NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


#15 augusztus 05, 2022, 18:07:42, HT
Nagyon köszönöm az infókat.
Nos – ahogy mondani szokták – a fent leírtakat sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom.  ;D
És mivel közismerten elég elfogult vagyok Mitchell irányába, így nagy valószínűséggel nem én leszek az, akinek a véleménye nagyot nyom majd a latban.

Korábban (talán 1-2 éve) értetlenségemnek adtam hangot itt az oldalon, hogy a franciát miért nem használja a csapat többet támadásban. Talán ha ezt a kis összeállítást előbb látom, akkor megspóroltam volna ezt a kérdést. Mondom ezt annak ellenére, hogy azért ne felejtsük el, hogy minden játékos teljesítményéről össze lehet állítani egy "elképesztően jó" és egy "baromi gyenge" összefoglalót is. Ennek ellenére azt gondolom, hogy Gobert-nek valóban akadnak gondjai a labdabiztonsággal, a passzaival és még sok minden mással. A magasságának köszönhetően lekapkod meccsenként 18-20 lepattanót, valamint szintén a magasságának köszönhetően nem könnyű mellette (felette) kosárra dobni, ami statisztikailag nagyon jól mutat, és nagyban hozzájárul(t) ahhoz, hogy évről évre ott legyen az év legjobb védői között. Csak hát a probléma ott kezdődik, hogy amikor átmennek az ellenfél térfelére, akkor a támadásoknál nagyon gyakran éppen rajta úszik el az akció (akár egy rossz dobás miatt, akár egy nem megfelelő labdaelkapásnak köszönhetően, esetleg egy rossz passz okán).

Azt szokták mondani, hogy a számok nem hazudnak, márpedig  a fent leírt statisztikák egyértelműen mutatják, hogy DM egyre kevesebb labdát dob Gobert irányába. De kérdem én: látva ezt az összefoglalót, nem lehet, hogy ennek nem csak a személyes ellentétek az okai? Gimnáziumban az osztályok közötti meccseken én is igyekeztem nagyon kevés labdát adni annak az osztálytársamnak, akit bár nagyon kedveltem, de tudtam róla, hogy iszonyatosan suta, fingja sincs a játékhoz (nem is szerette a labdajátékokat), és minden passz után azért kellett izgulnom, hogy ne kövessen el lépéshibát (viszont csak 7 fiú volt az osztályban, így be kellett őt tenni a csapatba). Lehet, hogy elfogult vagyok, de én azt gondolom, hogy a mérkőzés hevében (főleg az NBA tempójában) nincs arra idő, hogy egy támadásnál azon morfondírozzon valaki, hogy kivel vagyok jóban és kivel nem, és ennek függvényében passzoljak-e neki vagy sem. Vagyis ez a szám szerintem nem elsősorban a személyes ellentétek miatt alakult így. Mondom ezt úgy, hogy a meccsenkénti 2 passz (pláne 35-38 percnyi játékidő alatt) tényleg elképesztően kevés.

Nem ismerem a Jazz szurkolók szimpátiáját, nem tudom, hogy kit kedveltek jobban a két játékos közül. Azt sem tudom, hogy Mitchell valóban "mérgező személy-e", ahogy te fogalmaztál. Egy dolgot viszont mindenképpen felhoznék a védelmében: évek óta hangoztatja, hogy nem igazán szeret triplákat dobni, de mivel az edzője ezt kérte tőle, mert állítólag ez szolgálja a csapat érdekeit, így ezt teszi.

A viselkedésével kapcsolatban talán annyit hoznék fel mentségére, hogy neki egy olyan emberrel kellett nap mit nap együtt játszania, akit nagyon nem kedvel. Ugyanakkor a csapat érdekeit szem előtt tartva ezt a lehető legritkábban mutatta ki a pályán (nem vitatkozott, nem ordította le a francia játékos fejét, amikor elcseszett egy támadást). Sőt, emlékezzünk rá, hogy (azt hiszem, hogy a Dallas elleni rájátszás egyik meccsén) a dudaszó után a nyakába is ugrott, mert annyira örült az egy- vagy kétpontos sikerüknek.

Most viszont eljött az a helyzet, amikor a francia távozott. És mivel majdnem biztos vagyok benne, hogy DM marad a csapatnál (szerintem nem fogják tudni elcserélni), így itt lesz neki ez a szezon, hogy bizonyítson a szurkolóknak, és megmutassa, hogy képes igazi vezére lenni egy, a tavalyinál gyengébbnek tűnő Jazz-nek is.

