Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Mennyi jó sorozatot kaszáltak el mostanában:  Peaky Blinders, Brooklyn Nine-Nine, High Maintenance és a The Expanse. Ez az elmúlt 3-4 hónap mérlege. Akad jó pár "kifutó" sorozat is (Ozark stb.), szóval jön az őrségváltás. Felkészülhetünk a Harry Potter, Lord of the Rings, Marvel DC-s és más egyéb sorozatokra.

Addig is, amíg nem jönnek ki ezek a sorozatok, hoztam pár újat, hátha még nem kerültek terítékre:
Behind Her Eyes
A könyvet Sarah Pinborough írta, amit nagyon sokan dicsértek. Én az irónő másik alkotását olvastam ("Ha ​addig élek is"), amit gyakorlatilag ingyen kaptam egy nagyobb rendelés mellé. Megérte végül elolvasni (el akartam ajándékozni), mert jól ír Pinborough, elvileg a Behind Her Eyes ennél is jobb. A sorozat Neflixes, szerintem ez lesz az év "lappangó zsenije", ami berobbanhat egyik pillanatról a másikra (ha megfelelően tudták adaptálni a könyvet, ha nem, akkor tucatsorozat). Ahogyan olvastam erről a könyvről a kritikákat, mindenki a zseniális csavart emelte ki a végén. Meglátjuk, ma valószínűleg megnézek belőle 1-2 részt.
https://www.youtube.com/watch?v=c4LtoWQaLxk

Resident Alien
Ezt sokan szeretik, belenézek majd.
https://www.youtube.com/watch?v=T4J7QjGNTs4

A Behind Her Eyes-ra én is kíváncsi vagyok. Nem tudtam, hogy lesz belőle sorozat, viszont a könyv már régóta be van készítve, úgyhogy eljött a szokásos dilemma, hogy melyiket előbb? Illetve ha ilyen hatású a csavar, akkor van-e értelme egyiknek a másik után?

Idézetet írta: Carpeks Dátum február 18, 2021, 16:43:38
A Behind Her Eyes-ra én is kíváncsi vagyok. Nem tudtam, hogy lesz belőle sorozat, viszont a könyv már régóta be van készítve, úgyhogy eljött a szokásos dilemma, hogy melyiket előbb? Illetve ha ilyen hatású a csavar, akkor van-e értelme egyiknek a másik után?
Nagyon jó kérdés @Carpeks , általában az adaptációk nem sikerülnek jól, sok függ a castingtól, illetve a rendezőtől. Én hasonlóan voltam a Little Fires Everywhere sorozattal, ahol a könyv jól sikerült, de miután Reese Witherspoon felvásárolta a jogait, majd eldöntötte ki szerepelhet benne, valahogy a sorozat már jóval gyengébb volt. Érdekes volt, mert azok is azt mondták, hogy a rossz a casting, akik nem olvasták a könyvet.

Ebben az esetben a színészek szerintem nem kiemelkedőek (mármint a szereposztást nézve), egyik sem alkotott még maradandót, de a készítő, Steve Lightfoot igen. Hannibal, Narcos és Punisher, azért nem egy rossz lista. És az egészet megkavarva: pontok nem haladnak felfelé, sőt, inkább csökkenő tendenciát mutat az IMDB-n...

A Vulture írt róla cikket tegnap: a hat részt nagyon az utolsó csavarra építették fel, hogy sokkot okozzon a nézőnek. Talán túlságosan is az utolsó csavarra koncentráltak, amelyet csak így jellemeztek: #WTFEnding. Igaz, ott említi a cikk írója, hogy ő nem olvasta a könyvet. Érdekes amúgy, hogy a Vulture és a Variety cikkben is inkább a trollkodásra és a nevetséges kifejezésre utaltak, mintsem mesterműre a Netflix mű kapcsán. A könyvnél meg azt mondták a kritikusok, hogy ez tényleg mi a franc volt, zseniális (ott meg inkább a misztikus jelzőt használták).

Az biztos, hogy felesleges megnézni a sorozatot és olvasni a könyvet egymás után, mert amelyik mű ennyire a csavarra van kihegyezve, az valószínűleg csak egyszer fog ütni. A könyv biztosan jobban bontotta ki a sztorit.

