Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Meglepett, mikor olvastam, mert én azt gondoltam, hogy évekre szóló eltiltást kap. Karcsúnak érzem az ítéletet, te tudjuk, hogy az UCI csak látszattevékenységre alkalmas. Érdekesség, hogy pont a Giro kezdete előtt egy nappal jár majd le az eltiltás... Véletlen? Kétlem. Groenewegen valószínűleg nem indulna Roglicék miatt a Touron, spanyol háromhetesen alapjáraton kevesebb a sprint, míg a Giro pont kedvez a sprintereknek.

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 11, 2020, 12:49:01
Meglepett, mikor olvastam, mert én azt gondoltam, hogy évekre szóló eltiltást kap. Karcsúnak érzem az ítéletet, te tudjuk, hogy az UCI csak látszattevékenységre alkalmas. Érdekesség, hogy pont a Giro kezdete előtt egy nappal jár majd le az eltiltás... Véletlen? Kétlem. Groenewegen valószínűleg nem indulna Roglicék miatt a Touron, spanyol háromhetesen alapjáraton kevesebb a sprint, míg a Giro pont kedvez a sprintereknek.

Igen, ez nekem is szemet szúrt. Majd még érdekes lesz, hogy a kerékpársport társadalom, hogyan fogja őt visszafogadni; lehet ha van esze, akkor felhagy ezzel a sporttal, mert sok jó szóban biztosan nem lesz része a további pályafutása alatt..

Idézetet írta: Latzka Dátum november 11, 2020, 17:33:12
Igen, ez nekem is szemet szúrt. Majd még érdekes lesz, hogy a kerékpársport társadalom, hogyan fogja őt visszafogadni; lehet ha van esze, akkor felhagy ezzel a sporttal, mert sok jó szóban biztosan nem lesz része a további pályafutása alatt..
Ti mekkora büntetést adtatok volna neki?

Olvasgattam az eset után a csapat különböző közösségi médiás felületeit, ott is kapott már bőven, de valószínűleg nem szívesen látják a mezőnyben sem a hollandot. Az is durva, hogy mindezt egy honfitársával tette, igaz, köztük nem volt jó a viszony, mert 1-2 éve a holland bajnokságon simán verte Jakobsen Groenewegent.

Szerintem ez kétélű lehet Groenewegen számára: vagy visszafogotabb lesz, de akkor nem valószínű, hogy hatékony sprinteket produkál (és akkor kinek kell?), vagy folytatja ezt, amit eddig, de akkor megint ott lóg a levegőben egy hasonló eset. Ha újból megtörténik, szerintem a helyszínen bedarálják őt.

Durva, még el sem kezdődött a szezon, de már törölték a Tour of Yorkshire-t, ami nem épp szezon eleji verseny...

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 11, 2020, 17:44:53
Ti mekkora büntetést adtatok volna neki?

Nagyon nehéz kérdés... Talán kerek 1 évet; és ehhez képest a 9 hónap tulajdonképpen közel van.

Valahogy ez a 9 hónap olyan fura szám, miért pont annyi? Na mindegy, közben jönnek a hírek, miszerint Wout van Aert jövőre megpróbálkozik a Tirreno - Adriatico összetett győzelemmel (vagy legalábbis jó eredménnyel), illetve jól akar szerepelni a Dauphinén. A Paris - Roubaix és a Flandria mellett most ezek lesznek a prioritások, hogy egyhetesen jó helyezést érjen el. Későbbiekben (2022 vagy 2023) pedig a Liege - Bastogne - Liege és a Lombardia van a listáján. Fogadási szempontból fontos lehet, elsősorban a kronós egyheteseket részesíti előnyben (Tirreno pont ilyen). Időfutamokon jól akar szerepelni mindenképp a következő szezonban is.

Nem árt figyelni a téli szezont sem, ugyanis Wout van Aert visszatér a cyclocross mezőnybe (ahogyan van der Poel is). Elvileg november végén indulnának először versenyeken (külön-külön), majd decemberben mérnék össze erejüket.