Talán még annyit mondanék zárásul (megint csak DM védelmében), hogy Mitchell nekem sokszor kicsit olyan, mint Lillard. Két egészen kiváló játékos, akik egyértelműen a csapatuk legjobbja, és akik nagyon megérdemelnék már, hogy bajnoki gyűrűjük legyen. Ugyanakkor nagyon frusztráló lehet azzal a tudattal pályára lépni évről évre, hogy bármit is csinálsz (fel is szánthatod a pályát), akkor sincs esélyed az adott csapattal a bajnoki címre. És sajnos ilyenkor az ember hajlamos olyan dolgokat tenni (akár a civil életben, akár a közösségi médiákban), amiket sokan nem néznek jó szemmel.

Azért írtam le mindkét oldalt, hogy lássuk, miként alakult a "kapcsolatuk". Az biztos, ők már többet nem játszanak együtt. Ami nekem kérdés:
- Ha végre elküldték a franciát, miért cserélnék DM-et?
- Ekkora az egója Ainge "mágusnak", hogy csak ő tud csapatot építeni, ha ott egy sztár, akit nem ő hozott, az menjen?
- Miért mondta azt Mitchell és Gobert, hogy minden rendben, ha láthatólag nem volt az? Akkor minek szúrtak el 1,5 évet?
- Lehetséges, hogy Snyder rendszere működött volna, ha nincs a vita a két játékos között?
- Akkor viszont kár volt elküldeni az edzőt, nem?

Csomó kérdésem lenne, nekem az egész sztori nem áll össze. Szokott lenni a Netflix és az Amazon felületein ilyen "betekintős" sorozat a sportklubok életébe, most sem ártana. Esküszöm, ez olyan, ami megérne egy 10 részt. Mert az, hogy Mitchell kis túlzással semmit sem tett kezdetben, majd jött a népharag, de miért? A másik dolog, oké, ha Mitchell mérgező, akkor miért Gobert a csere? És ha Gobert csere, akkor utána Mitchell miért?

Lehet gonosz vagyok, de szerintem Mitchell menjen el a Miamihoz, bizonyítson, aztán a Jazz vezetőinek főhet a feje. Nekem ami nagyon hiányzik a képletből: Gobert személyisége. Erről nagyon kevés oldalon láttam infókat, Jazz szurkolói fórumokon sem volt semmi (pedig, ha más nem, ők biztosan ismerik, helyiek stb.), francia válogatott kapcsán is nézelődtem, de semmi. Végül, ha nehezen is, de egy Reddit bejegyzés adhat támpontont (utána még ebből is keresgettem tovább), ahová több válasz is érkezett, melyek egybecsengenek: visszahúzódó, rendkívül alapos, csendes, anime-fan, eléggé elvont tag, nerd vagyis a kocka kifejezést használták rá a legtöbbet. Egy rendkívül őszinte srác, akit imádtak a helyi riporterek, viszont a csavar most jön: játékostársai állítólag nem kedvelték. Nincsen rá magyarázat, de én valószínűsítem, hogy kissé maximalista - az alaposságából fakadóan -, így pedig biztosan kritizálta a többieket, akik ezt zokon vették.

Hát tudod, nem semmi, ahogy utánajártál a témának. Pedig emlékeim szerint nálad a Utah csapata nem igazán volt sosem központi tényező. Ahogy az elmúlt években figyeltem, általában volt véleményed róluk, de úgy rendre azt éreztem, hogy igazából elég közömbösek számodra (ami persze nem baj, nálam is van sok ilyen csapat). Mindezt csak azért írtam, mert ezzel akarom elhitetni magammal naivan, hogy kizárólag az én kedvemért jártad körbe a megszokottnál is részletesebben a problémát.  ;D

Szóval köszönöm.  :beerchug:

Jók a kérdések, amiket az elején írtál, és valóban nagyon érdekes volna tudni ezekre a választ, de valószínűleg csapaton belül sem tudja mindenki a teljes igazságot. Snyder elment, mert nem tudott mit kezdeni ezzel a csapattal, benne ezzel a két játékossal. Ezt még el lehet fogadni. Majd ezt követően elcserélik a franciát, mondván, hogy láthatóan nem tudnak együtt játszani Mitchell-lel. Ez is egy magyarázható lépés. De hogy a háromszög harmadik tagját is próbálják elpasszolni, az teljesen észszerűtlen. Én soha nem hittem ezekben az "építsünk új csapatot" akciókban. Pláne nem egy olyan csapatnál, akik azért nem voltak kutyaütők az elmúlt években. Itt nem egy nulláról történő újjáépítés kellett volna, hanem talán csak egy apró javítás (legyen az egy edzőcsere, vagy az egyik játékostól történő megválás). Ehelyett igyekeznek mindenkit elküldeni, aki az elmúlt években valamit is letett az asztalra. Csak halkan jegyzem meg, hogy például Clarkson és Conley olyan gyalázatos teljesítményt nyújtott az elmúlt szezonban, hogy nem is igazán értem, hogy miért nem őket árulják.

