Atlétika VB 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


január 05, 2023, 05:39:38, SPF Infó
Atlétika VB 2023
Helyszín: Budapest, Magyarország
Időpont: augusztus 19-27.

Ebben a témában lehet beszélgetni a 2023-as atlétika világbajnokságról, ide jöhetnek a tippek, információk stb.  :topbet_125:

Schmidt Ádám: a maraton során testközelből láthatják a nézők a világ legjobbjait

Budapest legszebb részein vezet át az augusztusi atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala, amelyet hétfőn ismertettek a szervezők.


"Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait" - emelte ki Schmidt Ádám a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.
   
"Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert bazár - csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül. Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten, az UNESCO világörökség részét képző történelmi városrészeken." - áll a közleményben.
   
A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között - hangsúlyozta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.
   
"Láss csodát! - így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország" - mondta Németh Balázs.
   
Az indulók négy kört tesznek meg a 10 kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a Budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.
   
Augusztus 26-án reggel 7 órakor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye és szintén az Andrássy úton rendezik a gyalogló versenyeket. Az augusztus 19-én, 8:50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki a 35 kilométeres távnak. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.
   
A vb-re augusztus 19. és 27. között kerül sor, Magyarország történetének legnagyobb sporteseményén várhatóan több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt. Jegyek elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a hetkoznapihos.hu weboldalon.

forrás: MTI

Nem lesznek transzneműek a budapesti atlétika vb-n

Az atlétikai világszervezet elnöke, Lord Sebastian Coe megerősítette, hogy az atlétikai szövetség megtiltotta a transznemű nőknek, hogy női nemzetközi versenyeken induljanak. Olvasd tovább

A vb-re megy innen valaki?

Idézetet írta: RedMunchen Dátum augusztus 11, 2023, 12:19:27A vb-re megy innen valaki?

23 és 24-én az esti programra.

Atlétika-vb tipp: Budapest, szupersztárok, magyar esélyes, menetrend és Youhuu

A budapesti atlétika-vb-t beharangozó írásunkban szót ejtünk a magyar esélyekről, világklasszisokról és egyéb érdekességekről is.  Olvasd tovább


Atlétika-vb tipp: Kiváló döntők női 10 ezer méteren és férfi súlylökésben!

Szombaton megkezdődik a budapesti atlétika-vb, ahol rögtön az első napon kiváló finálékra van kilátás, akár még világcsúcs is születhet! Olvasd tovább


A közelgő atlétikai világbajnokság előtti napokban sok atléta barátom és egykori munkatársam érdeklődik nálam, hogy kilátogatok e a VB versenyeire, találkozhatunk e ismét az új atlétikai stadionban? Nemleges válaszomat többnyire szomorúsággal, néhányan értetlenséggel, sőt indulatosan, haraggal fogadják.
Döntésem ugyan személyes jellegű, ezért okainak feltárásával nem kellene terhelnem barátaim és ismerőseim figyelmét, de ezek az okok és megfontolások messze túlnőnek az én személyes érzelmeimen, elhatározásomon, s ha kicsiben is, de kifejezik, szimbolizálják a mai magyar közéleti viszonyokat.
Ezért, valamint az esetleges félreértések, s főként félre magyarázások megelőzése érdekében  - bár erre kevés esélyem van - megpróbálom röviden összefoglalni elhatározásom elvi és konkrét okait.

