Befektetési lehetőségek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


augusztus 03, 2018, 16:39:09, SPF Előzetes
Te mibe fektetnéd a pénzed?

Ingatlan, állampapírok, lakástakarék, részvények, vagy épp felhő bányászat. Az sem mindegy, hogy hosszú vagy rövid távon gondolkodsz, de az biztos, hogy lehetőségek sokasága érhető el. Szerinted mibe éri meg befektetni? Oszd meg velünk!

Társtopikok: Kriptovaluta | Forex

Külföldre utazás.
És csak odaút.

Ez speciális fajtája a befektetésnek, de gondoltam megemlítem: árverezés alatt álló ingatlanra licitálás. Nem egyszerű, de időnként van lehetőség jó vételre. Regisztrálni kell egy végrehajtónál a rendszerbe, aztán a kikiáltási ár 10%-át kell befizetni, ami természetesen visszajár, ha nem nyered a licitet. Ismerősömnek már úgyis sikerült vennie, hogy liciten kívűl megegyezett a bankkal, tulajdonossal, amit aztán a végrehajtó is elfogadott, így az ingatlan kikerült a licit alól.

https://arveres.mbvk.hu/arverezok/ingatlanhirdetmenyek.php

Nyilván nem olyan befektetés, mint amiért a topik indult, például a kriptovaluták, de talán elfér itt :) Van nem ingatlanos része is, na ott aztán minden van, én egyszer hajszárítót is láttam ;D https://arveres.mbvk.hu/arverezok/index.php Az előbb említett ismerősöm ilyesmiket is szokott venni, például egyszer tévét, amit aztán szép haszonnal eladott, de nálam ez a része elég bizonytalannak tűnik.

#3 augusztus 05, 2018, 17:02:01, Alk
Nekem is van egy ilyen ismerősöm/barátom, na, ő aztán tényleg széles skálán mozog. Egyszer elhozott egy ingyen elvihető wc ülőkét, majd túladott rajta egy ezresért. ;D Mentségére szóljon, ez már vagy 10 éve történt, még tizenévesen.


Tavaly komoly erdőtelepítési szándékaim voltak, ugyanis a Széchenyi 2020 keretében pályázható volt erre vonatkozóan egy támogatás, ami pont a napokban ért véget (július 30.). Mélyebben nem megyek bele, de a lényeg, hogy egy lépéssel továbbmentem volna, s szarvasgombával mikorrhizált tölgyfa csemeték kerültek volna telepítésre. A pályázat összege jelentős, a csemetékre hektáronként max. 3225 eurót szántak, de még olyan egyéb költségek is a pályázat részét képezték, mint pl. kerítés, villanypásztor, vagy éppen az erdőszegély. Végül elvetettem az ötletet, ugyanis - bár 10 év múlva lehetne egy tölgyfa erdőm szarvasgombával, plusz maga a földterület is értékesebb lenne, - de ha ezt az összeget kriptovalutákban hagyom 10 évig, valószínűleg magasabb megtérüléssel lehet majd számolni.


Más: Egyes forgalomban lévő pénzérmék magasabb összeget érnek a névértéküknél a ritkaságuknak köszönhetően, illetve ugyanez igaz a különleges sorszámmal ellátott bankjegyekre is. Utóbbira betettem egy mellékletet. Vissza az érmékre. A napokban átnéztem az euró érméimet, majd rákerestem neten, s 3 darabbal is rendelkezem, melyeket a névértéknél magasabb áron kínálnak a piacon (valójában ennél sokkal több egyezőség lett, de csak azokat vettem figyelembe, melyekre már volt ajánlat téve, avagy több darab is eladásra került). Nem állítom, hogy full time ezzel kéne foglalkozni, de igazából semmibe nem kerül egy pillantást vetni a visszajárókra, ha pedig egy üzleti tevékenység következtében komolyabb készpénz mennyiséggel rendelkezünk nap mint nap, akár még kifizetődő is lehet. Ha más nem, lesz néhány ritka pénzérménk, s még az ismereteink is bővülnek.

Most 7 ezer forintot elengednek a Széchenyi érme árából. Nem tudom, hogy tényleg érni fog-e 12 ezret áprilisban, de gondoltam bemásolom a linket.

https://www.eremkibocsato.hu/szechenyi230erem

Idézetet írta: TiB Dátum március 04, 2021, 08:34:22
Most 7 ezer forintot elengednek a Széchenyi érme árából. Nem tudom, hogy tényleg érni fog-e 12 ezret áprilisban, de gondoltam bemásolom a linket.

https://www.eremkibocsato.hu/szechenyi230erem

@Alk help! Erre azt mondta egy érmés haverom, hogy nem gyűjtésre szánt kiadvány lesz. Ezt honnan lehet tudni?