Spanyol, majd dán és belga oldalak is lehozták, hogy a Movistar leigazolná Miguel Ángel Lópezt. Egyre több forrás számol be róla, de kicsit olyan érzésem volt, mintha egy forrástól vette volna át mindenki (Zikloland oldalán jelent meg először egy hete, utána fokozatosan járta be a sajtót a hír) és végül ilyen "körhivatkozás" alakult ki. Mindenesetre érdekes lenne, profilba beleillik, nem hinném, hogy a srác GT-t fog nyerni, szeret támadni hegyen, 2000 méter felett a legjobb, de a kronókon annyira ingadozó (amit valószínűleg nem a Movistarnál stabilizálnak majd), hogy ez kevés egy háromhetes győzelemre.

Azt hittem M.A.L. már megegyezett valami francia csapattal, de akkor rosszult tudtam. A Movistar jól járna vele, mert 1-2 GT szakasz simán bennevan; és az már több lenne, mint amennyit a csapat összesen összerakott idén.. :laugh:

Idézetet írta: Latzka Dátum november 12, 2020, 17:06:59
Azt hittem M.A.L. már megegyezett valami francia csapattal, de akkor rosszult tudtam. A Movistar jól járna vele, mert 1-2 GT szakasz simán bennevan; és az már több lenne, mint amennyit a csapat összesen összerakott idén.. :laugh:
Jól tudtad, ugyanis a francia sajtó hasonló hírt hozott le. Azonban ez is olyan, mint a többi sportágban az átigazolási időszak: csak amikor már ott van a keretben, az a biztos.  ;D

Hoztam pár pletykát külföldi fórumokró, jöhet a meglepődés:
- Kwiatkowski a Wantyba igazolna, akik megkapják a következő évi World Tour kártyát, elvileg csak a szignó van hátra, ezt holland és lengyel fórumokon láttam, de átvették a Cyclingnews fórumán is
- Filippo Ganna visszatérne az UAE-hoz, de szó esik egy Ineos hosszabbításról is
- Fabio Aru és Gianni Moscon pedig a Vini Zabúhoz igazolna

Kwiatkowski egyrészről hatalmas meglepetés - ha igaz -, másrészről meg érhető: vezér lehet egy csapatban, ahol mindenki érte fog dolgozni. Logikus, ráadásul a Wantynak kell egy szupersztár, márpedig egy csúcsformában lévő Kwiato top10-es versenyző (ha nem top5-ös), versenytől függetlenül. Wanty kerete arra van kitalálva, hogy jöjjön egy vezér, segítők meg is vannak (elvileg még Moscon is gondolkodik, hogy aláír).

Ganna UAE? Képzeljétek el, ahogyan Pogacar miatt összeáll az alábbi sor: McNulty, Bjerg, Ganna, Majka, Trentin, Polanc, de la Cruz. És akkor még lehetne bőven variálni, Ulissi, Rui Costa, Ardila, Oliveira tesók és az egyik legnagyobb spanyol tehetség, a mindössze 18 éves Ayuso. Spanyoloknál oktatta a korosztályát, Eb-n is jól ment. Sprintekre is megvan az UAE (Kristoff, Gavíria, Gibbons, Trentin), ráadásul egynaposokra is. Ez a csapat nagyon rendben van. Lehet, hogy nem is az Ineostól kell tartania majd Roglicéknak.

Ganna esetében mondjuk meredek lenne egy Tour de France, mivel utána rögtön olimpia, ami elmondása alapján számára a legfontosabb a következő szezonban. Elvileg megpróbálja majd az olasz a Roubaix-t és a Flandriát is, ott akar még jó eredményeket elérni, illetve a Sanremón. Fabian Cancellara nyilatkozott Gannáról, szerinte bármire képes lehet a pavékon, valószínűleg nehéz dolga lenne ellene van der Poeléknak. Ha innentől kevesebbet fog pályázni, akkor valószínűsíthető, hogy komoly ellenfél lehet a rangos egynaposokon is, mert hatalmas erőre képes. Cancellara továbbá beszélt a van der Poel vs van Aert harcról is, szerinte ez lehet a következő Boonen vs Cancellara.