1./ A VB szervező bizottságától, a MASZ-tól, ill. a WA-tól nem kaptam meghívást a versenyekre, nem kérdezték meg tőlem, hogy akarok e regisztrálni valamelyik versenynapra.
Kétségtelen, hogy ma már semmilyen szervezeti vagy aktív munkakapcsolatom sincs a sportág működő szervezeteivel. Az atlétika barátjaként és szurkolójaként ma már csak a média segítségével követem szeretett sportágam eseményeit, eredményeit. Utoljára éppen 10 évvel ezelőtt, a moszkvai világbajnokságot nézhettem meg az akkori IAAF meghívására az athletic family tagjaként.
Ugyanakkor tény, hogy 1976 és 1989 között, több mint 12 évig részt vettem részben a MASZ alelnöke, majd elnökeként a magyar atlétika irányításában, szervezésében, a sportág fejlesztésében. infrastrukturális feltételeinek fejlesztésében, a sportág népszerűsítésében, a legjobb magyar atléták felkészülési és verseny feltételeinek javításában.
Tevékenységem és teljesítményem mai negligálása, méltatlan, megalázó és egykori munkatársaim számára is sértő.
Kétségtelen, hogy sok nézőhöz hasonlóan én is megvehettem volna a belépőjegyeket a VB  versenyeire, de ezt az alábbi megfontolások miatt nem tettem.

2./ Elvi - elsősorban sport szakmai, közgazdasági, gazdaságpolitikai és morális okokból - megfontolásokból kezdetektől fogva nyilvánosan is elleneztem a VB megrendezését, ill. egy indokolatlan méretű és költségű új atlétikai stadion felépítését.

a.) Sportszakmai érveim.
A magyar atlétika jelenlegi színvonala, az élvonalbeli atléták tudásszintje nem teszi indokolttá a VB hazai megrendezését. Az élvonal menedzselését, versenyeztetését, a világ versenyeken és a meghívásos nemzetközi versenyeken való részvétellel, a korosztályos versenyek lehetőségeinek kihasználásával maradéktalanul ki lehet elégíteni. Ehhez nincs szükség költséges hazai VB rendezésére.
A mai magyar élvonal tudásszintje legfeljebb 3-4 atléta számára ad reális esélyt arra, hogy a VB-on döntőbe - 1-8 hely - kerüljön. A 63 fős mamut csapat tagjai közül még 8-10 atlétának van esélye arra, hogy túljussok a selejtezőkön, ill. előfutamokon. A csapat túlnyomó többsége legfeljebb az induló mezőnyök létszámát növelheti, statiszta szerepet fognak játszani akkor is, ha esetleg megközelítik vagy túlszárnyalják egyéni csúcsaikat.
Megértem, hogy a csapatba került atlétáknak, edzőiknek és barátaiknak ez a lehetőség óriási jutalom és élmény, de ezért a lehetőségért túl nagy árat kell fizetnie az egész társadalomnak.

b.) Az új atlétikai centrum felépítése.
Egyetértek azzal, hogy a ledózerolt és futballstadionná degradált Népstadion helyébe Budapestnek szüksége van egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas atlétikai stadionra - de nincs szüksége egy túlméretezett, pokolian drága, lényegében bújtatott olimpiai stadionra. (Még a holdról is látszik a sanda szándék: ezzel a stadionnal is bizonyítjuk, hogy képesek lennénk egy olimpia megrendezésére. Egyre többször hallhatjuk ezt az álmot emlegetni, légvárat építgetni a rendszer korifeusai részéről. Pedig vigyázó szemeinket Athénra kellene vetnünk. A görög gazdasági csőd egyik oka éppen a hatalmas költségekkel járó 2004 évi olimpia volt.)
A magyar atlétika igényeit bőven kielégítette volna egy 10-15.000 kapacitású stadion, mint pl. a lengyel Bydgoszcban a kitűnően működő Silézia stadion.
A jelenlegi 40 ezre, majd visszabontás (!) után 20 ezres stadionra nincs szükség. Azt sem kihasználni, sem gazdaságosan fenntartani nem lehet. Évente maximum 1-2 versenyt érdemes ebben a stadionban megrendezni - pl. magyar bajnokság, vagy a Gyulai memorial - esetleg egy-egy  későbbi korosztályos világverseny rendezését vállani. Ezeket a versenyeket természetesen egy szerényebb stadionban is jól meg lehetne rendezni Budapesten és a vidéki atlétikai centrumokban - Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár - egyaránt.
Az új stadion felépítése és fenntartása pokolian drága. A központi stadion beruházása eddig közel 250 milliárd forintba került, ami egyrészt még nem a végső összeg, másrészt nem tartalmazza a kapcsolódó infrastrukturális létesítmények - pl. közművek, közlekedés - valamint a a VB edzéshelyinek - MTK atlétikai stadion, TF atlétikai centrum - beruházásának, valamint a verseny rendezésének költségeit.
Az új stadion fenntartása és üzemeltetése tartós és hatalmas terhet ró az egyébként is eladósodott, hiánnyal küzdő költségvetésre. (Teljesen mindegy, hogy kinek a kezelésébe fogják adni a stadiont, az mindenképpen a magyar adófizetőket fogja terhelni.)
Közgazdászként és felelős állampolgárként is elítélem ezt a felelőtlen költekezést. Egy napi anyagi gondokkal küzdő társadalommal szemben, tönkretett egészségügyi ellátórendszer, alkalmatlan közoktatási rendszer, ordító területi, regionális fejlettségbeli különbségek mellett bűn ez a pazarlás.

