Foci hírek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Premier League - Visszatér az öt cserelehetőség

A következő szezontól az angol labdarúgó-bajnokságban ismét öt cserelehetőségük lesz mérkőzésenként a vezetőedzőknek.


A Premier League honlapjának beszámolója szerint a részvényesek csütörtökön döntöttek a témában, és abban is megállapodtak, hogy cserék miatt egy csapatnak legfeljebb három játékmegszakításra lesz lehetősége, amibe a szünet nem számít bele.
   
Egy csapat maximum kilenc cserejátékost nevezhet egy mérkőzésre.
   
Az öt csere szabályát a nemzetközi szövetség (FIFA) azért vezette be 2020-ban, hogy a koronavírus-járvány miatti körülbelül három hónapos kényszerszünet után a játékosok ne kapjanak extrém terhelést. A lehetőséggel a következő szezonban a spanyol, az olasz, a német és a francia élvonalban is éltek, az angol bajnokság klubjai viszont elvetették.
   
A Premier League csütörtöki ülésén megállapodás született arról is, hogy idén a nyári átigazolási időszak június 10-én kezdődik és szeptember 1-ig tart a többi európai élbajnoksággal összhangban.
   
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elhangzott, hogy a liga jövő hétfőtől megszünteti a játékosok és a stábtagok heti kétszeri tesztelési kötelezettségét, és csak azokat kell majd vizsgálni, akik tüneteket produkálnak.

forrás: MTI

MLSZ-közgyűlés - Fókuszban az utánpótlás fejlesztése

Az utánpótlás fejlesztése állt a középpontban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Telkiben tartott pénteki közgyűlésén, amelyen Csányi Sándor elnök lázas betegsége miatt nem vett részt.


Az elnöki beszámolót Csányi távollétében Vági Márton főtitkár tartotta, aki jelezte, "a szokottnál is tényszerűbb és szárazabb" lesz, kritikát nem gyakorol, azt majd az elnök teszi meg, aki az európai szövetség 55 tagországának nyolcadik legrégebben regnáló vezetője.
   
A Teret a tehetségnek címet viselő előadásból legfontosabb változásként az derült ki, hogy az élvonalban "erős pénzügyi ösztönzés lesz" arra vonatkozóan, hogy legalább egy U21-es labdarúgó pályán legyen. A másodosztályban viszont kötelező lesz egy U20-as, az NB III-ban pedig egy U19-es futballista szerepeltetése. Erre azért van szükség, mert a Magyarországgal azonos méretű országokhoz - például Dánia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria - képest kevés 21 éven aluli tehetség játszik az OTP Bank Ligába. A cél az lenne, hogy egy akadémiai csapat 21 tagjából legalább három eljusson az élvonalig.
   
Vági Márton ebben a témakörben tolmácsolta Csányi Sándor üzenetét, miszerint 12 év kiemelt kormányzati támogatás és az MLSZ szakmai segítsége után joggal elvárható, hogy 33 mérkőzésből 20-22 találkozón szerepeljen utánpótláskorú labdarúgó.
   
A főtitkár hangsúlyozta, az utánpótlásnak meg kell adni a rangját azzal, hogy a legjobb minőségű szakemberek kerüljenek oda, őket pedig meg kell becsülni. Az MLSZ szorosabb kapcsolattartásra törekszik a klubokban dolgozó edzőkkel, már csak azért is, mert - példaként említve - helytelennek tartja, ha egy U13-as csapatnál a győzelem a legfontosabb, s ezért túlzottan defenzív futballra nevelik a fiatalokat.
   
A sportvezető kiemelte, az utánpótlásban érzékelhető fejlődést mutat az a tény, hogy 2016 óta az elitkört mindig minden korosztály elérte mindkét nemnél, míg korábban ez nem volt törvényszerű. A Bozsik-programról elhangzott, hogy 3300 intézményből 31 ezer lány és 83 ezer fiú vesz részt benne.
   
"Rendben vagyunk pénzügyileg, rendkívül stabil a gazdálkodásunk. A kumulált eredmény 9 milliárd felett van, ha realizálódik a 2022-es terv, akkor ez az összeg 10 milliárd fölé nő" - jelentette ki Vági.
   
A TAO-jelentésből kiderült, hogy 1935-ből 1420 pályázatot fogadtak el, illetve ugyanúgy 45,7 milliárd volt a felhasználható keret, mint egy évvel korábban, ebből 15,1 milliárdot ingatlanfejlesztésre, 30,6 milliárdot működési támogatásra fordítottak. A tájékoztatóban elhangzott, 68 százalék az ellenőrzöttség és az esetek négy százalékában tártak fel szabálytalanságot, ennek eredményeként 29 sportszervezettel szemben tettek feljelentés költségvetési csalás gyanúja miatt, 14-et pedig egy-három évre kizártak a pályázatból.
   