A két heti HBO-s érkezőről röviden:
Snowfall: Én úgy gondoltam, hogy ennek a sorozatnak vége a 4. évaddal, de egyelőre szó sincs erről. Gyakorlatilag ugyanazt hozza, amit eddig, nem mennek a szomszédba az agresszióért, plusz az egésznek ad egy feelinget a '85-ös LA, napsütés, lazulás, de közben ott az erőszak. Hihetetlen, hogy ez a város mennyire jó alapanyag egy sorozathoz. Ha részeken át csak a várost mutatnánk, lakókkal, sztori nélkül, valami akkori zenével (vagy mondjuk egy Childish Gambino albummal), simán nézném.

Superman and Lois: Amiért elolvassátok ezt a pár sort, valószínűleg ez lesz. Megnéztem a pilotot, de nem igazán tudom hová tenni. Nem terveztem, hogy belenézek (szuperhősös sorozatokat próbálom már kerülni), de annyian mondtak róla vegyes véleményt, hogy érdekelt. Nehéz eldönteni, önmagában a koncepció nem érdekel (szuperhős megmenti a földet), de izgalmas lehet a családon belüli sztori. Hogyan kezelik Superman gyerekei a rá háruló terheket, felesége, Lois meddig tűri a "kicsapongó" férjét, aki mindenkit megment, csak a házasságukat nem. Mondjuk ezt is le lehetne tudni 3-4 részben, szóval valószínűleg féltáv környékén elengedem a 15 részes (!!!) első évadot.
https://www.youtube.com/watch?v=SJPJPUpNvDw

Most már végig kéne nézni ezt a Koronát (The Crown), mert akkora a felhajtás, most is egy rakat Golden Globe-ot nyertek, de már egyre inkább azt érzem, hogy ez ilyen GoT-féle erőltetés.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 01, 2021, 10:14:35
Most már végig kéne nézni ezt a Koronát (The Crown), mert akkora a felhajtás, most is egy rakat Golden Globe-ot nyertek, de már egyre inkább azt érzem, hogy ez ilyen GoT-féle erőltetés.

Én az asszonnyal végignéztem... bevallom, nekem annyira nem jött be... kicsit túl vannak tolva a karakterek. Meg amúgy sem vagyok ezeknek a történelmi sorozatoknak a nagy kedvelője... De pl barátnőmnek meg nagyon bejött... szóval ízlések és pofonok...

Viszont reaktiváltam a Homeland-et, amit anno 3 szezon után félbehagytam. Nagyon megérte, hihetetlen, hogy 8 szezonon át (bár az utolsót még nem néztem meg) végig tudják tartani a feszültséget és szinte nincs üresjárat... biztos volt már itt téma ez a sorozat, szóval nem elemzem túl, de aki esetleg még nem tette, adjon neki egy esélyt!  ;)


Idézetet írta: zsivany20 Dátum március 01, 2021, 12:55:21
Én az asszonnyal végignéztem...  De pl barátnőmnek meg nagyon bejött...
Zseniális  ;D

Szintén nem új és már biztosan volt téma, de én nem régen kezdtem bele a Mindhunterbe és ugyan az első két rész még nem jött át, de szerencsére nem hagytam abba; nekem nagyon tetszik :ok:

Nekem ez volt mostanában a kedvenc, pár hét és vége a 2. évadnak is, akkor azt is "ledarálom".
https://port.hu/adatlap/film/mozi/servant/movie-214258

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 01, 2021, 12:59:11
Zseniális  ;D

Ne essék félreértés, szinonímaként használom a két szót... szóval egy és ugyanazon személyre vonatkozik...  :angel: ;D

Idézetet írta: tonijani Dátum március 01, 2021, 14:39:46
Nekem ez volt mostanában a kedvenc, pár hét és vége a 2. évadnak is, akkor azt is "ledarálom".
https://port.hu/adatlap/film/mozi/servant/movie-214258

Hmm, ez szimpatikus... igazából már ez meggyőző számomra: "Rendező: M. Night Shyamalan" , szóval ennek én is adok majd egy esélyt! Köszi az ajánlást!  :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum március 01, 2021, 14:25:34
Szintén nem új és már biztosan volt téma, de én nem régen kezdtem bele a Mindhunterbe és ugyan az első két rész még nem jött át, de szerencsére nem hagytam abba; nekem nagyon tetszik :ok:
Nem baj az, ha nem új, lehet valaki szintén nem látta, most pedig általad kezd hozzá.  :beerchug:

Jó, hogy írtál róla, nem tudom, hogy volt-e szó róla, de a sorozatot "elkaszálták" a második évad után, vagyis ez így nem igaz, csak felbontották a színészek szerződéseit. A készítő, David Fincher elkezdett közben dolgozni a Chinatown előzménysorozatán (1974-es Polanski film: https://www.imdb.com/title/tt0071315/), szóval most egy ideig biztosan nem ér rá, általában egy sorozatra szokott koncentrálni teljesen (House of Cards, kis átmenet, majd Mindhunter, most Chinatown). Én azt mondom, hogy valószínűleg ez végleges kasza.

