejét. López ilyen hegyen jobb, de időfutamos képességei gyengébbek. Jungelsnél pedig a sík dönthet, mennyire készül el az utolsó részre.
Kockáztatok és három tippel támadok, ha egy bejön, már profit:
Jungels dobogó 3.75
López dobogó 5.00
Majka dobogó 12.00

Alapjáraton ezek közül esetleg Jungels lenne jó tipp, de jelen helyzetben mindent felülírhat az óvatoskodás, szintrajz, időjárás és az a bizonyos emelkedő. Látva a szorzókat, szerinte Firga Nibali tippje jó ennyiért, Unibeten lévő 1.80 már karcsú rá. Ez olyan coinflip, ami kettő feletti szorzón szerintem simán megéri.

Nibali igazából coinflip tényleg hogy most 3. vagy éppen 5. lesz, de tetszett ez a 2x feletti odds.
Majka és M.A. Lopez tippek tetszenek top3-ba, van bennük érték igazából ilyen odsszért, ha jön ha nem.

Ez az időfutam nagyon erős volt. Egyedül Lópeznek volt technikai hibája, Jungels és Majkát benéztem, oké, top15, de ez semmi. Ezért is tartottam ettől a kronótól, mert ez az időjárás bárkit megtörhet. Yates, Landa, López, Zakarin és Geoghegan Hart elszállt végleg szerintem. Majka is, maradt Nibali és Roglic. Mollemát azért nem venném ide, mert ő a harmadik hétre rendre elfáradt.

Roglic borzalmasan erős időt ment, közte és Nibali között 1.44 lesz, ami szintén sok, plusz még ott az utolsó kronó. Óriásit kell innen mennie a Cápának, de csak neki van reális esélye megszorongatni a szlovént.
Roglichoz képes a többiek hátránya:
Nibali +1'44"
Mollema +1'55"
Jungels +2'18"
Majka +2'53"
Zakarin +3'32"
Yates +3'46"
López +4'29"

Lehetnek plusz/mínusz 1-2 másodpercek, de így gyors matekozásból ennyi jött ki.
Ha valami komoly probléma nem történik a szlovénnal, akkor ő nyer, esetleg ha valahol hibázik, akkor Nibali. Tudom, óriási felelőtlenség egy hét után leszűkíteni a kört, pláne két főre, de ezek akkora különbségek már most, amit nagyon nehéz lesz ledolgozni, főleg tudván, hogyan versenyez Roglic. Nyugodt, higgadt, nem kapkod. Itt a többieknek be kell őt támadni, mindent feltenni egy lapra. Kockáztatni kell, nincs mit védeni. Az segíthet a riválisoknak, hogy nincsen de Plus segítőnek.

Úgy tűnik, hogy egyre jobb lesz a Giro d'italia, hiszen a mai szakasz után teljesen egyértelmű, hogy Miguel Angel Lopez és Simon Yates csakis úgy dolgozhatják le a hatalmassá vált időhátrányukat, ha sokat fognak akciózni a hegyekben.
És ennek tudatában érdemes arra is gondolni, hogy több jó hegyimenője van az Astana csapatának.

Minden azon múlik, hogy Roglic mennyire hajtotta ki magát a szezon eddigi részében. Folyamatosan dominált minden versenyt, kontrollálta a mezőnyt, nem esett pánikban. Emlékszem a tirrenós fordításra, végig laza volt, nem parázott, hogy az utolsó időfutamon kell majd fordítani. Emlékszem Dumoulin győzelmére, akkor is mondtuk, hogy a többiek támadnak, én is ezt mondtam folyamatosan, aztán hiába próbálkoztak, végül mégis a holland nyert. Na ezzel csak az a probléma, hogy Roglic sokkal jobb hegyi menő, mint a 2017-es Dumoulin.

