NBA 2021/22

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Vissza a '90-es évekbe?

Egy jó kis retro mérkőzésre van kilátás.  Olvasd tovább


Idézetet írta: Pozzato Dátum november 27, 2021, 11:44:57
Bazska nálam egy ideje leírta magát. Tudom, ezzel nem leszek népszerű, de nagyon messze van az olyan szakértőktől, mint Török Péter. Én egy ideje már nem hallgatom őket, szakmailag semmit sem tudnak hozzátenni. Valószínűleg azért is védte Jamest, mert anno nagyon promózta itthon a könyvét, interjúkat adott, így pedig hogyan lehetne hiteles arc? Sehogy.

Bazskát szerintem elvitte a hírnév, az influencerség, kilépett a szakértő szerepből és ilyen általános megmondóember reklámfelület lett belőle, egyszer valami benzinkutas szendvicsreklámja ugrott fel.

Pedig lehetett volna egy gyengébb Török Péter utód, és azért gyengébb, mert Török Péter egy isten. Olyan tudása, olyan stílusa és objektivitása van, amivel utánozhatatlan kategóriába jutott. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy az USA-ban is elismert szakértő lehetett volna. Ez az egész persze csak szubjektív vélemény :)

Idézetet írta: TiB Dátum november 27, 2021, 17:03:19
Bazskát szerintem elvitte a hírnév, az influencerség, kilépett a szakértő szerepből és ilyen általános megmondóember reklámfelület lett belőle, egyszer valami benzinkutas szendvicsreklámja ugrott fel.

Pedig lehetett volna egy gyengébb Török Péter utód, és azért gyengébb, mert Török Péter egy isten. Olyan tudása, olyan stílusa és objektivitása van, amivel utánozhatatlan kategóriába jutott. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy az USA-ban is elismert szakértő lehetett volna. Ez az egész persze csak szubjektív vélemény :)

Ennyire nem voltam tisztában a dolgokkal, mármint, hogy ilyen benznkutas témákban is szerepelt. Kell a pénz, neki is gyereke van, illetve azért a sneakerek sem olcsó mulatság. Ez is amúgy egy érdekes kérdést vet fel, hogy mennyire hiteles egy olyan elemző, aki már nem is "gyakorolja" a szakmáját, inkább a hírnévvel foglalkozik, brandet épít?

Török Péter rengeteg dolgot tudott, többségét fejből, hihetetlen agya van. Mondjuk fociban is extra volt, de abba nem akart "beleszólni", pedig valószínűleg ott is kenterbe verte volna a többieket.

Na jó, szimpátia ide vagy oda, elmondom a másik esetről is a véleményem. Elvégre ez egy fórum, ahol mindenki "kiöntheti a lelkét". :)

Szóval mint köztudott az IND-LAL meccsen James "utasítására" kivezettettek két embert az első sorból (a sokezer dolláros székekből). Bár vannak már feltételezések, hogy állítólag miket mondtak a szurkolók Jamesnek, de bizonyíték sajnos nincs rá. És engem ez zavar a legjobban. Vagyis hogy úgy "ítélkeztek" valakik felett, hogy egyedül a "sértett" szava számított.

Szögezzük le az elején, hogy ha valóban James gyerekével viccelődött a két fiatal, az mérhetetlen nagy tahóság, amire nincs mentség. Ugyanakkor ez egy sokkal összetettebb dolog. Ezek a játékosok elsősorban a szurkolókból élnek, és James is részben miattuk tud évi sok-sok-sok millió dollárt hazavinni. Mostantól viszont ez lesz az új divat, hogy ha valakire csúnyát mondanak, akkor csak int a játékos a bírónak, és máris viszik ki a bekiabálókat? Sajnos senki nem tudja, hogy mi volt a konkrét bekiabálás, hiszen utólag mindkét fél azt mond, amit akar. És ezért sem értem, hogy miként történhet meg olyan, hogy egy játékos szól a vezetőbírónak, aki szó nélkül elhisz mindent, és a rendezőkkel kiviteti a szurkolót. Ezután bárki bárkit kiküldhet, aki neki nem szimpatikus? Elég csak azt mondani, hogy "márpedig én azt hallottam, hogy ő anyázott engem". Ha egy szurkolótábor kórusban szidja az ellenfél egyik játékosát, akkor kiküldik a teljes tábort? És megint oda kell kilyukadni, hogy ha James ezt megtehette (és a bírók, valamint a biztonsági őrök szót is fogadtak neki), akkor ezek után melyik bíró meri majd kétségbe vonni bármelyik játékos szavahihetőségét? És akkor 3 percenként megáll majd ilyenért a játék? Megint kezdünk nagyon rossz irányba elmenni.