Végére pedig két infót - talán évek múlva visszaolvasom -, szóval az egyik, hogy a csehek korosztálya erős u19-ben. Vacek és Bittner az idei kronókon kiválóan mentek, Bittner tűnik a nagyobb tehetségnek. Rögtön le is csapott rá a Sunweb utánpótlása, míg az első csapathoz az a német Marco Brenner került 18 évesen, akit korosztálya legnagyobb tehetségének tartanak. Azért emeltem ki, mert jövőre érdemes lesz rá figyelni a Sunwebnél. Tavalyi szezonban 20 győzelmet aratott, megállíthatatlan, videóban egy részletesebb elemzés róla:
https://www.youtube.com/watch?v=HgiK5hgA1d8

Sprintben kiváló (kisebb csoportos hajrák), kisebb emelkedőkön kiváló, időfutamon már most elit, maradtak a hegyek és a pavék. Utóbbit a cyclocross múltja (és jelene) miatt jól bírja, illetve azt mondta, hogy inkább tekinti magát összetett menőnek, szóval a nagyobb hegyeket is kedveli. A Quick Step mellett a Sunweb az, ahol ideálisan fejlődhet Brenner, jó helyre ment. Nem árt megjegyezni őt, jövőre biztosan lehet rá fogadni kisebb versenyeken, véleményem szerint, érdemes lesz. Nem semmi a Sunweb, Hindley és Hirschi mellett olyan fiatalok vannak még, akikre következő évben érdemes lesz figyelni fogadások kapcsán:
- Nils Eekhoff (élete második World Tour egynaposán 7. lett)
- Alberto Dainese és Max Kanter: két gyors sprinter
- Andreas Leknessund: kiváló kronós, őt is leigazolták, szerintem tt-ken top10-ben lehet stabilan, illetve hegyekben is okozhat meglepetést, kisebb dombokon tempóból megoldja a szökéseket egyedül is
- Michael Storer, Ilan Van Wilder és Mark Donovan: hegyekben szökéseknél figyelni kell rájuk

Az Eurosport blogján volt egy cikk Giuseppe Acquadróról, aki Bernal és a fél kolumbiai kontingens mellett olyan versenyzők ügynöke, mint Aleksandr Vlasov. Acquadro szereti a pénz, sok pénzt. Ezért azt találták ki az orosszal, hogy menekülnek Kazahsztánból, irány az Ineos. A terv az, hogy felbontják a következő évi szerződést és rögtön az Ineoshoz mennek, így már ott is kezdené a 2021-es szezont Vlasov. Érdekes lenne, mert az Ineos még nem hosszabbított Geoghegan Harttal vagy Gannával, de rögtön elhoznák Vlasovot? Ráadásul nem kevés összegért? Vagy az van, hogy bajban az Astana (ezért küldték el Lópezt, de ezt erősen kétlem, mert jött egy kanadai befektető), vagy az van, hogy Acquadro jobb tárgyalási alapot akar jövőre.

Végül a tervezett 1-2 hírből lett egy csomó...

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 18, 2020, 22:28:59
Lehet, hogy nem is az Ineostól kell tartania majd Roglicéknak.

Valószínűleg is-is. Az Ineostól is és az UAE-tól is. Utóbbi el lehet képzelni milyen erős lesz ha létrejön ez a sor amit írtál, hiszen Pogacar szinte csapat nélkül képes volt megnyerni a Tourt, mi lesz akkor ha lesz mögötte csapat is.
Az hogy Ganna hol versenyez majd valószínűleg tisztán pénzkérdés lesz, de ki ne szeretne egy ilyen embert a csapatában tudni?
Ha van egy háromhetesen két sík crono, jelen állás szerint Ganna 80-90%-os eséllyel szállít neked két szakaszgyőzelmet rögtön + még ott van hogy mekkora segítség ha iramot kell menni a kapitánynak egyéb szakaszokon.

Igen, ez valószínűleg a pénzről szól majd nála. Felerősödtek közben azok a hangok, hogy Moscon hosszabbít az Ineosszal (egy évet), ahogyan Ganna is. Geoghegan Hart egyelőre kérdőjel, de elvileg ő is hosszabbítana. Mondjuk számomra érdekes, hogy történelmi győzelmet arat egy elvileg szupertehetség - amire évekig emlékezünk majd -, utána meg szinte semmi infó arról lassan 1,5 hónapja, hogy hová igazol (vagy marad). Valahogy nem kerek a sztori.