Peléről szóló dokut megnézted @Latzka ?

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 02, 2021, 13:56:53
Peléről szóló dokut megnézted @Latzka ?

Á, még nem értem oda :laugh:

Mindhunter van még terítéken, aztán jön a trailer alapján bejövős Tribes of Europe, és már régóta húzom az azt hiszem dél-korei horror filmet. az Alive-t; ezek után jöhet majd talán a Pelé :)

A vezércsel főszereplőnője, Anya Taylor-Joy fehér bőrű latina. :o

Manapság minden lehetséges.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/03/04/anya-taylor-joy-szinesboru-szineszno/

Narcos: Mexico

Lesz harmadik évad, amit tavaly nyáron jelentettek be. A casting borzasztóan nehezen ment, hosszú hónapokat vett igénybe, pedig elvileg 4-6 főbb szerepre kerestek már csak színészeket. A castingból két szereplőre hívnám fel a figyelmet, egyik egy ambíciózus újságírónő lesz, aki valószínűleg az eyecandy szerepét tölti be, mint a kolumbiai évadok során Pablo Escobar szeretője (Valeria Velez). Most ez a szerepkör Luisa Rubinóra hárul:
https://classmodelos.com/talentos/1026/en/

A drogbárók közül Ismael "El Mayo" Zambada is bekerül a sorozatba. A helyzet az, hogy fogalmam sincsen, hogyan fogják őt ábrázolni. El Mayo ugyanis egy olyan személy, akiről még mindig egymástól eltérő információk jellenek meg a sajtóban. Egyfelől neki tulajdonítsák a Sinaloa kartell vezetését (nem El Chapónak), másfelől azzal vádolták, hogy politikusokat kent meg, megint mások meg azt mondják, hogy függetlenként tevékenykedett a drogpiacon, csak a szállítással foglalkozott.
Ahogyan korábban jósoltam, sztori a '90-es években játszódik majd, lehet kicsit át is nyúlik a 2000-es évek elejére. Nekem is ez tűnt logikus választásnak, ez egy rendkívül erőteljes időszak volt Mexikó történelmében, olyannyira, hogy konkrétan fogalmam sincs, beleférnek-e majd a 10 részes limitbe. Aki nem szeretne spoileres dolgokat olvasni, az görgessen tovább:
- Mexikó egy olyan évtizeden ment keresztül, ami alapjaiban megváltoztatta az ország, de a világpolitika alakulását is.
- Miguel Ángel Félix Gallardo bebörtönzése egy olyan folyamat indikátora volt, aminek hatását mai napig érezni lehet. Sokan nem szerették Gallardót, de egy dolog tény: viszonylagos béke volt a Szövetség évei alatt. Oké, voltak kisebb robbantások, gyilkosságok, de ez "benne van", ugyanakkor Gallardo elsősorban üzletember, akinek rendkívül fontos volt, hogy menjen minden normálisan. Kordában tudta tartani a Sinaloa - Tijuana viszályt, Juárez is rendben volt, ahogyan az Öbölben is mentek normális kerékvágásban a dolgok.
- Amint "kiszabadultak" ezek a kartellek, mindenki hatalomra tört, elindult a vérengzés. Az alábbi kép azonban ennek ellenkezőjét mutatja:
https://www.economist.com/sites/default/files/images/print-edition/20170513_AMM984.png

