A koronavírus és hatásai

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: zbking Dátum november 11, 2021, 06:56:17
Erről a videóról vélemény?

Itt egy másik videoja a civilek a tisztánlátásáért oldalról (az tudtommal a Gödény, Tamasi brancs..)

https://civilekatisztanlatasert.hu/dr-bardocz-zsuzsa-ne-meneteljunk-onkent-a-vagohidra/

Itt pedig a cikk arról, hogy ez bizony álhírterjesztés.

https://24.hu/tudomany/2021/06/11/bardocz-zsuzsanna-afp-alhirek-vakcina-gmo/

#1516 november 11, 2021, 08:51:13, MessiÁs
Idézetet írta: zbking Dátum november 11, 2021, 06:34:13
Messiás: utánakérdeztem a számoknak, egyre inkább haladunk az én számaim felé, sőt, meg is fordulhat, mert egyre több oltott kapja el (nyilván, 5,8 milla oltott van) más kérdés, hogy szerencsére gyengébb tünetekkel.

Azért nagyon szomorú, hogy erről nincs naponta hivatalos adat, csak a sumákolás, meg a ferdítés megy, és csodálkoznak, hogy nem akarnak többen oltani.

Ez csak matek. Ha van 6millio beoltottad es a tablazatom szerint a Pfizer mondjuk 50%ban elozi meg a megbetegedest a deltaval szemben, akkor lesz 3millio oltott aki el fogja kapni. Ez a szam mar onmagaban nagyobb mint a nem beoltottak szama mondjuk 12ev felett. Tehat nyilvan tobb oltott lesz beteg. Azonban ebbol a ket oldalbol tobb oltatlan fog meghalni, vagy szorul majd intenziv terapiara. Vagy van aki azt allitja hogy halottbol tobb az oltott? Vagy tobb oltott van lélegeztetőgepen? Mert vannak am kozepsulyos covid osztályok is, ahol en is voltam, azt nem igazan neveznem sulyosnak. A tobbseg velem egyutt bar korhazi ellatast igenyelt, de pl nem volt szukseg monitorozasra. Egy kis oxigen maszkon at, delelott es delutan infuzioban solumedrol meg a szokasos favir adag. A rendszert leterheli, de nem mi vagyunk azok akiknel vizsgalni kell az oltasokat, hanem akik az intenzíven vannak. Ott osszehasonlithatatlanul tobb az oltatlan. Az en varosombol 2 azaz 2 oltott kerult a megyei korhaz intenzivjere, ok mind idos krónikus betegek. A tobbi akit at kellett szallitani, mivel meg nem nyilt meg az intenziv itt, majd a jovo heten, mind oltatlan volt.


De erted, ott a vizsgalat linkje, ott is feketen feheren le van irva hogy kb mekkora esellyel elozi meg a megbetegedest, korhazi ellatast, halalt pl a pfizer vagy a moderna. Egyiknel sem latok 100%ot tehat senki nem allitja hogy oltottkent nem kaphatod el. Azonban ha az intervallumbol kivalasztasz egy számot tetszolegesen, hogy mekkora esellyel ved meg az oltas mar a megbetegedestol is, legyen ez a szokasos 50%, nekem ez egy elfogadhato arany. Ha oltottkent nekem 50%kal kisebb eselyem van akarcsak megbetegedni enyhen en ezt alairom. Vagy tamasszatok ala hogy az oltas egyáltalán nem ved es tok felesleges beadatni. Nyilvan ezt nem fogjatok tudni megtenni, meg Pozzato sem, akarhogy magyarázza bele a szingapuri adatokba a sajat meggyozodeset. Ha barki belinkel nekem egy tanulmanyt ahol feketen feheren le van irva hogy hiaba oltottam be magam ketszer, az semmit nem er, mert semmilyen vedelmem nincs akarcsak a megfertozodes ellen, akkor nem fogok elmenni a 3.adagra.

Nálunk érthetetlen módon titkolják vagy legalábbis nem adnak egyértelmű adatokat abetegséggel kapcsolatban az oltottak és oltatlanok arányárólDe ez a cikk nagyon jól összeszedi a külföldi tapasztalatokat,statisztikákat:https://telex.hu/koronavirus/2021/11/11/koronavirus-oltas-oltott-attoreses-fertozes-statisztika-lelegeztetogep-halal


Hoppa, egy propagandatol mentes ellenzeki lap irja le hogy az oltas hatasos. Hogy nagyreszt megved a fertozestol es a virus tovabbadasatol. Mintha valami ilyesmi szerepelne a tablaztban is.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 11, 2021, 10:07:40
Hoppa, egy propagandatol mentes ellenzeki lap irja le hogy az oltas hatasos. Hogy nagyreszt megved a fertozestol es a virus tovabbadasatol. Mintha valami ilyesmi szerepelne a tablaztban is.

