Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ikonikus fotók sora készült az eseményről, azt gondolom, hogy olyan határt léptek át Amerikában, ami ijesztő jövőt jósol előre :'(

Nem tudom teljes mértékben Trumpot hibáztatni ezért, úgy gondolom ez az oktatás, az erkölcs, az intelligencia bukása.

https://edition.cnn.com/2021/01/06/politics/gallery/electoral-college-vote-count/index.html

#256 január 10, 2021, 11:49:36, Pozzato
@TiB ez az ijesztő jövő szerintem már eléggé régóta jelen van, mindössze nem volt ennyire előtérben a médiában. A országok többségében ott vannak az ilyen típusú vezetők, mindössze az a kérdés, hogy hatalmon vannak-e. Jól alkalmazzák a választások előtt és alatt az agressziót, ha nem ők lesznek, akkor az csak csalással történhetett és támadások fogják érni az országot.

Érdemes megnézni például Putyin hatalomra kerülését. 1996-ig az első csecsen háború, majd két évig gyakorlatilag csend volt az országban. Következett a '99-es választási év: vlagyikavkazi pokolgépes robbantás, dagesztáni háború majd jöttek a robbantások három orosz városban, mikor Putyin még csak ideiglenes elnök volt (Jelcin egészségi állapotára hivatkozva nevezte ki őt, aki akkoriban az FSZB vezetője volt). Ártatlan emberek haltak meg (közel 400) a lakóházak robbantásában, ami kapóra is jött Putyinnak, mert azt mondta, hogy el fogja kapni a tetteseket, stabilizálja az ország helyzetét és biztonságot teremt.

Jött is a Putyinék által "megakadályozott" terrortámadás, ami után Putyin diadalittasan beszélt. Pár nappal később viszont kiderült: ez mindössze gyakorlat volt, nem volt semmiféle robbanóanyag (cukor volt helyette...). Minderről hivatalosan beszélt egy magas beosztású vezető a sajtóban (Nikolai Patrushev), majd mindezek után titkosították a dokumentukat. Putyin "szerencséjére" jött a második csecsen háború, amit meg kellett nyerni. Ez az 1.01-ért kötelező win, amit be is húzott, senki sem beszélt már a cukros esetről. Ki nyerte a választást? Azt hiszem ez egyértelmű, főnök, aki megvédte a hazát.

Választások utáni 2001-es esztendő, illetve 2002 első fele csendes volt, majd jött a 2003-as választásokra hangolódás. A moszkvai túszdráma, csecsenföldi öngyilkos merénylet (50+ halott), Sergei Yushenkov ellenzéki vezető meggyilkolása, majd Oroszország egyik leggazdagabb emberének letartóztatása (Khodorkovsky). A Forbes listáján benne volt a top20-ban, cége (Yukos) világviszonylatban is nagynak számított. Következtek a választások, Khodorkovsky börtönbe tették, vagyonát zárolták. Érdekesség, hogy mindezek után azzal kezdtek kampányolni Putyinék, hogy temérdek pénzük van, csak ők tarthatják életben az országot, képesek megjavítani a dolgokat. Ételt és vodkát osztották, de sajnos így sem múlt el ártatlan emberek halála nélkül a választási időszak, hiszen "háború" van. Viszonylag kevés helyen volt róla szó a sajtóban, de azért kiderült:
2003. december 5-én Yessentukiból induló vonatot felrobbantották, majd 50 ember halt meg. Rögtön a csecsenek kerültek előtérbe (természetesen).
2003. december 7-én jött a választás - mindezzel párhuzamosan temették a Yessentuki áldozatokat -, reggel Putyin ment szavazni, majd sajtótájékoztatót tartott. Várták az emberek a két nappal korábbi vonatrobbantással kapcsolatban az infókat, részvétnyilvánítást, ehelyett Putyin annyit mondott: örül, hogy a labrador kutyája egészséges kölyköknek adott életet.

Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy bármire képesek az emberek azért, hogy hatalomra jussanak vagy megtartsák azt. Országtól függetlenül vannak ilyen emberek, pedig jelen helyzetben a bolygónknak nem ezzel kéne foglalkoznia. Van éppen elég gondunk (természeti katasztrófák, vírusok, szegénység stb.), nem azzal kéne tölteni az időt, hogy most mennyit lopjon egy vezető, elég ez a korrupció, vagy mehetünk-e még messzebb is? És ebben nem csak a vezetők a felelősek, hanem az emberek is. Azok is, akiket kiszolgál ez a rendszer, akik semmilyen munkával keresnek milliókat. Azonban én úgy gondolom, hogy jelen helyzetben ott van az igény a változásra az emberek részéről. Elegük van abból, hogy az a szarházi most épp állami pénzen ment nyaralni a saját kis szigetére, hajójára, szállodájába (ami szintén állami pénzen épült), kurvázik közben stb.

Tény és való, változások kellenek, mert közben a bolygó folyamatosan pusztul. Nagyon szép mese például az elektromos autózás is, de ahhoz annyi mindent kéne még tennie a világnak, hogy messze vagyunk még a teljes megvalósítástól. Szintén jó ötlet lenne a napelem is, de közben már megy ellene a lobbi, vele párhuzamosan pedig az atomerőművek építéséért a verseny. Amíg ezek történnek, változás nincsen, addig jönnek a földrengések, olyan országokban szakad le a hó, ahol évszázadonként egyszer esik. Máshol évente több száz bozóttűz van, amit orkán erejű szél meg eső vált. Ezekkel kéne foglalkozni, nélkülözőknek munkát adni, mert lehet nem lenne fontos egy politikusnak havi 1-2 milliót kapnia (nem olcsó az escort szolgáltatás, de azért néha a feleségükkel is ki kéne próbálni, hogy milyen), hanem elég lenne a fele is, maradékből meg 2-3 embernek munkát adni.