#6 március 04, 2021, 17:54:02, Alk
Alapvetően két cég létezik a magyar piacon, egy állami, a Magyar Pénzverő Zrt. és egy privát, a Magyar Éremkibocsátó Kft. személyében. Az előbbinél törvényes fizetőeszközökről van szó, míg a másiknál nem. Tudomásom szerint az utóbbi cég által forgalmazott érmeknek nincs igazán gyűjtői piaca. Ha vásárolnék, én a Pénzverő Zrt.-t részesíteném előnyben, ott van reális esélye a nyereségnek. 1-2 hónapja pl kijöttek egy 1 unciás, 500 eft-os névértékű Szent István emlékérmével (500 db). Az érme 1 mft-ba került, a jelentkezők közül sorsolással döntöttek, majd hamar ki is került néhány a piacra. 200 eft körül cseréltek gazdát a vásárlási jogok, illetve az érmékre is rájött ez az ár.

https://www.vatera.hu/listings/index.php?q=istv%C3%A1n+arany+500000&ap=1

Nem tudom határozottan azt állítani, hogy csak rossz vétel létezhet az Éremkibocsátónál, de a Pénzverő a numizmatikusok, azaz a piac választása.

Ui: Nem tudom, mire gondolt pontosan, de darabszámot pl nem is találtam hozzá, tehát elvileg annyit gyárthatnak belőle, amennyire van kereslet.

Alapvetően emiatt tetszett meg az érme: "hátlapját a Széchenyi család grófi címere díszíti, melynek használatát a család most először engedélyezte".

Eddig a Pénzverőtől vásároltam, valahogy eddig nem is tudtam erről a privát kibocsátóról, csak aztán jött a beugratós hirdetés ezzel a most olcsóbb dologgal. A darabszám hiánya nem igazán tetszik, bár így mondhatják rá hogy limitált kiadás.

#8 január 20, 2022, 07:43:39, robmiller
Igazából ez a hosszú-hosszú idézet, mehetne a Könyves topikba is, hiszen egy könyvből másolom ki, viszont témáját tekintve sokkal inkább illik egy pénzügyekkel foglalkozó topikba! Elgondolkodtató írás egy fiktív svéd regényből. Elöljáróban annyit, nem mondom azt, hogy biztos mindenki úgy fog járni, mint a lenti idézetben szereplő emberke, ám a Bankok viselkedési mechanizmusa biztos 7szentség, hogy így működik! Ez 10.000%. Máskülönben pedig egy egész - rövidebb fejezetet - fogok ide bemásolni...csak hogy tudjatok róla. Remélem nem sértek szerzői jogokat, bár alul megtalálható a forrás!
Örülök, ha minél többen elolvassátok, és véleményezitek, mert érdekel, hogy Ti, hogy látjátok a leírtakat!  :)