Egyfelől ez igaz is, hiszen önmagában kevesebb ember halt meg, kartellek tagjai egymást írtották (nem feltétlen a civileket). Ugyanakkor a filmre "kívánkozó" robbantásokból, leszámolásokból több volt. Ahogyan a kolumbiai évadoknál, úgy itt is beindul majd az aprítás, már ezzel meg lehetne tölteni két szezont is akár.
- Ha ez nem lenne elég, akkor a '88-as vitatott választás után, jöhetett a '94-es, amiről azóta két sorozatot is készített a Netflix. A gyilkosság, amely az egész országot megrázta (nyomozás még inkább), melyről a mai napig csak foltokban tudunk dolgokat és ami végleg megpecsételte Mexikó sorsát (majdnem gazdasági csődhöz vezetett). Az egyik egy dokusorozat (1994), másik egy antológiai sorozat (Crime Diaries: The Candidate), melynek első évada szól Luis Donaldo Colosio meggyilkolásáról. Már ezzel önmagában meg lehetne tölteni egy évadot. Ő volt az a személy, akitől mindenki várta a megváltást, aki új irányt akart szabni a PRI-nek (kormányzópárt).
https://www.youtube.com/watch?v=NbMOvYMvW9E
- A második évadban szerepet kapott a természeti katasztrófa is ('85-ös földrengés), valószínűleg itt is benne lesz egy-két esemény (földrengések, hurrikán, vulkán stb.)
- A pénzügyek, amelyek kapcsán kiemelkedő volt a Tequila-válság (94-95). Az ország majdnem csődbe ment, egyfelől Colosio halála, másfelől a kormány fiskális döntései és a zapatisták felkelései vezetett a csődközeli állapothoz.
- A végére pedig a mészárlások, amiből volt jó pár és nem minden esetben a kartellek csinálták (Acteal-mészárlás stb., melyeket kormányzati katonai egységek, vagy olykor paramilitáris szervezetek csináltak)

A Narcos: Mexico harmadik évada történelmileg rendkívül "hálás" időszakot ölelhet fel, megmondom őszintén, ezt csak elszúrni lehet. Ahogyan olvastátok fentebb (vagy nem  ;D), rengeteg dolog történt Mexikóban, ha mindent megfelelően csinálnak, ezzel még a Golden Globe is összejöhet.
A gond mindössze a karizmatikus szereplők hiánya. Valószínűleg Amado Carrillo Fuentes kerül előtérbe, ami jó döntés lenne, illetve El Chapo Guzmán. Valószínűleg pár kolumbiai is feltűnik (Pacho Herrera), de itt tényleg a sztorinak kell a hátán vinni a sorozatot. Mikor lesznek kész? Remélem 2022-re, pandémiás helyzetben leforgatni egy ilyen mélységű sztorit, nem egyszerű.

Idézetet írta: Pozzato Dátum február 16, 2020, 12:06:34
Narcos: Mexico
Elérkeztünk a mexikói szál második évadához. Miguel Ángel Félix Gallardo egy őrült drogbáró, aki rendszerint óriási kockázatot vállal, mondván, az hozza az igazán nagy profitot. Felépített a semmiből egy birodalmat, viszont mindenki gyűlöli. Amíg Pablo Escobar vagy Pacho Herrera olyan főszereplő volt, akinek lehetett "szurkolni", addig Gallardo esetében már azt várjuk, mikor nyírják ki. A helyzet az, hogy a mexikói kiadásban kevés volt az igazán markáns szereplő, második évadban gyakorlatilag Amado és Pablo (nem Escobar), illetve a kolumbiai vendégjáték volt "erős". Benjamin vagy Palma súlytalanok, nem egy Gacha vagy Don Berna szint. Sajnálos, hogy Isabella Bautistát alakító Teresa Ruiznak nem adtak még több jelenetet, tehetsége adott, hogy rá figyeljen a néző:
https://pbs.twimg.com/media/Ds9HO1bU0AEByl3.jpg

A sztori sem erős önmagában, viszont a kapcsolatok, az utalások és a politikai háttér az, amely eladhatóvá teszi az egészet. Ekkor kapunk teljes összképet a térség és a kor helyzetéről. A 88'-as mexikói választás pár eleme ismerős lehet számunkra is, de izgalmas kérdés a politikai berendezkedés is. Lehetett volna több játszma a háttérből, annak viszont örülök, hogy a választásnak közel egy részt szenteltek, mert ez Mexikó jövőjének szempontjából kiemelten fontos volt. Az döntötte el egy ország sorsát hosszú évtizedekre, illetve a térség végleges leépülését is. Lesz-e harmadik évad? Ezt egyelőre még nem tudni, ugyanis a másodikat két éve rendelték be, volt tragédia is a forgatás alatt, nem ment olyan könnyen, mint ahogyan azt gondolták a készítők.

Spoiler: tényleg csak az olvassa el, aki az általam vízionált harmadik évad cselekményeiről akar valamit tudni..

