III. félidő

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ez baromi jó!

Ha nyerni nem is szoktak a bírók, de legalább veszíteni sem  ;)

Lehet jó elemző cikkeket találni az nso-n is...:

VB-VÁRÓ Először és eddig utoljára 1962-ben volt Adlerhez hasonlóan ,,rutintalan" kapuvédő a Nationalelfben

Torwartdebatte - ki lesz a német kapus a vb-n?

A német labdarúgás megújítását célzó folyamat 2002-ben indult, a Bundesliga-csapatoknak azóta kötelező utánpótlás-akadémiát működtetniük – annak hiányában klublicencet sem kaphatnak. Az akadémiák működését a német szövetség (DFB) felügyeli, míg a klubok évente nagyságrendileg hetvenmillió eurót fordítanak az utánpótlásra. Nem hiába. Az ország különböző korosztályos válogatottjai taroltak az utóbbi évek világeseményein, és a rendszer tucatjával termeli ki a tehetségeket, akik lassan a válogatottban is átveszik az uralmat. Még az olyan fontos posztokon is, mint a kapusé.

Németországnak történelmi távlatban is az ún. Torwartdebatte – a válogatott kapusa kapcsán rendszeresen jelentkező össznépi vita és okoskodás – az egyik kedvenc témája. Ennek a posztnak mindig is kiemelt jelentősége volt. A németek dogmatikusan ragaszkodnak a tapasztalt, sokat látott hálóőrökhöz, nagyjából évtizedenként hajlandóak csak váltani, de Oliver Kahn és Jens Lehmann visszavonulása után most újra itt az idő.

A bevezetőben említett új német utánpótlás két kiemelkedő kapusalakja is bemutatkozott már a válogatottban, és egészen bizonyos, hogy a vb-csapat kapusa is közülük kerül majd ki. Jelenleg a Leverkusen hálóőrének, René Adlernek van erre a legnagyobb esélye, de teljesítményét az utóbbi időben sokan és sokat támadták.

Adler a 2007–2008-as Bundesliga-szezonban robbant be a köztudatba, az volt az első teljes szezonja Leverkusenben, és már ennyi is elégnek bizonyult, hogy kiszorítsa Timo Hildebrandot a 2008-as Eb-keretből. Adler tizenöt évesen került a klubjához, míg felfedezője és mentora az a Rüdiger Vollborn volt, aki maga is több mint négyszázszor védte a Leverkusen kapuját. 

Adler elsősorban vonalkapus, elismertségét főként hihetetlen reflexvédéseinek köszönheti, de az átlövéseket és az egy az egy elleni szituációkat is remekül oldja meg. 2008-ban a Bundesliga legjobb kapusának választották. Kiváló képességei mellett sportemberi erényei is közismertek, a Leverkusen összes korosztályos csapatának ő volt a kapitánya. Az éles helyzeteket is jól kezeli. 2007 februárjában, az akkor tizenhárom meccs óta veretlen Schalke ellen mutatkozott be a ligában, és azonnal klasszisteljesítménnyel segítette győzelemhez a Bayert. A válogatottban még meredekebb helyzetben bizonyított: az oroszok elleni vb-selejtezőn állt először a Nationalelf hálója elé, és azóta is élvezi Joachim Löw bizalmát.

A kérdés, hogy meddig. Korábban ugyanis úgy nyilatkozott a német szövetségi kapitány, hogy csak sérülés vagy huzamosabb formahanyatlás miatt változtat a kezdőkapus posztján, ám most éppen ez a helyzet. Adler sorozatban követi el a kisebb-nagyobb bakikat, a német sajtó négy gólt is számon kért rajta az elmúlt hónapban. Legtöbb kritikája amiatt éri, hogy gyakran bizonytalan a beívelt labdáknál, és hajmeresztő dolgokra képes a kifutásoknál is, amikor ötödik védőként kell tisztáznia a kiugró csatárok elől. A Hamburg elleni meccs után még Franz Beckenbauer is elégedetlenségének adott hangot, Manuel Neuert követelve a válogatottba.

Manuel Neuer jelenleg a Schalke 04 kapusa, de a Bayern valószínűleg mindent meg fog tenni, hogy Münchenbe csábítsa a fiatal futballistát, végleges megoldásként Oliver Kahn pótlására. Ez pedig – különösen hosszú távon – a válogatott mezét tekintve is adu ász lehet.

Neuer már huszonkét évesen, a 2007–2008-as idényben bombabiztos csapattagnak számított, egyike volt annak a mindössze három Bundesliga-játékosnak, aki a szezon minden percében a pályán volt.