" "Ember tervez, Isten végez" - szól a mondás. Mégsem tanulunk soha belőle.
A férfi, aki tíz évvel ezelőtt a hídon állt, és a túszejtő rabló között nincs kapcsolat. Sosem találkoztak. Az egyetlen közös bennük az "erkölcsi kockázat". Banki kifejezés, mondanom sem kell. Valakinek azért kellett kitalálnia ezt a szókapcsolatot, hogy le tudja írni a pénzügyi világ működését, ugyanis annyira természetes a bankok erkölcstelen működése, hogy az "erkölcstelen" jelzővel már nem volt elég illetni őket. Kellett egy kifejezés, ami leírja: annyira valószerűletlen egy banktól az erkölcsös eljárás, hogy már a próbálkozás is kockázatot jelent a bank számára. A hídon álló férfi egy banknak adta a pénzét, hogy "biztos befektetésekbe helyezzék", mert akkoriban minden befektetés biztos volt. Ezek után a férfi a biztos befektetéseket használva garanciaként, kölcsönt vett fel, azután még több kölcsönt, hogy a régieket fizetni tudja. "Mindenki így csinálja", mondta a bank, a férfi pedig belenyugodott. "Biztos jobban tudják." Egy nap azután már semmi sem volt biztos. Ez volt az úgynevezett gazdasági válság és banki csőd - bár valójában az emberek jutnak csődbe, a bankok megmaradnak. A gazdaságnak nincs szíve, ami összetörjön. A férfi addigi élete megtakarításai helyén adóssághalmokat talált, és senki sem tudta megmagyarázni, hogyan történt a dolog. Amikor bement panaszkodni, hogy a bank azt ígérte, "az egész kockázatmentes", a bank széttárta a karját, és azt mondta, "Semmi sem kockázatmentes. Tudnia kellett volna, mibe vágja a fejszéjét, nem kellett volna ránk bíznia a pénzét."
A férfi elment egy másik bankba kölcsönt felvenni, hogy kifizethesse az adósságait, amit annak köszönhetett, hogy az első bank elvesztette a megtakarításait. Elmagyarázta a másik banknak, hogy különben elveszti a cégét, azután az otthonát, és hát két gyereke van. A másik bank megértően bólintott, de dolgozott ott egy nő, aki azt mondta: "Ez az úgynevezett erkölcsi kockázat esete."
A férfi nem értette ez mit jelent, mire a nő elmagyarázta: az erkölcsi kockázat azt jelenti, hogy a "megállapodás egyik résztvevőjének nem árt saját tetteinek negatív következménye, csak a másiknak". Mivel a férfi még mindig nem értette, a nő felsóhajtott: "Mint amikor két idióta ül egy száraz faágon, és annál van a fűrész, aki közelebb ül a fatörzshöz." Mivel a férfi értetlenül pislogott, a nő szemét forgatta, és pontosított: "Maga az idióta az ág szélén. A bank le fogja vágni az ágat, hogy mentse saját magát. Ugyanis a bank nem a saját pénzét vesztette el, hanem a magáét, mert maga az az idióta, aki engedte, hogy a bank fogja a fűrészt." Azután nyugodtan összeszedte a férfi összes papírját, átnyújtotta neki, majd tájékoztatta, hogy nem tud kölcsönt adni.
"De nem az én hibám, hogy elvesztették a pénzem!", kiáltott fel a férfi. A nő hidegen végigmérte: "De igen. Nem kellett volna rájuk bíznia."
(forrás: Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások. Animus Kiadó Budapest 2021. 57-58. oldal)

IdézetAlapvetően emiatt tetszett meg az érme: "hátlapját a Széchenyi család grófi címere díszíti, melynek használatát a család most először engedélyezte".

Eddig a Pénzverőtől vásároltam, valahogy eddig nem is tudtam erről a privát kibocsátóról, csak aztán jött a beugratós hirdetés ezzel a most olcsóbb dologgal. A darabszám hiánya nem igazán tetszik, bár így mondhatják rá hogy limitált kiadás.

Na akkor személyes tapasztalat. Ha már kiszúrtam itt ezt a topikot. Én megvettem ettől az Éremkibocsátótól a Széchenyi-érmét. De ez csak a kezdet, hiszen ez a limitált kiadású érme a "Nagy Magyarok" sorozat nyitódarabját képezte. Küldték is az érmével - ahogy lenni szokott - a szép brossúrákat stb. Azt tudtam előre, hogy az Érmekibocsátó Kft. által vert pénzeknek nincs névértékük, magyarul azzal nem vásárolhatsz kereskedelmi egységekben, szemben a Pénzverővel. (Bár ez utóbbi is hülyeség lenne, hiszen Te járnál rosszul azzal, ha ilyen érmékkel fizetnél. Főleg az ezüst emlékérmékre gondolok, aminek a fémértéke már sokkal többet ér, mint a névérték, amit rávéstek.)
Na de visszatérve a Széchenyi-érmére, mondom szerintem össze is gyűjtöm az egész sorozatot, aminek a végét egy aranyból vert Kölcsey-Himnuszos darab zárja le. Igaz, ezen agyaltam, hogy majd beszerezzem-e, mert 80 ropi lenne, de végül idáig el se jutottam.
Totálisan kiakadtam azon, hogy az apróbetűs részben leírják, hogy azzal, hogy Te megvetted a sorozat első darabját, ők innentől kezdve automatikusan postázzák Neked a többit is, ahogy megjelenik, küldve a számlát stb. Magyarul, ha Te nem figyelsz, azt veszed észre, hogy jönnek az érmék - hozzáteszem a posta mindenféle utánvét/ajánlás nélkül küldené, ami bárhol kiköthet úgy, hogy nem is tudsz róla!!! -, s Neked szépen fizetned kell a kiküldött darabokat!
Na itt bepöccentem, hogy én szívesen vettem volna úgy a sorozat részeit - már pusztán esztétikai szempontból is -, hogy én rendelem meg, utalom a cash-t stb., de az, hogy így rámtukmálják akarva-akaratlanul...na ekkor fogtam magam, megfogalmaztam egy pöpec "Lemondó Nyilatkozatot", bele minden leporelló anyagot, amit addig küldtek (kivéve persze a fizetett Széchenyi-érmét), s úgy küldtem vissza nekik postafordultával ahogy illik. Ezt követően kaptam szintén postai úton válaszlevélként egy sztornózó levelet, hogy továbbiakban nem tartok igényt a sorozat többi részére...
Idióták, ezzel vesztik el a potenciális vevőket, hogy ha már veszel valamit, mondjuk egy sorozat részét, akkor onnantól stikában küldjük a többi darabot is, hogy fizess csak. Ritka agresszív és szerintem együgyű látásmód ez. Bár lehet, hogy van pár idióta, akik nem olvasnak, aztán már nincs visszaút, kénytelenek fizetni a kiküldött számlákat, mert ha három héten belül nem küldöd vissza a cuccot, vagy jelzel feléjük, hogy nem tartasz igény rájuk, akkor kifizettetnek Veled mindent, jogosan..!
Szóval óvatosan ezzel az Érmekibocsátóval! A Pénzverdével kapcsolatosan semmi problémám nem volt eddig! Korrektek, gyorsan postáznak, igényesen tálalják a terméket stb. Mondjuk egy MNB hivatalos verdéjétől ezt el is várja az ember.

