Jó irányba halad a mai sportvilág?

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


A mostani foci-vb, Tour de France és az NBA idény kapcsán fogalmazódott meg bennem a következő kérdés:

Jó irányba mennek a dolgok az alábbi sportokban (vagy akár a többiben)?

Azt vettem észre, hogy a pénz, a nagy célok elérése és a siker hajszolása felváltotta a szórakoztatást. A fociban elkezdett dominálni a célfutball, kerékpárban a wattmérőzés és vonatozás, míg az NBA-ben szupersztárok állnak össze egy gyűrűért és beáldoznak mindent. 

Bizonyos dinasztiákat/csapatokat/egyéneket szándékosan nyomnak, míg másokat próbálnak letörni, mert ők nem jelentenének akkora marketingértéket, miközben egyre nézhetetlenebbé válik az adott sportág. Mindenhol az eredménycentrikusság kerül a központba és mindezt a sportágak rovására. Labdarúgásban ott fogunk tartani, hogy pontrúgásokkal lehet majd mérkőzést nyerni, mert mindenki biztosra megy, míg bringában annyira a wattoké lesz a főszerep, hogy már igazi támadást sem látunk. Kosárlabdában jó, hogy vannak triplák, de sok csapat már csak erre épít és gyakorlatilag már csak egy triplaversenyt látunk egy kosármeccs helyett. Erős sarkítás mindenhol, de lassan tényleg mindennapossá válhatnak ezek a dolgok.

Olyan, mintha szándékossá válna azt sulykolni, hogy csak szupercsapatokkal lehet bajnoki címeket és különböző trófeákat nyerni. Próbálják elnyomni az egyéni küzdést és azt éreztetni, hogy itt már egyedül (+közepes segítőkkel) semmire sem mész.

Szerintem ennek gazdasági okai vannak, legyőzhetetlen, csapból is folyó sztárok kellenek, akik sosem hibáznak. Most magamat is beleértve, nagyon egyszerűek vagyunk mi emberek, és a marketingeseknek leesett, hogy mi a legnépszerűbb: a csordaszellem egy Isten vezetésével! Ez most tök hülyén hangzik, de a vallásoknál elég volt pár könyvben felvázolt kitalált sztár, és világméretű hálózat épült. Hibátlan, minden helyzetben tökéletes istenek kellenek a mai kor emberének is. Modern Jézusok, akiket lehet vakon követni.

Totál elvontan hangzik, de én így látom a dolgot. Le kell szűkíteni a követhető sztárok sorát, az emberek arcába kell tolni, hogy kit kell szeretniük. Persze választhatunk, hogy Messi vagy Ronaldo, de teljesen mindegy hogy döntünk, a marketing nyer. Feltalálhatjuk a repülő autót, meg házat építhetünk a Marson, az emberi ösztönök, viselkedés akkor is ősi, kiszámítható és egyszerű marad. Szuperhősös filmek is ezért mennek ennyire, a politikát is ez uralja most már, nem az eszmék, ígéretek vagy értelmes gondolatok.