Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Csabax megmondom őszintén elsőre fogalmam sincsen.  ;D

Idei Giro nagyon összetett verseny lehet, mert ugyan Froome indul, de lehet utólag majd törlik az eredményét, Dumoulin eléggé komolyan altatott a tavasz folyamán, lehet ő is elszenderült benne.

Lopeznél baj lehet a hosszú időfutammal, Wellens ugyan elit volt a tavasz folyamán, de ő nem háromhetes versenyző. Aru talány, valamit nagyon elvaxoltak az Emiratesnél, ott az egész gárda gyenge eddig.

Fiatalok közül még Formolo, Mas, Konrad és Soler ott lehetnek a top10-ben. Bennett képes lehet még szintén az első tízbe bejönni. És akkor ott van még Meintjes és Pinot. Előbbi az egyik legkonstansabb versenyző, amelyik GT nála a priorítás, ott általában top10-es. Fokozatosan fejlődik, most végre lesz mellette két jobb hegyimenő is, így lehet ő lesz az, aki még a dobogóért is harcolhat. Pinot bombaformában volt a Giro előversenyén és ami jó hír neki, hogy alig lesz komolyabb lejtmenetes szakasz. Ha a kronón nem hibázik, akkor nálam alap top3.

Összetett esélyeseknél végére hagytam a Michelton csapatát. Sky után a legerősebb csapat, 2-3 opcióval, de a Michelton ott van mögötte szorosan. Chaves - Yates (utóbbi csúcsforma közelében), segítőnek Nieve, Kreuziger, Juul-Jensen és Haig. Jó munkások, azt is megmerem kockáztatni, hogy ha Chaves végre összekapja magát, akkor két top10-et is hozhatnak.

Nálam egyelőre most ez így sorrend:
1. Froome
2. Pinot
3. Dumoulin / Lopez
4. Yates
5. Meintjes
6. Pozzovivo
7. Poels
8. Soler/Mas ??
9. Bennett
10. Aru / Ciccione

Minden azon múlik, hogy Froome és Dumoulin milyen állapotban van. Ha közepes felett , akkor itt bizony kőkemény wattmérőzés lesz végig és a kronón eldöntik egymás között. Ha csak kicsit is sebezhetőek, akkor Yates, Pinot, Pozzovivo és a többiek folyamatosan támadnak majd és akár egy jó verseny is kialakulhat.

Ponttrikó nekem evidens, hogy Viviani. Amilyen tavasza van a Quick-Stepnek, azt is megmerem kockáztatni, hogy Viviani ilyen sorral be fog húzni 3-5 szakaszt (Sabatini, Morkov, Senechal, Stybar). Vetélytársak lehetnek: Mareczko (igaz, ő csak konti szinten erős), Modolo, Gibbons, Bennett, Guardini és Bonifazio. Nizzolo indulása kérdés. Nem túl acélos ellenfelek, ezt dominálnia kell Vivianinak.

Pinot nálam is a topfavoritok között van.
Pozzovivo esetében azon filózok, hogy ő olasz és az olasz bringások - érthető módon - előnyben részesítik az olasz körversenyt. Plusz előnyben részesítik őket. Jelenleg Pozzovivo a talán legjobb formában levő olaszországi kerékpáros. Tehát - szerintem - várhatóan Pozzovivo már csak ezért is jól fog tekerni a Giro d'Italián. Abban vártam némi plusz információt, hogy más vajon mennyire látja jónak az ő jelenlegi formáját, és képesnek tartja-e őt az 1-3. helyezés valamelyikének elérésére.
Az általad írt erősorrend is ilyen infó! Köszi szépen!
Vivianinál talán Modolo lehet valamennyire vetélytárs. Szerintem. Bár, ki tudja, hogy mi lesz. Elvileg, persze, nem lesz semmi meglepetés, és Viviani toronymagasan lesz majd a legjobb.
:beerchug:

Két nyilatkozat rémlik nekem Pozzovivótól, az egyikben még év elején arról beszél, hogy a Giro dobogó a célja. Abban elmondta, hogy az útvonal a sok hegy miatt fekszik neki, illetve pár napja mondta, hogy optimálisan halad a felkészülése, nagyon bizakodó.