Az infrastrukturális fejlesztések kapcsán Vági azt mondta, a telki edzőközpont megújult, amíg a koronavírus-járvány miatt zárva tartott, s ez folytatódik majd idén is. Hozzátette, 2010-től 1348 új pálya létesült, 2784-et pedig felújítottak. A Budapest-program idén befejeződik, így mostantól építés helyett a már tíz éve megépített pályák felújítása kezdődik.
   
"Csányi Sándor kifejezetten köszöni a kluboknak, hogy végig fegyelmezetten betartották a járványügyi intézkedéseket. Nekik köszönhető, hogy a magyar futball el tudta kerülni a pandémia súlyos következményeit" - mondta Vági, aki megjegyezte, 13 ezer tesztet végeztek, az oltottsági arány 85 százalékos a profik között, ennek nyomán az NB I-ben csupán egy, az NB II-ben pedig három meccs maradt el.
   
Vági kiemelte még, hogy a Ferencváros sorozatban háromszor csoportkörbe jutott a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában. Megemlítette a csak magyarokkal felálló Paks élvezetes, gólerős játékát, illetve jelezte, hogy az OTP Bank Liga gólátlaga európai szinten magasnak tekinthető, a jelenlegi szezonban 2,79. Az élvonal fejlődését mutatja, hogy a 2014-15-ös szezonban még csak 39, jelenleg pedig 55 külföldi válogatott labdarúgó játszik Magyarországon.
   
"A VAR pontossága 97,4 százalékos, a súlyos hibák száma 77 százalékkal csökkent, a meccsek 62 százalékán nem kellett beavatkozni. A döntési idő átlaga nemzetközi szinten jó, de törekszenek a 4,5 perces esetek csökkentésére" - mondta a videobíró használatáról Vági.
   
A válogatott előrelépését a tavalyi Eb-szereplés mellett abban látja az MLSZ, hogy a Nemzetek Ligájában sikerült az A divízióba jutni, ahol a kontinens 16 legjobbja szerepel. A szurkolók kapcsán viszont jelezte, szigorúbb beengedést kell kidolgozni, mert az UEFA és a FIFA is két-két zárt kapus meccset rendelt el, abból egyet-egyet felfüggesztve. Vági hangsúlyozta, az elnök nyitott a tárgyalásra a szurkolókkal.
   
"A tavalyi Európa-bajnokság négy budapesti mérkőzésén 235 ezren voltak, csak a magyar fővárosban volt telt ház, a közönség 58 százaléka magyar volt" - összegezte a rendezést a főtitkár, aki megjegyezte, 2023-ban az Európa-liga fináléját és a 16 csapatos U17-es Eb-t rendezik Magyarországon.
   
A 75-ből megjelent 54 küldött egyhangúlag elfogadta a tavalyi beszámolókat, az idei terveket és az alapszabály-módosításokat.

forrás: MTI

Philipp Lahm, aki überkedvenceim egyike, ilyet írt:

"Ez a topligás játékosi tapasztalat abszolút előfeltétel ahhoz, hogy valakiből csúcsedző lehessen. Minden olyan edzőnek, aki nem játszott a legmagasabb szinten, hiányozni fog az a nehezen megfogható valami, amit Ancelotti személyesen megtapasztalt. Így a játék, a játékosok, a profi futball miliőjének mély megértése az ő esetében belülről fakad."

Ez hatalmas hülyeség: Mourinho, Nagelsmann, Klopp ezek szerint tök béna edző...

Akit érdekelnek hasonló hülyeségek:

https://444.hu/foci/2022/04/18/carlo-ancelotti-a-vilag-legjobb-edzoje

Par eve bejott az a szabaly, hogy a nemzetkozi kupaban mar csak a kupagyoztes indulhat, a donto vesztese mar akkor sem, ha a masik a bajnoksagban is kvalifikalta magat Europaba.

Ez a szabalyozas egyseges? El meg egyaltalan?

A Magyar Kupa kapcsan erdekel legjobban.