Amikor egy focimeccsen kórusban szidják a játékvezető "k..va anyját", akkor a játékvezető is kiküldheti a teljes vendégszektort, hiszen megbántották a családtagját? Ne áltassuk magunkat, nem egyedül James kap gusztustalan támadásokat a nézőtérről, csak éppen ő az egyetlen, aki a hatalmas egója miatt úgy gondolja, hogy ha megállítja a mérkőzést egy ilyen látványos színházi kirohanással, akkor másnap minden hírportál élére tud kerülni. Jelentkezzen, aki sportolt már hivatásszerűen, és soha nem szidták valamelyik családtagját egy meccsen? Igenis tudomásul kell venni, hogy mindenhol vannak bunkó, degenerált szurkolók, akik a hétköznapi frusztráltságukat sokszor a meccs hevében vezetik le. Ezeket sajnos el kell viselni. Ha ez nem megy, akkor lehet, hogy érdemes új munkát keresni, vagy home officeban kosarazni.

És ne értsetek félre, nem a két szurkolót akarom védeni, mert ha igazak a pletykák a két renitens bekiabálásáról (HA igazak), akkor legalább egy évre kitiltanám őket az IND hazai mérkőzéseiről. Ugyanakkor továbbra is azt gondolom, hogy nem a játékos dolga a mérkőzés közben rendet rakni és intézkedni.

És ehhez kapcsolódva engedjetek meg nekem egy aranyos történetet, ami hűen mutatja, hogy már évtizedekkel ezelőtt is mennyire "természetes" volt a játékosok és a bírók szidása, és mennyire "természetellenes", ha csak picit bántották őket. A magyar kosárlabda-bajnokság 1988/89-es szezonjában a Csepel és az Oroszlány játszotta a döntőt. Mivel akkor még Csepelen laktam, így nagy Csepel-drukkerként a legtöbb meccsen ott voltam, és természetesen a döntő utolsó meccsén is. Az akkori csepeli csarnokról tudni kell, hogy nem volt túl nagy, szerintem még ezer ember sem fért be (bár a döntőre bezsúfolódtunk kétszer annyian), de legalább otthonos és hangulatos volt. Szóval ment a mérkőzés, a játékosok játszottak, a bírók fütyültek, a szurkolók pedig szurkoltak és szidták a bírót, ahogy mindig is. Aztán az egyik támadásnál – mindenki meglepetésére – a játékvezetők fújtak valamit a Csepel ellen. Az egész nagyon érdekes volt, mert ahogy minden szurkoló hirtelen megdöbbent (és próbálta magában értelmezni a szituációt), úgy az egész csarnokban kb. 2-3 másodpercig hatalmas csönd lett (legalábbis az addigi szurkoláshoz képest). És pont ebbe a csendbe belehasított egy nyugdíjas bácsika kiabálása, aki azt ordította a játékvezetők felé, hogy "Fúúú, te rosszindulatú". Erre szó szerint olyan röhögés tört ki a csarnokban, hogy a még a bírók is elmosolyodtak. Soha nem felejtem el, pedig ennek már több mint 30 éve. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy sajnos olyan világban élünk, hogy aki nem képes "komoly" szidalmakra, azokat megmosolyogják.  ;D

LeBron "Kislány" Jamest közben megbüntették: https://telex.hu/zacc/2021/11/27/lebron-james-los-angeles-lakers-nba-indiana-pacers-tanc-sam-cassell

Ez azonban minimális büntetés, semmit se ér, neki meg pláne nem. Ahogyan @HT is írta, akkora az egója, hogy ilyenekkel semmit sem érnek el. Nála a pénzbüntetés sem használna, de mondjuk ha kapna egy 20-30 meccses eltiltás provokálásért, liga felé beszólásért, illetve szándékos ütésért (halmozott lenne a kettő), akkor az kicsit földhöz vágná. Lehet valaki bármilyen nagy sportoló, ha agyilag egy zsák krumplit ér, akkor mindig belefut majd ilyen szituációkba.

Történet zseniális @HT  ;D

Életem harmadában kosaraztam, jártunk meccsekre, de nekünk ez megszokott volt, hogy eltűrjük a dolgokat. Szidták a családunkat, "megvárnak" meccs végén, ha nyerünk és társai, ezek teljesen átlagos dolgok voltak. Oda sem figyel az ember, mindössze egyszer volt olyan, hogy kizökkentünk a találkozóból és veszítettünk: komplett csapat ingyen ihatott a Szépasszony-völgyben, ha több, mint 10 ponttal kikapunk. Utána már csak a borra gondoltunk, nem hiába, "profik" voltunk.  ;D

Meddig bírja Paul George?

