Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Nem vagyok egy nagy sorozat elemző csak nezem es kesz.. De ebben a sorozatban annyi logikatlansag van, meg nekem is feltunik folyamatosan . Tortenik valami es a szalat nem varrjak el rendesen, de nem tudni hogy ez azert van mert kretenek az irok, vagy lesz jelentosege. Gyanitom az elso, semmi nem utal arra hogy a masodik.

Anno úgy volt, hogy belekezdek, de nem sok jót olvastam róluk. Ami szintén elriasztott, hogy kik a készítők:
- Robert Zemeckis: ő elsősorban filmes, ott azért nagyon komoly szaktekintély (Forrest Gump, Számkivetett, Vissza a jövőbe stb.), de sorozatokat elvétve csinált (elsősorban a 90-es években volt aktív). Azok sem futottak be óriási karriert.
- Jeff Rake: Két jobb sorozata volt (Bones és Boston Legal), azok is még a 2000-es években, utána indult meg a lejtőn.

Nagy valószínűséggel ennek is köze van hozzá, hogy nem sikerült ezek szerint minőséget alkotni (bár én nem láttam egyetlen részt sem emlékeim szerint). Szerintem kiemelten fontos, hogy egy sorozatnál ki a készítő, illetve az is, hogy pályafutása melyik szegletében készíti az adott sorozatot. Lehetséges, hogy valaki éveken át top volt, de aztán megcsömörlött és idő kell neki, mire visszatalál az útjára. Az is megeshet, hogy egyszerre elvállal 2-3 munkát és van, amelyik jobban tetszik neki, míg a másikat elhanyagolja, esetleg szimplán túl akar esni rajta. Utóbbira talán nem rossz példa Noah Hawley. Hozzá kapcsolható a Fargo és a Legion sorozat az elmúlt évekből. Fargo első évadja kiváló volt, de utána csökkent a színvonal. Közben ő elkezdett foglalkozni a Legionnal, ami viszont szintén siker lett.

Nem egyszerű eligazodni ennyi sorozat között, nehéz kiválasztani a jót, de vannak arra utaló jelek, miből lesz később siker. Tényleg rengeteg sorozat készül évente és az emberek ideje is véges, szóval nem szívesen fogunk bele olyanokba, amik végül elbuknak, esetleg több bosszúságot okoznak, mint amennyire jót. Én számtalan borzalmasan gyenge sorozatba futottam bele, olykor magamat kínozva.

Valami szerencsés véletlen folyamán tegnap az AXN-en belefutottam a Harrow végébe, és rájöttem, mennyire szerettem én azt a sorozatot :) A második évad kezdése is olyan jónak indul, mint amilyen az első volt végig, simán 9/10-es sorozat nálam. :great:

Ja meg a New Amsterdam nevű kórházas sorozat is egész tetszetős trailer alapján, nem emlékszem, hogy lett volna itt szó róla, érdemes belenéznie akit érdekel ez a vonal.

Harrow S02E05

Érdekes feliraton akadt meg a szemem a Harrow egyik epizódja közben.. ??? :D


Miért kellett lefordítani a címeket magyarra? ;D Némelyik büntet rendesen.
https://www.sorozatjunkie.hu/2019/10/04/a-magyar-nyelvu-netflixes-sorozat-magyar-cimei/

Szóval szarásig van magyar tartalom most már a netflixen, lehet nézni szinte mindent, felkészül az amazon prime, disney és a többiek.

Nekem ezek a kedvenceim :)

Tíz ember a szigeten (The I-Land)  -  lényegében spoilerez már a címmel

Vidám (Happy!)  -  néha ül a tükörfordítás, de itt mellémegy

Gyilkos űrhajó (Nightflyers) és Gyilkos eső (The Rain)  -  Ezek meg annyira tipikus magyar címek. Direkt tesznek bele valami megbotránkoztató, vagy erősebb hangvételű szót. Lehetett volna Halálos gyilkos eső is!

Gyilkosfaragás (Making a Murderer)  -  Még egy gyilkosos, ahol még el is férne a gyilkos szó, de faragás?

Nem szeretek a fordításokon fennakadni, de mindig azt érzem, hogy olyan csinálja, aki a nyelvtankönyvi angolt érti keni vágja, de a szlenget, a hétköznapi beszédet, idiómákat egyáltalán nem.