A tegnapi nap pont ezt mondtam, h mindenki jobban jarna ha attennek oket, ugyis csak a fagy es a mufu miatt van eselyuk top klubok ellen, s akkor nem lenne az ukran-orosz korlat se, igy is tiszta vicc a sorsolas, h azonos nemzetisegbeliek nem lehetnek ugyanabba a csoportba, meg idojaras, meg haborus konfliktus miatt is iranyitott az egesz.

https://m.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/labdarugas-az-oroszok-elhagynak-az-uefa-t-atkernek-magukat-azsiaba-sajtohir-2890349

Forras: nso.hu

Idézetet írta: RedMunchen Dátum május 04, 2022, 11:38:29A tegnapi nap pont ezt mondtam, h mindenki jobban jarna ha attennek oket, ugyis csak a fagy es a mufu miatt van eselyuk top klubok ellen, s akkor nem lenne az ukran-orosz korlat se, igy is tiszta vicc a sorsolas, h azonos nemzetisegbeliek nem lehetnek ugyanabba a csoportba, meg idojaras, meg haborus konfliktus miatt is iranyitott az egesz.

https://m.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/labdarugas-az-oroszok-elhagynak-az-uefa-t-atkernek-magukat-azsiaba-sajtohir-2890349

Forras: nso.hu
Természetesen menjenek, ha akarnak.

Ám nem árt tudni, hogy felesleges a próbálkozás. Ugyanis korábban nem csak az UEFA, hanem a FIFA is eltiltotta az oroszokat (link: https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/fifa-uefa-suspend-russian-clubs-and-national-teams-from-all-competitions ), s akkor az volt, hogy a tiltás további értesítésig érvényes.

Azóta ez ügyben csakis annyi történt, hogy az UEFA, nyilván külön is fel akarván hívni magára a figyelmet, ezt "a további értesítésig való tiltás" dolgot megfejelte a napokban azzal, hogy a korábbi tiltás után ismét kitiltotta az oroszokat.

Számoljunk:
- 1.) A világfocit felügyelő FIFA egyszeresen tiltotta el az oroszokat.
- 2.) Az európai focit felügyelő UEFA kétszeresen tiltotta el az oroszokat.

Amennyiben az oroszok átmennek Európából Ázsiába, akkor csak az európai focit felügyelő UEFA kétszeres tiltásától szabadulnak meg. Ám a világfocit felügyelő FIFA tiltása továbbra is érvényben van.

Ez azt jelenti, hogy FIFA-rendezvényen nem vehetnek részt az oroszok. Úgy tudom, hogy Ázsiában is vannak FIFA-rendezvények.

Átmehetnek Ázsiába, hiszen ott indulhatnak a klubcsapatok ázsiai BL-ben, kontinenstornán is szerepelhet a válogatott, annyi "csak", hogy a vb-t kell kihagyniuk. Így a klubjaik ugyanúgy indulhatnának nemzetközi sorozatokban, ráadásul ott legalább lenne esélyük nyerni, BL-főtáblán maximum pár meccs jutna nekik. Ezzel még jobban is járnának, mármint sikeresség szempontjából, pénzügy más tészta.

Most ők egy BL-csoportkörrel 18-20 millió körül kaszálnak euróban, ha nyernek 1-2 meccset, majd kiesnek. Ázsiai BL-győztes 4 millió dollárt kap, egyelőre messze elmarad a két sorozat díjazásban egymástól, de lehetséges, ha oroszok is beszállnának, akkor a kínai és egyéb szponzorok kicsit megdobnák az összdíjat.

Izrael is lehet UEFA tag, így miért ne lehetne Oroszország is AFC-tag?  :)

Orosz Pál: olyan a játékoskeretünk, amely képes a csoportkörbe jutásra

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint az együttes játékoskerete alkalmas arra, hogy a következő idényben is valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörében szerepeljen.


A sportvezető az M4 Sport Sporthíradó című műsorában csütörtök este azt mondta, az elmúlt tíz évben, mióta a mostani vezetés átvette a Ferencváros irányítását, mindig új célokat tűztek ki maguk elé, melyeket aztán sikerült is teljesíteni.

"Az elején nagyon mélyen volt a klub, így először azt mondtuk, bajnokok leszünk. Utána megcéloztuk a csoportkört, és sorozatban háromszor ott is voltunk. A következő, hogy szeretnénk átjutni tavaszra is, és a csoportkör után is képviselni a magyar klubokat a nemzetközi porondon" - jelentette ki Orosz, arra utalva, hogy még nem sikerült a Ferencvárosnak továbbjutó helyen zárnia a csoportjában. A népligetiek két idénnyel ezelőtt, valamint a mostani szezonban az Európa-ligában, a kettő között a Bajnokok Ligájában szerepeltek a főtáblán.
   
A vezérigazgató szerint az együttes játékoskerete alkalmas a célok elérésére, ennek érdekében a játékosok egy rövid pihenő után - az FTC szombaton játssza szezonbeli utolsó mérkőzését a Gyirmót ellen a bajnokságban - már június 3-án elkezdik a felkészülést a következő idényre.
   
"Mivel a Bajnokok Ligájában indulunk, az elsőszámú cél, hogy ott jussunk a csoportkörbe. Az első két selejtezőkörben kiemeltek leszünk, akkor papíron nálunk gyengébb csapattal találkozunk, de például a lengyel bajnok is jöhet"
- mondta Orosz Pál, hozzzátéve, hogy a főtáblás szerepléshez négy párharcot kell majd megnyerni.
   