De már megint elkalandoztam. Pedig pont azt akartam írni, hogy kár is ezeken a kérdéseken töprengeni, mert valószínűleg mindenki csak teóriákat tudna felállítani, de hogy igazából mi van a háttérben, az örök rejtély marad.

Gobertről egy pár szót azért mondanék. Én bármikor is írtam róla az elmúlt években, soha nem mondtam róla egyetlen rossz szót sem. Nem tartozott a kedvenc játékosaim közé (teljesen semleges érzéseim voltak vele kapcsolatban), de mindig örültem, amikor jó teljesítményt nyújtott, és mindig szemmel tartottam a számait. Amit írtál róla, hogy a Redditen egy hozzászóló szerint "visszahúzódó, rendkívül alapos, csendes, anime-fan, eléggé elvont tag", azt teljesen el tudom képzelni róla. Ő volt az a játékos, aki a legritkábban nyilatkozott a meccsek után, mindig igyekezett a háttérben maradni, és soha, sehol nem olvastam róla semmilyen érdekességet. Szerintem ez abból fakadt, hogy európai játékosként talán nem tudott teljes egészében beilleszkedni és "csendes franciaként" teljesen más mentalitású volt, mint a harsány amerikai sztárok a csapatban, akik minden percben a reflektorfényben akarnak tündökölni. És talán pont ez a más mentalitás vezethetett odáig, hogy a játékostársai nem kedvelték, mivel nem voltak közös hullámhosszon. Simán kinézem például Gobertből, hogy amikor egy meccs után a többiek beültek valahova sörözni (kis túlzással), akkor ő ment haza animét nézni. ;D

Egyszóval Gobert nem rossz ember (kár volt annak idején azért a covidos hülyesége miatt). Kíváncsi leszek, hogy Minnesotában megtalálja-e a számításait. A Timberwolves egy nagyon gyors csapat, 10-12 másodperces támadóidőkkel, kevés passzal, rengeteg dobással, úgyhogy ott sem lesz egyszerű dolga. De talán egy új környezetben, tiszta lappal indulva sikeresebb szezont futhat.

A másik oldalon pedig kíváncsian várom, hogy Ainge mit akar kezdeni ezzel a Utahhal. De az már most sem jó előjel, ha egy új edző úgy kezdi a székfoglalóját, hogy árulja az első számú játékost. Pláne akkor, ha ebből később nem lesz semmi, és a játékos végül ott marad.

Az nba.com-on is összeállítottak egy – holtszezonbeli – erősorrendet mindkét konferenciában, ami a következőképpen néz ki. Kezdjük Kelettel:

1. Boston
2. Milwaukee
3. Philadelphia
4. Miami
5. Toronto
6. Chicago
7. Brooklyn
8. Atlanta
9. Cleveland
10. New York
11. Washington
12. Charlotte
13. Detroit
14. Orlando
15. Indiana

A lista érdekessége, hogy az első 9 helyen szinte tökéletesen lemásolták az előző szezon alapszakaszának a végeredményét (annyi eltéréssel, hogy a Miamit három hellyel hátrébb helyezték).

Nem fogok egyenként végigmenni a csapatokon, csak egyik-másikhoz fűznék pár megjegyzést.

Nekem egy kicsit meglepetés az Indiana utolsó helye. Tény, hogy Brogdon távozásával némileg gyengültek, és az is igaz, hogy az én képzeletbeli rangsoromban sincsenek rájátszást jelentő helyen, de legalább egy Detroitot (vagy talán még egy Orlandót is) megelőzhettek volna. Bár ez az ő szempontjukból valószínűleg lényegtelen.

Az utolsó 6 helyezettről én is azt gondolom, hogy idén meglepetés volna részükről a playoff, úgyhogy rájuk nem is vesztegetném az időt, a Clevelandről pedig már beszéltünk részletesebben.

A Boston első helyét nem teljesen értem, annak ellenére sem, hogy az előző szezonban döntőt játszottak, és azóta csak erősödtek valamelyest Brogdon érkezésével (sőt, talán még Gallinari is okoz majd néha pozitív meglepetéseket).

A Miamit én személy szerint nem igazán kedvelem (ezt mindig elmondtam), viszont tisztelem őket annyira, hogy nálam ők hosszú ideje ott vannak az első háromban. A csapat évek óta bajnokesélyes, ezúttal is szinte teljesen egyben maradtak, lassan már egymás gondolatait is ismerni fogják, úgyhogy nem tudom, hogyan csúszhattak ki a Top3-ból Keleten. Ha májusban nem tolószékben jött volna a fél kezdőcsapat a meccsekre, akkor a Boston elleni elődöntő nem 4-3-as vereséggel végződött volna.

Nálam a Toronto idén valószínűleg az 5. helynél hátrébb fog végezni. Hiába van egy elég jó kezdőcsapatuk, de mintha az elmúlt években nem sikerülne elmozdulniuk egyről a kettőre. A Chicago tavaly egy nagyon egyenletes és jó teljesítményt nyújtott, úgyhogy náluk ezt a 6. helyet most is reálisnak érzem (főleg akkor, ha idén is elkerülik őket a sérülések). A Brooklyn 7. helye a legnagyobb lutri. Ha Durant és Irving marad (márpedig valószínűleg maradnak), akkor szerintem hiba őket ennyire hátra sorolni. Végül pedig a 8. Atlanta nálam egyértelműen előrébb helyezkedik el. Young, Murray, Collins, Capela, B. Bogdanovic, Hunter stb. nem rossz névsor. Nem tudom elhinni, hogy rájátszást kelljen vívniuk a playoffért.

És akkor nézzük a Nyugati ranglistát:

1. GSW
2. Phoenix
3. LA Clippers
4. Denver
5. Memphis
6. Dallas
7. Minnesota
8. New Orleans
9. LA Lakers
10. Portland
11. Utah
12. Sacramento
13. Oklahoma
14. Houston
15. San Antonio

Kelettel ellentétben itt azért már elég sok változás van a tavalyi alapszakasz végeredményéhez képest. És ebbe a rangsorba már sokkal nehezebben tudnék belekötni.

Az 1-7. helyen nálam is ezek a csapatok szerepelnének, annyi eltéréssel, hogy én a Phoenixet kicsit hátrébb tenném. De ettől függetlenül nagyjából tetszik a lista. A Clippers kerete szerintem is nagyon erős. A Denver ereje teljesen megjósolhatatlan, mert bár visszatérnek a hosszú ideje sérült sztárok, de nem tudhatjuk, hogy vajon a régi fényükben tündökölnek-e majd. A Dallas/Minnesota párostól egy kicsit jobb helyben reménykedem, mint a mostani 6. és 7. pozíció (esetleg pont a Suns kárára).

A 8-11. helyre én is ezt a négy csapatot tenném. A Pelicans sokat erősödik majd Williamson visszatérésével (és a McCollum, Ingram, Graham, Valenciunas négyessel kiegészülve egy nagyon komoly kezdőötöst tudnak kiállítani), úgyhogy a nevek alapján egyértelműen helyük van a legjobb 8-ban. A Portlandnek természetesen nagyon szurkolok (ha a playoff nem is, de legrosszabb esetben egy play-in helyre oda kell érniük). Az utolsó play-in helyért pedig nálam is a Lakers és a Jazz fog harcolni.

A 12-15. hely pedig valószínűleg nem lehet kérdéses. Ez a négy csapat jelenleg eléggé le van maradva a többiektől.

Kicsit elfelejtettem az NBA-t, de ahogy kezdődik az Eurobasket, úgy rázódom én is vissza.

Idézetet írta: HT Dátum augusztus 26, 2022, 16:10:02Sajnos úgy tűnik, hogy egy évet még várnunk kell, amíg kiderül, hogy mire viheti Holmgren a ligában, ugyanis olyan szinten megsérült a lábán, hogy az egész 22/23-as szezont ki kell hagynia. Ez azért is nagyon sajnálatos, mert az elmúlt hetekben a különböző nyári ligákban nagyon jól játszott (átlag 17 pont, 9,5 lepattanó, 41,7%-os triplamutató!). Nem véletlenül kelt el a 2. helyen a drafton. Ráadásul a gyengécske OKC-ben valószínűleg már idén is kapott volna elég sok játéklehetőséget. Mindenesetre most lesz egy éve, hogy egy kis izmot is pakoljon fel magára. És csak reménykedni lehet, hogy nem törik meg emiatt a sérülés és kihagyás miatt a karrierje.

Személy szerint nagyon sajnálom ezt, mert ilyen paraméterekkel és tehetséggel nagyon kíváncsi voltam, mire fog menni. Így viszont elgondolkodtam rajta, hogy lehet, nem is lesz soha NBA-ready, mert egy ilyen hosszú sérülés kihathat a karrierjére, főleg ilyen fiatalon. Emlékezhetünk Odenre, mekkora klasszisként érkezett, majd utána sajnos tudjuk mi lett a vége.  :-\  Remélem Holmgren felépül, ahogyan írtad, bízzunk ebben.  :beerchug:


Szezonról:
Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogyan hat a ligára, hogy az európai sztárok elmentek haknizni az Eb-re. Nem egy játékosról van szó, hanem több top klasszisról, akik fontos szerepet töltenek be a csapatuknál. Lehet, most azok jártak jól, akik elsősorban csak amerikaiakra építenek.

Keletről nekem az a véleményem, hogy Cleveland top1 (vicc, inkább top3), óriási elfogultság a részemről, de szerintem robbantanak. Bostont én sem értem - döntő ellenére se -, hogy miért tették legjobbnak, Miami valószínűleg Spoelstrával top3 lesz. Atlanta nekem top4, de szerintem meglepetés lesz majd a Milwaukee is, mert közel sem biztos, hogy egy fáradt Giannis majd egész alapszakaszt végigtolja max hőfokon.

Toronto érdekes lehet, papíron ez nem top5, de most olyan pletykákat hallani, hogy mivel a Knicks hosszabbított RJ-vel, ezért Ainge és a Jazz célja az, hogy Mitchellt Torontóba cseréljék, mert tőlük kaphatnak már csak értéket. Érdekes lenne egy Raptors vele, az már biztos.

Nyugattal teljesen egyetértek, nekem is csak annyi, hogy Phoenix hátrább, Dallas és Memphis top4 (utóbbiban teljesen biztos vagyok), illetve Denvernél gond lehet majd, szerintem ők csúsznak le a 7. helyre. Jokic is Eb-zik (ahogyan Doncic is...), plusz nem tudom, hogy Murray milyen állapotban lesz. Voltak róla footage-ek, meglátjuk...

Lakers szerintem darabjaira hullik, LeBron még felmarkolja a pénzeket, hoz majd egy-két havert, de ők már nem tényezők. Döbbenetes, hogy mennyire leépítette James a csapatot. Ha nincs a csonka szezon, akkor valószínűleg nem nyertek volna vele bajnoki címet. Portland kapcsán mindig bizakodok, de sokszor már azt érzem, feleslegesen. Na de majd idén!  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 31, 2022, 13:16:30Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogyan hat a ligára, hogy az európai sztárok elmentek haknizni az Eb-re. Nem egy játékosról van szó, hanem több top klasszisról, akik fontos szerepet töltenek be a csapatuknál. Lehet, most azok jártak jól, akik elsősorban csak amerikaiakra építenek.

Atlanta nekem top4...

Most csak két gyors megjegyzésem volna a fentiekhez.

1. Valószínűleg még soha nem nézte annyi amerikai az Eb-t, mint most.  ;D  Egész Dallas, egész Denver és egész Milwaukee azért izgul, nehogy Doncic, Jokic vagy Giannis megsérüljön. Az edzőikről már nem is beszélve.
Emlékezzünk csak rá, hogy a Covid alatt, amikor két szezon nagyon gyorsan követte egymást (és a játékosoknak nem nagyon volt idejük regenerálódni és feltöltődni), akkor milyen káosz lett az az év. Most itt az Eb, szeptember közepén van vége, szept. 30-án pedig már kezdődik az előszezon.

2. Nagyon örülök, hogy úgy látod te is, hogy az Atlanta idén jól fog teljesíteni, mert a Cleveland után az Atlanta bajnoki győzelmét is megfogadtam (az ATL 51-szeres pénze legalább olyan szuper-odds, mint a CLE 101-szeres hozama). Természetesen itt sem fogom megvárni a bajnokság végét, de befektetésnek kiváló. Ráadásul mindössze három db 100 Ft-os szelvényemre vettem rá őket, amelyek mindegyike 200.000 Ft körül hoz (összesen 600 ezer felett), és a szelvények rizikósabb meccsei már össze is jöttek). Úgyhogy idén a jelszó: hajrá Atlanta és hajrá Cleveland! (No meg persze Portland, Denver, Dallas, Minnesota stb. stb.)  ;D

Idézetet írta: HT Dátum augusztus 31, 2022, 19:20:221. Valószínűleg még soha nem nézte annyi amerikai az Eb-t, mint most.  ;D  Egész Dallas, egész Denver és egész Milwaukee azért izgul, nehogy Doncic, Jokic vagy Giannis megsérüljön. Az edzőikről már nem is beszélve.
Emlékezzünk csak rá, hogy a Covid alatt, amikor két szezon nagyon gyorsan követte egymást (és a játékosoknak nem nagyon volt idejük regenerálódni és feltöltődni), akkor milyen káosz lett az az év. Most itt az Eb, szeptember közepén van vége, szept. 30-án pedig már kezdődik az előszezon.

