Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


https://fb.watch/7-9vg4x5Ze/

"Köszönöm a szervezést Miniszterelnök úr! Nagyszerű szervezés egy nagyszerű embertől! Ön nélkül nem jöhetett volna létre, szeretjük és tiszteljük Önt a tiszta, nemzeti és keresztény cselekedetei miatt. Isten Önnel van" - egy hozzászóló a videó alól.

;D ;D ;D ;D

Ezt most vitaindítónak írtad TiB? :D

Idézetet írta: gerry Dátum szeptember 13, 2021, 22:11:25
Ezt most vitaindítónak írtad TiB? :D


Akár lehet az is :D De összességében szórakoztatóak ezek számomra, olyan mint egy üzenet Kim Dzsong akármelyiknek amelyik él és uralkodik.

Most sétáltam el Miskolcon a Centrum előtt, ahol ki van rakva egy stand : Stop Gyurcsány, Stop Karácsony.
Villamosmegállóból kérdezi egy vénasszony egy idős pár férrfitagját: Ti mire szavaztok ottan?
Válasz: Hogy ne legyen Soros! :D
Sokat nézhetik az M1-et-bevésődött a "chipbe".

Egy kivénhedt kommunista iszákos agyatlannak tűnt Szanyi Tibor, de világi troll, simán lehetne 9gag admin. Pártot alapított, figyelj, ISZOMM névvel ;D ;D hát imádom, legnagyobb arc.

https://index.hu/belfold/2021/09/11/szanyi-partja-kadar-janos-tervvel-rukkolt-elo/

Eltelt már több nap a balhés magyar-angol focimeccs után, s talán - úgy-ahogy - már nem annyira hevesek az indulatok. Talán.
És, természetesen, az a néhány sor, amit ezúttal szándékozok írni, Magyarországon nem csak sportra lehet igaz, hanem az életünk számos egyéb másik területére is. Például akár a választásra és akár a politikára is.

Érdemes abba belegondolni, hogy jelenleg a 2021-es esztendő van, s 2010-ben a Fidesz és Orbán Viktor hatalomra kerültekor az akkor 10-12-14 éves gyermekek és tinédzserek az eltelt 11 év alatt felnőttek és ők jelenleg már 21-23-25 éves fiatal felnőttek.
Akik a 2010-es években gyermekek és tinédzserek voltak, azok gyakorlatilag úgy lettek felnőttek, hogy számukra kizárólag csakis a Fidesz és Orbán Viktor volt-van hatalmon. És ebből kifolyólag úgy váltak gyermekekből felnőttekké, hogy bő évtizeden keresztül azt látják és hallják minden nap szinte minden percében, amit a gyűlölködő és uszító Fidesz akar láttatni és hallatni az emberekkel.
Ha kimennek sétálni a barátnőjükkel vagy a barátjukkal, esetleg elmennek "együtt lógni" vagy sörözni a haverokkal, akkor óhatatlanul is látják a kék plakátok sokaságát, amelyek a migránsok ellen, a politikai ellenfelek ellen, a vénséges öregember Soros György ellen, Gyurcsány ellen vagy éppen a soros gyűlölnivaló ellen uszítanak. Vagy arra figyelmeztetnek, hogy ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.
Ha pedig a TV-ben néznek valamilyen sporteseményt (foci VB, foci EB, olimpia, Bajnokok Ligája, Európa Liga, NBA, NHL, NFL, stb.), akkor gyakran láthatók az "EGYPERCES HÍREK", bennük a migráncsok- vagy Soros- vagy Gyurcsány-elleni anyagokkal, melyek emlékeztetik őket az utcán látott plakátokra. Nehogy már véletlenül elfelejtsék, hogy gyűlölni és utálni kell a migránsokat, Sorost, Gyurcsányt és a Fidesz-ellenzék többi tagját.

Folyamatosan szajkózni kell a dumát, hiszen ilyen a hatékony propaganda! Rend a lelke mindennek!

