NFL - egy igazán eltalálhatatlan sportág, de szeretem

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


14. heti eredményeim: 22000 HUF befektetésből visszajött 19995 HUF, heti nyereségem: -2005 HUF

5/5ös tippek közül 2 jött 2 ment el; 4/5ös tippeim közül 3 jött 2 elment = 9 tippből 5 helyes, 56%os teljesítmény :ok:

A 15. hét mérkőzései

12.15. 2 h 00
Seattle Seahawks - San Fransisco 49ers       14-24

12.17. 2 h 00
Atlanta Falcons - Dallas Cowboys   28-38

12.17. 19 h 00
Baltimore Ravens - Cleveland Browns    27-17
Green Bay Packers - Detroit Lions   17-9
New England Patriots - Houston Texans  40-7  :great:
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars  24-17
Buffalo Bills - Miami Delphins  21-0  :-[
Minnesota Vikings - N.Y. Jets  13-26
Carolina Panthers - Pittsburgh Steelers  3-37  :spaz:
Chicago Bears - Tampa Bay Buccaneers 34-31  :knuppel2: (ez bunda)
New Orleans Saints - Washington Redskins  10-16  :o:

12. 17. 22 h 05
Arizona Cardinals - Denver Broncos  20-37

12. 17. 22 h 15
N.Y. Giants - Philadelphia Eagles  22-36
Oakland Raiders - St. Louis Rams  0-20  :o:

12. 18. 2 h 15
San Diego Chargers - Kansas City Chiefs  20-9  :great:

12.19. 2 h 35 MONDAY NIGHT MATCH
INDIANAPOLIS COLTS - CINCINNATI BENGALS  34-16

Holnapra összeállítok egy kis fogalom-magyarázatot az NFLhez, mert nem hiszem h sokan vannak, akik értik ezt a sportágat. És remélem mindenki megtalálja majd ezt az oladlt az új helyén, mert úgy nézem, az adminok nem honorálták azt, h volt képem a focihoz betenni az NFLt.  Gondoltam az amerikai foci is foci, de mind1... Nekem is egy jó kis időmbe telt, mire megtaláltam, de sikerült :avid:

en 2x fogadtam nfl-re amiol 1x nyertem de halvany gozom se nincs mivel eszik vagy isszak igyhat turelmetlenul varom a magyarazatod  :yeah: :great:

Idézetet írta: jaaas Dátum december 12, 2006, 19:40:00
Holnapra összeállítok egy kis fogalom-magyarázatot az NFLhez, mert nem hiszem h sokan vannak, akik értik ezt a sportágat. És remélem mindenki megtalálja majd ezt az oladlt az új helyén, mert úgy nézem, az adminok nem honorálták azt, h volt képem a focihoz betenni az NFLt.  Gondoltam az amerikai foci is foci, de mind1... Nekem is egy jó kis időmbe telt, mire megtaláltam, de sikerült :avid:

foci, az foci...igy van, csak azért szeretném ha lenne egy pici rend is ezen a fórumon.

bocs, hogy nem értesitettelek.

Szerintem itt is mindenki megtalálja, meg a főoldalon megjelenik ott is.

Akkor íme egy kis NFL-suli minden kezdő felhasználónak. Egyébként tapasztalatom szerint az a legegyszerűbb, ha kinyomtatjátok amit írok, majd leültök egy meccs elé, és értelmezitek h mit mond a speaker. Szóval:

3 fajta csapatrészt különböztetünk meg az NFLben. Van az offense (támadósor), a defense (védősor), és a special teams. Leginkább az első kettő a fontos, a special teams annyira nem fontos. Végülis őket akkor küldik be, ha pihentetni kell vmelyik csapatrészt, ill. romboláskor. De erről majd bővebben lent olvashattok.

OFFENSE

QB (quarterback): ő a legfontosabb játékos. Minél jobb QB van egy csapatnál, annál több esélyük van a rájátszás eléréséhez. Az Super Bowl elhódításához azonban nem elég egy jó QB. Pl.: a New Enland Patriotsnál Bradynek rengeteg segítsége van, így esélyesek a bajnoki címre, míg a Philadelphianál hiába van ott a legjobb QB McNabb személyében, már az is kisebb csoda lesz, ha elérik a rájátszást. Szinte az összes figura úgy indul, h a QB megkapja a labdát, Ő vagy leadja egy futónak, vagy a kezében tartja a labdát és utána próbál meg passzolni (passing play), v ha nem talál megfelelően megjátszható játékost, akkor saját maga indul meg. A legfontosabb feladata h átlássa a pályát (hiszen Ő az irányító), és h döntsön, h mikor és kinek dobja a labdát, ill. mikor lehet és mikor kell kockáztatni.

