Sportfogadas.org

Sportfogadás tudástár => Gyakori kérdések => A témát indította: Tomka Dátum január 11, 2019, 20:59:41

Cím: IT segítség
Írta: Tomka Dátum január 11, 2019, 20:59:41
Sziasztok!

Többen tudjátok, hogy IT területen dolgozom. Mind tudjátok én hiszek abban, ha megosztjuk egymással az információkat azzal előrébb léphetünk, sikeresebbek lehetünk. Nagyon sokan elgondolkodtak már azon, hogy mi lenne, ha lenne saját adatbázisunk, lenne saját programunk a kiválasztásra.
Nem szeretnék mély elemzést írni, hogy itt MO-n vagy nyugaton milyen az IT helyzet, de ha megakar valaki valamit íratni, ha nem tud programozni annak igen csak borsos ára van. Konkrétan, akik most estek ki egy OKJ-s képzésből is simán 250-300-as kezdő fizetéssel indulnak és még csak minőségi kódot sem tudnak írni.
Egyre több lehetőség van arra, hogy freelancer programozókat felbérelni egy-egy munkára. Ez egy nagyon jó dolog, egy zöldmezős projekt esetén még többet lehet egy pakisztáni vagy indiai programozóval dolgoztatni és egy helyi cégnek spórolni, míg egy meglévő projektebe nehéz már bevinni őket. Na, de hogy miért is írtam ezt le nektek.
Itthon lehet nehéz megfizetni egy programozót, de egy indiai, pakisztáni vagy egy ukrán fejlesztő töredékéért fog nektek fejleszteni. Biztonságos ez a fejlesztés, hiszen vannak milestone-k, feedback-ek. Most itt, aki esetleg ilyet szeretne csináltatni annak a kódra nem lesz szüksége, csak a lefordított, build-elt programra, ami ugyan csak önmagában olcsóbb. Ha a kódot is akarod a fejlesztőtől az úgy már drágább.
Aki egyáltalán nem jártas a IT világában annak segítségként elmondom, hogy nagyon fontos részletes specifikációt készíteni. Mindent leírni, minden gombot, mindent, amit elvártok tőle. Csak így tud nektek egy külsős fejlesztő dolgozni. Nem lehet 3x újra specifikálni a feladatot, vagy lehet, de az sokkal többe fog kerülni.
Nagyon sokszor, sok cég olyan hibába esik bele, hogy kevés időt fordít a tervezésre. Majd pedig az évek alatt gyűlt legacy kódok és az elavult technológiákkal való munka nehézkes és idővel egy rakás szaron ülnek. Ez persze egy elemző programra, ami egy darab adatbázisra épül ott nem olyan mértékben jelentkezik, mint ahol több fürtözött adatbázisban van gyengén specifikált, rossz adatbázisstruktúrán.
Tehát, ha esetleg elgondolkodtok vagy megnézitek az oldalt vagy ennek nyomán kerestek, akkor olvassátok el részletesen mit várnak illetve készítsetek pontos, részletes specifikációt, hogy szeretnétek. Mire legyen képes, mit tudjon, esetleg honnan szedje az adatokat. Pl.: Valami inteface-n keresztül szedjen adatokat vagy ti akartok betölteni adatokat bele, akár kézzel vagy egy import gombbal excel-ből. De rengeteg minden leírható kiválasztható.
Egy rövid sztori tényleg, legutóbb cisco specialistát kerestem. Itthon óránként 40e + áfá-ért tartott volna tanácsadást, azaz segített volna. Egy pakisztáni ennek a töredékéért tette, pedig egy két lábon járó cisco lexikon volt.

Egy oldalt ismerek, de más hasznos oldalak is találhatóak az interneten, facebook-on is sokan hirdetik magukat.
https://www.upwork.com

Remélem hasznos volt a tanácsom! :)
Tomka



Cím: Re:IT segítség
Írta: szerencsedolga Dátum január 12, 2019, 19:23:52
Érthető és tiszta. De hogy jön ez a sportfogadáshoz?
Cím: Re:IT segítség
Írta: Admin Dátum január 12, 2019, 22:58:49
Idézetet írta: szerencsedolga Dátum január 12, 2019, 19:23:52
Érthető és tiszta. De hogy jön ez a sportfogadáshoz?