Már nem emlékszek pontosan, hogy @TiB vagy @Pozzato említette itt, a fórumon, a Joseph Goebbels (Adolf Hitler nemzetiszocialista Németországának propagandaminisztere) propagandájának hasonlóságát a Fidesz propagandájában használtakkal, s mennyire hatékony az, hogy ha egy-egy hazugságot kitartóan ismételgetünk, mert akkor azt előbb-utóbb igaznak fogadják el sokan.
Hozzátenném, hogy a Fidesz a rövid üzenetek kitartó ismételgetése után ugyan eljutott az analfabétákat megcélzó "szmájlikig", ám a legújabbi propaganda-hadjárata már ismét az olvasni tudóknak szól: "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!"

És ha már az előbbiekben fiatalokról írtam, akkor nem lehet kihagyni azt sem, hogy az elmúlt bő évtizedben nem csak az akkor 10-12-14 éves gyermekek és tinédzserek váltak 21-23-25 éves fiatal felnőttekké, hanem az akkori 20-22-24-26 évesek is még csak 31-33-35-37 éves fiatal felnőttek.
(Ilyen az élet: 10 évvel ezelőtt én is 10 évvel fiatalabb voltam; de 10 évvel ezelőtt a fórumtársak és mindenki másik emberek is 10 évvel fiatalabbak voltak. Sőt, akkoriban a www.sportfogadas.org sem volt "nagykorú".)
Az feltételezhető, hogy a mai 31-33-35-37 éves fiatal felnőttek között vannak olyanok, akiket "megrontott" az ERASMUS ösztöndíj és egyéb EU-dolgok, de azért az is feltételezhető a mai 31-33-35-37 éves fiatal felnőttek egy másik részéről, hogy ők nem töltöttek annyira sok időt külföldön, hogy "megrontsa" őket az ERASMUS ösztöndíj és egyéb EU-dolgok. Emiatt nekik nincsen (vagy csak elhanyagolhatóan kevés van) olyan összehasonlítási alapuk, amelyik megmutatja a magyarországi élet és a nyugat-európai élet közötti különbségeket.
Összehasonlítási alap híján számukra a Fidesz és Orbán Viktor által kreált világ, benne a gyűlölet és az utálat az éppen aktuális embercsoportok ellen jelenti a megszokottat. Nekik az ilyesmi jelenti a normalitást.
És bizony olyan embereknek, akik ebben nőttek fel, vagy ebben töltötték el életük utóbbi évtizedét, úgy, hogy naponta özönlöttek rájuk a gyűlöletet és utálatot szító propaganda-anyagok, nos, az akaratukon kívül ilyen múlttal rendelkező emberekkel igencsak nehezen érthető meg, hogy - például - a focimeccsek előtti térdeléses dolog egyáltalán nem provokáció, hanem a rasszizmus elleni harc része.
Én, speciel, teljesen feleslegesnek tartom azt a térdeléses – szerintem - bohócságot, de ez csakis az én véleményem, s ettől függetlenül tiszteletben tartom sok-sok másik ember véleményét, akik azt gondolják, hogy az a térdeléses dolog mégis jelent valami fontosabbat a rasszizmus elleni küzdelemben.

Félreértés ne essék: EGYÁLTALÁN NINCSEN SZÓ egy-egy adott korosztály "megbélyegzéséről", MÉG CSAK VÉLETLENÜL SINCSEN SZÓ SEMMI ILYESMIRŐL, hanem csakis arról van szó, hogy némely embernek életkorából adódóan és önhibáján kívül nincsen összehasonlítási alapja és ezért számára az a NORMÁLIS, amit az utóbbi 10 évben minden nap látott és hallott.


Idézetet írta: TiB Dátum augusztus 21, 2021, 21:45:10
"A tömegek felfogóképessége nagyon korlátozott, ezzel szemben a feledékenység nagy. E tényekből kifolyólag minden hatékony propagandának csak nagyon kevés pontra szabad korlátozódnia, és ezeket jelzésszerűen oly sokáig használnia, amíg csak a legutolsó is képes egy ilyen szóval kapcsolatban maga elé idézni azt, amit akarunk." - Adolf Hitler: Mein Kampf.

Idézetet írta: TiB Dátum augusztus 03, 2021, 19:01:20
Érdekes, hogy egy hétköznapi ember, aki Fidesz-szimpatizáns, az meg sem kérdőjelezi a népi vezető döntéseit, kommunikációját. Igazából ez már nem is politika, hanem vallás. Nem mondom, hogy ez rossz, mert minden ember más, és máshogy lát dolgokat, illetve másban találja meg a boldogságot. De ha nem szabad kritikát gyakorolni, azért az már veszélyesnek tűnik.

