USA hanyatlása - coming III. World War ?!

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nekem a sztoriról Tóta W. Árpád Eljövetel című műve jutott eszembe - pár hete akadtam rá egy budapesti CBA-ban (!!!) - amely arról szól, hogy 2006-ban, a választások előtt pár hónappal, Püspökladány közelében lezuhan egy ismeretlen eredetű légi jármű...

Hogyan reagál a média, hogyan a választásra készülő ellenzék Orbán vezérletével, s mit tesz a Gyurcsány kormány?
Mindezt újságcikkszerű bejegyzéseken keresztül követhetjük végig...  :)
(pl. tudomást szerzünk az UFÓ köré békeláncot szervező Fideszről, vagy olvashatjuk Thürmer Gyula nyílt levelét a "Kedves UFÓ Elvtársakhoz"   ;D  )

Mondjuk ennél a valóság néha még morbidabb.


Idézetet írta: benson Dátum december 07, 2013, 00:03:00
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=zgfumag&pid=70278&blog_cim=A%20fel%E9lt%20j%F6v%F5

Érdekes írás.

A felvázolt alaphelyzet és a folyamatok nagyrészt valósak és tényleg fenyegetőek (főleg az unokáinkra nézve...), de aztán jön az ellentmondásoktól hemzsegő forgatókönyv a fogyasztói társadalom bukásáról, ami inkább a szerző álma, ha jól veszem észre.
A kínált megoldás (költözz vidékre és legyél nagyon okos meg vallásos is) pedig már a mosolyogtató kategória.

Akármilyen válság jön, amely újrarendezi (?) majd a gazdasági, társadalmi viszonyokat, villámgyorsan felszínre kerül újra az a 10-20%-a a népességnek, amely a másik 80 rovására fog jól élni.
Az egyes országokon belül és globálisan is.
És elsősorban nem az fog dönteni ebben a kiválasztódásban, hogy ki készült fel jobban a válságra, hanem az, hogy ki képes a változásokra a leggyorsabban reagálni.

Ami az erőforrásokból (infrastruktúrából) marad, az inkább lesz a fallal körülvett, őrzött városokban fellelhető, mint a kifosztásra váró védtelen falvakban.
Vagy a nyugati világ jósolt 700 milliós embervesztesége kizárólag a városokban történik majd meg?  :)
Kétlem.

Energiahiány esetén politikai és gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy a sűrűbben lakott településeken maradjon fent a megfelelő szintű ellátás, tehát szerintem itt is hátrányba kerül, aki vidékre menekül. (hol zárnak majd be előbb kórházat, iskolát vagy rendőrőrsöt?)
Zavargások (polgárháború ?!) esetén is a kisebb településekről a nagyobbak felé áramlanak majd a rendfenntartásra képes egységek, védtelenül hagyva sok-sok települést.
És akkor majd lehet egész éjszaka felfegyverkezve vigyáznia az egész felekezetnek a templomra szerelt napelemekre...

Ha a leírt folyamatok tényleg lezajlanak, akkor ezek az önfenntartó telepek valóban felértékelődnek és vagy azok kezébe kerülnek, akik meg tudják azt fizetni (valamiféle fizetőeszköz biztosan megmarad), vagy azokéi lesznek, akik el tudják azt erővel venni. 


Ismerem a szerzőt, Hetesi Zsoltot. Tanított engem az Eltén. Egy nagyon képzett, értelmes ember. Ha nincs is mindenben igaza, érdemes odafigyelni arra, amit mond! Ha valóban lezajlik a válság, akkor én egyetértek vele, hogy vidéken jobbak az esélyek, mert ott rendelkezésre állnak helyi (megújuló) erőforrások.

Nagyon most nem szeretnék belemélyedni, mert nincs sok időm, de én is azt mondom, hogy vidéken sokszorosan jobb esélyeink lennének ilyen és hasonló helyzetekben. Kezdve az élelmiszerek előállításától, a csapadékvíz összegyűjtésén át a fűtés biztosításáig. A modern világ által nyújtott nagyvárosi "kényelem" addig tart, amíg biztosítva vannak hozzá a feltételek (nyersanyagok, pénzvilág viszonylagos stabilitása, stb). Onnantól, hogy kezelhetetlenné válik az infláció, és a különféle szolgáltatások nyújtása akadozik avagy megszűnik, mihez kezd az ember egy panelban vagy társasházban? A biztonságról meg annyit (akárhogy is hangzik), hogyha világméretű összeomlás és káosz lesz a világban, első dolgom lesz fegyvereket szerezni, és onnantól csak a szeretteim számítanak.

