Szerencsejáték Szabályozás

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Valami csak lesz, kétlem, hogy csak a lóversenyfogadásokat vennék számitásba.

Idézetet írta: Narusco Dátum szeptember 26, 2011, 23:10:03
külföldi rokon bereg, + VPN használat nem lehet megoldás?

Nem tudom, Én remélem, hogy egy proxy is elég lesz ;D

Idézetet írta: vmlinuz Dátum szeptember 27, 2011, 00:19:10
Valami csak lesz, kétlem, hogy csak a lóversenyfogadásokat vennék számitásba.

Lóverseny és kártya. A bukmékeri rendszerű fogadást érintő változásoknak (az idézett informatikai és banki tiltáson kívül) nyoma sincs a tervezetben. Tegnap elfogadták, várhatóan hétfőn megjelenik a Magyar Közlönyben.

Itt van a parlamenti vita videója:
szerencsejáték, dohány vita

Sajnos érdemi, szakmai vita nem igazán alakult ki, az ellenzék leginkább csak azt kifogásolta, hogy a törvénymódosításokat zárószavazás előtti módosítóként nyújtotta be a kormányoldal.

Teljesen egyértelmű, hogy ez egy ideiglenes vergődés csak ,évek kérdése és teljesen legális lesz a sportfogadás is hisz az online fogadás már réges régen elindult és ezt egy kormány nem tudja erőszakkal megszüntetni, már csak a dolog online jellege miatt sem.  Ott vannak proxy-k és az egyéb alternatívák a blokkolt oldalak eléréséhez, pénz lehívásához moneybookers bankkártya.
Egységes nemzetközi szabályozás nélkül ezt képtelenség megfékezni. Amíg Gibraltárról meg Máltáról lehet irodákat üzemeltetni addig itt nem lesz semmi komoly változás

Jól értelmezem, hogy mivel a végleges változatból is kimaradt a sportfogadás, így az online sportfogadásra a teljes tiltás érvényes januártól?

Idézetet írta: fixxer Dátum szeptember 27, 2011, 11:37:43
Jól értelmezem, hogy mivel a végleges változatból is kimaradt a sportfogadás, így az online sportfogadásra a teljes tiltás érvényes januártól?

Nem januártól. Eddig is tiltva volt, mivel állami monopólium, de most ráerősítettek erre.

Eddig "tiltva" nem volt, csak a szervezés, szankcionálva meg pláne nem.

"Tiltva" most sincs, és játékosoldalról továbbra sincs szankcionálva sem.....csak úgy néz ki a technikai feltételeket próbálják meg ellehetetleníteni (oldalak tiltása, banki tiltás)

A Bet365 chaten rákérdeztem az ügyintézőre. Tudnak a törvénytervezetről, de még nincs hivatalos álláspontjuk, mivel számukra sem tiszta, hogy pontosan mit is akar pártunk és kormányunk. Konkrétan rákérdeztem, hogy elképzelhető e, hogy a magyar játékosok nem fognak tudni játszani. Azt mondta, hogy a Bet365 részéről nem valószínű ilyen korlátozás (ez mindenképpen pozitív), de technikailag sajnos megakadályozható lehet.

Jó lenne ha, akiket érint (szerintem itt sokakat pl engem is) itt a fórumon összedugnánk a fejünket és megvitatnánk valamilyen formában, hogy a technikai blokkolást hogyan lehetne kivédeni. De ne csak ilyen szinten, hogy röpköd a proxy meg VPN kifejezés mert ezek csak szakszavak amiket sokan nem értenek, hanem konkrétan megvitatnánk a lehetőségeket, így segítve egymást.

Én konkrétan felvettem egy céggel a kapcsolatot akik külföldi SIM kártyákkal foglalkoznak és tájékoztatást kértem arról, hogy egy külföldi sim-el hogyan milyen módon, mennyiért tudnék a notebookommal a netre csatlakozni Magyarországról.
Persze hülyének néztek és elmondták, hogy ez mennyire előnytelen számomra, de elmagyaráztam nekik, hogy nem arra vagyok kíváncsi amit egyébként is tudok, hanem arra válaszoljanak amit kérdeztem. Itt tartok.

Lehet, hogy egy kicsit korainak tűnik a készülődés, de szerintem nem az, mert lehet, hogy januárban azzal szembesülünk, hogy vége. Akkor már hiába készülődik az ember. Jobb ha előkészíti a terepet az ember.


Ez az előző hozzászólás tetszik. Azért "dobálóztam" azokkal a szavakkal, mert én sem tudom pontosan hogy mi, de amennyire én tudom szerintem más is. Külföldi ip-vel (másik gépen keresztül) mész az oldalra, tehát elvileg a blokk nem lesz érvényes.
Jó lenne tudni hogy a magyarokat ki is tiltják e vagy sem (örülnék ha ugy lenne ahogy az ügyintéző írta, nekem egy bet365 már kb elég lenne -talán még akkor is ha a szorzókat megnyúzzák mint a szaRT- , van ott minden) , mert ha igen az megint más kérdés, nem tudsz majd magyar lakcimmel regisztrálni (vagy ha rádtalálnak azonositásnál akkor szevasz).
A másik meg az, hogy arról is kéne tudni, hogy ha kiderül ez a trükközés akkor mi történik. Ha más nevével fogok/fogunk játszani nem kéne hogy azt büntessék meg. Ha kitiltanak az még oké, de egyéb nem tudom következik e belőle.