A Clippers játéka olykor egészen jól néz ki, de mi lesz így velük, ha egyik sztárjukat csapágyasra hajtják? Olvasd tovább


A pontatlag miert ennyire alacsony mostanaban a meccsek tobbsegen? A jarvany miatt az amcsik leleptek Azsiabol, ez oke, de itt is sok esetben 200 korul mozog a line, holott tavaly inkabb 210-220 kozott volt legtobbszor.

#52 november 30, 2021, 20:34:36, Pozzato
Idézetet írta: RedMunchen Dátum november 30, 2021, 17:51:39
A pontatlag miert ennyire alacsony mostanaban a meccsek tobbsegen? A jarvany miatt az amcsik leleptek Azsiabol, ez oke, de itt is sok esetben 200 korul mozog a line, holott tavaly inkabb 210-220 kozott volt legtobbszor.
https://www.sportfogadas.org/elozetesek/uj-korszakahoz-erkezett-az-nba


Annyi kiegészítés még a cikkhez, hogy egyre több csapat érzi úgy, hogy a védekezés a szabályváltoztatások miatt kifizetődő lesz. Sokkal agresszívabb a defenzív játék, fizikálisabb a kosárlabda, aminek én örülük. Túlságosan soft volt a liga, így végre visszatér az "igazi" játék az NBA-be.


Idén elég mostohán kezelem az NBA-t, mondom belenézek ebbe a Detroit meccsbe. Hááát nem sok játékos maradt, akit ismerek  ;D Koraábban a Billups-Hamilton-Prince-Wallace-Wallace féle csapat volt a kedvencem, PC-n is mindig a Pistonssal voltam, ez most nem egy bajnokesélyes csapat  ;D

Protokoll döntheti el a játéknap rangadóját?

Ahogyan az Euroligát, úgy az NBA-t sem kíméli a járvány.  Olvasd tovább


Kevin nélküli karácsony?

A karantén keresztülhúzta a  liga számításait.  Olvasd tovább


@Pozzato te mit gondolsz az MVP fogadásról. Én idén totál nem foglalkoztam vele, most ránéztem a szorzókra, és Giannis pl. unibeten 10.00  ::)

Curry és Durant a két favorit nagyjából 2.20 és 3.00 odds, aztán Giannis már 10.00-es. Most megnéztem a számokat, hát azok alapján furák a szorzók. Gondolom valami olyasmi lehet a sajtóban, hogy nehogy má megint Giannis... Hétvégén épp elkaptam Tőröséket az Alley upban, ők is arról beszéltek, kb, hogy nehéz lesz nem neki adni, ráadásul védekező oldalon az ő jelenléte a leghangsúlyosabb a festékben... Ok, pár meccsel jobb még a GSW, de Curry most is tolt egy 10/1-et triplából, én nem tudom, de nekem innen ennek a 10.00-es szorzónak van pici value szaga. Már a bet365-ön lévő 7.00-es oddsot is jónak véltem, de beugrott, hogy unibet is szokott kínálni szorzókat, ránéztem, és 10.00 jelenleg. Na, azt már nem tudtam otthagyni

#58 január 04, 2022, 13:03:34, Pozzato
Nehéz kérdés, mert Steph Curry esetében ott volt az a Phoenix elleni betli, amiről napokig beszéltek. Utána olyan cikkek jelentek meg, hogy lehet-e az MVP-címet egy olyan játékosnak adni, aki a legnagyobb rivális ellen ekkorát hibázik? A karácsonyi meccsen már javított a Suns otthonában, de voltak azért rosszabb periódusai. Azonban azt nem szabad elfelejteni: egy ligaelső vezére, nélküle a csapatnak vége, gyakorlatilag Curry az, aki a különbséget jelenti, akivel ők a liga legjobbjai.

Utánuk jön a Phoenix, de én magam részéről nem is értem, hogy nem férhet fel Chris Paul a top10-be. A szorzója 101.00 (brutális...), minden meccsen játszott, vezére a csapatnak, ligaelső gólpasszokban, eléggé komoly a hatása közel 37 évesen, hogy a Suns a második helyen legyen. Könnyedén benne van, hogy megnyerik az alapszakaszt, arra pedig emlékszünk, hogy 2005-ben is volt egy irányító, aki sikerre vezette a csapatot és MVP-címet nyert (Steve Nash).