Idézetet írta: Knapp Dátum december 07, 2013, 02:55:22
Energiahiány esetén politikai és gazdasági érdekek is azt diktálják, hogy a sűrűbben lakott településeken maradjon fent a megfelelő szintű ellátás, tehát szerintem itt is hátrányba kerül, aki vidékre menekül. (hol zárnak majd be előbb kórházat, iskolát vagy rendőrőrsöt?)
Zavargások (polgárháború ?!) esetén is a kisebb településekről a nagyobbak felé áramlanak majd a rendfenntartásra képes egységek, védtelenül hagyva sok-sok települést.
És akkor majd lehet egész éjszaka felfegyverkezve vigyáznia az egész felekezetnek a templomra szerelt napelemekre...
Szerintem meg ha káosz lesz (márpedig lesz, csak nem tudni mikor), akkor az a sűrűn lakott városokban fog leginkább elburjánzani. A rend fenntartása ekkor már nem az egyenruhás embereken fog múlni, hanem az önszerveződő, hasonlóan gondolkodó és időben felkészülő emberek alkotta közösségeken.

Hallottunk már önbeteljesítő jóslatokról, amikor maga az emberek gondolkodása, cselekvése beteljesíti az általuk elképzelt (nem pedig várt!) jövendölést. Itt azonban szerintem nem erről fog szólni a történet, tekintve az egész változás óriási mértékű összetettségét. Másrészt az emberek nagy része nem tervez hosszú távra, csak a jelen és a közeljövő ami foglalkoztatja őket (napi gondok, munka, megélhetés).

Ami biztos: a Föld (nem megújuló) erőforrásai végesek, a népesség meg egyre csak nő.

A jövőt nyilván senki nem látja tisztán, a jelenből (és a múltból) azért sok minden levezethető. Dimitry Orlov is ezt teszi ebben az írásában, amely igazán passzol a topic címének első feléhez. Az USA, mint legnagyobb energiafelhasználó hanyatlása, összeomlása valóban prognosztizálható, ennek az időpontja viszont nem igazán látható.

http://ffek.hu/blog/molnar_geza/kitekinto_megis_mikor_lesz_mar_itt_osszeomlas_%E2%80%94_dimitry_orlov_gondolati_nyoman

Ha "vidéken" lesz jobb esély a túlélésre, akkor a "városi ember" is arra veszi majd az irányt és ha erősebb lesz, akkor az erőforrások a kezébe kerülnek majd.
Mivel a válságig az erőforrások (pénz, fegyverek, élelmiszer, járművek) túlnyomórészt a városokban lesznek megtalálhatóak, így aki a városban a legerősebb lesz, annak a vidéktől elvenni, amit szeretne, már gyerekjáték lesz.
Lehet szerveződni, de sűrűn lakott területen ez is könnyebb, illetve ha jelenleg egy tolvajtól sem lehet megvédeni egy kertben álló meggyfát, akkor mégis mennyi esély lesz egy valódi harcban a búzaföld megtartására?  :)

Vagy a tanyavilágban hogyan lehetne egymás segítségére lenni a gyakorlatban, mikor hatalmasak a távolságok? Ez nem szándék és elszántság kérdése, hanem logisztikai probléma.
A történelemben is kicsit gyorsabban fejlődtek a fallal, várral védett települések (városok...), ahol kisebb területet lehetett hatékonyan védeni, mint a falvak, amelyet ha rossz helyen volt, éppen az fosztott ki, aki arra járt.

Vidéken nem annak lesz esélye a túlélésre, aki időben odaköltözik, hanem aki elég erős lesz akkor, amikor eldől, hogy kinek a tulajdonába kerülnek a fontos erőforrások.
Szerintem erre meg a városokban könnyebb felkészülni.

Az sem reális elképzelés, hogy a városokból kimenekülő, konfliktust kerülő, önfenntartásra berendezkedő emberek lesznek majd azok, akik együttműködve és harcolva a leghatékonyabban boldogulnak...
Egy ilyen helyzetben nem csak a helyben lakók lesznek motiváltak a túlélésért folytatott harcban, hanem a támadóik is. 