35 éves, utolsó nagy körversenye lehet ez kapitányként és esélyesként. Az biztos, hogy nem szabad őt leírni, mivel hatalmas rutinja van, tényleg jó az útvonal is számára, de ott van az a 34 km-es időfutam. Nézegettem az útvonalat, szerintem nem viszik fel őket az A22-re, szóval az autópálya mellett mennek majd egy kis úton. Mivel hegyek között leszünk, ezért lehet oldalszél rendesen. Egy ilyen kistermetű versenyzőnek ez pedig nagyon nem jön jól. Tavaly Folignóban volt egy hasonló időfutam, igaz ott több volt az emelkedős rész, ami elvileg kedvezett Pozzovivónak. Ott 3 perc felett kapott. Több sík résszel ez lehet felkúszik 4 percre is a Froome-Dumoulin duótól.

Pinot, ha végre tehetségéhez mérten megy az időfutamon, akkor 2-2,5 perccel jobb nála ilyen távon, de a három sem elképzelhetetlen. Yatesnél napi forma dönt, de vele körülbelül egy szinten vannak. Lopez nagy kérdés, mert a tavalyi logronói időfutamon a Vueltán önmagához képest jól ment. Ha azt tudja hozni, akkor fél perccel jobb lehet Pozzovivónál.
Aruval nagyjából egy szinten (sőt a jelenlegi Arut verné is), Meintjesnél meg jobb időfutamon.

Magyarán támadnia kell a hegyekben Pozzovivónak, szinte folyamatosan. Ehhez nem tudom, hogy mennyi ereje lesz. Sokat számíthat az utolsó hét, mert ennek ugye vannak specialistái. Egyik ilyen Nibali (ő nincsen), de Meintjes is nagyon megtanulta ezt, Pinot is jó szokott lenni. Froome ilyenkor már az előnyét menedzseli, míg Dumoulinnek ez még problémát jelent. Pozzovivo viszont tavaly a milánói utolsó kronón nagyon elfogyott.

Lopez is Yates kicsit talány ilyen részről, mert előbbi a Vueltán a második hét végét, harmadik hét elejét nyomta meg, míg utóbbi az utolsó napokban gyengébb, de ez is változót.

Hegyek szempontjából érdekes a kérdés:
- Etnával kezdünk, ott tavaly sem alakultak ki különbségek, most minden attól függ majd, hogy a Sky milyen tempót megy. Szerintem nem hagynak senkit sem elszökni, így itt nagy különbségek nem alakulnak ki.
- Montevergine di Mercogliano 15 km, ez is inkább a Skynak és az egyenletes tempónak kedvez, végig 6% környéke. 2011-ben jártak erre utoljára, akkor megérkeztek együtt az esélyesek. Most is valami ilyesmi várható.
- A 9. szakaszig kell majd várni arra, hogy szétszedjék a Sky-t. A Gran Sasso d'Italia egy olyan befutóval kecsegtet, ahol egy viszonylag hosszú emelkedőről beszélünk, de sok benne a sík rész, viszont a hosszú fárasztás után jönnek a 8,5-10%-os részek, ahol az utolsó 3-4 km-en el lehet szakadni. Itt akár 15-30 mp is adható.
- A Zoncolan nagyon meredek (vannak 13%-os részei is), viszonylag hosszú (10 km), előtte már lesznek emelkedők, ahol bizony szét lehet szedni a mezőnyt. Kedvezhetne Pozzovivónak, de ő itt hagyományosan nem megy jól. Talán idén már jó lesz.
- A sappadai szakaszt azért emelem ki, mert ez Pozzovivós. Sok fel-le, hullámvasút az egész, rövid emelkedőkkel (a többihez mérten). Itt kis szerencsével előnyre tehet szert, akár 1 percre is.
- A Prato Nevoso elsőre jónak tűnik, de csak 5-6%. 13 km hosszú, itt szerintem élre áll a Sky és bedarálja a mezőnyt. Nem fog itt senki megszökni.

Jöjjön a két utolsó hegyi etap, amely izgalmasan alakulhat. A 19.-en lesz Sestriere, előtte még Finestre (16 km, átlagban 9-10% és mindez a szakasz felénél), utána pedig jön a Jafferau hegyi befutóval. Közel 10% és 9 km. 2013-ban volt ide befutó, ott jólt ment Pozzovivo. Volt ott minden, hóesés, Santambrogio Nibali szakaszgyőzelem. Az egy olyan etap, ahol sok minden megváltozhat. Aki meg akarja fordítani a versenyt, annak itt kell támadni, mert a 20. szakaszon hiába van három emelkedő, egyik sem annyira meredek. Cerviniára 2012-ben és 15-ben mentek fel. Előbbinél ott volt Pozzovivo is, ott inkább megjöttek egybe az esélyesek, még 15-ben Aru nyert. Ott egy magányos akció kellett, meert máshogy komoly előnyt nem lehet kiharcolni (meg a szerencsével sem szabad hadilábon állni), de még így is csak 1 percet sikerült. Szóval itt jó esélye 10-20 mp, ami hozható.