Sokan komplettebb kapusnak tartják Adlernél, és bár olykor ő is kap potya gólokat, nincsenek ,,típushibái". Lábbal is magabiztosabb vetélytársánál, hosszú, pontos kidobásai pedig szinte a védjegyévé váltak. Ez utóbbi nem véletlen: már gyerekkorában is sokat tanulmányozta Jens Lehmann játékát a bemelegítéstől a kilencven perc végéig. 

Nemzetközi tapasztalata is több van, mint Adlernek, hiszen 2008-ban klubjával a legjobb nyolc közé jutott a Bajnokok Ligájában, ami elsősorban Neuer fantasztikus védéseinek volt köszönhető – a Porto elleni tizenegyespárbajban kétszer is hárított. 2009-ben ő állt az Európa-bajnok U21-es német válogatott kapujában. Összeszedett, kiegyensúlyozott hálóőr, aki a védelmet is képes irányítani.

Robert Enke tragikus öngyilkosságát követően a két fiatalon kívül nincs igazán komoly jelentkező. Ugyan Tim Wiese is a keret tagja, de sem képességekben, sem mentális adottságok terén nem közelíti meg a német válogatottban elvárt szintet, a kritikus pillanatokban pedig rendre összeomlik – potyáival hosszabb válogatást lehetne megtölteni. Ennek ellenére roppant arrogáns, viselkedése gyakran feszültséget szít a pályán, és nem retten vissza a brutális megmozdulásoktól sem. Karakterét jól példázza egy 2008-as eset, amikor a kapujából a tizenhatosig kifutva próbált tisztázni Olic elől, de a labda helyett a csatár fejébe talpalt. Amikor az újságírók az esetről faggatták, csupán ennyit mondott: ,,Nem érdekel ez az egész, a meccset megnyertük, és csak ez számít".

Önjelölt hősökből persze Németországban sincs hiány, természetesen a veterán Jens Lehmann is megragadta az alkalmat, hogy szokásához híven pojácát csináljon magából. ,,Egy hozzám hasonló kapus lenne a tökéletes választás Joachim Löw számára" – sugalmazta nemrégiben félreérthetetlen hangsúllyal a Westdeutsche Allgemeine Zeitung riporterének.

Michael Rensing is nagy reményekkel vágott neki az első számú kapus szerepkörének a Bayern Münchennél, de az elvárásokat meg sem tudta közelíteni, azóta már a klubjában is csak Hans-Jörg Butt helyettesének számít. A dortmundi Roman Weidenfeller éppen a hétvégi forduló után támadta a sajtóban a válogatott szakmai stábját (különösen Andreas Köpkét), mondván: rosszak a válogatási elvek és elképesztő, hogy nem is kíváncsiak a Borussia Leverkusen elleni meccsére. Érdekes, hogy a sportigazgató Matthias Sammer őt is a legjobb német kapusok közé sorolta – Neuerrel, Adlerrel és Wiesével együtt.

Joachim Löw a kinevezése óta sokkal konzervatívabb és kockázatkerülőbb játékospolitikát folytat, mint elődje, a reformok megszállottjaként elhíresült, majd nagyot bukó Jürgen Klinsmann. Löw emellett konok, igen önfejű edző. A közvélemény nyomása sem a 2008-as Eb előtt nem tudta befolyásolni (amikor Lehmann mellett voksolt), sem pedig Kevin Kuranyi vagy Torsten Frings esetében, akiknek szintén megköszönte az eddigi szereplésüket, de nem számít rájuk a dél-afrikai vb-n. Ugyanakkor határozottan kiáll Lukas Podolski mellett, akinek még azt is elnézte, hogy a Wales elleni világbajnoki selejtezőn megütötte Michael Ballackot, a válogatott kapitányát, és hogy a bajnokságban gyakorlatilag két éve értékelhetetlen teljesítményt nyújt.

Ha ebből indulunk ki, akkor René Adler egyes számú meze gyakorlatilag biztosra vehető, ám a bajnoki hajrá még árnyalhatja a képet, hiszen lélektani szempontból sem mindegy, hogy a két érintett csapat, a Leverkusen és a Schalke hogyan végez a Bundesligában – márpedig ez kapusaik teljesítményétől is nagyban függ.

,,Adlernek még fel kell dolgoznia, hogy ő lett az első számú kiválasztott. Meg kell tanulnia kezelni a nyomást, és most láthatóan egy kisebb gödörben van, viszont biztos vagyok benne, hogy kijön belőle. Nincs sok különbség közte és Manuel Neuer között" – biztosította támogatásáról a Leverkusen kapusát egy keddi interjúban Oliver Kahn.

Azért lehet, hogy a drukkerek még mindig szívesebben látnának a kapu előtt egy csúcsformában védő Kahnt...

(forrás: nso.hu)

Hali!

Nem tudja valaki, hogy mi van Olaszországban, hogy egy-egy meccsnek 2-es alatii ikszre az odds-a?? Oké, hogy mindenki arra pakol, de akkor se, egy döntetlenre ilyen kis odds...