Én az eredeti nyelven hagynám őket, azt vártam, hogy még a Gotham-et is lefordítják: A denevérember szülővárosa  ;D
Ami nekem megmaradt a mai sorozatok magyarításából a "köznyelvben", az a Game of Thrones / Trónok harca. Beszélgetések során sem hallottam még, hogy bárki a magyar címet használná egy esetlegesen már lefordított sorozatra.

Ugyanakkor, hogy ne csak a negatív dolgokat nézzem, eszméletlen mennyiségű sorozathoz gyártottak feliratot vagy szinkront (esetleg mind a kettőt). Azért is pozitívum ez, mert olyan sorozatok juthatnak el így családokhoz, mint a The Crown, ami elé simán le lehet ültetni a nagyit, mert jobb, mint a TV-ben nézni valami szart. Rengeteg sorozatból lehet tanulni, egyre több a történelmi / valós események alapják készült műsor, szóval ez örömteli. Én bízom benne, hogy jó pár csaladnál változnak a tv nézős szokások, átszoknak HBO-ra vag Netflixre (esetleg majd a többi szolgáltatóra). Természetesen árban jóval borsosabb, mert egy 90-100 csatornás előfizetés körülbelül 3-4 ezer forint környékén van, míg egy Netflix+HBO kombináció 5000 forint környéke (premium csomaggal). Ezért mondjuk egy raklapnyi filmet kapsz a sorozatok mellé, plusz, pár hónap és szerintem ott lesz az Amazon is. Bezosnak komoly tervei vannak, ha előfizetsz a Prime-ra, akkor ugye ingyenes szállítás Amerikából az Amazon termékeire, ezeken kívül filmek, sorozatok és zenék, majd elvileg jön sportrészleg is. Különböző sportágak közvetítése, kis túlzással olyan 10-13 ezerből ki lehet hozni korlátlan mennyiségű új filmet, sorozatot és sporteseményt. És akkor olyanról még szó sem esett, mint az Apple szolgáltatásai, ami szintén sokat tehet hozzá a piachoz.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 12, 2019, 15:34:38
Apple közben kijött a streaming szolgáltatás paramétereivel:
- havi díjcsomag 5 euró (kb 1800-1900 ft), ez szerintem a mai piacot figyelembe véve, nagyon jó ár
- november 1-jén indul (egyhetes próbaidőszak van), ráadásul hozzánk is rögtön érkezik
- magyar specifikációk, felirat, szinkron stb., minden lesz

Az Apple által bejelentett sorozatok száma 30 felett van az új platformra, de ha levesszük az animációt, gyereknek szólót, akkor is a következő 2-3 évben minimum 25 új sorozatot kaphatunk, olyan sztárokkal, mint: Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Chris Evans, Jason Momoa, Steve Carell, Justin Theroux, Jennifer Garner, Aaron Paul, Kevin Durant, Brie Larson, F. Murray Abraham, Christian Camargo, Julianne Moore, Rupert Grint vagy Joel Kinnaman.
Rendezők között is a minőségre törekedtek: J.J. Abrams, Neil Cross (Luther), David Manson (Ozark, House of Cards), Brian Grazer (Oscar-díjas, Egy csodálatos elme) és még lehetne sorolni. Amiket megvettek forgatókönyvek / könyveket, azok sem piskóták, ott van Min Jin Lee-től a Pachinko, amely óriási siker volt világszerte. Aztán Gregory David Roberts könyvének megfilmesítési jogait is megvették, melyet a legjobb kalandregények között tartanak számon. A Shantaram állítólag egy zseniális alkotás, egyszer talán lesz rá időm, bár lehet, hogy sorozatként előbb kerül rá sor.

Dicséretes, hogy a készítők a specifikációk kapcsán gondoltak ránk is, egy mindössze 9 milliós nemzetre, 2020-ban ott fogunk tartani, hogy gyakorlatilag az összes szolgálatónak lesz magyar felülete, szinkronos és feliratos sorozatok. Bízom azért benne, hogy ez a "sorozatos nyelvtanulást" nem fogja háttérbe szorítani.