Ha jól értem, de lassan nem merek írni a topikba ;D hogy erről ír a cikk, hogy az oltás azért nem olyan nagy hülyeség. Idézek is belőle, ahogy látom vm is hasonlókat írt egyébként.

"A román adatokból az is jól látszik, hogy a harmadik oltás még tovább javíthatja ezeket az arányokat. A harmadik oltást is felvevőknek csak 0,5 százaléka fertőződött meg (kb. 4500 ember), és mindössze 0,002 százaléka halt meg (21 ember)." https://telex.hu/koronavirus/2021/11/11/koronavirus-oltas-oltott-attoreses-fertozes-statisztika-lelegeztetogep-halal

Szerintem is jó hogy megjelenik ilyen az ellenzéki médiában, de eddig is jelentek meg ilyenek nem? Az ellenzéki politikus már más tészta, ők azért alávágtak többször is az oltásnak. Én korábban is írtam, de továbbra is úgy gondolom, hogy nem feketén-fehéren kell gondolkodni, három oltásommal is lehetek koronás, van rá esély, de plusz még életkorom, meg a vidéki bikán nevelt immunrendszeremmel nagyjából esélytelennek érzem, hogy meghaljak koronavírusban, ha esetleg el is kapom. Kicsit olyan mint az óvszer, ott lesz a málnásban a gyermekítő anyag, ami extrém esetben átjuthat a macira adott sapkán a málnásba (itt például a macska okozta a terhességet: https://nlc.hu/csalad/20200720/terhesseg-ovszer-macska/). Szóval a téma árnyalatait kicsit figyelmen kívül hagyva, simán érthető, hogy nézeteltérés alakul ki köztetek, de nem akarok okoskodni, mert nekem az nem szokott jól állni ;D

Na így is van, nem ám plakáton felhívás, adjunk valamit a népnek ;D

Fél óra ingyenszexet kap, aki beoltatja magát – felpörgetné az oltási kampányt egy bécsi bordély

https://nuus.hu/eletmod/koronavirus/1110/fel-ora-ingyenszexet-kap-aki-beoltatja-magat-felporgetne-az-oltasi-kampanyt-egy-becsi-bordely

Ők például a szőkét vitték félórás ingyen táncba, egy oltásért.


Ismerősömet idézve:

"Előbb utóbb mindenki benyalja a vírust" (de nem mindegy, hogy milyen házigazdára talál)

;D

Ha egy picit lehiggadnátok, akkor rájönnétek, hogy ugyanarról beszéltek mind: oltott is benyalja, csak kevesebb eséllyel döglik meg.

Egyébként így egy picit átgondolva, s látván egy két ismerős reakcióját, szerintetek hány valós beteg került kórházba, s hány pánikbeteg? Utóbbinak volt egy kicsi légszomja, s már tárcsázta is a mentőket. És nem is feltétlenül mostanság, hanem amióta a járvány megjelent.

Szerintem elég nagy az arány. Erre meg természetesen rátett (alap pánik) egy jó nagy lapáttal a média is, és nem csak.

#1524 november 11, 2021, 23:57:25, Pozzato
Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 11, 2021, 01:55:35
Ami azert eleg erdekes hogy egy atlagember probal egy ovost orvosi kerdesekben megcafolni. Persze ervelhetnel azzal hogy attol mert valaki ovosi egyetemet vegzett, lehet hulye, es tévedhet, es ez igaz is, de akkor sem hiszem hogy pont egy laikusnak kellene mondjuk Novak Hunort megcafolni.

Induljunk egy utazásra a gondolatok világába, izgalmas lesz!