Összegezve, Froome érdeke, hogy a hegyek többségében tartsa a többieket. Láthattuk, hogy még héttagú sorral is megoldható ez. Neki az időfutam kell, ott ki tud osztani 3-4 percet. Dumoulin szerintem nincsen olyan állapotban, hogy felvegye a versenyt a brittel, Pinot lehet az, aki komoly fejtörést okozhat. Olyan az egész Giro, mintha neki csinálták volna. Viszonylag kevés kronó, sok-sok hegyibefutó. Hosszú emelkedők, amiket ő nagyon szeret. Van három jó segítője, szóval innentől csak rajta múlik. Elvileg nem lesz nagyon meleg olaszban május folyamán, így minden adott a franciának.

Pozzovivónál és a top3-nál pár kérdés felmerül:
- Mennyit fog kapni (adni) az időfutamon a közvetlen riválisoktól (Dumoulin, Yates, Lopez, Meintjes)?
- Hegyekben mennyire tud majd elszakadni a többiektől?
- Mennyire bírja majd a végét?

És egy nagyon fontos a végére: a csapat. Ez már nem az AG2R, itt bizony nincsenek minőségi segítők. Visconti nem lesz rossz, meg Boaro sem, de ők ilyen nagy hegyekben szenvedni fognak nagyon. Mohoric csak a lejtmenetben használható, Siutsou is kérdőjeles. Többieknek mind van 2-3 minőségi embere. Ha itt dobogót akar Pozzovivo, akkor ezt magának kell megoldania, mert nincs mögötte olyan csapat, mint a Michelton vagy a Sky.

Hihetetlenül nagy lúzer ez a Sonny Colbrelli. Szerintem nehéz lesz majd megmagyaráznia, hogy miként bírta őt lesprintelni Omar Fraile.  ;)

Szerintem Fraile kitűnően helyezkedett a "hajrá" előtt. Nem volt ez klasszikus sprint, mivel felvezetés sem volt, beestek a célba. A szervezők sem gondolták, hogy itt bizony egy 50 fős csoport megérkezik együtt (erre utalhat a szűk utolsó 200-300 méter).

Molard kicsit bezavart elől a szökésével és ha megnézzük, akkor Colbrelli nyit egy hosszút, ő éri be a franciát, csak a rosszabb ívre kerül, mivel ott újra ki kell gyorsítania, míg Fraile lendületből jött az elvileg hosszabb útvonalon, ami most jóval kedvezőbb volt a francia helyezkedése miatt. Folyamatosan kapta a szélárnyékot a spanyol, ráadásul emelkedett a hajrá, ami neki jobban fekszik. Amúgy is, Fraile elmúlt egy éve eléggé komoly, jönnek neki a nagy eredmények (Giro szakasz, Baszk kör most meg ez). Ettől függetlenül Colbrelli egy pancser volt, meg a Bahrain is. Ezt meglehetett volna oldani másképp is. Ott volt Izagirre Colbrellinek, nem értem, hogy miért nem vezette fel minimálisan a hajrát.

Ami viszont számomra egyre inkább szembeötlő, hogy Colbrelli nem tudja megugrani a WT-szintet. Oké, sokan bőven ellenének az ő eredményeivel éveken át, de azért hozták őt a Bardianiból, hogy rangos egynaposokat nyerjen és az ilyen egyheteseken szakaszokat húzzon be. Ehelyett másfél év alatt egy PN és egy Dubai kör szakasz mindössze. Ekkora pénzért, köré (és természetesen Nibali köré) épített csapatért, ez nagyon kevés. Nem tudom, hogy mi állhat a háttérben, én sokkal többet vártam tőle, mert gyorsasága megvan, robbanékonysága is, illetve van benne egy Saganos beütés is. Bírja az emelkedőket, simán tudna Amstelt, Flandriát, de akár még Milano-Sanremót is nyerni. Ehelyett semmi.