A múlthéten volt szerbiában viktor, megbeszélni a teendőket, és hogy sürgessék az Eus csatlakozást, amit viktor támogat.
Valaki szóljon már a szerbeknek, hogy Stop Brüsszel,  ;D ;D ;D ;D

Idézetet írta: csabax Dátum szeptember 14, 2021, 17:03:37
Félreértés ne essék: EGYÁLTALÁN NINCSEN SZÓ egy-egy adott korosztály "megbélyegzéséről", MÉG CSAK VÉLETLENÜL SINCSEN SZÓ SEMMI ILYESMIRŐL, hanem csakis arról van szó, hogy némely embernek életkorából adódóan és önhibáján kívül nincsen összehasonlítási alapja és ezért számára az a NORMÁLIS, amit az utóbbi 10 évben minden nap látott és hallott.
És milyen sokan vannak olyanok akiknek van összehasonlítási alapjuk és mégis vakon hisznek a propaganda médiának.
Van egy kollégám 34 éve dolgozunk együtt talpig becsületes, jószándékú, lelkiismeretes, segítőkész tényleg minden jót el lehet róla mondani. 2015 óta egyre jobban belelovalja magát a migránsozásba, sorosozásba, gyurcsány, karácsony, húsvét stb. Nagyon nehéz fél évem lesz míg elmegy nyugdíjba.

Idézetet írta: sleve Dátum szeptember 14, 2021, 21:26:32
És milyen sokan vannak olyanok akiknek van összehasonlítási alapjuk és mégis vakon hisznek a propaganda médiának.
Van egy kollégám 34 éve dolgozunk együtt talpig becsületes, jószándékú, lelkiismeretes, segítőkész tényleg minden jót el lehet róla mondani. 2015 óta egyre jobban belelovalja magát a migránsozásba, sorosozásba, gyurcsány, karácsony, húsvét stb. Nagyon nehéz fél évem lesz míg elmegy nyugdíjba.
Egyetértek. Így van. Mindegyik korosztályban vannak ilyen emberek. Közös vonás. Éppen ezért nem általánosítok.
Amúgy nem kedvelem és soha nem is kedveltem az általánosítást, hiszen ennél sokkal változatosabbak a mindennapok és mindegyik embernél annyira nagyon másfélék lehetnek a gondolatok, az érzések és egyebek, hogy egyáltalán nem érdemes általánosítani.
Visszatérve a témára: szerintem ott még inkább "gázabb" a dolog, ahol van összehasonlítási alap, hiszen egyrészt kiderül, hogy hiábavalóan van, másrészt pedig ráirányulhat a figyelem az illető ember szellemi képességeire. Akinek ugyan van összehasonlítási alapja, de nincs annyi esze, hogy összehasonlítson két dolgot és különbséget tegyen közöttük. (Lásd: XY nem a legokosabb, de legalább erős.)

Másik (kifelejtettem az előzőből):
Érdemes megnézni figyelmesebben a pohárdobálós-stadionos fotókat, megsaccolni azt, hogy jobbára milyen korosztályokból lehetnek azok az emberek, majd pedig arra gondolni, amit az előző hozzászólásomban említettem.
Lehetséges, hogy ezen emberek számára éppen az jelenti a normalitást, ha megdobják a kézben levő bármilyen tárggyal a közelben levő sportolót vagy pedig huhognak valakinek, akinek sötétebb a bőrszíne.

#474 szeptember 15, 2021, 17:11:37, Alk
Nem is olyan rég találkoztam egy ismerőssel, aki aztán felhozta a politika témát, s kérdezte, hogy kire fogok szavazni. Mondtam, hogy egyelőre nem tudom, de a Fideszre nem. S jött is reflexből az agyzsibbasztó kérdés, miszerint "Miért, a Gyurcsány jobb volt?" Itt már tudtam, hogy ennek a beszélgetésnek semmi értelme, de azért megindokoltam a válaszomat. A lista végén megemlítettem a propagandát, mire bemérte a végső csapást: És az miért baj? :o Egyszerűen nem hittem el a kérdést, és még most is elszomorít, ha csak eszembe jut.