RB/FB (running back, fullback): ők a futók. A QB a kezükbe nyomja a labdát, és a legfontosabb feladatuk, h előre haladva annyit fussanak amennyit csak tudnak, ill. amennyit az ellenfél defense fala megenged nekik. RB-k vannak ált.ban a pályán, ők fürgébbek és kisebb termetűek, mint a FB-ek, és nagyobb futásokra vetik Őket be. A FB-ek nagyobbak, erősebbek, de lomhábbak. Ált.ban akkor vetik be Őket, ha már csak 1-2 yardot kell futni. Gyakran előfordul, h két futó is van fent a pályán, ilyenkor az egyik blokkol a másiknak (azaz takarít), és így segíti a labdás futót hosszabb távolság megtételéhez. Sok más elnevezés is van még, mint pl. a tailback, halfback, de a lényeg a back szócska, ami azt jelenti, h futó játékosról van szó.

WR (wide receiver): a nevéből is látható, h az Ő feladatuk az elkapás. Azaz egy esetleges passing play-nél Ők a célpontok. Gyorsak, viszonylag kisebb termetűek, fordulékonyak. Az Ő feladatuk a pontok szállítása. Pontosabban segíti még őket ebben a teljes offense line, pontot szerezhetnek még a back-ek, a tight end, és a QB is, de a legtöbb pontot a WRek hozzák.

TE (tight end): Ő is egyfajta WR. Annyi a különbség, h a WR akárhol ácsoroghat, a támadó faljátékosoktól távolabb (offense line), míg a TE közvetlenül a fal mellett áll. Nagyobb termetű mint a WR, kisebb mint egy falember. Ha passing play van, akkor Ő is megkaphatja a labdát, ha running play van, akkor viszont a blokkolásban segít.

A támadófal játékosai:

C (center): Az offensive line központi alakja. Ő az, aki a labdát tartja, majd a lába között hátradobaj a QBnek. Akit csak tud blokkolnia kell. Ő tartja fel a QBre rárohanó védőket. Ha elkapják a QBt, befellegzett a támadás. Maszív gyereknek kell lennie egy Cnek.

G (guard): lehet jobb v bal (right v left). A C két oldalán állnak, Ők is olyan verőember jellegűek. Feladatuk kettős: megóvni a QBt, és running play esetén lyukat vágni az ellenfél védői között az RBnek. Ezt úgy érik el, h ide-oda lökdösik a velük szemben álló védőfal tagjait, és előbb-utóbb lesz helye a futónak átjutni. Ha ez mégsem sikerül, akkor a támadásnak annyi...

T (tackles): right, left és offensive. A legnagyobbak a csaptban. Találhatunk közöttük Mike Tyson jellegűeket is, de Lenox Lewis is emberére akadna itt, az akár 170 kilós T között. A G-ok oldalán foglalnak helyet, kettő van belőlük. A védőfal szélső játékosai állhatnak mellettük, esetleg egy TE. Ők a legfontosabb testőrei a QBnek.

DEFENSE
A védelmi felállástól függ, h mely pozíció van használva egy-egy csapatnál.Ezáltal nem biztos h a csaptoknál az összes pozíció be van töltve.

NT (nose tackle): A legritkább esetben van szerepe, ez az ún. 3-4 defense alapköve, ahol 3 lineman és 4 linebacker van fent. Ezt a fajta védekezést csak pár csapat használja pl. Pittsburgh, Baltimore, New England. Az NT a C-rel áll szemben, és blokkolnia kell Őt, részint a futó játékost meg kell akadályoznia abban, h középen átfuthasson. Amikor az NT ledönti a lábáról a QBt, azt nevezzük sack-nek. Fontos pozíció, nekik is köszönhetik a fent említett csapatok a jó szereplésüket.

DT (defensive tackle): kettő van belőlük. A G-okkal állnak szemben. A 4-3as defense-ben használják őket (4 lineman, 3 linebacker). Blokkolják az A- és B- futóutakat (A: a center bal és jobb oldalán lévő futóút, amit az NT is elzár, B: a G-ok szélén vannak). Néha ők is szereznek egy-két sack-et.

DE (defensive end): párosan állnak, a védőfal szélén, a T-kel szemben. Feladatuk körbefutni v vhogy kicselezni a velük szemben álló, őket lökdöső védőjátékosokat, és ledönteni a lábáról a QBt. Ha a futójátékos feléjük fut, akkor Őt kell szerlniük. Ez a leglátványosabb játék a nézők számára.

LB (linebacker): 3an, 4en vannak egyszerre a pályán. Ha 3an vannak, akkor így hívják őket: strong-side linebacker (SAM), middle linebacker (MIKE), weak-side linebacker (WILL). SAM feladata a TE elkapása, WILL a másik oldalon van, a MIKE pedig középen. Ha 4 van belőlük, akkor 2 outside linebacker-re és 2 inside linebacker-re osztják Őket. A blokkolás a feladatuk, ill. spy-ként is beállíthatják Őket. Spy az, amikor az LB megpróbálja kitalálni, h hova akar passzolni a QB, és megpróbálják blokkolni a dobást. Az LBk alkotják a második védőfalat, kisebbek de mozgékonyabbak.