Szlávik János, Merkely Béla és Rusvai Miklós. Mind orvosok, akik mind a járvány kapcsán felszólaltak. Eléggé sok meglátásuk nem jött be, Merkely szerint például második hullám sem lesz, de mondok egy jobbat: azt mondta, nem lesz negyedik hullám.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210523/merkely-sem-nyaron-sem-szeptemberben-nem-lesz-negyedik-hullam-magyarorszagon-484506

Ők ugye orvosok, akik hülyeségeket beszélnek, így milyen alapon lenne valós az, amit az általad említett háziorvos ír? Ettől függeltenül, simán lehet igaza van, de vizsgáljuk meg ezt kicsit jobban, hogy milyen adatokra támaszkodnak. Egerben tartott előadást dr. Oroszi Bernadett epidemiológus erről bővebben itt: https://telex.hu/koronavirus/2021/11/11/oltas-vakcina-vedettseg-hatasossag-fertozes-betegseg-korhazba-kerules-halal-ellen-oroszi-beatrix-statisztika

Valószínűleg az általad linkelt fb-s bejegyzésben is hasonló eljárással készültek a tesztek (mert a WHO is ezt ajánlja), ami a kövektező:
"A vakcinák eredményességét az úgynevezett screening módszerrel nézték meg. Ennek lényege leegyszerűsítve a következő:
Megnézték, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megerősített hazai Covid-19-esetek között hány ember volt beoltva. Ezt összehasonlították a teljes magyar lakosság átoltottságával."


Gondolkozzunk kicsit. Eléggé jól hangzik, hiszen eléggé pontos adatot lehetne hozni, ugye? Papíron igen, de most erőltessük meg kicsit magunkat. Az oltás lényege, hogy csökkentse a mellékhatást, ne kerülj kórházba, lehetőleg tünetek nélkül vészeld át a fertőzést. A helyzet az, hogy pontosan ezek miatt, teljesen fals adatokat fognak kapni erre a vizsgálatra. Ezt az epidemiológust, illetve azt a háziorvost, akit linkeltél Messiás, darabokra lehetett volna szedni, ha megfelelő kérdező van. Miért mondom ezt?

Azért, mert az oltás miatt többen úgyis megkaphatják a betegséget, hogy nincsen tünetük (vagy nem olyan, amivel orvoshoz mennének). Azok a személyek, akik orvoshoz fordulnak, annak már nem szimpla kis láza van. Akik viszont nem fordulnak orvoshoz, nem csináltatnak tesztet, ők nem kerülnek bele ebbe a szórásba, így kvázi nem is kapták meg a fertőzést oltottként, legalábbis a háziorvos és az epidemiológus adatai szerint. Vicces, nem?

És ez csak az első lépés, ahol használtuk az agyunkat, ahol nem hiszünk el szimplán mindent, amit elénk raknak. Lépjünk tovább.

Hogyan szerezhetne hiteles adatokat mondjuk a magyar kormány arról, melyik vakcinának, milyen a hatékonysága a megfertőződés esetén?

A válasz itt sem bonyolult: most benne vagyunk a koronavírusban, így a hétvégén fel kéne állítani országszerte a tesztelőközpontokat, aztán  csapassuk! A felnőtt lakosságot tesztelni. Így teljesen pontos adatot kapnánk, hogy az oltottak és az oltatlanok közül, pontosan mennyi a fertőzött, milyen vakcina, mennyire hatékony. Minden más "félkész" teszt csak fals eredményt hoz.

És az is lehetséges, hogy mondjuk 5-10%-os eltérés lenne csak az országos teszt után (lehet annyi se, de az is lehet, hogy nagyobb differencia), mindenesetre akkor látnánk tisztán. Különben dr. Oroszi is elmondta azt, amit én pár hozzászólással feljebb:
"Az oltáson kívül nincs még egy olyan eszközünk, ami képes lenne 50 százalékos kockázatcsökkentésre, de az is igaz, hogy ez nem elég. Mással is segítenünk kell, például maszkkal vagy távolságtartássa."
"Ha fel is vesszük a maszkot, akkor annak a hatása leghamarabb 2-3 hét múlva jelenik meg a járványgörbén. Ezért fontos, hogy minden intézkedést időben tegyenek meg, és nem akkor kell elkezdeni tüzet oltani, amikor már a csúcson vagyunk."

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 10, 2021, 22:32:02
Van egy ország, amely közli az adatokat rendesen, ez pedig Szingapúr. Nincsen kertelés.

Szingapúr jelenlegi oltottsági szintje (akik a második oltást is megkapták): 85%  (forrás: https://www.gov.sg/COVID-19#localcases)

Szingapúr vs Románia, azért van külömbség. Esetek száma és halálozások 1 milló lakosra vetitve.

#1526 november 12, 2021, 09:11:13, MessiÁs
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 11, 2021, 23:35:03
Induljunk egy utazásra a gondolatok világába, izgalmas lesz!