Idézetet írta: fixxer Dátum szeptember 27, 2011, 12:12:40
Eddig "tiltva" nem volt, csak a szervezés, szankcionálva meg pláne nem.

"Tiltva" most sincs, és játékosoldalról továbbra sincs szankcionálva sem.....csak úgy néz ki a technikai feltételeket próbálják meg ellehetetleníteni (oldalak tiltása, banki tiltás)

A tiltást nyilván úgy értettem, hogy a törvény szerint. Az hogy mi a valóság, egy más kérdés.
Az meg hogy játékosoldalról nincs szankció csak akkor igaz, ha nincs az illetőnek vagyonosodási vizsgálata. Ha van, akkor ugyanis az adóhatóság az illető bankszámláján is turkálhat, és ha a játékos nem elég elővigyázatos (pl. átutalást vagy bankkártyát használ mb helyett), akkor sportfogadásból származó jövedelemre bukkanhatnak, ami a NAV értelmezésében adóköteles, ha az nem a Szerencsejáték Zrt.-től származik. Az más kérdés, hogy jogilag ez támadható, mivel többféleképpen értelmezhető az szja törvény 76. § (4) bekezdése.

Idézet(4) Nem számít jövedelemnek a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a pénznyerő automatából, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, bingójátékból, továbbá a kártyateremben szervezett kártyajátékból származó nyeremény.

A kiemelt részt értelmezik ők úgy (szerintem helytelenül), hogy csak az engedéllyel végzett bukmékeri rendszerű fogadás ilyen (vagyis nem kell adózni utána). Holott nem attól bukmékeri rendszerű fogadás valami, hogy van rá engedély. Újabb idézet, ezúttal a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényből:

IdézetBukmékeri rendszerű fogadás: olyan fogadási forma, amelyben a fogadásszervező a fogadási ajánlatában meghatározott fogadási esemény bekövetkezésére, kimenetelére a fogadó játékos részére - nyereményszorzó alapján - pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodásban rögzítettek szerint fizeti ki.

Mi ilyet játszunk, tehát bukmékeri fogadást. Igaz, hogy erre a játékszervezőnek nincs magyarországi engedélye. De attól még megfelel a törvény meghatározásának, hiszen az nem írja elő itt feltételként az engedélyt.

Kicsit elkanyarodtam az adózás felé, bocsi annak, akit ez nem igazán érdekel.

Én is érdeklődtem 1 hete pár irodánál, igaz, ez még a konkrét szabályozás előtt történt.

Ekkor a Bwintől azt a választ kaptam, ők mindenképpen szeretnének megoldást találni, és maradnak, szép hosszú emailt írtak indoklással, magyarázatokkal - ergo "maradnak" állásponton voltak, vélhetően ez tegnap óta sem változott...

Az Unibet várakozó állásponton volt, semmi konkrét

A Betclic nem válaszolt egyáltalán.

Executor kollegával egyetértek teljes mértékben!

Vmit ki kellene találni még időben, mielőtt lehúzzák a rolót, bár kétlem hogy ezt megtennék a 21. század Magyarországában... (EU-jában)

De jobb félni mint megijedni alapon, el kéne kezdeni törni a fejünket!

A fő kérdés most az, hogy mi lesz ezentúl az online sportfogadás értékelése.

Eddig ugye nem volt játékosoldalról tiltva, és most sincs. Szankcionálva sem (az adófizetési kötelezettség más téma), a szankció alatt én büntetőjogi felelősségre gondolok. Az online sportfogadás továbbra is maradt a szürke zónában, azaz a szolgáltatót büntethetik (ezután korlátozhatják az elérést is), online sportfogadásból származó igényt magyar bíróság előtt nem lehet érvényesíteni továbbra sem, és elméletileg szja köteles a belőle származó bevétel.

A probléma ott van, hogy amelyik iroda belemegy a (póker) legalizált változatába, ott nem lehet mostantól sportfogadást űzni, mivel kiadják a teljes számla adatokat ugye, amin megjelenik a sportfogadás is....és ez már nagyon sok problémát vetne fel.
Amelyik iroda meg nem megy bele, azt blokkolják (Ip, bank), és csak a kiskapuk maradnak (VPN, moneybookers mastercard stb).

Kérdés, hogy az EU valóban közbeszól-e annyiban (amit nem egy cikkben feszegettek), hogy ne lehessen különbséget tenni online sportfogadás, póker, lóverseny és kaszinó között.