Igen, tuti mindenki gyomorgörcsben, hogy mi lesz itt, mert azért az európai fizikálisabb játék nem feltétlenül "laza" meccseket ígér. Én várok pár lemorzsolódást az európai sztároktól majd az NBA alapszakasz második felében.

Mondjuk az is igaz, hogy Doncic nem feltétlenül tette oda magát a felkészülés során, Németország elleni vb-selejtező előtt szokásos egészségtelen étrend este, mellé kis kóla, cigi, kártyázás hajnalig, majd kikaptak 19 ponttal a szlovénok.  ;D  ;D Őszintén szólva, forintot nem tennék a meccseikre.  ;D Mert bármikor jöhet ilyen blowout, annak ellenére, hogy az egyik legjobb csapat az övék.

Idézetet írta: HT Dátum augusztus 31, 2022, 19:20:222. Nagyon örülök, hogy úgy látod te is, hogy az Atlanta idén jól fog teljesíteni, mert a Cleveland után az Atlanta bajnoki győzelmét is megfogadtam (az ATL 51-szeres pénze legalább olyan szuper-odds, mint a CLE 101-szeres hozama). Természetesen itt sem fogom megvárni a bajnokság végét, de befektetésnek kiváló. Ráadásul mindössze három db 100 Ft-os szelvényemre vettem rá őket, amelyek mindegyike 200.000 Ft körül hoz (összesen 600 ezer felett), és a szelvények rizikósabb meccsei már össze is jöttek). Úgyhogy idén a jelszó: hajrá Atlanta és hajrá Cleveland! (No meg persze Portland, Denver, Dallas, Minnesota stb. stb.)  ;D

Atlantában én mindig látok rációt, mert jó kis csapat, jól összerakták, csak Trae Young... annyira nem szimpatikus az a csávó, de elismerem a tudását, viszont lehet majd ő lesz a gátja a sikereknek. Viszont így is belelátok ebbe a csapatba egy főcsoportdöntőt, mert azért Kelet még mindig nem acélos.

Halkan jegyzem meg:
Donovan Mitchell a Cleveland Cavaliers játékosa lett...

Ez a csapat így brutális, nálam abszolút keleti első (ez mondjuk nem jelent semmit), de a csere hírére egyből beesett a szorzó 31.00-re (101.00-ről), szerintem ebből még lesz simán 15.00 környéke is. Év befektetése volt úgy, hogy még el sem kezdődött a szezon. Megkockáztatom, ezzel ligaszinten top5-ös csapat lett a Cavs.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 02, 2022, 10:08:14Halkan jegyzem meg:
Donovan Mitchell a Cleveland Cavaliers játékosa lett...

Ez a csapat így brutális, nálam abszolút keleti első (ez mondjuk nem jelent semmit), de a csere hírére egyből beesett a szorzó 31.00-re (101.00-ről), szerintem ebből még lesz simán 15.00 környéke is. Év befektetése volt úgy, hogy még el sem kezdődött a szezon. Megkockáztatom, ezzel ligaszinten top5-ös csapat lett a Cavs.

Beszarás!!! Köszi az infót.

A holtszezonban heteken át úgy indult a reggelem, hogy ránéztem az nba oldalára, hátha van valami új hír Mitchell átigazolásáról. Aztán amikor egy-két hete Durant is lenyugodott és elkönyvelte, hogy marad a Netsnél, akkor úgy voltam vele, hogy valószínűleg DM is hasonló sorsra jut, vagyis "nem lesz itt semmi látnivaló, emberek", mindenki marad a valagán.

És erre most jön ez a hír! És pont ahhoz a Clevelandhez, akikről már hetek óta beszélünk, hogy mennyire erős keretük van. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy úgy szerezték meg Mitchellt, hogy – némi rossz indulattal fogalmazva – szinte senkit nem adtak érte cserébe, akkor pláne elképesztő üzletet csinált a Cavaliers. Adtak ugyan 3487 draftcetlit (amit könnyen megtehettek, mert tele van a csapat jobbnál jobb 21-25 éves játékosokkal), valamint három játékost is, de ha jobban megnézzük ezt a három embert, akkor:
- Ochai Agbajiról még csak nem is hallottam soha (bár valószínűleg ez az én szegénységi bizonyítványom),
- Lauri Markkanen eddig sem volt a csapat kezdőötösében, de még csak 6. ember sem volt, inkább a 7-8. játékosnak mondanám őt,
- és a legnagyobb név az a Collin Sexton, aki bár az előző szezon elején a leginkább sztárolt játékos volt a csapatnál, de amikor megsérült, akkor Garland úgy vette kézbe a dolgokat, hogy utána sokáig arról cikkezett minden sajtóorgánum, hogy Sexton nélkül jobb eredményeket produkált a Cleveland, mind Sextonnal.