Szlávik János, Merkely Béla és Rusvai Miklós. Mind orvosok, akik mind a járvány kapcsán felszólaltak. Eléggé sok meglátásuk nem jött be, Merkely szerint például második hullám sem lesz, de mondok egy jobbat: azt mondta, nem lesz negyedik hullám.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210523/merkely-sem-nyaron-sem-szeptemberben-nem-lesz-negyedik-hullam-magyarorszagon-484506

Ők ugye orvosok, akik hülyeségeket beszélnek, így milyen alapon lenne valós az, amit az általad említett háziorvos ír? Ettől függeltenül, simán lehet igaza van, de vizsgáljuk meg ezt kicsit jobban, hogy milyen adatokra támaszkodnak. Egerben tartott előadást dr. Oroszi Bernadett epidemiológus erről bővebben itt: https://telex.hu/koronavirus/2021/11/11/oltas-vakcina-vedettseg-hatasossag-fertozes-betegseg-korhazba-kerules-halal-ellen-oroszi-beatrix-statisztika

Valószínűleg az általad linkelt fb-s bejegyzésben is hasonló eljárással készültek a tesztek (mert a WHO is ezt ajánlja), ami a kövektező:
"A vakcinák eredményességét az úgynevezett screening módszerrel nézték meg. Ennek lényege leegyszerűsítve a következő:
Megnézték, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megerősített hazai Covid-19-esetek között hány ember volt beoltva. Ezt összehasonlították a teljes magyar lakosság átoltottságával."


Gondolkozzunk kicsit. Eléggé jól hangzik, hiszen eléggé pontos adatot lehetne hozni, ugye? Papíron igen, de most erőltessük meg kicsit magunkat. Az oltás lényege, hogy csökkentse a mellékhatást, ne kerülj kórházba, lehetőleg tünetek nélkül vészeld át a fertőzést. A helyzet az, hogy pontosan ezek miatt, teljesen fals adatokat fognak kapni erre a vizsgálatra. Ezt az epidemiológust, illetve azt a háziorvost, akit linkeltél Messiás, darabokra lehetett volna szedni, ha megfelelő kérdező van. Miért mondom ezt?

Azért, mert az oltás miatt többen úgyis megkaphatják a betegséget, hogy nincsen tünetük (vagy nem olyan, amivel orvoshoz mennének). Azok a személyek, akik orvoshoz fordulnak, annak már nem szimpla kis láza van. Akik viszont nem fordulnak orvoshoz, nem csináltatnak tesztet, ők nem kerülnek bele ebbe a szórásba, így kvázi nem is kapták meg a fertőzést oltottként, legalábbis a háziorvos és az epidemiológus adatai szerint. Vicces, nem?

És ez csak az első lépés, ahol használtuk az agyunkat, ahol nem hiszünk el szimplán mindent, amit elénk raknak. Lépjünk tovább.

Hogyan szerezhetne hiteles adatokat mondjuk a magyar kormány arról, melyik vakcinának, milyen a hatékonysága a megfertőződés esetén?

A válasz itt sem bonyolult: most benne vagyunk a koronavírusban, így a hétvégén fel kéne állítani országszerte a tesztelőközpontokat, aztán  csapassuk! A felnőtt lakosságot tesztelni. Így teljesen pontos adatot kapnánk, hogy az oltottak és az oltatlanok közül, pontosan mennyi a fertőzött, milyen vakcina, mennyire hatékony. Minden más "félkész" teszt csak fals eredményt hoz.

És az is lehetséges, hogy mondjuk 5-10%-os eltérés lenne csak az országos teszt után (lehet annyi se, de az is lehet, hogy nagyobb differencia), mindenesetre akkor látnánk tisztán. Különben dr. Oroszi is elmondta azt, amit én pár hozzászólással feljebb:
"Az oltáson kívül nincs még egy olyan eszközünk, ami képes lenne 50 százalékos kockázatcsökkentésre, de az is igaz, hogy ez nem elég. Mással is segítenünk kell, például maszkkal vagy távolságtartássa."
"Ha fel is vesszük a maszkot, akkor annak a hatása leghamarabb 2-3 hét múlva jelenik meg a járványgörbén. Ezért fontos, hogy minden intézkedést időben tegyenek meg, és nem akkor kell elkezdeni tüzet oltani, amikor már a csúcson vagyunk."

Igen pont az altalad felsorolt emberekre gondoltam en is mint "hulye" orvosi egyetemet vegzettek. En is azt gondolom nem ok a mervadoak, ok valoban azt mondjak amit a szajukba adnak vagy tenyleg ostobak hogy ossze vissza beszelnek.