Ha én elnök lennék, első dolgom lenne, hogy maximalizálnám a béreket a parlamentben a mindenkori átlag keresetre (valószínűleg ezzel a lépéssel nem lennék népszerű az Országházban  ;D). Rengeteg teendője van a világnak, ezek az idióták meg inkább betörnek épületekbe, álhíreket gyártanak és miegymás. Fárasztó, rohadtul fárasztó ez az egész. Arról nem is beszélve, hogy itt egy világjárvány, ami megannyi ember munkáját vette el. Nem azzal kéne foglalkozni, hogy egy újabb hadászati tendert vigyünk végig, vagy stadionokat építsünk, hanem azzal, hogy akik mondjuk étteremben dolgoztak, szállodában és még sorolhatnám, azoknak ne kelljen hazaköltöznie a nyugdíjas (vagy még talán dolgozó) szüleikhez, ne kelljen szakmát váltani, hanem valamilyen módon megoldani a helyzetüket.

Zárásul, nekem erről a mai politikai elitről (világszerte!) az alábbi zeneszöveg jut az eszembe: És tudom lopni nem szép dolog. De dolgozni azt nem fogok.


u.i..:
Sietek, mert már látom, hogy kanyarodik be az utcába a fekete Volga.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 10, 2021, 11:47:22
@TiB Ha én elnök lennék, első dolgom lenne, hogy maximalizálnám a béreket a parlamentben a mindenkori átlag keresetre (valószínűleg ezzel a lépéssel nem lennék népszerű az Országházban  ;D).

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról törvény rendelkezik, a törvényjavaslatokról pedig ők maguk szavaznak, úgyhogy nem menne az olyan könnyedén. Na meg ha te lennél a miniszterelnök, miért akarnál kicseszni azokkal, akik megválasztottak téged annak? :)

Európában sem bagóért ülnek a parlamentekben: https://www.parlament.hu/documents/10181/1842354/parlamentek_kepviseloi_javadalmak_2019.pdf/

Mindenesetre a 199 fős képviselői létszám tiszteletdíjára fordított közpénz mértéke az éves költségvetésben elhanyagolható, a csökkentésével nem spórolnának sehol jelentős költségvetési tételt.

#258 január 10, 2021, 15:21:17, Pozzato
Idézetet írta: Tigris Dátum január 10, 2021, 13:50:39
Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról törvény rendelkezik, a törvényjavaslatokról pedig ők maguk szavaznak, úgyhogy nem menne az olyan könnyedén. Na meg ha te lennél a miniszterelnök, miért akarnál kicseszni azokkal, akik megválasztottak téged annak? :)

Európában sem bagóért ülnek a parlamentekben: https://www.parlament.hu/documents/10181/1842354/parlamentek_kepviseloi_javadalmak_2019.pdf/

Mindenesetre a 199 fős képviselői létszám tiszteletdíjára fordított közpénz mértéke az éves költségvetésben elhanyagolható, a csökkentésével nem spórolnának sehol jelentős költségvetési tételt.
Pontosan ezért tartunkt itt, mert az emberek így gondolkoznak. Tisztában vagyok vele, hogy a képviselők maguk szavaznak a bérekről, hiszen minden egyes választás után ezzel kezdenek. Ebben mindig nagy az egyetértés, hogy legyen béremelés. Kicseszni? Vajon kicseszés lenne az, ha nem hétszeresét keresné egy politikus mondjuk egy ápoló bérének? Mekkora rohadék lennék, ha ezt kérném a párttársaimtól, ugye? Erre lehetne azt mondani, hogy emeljük az ápolót bérét, ugye? Mindezt csak azért, hogy övék megmaradjon. Legalább ki lehetne szórni így a megélhetési politikusokat (lenne bőven), maradnának azok, akik tényleg tenni akarnak az országért. Ja, hogy olyan elvétve akad (oldaltól függetlenül)?

Azzal is tisztában vagyok, hogy komoly összeget nem lehetne vele spórolni, de jelképes üzenete lenne, hogy az emberek ne azért menjenek politikusnak, mert ebből 4 év alatt szarrá lehet keresni magad, hanem azért, hogy az embereket szolgálják. Mondjuk amíg ez a közvélekedés, addig kár is erőltetni a változtatásokat, ezért nem haladunk.  :ok:

Frissítve:
Nézelődtem az adatok között. Magyarországon a jelenlegi átlagkereset bruttó értéke közel 400 ezer forint környékén van. A gond ezzel az átlaggal az, hogy fals képet ad. Ne átlaggal számoljunk, mert vegyünk egy alapvető példát: 10 emberből 9 ember dolgozik 100 ezer forint havonta, míg egy ember kap havi 1 milliót. Mennyi a 10 ember átlaga? 190 ezer forint havonta. Annak majd a felét kapja a 9 ember.

Amit mi keresünk az a medián. Kicsivel hatékonyabb, közelít a valósághoz, ezért is nem alkalmazzák 2016 óta ezt a számítást. Lehet viszont következtetni medián bruttó bérekre az eddigi adatokból is, hiszen országunkban az átlagbér 75%-a volt körülbelül a medián (jócskán elmarad ez is az uniós átlagtól). A jelenlegi körülmények között ez 300-310 ezer forint környéki bruttó jövedelmet jelent, ami már jóval közelebb van a valósághoz.

Nézzük az általad linkelt oldalt @Tigris : képviselőink bére 3083 euró / hónap. Forintban kifejezni (természetesen akkori árfolyamon): 992 726 forint. A medián szerinti béreket figyelembe véve, ez 3,2-szerese a 310 ezer forint medián bérnek (nem is számoltam a tavalyi béremeléssel, mert azóta 1,1 millió forintot keresnek havonta). Nézzük meg Finnországot, ahol ugye duplája a képviselők keresete, mondhatnák a parlamentben ülök, hogy rohadjanak meg az északiak, ugye?

A 6614 euró tetemes összeg, de mennyi a medián kereset Finnországban? 4320 euró.
Magyarországon mennyi is volt euróban számolva? 962 euró (természetesen itt is kedveztem a magyaroknak, hiszen akkori árfolyamon számolta, mindössze 322 euróval).