A harmadik évad pedig szintén egy izgalmas témáknak adhatna terepet: El Chapo Guzmán vs Arellano Félix testvérek és Amado Carrilo Fuentes. Utóbbi óriási taktikus, ezt láthattuk a harmadik évadban, viszont az ő története közel sem ér olyan "szép" véget, mint Gallardóé. Ahogyan Gallardo emílti, tényleg a térség legbefolyásossabb embere lesz Amado. Közben a "háttérben" már növekszik egy újabb birodalom, a sokak által lesajnált El Chapo Guzmán vezetésével. Ha ez nem lenne elég, akkor Arellano Félix testvérek által irányított szervezet kezdetben szintén nagy hatalomra tett szert. Szervezettség szempontjából erősek voltak, sokan voltak testvérek, vigyáztak egymásra. Eléggé komoly szállítmányokat vittek át a határon, gyakorlatilag tökéletesítették az üzletágat, rendőrségi szempontból érinthetetlenek voltak.

A második évadban bemutatott Sinaloa - Tijuana ellentét a harmadik évadra érhet be, gyakorlatilag folyamatosak lesznek egymás ellen a brutálisabbnál brutálisabb támadások. Az egyik ilyen gyilkosság 93'-ból különösen érdekes, hiszen kezdetben azt gondolták, hogy az Arellano Félix testvérek "rossz embert ölettek meg" a reptéren El Chapo helyett. A történelem azonban arra mutat rá, hogy a meggyilkolt bíboros halála nem véletlen. A 90-es évek brutalitás szempontjából sokkal durvább volt Mexikóban, mint az előtte lévő évtizedek. Azt kell, hogy mondjam, ez az évad versenyezhet majd a kolumibiai részekkel. Lesz itt minden, ha tényleg hűek maradnak a történelemhez, akkor pedig még inkább, ha még pluszban hozzátesznek.

A Sinaloa ereje aaz évek alatt fokozatosan nőtt, Amado halálát jól használta ki a kartell, El Chapo okosan helyezkedett, majd elsöpörte az útból az Arellano Félix testvéreket is. Felhívnám a figyelmet azonban Enedina Arellano Félix szerepére, aki a második évadban szövetkezett a testvérei háta mögött. Az ő sztorija abból a szempontból érdekes, hogy már a 80-as években is hatalomra tört, majd a háttérből tevékenykedett éveken át, hagyta érvényesülni a többieket, nem akart a családi hegemóniába beleszólni. Majd, mikor a Sinaloa révén eltűntek a képből Benjaminék, előkerült Enedina, aki a Tijuana kartell vezetője lett. Ki most az egykori sikeres kartell vezére? Hát Ő! A titka, hogy okosan játszik, kerüli a feltűnést, gyakorlatilag radar alatt maradt. Nincsenek durva gyilkosságai, erőszak helyett inkább a profit érdekli. Az, hogy a Tijuana (vagy Arellano Félix) kartell mai napig működjön, csak neki köszönhető. Már a második évadban is érezhető volt, hogy mennyire jól mozgatta a pénzeket, ennek köszönhetően lett az egykori rendkívül durva kartellből egy sikeres pénzügyi "vállalkozás", amely "elfelejtette" az erőszakot.

És akkor még nem esett szó a Los Zetas kartellről, mely a legkegyetlenebb volt. Az alapítása 1999-re tehető, egykori katonák hozták létre. Precízek, ugyanakkor kíméletlenek, 2003-ra már komoly befolyással bírtak az országban. Az, hogy a harmadik évad mekkora időtartamot ölel majd át, egyelőre ötletem sincs, szerintem a realitás az lehet, hogy 13-14 évet, egészen 2003-ig. Az utána következő korszaknak ugyanis még mindig nincs vége. Az elmúlt 20 évben is rengeteg minden történt, hiszen a Los Zetas fokozatos térnyerése odáig fajult, hogy kibékíthetelen lett a viszony köztük és az Öböl kartell között, ami egy óriási csatába torkollott. A Los Zetas a profizmusa révén még az állami haderővel is elbírt, senkinek nem volt ellenük esélye. Az El Chapo sztori szerintem nagyjából ismert, regnálása, szökése és végül az amerikai bebörtönzése is. Talán a Tijuana kartell volt a legkévésbé előtérben Enedina miatt, de látható, hogy abból a közel 20 évből is van miről mesélni, de mivel ma is rendszeresek a gyilkosságok, vérengzések az országban, ezért számomra kérdéses, hogy egy negyedik évad megvalósul-e, esetleg a készítők befejezik a harmadikkal és utalásokat tesznek erre a 20 évre.