De tovabbra is vicces szamomra hogy te akarod megcafolni a tanulmanyt. Ha ekkora zseni vagy, marpedig ugy tunik, akkor irj mar nekik legyszi, mindenki neveben mondom es tajekoztasd oket hogy ne puplikaljanak fals adatokat mert megvezeti az embereket. Masra ugye nem jok.


Tenyleg, egyszeruen nem fer a fejembe, hogyan cafolhatod meg full laikuskent olyanok tanulmanyat akiknek ez a foglalkozasuk.. most vagy az van hogy mi foldi halandok nem ertunk teged, es te egy magasabb intelligenciaju fajhoz tartozol vagy csak valami Isten komplexusod van, hogy mindig mindent jobban tudsz mint mindenki mas. Legyen az politika, epidemiológia, nba,kerekpar,barmi. Az eddig oke hogy nalam speciel tenyleg mindenben tobbet tudsz, de hogy mindenkinel..?

Mit szolsz a tegnapi telex cikkhez, ami szoszerint ugyanazt leirta amiaz altalam linkelt tablazatbol leolvashato volt? Mondjuk ok konkret szamokat nem irtak, de feketen feheren ott is az van, az oltas megved a negfertozodes ellen

#1527 november 12, 2021, 09:51:19, Pozzato
Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 12, 2021, 09:03:29
De tovabbra is vicces szamomra hogy te akarod megcafolni a tanulmanyt. Ha ekkora zseni vagy, marpedig ugy tunik, akkor irj mar nekik legyszi, mindenki neveben mondom es tajekoztasd oket hogy ne puplikaljanak fals adatokat mert megvezeti az embereket. Masra ugye nem jok.


Tenyleg, egyszeruen nem fer a fejembe, hogyan cafolhatod meg full laikuskent olyanok tanulmanyat akiknek ez a foglalkozasuk.. most vagy az van hogy mi foldi halandok nem ertunk teged, es te egy magasabb intelligenciaju fajhoz tartozol vagy csak valami Isten komplexusod van, hogy mindig mindent jobban tudsz mint mindenki mas. Legyen az politika, epidemiológia, nba,kerekpar,barmi..

Mit szolsz a tegnapi telex cikkhez, ami szoszerint ugyanazt leirta amiaz altalam linkelt tablazatbol leolvashato volt? Mondjuk ok konkret szamokat nem irtak, de feketen feheren ott is az van, az oltas megved a negfertozodes ellen

Leírtam hogyan, de mi történt? Megint személyeskedsz. Semmi érved nincsen, csak annyi, hogy laikus vagyok. El sem olvasod, amiket írod, csak ennyit tudsz ide böfögni, hogy laikus vagy, hogy mered megcáfolni az orvost. Úgy, hogy leírtam egy teljesen logikusan működő dolgot. Te erre nem tudtál megint érdemben válaszolni. Ennyi.

Magam részéről ezt befejeztem, mert konkrétan válalhatatlan a stílusod ncis88. Teltek az évek, anno Knapp kollégával történő vitákban szivattak, nem tanultál belőle, ugyanúgy nem használod az agyad. A gond az, hogy itt nem csak velem szemben viselkedsz így, elég volt látni az aranylabdás topicban is az agymenésed Zsivánnyal szemben, ugyanígy a Bayern témában LFCfanBotival szemben és még lehetne sorolni a különböző vitákat. Kritikán aluli a viselkedésed, mindig házhoz mész a pofonért.

Kérdezted, hogy lenézlek-e? Szerinted? Aki így viselkedik, azzal szemben te hogyan viselkednél? És a végére egy logikus kérdés, bár tudom, hogy ez is meghaladja majd a szinted: ha az orvos azt mondaná, hogy két hónapod van hátra, te mit tennél? Megcáfolnád őt, vagy elfogadnád? Elmennél másik orvoshoz, vagy nyugodtan várnád a halált? Mert ha előbbi, akkor te is laikusként megcáfolsz egy orvost. Ennyi. 