Az alábbi adatok azt jelentik, hogy a finneknél a politikusok bére az átlaghoz képes 1,6-szorosa, míg nálunk ennek duplája. Legyünk megérteők a politikusainkkal, hiszen felmerül a korrupció kérdése. Az ideális az - a demagóg álláspont szerint -, hogy minél többet keres egy politikus, annál kevésbé korrupt. Van-e a korrupció és a keresetük között kapcsolat?

A Transparency által végzett éves felmérés szerint, Finnország korrupciós indexe 86/100, amivel a 3. legkevésbé korrupt ország a világon. Itt a legkevesebb esély a korrupcióra. Mindezekből már logikusan következtethetünk arra, hogy melyik ország vezet? Természetesen mi, hiszen több pénzt kapnak a fejesek, nincsen szükség sem politika, sem más dolgok terén korrupcióra.

Mit mutat a valóság? A 70. helyen állunk a rangsorban, 44-es eredménnyel, gyakorlatilag az Európai Unió legkorruptabb országa (Bulgária) csak 4 hellyel van mögöttünk!

További érdekesség: Európában az egyik legrosszabb aránnyal rendelkezik a finn politikusok bére a medián bérekhez képest. Ugyanakkor ezen a listán a legnagyobb szorzóval rendelkező országok (Bulgária, Olaszország stb.), korrupció szempontjából a legrosszabbak.

Az, hogy melyik országban mennyit keresnek a politikusok, borzasztóan gyenge összehasonlítási alap, ugyanis a helyi bérekhez mérten kell nézni az elfogadottságukat. További érdekesség, hogy 2010-ben a politikusok minimálbére éppen meghaladta az átlagbért. Egy szinten volt a tanárárokéval. Mi történt azóta? Meglepetés: politikusok bére majd ötszörösére nőtt, míg a tanárok másfélszeres emelést tudhatnak magukénak. A többieket már nem is elemzem, mert felesleges lenne. A 2010-es kormányváltás után kezdődött a bérek óriási mértékű növekedése, melyhez mind a két oldalt assisztált. Európában az élmezőnyhöz tartozunk a torzult politikus bérek miatt.

Néha nem árt alaposabban megfigyelni a statisztikai mutatókat és nem csak egy felületnek bedőlni.  :ok:

Ezek alapján tehát bőven helytálló a meglátásom, miszerint a csökkenteni kell a politikusi béreket. Nagylelkű leszek: legyen a mindenkori medián 1,5-szerese a politkusok bére.
Ez jelen helyzetben 465 ezer forint bruttót jelentene (plusz a juttatások). Mennyit spórolna így az ország négy év alatt?

Nem nehéz kiszámolni, vannak politikusok, akik többet keresnek, mint 1,1 millió, vannak akik épp annyit. Számoljunk 1,2 millióval nagylelkűen: 7 milliárd forint.

Mekkora összeg ez? Azért egy stadionban már fel lehetne belőle húzni ostyáim.  :beerchug:  Lehet kisebb béremelésre futná 4 éven át más szektorban is.

#259 január 10, 2021, 19:14:00, Tigris
Idézetet írta: Pozzato Dátum január 10, 2021, 13:59:55
Pontosan ezért tartunkt itt, mert az emberek így gondolkoznak. Tisztában vagyok vele, hogy a képviselők maguk szavaznak a bérekről, hiszen minden egyes választás után ezzel kezdenek. Ebben mindig nagy az egyetértés, hogy legyen béremelés. Kicseszni? Vajon kicseszés lenne az, ha nem hétszeresét keresné egy politikus mondjuk egy ápoló bérének? Mekkora rohadék lennék, ha ezt kérném a párttársaimtól, ugye? Erre lehetne azt mondani, hogy emeljük az ápolót bérét, ugye? Mindezt csak azért, hogy övék megmaradjon. Legalább ki lehetne szórni így a megélhetési politikusokat (lenne bőven), maradnának azok, akik tényleg tenni akarnak az országért. Ja, hogy olyan elvétve akad (oldaltól függetlenül)?

Azzal is tisztában vagyok, hogy komoly összeget nem lehetne vele spórolni, de jelképes üzenete lenne, hogy az emberek ne azért menjenek politikusnak, mert ebből 4 év alatt szarrá lehet keresni magad, hanem azért, hogy az embereket szolgálják. Mondjuk amíg ez a közvélekedés, addig kár is erőltetni a változtatásokat, ezért nem haladunk.  :ok:

Az emberek általában a nyugat-európai országok gazdasági helyzetével szokták összehasonlítani a miénket, mint elérendő céllal. Ha megnézted a dokumentumot, amit linkeltem, abban láthatod a végén, hogy az áhított Nyugat-Európában is kiemelkedő tiszteletdíjban részesülnek az országgyűlési képviselők. De ha összeveted a versenyszférával a közszférát, a magasabb pozícióban a döntésekért felelős személyek mind jól keresnek.

Szerintem nem azokkal a kifizetésekkel van a legfőbb gond, amit te nyilvánosan is látsz (gondolok itt pl. a képviselői bérezésre, https://index.hu/belfold/2020/12/12/mennyit_keresnek_az_orszaggyulesi_kepviselok/), hanem azokkal, amit nem látsz. A megélhetésről: országgyűlési képviselőként valóban baromi jól keresnek, de azért a szarrá kereséstől messze van a bérük, és aki politikus, jelentős részükből nem is lesz országgyűlési képviselő. Egyébként ennyi erővel a programozással foglalkozó informatikusok is szarrá keresik magukat, vagy mostantól kezdve az orvosok is, az ő bérüket is csökkenteni kellene?

De tegyük fel, hogy lecsökkented a képviselők tiszteletdíját, olyan okból, hogy ne megélhetési politikusok legyenek, akkor azokét is lecsökkented, akik egyébként nem azok. Mivel kompenzálod őket? Közbeszerzések elnyerésének ígéretével? Vagy semmivel, nekik legyen elég az átlagkereset? De akkor más szférában miért nem elég?

