OFFTOPIC

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Akkor most suniknak lehet 126-os, de akár 148-as IQ-ja is? Kiakasztotta a számlálót :)

Akárhogy is, nem semmi :beerchug:

Véletlen egybeesés is lehet , en kaptam a könnyebb feladatokat , ti a nehezebbet  elvégre azt írja, hogy random , de a visszaszámláló is stresszeli az embert jobb nem figyelni rá.

Az első véletlenszerű, majd onnantól a korábbi válasznak/válaszoknak megfelelően jön a többi az egyén feltételezett képességeinek megfelelően. Az mondjuk lehetséges, hogy egy korai rontást nehezebb ellensúlyozni, ha már "berakott" egy alsóbb szintre.

"Míg a hagyományos teszteken mindenki ugyanazzal a fix kérdéssorral szembesül, az adaptív tesztek esetében a véletlenszerűen kapott első feladat után mindenki a korábbi válaszaitól függően kapja a következő kérdést, mintegy személyre szabva egy egyedi IQ-tesztet az ő szintjének mérésére kalibrálva."

Jövő évi célkitűzéseim közé felveszem a helyszíni hivatalos Mensa-tesztet, ami előadással együtt 2-2,5 óra.

Jelenleg Budapest, Debrecen és Szeged van a listában, ha valakit érdekel:

https://mensa.hu/tesztiras/jelentkezes-iq-tesztre/

Én a Géniuszba akartam volna jelentkezni, de nem volt eddig elég a két tv-kvízes szereplésem a "behívóhoz".

Már a teszt előtt is fájt a fejem, de most :laugh: :)

Szegény, remélem a boncolás ellenére jól van.

- Elnézést hölgyem, de a rendszer szerint önt most fel kell boncolni.


Hmmm. Masodjara mar jobb eredmenyt ertem el. Valahol a ketto kozott lehet a valosag.


Volt ismétlődés a kérdések között? Tegnap nekiálltam én is másodjára, de ugyanazok jöttek fel az első kettőben, így hagytam inkább.

Tobb volt az egyezoseg igen, de voltak uj kerdesek. Jo kis moka volt, de a vegerol a megoldasokat hianyolom.

Remélem senki nem vette túl komolyan az eredményt, és nem kezdte el hasonlítani máshoz az eredményét, olyanok sem, akik nem rakták be az eredményüket. Összehasonlítás eleve a teszt eredményeként megjelenő péniszgörbe, ahol valahol kikötünk egyénként, ezt megfejelni még egy hasonlítással, már dupla zsákutca. Én például gondolhatnám azt, hogy okosabb vagyok, mint curpy82 és közben butább, mint Alk vagy épp Latzka. Mindezt ráadásul egyfajta feladatsor generálhatná bennem mondjuk úgy, hogy én lehet több ilyen tesztet megcsináltam, utánajártam eleve mit kell csinálni. A kitöltésekkel nem az IQ-m fejlődött, hanem az IQ-tesztek megoldásának képessége, amivel helyzeti előnybe kerültem, és ez nem igazán jelenik meg az eredményekben.

"Murphy-törvény: akinek van egy órája, az mindig tudja, mennyi az idő; akinek két órája van, az sohasem lehet egészen biztos benne" - Mérő László könyvéből.

Idézetet írta: TiB Dátum december 08, 2021, 09:02:59
Remélem senki nem vette túl komolyan az eredményt, és nem kezdte el hasonlítani máshoz az eredményét, olyanok sem, akik nem rakták be az eredményüket.

Én semmiképpen sem :) Értem, hogy ilyen feladatokból is meghatározható egy szám, de ez nagyon csak egy (kis) szegmense a nagy egésznek. A legfontosabbnak a józan paraszti eszet tartom, ami iskolában nem tanulható. Példa erre a munkahelyen az a nálam 15-20 évvel idősebb egy-két kolléga, akik kevésbé tanultak, mint én (középsikolás végzettségűek), de mégis bevallom, hogy okosabbnak tartom őket (és nem a tapasztalatuk miatt) :)


A teszt kitöltését követően elkapott a hév a logikai feladatok, valamint az intelligencia fejlesztése iránt. Mint gyors utánajárást követően kiderült, utóbbira vajmi kevés lehetőségünk van. Részben genetika, részben pedig fiatalkori környezeti tényezők határozzák meg (pl mennyire ingergazdag környezetben töltjük az első éveinket). Szívesen fogadom az esetleges korrekciót az állításra vonatkozóan, nem biztos, hogy elégséges kutatómunkát végeztem.