Kwiato ügyben közben a Wanty mellett az Israel is feltűnt, miközben a lengyel jelezte az Ineosnak, hogy nem akar maradni.

Girón remeklő Josef Cerny a QS-be ment, valószínűleg jövőre ennél is jobb kronós lesz.

 ;D
Israel resigns local lads....
Guy Niv
Guy Sagiv
Omer Goldstein
Itamar Goldstein
to assist Frroome for 2021 season

A train competitive with the one he had at Sky.

Eléggé régóta követem a kerékpárt, de hasonlóra nem emlékszem - tudom, fura szezon volt -, hogy korunk top bringásai közül ketten egy hónappal a hivatalos rajt előtt, nem találtak csapatot. Konkrétan két világbajnok. Nem maradt sok csapat, ahol még van hely, ráadásul ilyen versenyzőnek: Ineos, EF, Bahrain, Circus, UAE és Qhubeka.

Kwiatkowski kapcsán Ineos eleve kiesik, Circus lett volna a befutó, de semmi megerősítés napok óta. A lengyel szempontjából a gond az, hogy lassan edzőtáborok, felkészülési időszak, neki meg a jövője bizonytalan. Ganna alig tud felépülni a koronavírusból, elvileg nála Circus, Qhubeka, Bahrain és EF kizárva. Szó esett róla, hogy hosszabbít, de Ineos részéről sincsen megerősítés.

Qhubeka kapcsán számomra az a fura, hogy egyelőre félig sincs a keret, mégis erőltetik a dolgot. December kezdődik, elvileg már körvonalazódik a következő év, ők pedig a versenyzők után mennek, hogy meglegyen a keret. Circus számomra szintén fura, mertha Kwiatkowski nem igazol hozzájuk, akkor ez a csapat messze nem WT-szint. Kwiatkoval viszont benne van, hogy 1-2 klasszikus egynapost behúznak, illetve többnapost is. Kockázatosnak érzem a tervet, miközben olyan csapatok maradtak ProKonti szinten, mint a Total Direct Energie.

Ez a keret, bitang. Jó, tudom, hogy a versenyzők bizonyos része már átesett a prime korszakán, de azért szép sorokat tudnak összehozni.
Sprint: Gaudin - Terpstra - Van Gestel - Petit - Manzin - Soupé - Turgis - Bonifazio - Lawless - Boasson Hagen.  Minden sprintre összerakhatnak 3-4 fős vonatot minimum, megfelelő felkészüléssel hozhatják a top5-öt, de fogadóknak rémálom, mert a Terpstra - Gaudin - Van Gestel trión kívül, szinte bármelyikük odaérhet egy hajrában.
Pavé: Az előbbi felsorolásból Manzin, Soupe és Bonifazio kivételéve, mindenki tud pavén menni. Gaudin, Terpstra és Boasson Hagen triónak hatalmas a tapasztalata.
Hegyek/Dombok: Végre, olyan versenyzők kaptak lehetőséget, akik éveken át segítők voltak: Vuillermoz, Geniez, de la Parte, Sicard és talán Latour is ebbe a kategóriába sorolható. Rendkívül izgalmas csapat, tele olyanokkal, akik mernek támadni. Én nagyon bízom benne, hogy sok-sok szabadkártyát kapnak, aztán megtréfálják a pénzes WT-csapatokat.

#1212 december 02, 2020, 00:25:58, Pozzato
Kellett egy év, mire beért a sztori (tárgyalás stb.) és felkapták.
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 29, 2019, 22:56:28
Csütörtökön bejelentették, hogy újból vizsgálják a 2016-os és 2017-es mintákat az Operation Aderlass nyomozás miatt. Talán még él az emlékeinkben az Operación Puerto, azaz a Fuentes-féle botrány, amibe számtalan sportoló bukott bele, de közel sem annyi, mint amennyi belebukhatott volna, mindez a spanyol igazságszolgáltatásnak köszönhető, ugyanis Fuentesre olyan ítéletet szabtak ki, ami nem tette kötelezővé a kliensei kiadását (a szálak a Barcelona és Real Madrid csapatáig vezettek, de Rafael Nadal és még számos neves spanyol versenyző megtalálható volt az iratokban, de inkább csak a bringásokkal statuáltak példát). Most azért is lehet érdekes a jelenlegi vizsgálat, mert Milan Erzen neve felmerült a vizsgálatok során. Kicsoda ő és miért is fontos a tevékenysége? A Bahrain csapatának sportigazgatója volt, illetve a szlovén kerékpározásért felelős szakember.

