Sportvilág és nem csak > NBA/NFL/NHL/MLB fogadások

NBA 2021/22

(1/7) > >>

HT:
Bejelentették az első "bombaüzletet" (legalábbis ahogy néhány média fogalmaz) az NBA következő szezonjára.
Westbrook megy a Lakersbe, cserébe a WAS megkapja Kuzmát, Caldwell-Pope-ot és Harrelt (ja, és egy 2021-es cetlit is).
Nézegettem a neveket, és végül arra jutottam, hogy szerintem a fővárosiak jártak jobban.

Nem vitatom, hogy Westbrook sokkal jobban játszott az elmúlt szezonban, mint ahogy vártam tőle. Bár azért ne feledkezzünk meg arról, hogy abból a csapatból nem volt nehéz kitűnni. Volt ott ugyan egy Bradley Beal, akinek megvolt meccsenként a 20-25 rádobása és a 30-35 pontja, de mögötte azt csinálhatott Westbrook, amit akart. LA-ben ez nem így lesz. Ott ő nem egy lesz a három sztár közül, hanem szigorúan a 3. lesz a sorban. Nem tudom, hogy ezt hogyan tudja majd kezelni a pályán. Láttuk őt már játszani olyan csapatban, ahol ő volt a nagy hármas egyike (Durant és Harden mellett), de ott nem volt annyira nyíltan leosztva a sorrend, mint a Lakersnél. Ráadásul az idei csúfos szereplés miatt James is mindent belead majd jövőre, úgyhogy nekem ez a helyzet nagyon úgy fest, mintha sok dudás került volna egy csárdába. Én most egy kicsit azt érzem, hogy például Ricky Rubióval jobban járt volna a Lakers. De az idő majd választ ad erre.

Csak halkan jegyzem meg, hogy amikor először olvastam ezt a cserét, akkor rögtön azt jutott eszembe, hogy egy csapatba került az NBA azon két játékosa, akik a leginkább rámentek minden meccsen a tripla-duplára. Emlékszem, amikor James szó szerint leüvöltötte az egyik csapattársát a mérkőzés vége felé, mert a passzát követően a játékos nem dobott kosárra. Pedig Jamesnek már csak egy assziszt hiányzott. Vicces lesz majd látni egy hasonló szituációban, amikor mind a két sztárnak egy-egy assziszt kell majd a végén, és ahelyett, hogy dobnának, folyamatosan egymásnak lövöldözik majd a labdákat, amíg le nem jár a támadóidő. :)

Ami pedig a másik oldalt illeti, a Washington kapott három olyan játékost, akiket – kis túlzással – akár rögtön be is vethet a kezdőben. Kuzmával kapcsolatban kicsit azt éreztem mindig is, hogy sokkal többre vihette volna eddig, ha nem James mellett játszik. Caldwell-Pope sorozatban csapata legjobbja volt, amikor James sérüléssel bajlódott a szezon végén, és amikor már mindenki elkönyvelte, hogy a Lakers be sem jut majd a rájátszásba, akkor ő volt az, aki vállára vette a csapatot, és hatalmas érdemei voltak abban, hogy a James nélküli időszakot aránylag elfogadhatóan hozták le. És végül Harrellről is az a véleményem, hogy egy másik csapatban jobban ki tudja majd hozni magából azt, amit ő igazán tud.

Nem bántani akarom James-t, de sokszor azt érzem, hogy szinte csak "nagy nevekben" gondolkodik. Pedig igenis szükség van az olyan "mellékszereplőkre" is egy csapatban, mint a most elpasszolt három játékos. Emlékezzünk csak a 2009/10-es szezonra, ahol Bryant mellett csak egy igazi sztár volt (Gasol), de mégis bajnokok lettek, mert ott voltak még a csapatban az olyan "iparosok", mint Derek Fisher, Ron Artest, vagy Lamar Odom. Pedig például akkor egy olyan Boston volt a döntőben a Lakers ellenfele, ahol olyanok játszottak, mint Ray Allen, Kevin Garnett, Paul Pierce, Rasheed Wallace és Rajon Rondo.

Röviden összefoglalva tehát én egy kicsit a WAS-t érzem nyertesnek ebből a cseréből. Bár nem tudhatjuk, hogy a Lakers még kiket fog igazolni.

HT:
Pozzato írásából tudtam meg, hogy a Chicago kiket igazolt az elmúlt napokban, és azt kell mondanom, hogy "nevek alapján" nagyon komoly csapat kezd összeállni.

A Bulls már az előző szezonban is mutogatta oroszlánkörmeit, köszönhetően a LaVine/Markkanen/Coby White hármasnak. Aztán ugye érkezett a szezon közben Vucevic, majd Theis, akikkel tovább erősödtek, csak az volt a baj, hogy nem volt már idő összeszoknia az új csapatnak.

Most pedig jött DeRozan és Lonzo Ball, akiket szintén nem kell bemutatni senkinek, úgyhogy azt kell mondanom, hogy első ránézésre nagyon jól néz ki ez a Bulls.

Az egyetlen kérdés csak az lesz – ami ilyenkor mindig felmerül –, hogy elég lesz-e egy labda ennyi jó játékosnak. Lavine (CHI), Vucevic (ORL) és DeRozan (SAS) egy éve még csapatuk legjobb dobója volt, úgyhogy érdekes lesz látni ezt a három játékost egymás mellett játszani. Ráadásul ha azt nézem, hogy az előbb felsorolt hetesből hatan nagyon jó kinti dobónak is mondhatók (még a center Vucevic is), akkor lehet, hogy jövőre már nem a Clippers lesz a legjobb tripladobó csapat a ligában.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy mire mennek majd, de az biztos, hogy egy nagyon érdekes csapat állt össze Chicagóban.