Folytatódik a Sky-Giro átok. Froome már az első szakasz bejárásánál bukott. Csak horzsolások elvileg, semmi komoly. Valami minden évben történik vélük ezen a versenyen.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2018, 13:37:41
Folytatódik a Sky-Giro átok. Froome már az első szakasz bejárásánál bukott. Csak horzsolások elvileg, semmi komoly. Valami minden évben történik vélük ezen a versenyen.
Biztos ezúttal is asztmás rohama volt, s az "zavarta" meg.  ;)

Időfutamon komoly differenciák alakultak ki. Aki nekem így elsőre pozitívum:
- Tom Dumoulin: hatalmas idő, nem hittem volna, hogy elveri Dennist.
- Simon Yates: vártam tőle egy jobb teljesítményt, de ennyire jót nem. Közelében lehet a csúcsformában
- Esteban Chaves: elsőre soknak tűnhet a 46 mp, de önmagához képest és az idei formához képest ez jó. Jó lesz ez a Michelton, két komoly összetett aspiránssal
- Domenico Pozzovivo: egyértelműen felülmúlta az elvárásaim, ez a közel fél perc, szinte semmi. Verte Froome-ot, Pinot és a többieket. Jó lesz ő, ha így folytatja. Látszik, hogy sokat dolgozott a kronókon.
- Carlos Betancur: Movistarnak mégis lesz első embere? Érdemes rá figyelni, ha így bekezdett.
- Thibaut Pinot: látva a tavalyi teljesítményt, ez ahhoz képest fejlődés az időfutamon. Ha ezt tartani tudja, akkor meglehet az a dobogó. Neki ez a nagy meleg nagyon nem jött jól, plusz látva a bukásokat, inkább biztosra ment.


Negatívumok:
- Chris Froome: Oké, ott a bukás, illetve az is, hogy próbált óvatosan menni, de ez sok. Közel 40 mp, itt bizony támadni kell. Megkockáztatom, hogy ránézésre sem volt olyan állapotban az esés után, hogy nyugodt szívvel ki lehessen jelenteni, hogy ő a top favorit.
- Miguel Angel Lopez: Ez kevés, nagyon kevés. A 34 km-es időfutamon kapni 4-5 percet is, ha így folytatja. Hegyekben nagyon sokat kell majd vállalnia, lehet be fog sokallni. Ami viszont meglepő, hogy csapattársa Pello Bilbao mennyire jót ment. Magyarán nem az Astanánál szúrták el a felkészülést.
- Fabio Aru: elmondta, hogy még nincsen formában, meg hogy utolsó tíz nap, de ha így folytatja, addigra lesz vagy 6-7 perc hátránya...
- Wout Poels: Nekem az is mérvadó, amit a legjobb segítő megy. Le volt maradva a főnöktől, top20-ban nem volt Sky-os. Szerintem ez nem csak a bukás miatt volt, valamit elszúrhattak. Poels és de la Cruz is nyert idén kronót, most meg a vert mezőnyben voltak.



Amit ilyenkor még mérvadónak tartok, azok a csapatok.
- Katusha nagyon jól ment, viszont nincsen összetett menőjük, de elnézve a formákat, egy-két szakaszt behúzhatnak szökésből.
- Quick-Step továbbra is lendületben, Viviani pocsékul ment ugyan, de szerintem ő elengedte a rózsaszínt (mármint, hogy az első héten viselje), csak a szakaszgyőzelmek érdeklik, abban pedig arathat
- Lotto nem volt rossz, Wellensre és Bennettre érdemes lesz figyelni.
- Movistarnál 30-ban négy versenyző. magukhoz képest jók voltak.

Nálam Fabio Aru pontosan azt a teljesítményt nyújtotta, amit előzetesen is vártam tőle. Azaz megközelítette a nullát.
Miguel Angel Lopez nagyjából azt "hozta", amire gondoltam, hogy képes lehet, de tényleg csak nagyjából. Viszont abban teljesen egyetértek veled, hogy ez még kevés, nagyon kevés tőle. És nagyon kell majd erőlködnie a hegyekben, ha jó helyen akar végezni összetettben.
Sejtettem, hogy Domenico Pozzovivo jó lesz majd, de bevallom, hogy én inkább a hegyekben várom tőle a jó teljesítményt. Ez az időfutamos dolog kellemes meglepetés volt. Tényleg sokat dolgozhatott a kronókon.