Úgyhogy nincs mese, ez egy nagyon komoly csapat lett. És ráadásul a Garland, Mobley, Allen, Mitchell négyes egyike sem érte még el a 26. életévét sem (LeVert a maga 28 évével szinte már veteránnak számít), úgyhogy bár nem akarom elkiabálni, de a Cavs akár évekig meghatározó csapat lehet a ligában.

Most már csak az lesz a kérdés, hogy tudnak-e majd ezek a játékosok együtt játszani. Szerintem Mitchellben van annyi alázat (ahogy vágy és akarat is egy bajnoki gyűrűre), hogy nem fog megpróbálni egyszemélyes sztárként pályára lépni (ahogy például Harden szokta, amikor új csapathoz igazol).

Nagyon kedvelem Mitchellt, úgyhogy nagyon örülök, hogy egy olyan csapathoz került, akiknek amúgy is nagyon szurkoltam (és nem csak a szelvényem miatt).

Idézetet írta: HT Dátum szeptember 02, 2022, 20:24:00Úgyhogy nincs mese, ez egy nagyon komoly csapat lett. És ráadásul a Garland, Mobley, Allen, Mitchell négyes egyike sem érte még el a 26. életévét sem (LeVert a maga 28 évével szinte már veteránnak számít), úgyhogy bár nem akarom elkiabálni, de a Cavs akár évekig meghatározó csapat lehet a ligában.

Én is erre gondoltam, mert ez egy tényleg jól összerakott csapat, ráadásul egy olyan rutinos irányítóval, aki az utóbbi években minden csapatát inkább felfelé húzta (Rubio). Az ő tapasztalata ennyi fiatal között aranyat érhet, védekezésben is sokat segíthet (olvasni a játékot), de az, hogy ennyi jó korban lévő, de már kellő rutinnal rendelkező fiatal összeállt, az eléggé ritka.

Ha ehhez hozzávesszük:
Mitchell: 2025/26-ig szerződés (utolsó év játékosopció)
Allen: 2025/26-ig szerződés
Garland: 2027/28-ig szerződés
Mobley: 2024/25-ig szerződés
Rubio: 2024/25-ig szerződés

Egyetlen dolgot kell megoldani: LeVert számára normális szerződést adni, csapatot feltölteni még pár rutinos rókával jövőre, kész is vannak. Ez a csapat egyben lehet 3-4 évig minimum. Elképesztő. És ahogyan írtad, mindenki jó korban, talán a legjobb korban, motiváltak, szerintem kezdhet félni Kelet. Sexton kapcsán én nem feltétlenül éreztem azt, hogy mekkora klasszis lenne (vagy lehet), így sokkal jobban járt a Cavs.

Az idő majd eldönteni, de szerintem a Knicks hibázott, hogy nem adott érte több cetlit. Mitchell New York-i srác, lejárt idén nyáron is dobálgatni, minden adott volt, hogy visszatérjen a szülővárosába. Azokat viszont ez nem érdekelte, de őszintén, akkor mégis kire tartogatják a cetliket? Ainge az, aki imádja a cetliket (tuti tele van cetlizve a hűtője otthon...  ;D ), tökéletes fit volt minden a cseréhez, erre nem lépi meg a Knicks.
A opció: valamit tudnak, amit mi nem, hogy lehet injury-prone?
B opció: szimplán ennyire idióták...

Nehéz okosnak lenni, de én jobban örülük így dolgoknak, mert a Cavs megérdemli, hogy ne csak LeBron után emlékezzünk rá, hanem tényleg építsenek egy dinasztiát, mint a GSW (MGK most boldog lehet, de lehet már az NBA-t sem figyeli, csak Megan Fox seggét, meg megy újrafestetni a rózsaszín tincseit...). Egyetlen dolgot kerülhetnének el: a sérüléseket... Remélem így lesz, az biztos, hogy egy potenciális sérüléshalmot (Markkanen) kitettek a keretből (akinek ráadásul most ott az Eb is, így tuti hulla lesz a szezonban).