Idézetet írta: Pozzato Dátum december 30, 2017, 12:30:01
Gomorra
A harmadik évadban aztán jött a darálás. Rögtön az elején egy újabb fontos szereplő vált ki, majd fokozódott a színvonal és talán a legjobb évadot láthattuk. Enzo behozatala jó döntés volt, ahogyan a folyamatosan változó hatalmi harcok is megadták az évad hangulatát. Remek akciójelenetek, igazi vérengzések, családi drámák, parádés zenék és képi világ. Azt hiszem, hogy így kell sorozatot csinálni. Az olaszok megcsinálták, így jár nekik erre az évadra a 10/10. Viszont, hiába rendelték be a negyedik szezont is, én elkaszálom a sorozat. Úgy érzem, hogy a csúcson kell abbahagyni és az évad utolsó két rész annyira erős volt (főleg az utolsó 10 perc), hogy ezt nehéz lesz űberelni. Szinte az összes kedvencemnek búcsút intettem, így nem sok olyan szereplő maradt, aki miatt visszatérnék.

Spoilerek jönnek
Nem bírtam elkaszálni, pedig az újabb évad már jó ideje lement, aztán tegnap gondoltam hozzáfogok. Elalvás mellé választottam így, hogy már csak egy olyan szereplő maradt, akinek még érdekel a sorsa. Azon kaptam magam, hogy lement két rész, szóval összességében szerintem nem rossz. Ami engem zavar, hogy kezdik egyre több sorozatban átvenni ezt a "kedvelt (fő)szereplőt nyírjuk ki" metódust. Elhiszem, hogy ezzel a drámai hatást akarják fokozni, esetleg valami katarzist akarnak azzal, hogy valamilyen módon visszahozzák (például a flashback részek), de szerintem eléggé visszás. Gondolom a készítők is arra alapoznak ilyenkor, hogy az emberek maradnak, mondván, kaphatnak egy kis szeletet a későbbiekben a kedvencükből. Bizonyítani akarnak, hogy nélkülük is megy tovább a műsor. Ciro "l'Immortale" Di Marzio karaktere szerintem a legfontosabb volt a sorozat számára, sokan vele azonosították a Gomorrát. Hiába állt a középpontban a Savastano család, Gennaro, mégsem érzem azt, hogy ő lenne a főszereplő. Valószínűleg majd Patri kerül előtérbe a negyedik évadban, illetve Gerlando Levante. Nem tudom, hogy a sorozat elbírja-e egy újabb kiemelt szereplő halálát, tud-e olyan markáns személy a színre lépni, aki a helyükbe léphet. Olvasgattam régebben külföldi fórumokat, ahol írták, hogy már Salvatore Conte kiválása is nagy hiba volt, de ide sorolható még O' Principe is. Utóbbi karakterét szerintem keveset használták, jóval nagyobb lehetőségek rejlettek benne. Pietro és Malammore megölése szükségszerű volt, mivel kellett az őrségváltás, de persze Ciro és a többiek halálát is lehet magyarázni. Cironál gondolom azt akartam bizonyítani, hogy senki sem kerülheti el a végzetét, még a halhatatlan jelzővel illetett emberek sem.

Megjött a Jack Ryan második évadja, egyben kiadták az egészet. Még nem kezdtem neki..

Az Apple TV+ is megérkezett, egyhetes ingyenes próbaidővel, aki mostanság vett tőlük terméket, az pedig ingyen kapott mellé egyéves előfizetést. Egyetértek az Index cikkével, ami épp most jelent meg.

Ahogyan írtam régebben, kedvező az ár, megvalósítás viszont egyelőre gyér. Hiába mindössze 1890 HUF, szerintem ez eyelőre nem éri meg a szolgálatást. Négy sorozattal indultak neki, ami nem túl nagy szám, inkább a minőségre törekedtek (ami szintén változó). Egyéne válogatja, kinek melyik tetszik (nekem három az, amely felkeltette az érdeklődésem, ebből kettő esetében lehet belőle folytatás). Mindegyikből három rész jött ki, gyakorlatilag úgy leszünk a következő évig, hogy havonta 16 részért fizet az ember 1890-et. Igaz, ott van a háttérben 20-nál is több fejlesztés álló sorozat (amikről már írtam itt), köztük számtalan érdekessel, de érdemes várni véleményem szerint az alábbi okok miatt:

"Már most, az induláskor elérhető több más szolgáltatás is a TV applikációjukon keresztül, de valódi integráció majd csak májustól lesz elérhető, eleinte(?) csak az USA-ban. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a felhasználó a TV appon keresztül 150 szolgáltatást ér majd el, 150 olyan tévéadót és streamingplatformot, amit jó esetben 150 külön appon keresztül. A lényeg itt a felhasználói élménynek hazudott kényelem és lustaság, aminek én nagy élharcosa vagyok egyébként:

Az app intergrálja az összes előfizetésünket az HBO-tól a Hulun át a kábelcsomagunkig, és onnantól nem a felület számít hanem a tartalom. Az Amazon The Marvelous Mrs. Maisel című sorozatát akarom nézni? Rákeresek, feldobja, klikk, nézem. Ezért cserébe az Apple részesedést kap a többi cégtől, melyek között a Netflixen kívül mindenki ott van, még az HBO is. Az USA-ban tehát májustól elég csak belépni a TV appba, kiválasztani a szolgáltatásokat, és a fizetés az Apple fiókon keresztül meg is történik, nem kell hat passworddel törődni, és mindenféle szolgáltatói rigolyákkal foglalkozni."


Hogy ezek pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz?
Ott lesz az HBO Max, akikkel az Apple pár napja kötött szerződést. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer órányi műsor, rengeteg sorozat, saját tartalom és a legújabb filmek (ahogyan a Netflixnél, úgy itt is, kvázi mozikba kerülés után jönnek is). Megnézheted akár a TNT vagy a The CW aktuális műsorait, olyan retro sorozatokat, mint a Jóbarátok, vagy éppenséggel újakat, mint a GoT spinoff és még lehetne sorolni. A Netflix emiatt fog lépéshátrányba kerülni, ugyanis sok sorozatot megvásároltak tőlük, így az ő platformjukon már nem lesz elérhető mondjuk a Jóbarátok.
Jövőre tehát még nagyobb mennyiségben lesznek ott az Apple alkalmazásain a sorozatok, filmek, de még sportesemények is. Az, hogy ez összesen mennyibe fog fájni, az már egy másik kérdés. Jelenleg szerintem érdemes kivárni, mert én is lelkes voltam az Apple sorozataitól, de a valóságban ez még messze van attól, ami megéri a havidíjat. Ha hozzánk is jönni fog a következő évben ez a nagy átállás, akkor viszont el lehet gondolkozni, mert kvázi elég lesz egy Apple + Netflix kombináció, amivel szinte mindent le lehet majd fedni (Amazon, Hulu, CW, HBO, Disney stb.).

Talán ebben a topicban prognosztizáltam pár évvel ezelőtt, hogy a sorozatok lenyomják majd a filmeket, azt hiszem, ez korábban eljön, mint amit én jósoltam. Most már nem derogál egy-egy nagy sztárnak, hogy sorozatban játsszon, sőt, most már biztos megélhetésként tekintenek rá, hosszútávú munkaként. Ezzel pedig olyan szintre kerülhetünk mi magyarok is, hogy egyre több háztartásban mondják majd vissza a tv-s előfizetéseket, mondván ott lesz a Netflix vagy HBO, minek ide más, ha náluk azt nézek, amit akarok?

Idézetet írta: vmlinuz Dátum november 01, 2019, 17:32:00
Megjött a Jack Ryan második évadja, egyben kiadták az egészet. Még nem kezdtem neki..
Necces, szerintem az első jobb volt. Azért az alábbi kép nekem nagyon tetszett.

For All Mankind: Az a 6,7 szerintem gyenge az IMDB-n, azért annál jobb, de nagyon divatossá akarják tenni a sorozatot, ami nem feltétlenül tesz neki jót.
Mandalorian: Ez meg mi volt?  ;D 9,1? Az nem semmi, szép, kidolgozott, meg kiszámítható, mint egy Crouch-ra felépített játékrendszer.  ;D

The Morning Show: Fogalmam sincsen, mi fog ebből kisülni, meddig húzzák a főszálat, de eddig nem rossz. Komolyan felmerül bennem a kérdés, hogy Reese Witherspoon jó színésznő? Mert a buta szöszis időszaka után, most már egyre komolyabb sorozatokban kap helyet. Ahogyan a Big Little Lies, úgy a The Morning Show is a nők helyzetéről szól. A második részben Witherspoon Chip-es jelenete parádés volt, kiválóan alkalmazzák a 2-3 nagy sztár elképzelést, nem nyomta el Aniston Whitherspoont (sőt!). Azért ne gondoljuk túl ezt a sorozatot, nem egy Newsroom, attól azért messze van, ez könnyebben fogyasztható még akkor is, ha a téma nehezebb.