Idézetet írta: Alk Dátum szeptember 15, 2021, 11:17:12
Nem is olyan rég találkoztam egy ismerőssel, aki aztán felhozta a politika témát, s kérdezte, hogy kire fogok szavazni. Mondtam, hogy egyelőre nem tudom, de a Fideszre nem. S jött is reflexből az agyzsibbasztó kérdés, miszerint "Miért, a Gyurcsány jobb volt?" Itt már tudtam, hogy ennek a beszélgetésnek semmi értelme, de azért megindokoltam a válaszomat. A lista végén megemlítettem a propagandát, mire bemérte a végső csapást: És azért miért baj? :o Egyszerűen nem hittem el a kérdést, és még most is elszomorít, ha  csak eszembe jut.
Ez az egy érvük van, hogy Gyurcsány is barom volt.
Ez így is van, de ami most van, annak véget kell vetni, akkor is, ha Fekete Pákó vagy Győzike jönne.

Másik érv még, hogy Gyurcsányék is loptak.

Ez is így van, csak nem mindegy, hogy 100 egységből lopsz el 30-at vagy 10 ezer egységből 6 ezret.


Semmi esély sajnos ellenük, az oŕegasszonyok a zsebükben lesznek a +70 ropi nyugdíjjal, ha baj van, tolnak a cigányoknak is 20-30 ropit, és el is dőlt.

Nagyon jó meglátás és még jobb, hogy felhívtad egy olyan problémára a figyelmet @csabax , ami a jelenben és a jövőben is óriási károkat okozhat.

Egy olyan generáció nőtt fel, akik az "erőszak és a félelem gyermekei", hiszen mindig háborúban állunk, mindentől tartani kell, folyamatosan támadnak minket. Mindent eltiprással lehet megszerezni, át kell gázolni a másikon, háborúzzál vele és győzd le, ezt láthatják a médiában. Az pedig, hogy a fiatalkori minták milyen hatással vannak ránk, elég csak a szüleinken, nagy szüleinken lemérni: akik a háború előtt születtek és a '40-es években már 8-10 évesek voltak, azok nélkülöztek, folyamatosan félelemben éltek. Ezek a személyek most már nagy- vagy dédszülők, mit láthatunk tőlük? El kell spajzolni az ételt - háborúban is ezt kellett -, hosszú időre legyen kaja, mert bármi történhet. Óvnak mindenkit, hogy ne menj tüntetni, ne szólj semmit, mert meghalhatsz. Ők ebben a korban nevelkedtek, ezeket a mintákat hozták magukkal, míg a mostani fiatalok a @csabax által említett dolgokat.

Az pedig látszik, hogy egy-egy vezető milyen hatással lehet az adott régió vagy ország jelenére és jövőre. Pablo Escobar nem volt miniszterelnök, viszont hatása mai napig érződik Kolumbiában. Vele azonosítják az országot, gyakorlatilag milliók életét tette tönkre egy életre, körülbelül 35 évig tartott, mire nagyjából visszaállt a normális kerékvágásba az ország, de nem lehet tudni, hogy az utóhatása milyen lenyomatot hagyott a mostani 10-20 évesekben. Ezt majd 5-10 év múlva lehet tudni. Rendkívül hasonló helyzetben van Mexikó is, ahol egy olyan politikai elit kezében volt a hatalom (PRI), akik mindent elkövettek (merényletek, gyilkosságok, lepaktálás a drogkartellek stb.), hogy végletekig a hatalmon maradjanak. Ezt nevezik az örökkévalóság politikájának.

Az örökkévalóság politikájának lényege, hogy egy helyben állunk, ne legyen változás, maradjon minden úgy, ahogyan van, mert az a jó. Egyik alapvető pillére az örökkévalóság politikájának, hogy a fenyegetés ugyanaz (migráns, Soros, Gyurcsány stb.), ezek rendszerint visszatérő elemek, de ami ennél is fontosabb: kormány egyszerre csak egy dolgot tud csinálni - meg kell védeni az országot -, nem lehet fejlődni is, illetve sok mást dolgot, ami előrébb vinné a társadalmat. Ahhoz, hogy ez a rendszer működjön, utánpótlásra van szükség. Azt mondanom sem kell, jobb, ha a társadalom nagy része tudatlan marad (le kell építeni az oktatás), illetve azt tanulja, ami a "mi történelmünk", amit az adott rendszer gyártott (ingyen tankönyv, átvenni az intézmények felett az irányítást, újragondolt sorozatok és filmek az adott régió vagy ország történelméből).