Sajnos minél nagyobb egy társadalmi csoport, annál nehezebb az ő bérük rendezése, mert a költségvetési tételük sok milliárdban mérhető...

Frissítés:
A medián jövedelem eltitkolása szerintem is problémás, és valóban jobban mutatja egy ország gazdasági és jövedelmi helyzetét. Ugyanakkor te kiemeltél sok közül egy konkrét országot, de ennyi erővel kiemelhetted volna Németországot is, ahol 2017-ben a medián bér 3209 euró volt, a képviselői tiszteletdíj 2019-ben pedig 9780 euró, vagy az osztrákokat a 8931 eurós és további 13., 14. havi tiszteletdíjjal, itt megvan a 3-szoros szorzó, akkor ezek az országok sem működnek jól? Pedig náluk is biztos meg lehet élni a medián béren.

De ha már a finneket hozod fel példaként, akkor valós adatokat kéne nézned, mondjuk a finn statisztikai hivatal honlapjáról: https://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_palkat_en.html (Median of total earnings, 3 140 €/month)

A korrupcióval valóban rosszul állunk, nem is állítottam, hogy tök jól működik itt minden, de a korrupció nem attól függ, hogy mennyit keresnek a honatyáink, hanem egy állam intézményi és politikai berendezkedésétől, jogi szabályozásoktól és a vezetőktől. És a problémás ügyletek a háttérben zajlanak, nem a nyilvánosság előtt, ezekben van a nagy pénz, ezen kéne változtatni.

Azt írod, hogy 2010-ben a politikusok minimálbére éppen meghaladta az átlagbért, egy szinten volt a tanárárokéval. Ez így eléggé ferdítésszagú.

Két cikk:
https://index.hu/belfold/2011/10/10/jelentosen_none_a_kepviselok_fizetese/ (keretes írás)
https://www.origo.hu/itthon/20190311-tanari-beremeles-harminc-szazalek.html

Ha összeveted a két cikket, nagyon messze volt 2010-ben is a pedagógusok bére a politikusokétól. Persze tény, hogy a pedagógusok ma Magyarországon a béka segge alatt keresnek, és még sokan mások, a honatyáink meg hozzájuk képest kurva jól, de egy mérnök, egy építész, egy informatikus, vagy egy orvos is kereshet millió forint felett, akkor csökkentsük az ő bérüket is? Egyébként ha az önkormányzati képviselők bérét nézed, nekik nincs is olyan jó javadalmazásuk: https://index.hu/belfold/2020/11/26/nagy_kulonbsegek_vannak_az_onkormanyzati_kepviselok_dijazasaban/

Idézetet írta: Tigris Dátum január 10, 2021, 17:43:07
Az emberek általában a nyugat-európai országok gazdasági helyzetével szokták összehasonlítani a miénket, mint elérendő céllal. Ha megnézted a dokumentumot, amit linkeltem, abban láthatod a végén, hogy az áhított Nyugat-Európában is kiemelkedő tiszteletdíjban részesülnek az országgyűlési képviselők. De ha összeveted a versenyszférával a közszférát, a magasabb pozícióban a döntésekért felelős személyek mind jól keresnek.

Szerintem nem azokkal a kifizetésekkel van a legfőbb gond, amit te nyilvánosan is látsz (gondolok itt pl. a képviselői bérezésre, https://index.hu/belfold/2020/12/12/mennyit_keresnek_az_orszaggyulesi_kepviselok/), hanem azokkal, amit nem látsz. A megélhetésről: országgyűlési képviselőként valóban baromi jól keresnek, de azért a szarrá kereséstől messze van a bérük, és aki politikus, jelentős részükből nem is lesz országgyűlési képviselő. Egyébként ennyi erővel a programozással foglalkozó informatikusok is szarrá keresik magukat, vagy mostantól kezdve az orvosok is, az ő bérüket is csökkenteni kellene?

De tegyük fel, hogy lecsökkented a képviselők tiszteletdíját, olyan okból, hogy ne megélhetési politikusok legyenek, akkor azokét is lecsökkented, akik egyébként nem azok. Mivel kompenzálod őket? Közbeszerzések elnyerésének ígéretével? Vagy semmivel, nekik legyen elég az átlagkereset? De akkor más szférában miért nem elég?

Sajnos minél nagyobb egy társadalmi csoport, annál nehezebb az ő bérük rendezése, mert a költségvetési tételük sok milliárdban mérhető...


Nem részesülnek kiemelkedő tiszteletdíjban a nyugatiak, ha elolvastad azt, amit írtam. Az ottani bérekhez mérten, nem. Nem írom le újból az egészet, mert érthető volt az a hosszú szöveg. Ennél világosabban nem lehet leírni az alapvető problémát, mint ahogyan tettem. Én átolvastam amit küldtél, tedd te is azt.  :ok:

Nem keresik magukat szarrá ( ::)), ez az alapbérük, ehhez jönnek az egyéb juttatások, amikről te is írsz. Ezt a közel 1 millát akár elrakhatják tisztán is havi szinten, mert megtehetik. Lakhatástól kezdve, mindent biztosítanak nekik, gyakorlatilag már tényleg csak az egyéni preferenciákért fizetnek, mert lassan mindent biztosít az állam. Legyünk nagylelkűek, számoljunk csak évi 10 millióval, amit így megtakaríthatnak. Négy év alatt 40 millió forint. Tudod mennyi idő egy átlagos keresettel rendelkező számára, amíg ezt megteheti? 20-30 év biztos, ha közben béremelést kap, kedvezően változik minden... Végülis szarrá nem keresi magát a politikus, csak ők azok, akik jól élnek és önerőből képesek lakást/házat venni, míg egy állami szférában napi 8 órában dolgozó személy nem teheti ezt meg óriási hitelek nélkül (plusz család támogatásával).

Miért kapcsolod ide az informatikusokat? Ki beszélt róluk? Igen, 5-6 év tapasztalattal már kiválóan keresnek, de kezdőként még messze van a politikusi bérektől, de még akár 2-3 év tapasztattal is. Nem ártana tisztában lenni a számokkal és nem csak vagdalkozni. Nem mindegy, hogy egy programozó hol vállal munkát, milyen besorolásban van, mert egy sima junior fejlesztő bruttó 400k környékén kap (jobb esetben, Pesten, lehet egy kisebb városban csak nettó 180k környékét), tehát a KSH szerinti átlagbért. Ahhoz, hogy te kiemelkedően keressél, vezető fejlesztőnek kell lenned, amit nem kapsz meg egy-két év tapasztalatával. Ahhoz, hogy eljuss egy tavalyi politikus bér szintjére, minimum 4-6 év munka kell, ha szerencséd van és tényleg jó vagy. Össze sem hasonlítható a politikai pályával. Ha megfelelő anatilitikai képességekkel is rendelkez, akkor tényleg nagyon jól kereshetsz, talán eléredhet Kövér László bérezési szintjét. Egy politikus viszont instant megkapja ezt a bért, anélkül, hogy nekilátott volna a munkának. Orvosok? Ne kezdjük, elröhögöm magam. Kiemelkedően jól keresnek. Igen, mostani új bértábla szerint, ha eltöltöttek 10 évet a szakmában, akkor kereshetnek majd annyit 2022-ben, mint a politikusok 2021-ben. Ez is csak a járványnak köszönhető és a közfelháborodásnak (csak mondom, eddigiek alapján 30-40 év kellett ehhez...).

Én azonban továbbra sem látom, hogy a politikusaink megdolgoztak volna ekkora béremelést, hiszen ehhez kiemelkedő teljesítményt kellett nyújtani, míg a többi szektorban dolgozó ember ezek szerint nem csinált semmit. Így van? Miért kéne bárkit is kompenzálni? Ezzel az ötlettel a megélhetési politkusok többsége kiesne a parlamentből, mert ők ennyi pénzért nem mennének el dolgozni az országházba elvből sem. Megnőne a korrupció? Megfelelő ügyészséggel fel sem merülne ilyen mértékű korrupció (minimálisra lehetne csökkenteni).

Számomra az volt a furcsa, hogy még csak érintés szintjén sem válaszoltál a fenti finn adatokra, de azt hiszem, hogy értem miért. Nem lenne bonyolult átstrukturálni a béreket a különböző szektorokban, csak akarat kell és hozzáértés. Ez viszont nincsen meg, elég csak megnézni a nyugdíjakat és a politikusok bérét. Bőven lehetne sorolni még a többi szektort is, de akár az is megoldás lenne, ha mindenhol megemelnék a béreket. Nem mesterségesen, mint ahogyan teszi azt a KSH az adatokkal és elhitetik az emberekkel, hanem ténylegesen. A medián értékek szerint, minimum bruttó 700-800 ezer környékére kéne vinni az átlagos keresetet, akkor teljesen elfogadnám a politikusok mostani bérét.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 10, 2021, 18:51:36
Nem részesülnek kiemelkedő tiszteletdíjban a nyugatiak, ha elolvastad azt, amit írtam. Az ottani bérekhez mérten, nem. Nem írom le újból az egészet, mert érthető volt az a hosszú szöveg. Ennél világosabban nem lehet leírni az alapvető problémát, mint ahogyan tettem. Én átolvastam amit küldtél, tedd te is azt.  :ok:

Frissítettem én is az eredeti hozzászólásomat, nyilván az osztrákokra és németekre is igaz, amit mondtál. :)

IdézetNem keresik magukat szarrá ( ::)), ez az alapbérük, ehhez jönnek az egyéb juttatások, amikről te is írsz. Ezt a közel 1 millát akár elrakhatják tisztán is havi szinten, mert megtehetik. Lakhatástól kezdve, mindent biztosítanak nekik, gyakorlatilag már tényleg csak az egyéni preferenciákért fizetnek, mert lassan mindent biztosít az állam. Legyünk nagylelkűek, számoljunk csak évi 10 millióval, amit így megtakaríthatnak. Négy év alatt 40 millió forint. Tudod mennyi idő egy átlagos keresettel rendelkező számára, amíg ezt megteheti? 20-30 év biztos, ha közben béremelést kap, kedvezően változik minden... Végülis szarrá nem keresi magát a politikus, csak ők azok, akik jól élnek és önerőből képesek lakást/házat venni, míg egy állami szférában napi 8 órában dolgozó személy nem teheti ezt meg óriási hitelek nélkül (plusz család támogatásával).

Milyen egyéb juttatásokra gondolsz, ami neki a havi megélhetését biztosítja (jogszabályi hivatkozással)? Igen, van lakhatási támogatás (a vidékieknek, fővárosi ingatlannal rendelkezőknek nincs!), iroda biztosítása, üzemanyag költségtérítés, de mire gondolsz, ami alapján ő teljes egészében el tudja rakni a fizetését? Nem mintha a versenyszférában nem lenne olyan, hogy a munkavállaló alá rakják a céges kocsit, aki azt saját célra is használja, az üzemanyagot meg költségként elszámolják. :)

IdézetMiért kapcsolod ide az informatikusokat? Ki beszélt róluk? Igen, 5-6 év tapasztalattal már kiválóan keresnek, de kezdőként még messze van a politikusi bérektől, de még akár 2-3 év tapasztattal is. Nem ártana tisztában lenni a számokkal és nem csak vagdalkozni. Nem mindegy, hogy egy programozó hol vállal munkát, milyen besorolásban van, mert egy sima junior fejlesztő bruttó 400k környékén kap (jobb esetben, Pesten, lehet egy kisebb városban csak nettó 180k környékét), tehát a KSH szerinti átlagbért. Ahhoz, hogy te kiemelkedően keressél, vezető fejlesztőnek kell lenned, amit nem kapsz meg egy-két év tapasztalatával. Ahhoz, hogy eljuss egy tavalyi politikus bér szintjére, minimum 4-6 év munka kell, ha szerencséd van és tényleg jó vagy. Össze sem hasonlítható a politikai pályával. Ha megfelelő anatilitikai képességekkel is rendelkez, akkor tényleg nagyon jól kereshetsz, talán eléredhet Kövér László bérezési szintjét. Egy politikus viszont instant megkapja ezt a bért, anélkül, hogy nekilátott volna a munkának. Orvosok? Ne kezdjük, elröhögöm magam. Kiemelkedően jól keresnek. Igen, mostani új bértábla szerint, ha eltöltöttek 10 évet a szakmában, akkor kereshetnek majd annyit 2022-ben, mint a politikusok 2021-ben. Ez is csak a járványnak köszönhető és a közfelháborodásnak (csak mondom, eddigiek alapján 30-40 év kellett ehhez...).