Ahogyan olvasgattam, vélemények eléggé megoszlanak, vannak, akik azt írták, hogy örülhetnek, ha top4-ben lesznek, aztán sima kiesés PO-ban, de anno ilyeneket olvastam a Dallasról is. Doncic kevés, megeszik őt reggelire, majd egymaga eltolta őket a nyugati konferencia döntőjébe... Emlékszem, amikor azt is olvastam két éve: Miami fiatal, gyenge keret, aztán majdnem bajnoki címet nyertek. Szóval én nem írnám le a Clevelandet, szerintem nagyot fog ez szólni, csak az emberek megrekedtek annál, hogy Harden meg Durant jó, és pont.

Tehat 1,36ert az ev ajandeka hogy rajatszasba jutnak.. sot a 47gyozelem is jo opcio??

Idézetet írta: MessiÁs Dátum szeptember 02, 2022, 21:08:55Tehat 1,36ert az ev ajandeka hogy rajatszasba jutnak.. sot a 47gyozelem is jo opcio??
Ha nem történik sérüléshullám (ahogyan tavaly), akkor igen (47 győzelem + PO). Pozitívum: játékosok nem mentek az Eb-re, fiatal csapat, sikerre éhesek. Elvileg mindenki felépült, idén nyáron végre pihenhettek. Tavaly úgy hoztak össze 44 sikert, hogy azért még erősen építgetős fázisban voltak, mindig kidőlt valaki. Ha nincs sérülés, illetve Mitchell normális beépül a csapatba, akkor ez elvileg sima.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum szeptember 02, 2022, 21:08:55Tehat 1,36ert az ev ajandeka hogy rajatszasba jutnak.. sot a 47gyozelem is jo opcio??

Amellett, hogy @Pozzato tökéletesen leírta a lényeget, azért nézzük a számokat is: 15 csapat van Keleten, és van itt a főcsoportban 5 olyan alakulat (WAS, CHA, DET, ORL, IND), akiknek a rájátszásba jutása maga volna a csoda. Ha a Clevelandnél esetleg kitörne a bubópestis járvány, és emiatt nem sikerülne az első 6-ba kerülni, akkor is a legrosszabb esetben meglenne nekik az egyik play-in hely (7-10.). Ráadásul abból a négy csapatból is lenne egy, amelyik kilóg lefelé a többi közül (a Knicks), úgyhogy jelen állás szerint tényleg nagyon nehéz elképzelni, hogy ne jutnának be a rájátszásba. A kérdés csak az, hogy 1,36-os befektetésért megéri-e várni hónapokat.

A 47 győzelem viszont egy kicsit csalóka szám. Elvileg a 82 alapszakasz-mérkőzésből elsőre én is rávágnám, hogy simán meglesz. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a tavalyi keleti alapszakasz-elsőnek (Miami) is csak 53 győzelme volt, és a későbbi döntős Bostonnak is csak 51. Úgyhogy ezt a tippet azért óvatosabban kezelném.

A 47 győzelem kapcsán az alábbiakat érdemes vizsgálni:
- kikkel fog játszani a Cleveland a legtöbb meccset?
- mennyi meccset játszanak a JELENLEG legjobbnak ítélt csapatokkal?
- hogyan állították össze a naptárjukat, milyen nehéz a sorsolásuk?

A 2022/23-as szezon menetrendje a Cavs szemszögéből: https://www.espn.com/nba/team/schedule/_/name/cle/seasontype/2

Gyors elemzés:
- 4 meccset játszanak a Boston - Milwaukee - Toronto - Miami - Chicago ötössel
- 3 meccset játszanak a Atlanta - Brooklyn - Philadelphia trióval
- Ők a konferencia top csapatai, ezért is fontos a besorolás, kivel mennyi meccset tolnak, hogyan végeznek a riválisok ellen
- 4 meccset játszanak a konferencia 4 leggyengébbje ellen, illetve 3-mat a Washington ellen
- minden Nyugati riválissal 2 meccset játszanak

A Statmuse oldala hasznos, okosan kell keresni, és eléggé jó statokra lehet bukkani, pl:
https://www.statmuse.com/nba/ask/cavs-record-vs-west-this-season

  • Tavaly 17-13-ra végzett a Cavs a Nyugat csapataival szemben. Idén 5 csapat minden körülmények között verhető. (9-10 győzelem)
  • Keletről a 19 meccsből minimum 15 jöhet a leggyengébbek ellen, de lehet ebből még jobb mutató is.
  • Ezek alapján körülbelül 24-28 győzelem között lesznek a kicsik ellen. Maradék 21-25 sikert kell behúzni az 53 meccsből. Azt jelenti, hogy legrosszabb esetben is 47%-ot kell hozni.

Legyünk őszinték: egy ilyen csapat, ha nem képes minimum 50%-ra az elit ellen, akkor lehetséges, hogy tényleg nem valók a legjobbak közé.