Ezzel meg is lehet fogni a fiatalság bizonyos részét, ami az átalakított választási rendszernek köszönhetően, hosszú évtizedekre bebetonozza az uralkodó politikai erőt. Ehhez az alaphoz jön a mesterségesen szegénységi szinten tartott, @zbking által említett nyugdjíasok és romák, akiknek kis aprót csepegtetnek. Az sem véletlen, hogy ennyire elengedik az inflációt (drágulás, még jobb pillanatban jön a segély), hiszen az így kiosztásra kerülő 50-100 ezer forinttal ellensúlyozzák ennek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegnek a problémáit, cserébe a szavaztokért. Gyakorlatilag így a társadalom nagy része a butulás útján van, mindössze a kormánypárti sajtóból tájékozódhat, ami olyan szituációkhoz vezethet, mint amiről @Alk vagy @sleve írt nekünk. Mivel minden egyes nap ugyanazt hallják, ezért már ők is átveszik ezt a mantrát.

Ami a megdöbbentő, hogy nem lehet az egészet a "buta" emberekre fogni, ugyanis ügyvédek, vállalkozók, egyetemi tanárok (és még lehetne sorolni), ugyanúgy átveszik ezt a mantrát. Elmondanám, ha nem lenne internet, sokkal rosszabb lenne a helyzet (okkal történt az internetadó bevezetésére tett kísérlet is). Fontos még kiemelni a könyvek szerepét, mivel ez még mindig egy olyan eszköz, amivel sok emberhez el lehet érni, hiteles hírforrás. Különböző módok vannak arra, hogy a könyveket a javunkra fordítsük: kiadók vásárlása (így azt adják ki, amit mi mondunk), darálás (esetleg égetés) vagy épp a történelem megváltoztatása. Manapság már jóval szofisztikáltabb módot választanak az örökkévalóság politikusai: dezinformáció az interneten (fake news, trollhadseregek) és a nyomtatott sajtóban.

Én úgy gondolom, hogy ezen módszerek mentén, ez egy tökéletesen működő gépezet. Amikor egy-egy harciasabb ellenzéki képviselő megmondja, hogy jövőre jön az elszámoltatás, akkor vajon elgondolkodtak azon, hogy ezt a rendszert nem lehet lebontani 1-2 nap alatt? Az oroszok ugyanis 20-21 éve építgetik és javítgatják, illetve utálja adaptálják a kijelölt országba. Mi történik, ha kormányváltás van? Az, hogy a kasszában nincsen pénz, minden egykor állami kézben lévő dolgot kiszerveztek és olyan szövevényes céghálók vannak, hogy évek kellenek, mire kibogozzák őket. Csak egy újabb példa, hogy mennyire el vannak maradva az úgynevezett "jók": amikor az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) megkezdte a dél-amerikai munkáját, hosszú hónapokba - évekbe - tellett, mire az addig már óriási hatalommal rendelkező Pablo Escobart "bemérték".

A helyzet az, hogy a különböző országokban - ahol felütötte fejét az örökkévalóság politikája - rendkívül rosszul fognak hozzá a probléma megoldásának. Agresszióval, hogy elkezdik szidni az adott kormányt (ezt az egyszerű ember is tudja csinálni). Evezzünk egy kicsit más vizekre: elromlik az autód, ott állsz út szélén, megállnak segíteni, de az illető sem tudja megoldani a problémát, így közösen elkezditek szidni a gyártót. Megoldódik a probléma? Nem. Attól még ott fogtok állni az út szélén. Ellenben egy olyan személy fog segíteni, aki alternatív megoldást kínál a kialakult helyzetre. Visszacsatolás Pablo Escobarra és az ő kedvenc városára, Medellinre.