Nyugatról ott van Nikola Jokic. Legyünk őszinték, ha objektívan kell nézni, akkor a szerb az MVP, megint. Nem is lehetne kérdés, ugyanis minden idők legjobb legbrutálisabb statjai hozza: All-Time 1. hely PER mutatóban, 25,7 PPG, 14,0 RPG, 6,9 AST, 56% mezőnyből, EPM mutatóban sima első hely (támadásban és védekezésben a csapatra gyakorolt hatása), mindezt úgy, hogy a usage mutatóban is top5-ben van. Ha megnézzük az AST%-os mutatót, úgy van top5-ben, hogy előtte csak ball handling "űrlények" vannak: Doncic, Harden, Paul és Young. A top15-ben nincsen más magasember. Ha a statokat elengedjük, akkor pedig két tényt érdemes vizsgálni: egy bivalyerős Nyugaton 5. helyen úgy, hogy az alapkezdőből Murray és Porter kiestek, maradt a Gordon - Morris - Barton trió, ami minden, csak nem elit. Volt olyan meccsük, amikor annyi sérült és karantén alatt lévő játékosuk volt, hogy a minimális 8 fős rotációt nem tudták prezentálni. Jokic ilyen körülmények között viszi a csapatot, vezetésével megcsapták a liga két legjobbját (GSW és Phoenix).

És erre a trióra érkezne Keletről Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo és DeMar DeRozan. A Bullsban DeRozan brutális teljesítményt hoz, neki nagyon jót tettek a szabályváltozások. Nem tanult meg triplázni és védekezni (mondjuk közel a 33-hoz már minek...), viszont Lillard-szintű hős. A Spursnél töltött idő alatt Popovich fejlesztette a Cluth-szituációs képességeit, már tavaly is ligaelit volt ebben, de idén szintet lépett. Vezeti az utolsó negyedes dobott pontok listáját, sok-sok meccset eldöntött a buzzer beatereivel, clutch statok alapján 4 pontot átlagol éles szituációban, ami az egyik legmagasabb a ligában. Két szám, ami megdöbbentő DeRozan kapcsán:
- 86%-os True Shooting az utolsó 30 másodpercben elengedett dobások alapján
- második legtöbb pont az utolsó percben

Ilyen statokkal és teljesítménnyel felesleges védekezni, mert azt megteszi helyette Caruso vagy Ball. Igaz, hogy ezzel nem fog önmagában MVP-t nyerni, de ha a Bulls megnyeri a főcsoportot és a Nyugat élcsapatai romlanak, akkor még csoda is történhet. Kevin Durant hiába hoz parádés számokat, lehetséges, hogy nála a közösségi médiás megítélése kavar be. Ugyanis amit ő csinál, az brutális. Valószínűleg All-Time legjobb scorer, soha senki nem dobott ennyire könnyedén 30 pontokat, mint KD. Nagyon jó keze van, Irving hiányában, egy kevésbé kiváló Hardennel is vezetik a főcsoportot, ami szinte csak Durant érdeme. Súlyos sérülés után ilyen formával tért vissza, ez már önmagában MVP-cím...

A végére hagytam a Görög Szörnyet. A 10.00-es szorzó nagyon kecsegtető - szerintem egy nagyon kis aprót megér -, de rengeteg a tényező, aminek össze kéne jönnie, hogy nyerjen:
- Milwaukee minimum top2 Keleten, de inkább első hely
- Phoenix és a Golden State elfárad a szezon végére, lehetőleg vagy ugyanolyan (+/- 1 győzelem) mérleg, mint a Milwaukee-nál, de inkább rosszabb
- Jokic és a Denver összeomlása, minden mutatóban komolyabban meg kéne zuhanni a szerbnek, ugyanis most szinte minden jobb, mint Giannis
- DeRozan szétesése, sok kihagyott clutch és Bulls nem nyeri meg a főcsoportot
- Durant elfárad, Brooklyn nem nyeri meg a főcsoportot

Ezeknek nagyjából együttesen kéne teljesülnie úgy, hogy Giannis közben tartja ezt a formát. Giannis számai brutálisak, de van nála egy jobb: Jokic, akinek ráadásul a fél csapata hiányzik és így tud olyat hozni, mint Giannis. Ha a csapat részéről nézzük, akkor meg van náluk 6 jobb csapat, akiknél 4 esetében van vezér. Ez így nem MVP-cím jelenleg, de még lehet belőle, ezért a potenciál a 10.00-es szorzóban.

Köszi!
Közben beugrott még az Alley Up-ból, hogy Bazskáék azt is mondták, hogy a továbbiakban a Bucksnak van a legnehezebb programja, ez sem épp Giannis mellett szól. Na mindegy, én behúztam, tettem kis aprót a hsz-ed után még Jokicra. Én valahogy DeRozant nem látom magam előtt, mint MVP  :)