Másodlagos védelmi vonal: kicsit hátrébb vannak, mint az elsődleges védelmi vonal. Jelentőségük a TD (touchdown) megakadályozása.

CB ( cornerback): kettő van belőlük, a WRt kell elkapniuk, ill. meg kell akadályozniuk, h a labda eljusson a WRhez. Ha ügyesek, meg is szerezhetik a labdát a WR elöl (ez az interception), ez a védőjáték leglátványosabb része.

SS (strong safety): ez nem szélsőjobboldali erő. Legalábbis fura lenne afrokkal egy ilyen gyülekezetet elképzelni. Ő a két safety egyike. Azon az oldalon játszik, mint a TE és a SAM. Célpontja a TE. Ha látja h nem a TE felé száll a labda, akkor a WR van szorult helyzetben...

FS (free safety): a másik safety. Ált.ban azt csinál amit akar. Nincs igazi célpontja, csak a pontszerzsét kell megakadályoznia. Ha ezt úgy éri el, h levetkőzil, és emiatt a WR elejti a labdát, akkor megdícsérik...
Pontosabban ha az előtte lévő 10 ember elhibázta a WRt, QBt, v akárki mást, aki robog a pontszerzés felé, akkor neki kell megállítani a támadást. Ha Ő elhibázza, akkor az TouchDown lesz!!

SPECAIL TEAMS
Ők is 11 emberből állnak, ők vannak pályán punt-nál, field goal-nál, extra point-nál, kickoff-nál, ilyenkor a támadó és védekező csaptot egyaránt nevezik special teamsnek. Sok játékos van, aki az Offense v defense csaptban is szerpet kap, és itt is, de vannak olyanok, akiket csak ebbe a csaptrészeb építenek be. Ált.ban gyors és erős játékosok alkotják ezt a csapatrészt, akiknek jól kell tudniuk blokkolni, és a másikat földre vinni (főleg kick-offnál és punt-nál fontos ez)

Fontosabb játékosok:

K/P (kicker/punter): kicker az, aki a field goalt rúgja, a kick-offot és az extra point-ot. A punter kézből rúg, azaz Ő fogja és rúgja el egyszemélyben. A punter egy méltatlan pozíció, míg a kicker egy hétig a győztes város királya, ha Ő viszi be a meccsnyerő field goalt.

KR/PR   (kick returner/punt returner): az a játékos, aki egy kick v punt után megpróbálja elkapni a labdát, és visszafutni vele amennyit csak lehet (optimális esetben ez touchdown /TD/). Gyakran van, h WR v RB megy fel ebbe a szerepkörbe. Átl.ban 15-20 yardot segítenek az offensenek a visszafutásban.

H (holder): Ő tartja a labdát field goalnál, extra pointnál és kickoffnál. Gyakran a tartalék QB szerpköre.

Kösz a felvilágositást jaas...nagyon hasznos dolog.  ;)


Seattle Seahawks - San Fransisco 49ers:
Remek forduló elé nézünk, ahol a nyitómeccs, és a zárómeccs is igazi háborút fog jelenteni. Kezdjük az elején:
három név, ami fémjelzi a 15. hét első mérkőzésének nyertesét: Matt Hasselbeck QB, Shaun Alexander RB és Mack Strong FB (fullback). Igen, az előbbi 3 "úriember" mind a Seahawks gárdáját erősítik.  Otthon 5 meccset hoztak, míg egy elúszott. Remek mutató. 3 forduló van még hátra az NFL alapszakaszából, a nyolc csoportból a csoportgyőztesek jutnak tovább, vmint konferenciánként a 2 legjobb második. A Seattle jelenleg csoportelső, mutatójuk 8-5ös. A San Fransisco második ugyanebben a csoportban 5-8as mutatóval, de konferencián belül több olyan második is van, akik 7-6os mutatóval rendelkeznek, azaz ha a 49ers vmi csoda folytán be is húzná az elkövetkezendő 3 meccsét, akkor sem borítékolható a továbblépésük. De felesleges ezzel kalkulálni, a 49ers játékosai az előző fordulóban hazai pályán bebizonyították, h fejben már letettek a rájátszásról.
Hazai pályán nyerni fog a Seahawks.

Tippeim:
Seattle - San Fransisco 1 1.21 5/5
41 pont felett 1.909 2/5 (megváltoztattam alattról felettre!!!)


Örülök h tudtam segíteni:D

Szelvényem:

Seattle nyer 2000 HUF*1,21 = 2420 HUF  :noway:

Plusz még egy szelvény:

41 pont felett 1,909*200 HUF = 382 HUF  :noway:

Én ugyen még nem fogadtam NFL-re, de "jaaas" amint látom eléggé benne van a témában, és ha továbbra is adja a tippeket, akkor kipróbálom én is! ;)