Bocsi, félig off leszek.

Fredrik Backman egyértelműen ő a kedvenc íróm :)

Az ember, akit Ovénak hívnak
Mi vagyunk a medvék
Egymás ellen
Hétköznapi szorongások

A nagymamám azt üzeni, bocs
A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Ezeket olvastam eddig tőle, a félkövéreket kiemelten ajánlom :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum január 20, 2022, 08:28:22Bocsi, félig off leszek.

Fredrik Backman egyértelműen ő a kedvenc íróm :)

Az ember, akit Ovénak hívnak
Mi vagyunk a medvék
Egymás ellen
Hétköznapi szorongások

A nagymamám azt üzeni, bocs
A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Ezeket olvastam eddig tőle, a félkövéreket kiemelten ajánlom :ok:

Igen, tavaly szembesültem vele, milyen felkapott író a svéd. Ez az első könyvem tőle, de szerintem a többi is sorra kerül idővel! :) Köszi az ajánlást!

Jó hogy felmerült ez a téma, a Magyar Éremkibocsátóval talán nem is vigyázni kell, hanem elkerülni. Nem is igazán értem, hogy a bírságok helyett, miért nem tiltják be a működésüket. Itt írtak róluk, most attól tekintsünk el, hogy pestisrácok és politikai oldal, a téma lényeges: https://pestisracok.hu/hamis-csillogas-visszaesokent-veri-az-idoseket-magyar-eremkibocsato/

Pakolom rendbe a numizmatikai gyűjteményemet, aztán kezembe akadt ez a tavalyi MNB által kiadott ezüst EB-érme. Ez különösen kedves lett nekem, főleg ha eszembe jut a Puskásban átélt francia 1:1! :D

#14 február 26, 2022, 11:08:05, robmiller
Hét elején, amikor Putyin elismerte a két szakadár köztársaságot Kelet-Ukrajnában, sokakhoz hasonlóan már akkor éreztem, hogy itt eléggé benne van a pakliban egy komolyabb gebasz. Mondjuk arra nem számítottam, hogy ez a "gebasz" ennyire hamar eszkalálódik, s rá két napra ilyen szinten nekimennek az oroszok az ukránoknak. Úgy voltam vele, hogy érdemes lehet beszerezni 1-2 darab ukrán emlékérmét (hrivnyát), amíg szuverén az ország. Magukat az érméket úgy válogatottam össze, hogy valamilyen fontos eseményre emlékeztessen az ukrán történelemből (pl. Kárpátaljai Köztársaság kikiáltásának 70. évfordulója, Győzelem a nagy Honvédő Háborúban 1941-1945 stb.).
Természetesen ez nem kifejezetten befektetés, de numizmatikai értéke igenis van -legalábbis számomra -, hogy még a kirobbanó háború előtt 1-2 nappal sikerült hozzájuk jutnom, amikor még Ukrajnában kvázi "normális" mederben folyt az élet.

A másik két képen meg az I. világháború 1918-as lezárásának 100. éves évfordulóján, az MNB által kiadott színesfém emlékérmét láthatjátok. Az előlapon egy géppuskafészekben harcoló katonák jelennek meg, míg a névértékes oldalon egy EU térképet, ahol az I. vh. azon legnagyobb csatáinak helyszínei vannak feltüntetve, ahol magyar katonák is megfordultak (pl. Verdun, Doberdó, Isonzó stb.).

Bocsi az OFF-ért, csak korábban is itt futattunk 1-2 emberrel eszmecserét a numizmatika, illetve érembefektetések kapcsán, így gondoltam itt osztom meg érdekességképpen.