HT:
Úgy tűnik, hogy Kelet kicsit aktívabb eddig a játékosmozgásokban, mint Nyugat.

A Bulls után most itt a Knicks, akik – ha csak a neveket nézzük – szintén elég komoly erősítéseket hajtottak végre.

A New York az előző szezon legnagyobb meglepetéscsapata volt (legalábbis nálam). Nem hiszem, hogy sokan gondolták volna, hogy a főcsoport 4. helyén végeznek, ami elsősorban a kiváló védekezésüknek volt köszönhető. Aztán sajnos jött a rájátszás, ahol már teljesen elfáradtak. De ettől függetlenül az alapszakaszban elért teljesítményüket senki nem veheti el tőlük. Mivel valószínűleg a vezetőség sem hitte el, hogy egy ilyen kerettel meg lehetne ismételni a tavalyi teljesítményt, így jöhettek az erősítések. A csapat három legjobb dobója (Randle, Barrett, Rose) megmaradt, és melléjük érkezett Kemba Walker és Fournier.

Ahogy írtam, ha csak a neveket nézzük, akkor mindenképpen nagyon erősnek tűnik ez a sor, pláne ha azt vesszük, hogy ezek olyan játékosok, akik bármikor képesek a 20-25 pontos meccsekre. Fournier már Orlandóban is nagyon jó számokat produkált, majd az előző szezonban Bostonban is igyekezett bizonyítani (bár Tatum és Brown árnyékában ez senkinek nem könnyű). Az olimpián is a franciák egyik legjobbja volt, éppen ezért én azt gondolom, hogy New Yorkban jó helye lesz, és erősítést jelent majd. Walkerrel kapcsolatban viszont már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nem kérdés, hogy jó játékos, de nekem nem igazán tetszett az előző szezonban, hogy nagyon nehezen szabadult a labdától. És bár rendre összehozott meccsenként egy 20 pont körüli teljesítményt, de ezt nagyon sok kísérletből tette. Márpedig a Knicksnél erre nem lesz lehetősége. Ott nem lesz mindig 20-25 rádobása. A Knicksben egyértelműen Randle a vezér, és szerintem dobáspontosság tekintetében Barrett, Rose és Fournier is megelőzi Walkert. Kíváncsi leszek, hogy ennyi dobógépből kinek fog a leginkább visszaesni majd a mutatója a szezon végén (az előző idényhez képest).

De amire még inkább kíváncsi leszek, hogy ezekkel az új játékosokkal is megmarad-e az eddigi kiváló védekezés, vagy inkább megpróbálják majd túldobni az ellenfeleiket.

HT:
És akkor maradjunk továbbra is Keleten. Jöjjön a Boston.

Talán itt a fórumon is szóba jött már az előző szezon során, hogy a Celticnél mindenképpen változásokra lesz szükség. Tatum és Brown bármennyire is jó játékosok, de ketten nem tudnak komolyabb eredményeket elérni. Elnézve a tavalyi keretet, azt nagy pénzben le lehetett fogadni, hogy center biztosan érkezni fog. Theis elküldését korábban sem igazán értettem, Tristan Thompson pedig megtette a tőle telhetőt, de ő nem igazán center. Ide tehát érkezett (vagy inkább visszajött) Al Horford, aki noha már 35 felett jár, de szerintem még így is jobb lesz a palánk alatt, mint a már említett Thompson. Ráadásul aprópénzért megszerezték Portlandből Kantert is (aki meglepően jól helyettesítette tavaly a sérült Nurkicot), úgyhogy ezen a poszton mindenképpen erősödtek.

Rajtuk kívül érkezett még LA-ből Schröder, akire nagyon kíváncsi leszek. Atlantában és Oklahomában nagyon jó számokat produkált az elmúlt években, úgyhogy nem véletlenül szerződtette őt tavaly a Lakers. És bár ott is összehozott egy 15 pontos szezonátlagot, nem igazán tudta megváltani a világot. Kérdés, hogy ez Bostonban sikerülni fog-e neki. Én azt gondolom, hogy Walkernél valószínűleg hasznosabb tagja lesz a csapatnak (mind assziszt, mind dobáspontosságban), és a Tatum/Brown/Smart hármas biztosan több labdát fog kapni tőle.

Egyszóval tehát szerintem a Boston is egyértelműen erősödött. Bár – ha rosszindulatú akarok lenni – én továbbra is azt érzem, hogy a legnagyobb "erősítés" Walker elpasszolása volt.

Pozzato:
Lehet egyedül leszek majd a véleményemmel a világon, de szerintem ezzel gyengült a Knicks. Jól írtad, hogy nagyon jó védekezést raktak össze, kiváló alapszakaszt hoztak le, de a rájátszás más. Ott megmutatkozott, hogy Randle kevés azon a szinten. Azzal is egyetértek, hogy Kemba kevés, rendkívül önző, fejben gyenge, rájátszásban egy értékelhető éve volt. Védekezés nála mindig kérdés, összességében csak az emelheti az üzlet értékét, hogy mindössze 9 millióval nyomja évente a sapkát. Ott hibáztak, hogy elindultak egy úton - masszív védekezés -, akkor ne akarjanak most hirtelen váltani. Ez sosem szokott jól elsülni, nem lehet így építeni csapatot, mert egy 30-31 éves játékost már nehezen veszel rá a rendszerben való gondolkodásra, fegyelmezett védekezésre. Félő, hogy ezek a játékosok majd a fiatalok fejlődésének kárára kapnak játékperceket, eltűnik a team chemistry, Rose is hajlamos egy lazább játékos mellett szétesni. Remélem nem lesz igazam, mert egy szimpatikus keret állt össze, ahol jó pár tehetséges fiatal van, kár lenne innen elszúrni, de a Nagy Almában bármire képesek...

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése