Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Bahrain nem viccel és Nibali mellé meg akar szerezni még egy világsztárt, Mark Cavendisht. A brit mellett jönne Eisel is a DD-ből (ők csomagba járnak). Ő a legnagyobb elérhető sztár a szabadon igazolhatóak közül. Hiába, hogy mindkét versenyző túl van pályafutása csúcsán, de két rájuk kihegyezett csapat nem lenne rossz, főleg, ha Nibalival csak az egynaposokat erőltetnék (meg az egyhetesek).

Rajtuk kívül még ők az elérhető emberek:
- Pascal Ackermann: A következő generáció nagy német sprintere. Idén nyolc szakaszt nyert, közülük négyet egyhetes World Tour versenyeken (2x Tour of Pologne, 1x Dauphiné, 1x Tour of Romandie), behúzta a szintén World Tour londoni egynapost, mellé még két HC egynapost és a német bajnoki trikó is az övé. Nagyon jól helyezkedik, bátor és láthatóan sokat tanult Sagantól: https://www.youtube.com/watch?v=fRahAqYHrMg
- Matej Mohoric: Talán őt nem kell bemutatni, volt róla szó már bőven, még mindig nincsen szerződése, ami meglepő.
- Richard Carapaz: Giro 4., most pedig a Vueltán segített sokat, igaz nem profitált belőle Quintana. Én a helyében lelépnék, mert ő is belekerül a posványba, amit jelenleg a Movistar képvisel.
- Maximilian Schachmann: Róla is volt már szó, nagyot ment idén, nem értem miért nem írt még alá a Quick-Stephez.
- Emanuel Buchmann: Jó szezonja volt, Vuelta végére kicsit elkészült erejével, de ha így folytatja, akkor stabil top10-es GT versenyző lehet.
- Patrick Konrad: Giro top10, három WT egynapos top10. Valamerre el kéne indulnia, mert van benne potenciál bőven, de már 27 éves lesz. Talán ez az utolsó éve, hogy eldöntse, összetett menő vagy egynapos menő lesz. Utóbbiban nagyon fantázia lehet, mert az időfutamokon gyenge.
- Daniel Felipe Martínez: Élete első TdF-jén nem volt rossz, mindehhez vegyük hozzá, hogy csak 22 éves. Idén több kiváló eredménye volt, de még csapat nélkül. Jó hegyimenő és időfutamban iszonyat sokat fejlődött. Jövőre egy jó csapatnál, megfelelő segítéséggel meglehet neki egy top15 mondjuk a Girón.
- Rui Costa: Az egykori világbajnok bőven leszállóágban. Kár lenne érte, remélem még összeszedi magát.
- Tony Martin: Mikor második lett a Giro időfutamán, azt hittem, hogy visszatért. Megnyerte a német időfutam bajnokságot is (magabiztosan), aztán megint semmi. Ez a Katusha eléggé lehúzó erő (lásd Kittel).
- Giacomo Nizzolo : A Trek elvileg kitette őt, pedig visszatért a sérülése után. Vueltán voltak szép sprintjei, azt mondom, hogy van még benne kraft. Lehet 1-2 év múlva kiváló felvezetőember válna belőle..

Ott vannak még olyan versenyzők, mint Diego Ulissi, Fabio Felline, Adam Hansen, Ben Swift, Salvatore Puccio stb.
Sok minőségi segítő, de ahogyan szűkül a csapatok költségvetése, úgy nem lesz mindegyikőjükre szükség. Elvileg 130-150 minőségi versenyző van még szerződés nélkül, olyan 70-85 hely maradt WT-szinten. Lesznek itt nagy visszaesők vagy akár visszavonulók (eddig ők teszik le a bringát: Igor Anton, Borut Bozic, Franco Pellizotti, Sylvian Chavanel). 

Cavendisht nem tartom igazán jó ötletnek leszerződtetni, persze attól függ mi a cél. A jelenkor egyik legnagyobb sprintere, de azt hiszem hozzá kell tenni most már azt is, hogy volt. Leszálló ágban van, nem biztos, hogy tud nyerni még sprintet valaha is a három nagy körön. Sem idén, sem tavaly nem nyert semmit és ha tippelni kellene azt mondanám már nem is fog.
Ackermannt szerződtettem volna inkább a Bahrain helyében.
Buchmann, Schachmann, Carapaz kizárt hogy ne találjanak csapatot, ahhoz ők túlságosan is jól használható emberek.
Ulissivel nem tudom mi van, szerintem gyenge szezonja volt, de ő alapból nagyon jó lehet akár egynaposokon akár bizonyos típusú szakaszokon, ugye nyert is több ilyet a Girón aminek meredek a vége.

Egyetértek a britet illetően. Valahogy neki a tavalyi saganos sztori tett be, azóta nem találja a ritmust. 34 lesz jövőre, talán még egy Giro benne lenne (ami nálam egy szakaszgyőzelmet jelentene, ha nincsen Viviani, Ewan vagy Mareczko).

Érdekes, hogy ez az új generáció mennyire átvette egyik pillanatról a másikra a stafétát. Gaviria, Groenewegen, Ewan, Ackermann. Közben Greipel már konti szinten, Kittel szenved, ahogyan Cav is. Kristoff a zavarosban halászik, de komolyabb mezőnyben már neki sincsen esélye. Fiatalok elhaladtak mellettük.

Schachmannt borzalmasan sajnálnám, ha máshol kötne ki. Nagyon patent volt ebbe a QS-be, jövőre még nagyobb teret kaphatna. Nincsen Terpstra sem, kiöregednek Gilberték is, lenne benne ráció.

Ulissinek szerintem a dopping, sérülések és egyéb dolgok tettek be. Valami nem klappol nála, mondjuk hogy őszinte legyek, az egész UAE szenvedett idén.

Tényleg egészen ELKÉPESZTŐ idén a Quick Step Floors! A csapat ma joggal koronázta meg az egész éves teljesítményét!

És jövőre érkezik a Quick-Stephez Remco Evenepoel. Most megnyerte az ifi vb-t, laza másfél percet vert a másodikra. Nem tudom, hogy mit hoz majd ki első profi évében belőle Lefevere, de 19 évesen azért nagyot szólna egy WT szakaszsiker. Idei mérlege a saját korosztályában:
15 verseny, ebből 12 győzelem. 80%-os győzelmi arány. Alázza a korosztályát még mindig. Van, mikor perceket ver a másodikra. Remélem nem hagyják elkallódni, ritkán látni ilyen zsenit.

Evenepoel behúzta a mezőnyversenyt is, laza másfél percet vert a másodikra. Az ötödik helyezett már 3 percen kívül volt. Egyre többen foglalkoznak vele már külföldön, miatta várom leginkább a jövő évi szezont. Azért az durva, hogy korosztályában a másik releváns riválisára 4 perc felett vert (Piccolo).

Ma u23-as mezőnyverseny, lehet dobok kis aprót Tadej Pogacarra 8-as szorzón, bár vele elfogult vagyok, mert szintén óriási tehetségnek gondolom. Az se rossz, hogy 20 évesen az egyik legnagyobb favoritnak tekintik a 2 évvel idősebbek mezőnyében. Akire még kíváncsi leszek, az a 18 éves Thymen Arensman. Ő is az u23-as mezőnyben indul, 2. lett a l'Aveniren, ami alapjáraton hegyimenőknek kedvez, de volt ő már 3. ifi Paris-Roubaix-n. 

Tényleg hatalmasat ment a kiscsávó!
És volt ott minden, mint a búcsúban. Bukásba keveredett, kereket kellett cserélni a bringáján, másfél perces hátrányba került, ledolgozta a hátrányt, a mezőnybe érve nem pihent meg, hanem üldözőbe vette a szökevényeket, utolérte őket, előzőtt, majd tök egyedül és mintegy másfél perces előnnyel érkezve a célba lett világbajnok.
Nagyon jó volt látni a gyermeki örömét, amely "kitört" belőle a cél környékén, amikor tudatosult benne, hogy minden nehézséget könnyedén legyőzve nyert világbajnoki aranyérmet!
Nekem néha úgy tűnt, mintha Eddy Merckx versenyzését látnám! És egyáltalán nem bánnám, hogy ha a jövőben kiderülne, hogy az ő személyében tényleg Eddy Merckx méltó utódja látható. Szerintem tutira biztos, hogy a kerékpársportot kedvelők ezután nagyon-nagyon-nagyon sokszor fogják hallani a Remco Evenepoel nevet!

Nagyon sokan hasonlítják őt a Kannibálhoz (mondjuk ez megszokott egy ilyen tehetség kapcsán), remélem nem fog elkallódni. Mondjuk a Quick-Stepben jó helyen lesz és elfigyelve az új irányvonalat (Más, Jungels), lehet akár még GT menő is Lefevere keze alatt.

Érdekes Eddy Merckx sorsa. Mindenki úgy emlékszik rá, mint aki mindenben etalon volt, ami félig-meddig igaz is. Ő minden szakágban jó volt, de az időfutamot leszámítva semmiben sem volt a legjobb. Ha a mostani versenyzők közül kéne "összehozni" az ő karakterét, akkor egy Valverde-Kwiatkowski-Sagan-Dumoulin négyes jellemezné őt leginkább.

Az időfutam az tényleg az ő felségterülete volt, négy éven át nyerte a Touron a 40-50 km-es kronókat. Sprintben volt nála jobb (Herman van Springel, Walter Godefroot,Marino Basso), hegyekben is (Luis Ocana), illetve pavékon is (Roger de Vlaeminck és Eric Leman). Ugyanakkor az ő előnye az volt, hogy mindenhez értett.

Ocanát kronókon meg síkon verte, ahogyan a Thévenet - Fuente párost is. Gimondi ugyan tudott nála jobb kronót menni, de őt a hegyekben szedte szét. Egy dolog mutatja meg szerintem a legjobban az összetettségét és a nagyságát: 19 momentum siker.

Ez fontosabb, mint a GT győzelmei. Zseniális taktikai érzékkel rendelkezett, jól mérte fel az ellenfelei képességeit és tudta, hogy mikor mit érdemes megpróbálni. Ez hiányzik a mostani versenyzőkből, hogy fejben ennyire összeszedtek legyenek.

1968-70 között megnyomta a pavés versenyeket, ott nyerte a többségét. Abban az érában még nem voltak annyira komoly ellenfelek (de Vlaeminck-korszak is később kezdőtt), például azt a Bassót kellett legyőznie egy Flandriai körért, aki inkább sprinter volt, mintsem pavés versenyző. Milano - Sanremón szerzett 7 sikerét senki sem fogja megdönteni. Ott a jó taktikai érzék és helyzetfelismerés döntött. Bitossi kiöregedésével domináns lett a Lombardián is, LBL-t pedig már rutinból húzta be szinte évente.

A mostani mezőnyből Kwiatkowski és Valverde hasonlít rá a leginkább. Előbbi egy gyengébb kiadás, akinek ugyan rendkívüli taktikai érzéke van, nagyon tudja mikor kell megindulni, csak sokszor a lába nincsen meg hozzá vagy rosszul rakják össze a naptárát. Valverde már inkább hasonlít Merckxre, de ő meg sok esetben túlvállalta magát. Ha Unzué rá hegyezte volna ki éveken át a Movistar (és elődjének) taktikáját, sokkal többet nyerhetett volna.

Manapság egy Merckxnek jóval nehezebb dolga lenne, mint akkor volt. Ezért kell megbecsülni az ilyen tehetséget, mint Evenepoel, aki átírhatja a szabályokat.

Oké, hogy még 140 km van hátra, de 16 perc elonyben vannak a szokevenyek, azert az nem keves :D

Ha normális körülmények vannak, akkor ez lazán ledolgozható, mert még bőven van hegymenet (40 km alsó hangon). Csak a 3 km-s Höttingeren le lehet szedni 1-2 percet a fáradt szökevényekkel szemben. Főleg, ha a végén ki se tudnak tekerni rá (amire bőven van esély, bár kétlem, hogy addig eljutnának). Ez a 95-ös duitamaihoz hasonlóan megterhelő pálya (igaz, ott asszem 1000 méterrel több volt a szintkülönbség). Ha ilyen szökés alakult ki, akkor itt bizony tempó lesz az utolsó 100-on belül, akkor nagyon keményen szét fog szakadni a mezőny. Azt is megkockáztatom, hogy kevesebben fejezik be a versenyt, mint 30.

Az elől lévő versenyzők közül többsége kronós (Ludvigsson, Asgreen, Mullen, Britton, Fominykh), van aki klasszikus segítő (Stake Laengen, Dunne, Van Rensburg és Hník, aki még a Tour de Hongrie-n sem ért be a top10-be). Talán Didier és Koshevoy tényező csak, de közülük is csak Didier tudná óriási mázlival kibírni a végéig, de ehhez az kell, hogy ne menjenek hátul szinte semmit és eltaktikázzák.

Oké, idei három GT-n láthattunk csodákat összetettben, de itt azért nem Froome vagy valamelyik "szupertehetségű" brit megy a többiek ellen. Arra leszek kíváncsi, hogy a Höttingerre mennyien maradnak és az mennyire fogja szétszedni a mezőnyt (ha ott is tempó lesz, akkor a szűk úton komoly különbségek alakulhatnak ki, ami a vb címről is dönthet).

Én csak élvezem majd a versenyt, bízom pár kedvencemben, hátha jó eredményt érnek el. Örülnék egy Valverde győzelemnek végre, nagyon megérdemelné. Hasonlóan viszonyulnék egy Roglic, Jungels, Mohoric vagy Nibali sikeréhez.

Három eshetőséget látok magam előtt:
- Az esélyesek hamarabb befogják a szökevényeket a tervezettnél és eltaktikázzák és Sagan és Avermaet ott fog maradni a Höttingerre, amit bizony ki fognak bírni és lazán ledurantják a hegyimenőket
- Kicsivel nagyobb tempó lesz, Saganéknak annyi, de elől marad Alaphilippe és Valverde. Ők szedik le a hegyimenőket a hajrában vagy jön egy olyan versenyző, aki egy magányos szökéssel 20-30 kilométerrel a vége előtt megindul és nyer (Jungels, Roglic, Wellens).
- Óriási tempóra vált a főmezőny. Kolumbia, Hollandia és Franciaország szétszedik a mezőnyt. Ekkor akár még Quintana, Urán, Pinot és Bardet is nyerhet.

Nekem felsejlik a 2009-es vb, mikor Evans nyert. Egy olyan ember, akire akkor nem sokan gondoltak, rutinos volt, volt mögötte egy jól sikerült Vuelta, Touron előtte gyenge volt. Most ez lehet Urán, aki a Vuelta végére megint felépítette magát a TdF-es bukás után. Egy érdekesség vele kapcsolatban, elmúlt 3 évben mindig megnyomta az őszt, dobogós helyeken végzett az egynaposokon..

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 30, 2018, 13:33:32
Én csak élvezem majd a versenyt, bízom pár kedvencemben, hátha jó eredményt érnek el. Örülnék egy Valverde győzelemnek végre, nagyon megérdemelné.

És megcsinálta az öreg.  8)

Négy év után letaszították őt a Fléche első helyéről, erre megnyeri a vb-t. Nagyon megérdemelte már ezt.


Robbant a bomba:
Fernando Gaviria távozhat a Quick-Stepből és az UAE csapatában köthet ki. Mivel a belgák nem találtak szponzort, ezért likviditási problémáik keletkeztek. Nem csak Gaviria transzfert érintheti ez, hanem Enric Mas helyzetét is, akivel még nem hosszabbított a belga csapat és akiért bejelentkezett az Astana. Tőlük kíván megszabadulni a csapat, mivel Gaviria szerződése évi 2 millió dollárral terheli a csapatot, míg Mas is nagy kontraktust írt alá a jó Vuelta szereplése miatt. Lefevere bajban van, de elvileg ő letette a vokság a Hodeg-Viviani-Jakobsen trió mellett a sprintek szempontjából, míg a fiatalok közül Evenepoelt akarják felépíteni.

Félrefordítottam tegnap egy kisebb részt, Enric Másnak már van szerződése jövőre, de mivel nem érkezett második számú szponzor, ezért két nagyobb bértől meg kell válnia a Quick-Stepnek. Nekem így kicsit érthetetlennek tűnik a döntés, mert gondolom Gilbert, Richeze és Stybar nem apróért van ott. Mind a hárman 30 felett vannak már, az argentinra Gaviria távozása után nincsen szükség (mert az ő felvezetője volt, jó barátok, gondolom nem szívesen dolgozna mással). Gilberten már látszik a kor, Stybar sem olyan erős. Lefevere viszont úgy dönt, hogy Más megy máshová, aki még Contador szerint is az egyik legnagyobb spanyol tehetség (Landa gondolom mennyire örül ennek  ;D).

Hihetetlen, hogy a belgák körül minden év augusztus-október tájékán van valami. Ez a csapat sorra nyerte a versenyeket az évek során, most már lazán elvárható tőlük a 40 szakaszgyőzelem egy évben. Ennek ellenére sem tudnak szponzort találni, amiből minden évben van gond. Ha csak a 15 éves múltjukat vesszük a Momentumokon (Milano - Sanremo, Paris - Roubaix, Flandria kör, Liege - Bastogne - Liege, Giro di Lombardia), akkor az 17 siker (minden évben átlagban egy), ráadásul mindegyik klasszikuson nyertek minimum egyszer és még 10 egyéni világbajnoki címet is szereztek. Számtalan tehetséget adtak a kerékpársportnak és ha a mostani csapatukat együtt tartották volna, akkor valami egészen fantasztikus sikereket érhettek volna el. Abban bízom csak, hogy Más és Gaviria nem kallódik el, mert mostanság az UAE és az Astana is egy temető (leszámítva Lópezt, bár belőle is kihozhatnának többet).

Ma Il Lombardia rövid, de elég kemény emelkedőkkel.
http://www.ilombardia.it/it/percorso/
A végén olyan 17 km-re a céltól egy 4.2 km-es, átlag 9.7 % meredekségű emelkedő, a Civiglio. Nagyjából mindenki azt várja, hogy ott dől el, de már előtte is lesz ami megrostálja a mezőnyt, pl. a Sormano, rövid, csak 2 km, de átlagban  majdnem 16%-os, van olyan pont ahol 27% :-)
A környék nem semmi, aki járt arra tanúsíthatja, A Comói-tó környékén mennek majd a verseny második felében, érdemes nézni a tájat (is). Rajt nemsokára 10:30-kor Bergamóból.
Van egy ilyen H2H hogy Woods vs Uran. egál odds, 1.80-1.80. Én a kanadait mondanám, csapattársak, tandemben mennek majd nyilván, aztán kb. aki erősebb azt segíti a másik ( gondolom ). Mindkettő jól ment a Lombardia felvezető versenyein, de én Woodsra szavazok itt, őt érzem jobb formában, remélem az EF is rá voksol inkább, aztán max. tévedek. Talán itt befejezi azt amit a VB-n nem tudott ahol a sprintnél begörcsölt a lába.
Bár ha a nyertes a kérdés én Pinotra vagy Valverdére tennék, esetleg Bardet.