Bár ha az intelligencia nem is fejlődik, azért hasznos lehet a mindennapokra, ha minél több megközelítési módot ismerünk. Az említett logikai feladatok kapcsán egyébként igen hamar falba ütköztem.

Mérő Lászlónak most olvasom másodjára a Mindenki másképp egyforma c. könyvét, valamint türelmetlenül várom, hogy megérkezzen a rendelésem, mely többek között tartalmazza A csodák logikája és a Az ész segédigéi c. könyveket.

Amúgy milyen érdekes: Tizenévesen gazdag akartam lenni, huszonévesen izmos és erős, harminc fölött pedig intelligens és tanult. Elég gyatra egy sorrend. :D

Idézetet írta: Alk Dátum december 08, 2021, 10:45:16
Mint gyors utánajárást követően kiderült, utóbbira vajmi kevés lehetőségünk van. Részben genetika, részben pedig fiatalkori környezeti tényezők határozzák meg (pl mennyire ingergazdag környezetben töltjük az első éveinket). Szívesen fogadom az esetleges korrekciót az állításra vonatkozóan, nem biztos, hogy elégséges kutatómunkát végeztem.

Ez így van, rendkívül fontos, hogy a gyereknek például olvassanak minél többet, foglalkozzanak vele, mikor még kicsi. Nekem abból a szempontból szerencsém volt, hogy egészen általánosig nagyon sokat olvastak (utána meg már magamtól), igaz, hogy nem tudományos könyveket, de a Micimackó és társai valószínűleg sokat segítettek abban, hogy megszeressem az olvasást, ne szimplán csak tv-t nézzek, hanem el tudjak képzelni dolgokat, használjam az agyam. Az egyik párkapcsolatomban a barátnőm 1-3 év körüli gyerekekkel foglalkozott - mint orvos -, megerősítette ő is, hogy rendkívül fontos az, hogy minél többször tudja használni a gyermek a képzelőerejét. Logikai játékok, olvasás, ezek a fontosak, többit lehetőleg minimalizálni kell. Sajnos, manapság már a kezébe adják a telefont, leültetik a tv elé, mindegy, csak valahogy a gyerek eltöltse a napját. Emiatt ott már nagyon sokan hátrányból indulnak, amit rendkívül nehéz ledolgozni (ha egyáltalán valaha sikerül).

Idézetet írta: Alk Dátum december 08, 2021, 11:13:43
Azért akadnak szép számmal potenciális Mensa-tagok itt a fórumon! :beerchug:

Ezért akartam írni az eredményekre vonatkozóan, nem érdemes hasonlítani, bár így újra olvasva, nem jól fejeztem ki magam. Szóval az alacsonyabb, mint 125 alattiak védőügyvédje akartam lenni, hogy kicsit se érezzék rosszul magukat. Gondolok akár curpy82-re, aki 109-re mért be. Egyáltalán nem alacsony, a viszonyítási görbén az emberek többségénél magasabb, és mégis úgy kommentálta, hogy ő a leghülyébb. Miközben dehogy hülye, a viszonyítási görbe alapján, az átlagnál okosabb.

Nagyon tetszett a feladat, köszi hogy linkelted, és a kiváltott reakció is kifejezetten érdekes lett. Ennyi 125 pluszba bemérés után, vajon látni fogunk újra egy 109-et? Összehoztunk egy rapid és kicsi mintás szociális kísérletet is :)

Tizenegynéhány éve még Mensa-tag voltam,a hétvégén ha lesz időm akkor kitöltöm hogy lássam mennyit hülyültem.De minden ilyen tesztet fenntartással kell fogadni mert pluszba csal hogy minél többen érezzék okosnak magukat és menjenek tesztet írni.Azért az elejére ránéztem és látom hogy ez valamivel korrektebb(teljesen IQ teszt formája van) és nem lesz minden kitöltőnek +200-as intelligenciája.
Amúgy érdekes hogy az én időmben a Mensa nem mérte 18 év alattiak IQ-ját,itt meg valami 17-18 éves diákokról ír.
És akik fentebb írták hogy ez túl sokat nem jelent,ezt messze alátámaszthatom.Egyfajta készségben jó vagy aztán kész,műveltséghez vagy bármilyen gyakorlati készséghez nincs köze.Semmiféle érdekes társaság nem jött össze,semmiféle közös értelmes program nem sikerült.Valahogy céltalannak és haszontalannak éreztem az egészet (hú de okosak vagyunk,ennyi a program),untam és nem is volt rá időm úgyhogy megszüntettem a tagságom.