u.i.:
Azt kihagytam, hogy te ugyanúgy hozzászólsz politikához, járványhoz, focihoz, szinte mindenhez, leírod a tévedhetetlen és evidens véleményed, akkor te is Isten vagy? Minden vitában leírod, hogy ez így van, itt máshogy nem is lehet gondolkodni, aztán, ha jön valaki, aki másképp gondolkodik, akkor kiakadsz. Akkor meg pláne, ha le is tudja vezetni a dolgokat, akkor magadon kívül vagy.  ;D ;D Akkor ez az Istenek harca? Szerintem nem, szimplán valakinek más a véleménye, mer gondolkodni, mer érvelni, amit képtelen vagy elfogadni. A baj az, hogy iszonyatosan befolyásolható vagy, semmit sem mersz megkérdőjelezni. Mindent elfogadsz, hiszen ezt orvos, ügyvéd, politikus és miegymás mondta. Azzal azonban nem számolsz, hogy vannak különböző orvosok, akiknek más a véleménye. Akkor az ő véleményük nem számít? Akkor ők egyből járványtagadók? Aki mondjuk politikában mást mond az hazaáruló? Rendkívül szűklátókörű vagy, amint valaki egy kérdést tesz fel, egyből csattansz. És mondhatnám azt, hogy bárcsak az én esetemben lenne így, de szinte mindenkire így reagálsz.

A másik, ha megnézed mondjuk, hogyan beszélek TiB vagy Alk kollégával a fórumon, de felhozhatnám példának Zbkinget vagy akár Szigót és Oakot is (és még sokan másokat), akkor láthatnád, ha nem is értünk egyet egy dologban, attól még nem az jön le a vitatkozás után, hogy te idióta vagy, te felsőbbrendű vagy, te ez vagy, az vagy. Megpróbáljuk normális mederbe terelni a vitát, ha igaza van a másik félnek, elismerem. Veled kapcsolatban viszont képtelenség ilyet csinálni, hiszen már a vita kezdetén személyeskedsz és rendkívül agresszív a viselkedésed. És láthatod, honnan indult ez a vita: normális hangnemben feltettem egy kérdést. Annyit kellett volna tenni, mint amit Nyuszika vagy Vmlinuz csinált, de nem, megint személyeskedés és agresszív stílus, ami ide vezetett. A helyzet az, hogy te már ott eljátszottad a bizalmam, amikor privátban bocsánatot kértél, mindenre hivatkoztál, majd 1-2 hét múlva kezdted elölről a dolgokat. Figyelj, ha valamilyen betegséggel küzdesz, akkor megértem ezt a viselkedést és elnézést, ha nem, akkor viszont nem miattam kell változnod - én leszarom -, hanem magad miatt.

Most pontosan nem tudom mikor láttam egy Fókusz riportot, kb egy éve, vagy lehet még az első hullám végén, hogy Singapore-ban kis helyen él sok ember, és mégis milyen jól megúszták. Ott annyira szigorú karantén és maszkviselési szabály volt, hogy senkinek, mondom, kb. senkinek meg nem fordult a fejében, hogy maszkot ne viseljen, vagy ha karanténba küldik, megszegje. Ilyen milliós tételek Ft-ra átszámolva. (Tán még az oltások előtti időszak volt)

Most tegyük fel, nálunk ilyen milliós büntetési tételek lettek volna, akkor vagy börtönben ülne a fél ország, ami ugye nem lehetséges, vagy annyi pénz fizettünk volna büntetésként, amennyit nem tudunk megkeresni, és egymást ölnénk a kajáért. Ergo ezerszer fegyelmezettebb egy átlag szingapúri, mint egy magyar vagy román. Mi azokhoz képest ősemberek vagyunk.

Nyilván az amit oak ir is számitott, ezért volt eddig olyan alacsony a fertőzési ráta, de a grafikon amit közzétettem normalizált 1 millió főre, és láthatóan Szingapúrban is megugrott mostanában az esetszám (de már csökken, ahogy a románoknál is). Sőt, olyan szinten megugrott, hogy majdnem elérte a román szintet (ugyancsak 1M lakosra vetitve), de ezzel szemben jól látható, hogy a halálozási ráta nagyon sokkal alacsonyabb.

Szerintem véd a vakcina szerintem a halálozás mellett a fertőzés ellen is, de 4-6 hónap után már egyre kevésbé (fertőzés ellen). Valami német tanulmány is a napokban hasonló következtetésre jutott. Janssen vakcinánál meg még rövidebb lehet az aktiv védelem.

Szerintem a románoknál most nyájimunnitás lett, akarva, akaratlanul, még alacsony oltottsági ráta mellett is. De kiderül ez is hamarosan, most visszanyitották az iskolákat. Ha 1 hét múlva (1 hete nyitottak) nem lesz ugrás, és tovább csökken az esetszám, akkor biztosan nyájimmunitás van. Hogy mennyit tart? 4-6 hónapot saccolok.