c.) Morális megfontolások.
A VB rendezését elképesztő mértékű pazarlás és minden bizonnyal brutális korrupció jellemzi. A túlárazott beruházásokon kívül, a minden képzeletet felülmúló és határt átlépő rendezvények, propaganda költségek, amelyek haszonélvezői a megbízásokat elnyerő NER vállalkozók és kiszolgálóik, további soha meg nem térülő költségekkel terhelik a magyar adófizetőket. Azok a rablómesék, amelyek arról szólnak, hogy a VB rendezése a turizmus fellendítésével hatalmas bevételekhez  juttatják a magyar gazdaságot, ill. megtérülnek az országimázs javulása révén, primitív szemfényvesztésnek minősülnek. Akár az idegenforgalom fellendítése, akár a nemzeti büszkeség ápolása nagyságrendekkel kisebb ráfordításokkal is elérhető lenne.
Az előző megfontolások miatt nem lenne korrekt, ha meggyőződésem dacára személyes jelenlétemmel is hitelesíteném a VB rendezőinek hibáit, mulasztásait, arról nem is szólva, hogy fizikai fájdalmat jelentene látni a sok haszonleső, talpnyaló triumfálását a stadionban.
Félreértés ne essék: nem azért szurkolok, hogy sikertelen legyen ez a nagy vállalkozás. Éppen ellenkezőleg, abban bízom, hogy sikerül zavartalanul megrendezni a VB-ot, hogy a nézők magas színvonalú versenyeknek, kiemelkedő eredményeknek lehetnek tanui. Mind ezeket nem a magyar rezsim legitimitásának erősítése érdekében remélem, hanem azért, hogy a világ legjobb atlétái, valamint a sportágat szerető nézők itthon és szerte a világban felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak, hogy a sok önzetlen és nagy munkát végző szakember munkája, akik lebonyolítják a VB-ot, eredményes, sikeres legyen.
Nem tagadom, fáj a szívem, hogy nem lehetek jelen ezen a VB-on, hisz életemben minden bizonnyal utoljára lett volna lehetőségem a versenyek megtekintésére. Ez azonban már valóban csak az én személyes ügyem.

(Békesi László)

Atlétika-vb tipp: Nemzeti ünnep, tüzijáték, magyar érem és férfi 100 méteres döntő

Egy szegénynegyedből feljutott sztár, egy kenyai sprinter és a valaha volt leggyorsabb könyvelő csatája a magyar nemzeti ünnepen, de vajon lesz-e magyar érem? Olvasd tovább


Fatime Diame ugrásáról meg lemaradunk  :-\

https://www.instagram.com/fatimadiame/


Az m4 kommentátorok nincsenek a toppon. Kalapácsvetésnél csodálkoznak h. senki nem dobja meg a 77m szintet, a lengyel meg melegítőben dob, aztán 10 perc múlva rájönnek, h. a program csúszása miatt ez még csak a bemelegítés.  :great: 