Oké, fúrjál kutat, termeld meg a családnak elegendő élelmiszert a ház körül, legyen fatüzelésű kazánod és napelem a házad tetején, de ezt csak akkor tarthatod meg erőszak nélkül, ha nem lesz összeomlás!
Ellenkező esetben a te házad és birtokod lesz a legértékesebb ingatlan, amelyre majd a legtöbben pályáznak.  :)
Egyrészt békés átmenetet vizionál az írás, amelyben szép nyugodtan gazdálkodhatsz, másrészt polgárháborúkat 700 000 millió áldozattal és gazdasági-társadalmi összeomlással...
A képességeimet meghaladja, hogy ezt összeillesszem.  :)

Az is mosolyogtató az írásban, hogy a "vidéki ember" évszázadok alatt felhalmozott tapasztalatára utalva kínál a túlélésre receptet, ugyanakkor könnyen tanulhatónak állítja be a vidékre költözést és gazdálkodást... Most valamelyik nem igaz.

A fogyasztói társadalmat meg lehet (divat is) szidni, de az alapja az ember azon alapvető tulajdonsága, hogy mindig többre vágyik! Vannak céljai és álmai.
A növekedést megtörheti, visszavetheti átmenetileg egy válság, de a növekedés úgyis újra indul utána.
A vizionált 150 fős közösségek nem fogják tudni "eltartani" a fazekast, a kovácsot, a képzett munkaerő újra a népesebb települések felé veszi az útját, hogy megélhessen. (újraszerveződnek a városok...)

Energiahiány esetén a távolságoknak még nagyobb szerepe lesz, hisz kisebb távolságoknál az utazás/szállítás kevesebb erőforrást igényel. Ezért is közelebb költöznek egymáshoz az emberek.
Jelzem a fűtési költségek is alacsonyabbak, ha a házak egymás mellett állnak és fűtik egymást is.  :)
Egy önálló családi házat sosem fűt a szomszéd is, egy panellakást vagy egy bérházat igen.

Az viszont igaz, hogy a mezőgazdasági munka felértékelődik, bár ha ez lesz a legnagyobb biznisz, akkor nyugodtak lehettek benne, tömegesen jelenik meg majd az a réteg ezen a területen is, aki mások munkájából szeretne majd megélni.
(az "önfenntartás" azt jelenti, hogy legalább annyit termelsz, mint amennyit elfogyasztasz. Mivel pont a szükségleteknek megfelelő mennyiséget nem könnyű a mezőgazdaságban megtermelni (például az időjárás miatt), ezért sokszor termelődik majd többlet, ami automatikusan piacot teremt.
Ekkor újra megjelenik az igény a nagyobb közösségre, a nagyobb piacra...
És már indulhat is az ökrös szekér Budapestre.  :)

Az emberiség városiasodása ugyanúgy lezajlana hamarosan, csak sokkal gyorsabban, mint korábban.

Szóval én még kivárok.  :)

Azért a halálozási ráta lehet mást mutatna. Vegyünk egy konkrét példát: Apám, akinek kb 20-25 gyümölcsfája, és néhány sor szőlője van (ezek még csak nem is kiugró adatok), elnézve a pincéjét, még akkor is vígan éldegélve, amikor a városokban már egy fél tictac-ért (fél kcal :D ) leszúrják az embert. Van pár száz kg gyümölcse, bora, lekvárok, befőttek, savanyúságok, dió, mandula stb. A tüzelőről már nem is beszélve (őt a legkevésbé nem fogja érdekelni, hogy van-e közös fala másik épülettel). :) Állattartással nem foglalkozik, de az is tervben van. Ezekből kiindulva gondolom úgy, hogy sokkal jobbak az esélyek vidéken. Természetesen a biztonságot meg kell oldani (erre írtam a fegyvereket), de ha választhatok, inkább választom az élelmiszereket és meleget (a vele járó extra kockázattal), mint a viszonylagos biztonságban történő éhenhalást. :) Az, hogy ne legyen semmim, mert megpróbálhatják elvenni, egyszerűen összeegyeztethetetlen magammal.

Idézetet írta: Knapp Dátum december 09, 2013, 15:26:41
Az is mosolyogtató az írásban, hogy a "vidéki ember" évszázadok alatt felhalmozott tapasztalatára utalva kínál a túlélésre receptet, ugyanakkor könnyen tanulhatónak állítja be a vidékre költözést és gazdálkodást... Most valamelyik nem igaz.

Nem feltétlen. A tapasztalatok összegyűjtése bár évszázadokig, sőt, évezredekig tartott, de a legszükségesebbek átadására rövid idő is elegendő.

A békés átmenetet nyilván kizárhatjuk. Való igaz, a szerző a véres oldalról nem sokat ír, de nem is ez volt szerintem az írás célja. Nagyrészt az emberek hozzáállásán fog múlni, hogy mennyi áldozattal fognak járni a változások, és ki hogyan próbál alkalmazkodni az új helyzethez. Nyilván nem mindenki fogja elfogadni életminősége drasztikus romlását, és a könnyebb utat választva az erőszakhoz fog folyamodni. Ennek a vizsgálata inkább már szociológia, ami nem a szerző asztala. Persze, nem függetleníthetjük a dolgokat egymástól teljesen, hiszen minden mindennel összefügg.