Mi történt 2016 és 2017 környékén?
- Primoz Roglic ekkor került World Tour szintre, előtte ugye siugrással foglalkozott, 2017-ben pedig rögtön robbantott is, szinte a semmiből. 2017-ben kiváló tavaszt teljesített, majd ezek után Tour de France szakaszgyőzelem és világbajnoki ezüstérem.
- Tadej Pogacar 2016-tól lett felkapott, ekkortól kezdte el nyerni a versenyeket és hívta fel magára a figyelmet 18 évesen.
- Luka Pibernik az egykori nagy tehetségnek kikiáltott szlovén sprinter 2016-ban (négy évvel a jó ifi évei után) kvázi a semmiből nyert egy World Tour szakaszt, majd került el rögtön Erzen "munkahelyére", a Bahrainhez.
- Jan Polanc élete legjobb szezonját 2017-ben produkálta.
- Matej Mohoric az ifi világbajnoki címe után "eltűnt", úgy kezdték kezelni, mint aki tehetséges, de nem lesz kiemelt versenyző, majd nála 2017 második felétől kezdődött a javulás.
- Simon Spilak ezekben az években talált újra magára és nyert gyakorlatilag a semmiből egy svájci körversenyt (ez barokkos túlzás, de azért nem volt már az élmezőny tagja), mindezek után pedig idén a botrány kirobbanása után már feltünően keveset versenyzett és vissza is vonult 33 évesen.
- Luka Mezgec lehet a kivétel, bár neki is volt egy kisebb megingása, majd szép visszatérése.

Ezek szlovén versenyzők, két honfitársuk doppingolása már beigazolódott az elmúlt hónapok folyamán: Koren és Bozic. Ezzel nem azt mondom, hogy mind bűnös, de mindenesetre érdekes dolgok ezek. Miután kiderült Erzen érintettsége, megkezdődött a Bahrain átalakítása csapatszinten. Érdekes lehet a következő időszak, mert ezt most nem akarják annyiban hagyni, mint a Fuentes-sztorit.

Mi történt azóta? Ma a Cyclingnews (és olasz, belga, holland és sok-sok más bringával foglalkozó weboldal) címoldalán volt, inkább nevezném az egészet egy felzárkóztató cikknek.
https://www.cyclingnews.com/news/bahrain-manager-milan-erzen-denies-links-to-aderlass-doctor/

Szerintem jól összeszedték, de azért pár apró dologra nem tértek ki jobban: szóval Erzen a szlovén kerékpársport atyaúristene (és a Bahrain csapatigazgatója) sosem állt kapcsolatban Rogliccsal és Pogacarral ( ::)), illetve az Operation Aderlass ügyben főszerepet játszó Dr. Mark Schmidttel is csak "kerékpáron kívüli" SMS-váltás történt. Azzal indokolta Erzen ügyvédje az egészet - Erzen amúgy nem elérhető -, hogy akkoriban még Erzennek nem volt köze a kerékpározáshoz (2013 és 2016 között, ezt hivatalos kommünikében is kiemelte).