Úgy, hogy bár sportfogadás a profilja az oldalnak, lehet másról is írni.  ;)
Cím: Re:IT segítség
Írta: Tomka Dátum január 13, 2019, 10:33:01
Idézetet írta: szerencsedolga Dátum január 12, 2019, 19:23:52
Érthető és tiszta. De hogy jön ez a sportfogadáshoz?

Úgy kapcsolódik, hogy nem egy emberről tudok, aki saját programot fejlesztetett a kiválasztási rendszeréhez. A program önmagában nem sokat ér, ha nincs mögötte adatbázis.
Ezt több helyről belehet szerezni, vannak szolgáltatók aki eredményeket és mérkőzés információkat küldenek naponta/hetente vagy, ahogy megállapodsz velük, persze ezért is kell fizetni. Pl. csv formátumban, amit a program feltud olvasni és kitölteni az adatbázis mezőket, amiből később lehet lekérdezéseket végezni.
Másik megoldás, hogy kézzel kell betölteni adatokat, de ez szerintem marhára unalmas és sok időt igénybe vevő munka.
A programot, amit íratsz a saját kiválasztási rendszeredet, üzleti logikádat fogja tartalmazni. Lehet ez csak kiválasztás és/vagy bankmenedzsment is.
Persze egy megvett csv adatbázisra excel makrót is lehet írni, de valakinek se tudása, se ideje nincs ehhez.
Ma Európában kevés a fejlesztő és sokba is kerülnek. Ehhez képest, amit írtam is töredékéért is meglehet csináltatni. Igaz ehhez részletesen le kell írni mit akarsz és legfontosabb, hogy angolul. De a translate már segítségére lehet az embernek illetve illusztrálva is egyszerű a kérésünket a fejlesztő felé megtenni.

Továbbá itt nem csak winforms-os alkalmazásokat, hanem webes felülteket is lehet csináltatni. Ha valakinek van vállalkozása és nem csak egy php fusion vagy wordpress template-t akar csinálni, hanem komolyan üzleti logikát beleépíteni, akkor erre is lehetőség van.
Lehet sokaknak megfordult a gondolatában egy ilyen saját alkalmazás, de nem tudta hogyan induljon, ez pedig egy lehetőség erre.
Cím: Re:IT segítség
Írta: dosiki Dátum január 21, 2019, 15:52:11
Sziasztok,

magam az egyik olyan vagyok, aki egy tippelést segítő rendszert rakott össze és egy ideje használja is.

Röviden annyi, hogy az egyes élő eseményekhez kapcsolódó számszerűsíthető infókat grafikusan megjelenítem és ezt is figyelembe veszem, mielőtt döntök.

Akit érdekel privátban elküldöm az eléhetőségét a demo oldalnak, amelyen jelenleg kosárlabda meccseket lehet nyomonkövetni grafikus formában.

Azt gondolom, hogy van benne fantázia, lehet még tovább is fejleszteni, de jelenlegi állapotában már alkalmas lehet arra, hogy egy szűkebb felhasználói kört is kiszolgáljon, nagyobb felhasználói számhoz bővíteni kell a jelenlegi kapacitásokat a szerveren.

üdv:
dosiki
Cím: Re:IT segítség
Írta: Lacibá Dátum március 09, 2019, 06:45:52
Üdv. Tomka

Köszi, hogy felhoztad a témát, és nemcsak a Tippmühelyben beszélünk erről.
Engem most még pld. titoktartási szerződés köt azzal a magyar IT céggel aki a Bsc-t , kereskedelmi nevén a Bet Proft Planning -ot leprogramozza,
viszont amint megjelenik az applikáció, akkor nyugodtan már tudnénk konkrétan beszélni egy olyan platform létrehozásáról amely a sportfogadási applikációkra szakosodik.
Lehet, hogy ez is Tippmühely téma lesz.