Én azonban továbbra sem látom, hogy a politikusaink megdolgoztak volna ekkora béremelést, hiszen ehhez kiemelkedő teljesítményt kellett nyújtani, míg a többi szektorban dolgozó ember ezek szerint nem csinált semmit. Így van? Miért kéne bárkit is kompenzálni? Ezzel az ötlettel a megélhetési politkusok többsége kiesne a parlamentből, mert ők ennyi pénzért nem mennének el dolgozni az országházba elvből sem. Megnőne a korrupció? Megfelelő ügyészséggel fel sem merülne ilyen mértékű korrupció (minimálisra lehetne csökkenteni).

Csak azért kapcsolom ide őket, mert ők is kiemelkedően keresnek a magyar átlaghoz képest. Az a baj, hogy te végig úgy veszed, hogy aki politikus akar lenni, az országgyűlési képviselő lesz, és be is fog kerülni a parlamentbe, és ilyen bérezésben fog részesülni. Tehát igen, egy kezdő informatikus, orvos stb. nem keres ennyit, de a képviselők sem ott kezdték, hogy rögtön beválasztják őket a parlamentbe anélkül, hogy előtte valamilyen egyéb tevékenységet ne végeztek volna. Te nyomon követted minden képviselő életútját, hogy el tudd dönteni, hogy előtte mivel és mennyit foglalkozott?
Szóval ha a bérekről beszéltünk, akkor végig az országgyűlési képviselőkről beszéltünk, akik a legmagasabb népképviseleti szervet alkotják, akkor miért hozod ide a kezdő informatikusokat és nem a senior fejlesztőkkel hasonlítjuk össze őket? Ha kezdő informatikusok bérét említed, akkor említhetnéd az alsóbb, önkormányzati szinten lévő képviselők bérét is, de az ő javadalmazásuk már nem is olyan kiemelkedő, igaz?

IdézetSzámomra az volt a furcsa, hogy még csak érintés szintjén sem válaszoltál a fenti finn adatokra, de azt hiszem, hogy értem miért. Nem lenne bonyolult átstrukturálni a béreket a különböző szektorokban, csak akarat kell és hozzáértés. Ez viszont nincsen meg, elég csak megnézni a nyugdíjakat és a politikusok bérét. Bőven lehetne sorolni még a többi szektort is, de akár az is megoldás lenne, ha mindenhol megemelnék a béreket. Nem mesterségesen, mint ahogyan teszi azt a KSH az adatokkal és elhitetik az emberekkel, hanem ténylegesen. A medián értékek szerint, minimum bruttó 700-800 ezer környékére kéne vinni az átlagos keresetet, akkor teljesen elfogadnám a politikusok mostani bérét.

Válaszoltam, csak sajnos nem valós adatot közöltél, kiemeltél egy országot, ami a te gondolatmenetednek kedvező. Vesd össze a német és osztrák tiszteletdíjakkal, amik a magyarhoz hasonló többletet mutatnak, de mégse mondhatod ezekre az országokra, hogy szarul élnének az állampolgárai.

Teljesen egyetértek. A Capitoliumban történtek meglepőek és értelmetlenek voltak, ugyanakkor veszélytelenek, és a felháborodás jogos volt, ahogy nálunk is 2006-ban. A rendszerszintű csalással is megválasztott elnök és BLM-es alelnök támogat egy olyan mozgalmat, amely idén rengeteg emberéletbe és anyagi kárba került, veszélyezteti az USA lakosságát, és most készülnek állampolgárságot adni (azaz letelepíteni) több mint 10 millió illegális migránsnak is (akik a szavazóik lesznek). Míg a Capitolium megrohanása önmagában teljesen veszélytelen (lásd tévészékház), és ott is inkább a tüntetők vesztették életüket a szükségtelen rendőri erőszak miatt. Ilyenkor persze nem indulnak mozgalmak, ami jól mutatja a kettős mércét. Trump sem igazán nemzeti politikus, csak egy báb volt, csak elnyomást hozott a Közel-Keletre, Iránt is tovább sújtotta a szankcióival, az "évszázad üzletéről" nem beszélve.

Egy országot kiemeltem - mert ennyire volt időm -, ahogyan te a németek és az osztrákokat most (mert a te preferenciádnak ennyi felelt meg). Bemásoltál egy kormánypárti dokumentumot, majd azt mondtad, hogy az orvosok nagyon jól keresnek és a programozók is. Mi alapján mondod ezt? Mindezek után, visszakérdezhetnék nyugodtan, hogy te követed az összes informatikus bérét, hogy a végén tényleg annyi lesz-e a fizetésük 10-15 év után, mint egy országgyűlési képviselőé mindenféle bónuszok nélkül? Tényleg eljutnak-e addig? Én nem, mint ahogyan az orvosokat sem követem, de ha te igen, majd írj. Valószínűleg tévedtél benne, hogy mindegyik nagyon jól keres a magyar átlaghoz képest (de nem akarok aránypárokat mondani), én megmondom őszintén, lusta vagyok ennek ennyire részletsen útánanézni, ahogyan nem fogok jogszabályokat sem bújni. Összehasonlítani a programozó szakmát a politikussal, illetve az orvossal, hát eléggé furcsa dolog. Nem is nagyon értettem, pláne a metódusok szerint, de ahogyan szeretted volna, belementem a játékba, még akkor is, ha semmi értelme nem volt.