Én örülnék neki a legjobban, ha ez egy pörgős, izgalmas Giro lenne. Ismervén azonban a szlovént, azt mondod, hogy ő képes végig irányítani a versenyt. Segítői nem olyan erősek, Bouwman, Kuss és Tolhoek tud hegyre menni, de az utolsó héten jó eséllyel Roglicnak majd magában is virítania kell. Martens inkább egynapos menő, Leezer sprinter, van Emden időfutammenő. Viszont Dumoulin győzelme mutatta meg, hogy kvázi egyedül is lehet GT-t nyerni.

Összehasonlították Yates tavalyi versenyével, azért a két versenyző ég és föld.

Nibali tipp 5sec-en múlt, ez előfordul.
Roglic nagyon erős, de nem mondanám még ki hogy megnyeri. Láttunk már sok mindent utóbbi években, pont a Girón.

Idézetet írta: firgabácsi Dátum május 19, 2019, 21:19:53
Nibali tipp 5sec-en múlt, ez előfordul.
Roglic nagyon erős, de nem mondanám még ki hogy megnyeri. Láttunk már sok mindent utóbbi években, pont a Girón.
Igen, sajnos 5 másodperc volt, pont Mollema most futotta élete időfutamát..

Persze, messze még a vége, bízom én is a csodákban, Yates is megfőtt, de azért Roglic eddig gyakorlatilag úgy vezet hatalmas előnnyel, hogy semmi extrát nem csinált. Remélem Cápa csodát tesz, esetleg Amador.  8) ;D

Olvastam pár magyar felületen, hogy ezt nem lehet majd bírni, amit a szlovén ment tavasszal. Nekem is ez az aggályom, de kicsit kutakodtam az emlékeim és a statisztikák között.

Chris Froome (2013): Tour of Oman (1. hely), Tirreno - Adriatico (2. hely), Critérium International (1. hely), Tour de Romandie (1. hely), Critérium du Dauphiné (1. hely) > Tour de France (1. hely)
Bradley Wiggins (2012): Volta ao Algarve (8. hely), Paris - Nice (1. hely), Tour de Romandie (1. hely), Critérium du Dauphiné (1. hely) > Tour de France (1. hely)

Ott volt még Alberto Contador 2010-es szezonja, mikor Tour de France győzelem előtt nyert három egyhetest, másodiknak bejött a Dauphinén, poénból meg egy dobogó a Fléche Walloneról, meg az LBL 9. hely.
1995-ben Indurain nyert meg gyakorlatilag mindent, ahol elindult, de 2002-ben Lance is felkészülés gyanánt behúzott két kiemelt versenyt.

Véleményem szerint az a közös a fenti eredményekben, hogy mindegyik doppingolt (valaki megúszta, valaki nem) hogy többségük kiváló időfutammenő volt, Contador is abban a korszakban a legjobbak közé volt sorolható. Általában 28-31 éves koruk között tették ezt meg (Roglic idén lesz 30), érett versenyzők voltak, erejük teljében. Elsősorban időfutamaik révén domináltak, ott megszerzett előnyt pedig jól menedzselték a hegyekben. Nem a nagy támadások hívei voltak (kilóg Contador), mindig annyit mentek, amennyire szükség volt. Úgy vélem, hogy ez a 28-31/32 éves korig a versenyzők legjobb évei, amikor teljesítőképességeik csúcsán vannak. Minden attól függ ilyenkor, hogy mikor érnek meg fejben. Van, aki sosem, de aki időben, az rommá tudja verni a mezőnyt. Utána pedig már jó eséllyel rutinból nyernek, mert fizikálisan csökken az erejük, de mentálisan erősebbek és magabiztosabbak.

Ha megnézzük, akkor a szlovénnál már tavaly is volt előjele ennek, mikor úgy lett Tour de France-on negyedik, hogy előtte két World Tour egyhetest (Baszk körverseny, Tour de Romandie), illetve egy kontinentálisat nyert (Tour of Slovenia). Akkor csak az utolsó időfutamra fáradt el, de ha ott nem próbálkozik Froome - Dumoulin páros duplával, akkor jó eséllyel második lett volna Roglic egy kiválóan felkészített Thomas mögött úgy, hogy csapatában második opciónak számított sokáig (Kruijswijk miatt).