Apró problémák:
- miért vásárolt bizonyítottan vérátömlesztésnél használatos centrifugát Erzen azokban az időkben?
- nem érdekes, hogy egy ember, aki anno kerékpáros volt, eszébe jut, hogy Szlovéniába kéne hozni az Ironman-sorozatot, majd Bahreinbe utazik, ahol a kőgazdag faszik azt mondják: figyelj Erzen, vigyünk Szlovéniába egy Ironman versenyt? Mennyire logikus, hogy egy ilyen szinten tapasztalatlan emberre bíznák a térségbeli nyitást, olyan gazdaságilag megfontolt befektetők, mint a Hamad Al Khalifa család?
- kivel találkozott 2013-ban Erzen? Nasser bin Hamad Al Khalifa sejkkel. Melyik csapat vezetője a sejk? Bahrain.
- kinek a sportigazgatója Erzen? Bahrain...
- Erzen a 2010-es évek elején az Adria Mobil kerékpáros csapat sportigazgatója volt, ahol éppenséggel Primoz Roglic kezdte meg pályafutását, szóval eléggé furán veszi ki magát, hogy nem ismeri őt
- a kiemelt rész kapcsán: Erzen maga elismerte egy szlovén újságnak adott interjúban - amit nem volt egyszerű megtalálnom -, hogy már az Adria Mobil utáni időszakban (2013 és 2014), készítették elő a helyi bringásoknak az edzőközpontokat, majd Nasser bin Hamad Al Khalifa felvetette 2015-ben az ötletet: létre kéne hozni egy World Tour kerékpáros csapatot? A 2015-ös Tour de France után vált ez "hivatalossá".
- Erzen elmondása alapján már 2016 januárjában aláírtak Nibalival egy szerződést (2016 év végéig volt élő szerződése...), mindezt úgy, hogy elvileg akkoriban Erzen nem is foglalkozott kerékpárral.

Egyet megtanultam, véletlenek nincsenek. Amikor több összesfüggés és gyanús dolog van, ott van valami trükk a háttérben. Nem érdekes, hogy egy olyan befolyásos vezető, mint Erzen, nem ismeri korunk két legjobb összetett menőjét, akik honfitársai, ráadásul egyikük az Adriában kezdték a pályafutását, ahol akkoriban épp Erzen volt sportigazgató? Majd egy sífutóból csináltak egy "terminátort".

Történni fog-e valami? Amíg ezekből az emberekből profitálni lehet, nem hiszem. Ott van a brit kontingens, Chris Froome feje fölött már egy jó ideje ott van Damoklész kardja, de valahogy mindig megoldják. Olyan magas szintekre ér el a dolog, illetve olyan sok egykori Sky tagot érint (Wiggins, Froome, Brailsford stb.), hogy egyelőre hasonló az állapot, mint Armstrong-érában. Mindenki tudja, hogy valami nincsen rendben, de csak idő kérdése, hogy mikor dől be a rendszer. Bírósági tárgyalások, feszült és egymást hazugozó Sky orvosok, széfekben lévő bizonyítékokra való utalás stb.

 :-X  :noway:
https://www.cyclingnews.com/news/michal-kwiatkowski-to-stay-with-ineos-grenadiers/

A nagyobb pénzért ment csak ez az erőlködés, nekem nagy csalódás Kwiatko. Régebben nagyon bírtam őt, óriási tehetségnek tartottam (és tartom most is), de ez a döntése már nem védhető. Ő lehetett volna az egyik olyan bringás, aki megnyeri az összes Monumentumot, de ennek annyi. A Wantyhoz ráadásul érkezett egy nagyobb szponzor is, vezér lehetett volna Kwiatkowski. Ganna szintén aláírt 3 évre az Ineoshoz, Geoghegan Hart is. Gyakorlatilag semmi sem változott a kerékpársportban, pedig lett volna rá esély az átigazolási időszakban.

Kwiatkowski következő három évben megint segítő lesz. Ineos bivalyerős, most nem azért, de ha megfelelő lesz a felkészülésük, akkor fogalmam sincs, ki veri meg ezt a sort:
Bernal, Carapaz, Thomas, Geoghegan Hart, Yates, Porte, Sivakov, Kwiatkowski, Dani Marrínez, Dennis, Castroviejo, De Plus, Amador, Moscon, Ganna, Narvaez, Pidcock, Rodriguez, Henao, Dunbar és Sosa. Ez a hegyekben jól menők listája... és síkra még ott van Rowe, van Baarle, Swift, Puccio és Golas. Mind a három GT-re nagyon erős csapatot tudnak összerakni, de megkockáztatom azt is, hogy az egyheteseken is végig dominálhatnak. Jumbo-Visma elverte őket a Vueltán (és a Touron), biztos nagyon motiváltak.

Team Sunweb > Team DSM

Jövőre új csapatnevük lesz.