Átnéztem az országokat. Elfogadom a német és osztrák adatokat, még akkor is, ha nem frissek és pontosak. A finneknél valóban tévedtem, ugyanis ezt az oldalt néztem (gyors keresés sose vezet eredményre... http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=73&loctype=1). Lássuk akkor az adatokat, nem esett jó mediánt számolni mindegyik országnál, de németeknél 0,88 és 0,91 közötti átlag szorzókról beszélünk, luxemburgnál sem alacsonyabb, de nyugodtan lehetne sorolni még a többiekét is. Nálunk az egyik legrosszabb ez a mutató az uniós országok közül.
Luxemburg: 7186 euró > 5143 euró = 1,39
Dánia: 8261 euró > 5607 euró = 1,47
Ausztria: 8931 euró > 4451 euró = 2,00
Németország: 9780 euró > 3978 euró = 2,45
Hollandia: 7813 euró > 3100 euró = 2,52 *itt voltam gondban, ugyanis az adatok nem tükrözték a valóságot (eléggé régiek voltak), utána kellett nézni több oldalról, ahol végül a 4300 euró körüli átlag jött ki, de én lejjebb vittem 3100-ra, mert pár holland oldalon ezt írták
Belgium: 7230 euró > 3627 euró = 1,99  *itt újból gondban voltam, ugyanis az adatok 2 évesek, ennél magasabb értékekről találtam írásokat, de úgy gondoltam, maradjon a régi, de valószínűsétem, hogy olyan 1,80 környéki a reális szám
Franciaország: 7240 euró > 3298 euró = 2,19 *itt is frissített adatok kellettek a 2017-es évhez képest
Svédország: 5850 euró > 4113 euró = 1,42

Próbáltam a még EU-s országokat listára venni, akik fejlettek és nyugati régióba tartoznak. Németország és Ausztria mellett, Franciaország és Hollandia felel meg a 2,00-ás kritériumnak, de még ezzel is messze elmaradnak tőlünk. Belgiumot még talán ide lehetne venni, de az, hogy ferdítettem volna egy országgal - csak az a kedvező -, az tévedés a részedről. Mediánnal számolva sem gondolom, hogy valamelyik ország meghaladná a mi rátánkat, legrosszabb holland mutatót vizsgáltam, de ott is szerintem nem lenne több, mint 3,00 (miénk 3,2) a legrosszabb szorzókkal sem. A magyar parlamenti bérek tehát kiemelkedően magasak a többi nyugati országéhoz képest, ami az aránypárokat illeti.

- Origo cikke 149 ezer bruttót ír, de ez téves adat, mint ahogyan látszik, nem néztek utána a dolgoknak. Egy 2019-es cikk ez, én viszont hozok neked egy 2010-es cikket:
https://eduline.hu/kozoktatas/20100622_tanari_fizetesek_brutto_berek

Ez az Eduline írása, akik kicsit jobban otthon vannak a témában, mint az Origo. Milyen tanárok bére volt 149 bruttó 2010-ben?
Esetleg az óvodapedagógusoké, de egy középiskolai tanár 175 ezret keresett, míg egy felsőoktatási 247 ezret. Tény és való, tévedtem, mivel a politikusok bére 56 ezerrel volt magasabb, viszont az akkori átlaggal kapcsolatban nem tévedtem (mondjuk a felsősoktatási tanárok kapcsán még magasabb is a bér, mint a politikusé). Én elejétől fogva az országgyűlési képviselőkről beszéltem, nem is értettem, hogyan jött ide a többi politikus.

Magam részéről úgy gondolom, hogy az országgyűlési képviselők bére magas (engem igazolnak a számok is), ahogyan azt is, hogy aránytalanul nagyot emelkedtek a béreik a 2010-es kormányváltás óta. Nem igazán értettem sem a programozókkal, sem az orvosokkal való összehasonlítást, még akkor sem, ha nagy bérekről volt szó. Teljesen más szegmens, teljesen más kritériumok. Egyikben elég jól helyezkedni a pártlétrán, kapcsolatokat szerezni, míg a másik két szakmában keményem kell dolgozni és még így sem biztos, hogy megkapod a neked járó juttatást (vajon van-e 199 olyan senior fejlesztő az országban, akik 1,1 millió felett vagy akörül keresnek? Egyáltalán mennyi van?). Az adatok azt mutatják, hogy Európában az országgyűlési politikusok közel sem élnek annyira jól az átlaghoz képest, mint nálunk. Ugyanakkor örülök neki, hogy felhoztad ezeket az adatokat, legalább a többiek is megismerkedhettek a számokkal. Megtudhatták, hogy egy magyar parlamenti képviselő millió forint felett keres egy hónapban, illetve azt is, hogy közel sem olyan jó a többi ember helyzete, mint ahogyan azt szeretnék. Én továbbra is úgy gondolom, hogy csökkenteni kéne a béreiket - nem értettem azt sem, hogy mi köze ehhez annak, hogy az orvosok bérét csökkentsünk, más az elvégzendő munka... -, de legyen ez csak az én gondom. Amúgy én 4 óra előtt frissítettem a hsz-em, te pedig 7 óra után...

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum január 10, 2021, 21:00:19
Teljesen egyetértek. A Capitoliumban történtek meglepőek és értelmetlenek voltak, ugyanakkor veszélytelenek, és a felháborodás jogos volt, ahogy nálunk is 2006-ban. A rendszerszintű csalással is megválasztott elnök és BLM-es alelnök támogat egy olyan mozgalmat, amely idén rengeteg emberéletbe és anyagi kárba került, veszélyezteti az USA lakosságát, és most készülnek állampolgárságot adni (azaz letelepíteni) több mint 10 millió illegális migránsnak is (akik a szavazóik lesznek). Míg a Capitolium megrohanása önmagában teljesen veszélytelen (lásd tévészékház), és ott is inkább a tüntetők vesztették életüket a szükségtelen rendőri erőszak miatt. Ilyenkor persze nem indulnak mozgalmak, ami jól mutatja a kettős mércét. Trump sem igazán nemzeti politikus, csak egy báb volt, csak elnyomást hozott a Közel-Keletre, Iránt is tovább sújtotta a szankcióival, az "évszázad üzletéről" nem beszélve.
Veszélytelenek? Összességében "csak" öt embert halt meg (egy is sok lett volna), mondjuk én lehet nem örültem volna, ha mondjuk 100 ember betör egy épületbe fegyverekkel felszerelkezve, ahol épp tartózkodom. Mindenki másképp értelmezi a veszélyt, lehet ez egy széljobbosnak normális hétköznapi buli. A BLM-mozgalomban mennyien haltak meg a tüntetések során? Én nem tudom, azért kérdezem, mert érdekel. Mi a véleményed például a 2018-as tüntesekről, amikor a rendőrök közé dobták a füstbombát? Azt hiszem, hogy ott is volt tévészékház "ostrom".