Idézetet írta: TiB Dátum március 30, 2010, 13:21:36
Van egy bundafigyelő rendszer, ami bejelez. Nem vicc.

http://sportgeza.hu/sport/fogadas/2010/03/27/ujabb_bunda_keszulodik_az_olaszoknal/

THX!

De ez akkor is milyen már, most akkor ténylegesen bunda lehet? Mert ezt nem hittem volna, amúgy se szeretem az olasz focit, ezután se fogom megszeretni..


Hihetetlen, hogy meg tudták csinálni mégsegyszer a játékosok, azt amit Bicskei Bertalannal is.
Az más kérdés, hogy Bicskei megítélésem szerint nem egy jó szakember, de hogy miatta beáldozták a nemzetközi szereplést?!
Persze 1-2 fordulónál úgysem jutott volna tovább a csapat.

De ezt a McStayt nem kellett volna. Nekem legalábbis nagyon bejött a fazon. Még akkor is ha az ereiben igazi zöld-fehér vér folyik.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy tényleg a játékosok buktatták-e meg?
És ha igen, akkor az Újpest vezetősége miért asszisztált ehhez (mert ha így van vagy volt, akkor erről nekik is tudniuk kellett)?

Én inkább az edző mellett álltam volna ki és kisöpörtem volna a hulladékot az öltözőből.
Valószínűsítem, hogy olyan sztárocskák is repültek volna, akiknek a béréből 4-5 fiatal tehetséget (16-18 éves srácot) össze lehetett volna vásárolni.

holnapi  ajánlatom
Wohlen - Locarno               2.10 / 3.10 / 2.85
Bordeaux  - Lyon               1.97 / 3.25 / 3.35
Atl. Madrid - Valencia       2.20 / 3.10 / 2.70     



"Genoa: Rudolf után egy lengyel válogatott csatárral is megegyeztek
A Genoa labdarúgócsapata olasz sajtóértesülések szerint megegyezett a Lech Poznan tehetséges csatárával, Robert Lewandowskival.
A 21 éves támadó iránt a Napoli és a Borussia Dortmund is érdeklődött. A La Repubblica úgy tudja, Lewandowski nyáron csatlakozik a Genoához, mely korábban Rudolf Gergelyt, a DVSC-TEVA csatárát is megszerezte.

A lengyel játékos 20 válogatott mérkőzésen 6 gólt szerzett, a Lech Poznanban bajnokikon 52/27 a mérlege."

Nagyon nem figyelem a Serie A küzdelmeit, de azért egy kérdésem lenne. Hány percet fog igy játszani Rudolf a Genoában? Én kb ilyen szorzókat várok, de hangsúlyozom, h lövésem sincsen az olasz fociról (kivéve ha válogatottról van szó):

1 - 59.99 másodperc vagy alatta, odds: 1,01
x - 1 és 89.59 perc között, odds: 3,00
2 - 90 vagy annál több perc, odds: 1000 ?

Ti mit gondoltok? Rudolf megy rögtön kölcsönbe?


Kíváncsian várom a bundabotrány fejleményeit! Inter a Serie B-ben  ::) vagy C-ben  ;D

Ezt még az interesek se hitték el, pont ők nincsenek benne...  ::)

A Reál meg rárepül majd a fél inter keretre, a szitivel együtt, az fix..  :D

Szerintem a téma az már mondhatni ősi...már régóta fény derült, hogy akkor amikor a Juvét kizárták a legnagyobb bűnbak az Inter volt, de persze őket nem bűntették.

Sokan tudják, még sokabban nem, hogy Juve drukker vagyok. Amikor lezajlott a botrány és kizárták a Juvét, nagyon kedves ajándékot kaptam a hugicámtól, már nem is tudom milyen alkalomból, de ez a könyv volt az ajándék: "Az olasz futballbotrány krónikája". Szívta a vérem, Ő is...  ;D Mulatságos, mi? De. Ebben a könyben nagyon sok minden van, amiről máshol nem lehetett olvasni, jegyzőköny részletek, stb.. Na, miután elolvastam a könyvet, akkor fájt csak igazán a büntetés. A feketebárány lapított, mint szar a fűben, de előbb-utóbb mindenki azt kapja, amit érdemel. Ha a Juvét kizárták, mert bundázott, rendben, de most következik a második felvonás, kissé megkésve bár.. Gondolhatjátok milyen savat kaptam a bunda miatt, még a mai napig is, miközben mindenki sáros volt. Szóval, ahogy Milan is írja, a téma ősi, mert már többször felmerült a dolog, de ez nem véletlen. És, ugye mindig az nevet, aki a végén nevet..  ;D  ;D