A növekedés lehet, hogy újra fog indulni, de a Föld véges erőforrásai idővel gátat fognak szabni minden fejlődésnek. Véges rendszerben nem lehet végtelenül növekedni (lásd népesség). Fejleszteni, kutatni persze lehet, sőt kell is, be kell azonban látni, hogy bolygónk kizsákmányolása az utóbbi pár száz évben olyan mértékű volt, hogy a "regenerálódásához" évmilliók kellenek. Az emberi faj sajnos még nincs azon a szinten, hogy ilyen hosszú távlatokban gondolkodjon.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de aki le akar menni vidékre és ott megélni, tudja, hogy kell földet művelni, állatokat tartani, befőttet elrakni, tehenet fejni, tésztát gyúrni és még számolatlanul lehetne sorolni azokat a dolgokat, amelyeket már a vidéken lakó emberek többsége sem ismer.

Már az én generációm sem rendelkezik ezekkel ismeretekkel, az utánam jövő (amelynek sokan közületek tagjai), pedig végképp nincs ezzel tisztában. Az utolsó generáció, amelyik nagyjából gépek nélkül élt és átörökölte szüleitől a gazdálkodás tudományát az kábé nyolcvan éves, és nem lesz ereje, hogy segítsen neked.

Naív dolog azt gondolni, hogyha lekapcsolják a villanyt majd eléldegélsz falun...


Idézetet írta: TiB Dátum december 10, 2013, 09:34:11
Idővel azért rá lehet jönni, hogy kell éldegélni falun. Egyszer már összejött az emberiségnek segítség és előtudás nélkül, szóval nem feltétlenül kell a nagypapim ahhoz, hogy az emberiség újra megtanuljon kézzel kaszálni. A szükség nagy úr, megtanít az bármire.

Kaszálni meg tudsz tanulni, de ha rosszkor veted el a magot, nem lesz mit. Álomvilágban éltek...

Idézetet írta: söprű Dátum december 10, 2013, 09:50:23
Kaszálni meg tudsz tanulni, de ha rosszkor veted el a magot, nem lesz mit. Álomvilágban éltek...

Mire megtanulnánk éhen halna a család... Beletelik jópár évbe mire vágnánk hogy mi is a téma.

Arról meg nem is beszélve hogy ahhoz mekkora tőkére van szükség hogy valaki vidékre költözzön és bevásároljon tehénből, csirkéből, disznóból, és azokat etesse is. Ha beüt a krach csak a gazdagabb réteg fogja megélni (normálisan). A városi átlagembereknek lőttek.

Érdekes kis téma, és szívesen is olvasom, de azt hiszem, hogy egy 'kinek ki a kedvenc pornószínésznője' téma egyelőre sokkal hasznosabb lenne.

Ha majd beüt a krach, adok leckéket, hogy lehet kézi kaszával kaszálni. De amíg van benya, meg áram, addig nem lehetne a pornóról beszélgetni?  ;D

Az ember genetikailag a túlélésre van kódolva. Persze aki felteszi a kezét és nem hajlandó az életminősége romlása nélkül folytatni ezt az egészet (amiből nem fog kapni másikat), az feladja, vagy rosszabb esetben a sötét utat (bűnözés) választja.

Idézetet írta: alexthebest Dátum december 10, 2013, 10:03:24
Mire megtanulnánk éhen halna a család... Beletelik jópár évbe mire vágnánk hogy mi is a téma.

Arról meg nem is beszélve hogy ahhoz mekkora tőkére van szükség hogy valaki vidékre költözzön és bevásároljon tehénből, csirkéből, disznóból, és azokat etesse is. Ha beüt a krach csak a gazdagabb réteg fogja megélni (normálisan). A városi átlagembereknek lőttek.

Hetesi sem azt mondja, hogy egyéni partizánakcióval kell vidékre menni, hanem összefogással. Már persze, ha van kivel. Tetszik, nem tetszik, ha az ember életben akar maradni egy ilyen vizionált világban, akkor csak magához a Földhöz (írhattam volna akár kis betűvel is) fordulhat segítségül, mint bármelyik másik élőlény. Nyilván nem fog egyik napról a másikra zökkenőmentesen átállni "őstermelő-üzemmódba", de ha el sem kezdi, akkor az utódjainak semmilyen jövője nem lesz.