Medellin a '70-es évek második felétől, de elsősorban a '80-as évek közepétől a bűn városának számított. A lakosság többsége drogokból élt (termesztés, csempészet, eladás, védelem stb.), folyamatos volt az agresszió. Magas volt az iskolázatlanság, tehát kevés volt a tanult ember, egyetlen kiút volt: drogkereskedő lesz az adott gyermekből (luxusprostituált, ha lány). Ekkor azonban egy teljesen új vezetés érkezett, mely az alábbi megoldást kínálta: "A szegénynegyedek felzárkóztatása, a közösségi és kulturális terek kiépítése, a fenntartható és kiterjedt közlekedési hálózat fejlesztése, valamint, hogy a lakosok közvetlen befolyáshoz juthatnak az önkormányzati döntéshozatalban."

A legfontosabb viszont, amit jó lenne jó pár politikusnak eltanulni Sergio Fajardo medellini polgármestertől: meghallgatta az embereket.
"Bár a kartellek felszámolása után a zsigeri reakció az lett volna, hogy fegyveres rendőröket küldenek a problémás (és leginkább szegény) negyedekbe, a várostervezők a lakosokkal egyeztetve más eszközhöz nyúltak. ,,Ahelyett, hogy még több fegyverrel árasztották volna el az utcákat, inkább befektettek a szegény közösségekbe, és az ottani lakosokat elsőosztályú állampolgárokként kezdték kezelni. Így lehet igazán megváltoztatni életeket" – mondta a Newsweeknek Boyd Cohen, a barcelonai EADA üzleti egyetem urbanista kutatója. Fajardónak 2007-ben lejárt a mandátuma, de utódain keresztül a szellemisége tovább öröklődött."

Teljes cikk: https://qubit.hu/2021/09/15/igy-lett-medellin-a-kokain-es-az-eroszak-kozpontjabol-az-egesz-vilagnak-peldat-mutato-zold-okosvaros

Azon pedig szintén mosolygok, mikor már elkezdik kialakítani a kormányaikat az ellenzéki jelöltek. Először velünk, választókkal foglalkozzatok, mit szeretnénk. A Fidesz választási szlogenjein is hasonlóak, folytatjuk tovább. Mit?  ;D Senki sem foglalkozik velünk, MAGYAROKKAL.

Alkhoz hasonlóan, én sem tudom eldönteni, ki szimpatikus számomra. Az nekem bevallom meglehetősen kevés program, hogy leváltják a Fideszt, én végre valami olyat akarnék látni, akár egy pálfordulással a Fidesztől is, nem vagyok semelyik oldal ellen, hogy végre a közös érdek, a közösségi gondolkodás felváltja a megosztottságot. Ez sokkal több profittal járna, ezt miért nem látja be már végre valaki? A profitot nem a klasszikus anyagi többletben értem, hanem egy értelmes vita olyan gondolatokat szülhet mondjuk az egészségügy kapcsán, ami alapjaiban forradalmasítja a gazdasági fedezését a kórházaknak és rendbe teszi az egész kérdéskört. Édesapámat gégéjével műtötték, és aki műtötte annyira érdeklődik eziránt a terület iránt, hogy külföldről járnak hozzá gyakorlatra. Rengeteg érték hever a lábaink előtt. Egy nagyvállalat is tart meetinget, nem azért, hogy létszámsor olvasást tartsanak, ütköznek a vélemények, meglátások, és a közös gondolkodásból születik valami jó.

Tele van az ország elképesztően okos emberekkel, a tudományos híreket ha olvassátok, nagyon szegényes körülmények között érnek el olyan eredményeket, amiket az agyonpénzelt amerikaiak sosem. Nyissunk már végre egymás felé, legyen már konszenzus az, hogy ne az egyik oldalnak legyen jó, hanem az egésznek. Még egy Mészáros Lőrinc is jobban jár, ha ebből a feudális világból átlépünk a haladóba, mert az több pénzt termel. Már rég volt magyar, aki értette a számítógép alapjainak működését, amikor a világ még csak nem is sejtette, hogy ez lesz a jövő. Vagy amit itt levezettem, ez sosem fog létrejönni? Teljesen esélytelen?

Remélem ide nem fogunk eljutni, bár elindultunk errefelé lassan. A legutóbbi 2 órára kellett leállítani a cuccost, így lett meg a 2/3. A nő befordult, végül lemondott (lemondatták).

https://24.hu/kulfold/2021/09/15/oroszorszag-valasztas-ellenzek-navalnij-csalas-putyin/