Igen, Arutól ez eddig nulla. Nagyon mondta, hogy majd utolsó tíz nap, de mi lesz, ha addigra hatalmas hátrányt szed össze? Túlságosan jólét volt az UAE-nél. Az is fontos, hogy az egész tavasz folyamán nem ment a csapatnak, lehet valamit nagyon elszúrtak télen.
Lopeznél azt érzem, hogy nem volt megfelelő a felkészülés. Túl korán volt csúcsformában, aztán egy kis kiesés. Ha ez így marad, akkor azt is megkockáztatom, hogy vált közben kapitányt az Astana (ott van Hirt, Bilbao vagy Kangert. Igaz utóbbi kettő nem háromhetes menő).
Pozzovivóval kapcsolatban, meg remélem megfogadtad azt a top3-at, mert ha így fog menni a kronókon, akkor ez bizony összejöhet, ha nem lesz üresjárat a hegyekben.
Skynál meg ott a Giro átok, lehet Froome-ot sem kíméli majd?

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 04, 2018, 18:37:01
Pozzovivóval kapcsolatban, meg remélem megfogadtad azt a top3-at
Nézd meg a naplómban a fogadásokat.  :)

Viviani Izraelben nagyon elverte a mezőnyt. Bennett pedig megpróbálta a kordonhoz nyomni, de még az se ment neki. Elnézve, ahogyan rámegy a részhajrákra is, szerintem végig fogja tolni a Girót (ha nem bukik) és behúzza a cikláment. Modolóban érzek még erőt, aki megtudja talán szorongatni pár sprintben. Hegyek után még jobb lehet Sacha, lehet behúz majd egy szakaszt a harmadik héten (Iseo vagy Roma).

Elnézve a két hajrát, nagyon megtanítják a Quick-Stepnél a sprinteket. Sokat fejlődött Viviani is, elsősorban helyezkedésben. Most is nagyon okosan tette a kereket. Csak egy észrevétel még: ha megnézitek, akkor a hajráknál már a Quick-Step emberei nem közvetlen a sprinterük előtt helyezkednek el, hanem előre küldenek egy jó időfutamost (és egy felvezetőt pluszba), aki olyan tempót megy, ami megfelelő a saját emberüknek. Így egy általuk kényelmes tempóból kezdhetik meg a hajrát. Viviani (vagy épp Gavíria/Hodeg, ha más versenyről van szó) úgy tud helyezkedni és megindulni ebből, hogy az számukra ideális legyen.

Ha nem tanulnak ebből a többiek és Gavíria rendben lesz a Tourra, akkor ott ugyanezt el fogja játszani a belga csapat (a Vueltán pedig Hodeg, akire szintén érdemes lesz figyelni). Elnézve a Girós hajrákat, nagyon egyoldalúak lesznek, mert nemcsak a leggyorsabb Viviani, hanem a legokosabb is.

A Gumiszoba topikban már véleményt nyilvánítottam arról a Bennett nevű fehérjehalmazról.
Viviani azt hozza, szerencsére, amire számítani lehetett.
Már korábban is azt gondoltam, hogy Modolo lehet az, aki valamennyire Viviani közelébe kerülhet.
:beerchug:

Véleményetek szerint Viviani kb. a világ sprinterei között hanyadik a toplistán. Értem ezt úgy, hogy minden sprinternél minden ideális, forma, felvezetők, stb. Tehát ha van Kittel, Greipel, Cave, Sagan meg mindenki, és a befutó sík?

#449 május 07, 2018, 17:46:33, csabax
Idézetet írta: oakland23 Dátum május 07, 2018, 12:03:12
Véleményetek szerint Viviani kb. a világ sprinterei között hanyadik a toplistán. Értem ezt úgy, hogy minden sprinternél minden ideális, forma, felvezetők, stb. Tehát ha van Kittel, Greipel, Cave, Sagan meg mindenki, és a befutó sík?
Ilyesmire nem egyszerű válaszolni, hiszen rengeteg sok mindentől függhet, hogy egy adott versenyen melyik kerékpáros lehet gyorsabb.
És nyilván csakis szubjektív lehet egy ilyenféle rangsor. Nálam például Sagan még véletlenül sem tartozik a sprinter kategóriába. Az tény és vitathatatlan, hogy gyorsan is tud hajtani, és nyilván vannak is sokan, akik a sprinterek közé sorolják Sagant, ám ettől függetlenül nálam nincs a klasszikus sprinterek között.
Visszatérve a kérdésedre, én csak annyit bírok mondani, hogy Viviani nálam a Top 15-20-ban van.