The Man in the High Castle - Az ember a Fellegvárban

Az itthon Az ember a fellegvárban címen kiadott Philip K. Dick-történetet Frank Spotnitz adaptálta. Az alternatív történelmet ábrázoló bemutató sorozat története nagyjából dekódolható a hazai könyvkiadás fülszövege alapján: "Amerika, 1962. A rabszolgatartás újra legális. A néhány túlélő zsidó álnéven bujkál. San Franciscóban a Ji King legalább annyira hétköznapi dolog, mint a telefonkönyv. Mindez azért, mert a szövetséges hatalmak elveszítették a második világháborút, és az Egyesült Államok területén most közösen osztozik a császári Japán és a náci Németország. De azt mondják, létezik egy könyv. Egy betiltott könyv, amely egy másik világról szól. Azt is mondják, hogy abban a másik világban a háborút a szövetségesek nyerték meg. Mindenki a valóságot keresi, de vajon létezik-e valóság egyáltalán?"

1. évad 7. részénél járok, de nagyon ráfüggtem ??? Kritikaként olvastam olyat, hogy nem elég pörgős; szerintem ez itt pont előny. Észre lehet venni olyan dolgokat (és azon elgondolkozni), amit egy gyorsabb tempójú sorozatnál esélytelen. Ez a disztópikus világ teljesen magába szippant :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum november 18, 2019, 19:57:03
The Man in the High Castle - Az ember a Fellegvárban

Az itthon Az ember a fellegvárban címen kiadott Philip K. Dick-történetet Frank Spotnitz adaptálta. Az alternatív történelmet ábrázoló bemutató sorozat története nagyjából dekódolható a hazai könyvkiadás fülszövege alapján: "Amerika, 1962. A rabszolgatartás újra legális. A néhány túlélő zsidó álnéven bujkál. San Franciscóban a Ji King legalább annyira hétköznapi dolog, mint a telefonkönyv. Mindez azért, mert a szövetséges hatalmak elveszítették a második világháborút, és az Egyesült Államok területén most közösen osztozik a császári Japán és a náci Németország. De azt mondják, létezik egy könyv. Egy betiltott könyv, amely egy másik világról szól. Azt is mondják, hogy abban a másik világban a háborút a szövetségesek nyerték meg. Mindenki a valóságot keresi, de vajon létezik-e valóság egyáltalán?"

1. évad 7. részénél járok, de nagyon ráfüggtem ??? Kritikaként olvastam olyat, hogy nem elég pörgős; szerintem ez itt pont előny. Észre lehet venni olyan dolgokat (és azon elgondolkozni), amit egy gyorsabb tempójú sorozatnál esélytelen. Ez a disztópikus világ teljesen magába szippant :ok:

Pont jókor kezdted, záró évad (negyedik) elmúlt héten jött ki, annyi a differencia, hogy Philip K. Dick könyve csak az első évadot fedi le, de összességében szerintem a többi is grandiózus (látványvilágban a második nem volt semmi). Ha érdekel még a kiváló író más adaptációja is, akkor érdemes filmek között keresgélni. Szárnyas fejvadász vagy a Különvélemény alap könyvek/filmek közé tartozik, de én ajánlanám a Kamera által homályosan (A Scanner Darkly), ami unikumnak számít. Ha pedig szimplán csak könyv, akkor: A végső igazság. Zseniális alkotás.

#599 november 25, 2019, 20:18:41, firgabácsi
Elkezdtem nézni a Miss Sherlockot tegnap. És bejön:-) Japán sorozat, régebben nagyon rá voltam kattanva az ázsiai filmekre, de ez kb. 15 éve volt, azóta ez a "szerelem" jelentősen enyhült, de ez most eléggé tetszik. Nem feltétlenül azért mert annyira minőségi sorozat, bár nem rossz, inkább a különleges hangulata miatt amit alapból a tény ad neki, hogy japán.
Így aztán szimplán a szereplők viselkedése, egymáshoz való viszonya, gesztusai, hanghordozása miatt is érdemes belenézni szerintem. Meg a tokiói városképek miatt is.
Amúgy meg krimi persze, mondhatni egy modern japán Sherlock Holmes sztori, a főhős szerintem elég szerethető ( Egervári Sanyi bácsi után szabadon), bár nem is ez a jó szó rá, inkább a különös, vicces, aranyos, bosszantó, idegesítő, vonzó keveréke.