Nem tudom, hogy halt meg az a rendőr, de nagyrészt fegyvertelenek, a BLM-hez képest nagyon békések voltak a tüntetők. Csak el akarták foglalni az épületet, dühösek voltak. Mint a futballszurkolók. Nem az a megoldás, hogy közelről lelőnek egy ablakon bemászó nőt. Ez kivégzés volt. Ha elfoglalnak egy épületet a tüntetők, nem történik semmi. 2006-ban sem történt, még a tévében sem tudtak beolvasni semmit. Csak ki kell szorítani a tömeget. A BLM sötét oldaláról nem beszél a nemzetközi média, nem tudok hivatalos adatokat, de rengetegen meghalhattak a zavargásokban és a rendőrség leépítése miatt. Már azon a pár utcányi autonóm területen is meghalt 1 vagy 2 ember. Sok városban naponta tucatnyian haltak meg összetűzésekben, és rengeteg üzletet fosztottak ki, gyújtottak fel. Ezt Bidenék pozitív eseménynek tartják. Miközben most egy rendőr halt meg (akiket annyira elítélnek), és a tüntetőket meg Trumpot már keresztre akarják feszíteni.

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum január 10, 2021, 22:58:07
Nem tudom, hogy halt meg az a rendőr, de nagyrészt fegyvertelenek, a BLM-hez képest nagyon békések voltak a tüntetők. Csak el akarták foglalni az épületet, dühösek voltak. Mint a futballszurkolók. Nem az a megoldás, hogy közelről lelőnek egy ablakon bemászó nőt. Ez kivégzés volt. Ha elfoglalnak egy épületet a tüntetők, nem történik semmi. 2006-ban sem történt, még a tévében sem tudtak beolvasni semmit. Csak ki kell szorítani a tömeget. A BLM sötét oldaláról nem beszél a nemzetközi média, nem tudok hivatalos adatokat, de rengetegen meghalhattak a zavargásokban és a rendőrség leépítése miatt. Már azon a pár utcányi autonóm területen is meghalt 1 vagy 2 ember. Sok városban naponta tucatnyian haltak meg összetűzésekben, és rengeteg üzletet fosztottak ki, gyújtottak fel. Ezt Bidenék pozitív eseménynek tartják. Miközben most egy rendőr halt meg (akiket annyira elítélnek), és a tüntetőket meg Trumpot már keresztre akarják feszíteni.

Olvass utána hogy halt meg!!! Azért ha hozzád betörnek se csinálj semmit...

Jah és a másik. A király miért van kussban? Jaj mert nem minősít más országot... Hát na.... Akkor miről beszélünk? 😂Hajrá orsós!!! Jah nem...

Trump közösségi médiából való kirakására, a magyar közmédia, pl Origo, meg a magyar kormány, a szólásszabadságot hozza fel? :D Remélem csak ironizálnak és nem gondolják komolyan.

Na megnéztem a statisztikákat, onnan látszik a különbség. Az utóbbi években az USA-ban kb. 17000 úm. erőszakos haláleset történt évente, az elmúlt 5-6 évben nőtt ez 14k-ről 16-17k-re (könnyen lehet, hogy a hírhedt "antifa" mozgalom miatt, bár 1-2 évvel a feltűnése után emelkedett meg). Tavaly több mint 19k eset történt, a nagyvárosokban kb. 36%-kal nőtt az esetek száma, azaz minimum 2-3k eset írható a BLM következményei számlájára. Én sokkal többre számítottam. De valószínűleg mindenféle erőszakos bűncselekmény, fosztogatás, gyújtogatás esetszáma is nőtt. Sok tragikus eset történt, ezt tudjuk. És ezt teljes mellszélességgel támogatja a megválasztott, sokszor magáról sem tudó elnök, és most készül állampolgárságot és szavazati jogot adni 10 millió illegális bevándorlónak, ami joggal provokálhatta a Trump-párti tüntetőket. Ami a Capitoliumnál történt, az semmi az előbbi mozgalomhoz képest, és itt is egy rendőr és 4 tüntető halt meg.
Nálunk nem lépett fel egyáltalán durván a hatalom pár éve, mikor szinte megostromolták a Parlamentet, és több más tüntetés is volt (olyan szavazók részéről, akiknek pártjai pár év alatt eladósították az országot többek között).

Viszonyítási alapon megítélni bármit, elég messzire vezet.

XY Józsi csak megverte a feleségét, az végülis semmi ahhoz képest, hogy XY Feri megölte a feleségét.
XY Feri csak egy embert ölt meg, az végülis semmi ahhoz képest, hogy Hitler hány emberrel végzett.

Lennie kellene alap erkölcsi határoknak, amit nem lép át senki, vagy ha igen, azt együttesen, politikai oldaltól függetlenül kell elítélni. Sajnos ezt a konszenzust veszítjük el manapság, az aktuálpolitikai csatározások miatt. A BLM tüntetéseknél sem szabadna meghalni senkinek, és egy békésnek hazudott, politikai tüntetésnél sem a Capitoliumnál. Az erőszak annyira nem megoldás, hogy ezzel Trump is csak távolabb került a céljától, mint ahogy a BLM esetén a fosztogatás, tombolás is a célt homályosítja el.