A mostani, duplázással záruló idényről - a bajnoki cím megszerzése után szerdán a Magyar Kupában is a zöld-fehéreké lett az aranyérem - Orosz kiemelte, a nehézségek és a szezon közbeni edzőváltás ellenére is jól összeállt a csapat tavaszra, amit jól mutat, hogy a kupasorozatban mindössze egy gólt kaptak.
   
A játékoskeret várható változásairól szóló pletykákat, sajtóinformációkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, azt azonban elmondta, a közelmúltban is több példa volt arra, hogy egy játékos a magyarnál erősebb bajnokságba tudott eligazolni a Ferencvárosból, és mivel a labdarúgás üzlet is, vannak olyan ajánlatok, amiért "el kell engedni" bizonyos labdarúgókat.
   
"A játékosok tudják, hogy a nemzetközi mérkőzéseken mutatott jó teljesítménnyel ez lehetséges" - fogalmazott Orosz. A sportvezető elmondta, a Granadába szerződött Myrto Uzuni üres öltözői helye a többiek számára jó motiváció, mert szeretnék az ő példáját követni.

"Vannak jelöltjeink a különböző pozíciókra, de a bajnoki idény végéig biztosan nem fogunk senkit bejelenteni. Örülünk, ha magyar játékosokkal tudjuk a magyar labdarúgást képviselni Európában, de ha ez nem megy, akkor külföldiekkel fogjuk" - utalt arra a vezérigazgató, hogy többször is előfordult, hogy más magyar együttesek annyi pénzt kértek egy hazai labdarúgóért, amiből két-három idegenlégióst is tudtak szerződtetni.
   
A Ferencváros hat év elteltével tudott újra duplázni Magyarországon.

forrás: MTI

Labdarúgó NB I - Négy kategóriában is paksi siker a RangAdó Gálán

Négy kategóriában is paksi siker született a RangAdó Gálán, amelyen a labdarúgó NB I vasárnap zárult idényének legjobbjait díjazták.


A M4 Sporton rendezett keddi gálán elhangzott, hogy a tolnaiak válogatott csatára, Ádám Martin a 31 találattal elhódított gólkirályi cím mellett az idény legjobb játékosának járó díjat is elnyerte. A Paksi FC kapta a bajnokság legsportszerűbb csapatának járó elismerést, az együttest iránytó Bognár György - aki hétfőn az élvonalból kiesett MTK-hoz távozott - pedig a legjobb vezetőedző lett.
     
A tolnaiak 33 meccsen 75 gólt szereztek, az OTP Bank Liga tabellájának hatodik helyén végeztek, a Magyar Kupában pedig döntőt játszottak.
   
A szezon felfedezettje a debreceni Baráth Péter, a legjobb játékvezető Bognár Tamás lett, a legszebb gólt pedig a ferencvárosi Ryan Mmaee szerezte márciusban a MOL Fehérvár FC ellen.
   
Az évad felfedezettjéről, legjobb edzőjéről és játékosáról mind a 12 élvonalbeli együttes csapatkapitánya, vezetőedzője, illetve legidősebb és legfiatalabb játékosa szavazott. A legszebb gólról közönségszavazás döntött az m4sport.hu portálon.

A díjazottak:

az NB I felfedezettje: Baráth Péter (Debrecen)
a legjobb edző: Bognár György (Paksi FC)
a legjobb játékos: Ádám Martin (Paksi FC)
gólkirály: Ádám Martin (Paksi FC, 31 gól)
a legszebb gól: Ryan Mmaee (Ferencváros, a MOL Fehérvár FC ellen, 2022. március 13-án)
a legjobb játékvezető: Bognár Tamás
a legsportszerűbb csapat: Paksi FC

forrás: MTI

#280 május 20, 2022, 11:53:53, csabax
Román bajnok: Kolozsvár.
Román kupagyőztes: Sepsiszentgyörgy.
 :beerchug:  :beerchug:  :beerchug:
Szerintetek is idegbaj van a románoknál?

Megszerezte a Realnak a BL-győzelmet, most meg senki sem akar vele ünnepelni...  :'( 


A Girondins Bordeaux csapatát a harmadosztályba száműzték pénzügyi nehézségek miatt. Az együttesnek egy hete van a fellebbezésre.


En nem vagyok rajongoja a kultúrajuknak, de el kell fogadni a torvenyeiket és szabályaikat. Aki nem tud es akar viselkedni viselje a kovetkezmenyeket. Gyanitom lesz jo par hir hogy szurkolokat tartoztatnak le. Foleg ami az angolokat illeti.