Férfi 100 előfutamok után:
  • Coleman még mindig nagyon jól rajtol, ebben a futásban bőven maradt
  • Hughes pocsékul rajtul továbbra is, ezt nem tudta leküzdeni, ezért nem tud nagyobb versenyt nyerni
  • Kerley bitang, ennyire feszült futam után (többször visszalövik, kiugranak), simán továbbjut
  • Seville érmet fog nyerni, ebben a 9.86-ban maradt még bőven, szintén feszült Kerley-féle futamot nyerte
  • Amo-Dadzie, a könyvelő ezzel még akár döntőt is futhat
  • Jacobs pocsék, jobb cucc kellett volna
  • Simbine, szokásos iszonyúan stabil futás

Aktuális formák alapján a rangsorom
*** Seville, Kerley és Coleman
** Omanyala, Lyles és Simbine
* Amo-Dadzie, Tebogo, Boujou és Hughes

Ha fogadni kellett volna erre, hogy Hollandia két legnagyobb sztárja - sőt, talán az atlétika két top női sztárja -, az utolsó métereken bukja el az aranyat, szó szerint, ugyanis mindketten elestek és érmet sem nyertek első helyről, hát nem tudom, ez ilyen 10000-szeres szorzó volt, ha nem nagyobb...

Ennek az esélye szinte nulla, ráadásul mindkét versenyző iszonyúan elkészült az erejével, szóval érdemes ezt fogadás szempontjából is figyelni, mert úgy tűnik, hogy egyikük sem bírja a kiemelkedően meleg (30+ fok) időjárást. Ezt a döntőt Femke Bol 10-ből 10-szer megnyeri, élről, végig belső pályán futna, egyszerűen hihetetlen volt, ahogy elfogyott.

Sifan Hassan esetében ez azért más, mert Tsegay jobb hajrás, de nagyon lassú verseny volt, ezt innen meg kellett volna csinálnia Hassannak. Azon is gondolkoztam, lehet magával a holland csapat felszerelésével volt gond, mert hétpróbában Anouk Vetter is bizonytalan volt a futásban (és látszólag ő sincs csúcsformában).

Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 19, 2023, 22:56:18Ha fogadni kellett volna erre, hogy Hollandia két legnagyobb sztárja - sőt, talán az atlétika két top női sztárja -, az utolsó métereken bukja el az aranyat, szó szerint, ugyanis mindketten elestek és érmet sem nyertek első helyről, hát nem tudom, ez ilyen 10000-szeres szorzó volt, ha nem nagyobb...

Ennek az esélye szinte nulla, ráadásul mindkét versenyző iszonyúan elkészült az erejével, szóval érdemes ezt fogadás szempontjából is figyelni, mert úgy tűnik, hogy egyikük sem bírja a kiemelkedően meleg (30+ fok) időjárást. Ezt a döntőt Femke Bol 10-ből 10-szer megnyeri, élről, végig belső pályán futna, egyszerűen hihetetlen volt, ahogy elfogyott.

Sifan Hassan esetében ez azért más, mert Tsegay jobb hajrás, de nagyon lassú verseny volt, ezt innen meg kellett volna csinálnia Hassannak. Azon is gondolkoztam, lehet magával a holland csapat felszerelésével volt gond, mert hétpróbában Anouk Vetter is bizonytalan volt a futásban (és látszólag ő sincs csúcsformában).


Én mindig örülök, amikor az ilyen Hassan-féle futások elbuknak. Nem lehet a végén alibizni, aztán az utolsó kanyarban a 4-es pályára kimenve előzni. Mondom ezt úgy, hogy nyílván jobban ért hozzá  ;D

Jó kis első nap volt, a két bukás... Ráadásul én még egy pillanatig azt hittem, bol behozta a váltót dobogóra, mielőtt megfejelte a rekortánt, de aztán láttam csak ismétlésben, hogy a botot eldobta előtte. Márpedig azt még Kovi is elmondta a lányoknak a váltóban mindig, a botra vigyázni kell!